Ronald Koeman: ‘Deze Frenkie de Jong is completer dan bij Ajax’

Donderdag, 28 januari 2021 om 08:01Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:18

Frenkie de Jong groeide woensdagavond uit tot matchwinnaar bij Barcelona. De middenvelder nam tien minuten voor tijd in het bekerduel met Rayo Vallecano (1-2 winst) de winnende treffer voor zijn rekening en zorgde er daarmee voor dat het team van trainer Ronald Koeman zich bij de laatste acht van de Copa del Rey plaatste. De Jong is zonder meer bezig aan zijn beste periode in het tenue van Barcelona. In zeven officiële wedstrijden in 2021 was de Oranje-international goed voor vier treffers en bereidde hij twee andere doelpunten voor.

Koeman was bijzonder lovend over de metamorfose van De Jong. De trainer kreeg de vraag wat ervoor heeft gezorgd dat de middenvelder veel doorslaggevender is geworden. “De Jong is een complete voetballer”, begon de trainer van Barcelona. “Maar het was noodzakelijk dat hij zich meer met de aanval moest gaan bemoeien. Hij maakt nu niet alleen doelpunten, maar hij verricht ook nog eens goed werk. En dat doet hij altijd, of het nou de eerste of de laatste minuut is. Hij zit in een goede fase en vervult een belangrijke rol in ons aanvalsspel.”

“Hij heeft veel kwaliteiten in de opbouw van achteruit, maar hij is ook een speler die in aanvallend opzicht meer moest doen. Het werd tijd dat hij meer dan één doelpunt per seizoen ging maken”, benadrukte Koeman. “Deze Frenkie de Jong is completer dan bij Ajax. Iedereen ziet zijn kwaliteiten, maar nu is hij completer. De manier waarop hij het vijandelijke strafschopgebied opzoekt en de diepgang die hij met zich meebrengt, sorteert een positief effect op onze creativiteit en het maken van doelpunten.”

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Het was geen makkelijke avond voor Barcelona, dat voor de achtste keer op rij buiten het Camp Nou speelde en liefst drie keer het aluminium trof alvorens Rayo op 1-0 kwam. “We hebben goed gespeeld en onze wedstrijd gespeeld ondanks de tegenstander. En duidelijke kansen gecreëerd. Na de 1-0 reageerden we goed en hebben we op basis van kwaliteit de wedstrijd gewonnen. We hadden meer kunnen scoren, maar we zijn een ronde verder en dat is het belangrijkste. Ik ben blij met de instelling van de spelers. Het leek erop dat het lastig zou gaan worden, maar we hebben op basis van mentaliteit de boel omgekeerd.”

Koeman wilde niet zeggen of de Copa del Rey dé doelstelling van het seizoen is, omdat de strijd om de landstitel duidelijk in het voordeel van Atlético Madrid is én de Catalanen in de voorbije jaren geen goede indruk in de knock out-fase van Champions League hebben achtergelaten. “Onze doelstelling is van wedstrijd tot wedstrijd te gaan”, repliceerde hij. “We willen de achterstand in LaLiga verkleinen, in de Champions League spelen, in alle competities aanwezig zijn en daar het maximale uithalen. We zijn Barcelona, maar makkelijke wedstrijden bestaan niet. Het veld was er ook niet naar om ons spel te spelen. Maar ondanks het veld, hebben we een goede wedstrijd gespeeld.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door falcao1984)

Geweldige ontwikkeling dat hij doormaakt de afgelopen 2 a 3 maanden. In het begin was hij echt matig maar het begint steeds beter te worden. Dat hij nu aanvallend ook zijn steentje bijdraagt is mooi. Ook positief voor het Nederlands Elftal dit. Alleen is hij bij het Nederlands Elftal altijd wel 1 van de uitblinkers dus dat komt goed.

28 januari 2021 om 12:36

Dat ontbrak er echt nog aan bij 'm. Meer aanwezig zijn bij goals - zowel qua passing als zelf z'n goaltjes meepakken. Als hij dit kan doorzetten wordt het echt die wereldtopper waarvan we allemaal wel zien dat 't erin zit.

Hij groeit uiteraard. Wel is deze Frenkie gewoon meer de Gini bij Oranje. En de Gini bij Liverpool is (was) de Frenkie bij Ajax. Uiteindelijk heeft hij de intelligentie en dan kan hij bijna overal uit de voeten.

Hier mag Koeman toch wel weer krediet voor krijgen naar mijn mening. Zijn voorgangers gebruikten Frenkie niet op deze manier en onder Koeman is hij toch veel meer betrokken bij het spel. Sinds Koeman in een interview aangaf dat hij meer van Frenkie verwacht in aanvallende opzicht is hij toch erg gevaarlijk geworden. Ook die offside goal van hem toont even aan dat hij neusje voor goal heeft. Soms is dat voor verdediger echt lastig te anticiperen als de tegenstander naast de voorhoede ook over een sneaky speler als Frenkie beschikt die met zo een loopactie je verrast. Het is hem enorm gegund en ik wou dat Barcelona destijds geld had om ook de Ligt te overtuigen. Wat zouden we nu een goed selectie hebben in de breedte dan pfft.

28 januari 2021 om 04:18

Valverde probeerde Frenkie ook op die manier te gebruiken hoor. Toen was het al snel gepiep van analysten en armchair coaches op de fora die schreeuwden "maar dat is zn rol helemaal niet!". Onder Koeman heeft Frenkie uiteraard een veel beter rendement maar dat komt ook mede doordat er meer beweging in dit team zit(uiteraard ook verdienste van Koeman).

28 januari 2021 om 08:12

Bij Valverde liep Frenkie continu in de spits positie. Nu kiest hij juist het moment om er te komen, wat veel minder goed te verdedigen is. Ik hoop overigens niet dat Frenkie dit spel meeneemt naar Oranje. Die moet bij ons voor de verdediging hangen en het spel maken, hebben we veel meer aan.

28 januari 2021 om 10:49

Ik denk dat hij met Gravenberch daarin een mooie afwisseling kan maken, waarin eerst de een, dan de ander diepgaat, eventueel met Gini kan afwisselen. Kan een schitterend middenveld worden, maar denk verdedigend wel kwetsbaar. Daar laat Gravenberch namelijk af en toe wel wat steekjes vallen. Ben benieuwd wat Frank gaat doen, Gravenberch doet het inmiddels zo goed dat je bijna niet meer om hem heen kan...

28 januari 2021 om 11:58

Wat een onzin. Valverde posteerde Frenkie zelfs vaak hangend op links - dat is natuurlijk totaal wat anders. Hij liep er verloren bij en moest voorin beginnen, in plaats van telkens diep komen. Ga de goals er maar op na, alles wat hij maakt komt door een rush naar voren.

28 januari 2021 om 04:34

Mag Koeman dan ook de credits krijgen voor het opstellen van Lenglet? Koeman is gewoon een matige trainer die het geluk heeft dat hij een paar toppers in zijn team heeft. Frenkie had zich onder ieder andere trainer zich ook wel ontwikkelt en misschien nog wel sneller.

28 januari 2021 om 07:12

Voor Lenglet kan je zeker hem kwalijk nemen, maar ik denk eerlijk gezegd dat hij nog niet veel andere opties heeft die beter zijn momenteel. Zodra Umtiti en Piqué fit zijn zie ik Lenglet veel meer op de bank. Dat hoop ik tenminste.

28 januari 2021 om 08:41

Inderdaad. Mingueza moet nu ook als rechtsback fungeren door de blessures van Dest en Sergi Roberto. Lenglet staat zeker niet meer bovenaan in de pikorde.

28 januari 2021 om 09:50

Koeman speelde zelfs met Araujo en Mingueza samen in het centrum. Laatstgenoemde moet nu -door afwezigheid van Dest en S. Roberto- op rechtsback opdraven, Pique is geblesseerd en volgens mij wordt er gewoon rustig aan gedaan met Umtiti, die speelde tegen Elche weer eens 90 minuten maar die kan na z'n blessure niet 2x per week een hele wedstrijd spelen lijkt me. De keuze voor Lenglet is dus volledig te verklaren, zeker in een bekerduel tegen een ploeg uit de Segunda.

28 januari 2021 om 10:23

@moyashi Is Koeman niet te vroeg aan het juichen? Leuk dat Frenkie (ben zeker fan van hem) goed speelt tegen de mindere clubs, maar hij moet het ook tegen de grote clubs laten zien op die positie. Hij heeft onwijs veel gekost en dan mag je verwachten dat hij na debuutseizoen wel meer het team kan sturen en tempo bepalen.

28 januari 2021 om 11:08

Ik denk dat iedereen te vroeg was met hem matig te vinden. Men vergeet dat als je jong en nieuw bent en van Ajax naar Barcelona gaat en je komt terecht in een Team dat slecht draait met alle negativiteit eromheen en je ontwikkelt je zo goed. Je hebt meteen een basisplaats afgedwongen en jij een van de sterren bent ipv het nieuwe talent. Dan mag je dat zeker vieren als een succes.

Maar dat Ajax was completer en meer in balans dan dit Barcelona. Ajax 18-19 was een voetbalmachine en dat lijkt Koeman nog niet echt voor elkaar te krijgen in Barcelona. Juist dan ga je namelijk nog veel meer aan Frenkie hebben.

28 januari 2021 om 12:31

Voetbal is soms ook zooo betrekkelijk hé. Die voetbalmachine verloor een paar weken voor de galavoorstelling bij Real bijvoorbeeld nog met 6-2 in de Kuip...

28 januari 2021 om 13:53

Heel goed punt, Feyenoord deed het toen erg goed en Ajax was niet scherp. Maar overall was Ajax dat seizoen een moeilijk te stoppen machine, dat vind ik niet van dit Barcelona.

28 januari 2021 om 14:40

Dat is zeker zo. Dit team van Barcelona is nog erg zoekende. Wat ik wel mooi vind is dat er nu jongens uit de boezem van de eigen club (of die als relatieve nobody’s op jonge leeftijd gekomen zijn) weer doorkomen i.p.v. peperdure aankopen. Araujo, Mingueza, Puig, Pedri etc. Daar groeit weer iets van onderaf.

Frenkie heeft een officiele goal, een net offside goal en een bal tegen de paal in deze wedstrijd. Kon zomaar een hattrick hebben gehad.

Frenkie speelde goed.. wat mij verbaasd dat niemand het heeft over Aurojo.... wat maakt die een ontwikkeling door... zit overal tussen.. is razendsnel in de 1e meters en ruimt heel wat op....

28 januari 2021 om 14:44

Vind dat een hele goede speler. Sowieso mooi dat jonge, relatief onbekende spelers in crisistijden bij een club dan ineens doorkomen. De beste “aankopen” zijn meestal niet de duurste maar gasten die uit de eigen jeugd komen of reeds op jonge leeftijd voor een appel en een ei gekomen zijn en de laatste fase van de opleiding nog net meegekregen hebben.

Is dat niet vooral de bedoeling/logica, dat je beter en completer wordt naarmate je ouder wordt?

28 januari 2021 om 09:05

Makkelijk gezegd natuurlijk. Natuurlijk is dat zo, maar Busquets bijvoorbeeld heeft nooit scorend vermogen ontwikkeld. Frenkie scoort sinds de jaarwisseling zeer regelmatig en wordt daarnaast in zijn oorspronkelijke rol als spelverdeler nog steeds beter. Hij krijgt er dus min of meer een nieuwe eigenschap bij.

Overigens weet ik dat Busquets absolute wereldklasse was in zijn spel. Ik geef enkel aan dat je wel beter kan worden, maar normaliter niet een hele nieuwe eigenschap ontwikkelt.

28 januari 2021 om 12:53

Die heeft Frenkie toch ook niet ontwikkelt. In de jeugd scoorde hij ook vaker.

Ik vind de tegenstanders tot nu niet geen sterke ploegen dus wat dat betreft zijn al deze conclusies over De Jong te vroeg wat mij betreft.

28 januari 2021 om 10:26

@gfzola helemaal mee eens! Had het net ook boven getypt. Koeman is weer te vroeg zijn gelijk halen dat hij geweldigste trainer is. Leuk dat een aankoop van meer dan 70 miljoen na zijn debuutseizoen paar goals maakt tegen de onderkant van de teams. Hij doet alsof hij Frenke uit de jeugd heeft laten debuteren en mooi is te zien dat hij tegen zulke mindere clubs scoort en goed speelt. Hij was een absolute topaankoop, laten we daarom kijken hoe hij het team stuurt tegen clubs als Real Madrid, Juventus, PSG of Man City.

28 januari 2021 om 14:07

of tegen een sevilla, atletic of vilareal. Uiteraard zie ik de groei van frenkie, hij is meer aanwezig en maakt goals. Kijken of hij zich kan blijven door ontwikkelen en dit ook tegen de teams kan doen die net weer een stapje sterker zijn. Met alle respect vior rayo en, elche, huesca en twee 3e klasse teams maar al deze wedstrijden was billenknijpen en een nipte overwinning

Frenkie was al een behoorlijk complete voetballer, scoren was een van de dingen die hij nog mistte om daadwerkelijk 1 van de beste spelers van de wereld te worden.

Mooi om Frenkie in deze aanvallende rol te zien, en dat hij nu ook daadwerkelijk zijn goals maakt.

28 januari 2021 om 08:35

Frenkie is zich aan het goed aan het ontwikkelen maar barca heeft laten we kijken of hij ook zo speelt in wedstrijden tegen de grotere teams. deze maand hebben ze tegen 2 3e klassers gespeeld, rayo gister 2e divisie en huesca en elche. Leuk dat hij het die wedstrijden doet, maar tegen een Sevilla, villareal, atletico en Bilbao zijn de wedstrijden waarin je het moet laten zien

Goede ontwikkeling van Frenkie. Je ziet hem nu af en toe ook over de middellijn wegdraaien van 3 tegenstanders en die pass op Griezmann was briljant. Op dit moment is hij de 1 na belangrijkste speler van Barcelona. Als hij dit doorzet naar topwedstrijden wordt hij een kandidaat voor de shortlist van de gouden bal.

Het mooie aan Frenkie is dat hij inderdaad zo ontzettend compleet is. Technisch meesterlijk, briljant inzicht, snelheid, verdedigend dus ook sterk en nu dus eindelijk aanvalend ook. Komt met name omdat hij zijn intelligentie weet te koppelen aan zijn techniek. Dat hebben er echt maar weinig. Als hij zich op deze manier blijft ontwikkelen en manifesteren, dan kan hij echt het niveau van de allergrootsten aan gaan tikken. Wel fijn voor het NL elftal ook, want nu kan hij daar wellicht ook wat aanvallender zijn stempel drukken.

28 januari 2021 om 09:43

Vergeet ook niet dat hij fysiek bijzonder sterk is. Niet normaal ook hoeveel wedstrijden hij kan spelen. We moeten er ook bij stilstaan dat deze jongen ook bij oranje steeds de 90 minuten vol maakt.

28 januari 2021 om 09:50

Klopt, hij lijkt een beetje iel, maar hij is razendsnel en speelt bijna alles. Zijn intelligentie koppelen aan voetballend vermogen en gevoel voor ruimte komt nu tot uiting. Daarnaast zie je dat hij ook steeds meer in het spel betrokken wordt door zijn medespelers.

Zo een stabile voetballer op zijn 23ste hebben we al heel lang niet meer gehad in Nederland volgens mij. Ik vind hem verder nog steeds niet 100% daar waar hij hoort te zijn. Je doet Frenkie een beetje tekort als je het nu al hebt over een 'complete voetballer'. Hij mist toch een paar belangrijke onderdelen in zijn spel. Hij mist bijvoorbeeld nog steeds een bepaald geloof in zijn eigen spel om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Gelukkig zit er nog heel wat rek in deze jongen.

Komt wel goed met Frenkie.

Het zou toch wat zijn als hij niet beter was geworden, als je bedenkt wat een geld er voor hem betaald is/nog betaald moet worden, plus het feit dat hij omringd is door wereldsterren als Messi, Ter Stegge, Piqué, Alba, Braithwaite, Griezmann. Dan wordt je toch vanzelf beter?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4929 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona5031
4.Sevilla4818
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder243
PedriAanvaller242
A. GriezmannAanvaller236
L. MessiAanvaller2218
M. BraithwaiteAanvaller202
TrincãoAanvaller203
Jordi AlbaVerdediger212
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

92 fans
Coach, 57 jaar
SeizoenClub
2020- Barcelona
2018-2020 Nederland
2016-2017 Everton
2014-2016 Southampton
2011-2014 Feyenoord
Laatste voetbalnieuws

Ronald Koeman verdedigt wissel in de rust: ‘Alsof hij de schuldige is’

Barcelona was woensdagavond in LaLiga met 3-0 te sterk voor Elche. Een welkome zege voor de Catalanen én trainer Ronald Koeman, die zijn team vorige week zag falen tegen Paris Saint-Germain...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren