ESPN verbaasd na interview Berghuis: ‘De opstelling was toch bekend?’

Woensdag, 27 januari 2021 om 23:42Dominic Mostert

SC Heerenveen slaagde er woensdagavond in om Feyenoord te verrassen met een nieuwe speelstijl. De Friezen stapten af van hun 4-3-3-formatie en opteerden voor een 4-4-2-variant, waardoor Feyenoord, dat zelf wel 4-3-3 speelde, met name op het middenveld werd overlopen. Steven Berghuis geeft na afloop bij ESPN toe dat Feyenoord geen antwoord kon vinden op de nieuwe tactiek van de opponent. Heerenveen won uiteindelijk met 3-0 en boekte daarmee de eerste zege in twaalf duels.

Linksback Lucas Woudenberg en rechtsbuiten Benjamin Nygren maakten in de basisopstelling plaats voor respectievelijk Remi Kaib en middenvelder Rodney Kongolo. Joey Veerman speelde niet meer in de voorhoede, zoals hij in voorgaande duels deed, maar op het middenrif. Hij opende de score en gaf de assist voor de 3-0. "In tactisch opzicht hadden we moeite met het overtal dat zij creëerden op het middenveld met Veerman", erkent Berghuis. "We zagen van tevoren bij hun opstelling dat er een buitenspeler miste. Dat hadden we niet helemaal verwacht en dat zag je ook. Daarin zijn we tekortgeschoten en daarop verlies je de wedstrijd."

Berghuis geeft aan dat Feyenoord probeerde een oplossing te vinden. "Het centrale duo en het middenveld proberen het te organiseren, maar we kregen het niet voor elkaar. Na rust ging het misschien iets beter, maar waar hebben we het over? 3-0 verloren, dan kan je daar niet echt over spreken", treurt de aanvoerder van Feyenoord. Zondag had Feyenoord ook moeite met een dergelijke tactiek, weet hij. "Met name de overtallen op het middenveld die worden gecreëerd, dat was tegen AZ ook al zo. Terug naar de tekentafel en oplossen, zou ik zeggen."

Het interview van Berghuis leidt tot enige verbazing in de studio van ESPN. "Het is toch wel amateuristisch, als ik dit hoor", reageert Ronald de Boer. Volgens hem moet 'na tien minuten' al duidelijk worden dat Heerenveen met twee spitsen en een extra middenvelder speelde. "Geertruida had geen man; Berghuis vroeg zich steeds af of hij mee moest met de back (Rami Kaib, red.). Dat had helemaal niet gehoeven. Hij moet gewoon naar het midden toe. Of je gaat met drie man achterin spelen en je zet een extra middenvelder neer. Dat zijn de opties, maar dat doen ze allemaal niet. Je ziet na een kwartier toch wat er aan de hand is en dat je er niet lekker in komt? Dan moet je dat omzetten."

De Boer voegt toe dat de opstelling van Heerenveen 'niet één minuut voor de wedstrijd' bekend werd. Kees Kwakman deelt de verbazing van de analist. "Dan moet je een plan hebben: mocht dit gebeuren, dan gaan we het zo oppakken. Dat is in het veld altijd wel wat moeilijker en het ligt eraan wat voor type spelers je hebt", geeft Kwakman aan. "Senesi, Spajic en Geertruida lijken me geen spelers die het meteen kunnen omzetten. Dan kom je uit bij Berghuis, Toornstra en misschien Fer. Je moet het van tevoren besproken hebben. Ga in ieder geval iets anders doen, in plaats van drie kwartier aan te modderen."

Dick Advocaat benadrukt dat Feyenoord een plan had, maar dat niet alle spelers zich daaraan hielden. "We hadden wat problemen omdat zij met een valse linksbuiten, Veerman, speelden. Dat konden we niet oplossen. We wisten het van tevoren, maar dan moet ons plan wel uitgevoerd worden. Dat zag je niet in het hele elftal. Niet iedereen deed er altijd aan mee. De bezetenheid om te winnen zag ik meer bij Heerenveen dan bij ons", verzucht de trainer. De Boer heeft weinig sympathie voor de reactie van Advocaat. "Ik mag Dick heel graag, maar hij schuift het nu een beetje naar de spelers toe."

"Ik vind dat je er zelf verantwoordelijk voor bent. Na een kwartier kun je zien dat Joey Veerman totaal niet linksbuiten staat. Die staat gewoon op het middenveld. Dat moet je toch kunnen herstellen? Je kunt toch zeggen dat Berghuis voorin moet blijven en Geertruida hem moet oppakken?", vraagt De Boer, die niet verwacht dat Feyenoord zondag tegen PSV veel beter voor de dag komt. "Ik heb er een hard hoofd in. Het is natuurlijk een andere wedstrijd, maar ze hebben zoveel moeite tussen de linies... En dat is eigenlijk hoe PSV alleen maar speelt."Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Voetballend is het nog nooit echt wat geweest de afgelopen jaren. Wel stond het verdedigend vrij degelijk tot de winterstop. Maar man wat zijn we tactisch afgebluft in alle 3 de wedstrijden na de winter. Keer op keer veel te laat ingegrepen door de technische staf.

27 januari 2021 om 23:56

Dick heeft veel kredits ontvangen met z’n lange ongeslagen status. Maar de laatste weken laat hij het tegen de Ajax az en H’veen tacktisch wel afweten. Eigenlijk schuift hij het af op de spelers, maar hij had zelf de bek los moeten trekken om het goed te zetten. Maar blijkbaar zag hij het ook niet. Wel iets meer verwacht van zo’n trainer

28 januari 2021 om 00:04

Ik vind het ook erg makkelijk hoe hij het bij de spelers neerlegt. Zeker na de wedstrijd tegen AZ. Zij wonnen de wedstrijd echt op het middenveld, door de speelwijze. En dan zeggen 'AZ heeft gewoon meer kwaliteit', dat vind ik echt onzin. Ik vind Advocaat een topvent, maar hij mag het best een beetje op zichzelf betrekken als dat terecht is. En iets minder zichzelf omhoog praten door de selectie af te vallen, want met dit team moet je gewoon derde kunnen worden.

28 januari 2021 om 00:43

Eens, Dick schuift het makkelijk af. Echter vind ik wel dat er duidelijk een punt naar voren moet komen: waar is de inzet en de passie die ze wel tegen Ajax konden opbrengen, maar verder niet? Dick schuift het op de spelers af, de supporters grotendeels op Dick. Maar de spelers lopen er ook als verwende jochies bij. Geen druk, geen verwachtingen. 3e of 4e worden is volledig volgens de doelstellingen. Je kan het verliezen op tactiek maar je mag het nooit verliezen op inzet, zeker een vechtploeg als Feyenoord niet. Feyenoord speelde zo leuk voetbal tegen Ajax, misschien moet Feyenoord elke toekomstige tegenstander vragen of ze in een Ajax shirtje mogen spelen..

28 januari 2021 om 01:25

Ronald de Boer zei daar wel iets zinnigs over. Namelijk dat als je tactisch achter de feiten aanloopt, het eruitziet alsof je geen inzet toont doordat je steeds te laat bent. Dat is een factor. Los daarvan ben ik het wel met je eens. Linssen liet in zijn invalbeurt weinig zien, maar wél dat hij nog door muren wilde gaan voor een resultaat. Bij de rest zeker niet

28 januari 2021 om 08:47

Dick heeft die ongeskagen status ook zelf vaak aangehaald! Waarom iets veranderen als we niet verliezen. Echter is er totaal geen idee te zien in het spel van Feyenoord. Daarnaast vind ik dat elke wedstrijd dat Dick nog Diemers opstelt hij geen recht van spreken meer heeft. Het zal vast een aardige gozer zijn, maar zelfs tegen Ajax was hij om te janken. Tegen AZ luidde hij elk tegendoelpunt in en gisteren deed hij ook maar wat. Je speelt met 10 man zodra Diemers opgesteld staat. Jens kan dat nog wel belopen, maar Fer niet. Hierdoor is je middenveld zo kwetsbaar dat je de verdediging ook in gevaar brengt.

28 januari 2021 om 12:17

Zo zie je maar hoe opportunistisch de wereld rond het voetbal is. Maandenlang wordt Dick geprezen dat hij het beste uit Feyenoord haalt, dat hij bovenaan zou staan sinds zijn aantreden. Dan gaat het een paar keer mis en dan is Dick ineens niet meer die wonder trainer.

Het ergste vind ik dat Psv dat het hele seizoen (op 4 hele goede helften na) verschrikkelijk speelt ineens weer tweede staat. Ben benieuwd dit weekend, kan Feyenoord de rug rechten? Gaat Az zondag weer lekker counteren? En vitesse hoeft niet tegen de Griekse held dus die hebben ook weer kans op drie punten. Er komt een mooi weekend aan. Hopelijk wint Van der Poel van van Aert!

28 januari 2021 om 00:24

Hoewel ik het met je eens ben dat PSV veel matige wedstrijden achter de rug heeft - tegen Volendam en Emmen was het zelfs tranen trekkend belabberd - maar met slechts vier helften doe je ook weer wat tekort. Vooral eind november en in december was PSV in goede vorm en kwamen zelfs landelijk stemmen op dat het elftal Ajax wel eens naar de kroon zou kunnen steken. Zelf hou ik er sterk rekening mee dat PSV met de blessurezorgen die er momenteel zijn het zware programma in februari niet zonder kleerscheuren doorkomt, maar anderzijds heb ik daar bij geen van titelkandidaten vertrouwen in. Feyenoord is één nederlaag verwijderd om van een crisis te spreken, AZ is zo wisselvallig als het weer en met het matige spel dat Ajax al weken vertoont komen de Amsterdammers ook niet eeuwig weg natuurlijk. En zelfs het tot dusverre schier onfeilbare Vitesse verliest nu zelfs punten. Natuurlijk jammer dat ze elkaar niet in balans houden door onoverwinnelijkheid in plaats van grilligheid, maar het wordt inderdaad een interessant weekend.

28 januari 2021 om 00:43

Op dit moment speelt geen van de ploegen bovenin goed. Ik zou ook geen Toto durven invullen momenteel. Er zijn geen zekerheidjes, iedereen kan zo maar van willekeurige andere ploeg verliezen.

28 januari 2021 om 00:47

Ik zeg dit niet omdat ik Ajacied ben, ik probeer zo objectief mogelijk te zijn wanneer ik hier reageer. Toegegeven, lukt niet altijd haha. Maar Ajax en eigenlijk ook Psv zijn toch wel clubs die je bij je toto kunt invullen? Ze verliezen vooralsnog niet vaker dan gemiddeld en staan gewoon 1e en 2e in de competitie zoals het hoort, in welke volgorde dan ook. @ Gomes. Psv en Ajax komen goed weg met slecht spel, kan je nagaan wanneer beide ploegen echt leuk gaan voetballen. Als ik even namens mezelf praat over Ajax, denk ik dat het genieten wordt als Ajax weer een beetje het voetbal kan laten zien wat we de laatste 2 a 3 jaar gezien hebben. Ajax en Psv zijn de sterkste en beste ploegen in de competitie, die zouden een wedstrijd moeten kunnen winnen als ze op 3/4 van hun kunnen spelen.

28 januari 2021 om 00:58

Ajax kwam er toch al tegen PSV niet mee weg? Ajax is vrijwel tegen iedere tegenstander beter, dominanter en kansrijker. PSV was dat niet tegen Volendam, RKC en Emmen en had zelfs tegen Ajax ook prima kunnen verliezen ondanks die 0-2. Huntelaar redde die absurd eigenwijze Ten Hag wel tegen Twente natuurlijk.

28 januari 2021 om 01:05

Qua potentieel geef ik je helemaal gelijk en hebben Ajax en PSV het beste materiaal. Maar de laatste weken blijft het spel niveau ver onder het potentieel zitten. Ik ben zelf ook Ajax fan, maar als ze zo blijven spelen, zou het mij niets verbazen als ze tegen een nederlaag aanlopen.
Maar voorlopig winnen ze de slechte wedstrijden en tja als je dat blijft doen, wordt je ook kampioen, maar ik kan niet zeggen dat ik wekelijks zit te genieten van het vertoonde spel.

28 januari 2021 om 01:44

@myvision, Tegen Emmen had PSV echt veel meer kansen dan Emmen. Dat was zo ongeveer een kopie van Ajax - Fortuna. Veel kansen maar de bal ging er gewoon niet in door een uitstekend keepende Telgenkamp (die dan wel weer de fout in ging bij de 0-1)

28 januari 2021 om 07:37

Klopt, maar Ajax had ook prima kunnen verliezen van PSV, Feyenoord, Twente en Fortuna. Ze winnen in ieder geval niet overtuigend de laatste wedstrijden.

Zie ik hier nu echt staan dat men verrast was dat Joey Veerman niet in de voorhoede speelde? Dat is gewoon een middenvelder, kom op zeg. Wat een dom excuus.

28 januari 2021 om 01:29

Natuurlijk weten ze dat hij een middenvelder is. Ze hadden alleen verwacht dat hij hangend vanaf links zou spelen en vanuit daar vrij zou komen. Dat bleek niet het geval te zijn

28 januari 2021 om 10:06

Maar is het toch wel bizar dat de spelers van Feyenoord ook niet in staat zijn om dan zelfstandig te zien dat Heerenveen anders speelt dan verwacht en daarna te schakelen?

Dit verhaal is natuurlijk lariekoek. Ze weten bij Feyenoord volgens mij zelf niet helemaal wat er allemaal mis ging tegen Heerenveen. Gewoon een uitstekende overwinning van Heerenveen, toch wat onverwacht als je die ploeg de laatste weken zag aanmodderen.

Feyenoord defensief doorgaans toch stabiel, alleen is het na de winterstop tegen met name AZ en Heerenveen toch erg fragiel. Benieuwd wat de wedstrijd tegen PSV zal brengen. Verwacht toch een gelijk opgaande wedstrijd, daar PSV het altijd lastig heeft in de Kuip en er zelden een resultaat behaalt.

Ik sta een beetje perplex eigenlijk. Spelers met ervaring a la Fer moeten dit dan toch gewoon gaan oplossen in het veld? Of Dick zelf aangezien hij de coach is en toch naar dezelfde wedstrijd kijkt? Tactisch klopt er geen hol van maar ik zou me vooral kapot ergeren aan het feit dat een aantal geen enkele vorm van inzet tonen. Je hebt een aanvoerder die nog teert op leuke statistieken van weken geleden die er als een lamzak bij loopt en alleen nog uitblinkt in het omhoog werpen van zijn handjes na balverlies.

Ik had toch stellig de indruk dat Toornstra na een kwartiertje op de grond ging zitten en een blessure simuleerde om Advocaat de gelegenheid te geven de zaken tactisch te corrigeren. Bij die gelegenheid was hij ook druk bezig spelers aanwijzingen te geven en ook Toornstra voor hij terug kon in het veld nog. Toornstra liep daarna weer als een kievit dus dat lijkt toch het geval te zijn geweest. Alleen heeft het niet veel uitgehaald.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller2213
B. LinssenAanvaller206
L. SinisterraAanvaller102
J. BijlowKeeper70
L. PrattoAanvaller50
N. MarsmanKeeper160
R. ten HoveKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

51 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Feyenoord 22 13 2 0
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0
2017/2018 Feyenoord 31 18 6 1
2016/2017 Feyenoord 30 7 4 0
Laatste voetbalnieuws

Dick Advocaat verklapt: ‘Nee, dat heb ik aan de Voedselbank gegeven’

Dick Advocaat ziet na het puntenverlies van Feyenoord tegen FC Groningen redenen om positief te zijn. In het Hitachi Capital Mobility Stadion hadden de Rotterdammers een overwicht qua kansen en balbezit,...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren