‘Ajax ziet toptalent (16) definitief naar Europese grootmacht vertrekken’

Dinsdag, 26 januari 2021 om 09:37Rian Rosendaal • Laatste update: 09:45

Ajax lijkt Julian Rijkhoff definitief kwijt te zijn aan Borussia Dortmund. De aanvaller, die maandag zijn zestiende verjaardag vierde, heeft volgens Ajax Showtime een definitief akkoord bereikt met de Duitse grootmacht over een contract tot medio 2024. De Ajax-leiding is inmiddels op de hoogte van het naderende vertrek van de talentvolle Rijkhoff, zo klinkt het.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door siepie)

Beetje lullig om dat soort reacties te geven op een jongen die net 16 is geworden.. Laat 'm lekker..

26 januari 2021 om 12:04

Klopt sneu voor hem, denk wel (of hoop) dat vooral andere tieners dit soort social media berichten sturen. Is nog steeds niet goed natuurlijk

Het is zijn goed recht. Ik vraag me wel af wat nou de overwegingen zijn om op die leeftijd naar het buitenland te gaan. Hij staat te boek als groot talent, garanties heb je natuurlijk nooit, maar dat je bij Ajax de kans krijgt is toch wel aannemelijk. Op die leeftijd speel je je ook nog niet financieel onafhankelijk dus waarom nou naar Dortmund gaan?

26 januari 2021 om 09:49

Omdat het een mooie club is in een mooiere competitie dan Nederland en waar hij waarschijnlijk meer kan verdienen? Lijken me toch 3 aardig belangrijke redenen

26 januari 2021 om 09:50

Ene kant ben ik het met je eens. Aan de andere kant: ik kan me ook nog best voorstellen dat sommige jongens het avontuur ook wel gewoon leuk vinden. Net als dat een hoop jongeren tegenwoordig kiezen voor een opleiding/stage in het buitendland omdat het gewoon avontuurlijk of spannend is. Misschien geldt dat ook wel voor dit soort jongens. Eventueel gecombineerd met wat druk vanuit een zaakwaarnemer en de overtuiging dat je het wel gaat redden in het buitenland. Bij Dortmund krijg je gelukkig wel genoeg kansen als jonge spelers, het is niet zo dat hij bij City gaat verpieteren door 23x verhuurd te worden.

26 januari 2021 om 09:53

Avontuur, meer weerstand, meer geld. Uit je vertrouwde omgeving naar het buitenland gaan kan ook een goede ontwikkeling zijn qua taalbeheersing en zelfstandigheid.

26 januari 2021 om 10:52

Die kans is in mijn ogen steeds minder aannemelijk, kijk alleen al wat Brobbey aan concurrentie te verwerken krijgt en hoeveel kansen hij heeft gekregen? Het is te weinig, al helemaal voorin.

26 januari 2021 om 11:01

Dus daarom ga je naar Dortmund ? Daar zijn de spelers in de voorhoede nog veel beter. Het wordt natuurlijk wel lastiger om door te breken bij Ajax omdat er vergeleken met het verleden veel meer routiniers in de selectie zitten. Maar ik zie nog steeds wekelijks spelers uit de jeugd de kans krijgen bij Ajax.

26 januari 2021 om 12:02

Hij krijgt genoeg perspectief bij Ajax, wordt al door geschoven naar hogere jeugdteams, kan zien dat hij zijn opleiding kan voltooien bij Jong Ajax en vroeg kan debuteren. Dat kan bij Dortmund ook, dus de reden om te verhuizen zal vooral financieel zijn. Hij wil graag slagen als profvoetballer en niet bij Ajax. Dat is zijn goed recht. Kans dat je verhuurd wordt aan meerdere clubs is groot, maar dan ben je wel profvoetballer. En bij Ajax weet je ook niet of je het haalt. Wel apart dat een 15 jarige al contractaanbiedingen niet goed genoeg vindt, maar ja als je de keuze hebt dan kan je het zo spelen en kies je voor het meeste geld nu.

Zonde om te lezen, en ook absoluut van die berichten op zijn sociale media, dat is gewoon triest. Ben benieuwd of het echt allemaal zo ongenuanceerd mis is gegaan aan Ajax kant, of dat de situatie überhaupt onhoudbaar zou zijn geweest.

26 januari 2021 om 10:05

Goede woorden Schwarz, dank je wel. Hier wordt weer een beeld geschetst van 1 kant. Laten we ook de andere kant maar eens belichten, maar dat is minder extreem, dus minder reacties. Polarisatie ten top. Echt oprecht blij dat je dit post Schwarz, er mag veel meer nuance komen in berichtgeving en reacties imo. On: hoop natuurlijk dat ie het redt, maar het is toch eigenlijk zonde dat dit voor opleidingsclubs gewoon niet te doen is als de grote talenten steeds weglopen voor het grotere geld

26 januari 2021 om 10:29

Thanks Formus, wordt gewaardeerd

26 januari 2021 om 10:38

Zeg eens eerlijk, wat is het perspectief wat Ajax biedt en opzichte van Dortmund? Dat was jaren geleden ons sterke wapen, onder plan Cruijff hadden talenten volop perspectief en veelal voorrang, dat is al een tijdje verdwenen. Er breekt 0,0 meer door en voorin wordt alles bij elkaar gekocht, volgens mij staat er inmiddels voor 100 miljoen aan aankopen voorin (tel Tadic, Promes, Neres, Haller, Antony, Bande! maar eens op).

Ik hoop dat Ajax weer meer naar de jeugd gaat kijken en het beste van twee werelden gaat combineren, aankoopbeleid Overmars en de opleiding.

26 januari 2021 om 11:16

Klopt, er breekt minder door dan vroeger, maar het perspectief is er voor de toppers in mijn optiek nog steeds. Is ook een beetje het kip-ei verhaal. Dunne spoeling (of dat nou door gebrek aan kwaliteit of uitstroom komt) leidt natuurlijk ook weer tot meer aankopen.

Je kan op niemand kwaad zijn die een keuze maakt waar hij zelf in gelooft. Gaat naar een superclub waar jeugd ook kansen krijgt. En ja hij zal meer geld krijgen ook maar als hij gelooft dat dit de juiste stap is? Hoop dat hij het waarmaakt!

Dat is het als 16 jarige word je snel de hoofd gek gemaakt door je vertegenwoordiger ''makelaar'' die heeft het beste met je voor. Die heeft waarschijnlijk aan Ajax de vraag gesteld wat is ''het plan'' toen Ajax aan heeft gegeven dat ze nog even wilde wachten met een aanbod dan is er volgens de vertegenwoordiger 'geen plan' terwijl die er wel dergelijk is maar Ajax kan moeilijk elk talent een contract geven. Dan weet je dat de vertegenwoordiger gaat shoppen met dit talent en dan kan het zo zijn dat het ''plan'' van Dortmund beter is. Maar daar ligt geen plan wel veel loze beloftes en een mooi extra inkomen voor zowel de jongen als de vertegenwoordiger. Snap met niet verkeerd maar de verwachtingen zijn er heel vaak bij de ouders en spelers als ze in een leeftijdsgroep uitblinken dan verwachten ze veel te snel iets. Als hij denkt dat het beter is voor hem moet hij dat doen maar hij komt bedrogen uit verwacht ik. Maar goed straks op zijn 20ste lekker terug naar Nederland en in de KKD minuten maken want dat is dan weer goed voor zijn ontwikkeling. Als je het mij vraag zou ik zeggen lekker blijven voetballen bij je club en ben je echt zo goed en geloven ze in je dan komen ze wel met een aanbod. Kan hij zich aansluiten bij een lijstje van ''talenten'' die het ging maken in het buitenland. De lijst met geslaagde spelers is kleiner dan die van mislukte.

26 januari 2021 om 12:25

De lijst met geslaagde spelers bij Ajax is ook een stuk kleiner dan de lijst met mislukte spelers. Je hebt wel een erg eenzijdig betoog alsof Ajax het walhalla is en de rest van clubs een kerkhof voor voetballers zijn. Borussia heeft ook oog voor talent, heeft goede faciliteiten, heeft een goede jeugdopleiding. Daarnaast krijgt deze jongen de kans om in het buitenland te voetballen en krijgt hier waarschijnlijk een veelvoud van wat hij bij Ajax kon verdienen. Stel het lukt niet daar door te breken, kan hij altijd terug gaan naar een NLse club, zoals Malen bijvoorbeeld heeft gedaan.

Het enige bijzondere aan dit is dat hij een spits is? Een spits met potentie die Ajax sinds lange tijd niet zelf meer heeft opgeleid? Voor de rest is dit zo'n beetje dagelijkse kost om jonge spelers weg te halen?

26 januari 2021 om 11:44

Malen, Redan, Adekanye, Baars, Cleonise, nu deze Rijkhoff.. Allemaal aanvallers die in de laatste jaren ervoor kozen om de Ajax-opleiding in te ruilen voor een dik salaris. En dan vervolgens klagen dat Ajax maar geen spitsen kan opleiden. Beetje kortzichtig in mijn ogen.

26 januari 2021 om 11:56

@siepie, alleen Malen is in mijn ogen goed genoeg voor Ajax 1 de rest zijn spelers voor in de marge en deze als voorbeeld gebruiken is niet fair. Deze spelers zouden het volgens mij niet halen dat zien we nu wel bij de clubs waar ze nu spelen. Alle clubs hebben problemen met het opleiden van Spitsen ook omdat de Media elke jonge speler afschrijft de hele tijd dat ze te jong zijn en geen geduld. Als Ajax een punt wilt maken zet Brobbey erin is echt een talent in zijn leeftijdscategorie gewoon voor de leeuwen Haller op de bank en de komende 10 wedstrijden Brobbey. Maar helaas geld is belangrijker dan talent ontwikkeling.

26 januari 2021 om 14:01

@siepie, alsof zo Cleonise het gered zou hebben. Die bankte voornamelijk in de onder 17 en de jongens waarvoor hij bankte zijn inmiddels ook allemaal weggestuurd.

26 januari 2021 om 18:22

Redan was wel echt een heel groot talent toen hij bij Ajax zat hoor. Dat zijn ontwikkeling daarna stagneerde, imo vanwege de transfer, neemt niet weg dat hij gewoon een spits in Ajax 1 kon zijn. Maar zie je mijn punt niet dat als bijna bij iedere lichting de aanvallers weggeplukt worden, het statistisch gezien verdomd lastig wordt om een spits in het eerste af te leveren. En de kritiek daarom ook niet geheel correct is. Brobbey krijgt gewoon kansen, maar het is aan hem om ze dan ook te grijpen.

Ik vind dit altijd zo lastig. Aan de ene kant denk ik "verdomme". Je hebt jaren lang in de jeugd van Ajax gespeeld, je kunt met een profcontract in Amsterdam een hele goede boterham verdienen, blijf toch gewoon en toon wat loyaliteit aan de club die veel tijd, moeite en geld in je hebben gestoken.

Anderzijds snap ik het ook wel, Dortmund is een grote club met een groter budget dan Ajax. Die betalen waarschijnlijk net even wat meer dan Ajax. Kun je zeggen "blijf nou bij Ajax, die miljoenen komen vanzelf wel", maar als 'ie morgen een hele vervelende blessure oploopt is 'ie blij dat 'ie dat betere contract van Dortmund op zak heeft. Daarbij komt ook nog eens kijken dat het sportief gezien prima kan. Hij kiest hier niet voor een Manchester City dat doodleuk 45 miljoen betaalt voor een backup speler en jonge jongens tot in den treure in het tweede laat voetballen of acht keer uitleent in drie jaar tijd, maar voor Dortmund dat de laatste jaren laat zien dat ze er geen enkel probleem mee hebben om een jonge speler in te passen als 'ie talent heeft. Eigenlijk hetzelfde als bij Ajax, maar dan in een sterkere competitie.

26 januari 2021 om 10:34

@airbags

Ajax moet vooral naar zichzelf kijken, Ajax bood een tijdje geleden (met oa. Bergkamp en Jonk) veel meer perspectief op speeltijd. Jeugdspelers zien ook wel in dat er voor bijna 100 miljoen wordt gekocht voorin en dat er niemand meer een kans krijgt om door te breken.

Toen maakte je het financiële verschil nog goed met meer perspectief, maar inmiddels is het bij Ajax nog haast moeilijk door te breken dan bij Dortmund, de trainer geeft liever de voorkeur aan middelmatige zekerheidjes zoals Labyad.

En mocht je in de Atjes klaar zijn voor Ajax 1 (neem Brobbey) wordt eerst Traore & Danilo gehaald die veel meer mag spelen, dan komt een oude rot Huntelaar terug en komt als klap op de vuurpijl Haller voor 22,5 miljoen. Mochten die allemaal niet kunnen spelen dan wordt regelmatig bv. Labyad in de spits gezet in plaats van een talent.

Ik snap hem volledig en vind het enorm jammer dat we nu doorschieten in aankopen, Ajax moet meer de balans gaan vinden en de jeugd vaker en sneller de kans geven.

26 januari 2021 om 10:53

Vind het toch krom wat je zegt, je ziet dat er nog steeds genoeg jeugdspelers de kans krijgen.
Dit seizoen alleen al Traore die alles speelde tot zijn blessure, Brobbey die kansen krijgt (ondanks dat hij 3 kwart geblesseerd is) op het middenveld Gravenberch die vaste waarde is geworden, achterin met Timber die minuten maakt, en Rensche met zijn 17 jaar die regelmatig mag spelen..

De aankoop Haller was broodnodig aangezien je een belanrijkge periode inging, al je spitsen inclusief de jeugd spitsen Traoré en Brobbey geblesseerd waren.

Welk Talent had er dan op de spits positie gezet moet worden i.p.v Labyad?

Ajax schiet niet door in het aankopen, het lijkt er op dat er een lichting aankomt die niet zo goed is en daar word op geanticipeerd.

26 januari 2021 om 11:50

Hoe denk je dat het bij de Duitsers gaat? Die geven talent veel eerder de kans om minuten in het eerste te maken dan Ajax? Omdat dat nu eenmaal de filosofie is van Bor. Dortmund? Het is daar echt niet anders dan bij andere clubs: presteren en vechten voor een plaatsje bij de eerste selectie. Voetbalclubs zijn geen liefdadigheidsinstellingen.

26 januari 2021 om 11:54

Niet meer dan logisch. Je komt in aanmerking voor het eerste elftal wanneer je goed genoeg wordt bevonden door de trainer. Soms ziet de een wat meer in een speler dan een ander, maar een goede speler komt altijd wel bovendrijven. Dus is vooral ook een kwestie van zelf presteren en dan maar kijken tot hoever je reikt. En Ajax kan zich niet permitteren te wachten totdat een jeugdspeler eindelijk doorbreekt, maar dit ten koste gaat van het resultaat. Dan heb je toch boter op je hoofd? Daarnaast, wil een jeugdspeler persã© weg, of wil Raiola dat, gewoon accepteren.

26 januari 2021 om 15:26

@burwatti, ''dit seizoen alleen al Traore die alles speelde tot zijn blessure, Brobbey die kansen krijgt (ondanks dat hij 3 kwart geblesseerd is)'' ''welk Talent had er dan op de spits positie gezet moet worden i.p.v Labyad?''

Lausho overdrijft met zijn niemand de kans maar jij ook.

Traore was gewoon fit toen Labyad in de spits stond hoor en alles spelen is ook echt overdreven. Ja hij mocht altijd wel spelen maar dat kon ook een invalbeurt van 2 minuten zijn. Qua minuten heeft hij ongeveer de helft gespeeld voor zijn blessure.

Dat zal niet de laatste zijn vrees ik. Plan Cruijff wordt steeds meer genegeerd en talenten hebben niet meer het perspectief op speeltijd in Ajax 1 van een paar jaar geleden. Middelmaat is terug en die komen veelal voordat jeugd een kans heeft gekregen.

Mondjesmaat komt er nog wel wat door, maar niet genoeg om een verschil te maken met Dortmund bijvoorbeeld.

Ik hoop dat Ajax zsm tot inkeer komt en een balans gaat vinden tussen het huidige aankoopbeleid, van Overmars, wat zijn goede kanten heeft en de opleiding zoals Cruijff maar ook Jonk voor zich had, wat ook zijn sterke punten had, maar zeker ook zwakheden.

Dit kost ons een hoop geld en daarnaast ook kwaliteit.

26 januari 2021 om 11:11

Je maakt 't allemaal wel heel romantisch. Die jonge talenten toen stroomden noodgedwongen veel te vroeg door. Met als effect dat het eerste team van ondermaatse kwaliteit was of op z'n best wisselvallig. Plus dat je daardoor nog minder goed talenten kon vasthouden want zodra 't een beetje kwam boven drijven wilden ze weg. Er is nu een betere balans (nadruk op balans dat is dus geen statische situatie die je voor altijd hebt bereikt) waarin talenten kunnen doorstromen. Zonder dat 't ten koste gaat van je internationale aspiraties. Laat die talenten maar bewijzen dat ze topkwaliteit hebben want dan speel je echt wel bij Ajax. Zolang je bv een Labayad (heb niks tegen labayad overigens) niet uit de basis weet te spelen in de spits ben je voor mij geen toptalent.

26 januari 2021 om 11:25

Ik vind deze post wel heel erg de nadruk leggen op mismanagement, en volledig negerend dat er ook gewoon een dunne spoeling kan zijn. Er zijn ongetwijfeld gevallen te benoemen waar Ajax met net iets betere perspectieven of een meer op maat gemaakt plan een talent langer had kunnen binden, maar tegelijkertijd kun je je ook wel echt afvragen of zo'n talent wel goed genoeg is, als hij de kans niet krijgt, en er wordt gekozen voor versterking middels een aankoop.

1 van de grootste talenten die rondliep in de jeugd bij Ajax. Fantastische spits die alles heeft om een topper te worden. Nu moet dat natuurlijk nog blijken in de komende jaren. Ontzettend jammer voor Ajax.

Ajax is niks meer dan een opleidingsclub geworden wat wel jammer is maar dit is nu eenmaal de mindere kant aan het voetbal .
wie kan nog concurreren met de absolute top ?
niemand dus het is mss beter om daar gewoon rekening mee te houden en dat al op papier te laten zetten met een handtekening van de ouders desnoods.
wat Ajax dan wel voor heeft op andere clubs is dat ze nog altijd een naam hebben wat opleiden betreft en dit moeten ze gewoon uitbuiten voor mij .

26 januari 2021 om 11:13

Dat is (geheel terecht) niet toegestaan. Die handtekening gaat helemaal niets betekenen. Elke rechter geeft de speler gelijk in zo’n geval

Goed gedaan van Rijkhoff gewoon knoop door hakken. Je gaat een betere speler worden bij Dortmund. Je gaat toch niet wachten tot dat je astublieft 5 min mag invallen bij Ten Hag. Die tijden zijn voorbij. Veel succes Julian.

26 januari 2021 om 13:52

Want het zou nomaal zijn dat ETH een speler die net 16 is geworden opstelt in de spits?

Het is eten of of gegeten worden. Blijkbaar was deze jongen niet zo goed, dat Ajax hem een voorstel deed dat hij niet kon weigeren. En Ajax haalt haar talenten dan weer bij andere clubs vandaan. Business as usual...

Jammer. Enerzijds zou je toch denken dat zo'n jongen ziet hoeveel moeite het in het buitenland kost. Anderzijds, ook bij Ajax is het hebben van kwaliteit niet altijd een garantie voor succes. Ik wens hem in ieder geval veel succes toe.

Deze jongen mist net als veel anderen kennelijk de houding om in zijn voetbalkwaliteiten en carriere te investeren, iets wat je bij Ajax uitstekend kunt. In het buitenland zal dat , ook in Duitsland, maar de vraag zijn of je er echt beter van wordt. Ik denk ook dat het iets maatschappelijks is, want het gebeurt niet alleen in het voetbal. Er wordt te veel naar het geld gekeken en niet naar de toekomst. Het is niet vreemd dat bijna geen enkele jonge speler die jong naar het buitenland trekt het redt. Niet alleen is de opleiding daar anders, dat wil zeggen meer op kracht en minder op techniek (zoals bij Ajax), er is minder speeltijd voor jonge spelers (want geen Keukenkampioen divisie) en deze rijke clubs hebben altijd behoefte aan een speler die er onmiddellijk staat in plaats van een jonge speler zodat ze uiteindelijk toch iemand van buiten kopen. Maar de jongens die te snel voor het grote geld gaan vallen daar wel door de mand.

26 januari 2021 om 14:06

Clubs uit Spanje en Duitsland zitten gewoon in de pyramide hoor. Alleen zitten die in het 3e niveau ipv het 2e (kk divisie) omdat het 2e niveau in deze landen veel sterker is. Bij sommige spelers past een focus op kracht beter dan techniek.

"rijkhoff en Ajax waren weliswaar enige tijd in gesprek over een professioneel contract, maar het voorstel van de Amsterdamse club kon de piepjonge aanvaller niet echt bekoren."

Alle kritiek gaat nu wel naar die jongen, maar misschien was dat aanbod inderdaad gewoon te zwak en moet Ajax dus de hand in eigen boezem steken?

26 januari 2021 om 14:36

Anderzijds moet je je als jong menneke niet zo opstellen. Je hebt al het privilege dat je in de jeugd van Ajax (lees: iedere profclub) mag spelen. Je hebt een kans om profvoetballer te worden en zo je jongensdroom te vervullen. Iets wat er weinig gegeven is. Dus ik ben eigenlijk van mening dat je op die leeftijd gewoon bescheiden moet zijn en je zo'n kans moet pakken. Als je echt zo goed bent volgen de centjes vanzelf.

26 januari 2021 om 14:53

Als jij benaderd wordt door een werkgever die je betere voorwaarden en een mooier toekomstperspectief biedt dan je huidige werkgever, dan ga jij toch ook luisteren? Waarom zou dat voor een voetballer van 16 anders moeten zijn? Verder vind ik niet dat je als jeugdspeler per se heel loyaal naar je club hoeft te zijn, die club zal immers ook niet loyaal naar jou toe zijn als je een keer een jaar blijft steken in je ontwikkeling. In een professionele omgeving is het geen schande om, binnen de fatsoensnormen, voor jezelf te kiezen.

26 januari 2021 om 15:22

In dat opzicht begrijp ik je helemaal. Maar ik hoor te vaak verhalen van jonge spelers die naar het buitenland gaan vanwege een beter contract tov Nederlandse clubs. Een lange termijn visie en een nederige houding ontbreekt het deze gastjes vaak aan. Nu gaat deze jongen naar Dortmund, wat ik nog enigszins logisch vindt. Die passen echt veel jeugd in het elftal in.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2210
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren