Dochter van Maradona geschokt door audiofragment: ‘Ik moet ervan kotsen’

Dinsdag, 2 februari 2021 om 11:39Dominic Mostert • Laatste update: 11:41

Argentinië is in rep en roer door het uitlekken van een WhatsApp-conversatie tussen de lijfarts en de psychiater van Diego Maradona. Toen de voormalig topvoetballer een hartstilstand kreeg op 25 november 2020, hadden arts Leopoldo Luque en psychiater Agustina Cosachov contact met elkaar. Luque doet in het gesprek laatdunkende uitspraken over Maradona.

Vorige week publiceerde Infobae fragmenten van de tekstberichten en de spraakmemo's die Luque en Cosachov naar elkaar stuurden op de bewuste dag. Psychiater Cosachov was samen met psycholoog Carlos Díaz naar het huis van Maradona in San Andrès gegaan voor een routinecontrole. Ze merkten meteen dat Pluisje niet meer ademde en koud aanvoelde. In afwachting van een ambulance probeerden ze hem gedurende tien à vijftien minuten zelf te reanimeren.

Cosachov zocht via WhatsApp contact met Luque, die in zijn auto zat. "Vertel me of hij nog leeft", zei Luque. "Ik weet het niet, Leo", reageerde Cosachov. "Het lijkt erop dat hij dood is. Hij voelt koud aan. We proberen hem te reanimeren, want er is geen ambulance." Luque reageerde: "Geen zorgen, ik ben al op de snelweg. Wie weet wat hij heeft gedaan." Nadat de ambulance arriveerde, stuurde Cosachov nog een bericht. "Ze proberen hem te intuberen, maar het is zinloos. Hij was niet aan het ademen. Hij had hij geen pols. Hij zag er dood uit, Leo."

Luque lichtte vervolgens een zakenpartner in over wat er aan de hand was met Maradona. De arts instrueerde de zakenpartner om naar buiten te brengen dat de voetballegende was overleden. "Ziet ernaar uit dat hij dood is. Post dat hij dood is." Als de media met het bericht naar het buiten komen en Luque daar een screenshot van te zien krijgt, reageert hij: "Ja, het ziet ernaar uit dat hij een hartstilstand heeft en zich dood gaat schijten, de dikzak. Geen idee wat er gebeurd is. Ik ben onderweg."

Dalma Maradona, de dochter van Diego, reageert geschokt op de uitspraken van Luque, die werkzaam was als de arts van de familie. "Ik heb net de audioberichten gehoord tussen Luque en de psychiater en ik moest ervan kotsen", schrijft ze op Instagram. Ze legt de schuld deels neer bij Matias Morla, een zaakwaarnemer van Maradona die de arts inhuurde. "Luque, je bent een klootzak en ik hoop dat het recht zegeviert. Maar laten we niet vergeten wie hem inhuurde, in contact bracht met mijn vader en zijn salaris betaalde: Matias Morla. Het enige wat ik van God vraag, is rechtvaardigheid."Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door sirius)

Omdat t zo'n legende is worden bij z'n dood ook een paar zondebokken gezocht. Dit is misschien niet netjes gezegd, maar het is niet alsof ze hem dood hebben laten gaan. En het was ook niet alsof Diego een heilige was, dit was onvermijdelijk.

2 februari 2021 om 11:55

Zondebok zoeken? Daar gaat het toch niet om? Het gaat om de respectloze communicatie na iemands dood. En dat is inderdaad misselijkmakend, zeker voor de nabestaanden.

2 februari 2021 om 14:40

Enerzijds ben ik het met je eens, maar anderzijds krijgt hij het respect wat hij anderen ook heeft gegeven, namelijk bitter weinig.

2 februari 2021 om 13:11

Serieus?? Je opmerking gaat echt totaal voorbij aan het feit dat een persoon die door de familie werd vertrouwd, op deze manier over haar vader aan het praten was op het moment dat hij doodging/net dood was. De hele wereld had diep respect en juist zo'n familie arts gaat er op deze manier mee om. Ik snap haar woede heel goed en ik vind het ook vrij bizar dat iemand zo weinig respect kan opbrengen. Beeld je eens in dat je zelf zoiets te horen krijgt na de dood van een dierbare. Overigens vind ik het wel wat ver gaan om degene die hem inhuurde hier ook publiekelijk over aan de schandpaal te nagelen.

Tsja. Zelfs als je wordt gezien als de allergrootste in jouw werkveld, dan kan het nog zo zijn dat je omringd wordt door mensen die je uitlachen achter je rug om. Zelfs om je dood. Als dat met Maradona gebeurt, moet je voorstellen hoe weinig respect men heeft voor de alledaagse persoon. Dan ga je je afvragen wat het nut is. Is er niet.

2 februari 2021 om 12:38

Hij was misschien dan de allergrootste in zijn werkveld, maar betekent niet dat hij het allergrootste karakter in zijn werkveld had. Was uiteindelijk een man die ook ten onder gegaan is aan de roem en gevolgen van roem (aandacht, drugs, playboy, rock and roll). Zover dat hij eigenlijk nooit de grip op zijn eigen leven heeft kunnen terugpakken. Juist de mensen die heel dicht bij hem stonden zagen dat natuurlijk als beste en kan me voorstellen dat die juist minder respect hebben , dan alle mensen die verderweg staan en de mythe Maradona zien. Zij zagen juist de alledaagse Maradona die eigenlijk overal problemen mee had en zijn hele leven niet echt op de rit meer kreeg.

2 februari 2021 om 14:55

Het kan ook zo zijn dat die mensen die Maradona om zich heen had , alleen om zijn geld gaven en niet om de persoon. Ik geloof wel dat er veel.mensen in zijn inner circle op zijn zak.teerde. Misschien waren het allemaal een stel ja knikkers die het zich geen rest interesseerde wat Maradona deed , zolang de dollars maar overgemaakt werden.

2 februari 2021 om 14:42

Nou ja, Maradona had ook nauwelijks respect voor z'n medemens als 'ie geen fantastische voetballer was. De relatie tussen hem en z'n arts zal dus wel niet zo optimaal zijn geweest, want geen arts praat onder normale omstandigheden zo over een patient. Het is natuurlijk verre van professioneel, maar ik vind Maradona ook wel een persoon waar je moeite moet doen om er respect voor op te brengen. Dan heb ik het natuurlijk niet over z'n voetbaltalent.

Sorry hoor, maar wij in Nederland deden de laatste jaren niks anders dan Maradonna uitlachen. Natuurlijk heel pijnlijk voor de familie, maar Maradonna deed ook niks anders dan zichzelf belachelijk maken. Het was ook niet zo dat zijn familie hem daarvoor belette.

2 februari 2021 om 12:03

Wel een klein verschilletje of wij dit op Voetbalzone doen of dat de lijfarts dit doet na zijn overlijden.

Ja, 'over de doden niets dan goeds' natuurlijk en Maradona was een beroemd man, maar in veel opzichten geen persoon waarvan je hoopt dat je dochter ermee thuiskomt. Dat er mensen zijn die hem om zijn levensstijl en gedrag weinig respect toebedelen vind ik niet zo vreemd, maar ze schreeuwen het niet van de daken en schenden geen morele beroepscodes als ze onderling blijk van minachting geven. Die mannen hebben gedaan wat ze moesten doen en hebben dingen gezegd die niet netjes zijn over een persoon die niet netjes was, en dat was het.

Maradona praatte continu publiekelijk onrespectvol over alles en iedereen, maar zodra iemand het (in een privegesprek nog wel) over hem doet is het voorpagina nieuws

2 februari 2021 om 12:20

Verschil zit hem in het moment. Zou Maradona nog leven, dan werd dit niet zo groot gemaakt. Echter praten ze best onrespectvol over iemand die net is overleden.

2 februari 2021 om 12:25

Er zijn honderden miljoenen mensen die (prive) onrespectvol praten over bekende mensen die net zijn overleden, ik kan het moeilijk nieuws noemen.

2 februari 2021 om 14:01

Wat is er zo disrespectvol dan? Ze converseren in een persoonlijke waarneming. 'hij zag er dood uit' is gewoon een constatering op basis van wat gezien werd. Het is zinloos is een mening. Op dat moment was er medisch personeel aanwezig. Ik snap dat het niet fijn kan zijn om dit te horen, maar de tekst vind ik niet echt schokkend. Wel eens meegegaan op de ambulance?

2 februari 2021 om 14:30

@spijkenisser Het enige stukje dat je benoemd is: 'hij zag er dood uit'. Terwijl verder in de tekst staat: "ja, het ziet ernaar uit dat hij een hartstilstand heeft en zich dood gaat schijten, de dikzak. Vind je dat niet respectloos naar iemand die dood gaat/is ?

2 februari 2021 om 14:46

Het is dan ook niet de bedoeling dat dit soort privegesprekken naar buiten komen, maar als het mensen als Maradona betreft, is geen enkel privegesprek veilig meer. Verder sluit ik me volledig bij Hangover96 aan. Je oogst wat je zaait. Maradona was zelden respectvol, dus dan moet je ook niet raar op staan te kijken als anderen dat ook niet over hem zijn. Ik betrap mezelf er ook op dat ik eigenlijk totaal geen respect heb voor de persoon Maradona. Dit zeg je natuurlijk niet over iemand die altijd aardig naar je toe is geweest. Schijnbaar was de relatie tussen de arts en Maradona dus niet zo optimaal.

Jammer dat na een sterfte altijd zulke dingen moeten gebeuren. Men probeert dan uit de doodsoorzaak te onderzoeken, en iedereen heeft zijn eigen belangen daarbij. Best wel vreemd. Als je tijd is gekomen, kan je er niks meer aan doen. Althans, dat is wat ik geloof. Al mogen die mensen best wel op de vingers getikt worden. Maar of ze volledig verantwoordelijl zijn durf ik niet te zeggen.

Het valt altijd moeilijk te zeggen aangezien ik geen Spaans spreek en de fragmenten zelf niet heb gehoord, maar laat hij zich echt laatdunkend uit? Of is het bijvoorbeeld meer irritatie? Ik vind zo'n vertaling altijd maar moeilijk om goed te interpreteren, terwijl het erg makkelijk is daar conclusies uit te trekken. Iemand die de taal spreekt en het fragment heeft gehoord?

Het is niet netjes om zo over doden te spreken, maar dat gebeurd toch wel. Het maakt het wel duidelijk waarom iedereen Whatsapp verlaat, want het lijkt me sterk dat deze heren hun gesprek gedeeld hebben met de wereld, dus het moet gehackt zijn.

Wat een wansmakelijke reacties hier het zal je maar een van je familieleden zijn! nul respect hebben jullie voor een dode mens zeker als het gaat om iemand die veel betekende voor het voetbal maar ja jaloezie bij sommige

2 februari 2021 om 19:22

Beetje kinderachtig van je dat iemamd dan gelijk weer een soort "hater" is vindt je niet? Respect daar moet je wat voor doen en de lat mag wel hoger liggen dan alleen zeer getalenteerd zijn in voetbal.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Argentinië

FIFA ranking: 7
123 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië1814
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
J. CorreaMiddenvelder20
R. De PaulMiddenvelder20
Á. Di MaríaMiddenvelder20
E. MartínezKeeper20
G. Lo CelsoMiddenvelder20
E. PalaciosMiddenvelder20
N. GonzálezAanvaller20
Voor de complete selectie: Clubpagina Argentinië.

Argentinië
192 fans
Coach, 60 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 juni
Atalanta heeft de optie in het contract van Robin Gosens gelicht, waardoor hij tot medio 2024 vastligt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren