Perez ziet ‘grappige speler’ bij Ajax: ‘Heel veel zullen zeggen: ‘Hm, nee‘’

Zondag, 31 januari 2021 om 19:22 • Laatste update: 19:27

Daley Blind maakte zondag in de uitwedstrijd van Ajax tegen AZ (0-3 overwinning) een uitstekende indruk op de analisten van ESPN. De Oranje-international werd in Alkmaar door trainer Erik ten Hag als linksback geposteerd, doordat Lisandro Martínez in het centrum van de defensie speelde. Kenneth Perez noemt Blind een ‘grappige speler’, maar benadrukt dat een trainer het wel in hem moet zien zitten om hem te laten renderen.

“Het is een keuze van de trainer geweest”, zo geeft Blind na afloop van het duel met AZ te kennen in gesprek met ESPN over zijn optreden als linksback. “Ik vul het op een andere manier in en weet wanneer je in dit systeem moet doordekken. Het is geen probleem om op een andere positie te spelen, Martínez deed het vorige week tegen AZ goed in het centrum. Dat waren de grootste beweegredenen om het zo te doen. Het pakte goed uit, denk ik. Het is voor mij geen probleem om van plek te wisselen. Ik denk dat we op deze manier heel veel voetballend vermogen hadden achterin. Dat konden we bij vlagen zien.”

“We hadden geen plan gericht op Koopmeiners, we hadden een plan voor AZ”, zo gaat Blind verder, als hij gevraagd wordt naar het ‘plan van Ajax met Teun Koopmeiners’. “We zaten overal kort op, we kwamen vaak winnend uit de strijd. Dan kom je in de wedstrijd. Als je Koopmeiners en Midtsjö niet aan het voetballen laat komen, valt veel van hun spel weg. Dat hebben we goed gedaan. We hadden goede momenten, maar verloren de bal soms ook te snel.”

“Dit is een grappige speler”, zegt Perez na het zien van het interview met Blind. “Daar moet een trainer het echt in zien zitten. Een trainer moet een soort van plan hebben hoe hij wil voetballen. Voor hoe er hier gevoetbald wordt, is hij een geweldige speler. Maar toen Mourinho bij Manchester United kwam, wist hij al dat het afgelopen was. Want als je de verdedigers in de tijd van Mourinho bij Manchester United hebt gezien, is dit het tegenovergestelde.”

“Ze hebben er helemaal geen boodschap aan dat je een geweldige inspeelpass hebt, dat je het voor iedereen het ziet. Nee, ze willen snelheid, koppen. Ik vind hem een heerlijke verdediger. Maar heel veel mensen zullen zeggen: ‘Hm, nee’”, stelt de oud-middenvelder van onder meer AZ, Ajax, PSV en FC Twente. “Voor Nederland vind ik hem geweldig”, zo haakt mede-analist Mario Been in. “Maar ik heb hem ook Europese wedstrijden zien spelen waardoor ik zeg: hij heeft één ding niet en dat is snelheid. Daar liet hij zich wel een aantal keer aftroeven.”

“Je moet een sterke speler, zoals Matthijs de Ligt, naast hem hebben. Dat is nu met Schuurs zeer onwennig. Aan de bal kan je geen betere vinden”, benadrukt Perez. Blind, die dit seizoen voorlopig 25 officiële wedstrijden speelde, kan ook op lof van Arnold Bruggink rekenen. “En hij kan naast centrumverdediger ook als linksback of controlerende middenvelder spelen”, zo besluit Bruggink.Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door rayvg)

Begint na vervelende periode weer in vorm te komen. Precies op tijd onze stille kracht. 7 punten los en druk ligt nu bij de achtervolgers. PSV grootste concurrent zit niet goed in elkaar.

31 januari 2021 om 19:34

Ajax is overduidelijk met iets groots bezig, ze nemen nu al afstand om straks alles te kunnen zetten op de Europa League titel. Die moet Ajax nu dus gaan pakken,om die cirkel die bij Bosz begon rond te krijgen.

31 januari 2021 om 19:38

Ze zijn aardig bezig, maar geloof je echt dat dit Ajax wint van clubs als United en Arsenal?

31 januari 2021 om 19:56

Als die eerst elkaar uitschakelen dan is een finale alles mogelijk.

31 januari 2021 om 19:56

Ja.

31 januari 2021 om 20:10

@messibarca laten we hopen. Heb echt weer zin een goede Europese reeks. Eigenlijk staan we 8 punten los. PSV gaat dit seizoen never dat doelsaldo goedmaken.

31 januari 2021 om 20:21

Ajax staat alleen nog lang niet in de finale. Ik hoop het voor Ajax, maar dan zullen ze veel geluk moeten hebben denk ik.

31 januari 2021 om 21:04

Net zoveel geluk als in 2017 en 2019? Of was dat misschien gewoon kwaliteit.

31 januari 2021 om 22:11

Dat was zeker kwaliteit en misschien een klein beetje geluk. Alleen dat elftal van toen is totaal niet te vergelijken met wat er nu op het veld staat.

31 januari 2021 om 23:26

@dvv20 dit zei men ook in 2019 vergeleken met elftal van 1995.. Geen enkel elftal is met elkaar te vergelijken je hebt ook met loting, geluk, blessures, var en zoveel meer kleine details te maken in een eindtoernooi dat je altijd een kans hebt. Het begint bij geloof in jezelf.. Misschien dat ajax daarom als een van de weinige Nederlandse ploegen met lef en zonder angst in europa speelt. Kwaliteit is maar een onderdeel ervan en dat heeft ajax wel alleen de absolute topvorm moet weer terugkomen. Ook dit seizoen heeft ajax het namelijk laten zien wel te kunnen tegen Liverpool en atalanta bij vlagen. Waarom zou het niet kunnen?

31 januari 2021 om 23:47

Messibarca Je loopt echt de hele dag al onzin te verkopen.Eerder riep je dat het logisch was dat ajax won van het nietige Az (az dat onze angstgegner is in Alkmaar en 5 internationals heeft in potentie) Daarna riep je dat ETH "klaar" is bij Ajax , en dat alles uitgewerkt is.En nu weer ditIk kan je verzekeren, in de EL zal het helaas vroeg afgelopen zijn, het loopt nu lekker maar wij gaan zwaar tekort komen als de echte ploegen komen laat staan dat we Lille kunnen uitschakelen. Dit is en blijft een tussenjaar internationaal gezien, en dat geeft helemaal niet dat komt hopelijk volgend seizoen weer.Ik koester de 7 punten , maar met feyenoord , vitesse en psv uit nog op het programma verliezen we in potentie weer 9 punten als het tegen zit. We hebben nog helemaal niets gewonnen

1 februari 2021 om 09:35

United is inderdaad lastig, die was in de tijd van Bosz beter te pakken. Proberen die Bruno uit te schakelen, wat haast onmogelijk is want wat is die irritant goed. Misschien Veltman even vragen of hij niet een tackle'tje over de bal heen kan maken voor ons, dat zie ik hem nog doen ook haha. Vind dat united toch altijd wel FC Bruno als ik ze zie spelen zonder hem.

Arsenal vind ik overigens echt wel te pakken voor Ajax.

31 januari 2021 om 21:06

In een ander item al aangegeven dat ik enorm gecharmeerd ben van Blind aan de bal. Maar Blind zonder bal is nog steeds een drama en daarom lastig in te passen in een top team. Waarom Blind vandaag een gemakkelijke wedstrijd speelde is omdat Ten Hag hem uit de zone heeft gehaald waar hij zou moeten verdedigen tegen een directe tegenstander. Ten Hag weet ook wel dat Blind kansloos is tegen Karlsson, Gudmundson en Boadu. Daarom heeft hij hem op links geposteerd omdat AZ over die kant weinig dreiging en diepte kent. Blind kwam dus amper in een duel terecht. Een goede vondst van Ten Hag tegen AZ maar Blind op linksback tegen een club die speelt met een snelle handige rechtsbuiten is natuurlijk zelfmoord. De hosanna voor Blind vind ik dus nogal vertekenend. Want Blind in Oranje op linksback betekent dat je er na de eerste ronde meteen uitligt. Bij Ajax in een rol op 6 tegen mindere tegenstanders (rkc, Fortuna) kan nog maar ook daar zal hij gauw aan alle kanten voorbij worden gelopen. Dat Blind het vandaag redelijk tot goed kon doen lag vooral aan Alvares en Klaassen die mega veel verdedigend werk opknapte op het middenveld en achterin. Die luxe zul je helaas niet altijd hebben.

31 januari 2021 om 21:21

Waarom is Blind zonder bal een drama? Ik denk dat je in Nederland geen betere speler positioneel gaat vinden. En Blind speelt al jaren linksback in Oranje, tegen alle wereldtoppers heeft hij op die plek gespeeld en hij is nooit door het ijs gezakt. Hij heeft op die positie verdikkeme de halve finale van een WK gehaald, de Europa League gewonnen en zo kan ik nog wel even door.

Ik ben dat blind bashen echt zo zat. Die jongen is by far, en dan meen ik echt met vele straatlengtes, de beste voetballer in de Nederlandse competitie. Ja, hij is niet snel, maar dat compenseert hij prima met zijn uitstekende inzicht. Op Mourinho na, en die stelde hem ook nog best vaak op, heeft hij onder ieder coach gespeeld en het vertrouwen gekregen.
En dan komt Van Erp hier even vertellen dat hij er niets van kan en dat het door nota bene Alvarez en Klaassen komt dat hij presteerde.

Je hebt gewoon mensen die Blind helemaal niets gunnen. Die jongen heeft daar zijn hele leven tegen moeten vechten en het is me een raadsel waarom dat zo is. Maar hij hoeft zich in ieder geval niet tegen kleine mannetjes te bewijzen die blijkbaar alles wat hij al heeft gepresteerd weer zijn vergeten. Alleen nuttig tegen Rkc... Pfff, ga je mond spoelen.

1 februari 2021 om 03:45

Blind als verdediger vind ik ongeveer hetzelfde als een keeper die goed kan mee voetballen maar niet kan keepen. natuurlijk heeft hij een goede inspeelpass maar hij kan niet verdedigen

1 februari 2021 om 07:31

@japie, hoewel ik jouw reacties graag lees ben ik tot de conclusie gekomen dat jij, waar het Ajax verdedigers betreft, er compleet onrealistische maatstaven erop na houdt. Veltman, Blind en Schuurs zullen het nooit goed kunnen doen, om er maar enkele te noemen. Sinds de Ligt is dat jouw maatstaf voor een Ajax verdediger. Maar de Ligt is een anomalie. En begin alsjeblieft niet weer over Botman. Misschien zou Botman bij Ajax met al die ruimte in zijn rug bij hou wel een mikpunt van spot zijn geweest in plaats van de verering die je nu hebt.

Blind kan heel goed verdedigen, zeker voor eredivisie begrippen. Het is inderdaad geen Cannavaro en hij zal puur op zijn verdedigende kwaliteiten de top niet hebben gehaald. Maar hij is echt niet zo slecht als sommigen doen voorkomen. Het is meer een keuze voor het voetbal ipv het pure verdedigen. Maar Ajax heeft altijd voetballende verdigers gehad. Dat is inherent aan het Ajax spelletje.

Blind heeft tegen de hele, letterlijk de hele, wereldtop gespeeld. Zowel centraal achterin als op linksback. Ja, hij is wel eens voorbij gespeeld door een internationale topper, maar die spelen iedereen wel eens voorbij. Maar Blind heeft altijd zijn mannetje gestaan en is nooit echt weg gespeeld. Toch zijn er nog steeds mensen die roepen dat hij alleen leuk is voor RKC thuis. En dat vind ik zo vreselijk vermoeiend.

1 februari 2021 om 12:50

Niet alleen De Ligt hoor. Davidson Sanchez vond ik ook een geweldenaar en Botman die nu bij Lille speelt ook. Blind is aan de bal geweldig maar zonder bal vind ik hem een zwakke schakel. Schuurs kreeg veel kritiek maar zijn mindere spel kwam mede door het feit dat Blind hem liet zwemmen achterin door bij balverlies steeds niet kordaat mee te verdedigen

Mensen mogen blijven klagen, maar wat ben ik blij dat Blind terug is gegaan naar Ajax. Veruit onze belangrijkste pion in de opbouw van achteruit en geen andere eredivisieclub die zo'n sterke opbouwer in de achterhoede heeft. 1 van de redenen dat Ajax meer direct is kunnen gaan voetballen in de laatste jaren.

31 januari 2021 om 19:37

Ik denk zelfs dat er in de Europese topcompetities weinig verdedigers zijn die zo goed van achteruit kunnen voetballen.

31 januari 2021 om 20:12

@InkeMontana absoluut. Tadic ook. En Klaassen. Je ziet in het topvoetbal dat ervaring en kern wat lang samen speelt erg belangrijk is. Niet meer kinderopvang elftal of ieder jaar helemaal opnieuw. Gewoon grote talenten als Rensch rustig inpassen.

31 januari 2021 om 20:19

Helemaal eens! Ook Gravenberch heeft relatief langzaam zijn plek kunnen vinden gedurende vorig jaar en breekt dit jaar dan keihard door bij zijn kans. Er komt wellicht iets minder talent door vanuit de jeugd, maar je ziet ook wel duidelijk dat het talent dat door komt niet meer van het niveau Ebecilio is.

31 januari 2021 om 20:31

@InkeMontana Bizar man dat veel Gravenberch gewoon 'vergeten' en hem zien als speler die al jaren basis is. Haha. Maar ik zie nog best veel talent wat stap kan zetten (1e halen, hoeft niet perse basisspeler te zijn) Timber, Rensch zitten er nu continue bij. Brobbery (hoop dat hij blijft) en Traore ook. Taylor dichtbij. Denk na dip gaat Sontje ook weer aanhaken. Scherpen zou ook kunnen.

Blind is voetballend zo belangrijk voor Ajax. Verdedigen niet altijd meer even goed maar het is aan zijn collega's om dit te compenseren. Zijn passing en met name tussen de linies door is echt van het hoogste niveau in de eredivisie en waarschijnlijk in Europa ook een van de beteren. Puur op dat gedeelte uiteraard.

Blijft gewoon knap hoe hij gebruik maakt van zijn kwaliteiten en zijn tekortkomingen kan maskeren. Mist heel veel als back en centrale verdediger, maar is in het veld zo slim en kan gewoon goed voetballen. Op dat gebied lopen er in Nederland geen betere rond. Voor mij de beste man van het veld vandaag.

31 januari 2021 om 20:02

Maar hij heeft dan ook maar heel weinig tekortkomingen. Hij heeft veel meer buitengewone kwaliteiten die ontzettend veel verdedigers niet hebben, dus ik vind dat we weleens af mogen van dat versteld staan. Blind speelt vrijwel iedere wedstrijd zo, maar als Ajax een goal tegen krijgt dan is het volgens velen hier zijn schuld. De 2-3 goals die dan uit zijn koker van opbouwend vermogen komen, die zijn dan ineens vergeten.

Voetballend, tactisch, opbouwend en aanvallend een van de beste verdedigers van Europa. Toevallig is dat ook wat Ajax (en trouwens ook Oranje) 90 procent van een wedstrijd aan het doen is. Daarom begrijp ik ook niet dat bij een mindere wedstrijd van Ajax altijd Blind kop van jut is terwijl hij vrijwel bij iedere gewonnen wedstrijd Ajax in die positie zet om te kunnen scoren en winnen. Voor dit Ajax echt onmisbaar en dat kan reiken tot aan de topwedstrijden in Europa. Ajax is een ploeg dat altijd moet winnen, domineren en mooie aanvallen moet opzetten. Zet er maar een snelle sloper bij tegen de absolute wereldtop, maar voor de rest is hij Mr Ajax.

Laat Perez nou zelf ook een van die mensen zijn die Blind regelmatig bekritiseren op wat hij niet kan. Behoorlijk hypocriet dit van hem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax2230
2.PSV2110
4.Feyenoord1611
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger94
R. GravenberchMiddenvelder91
S. BerghuisAanvaller92
S. HallerAanvaller96
D. TadićAanvaller94
J. TimberVerdediger81
E. ÁlvarezMiddenvelder82
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

353 fans
Verdediger, 31 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 oktober
Fiorentina wil in januari een poging wagen om Andrea Belotti in huis te halen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren