Feyenoord heeft wéér de beste grasmat, Ajax en PSV in middenmoot

Woensdag, 27 januari 2021 om 09:40Rian Rosendaal • Laatste update: 10:14

Het veld in De Kuip wordt halverwege het seizoen 2020/21 gezien als de beste ondergrond in de Eredivisie. De aanvoerders van elke club geven na elke speelronde een cijfer aan het veld waarop ze hebben gespeeld, met 1 (slecht) tot 5 (topveld). De beoordelingen komen uiteindelijk in handen van Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, en na zeventien speelronden in de Eredivisie blijkt dat Feyenoord over de meest geliefde grasmat beschikt.

Feyenoord voert de ranglijst aan met een gemiddelde score van 4,75. ADO Den Haag is gestegen naar de knappe tweede plaats, met een gemiddeld cijfer van 4,12. De club uit de hofstad eindigde vorig seizoen nog onderaan, maar na het inruilen van het kunstgrasveld voor natuurgras is men bezig aan een indrukwekkende opmars. AZ en Willem II, allebei met een score van 3,88, maken de top drie in de Eredivisie wat betreft de velden compleet.

Ajax, de huidige koploper in de Eredivisie, bezet met plek acht (3,56) een plaats in de middenmoot, terwijl PSV met een gemiddelde score van 3,50 samen met sc Heerenveen terug te vinden is op plek negen. Opmerkelijk is dat de drie Eredivisie-clubs met kunstgrasvelden de laatste plaatsen bezetten in het tussenklassement. Nummer zestien Heracles Almelo moet het doen met een gemiddeld cijfer van 1,44 en de plaatsen zeventien en achttien zijn voor respectievelijk Sparta Rotterdam (1,38) en FC Emmen (1,22).

Vorig seizoen was er vanwege het stilleggen van de competitie door de coronacrisis geen eindwinnaar in de Eredivisie. Tussen 2014 en 2019 was Feyenoord zes keer op rij de winnaar van de grascompetitie. Grasmeester Erwin Beltman kreeg hiervoor elke keer een schaal overhandigd van de VVCS. Feyenoord speelt in het restant van deze jaargang nog acht keer op eigen veld, te beginnen met de topper tegen PSV van aanstaande zondag.Gerelateerd

Meer sportnieuws

61 reacties (laatste reactie door rudu)

Jaaaaa! Weer een prijs in de pocket!

27 januari 2021 om 10:29

Coolsingeltje pakken?!

27 januari 2021 om 10:36

Afgesproken! Uurtje of 21:00 doen?

27 januari 2021 om 12:08

Lekker met je capuchon op met een steen in je hand?

Ze rijgen de prijzen daar wel aaneen in Rotterdam zeg. Mooi dat die plastic velden zo laag staan, dat moet zo snel mogelijk verdwijnen uit het betaalde voetbal. Genoeg ploegen met minder geld die gewoon een grasmat kunnen betalen, grijp eens in Knvb.

27 januari 2021 om 10:23

Alles en iedereen behalve Heracles wil van het kunstgras af. We laten ons gijzelen door een enkele club en Jan Smit die, door zijn Heracles verleden, ook dwarsligt.
Het wrange is dat de voetballers/bestuurders van Heracles waarschijnlijk ook liever gewoon gras hebben, maar ze zitten met die sponsor in de maag.
Bij elk onderzoek komt naar boven dat de overgrote meerderheid van het kunstgras af wil, en toch komt het er nog niet door, ongelofelijk!

27 januari 2021 om 11:55

Steve ze zouden moeten kijken of ze die Jan Smit weg kunnen stemmen, dan zijn we af van het vreselijke kunstgras.

27 januari 2021 om 10:52

@JK-ajax: ik walg ook echt van kunstgras. De laatste wedstrijd die Feyenoord zo dramatisch slecht speelde in Europa, op de knollentuin bij Wolfsberger vond ik bijna romantisch. Het veld was zwaar, hobbelig en stroperig tegelijk. Shirts en broekjes zaten onder de modder. Zal met de leeftijd te maken hebben, maar het deed me terugdenken aan het voetbal in de jaren 90. In zulke wedstrijden wordt gewoon wat anders gevraagd dan wat je gewend bent. Ik vond het typisch dat een Nederlandse club daar weer eens niet mee om wist te gaan.

27 januari 2021 om 10:56

Je beschrijft het zo poã«tisch: Ik krijg een visioen van Zaragoza - Ajax ...

27 januari 2021 om 11:14

Haha, wat een waterballet was dat zeg! De bal dreef en rolde niet. Wat mij betreft mag je dan aflassen. Maar in Nederland zijn we met ons plastic gras blijkbaar van mening dat een bal moet glijden en/of rollen... maar hobbelen willen we niet. Ik kan me trouwens van Zaragoza-Ajax nog een flinke overtreding van de keeper op van Basten herinneren. Onbestraft, maar die sloeg hem gewoon neer :s

27 januari 2021 om 12:30

Een goed natuurgras veld is natuurlijk altijd het best, maar als amateur vond ik meestal de kunstgrasvelden fijner dan de echte knollenvelden waar ze ons op lieten spelen.

27 januari 2021 om 13:33

Haha helemaal mee eens hoor, dan kwam je weer in een uithoek van Friesland op een veld waar de dag ervoor nog koeien en schapen op hadden gestaan. Nee geef mij voor op de zaterdag maar een kunstgras veldje.

27 januari 2021 om 13:40

Hahaha exact dat, vooral bij de clubs in de kleine dorpjes was het vaak dramatisch. Als je pech had hadden ze het gras een paar weken niet gemaaid waardoor je er al helemaal niet kon voetballen, alleen maar duels om de lange bal uitvechten als een stel pummels.

Wat is er precies opmerkelijk aan het feit dat de clubs met kunstgras onderaan staan? Heb nog steeds moeite met eredivisieclubs serieus te nemen die voetballen op kunstgras. Zelfs de plaatselijke amateurclub (waar niet 1x in de 2 weken wordt op gevoetbald) kan een fatsoenlijke mat op de been brengen. Huur je als club maar 2 spelers minder met overgewicht😉

27 januari 2021 om 10:09

Ikzelf speel altijd prima op kunstgras, totdat ik een sliding maak...

27 januari 2021 om 10:12

Ik snap dat probleem met kunstgras ook niet. Ik voetbalde er zelf altijd graag op omdat wij een team hadden dat goed kon voetballen en dan is een kunstgrasveld beter dan de gemiddelde akker.

27 januari 2021 om 10:24

Dat had ik ook. Liever kunstgras dan een veld met hobbels, kuilen etc. Maar niks gaat boven een heerlijke grasmat hoor, maar op amateur niveau had ik dat echt nooit😂

27 januari 2021 om 10:30

Als Keeper vond ik kunstgras altijd wel fijn, maar dan wel met een lange broek aan. Het maakt ballen voorspelbaar wat voor een keeper natuurlijk fijn is.

27 januari 2021 om 10:34

Tsjah in de krochten van het amateurvoetbal is een kunstveldje wel lekker, maar een goed onderhouden grasmat moet altijd boven dat plastic gaan.

27 januari 2021 om 10:12

Dat de aanvoerders van de eredivisie het collectief niets vinden. Ook de 2e plek van ADO die vorig jaar op plastic nog ergens onderaan bungelen

27 januari 2021 om 10:22

Precies. Het is opmerkelijk, maar in geen enkel opzicht verrassend.

Erwin Beltman, the real🐐

Toch knap van Feyenoord door elk jaar weer een goeie grasmat neer te leggen en misschien nog wel knapper van ADO dat zij met hun nieuwe grasmat de 2e plaats bezetten.

Mooi nieuws voor Feyenoord, maar nog mooier voor Den Haag. Beloning van het wegdoen van kunstgras is dat je nu bijna de beste grasmat in de eredivisie hebt, chapeau

27 januari 2021 om 10:32

Inderdaad, en dat zou de rest moeten aangrijpen om het kunstgras ook te vervangen. Het is wel frappant dat PSV zo laag staat met een stadion dat toch genoeg natuurlicht en lucht toelaat. Het probleem van het overmoderne stadion van een grootte als Ajax is wel bekend en misschien ook een reden voor Feyenoord maar in de Kuip te blijven, of? Vraag me af of supporters liever een nieuwe stadion willen waarmee ze meer geld kunnen genereren en dat hn status enigszins optimaliseert of toch liever het beste gras willen behouden en dan maar in de Kuip blijven.

Waar staat deze lijst, ik ben wel benieuwd naar FC Groningen.. dat veld zag er gisteren ook niet uit, misschien wel erger dan kunstgras!

27 januari 2021 om 10:42

@superboeruhh, erger dan kunstgras kan haast niet. Maar je hebt volkomen gelijk: De grasmat van het Hitachi Capital Mobility Stadion (grrrrr) leek nergens op.

27 januari 2021 om 10:46

Op de website van Vvcs kan je de volledige lijst vinden. FC Groningen staat met 3,44 op de 11e plek.

Toch vind ik het raar dat er kennelijk dus velden worden toegestaan die collectief worden verafschuwd door de spelers. Dan zou je toch verwachten dat de Knvb een keer zegt: alles wat onder de 2 of 2,5 scoort, voldoet niet en moet worden vervangen? Of: als je grasmat te laag scoort krijg je puntenaftrek, net zolang totdat dit soort velden uit de Eredivisie verdwijnen.

Nu is dit "onderzoek" misschien nog wat te subjectief voor dat soort maatregelen, maar dan doe je nog een iets objectiever onderzoek waar hoogstwaarschijnlijk in hoofdlijnen hetzelfde uitkomt en kan je wel dat soort conclusies trekken.

Geen verassing ik denk dat de mat in de kuip zelfs in heel Europa een hoge ranking zou krijgen. Maar complimenten voor ADO gewoon naar nummer 2 daar doen ze gewoon iets goed. Wie kan mij uitleggen waarom die mat in de Arena altijd of vaak spek glad is? En is het een optie om die beste man uit de kuip gewoon niet alle velden te laten inspecteren en daar een plan voor te laten schrijven. Ik begrijp dat hij echt een grasmat goeroe is.

27 januari 2021 om 10:56

Kijk eens naar de stadions om die velden heen? De kuip heeft een geheel open dak, zelfs niet alle tribunes zijn overdekt. En kijk dan eens naar de Arena, dat dak is hoog en bedekt (ook met dak open) alle tribunes. Het verschil tussen wind en zonlicht is in beide stadions heel erg groot. Daarbij komt dat onder het veld in de Arena een parkeergarage zit. Daar hebben ze bij Fortuna ook last van.

En dat het veld van ADO zo goed wordt beoordeeld, zou dat komen omdat het pas een heel nieuw veld is? Dat is toch pas vorige zomer omgevormd van kunstgras naar natuurgras? Bovendien zag ik dat er toch nog 2% kunstgras door heen zat om het natuurgras te versterken.

27 januari 2021 om 13:44

hybride velden zie je meer in europa. ook de arena heeft dit.

27 januari 2021 om 13:45

Ja, klopt. Maar bij de Arena blijft dat dak gewoon het grootste probleem.

27 januari 2021 om 12:25

Zat ik ook al te denken. Uiteindelijk heeft ook Feyenoord belang bij een zo goed mogelijk veld van alle clubs toch? Ik geloof ook niet dat de omstandigheden in de Kuip nou echt zoveel beter zijn dan alle andere clubs. Als je al zo vaak de beste bent geweest ben je gewoon echt geweldig goed in je vak.

Kijk eens aan, wederom AZ in de top 3!!

27 januari 2021 om 11:18

En op onderling resultaat zelfs boven Feyenoord, dus het kampioenschap kan geclaimd worden...

27 januari 2021 om 11:36

Haha,ik denk dat een tweede of derde plek achter Feyenoord op het gebied van gras erg goed is, want de grasmat bij Feyenoor is al jaren de mooiste van het land!

Van mij mag de Knvb ook stante pede een regel invoeren dat promovendi uit de Keuken Kampioen Divisie alleen naar de Eredivisie mogen promoveren als ze over een echte grasmat beschikken.

Paar jaar geleden werd nog gezegd dat kunstgras zo verbeterd was en bijna niet van echt was te onderscheiden. Dat bleek al snel marketing prietpraat te zijn. Dat profclubs zogenaamd geen geld zouden hebben voor een grasmat - voorwaarde 1 voor voetbal - is lachwekkend.

Toch knap werk daar in Rotterdam, al jaren de beste grasmat en het mooiste stadion van Nederland.

De Kuip heeft inderdaad een goede mat, maar afgelopen weekend viel het me op bij Feyenoord AZ dat er heel veel glijpartijen waren. Opvallend dat de mat van PSV zo laag staat.

Toch onbegrijpelijk, ondanks dat er bij ons zoveel geïnvesteerd is in de grasmat en het drainageprobleem in de hoek bij het uit vak, staan we hier nog steeds maar op een zeer matige 14e plek. Het veld ligt er momenteel ook niet goed bij, tegen Ajax was al een soort van dubbele zijlijn te zien, heel verwarrend voor de tv-kijker. En dan te bedenken dat het hier gaat om een hybride grasmat! Overigens vind ik het werkelijk waar dramatisch dat PSV slechts 10e staat, terwijl ze veel aandacht besteden aan hun veld. Die moeten echt in de top 4 kunnen staan.

Voetballen op kunstgras heeft voor mij altijd ingehouden dat ik na 5 minuten mijn schoenen vol plastic korrels had zitten. Wat een drama

27 januari 2021 om 12:22

Dan heb je ook wel een slecht kunstgrasveld te pakken. Als je graag slidings maakt is het iets minder prettig maar ik vond kunstgras als amateur een weelde vergeleken bij de knollenvelden waar je bij de meeste clubs op moest spelen.

27 januari 2021 om 12:40

Het hangt ook wel erg af van het jaargetijde hoor, in de zomer is zo'n kunstmas erg droog en daardoor blijf je erg gemakkelijk haken wat veel blessures op kan leveren. In de winter is een kunstgrasveld een stukje natter en speelt daardoor prettiger. Een knollenveld in de winter is erg zwaar zijn omdat het enorm modderig is. Ik heb over het algemeen geen probleem met spelen op kunstgras, maar mijn teamgenoten spelen het liefst op echt gras.

Kan iemand mij uitleggen waarom Ajax altijs zo'n slechte mat heeft liggen? Zelfde geldt voor Psv. Je zou toch denken dat de clubs met meeste geld de beste velden hebben.

27 januari 2021 om 11:55

Hoge, overdekte tribune. Dus als de zon er schuin op staat staat een aanzienlijk deel van het gras in de schaduw. Daarbij worden er in de top een stuk meer wedstrijden afgewerkt waarvan de mat weer moet herstellen. Erg goed van Feyenoord dat het altijd picobello in orde is.

27 januari 2021 om 11:58

Ik deel de zelfde vraag, hopelijk kan iemand ons uitsluitsel geven.

27 januari 2021 om 12:36

PSV heeft over de afgelopen jaren altijd wel een goede grasmat liggen waarmee ze vaak hoog in deze lijst staan. Dus ik denk dat het wellicht een incident is. Er worden natuurlijk meer wedstrijden in korte tijd gespeeld, aan de andere kant heeft Feyenoord daar geen last van. Het kan in elk geval niet aan Nijhuis liggen die te veel slidings toestaat en daardoor het veld beschadigt, want die heeft nog niet in het Philips Stadion gefloten dit jaar.

27 januari 2021 om 12:41

Feyenoord heeft daar geen last van? Kan je dat uitleggen? Op die 2 EL voorronde wedstrijden na spelen ze nagenoeg even veel wedstrijden?

27 januari 2021 om 13:05

Nee dat bedoelde ik niet (ik heb het inderdaad een beetje ongelukkig omschreven.). Ik bedoelde dat Feyenoord geen last heeft van een slecht veld ondanks het feit dat ze veel wedstrijden spelen.

27 januari 2021 om 13:28

Oh op die manier. Heb je verkeerd begrepen. Excuus.

27 januari 2021 om 14:09

Naast de hierboven al genoemde reden van de bouw van het stadion, speelt het ook mee dat er normaal gesproken jaarlijks concerten worden gehouden in de Arena. Elk seizoen (op dit jaar na omdat er geen concerten waren) wordt gestart met een nieuwe grasmat. En gras heeft nou eenmaal tijd nodig om zich goed te kunnen hechten.

Daarnaast is het ook heel nadelig dat er een parkeergarage onder het veld zit. Hierdoor is de ondergrond eigenlijk te koud om daar goed gras te kunnen laten groeien.

Al is de Arena de laatste jaren wel heel erg verbeterd aan de hand van technologische ontwikkelingen. Ze hebben windtunnels staan, werken met UV lampen en zijn continue nieuwe wetenschappelijke technieken aan het testen. Echter zijn de omstandigheden gewoon verre van ideaal.

Zo opmerkelijk is het niet dat de clubs met kunstgras onderaan staan toch, dit is toch elk jaar zo? Complimenten naar de groundsman van Feyenoord wederom, het moet een feest zijn op dat biljartlaken in dat mooie stadion te mogen voetballen.

Indrukwekkend wat ADO heeft laten zien, is dat niet gewoon een signaal naar die andere kunstgrasveldclubs dat het echt wel mogelijk is. Ik weet niet hoeveel geld het ADO gekost heeft, maar het kan dus ook als je een kleiner budget hebt, jezelf gewoon afvragen waar je prioriteiten liggen.
Het is tijd voor de knvb om dit zo snel mogelijk verplicht te maken, ook als je vanuit de eerste divisie komt om binnen 3 jaar op echt gras te gaan voetballen. Ik hoop zo dat kunstgras eindelijke verbannen gaat worden, van mij mag ADO de prijs gewoon winnen en de grasmeester daar, puur en alleen voor een boost en signaal naar andere clubs.

Het is natuurlijk helemaal niet opmerkelijk dat die drie velden onderaan staan. De kunstgrasvelden staan namelijk al jaren onderaan. Het zou opmerkelijk zijn als ze opeens boven natuurgras zouden staan. 'in lijn met de verwachting' was een logischer begin van die zin geweest.

Beste veld, beste supporters, beste sfeer, dat is allemaal waar. Helaas ontbreekt het aan geld.

Gefeliciteerd Feyenoord !

Zal vast aan de stikstof liggen, daar groeit het gras beter door.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller2213
B. LinssenAanvaller206
L. SinisterraAanvaller102
J. BijlowKeeper70
L. PrattoAanvaller50
N. MarsmanKeeper160
R. ten HoveKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

43 jaar
0 fans

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren