Van der Vaart snapt euforie totaal niet: ‘Ik zie hem niet spelen bij Ajax’

Dinsdag, 26 januari 2021 om 08:12Rian Rosendaal • Laatste update: 08:59

Naci Ünüvar wordt door veel mensen gezien als een toekomstig basisspeler van Ajax. Rafael van der Vaart echter is een totaal andere mening toegedaan. De voormalig middenvelder van de Amsterdamse club denkt niet dat de pas zeventienjarige vleugelaanvaller op termijn doorbreekt in het elftal van trainer Erik ten Hag. Hij legt ook gelijk uit waarom die angst al enige tijd bij hem leeft.

Van der Vaart is bang dat er in het voetbal anno 2021 geen plaats meer is voor technisch begaafde spelers zoals Ünüvar. "Waarom waren we zo blij dat Hakim Ziyech nog in Nederland voetbalde? Waarom baalden we dat Mohamed Ihattaren aan het begin van deze competitie de lijn die hij had ingezet niet wist door te trekken?", vraagt de oud-speler zich hardop af in een uitgebreid interview met Helden Magazine. Van der Vaart geeft zelf gelijk het antwoord: "Omdat je spelers die met hun techniek het verschil kunnen maken, niet veel meer ziet."

Huntelaar: 'Met Ajax komt het wel goed' | AFSCHEIDSINTERVIEW

Over de toekomst van Ünüvar bij Ajax is Van der Vaart dan ook niet erg positief gestemd. "Over Naci Ünüvar wordt ook gezegd dat hij een goeie is, maar ik zie hem niet spelen in het eerste van Ajax. Dan wordt er gezegd dat hij nog maar zeventien of achttien is. Nou, op die leeftijd speelden wij al in het eerste", verwijst Van der Vaart naar zijn eigen debuut in Ajax 1 in april 2000. "Terwijl Ajax juist spelers met een uitstekende techniek, die mensen vrij voor de goal kunnen zetten, hard nodig heeft." Ünüvar, die pas één keer meedeed in de hoofdmacht van Ajax, kwam maandagavond als invaller binnen de lijnen bij Jong Ajax. Het was echter niet voldoende om een de 0-2 nederlaag tegen Go Ahead Eagles af te wenden.

Van der Vaart constateert wat dat betreft een groot verschil tussen zijn eigen beginjaren als profvoetballer en de situatie van vandaag de dag. "In onze tijd was techniek de basis en daarmee groeiden wij op in Nederland. Als we naar een buitenlandse club gingen, blonken we op dat vlak ook meteen uit. Onze aannames, het passen en trappen: dat konden ze daar niet zoals wij dat konden", zo besluit de oud-middenvelder van onder meer Ajax, Real Madrid en Tottenham Hotspur.


Poll

Ben jij het eens met Rafael van der Vaart over Naci Ünüvar?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door graard)

Ik vind van de Vaart echt een verschrikkelijke analist. Altijd maar vergelijken en impliceren dat het vroeger beter was. Oke meneer debuteerde jonger, maar hij was dan ook een van de grootste talenten van de wereld, volgens de jeugd ballon d,'or. Of unuvar het gaat waarmaken zal vanzelf blijken, maar nu zit die jongen in een mindere fase, wacht het nou allemaal maar af. We hoeven talenten niet de hemel in te prijzen, maar ook zeker niet al af te schrijven voor ze goed en wel begonnen zijn.

26 januari 2021 om 09:38

Eens. Volgens mij heeft Van der Vaart er veel moeite mee dat je als topvoetballer vandaag de dag én techniek én fysiek moet hebben. Dat laatste had hij zelf op een gegeven moment totaal niet meer en daardoor werd hij afgeschreven. Iets wat hem onwijs frustreerde, omdat hij zichzelf nog altijd een goede voetballer vond dankzij zijn techniek. Maar met allen techniek red je het gewoon niet meer.

26 januari 2021 om 10:04

En daarom heeft hij toch gewoon gelijk wat betreft Unuvar? We weten dat hij in de jeugd er boven uit stak met zijn voetbal kwaliteiten, maar fysiek is hij nog steeds net een 13 jarige en daarmee red je het gewoon niet meer tegenwoordig, toen vdVaart debuteerde was het fysieke aspect veel minder dan tegenwoordig

26 januari 2021 om 11:21

Unuvar is qua fysiek gewoon een laatbloeier maar als die lichamelijk ook volwassen is word het een super ster. Vd vaart was gewoon wat eerder lichamelijk volwassen en debuteerde daarom sneller.

26 januari 2021 om 14:43

Precies, daarom speelt Gravenberch dus wel al op die leeftijd, die heeft gewoon geluk (wat je nou eenmaal in profvoetbal moet hebben) dat zijn fysiek mee zit en dat hij daarom ook makkelijk meekomt. Als je dit niet hebt moet je gewoon wat meer wennen aan het grote mannenvoetbal en je daar op iets aanpassen dan je gewend bent en hij moet even wachten tot het bij hem fysiek allemaal wat beter gesteld is. Maar dit maakt niet uit, iemand die op zijn 20/21 pas zijn minuten maakt hoeft niet perse veel slechter te worden dan iemand die op zijn 16 al minuten maakt zoals vd vaart wel laat blijken. Frenkie was ook wat ouder en die verwacht ik een betere carriere te krijgen dan vd vaart.

26 januari 2021 om 15:58

@psvfan700, ik denk eerlijk gezegd niet dat dat echt persoonlijke frustatie is maar meer een sterke voorkeur. Van der Vaart is een purist en die gaan soms moeilijk met de tijd mee. Wenger had dat ook een beetje.

26 januari 2021 om 10:36

Oké, dat is blijkbaar een andere interpretatie. Rafael heeft volgens mij al meerdere keren aangegeven dat er veel meer van (jeugdige) spelers wordt gevraagd dan in zijn beginjaren. Dat het fysieke aspect vele malen bepalender is geworden en spelers over het complete pakket moeten beschikken. Daarmee geeft hij eigenlijk aan dat de voetballerij volwassener is geworden ten opzichte van zijn tijd. Dat ben ik met hem eens, maar je ziet de afgelopen jaren ook dat Ziyech keer op keer het tegendeel bewees. Hij kon fysiek niet de duels aan, maar blonk toch uit. Ook in Engeland lijkt hem het weinig te belemmeren. Dus dat Unuvar een lichtgewicht is, zegt maar weinig over zijn kansen in het topvoetbal. Wel denk ik dat het voor zo'n jongen een stuk moeilijker wordt om door te breken, nu Ajax de portemonnee vaker opentrekt, moet hij concurreren met een ervaren Tadic, een aantal talentvolle Brazilianen en waarschijnlijk een nieuwe aankoop op linksbuiten.

26 januari 2021 om 10:51

Als je het zo bekijkt is het inderdaad een andere insteek. Maar ik proef hier wel iets van "ik was al doorgebroken, hij nog niet, dat is niet goed"

26 januari 2021 om 15:55

@liefhebber16, ja van der Vaart begon toen hij 30 was en zelf nog voetbalde al te zeuren over de nieuwe generatie. Hij is nu nog jong he, moet je nagaan hoe erg hij zal zijn als hij straks de leeftijd heeft van Derksen/swart/van Hanegem.

27 januari 2021 om 11:13

De kritiek van Van der Vaart is gericht op Ajax niet op Unuvar!!!! Lees dat artikel eens idoten. Ajax wil dat Ekkelenkamp een kans krijgt. Die gast kan niks. Ajax haalt NOA Lang niet terug en dat is nu de smaakmaker van België. Bij Ajax krijgt Donny de kans en Nouri niet. Wtf. Ajax is hier de schuldige en dat is wat hij VAN DER Vaart Heel Goed Ziet. Ajax bepaalt wie de kans krijgt en wie niet. Unuvar Krijgt Geen Kans. DAT IS DE Kritiek.

Hij is natuurlijk nog heel jong , en als 15 jarige al genoemt als de verlosser van Ajax. Dat lijkt mij ook wel een ongelofelijke druk om mee om te gaan, zeker als je nog alles te bewijzen hebt.

Hij heeft wel een punt natuurlijk. Vaak is het zo dat hele grote talenten de stap van het jong elftal praktisch overslaat en inderdaad zijn types als Unuvar in het hedendaagse voetbal zeldzaam op het hoogste niveau. Had verwacht dat hij bij Jong Ajax makkelijker mee zou komen, maar fysiek blijkt dat toch een lastig verhaal te zijn. Stel je voor wat je te wachten staat als je op het hoogste niveau gaat spelen. Toch moet je hem ook gewoon tijd geven en niet meteen afschrijven. Een Ziyech zou op zijn 17e ook nog niet zomaar mee hebben gedraaid in het eerste van Ajax. Wellicht wel meer dan Unuvar nu overigens. Laten we afwachten hoe hij zich komend jaar gaat ontwikkelen voor we hem al afschrijven.

26 januari 2021 om 09:06

Zijn eerste wedstrijden in jong waren veel belovend, maar nu heeft hij een vormdipje. En frenkie heeft bijvoorbeeld ook genoeg wedstrijden in jong gespeeld.

26 januari 2021 om 09:17

Maar Unuvar zit gewoon op de bank bij Jong. Denk dat zelfs zijn grootste fans wel iets meer hadden verwacht.

26 januari 2021 om 09:32

Jaa tuurlijk was er meer verwacht, maar nu In corona tijd komt er zoveel op die jongens af. Hij moet zeker stappen maken, maar laten we nou geduld hebben

26 januari 2021 om 10:49

Inderdaad, alsof iedereen Tete en Dest aan had zien komen om twee voorbeelden te noemen, veel van deze talenten hebben even tijd nodig gehad. De KKD is perfect voor de ontwikkeling van Unuvar.

26 januari 2021 om 11:01

Ben het een keertje helemaal met je eens. Spelers moeten ook fysiek en conditie opbouwen om mee te kunnen bij het eerste elftal. Ook het mentale aspect moeten we niet vergeten, er komt nogal wat af op een speler zodra die doorbreekt in het eerste. Jong Ajax is daar allemaal zeer geschikt voor. En dan is af en toe wat speelminuten bij het eerste, is echt perfect voor een jeugd speler.

Zouden die buitenlandse clubs dan ook allemaal alle trainingen afschaffen op het moment dat van der Vaart daar werd binnengehaald? Dat ze in plaats daarvan gewoon een uur naar filmpjes gingen kijken van hoe hij een pass en trapvorm tegen een muurtje zat te doen? Tjonge jonge zeg wat overdreven. "Dat konden ze daar niet zoals wij dat konden". Nee ze zullen bij HSV, Real en Spurs in die tijd vast niet een bal over 20 meter goed inspelen en aannemen 😅

26 januari 2021 om 10:43

Toch is het wel waar. De manier waarop Ajax (bijna) altijd heeft gespeeld is op technisch vlak van wereldniveau. Alleen het fysieke en vaak tactische spel laat te wensen over, waardoor ze niet opgewassen zijn tegen de grootmachten. Bij de spelers die Ajax in afgelopen periode hebben verlaten zie je dat ook terug: Technisch kunnen ze moeiteloos mee in Engeland, Spanje en Italiã«, maar o.a. het fysieke aspect blijkt toch een groot struikelblok. Een ook het tactische, volgens mij zei De Ligt een keer dat hij bij Juventus pas heeft geleerd dat je de bal ook snoeihard over de zijlijn kan trappen als het nodig is, en niet altijd voetballend hoeft op te lossen.

Toen Van der Vaart debuteerde was het voetbal anders. Het type voetballer dat Van der Vaart was kan eigenlijk in het hedendaagse voetbal nauwelijks nog. Unuvar moet vooral fysiek en qua inhoud stappen gaan maken. Dat telt vandaag de dag meer mee dan toen Van der Vaart begon. Toen kwam je er nog best mee weg als je een klein, iel spelertje dat puur technisch was aanvallend op het middenveld posteerde en hem van verdere arbeid ontlastte. Dat gaat niet meer. Wil Unuvar het redden op het hoogste niveau dan moet hij een manier vinden om daar mee om te gaan. En dat leert hij juist bij Jong Ajax. Een beetje geduld mag wel.

26 januari 2021 om 09:01

Het is gewoon verder ontwikkeld, gasten als De Bruyne en David Silva hebben ook een berg techniek, alleen laten die daarnaast ook hun broodje kroket staan em gaan af en toe naar de sportschool. Van der Vaart is gewoon een luie dikzak die er lang niet alles uit heeft gehaald, want ondanks zijn mooie carriere was hij echt een wereldtalent. Wat hij kan op zn 17e was echt bizar. Als je dan als grootste wapenfeiten HSV en een goed jaartje in de subtop van Engeland kan noemen, vind ik dat heel weinig.

26 januari 2021 om 09:31

Ja, Van der Vaart was een luie dikzak die altijd in 70 minuten liep wat de rest van het elftal in 90 minuten liep. Maar dat vergeten mensen altijd. Ze weten wel nog dat ie vaak rond de 70e minuut werd gewisseld.

26 januari 2021 om 12:27

En toch met al dat talent amper een imposantere carrière dan Dirk Kuyt. Hij is gewoon nog tijdens zijn loopbaan ingehaald door de evolutie van het voetbal.

Unuvar kan geweldig voetballen, lijkt alleen Fysiek wat achter te blijven.
Momenteel loopt het even wat minder bij die jongen zoals bij heel jong Ajax momenteel, deze jongen kan iedereen dol spelen als je puur het technische aspect erbij pakt.

Geef deze jongen nog een jaartje bij jong Ajax hij is nog altijd maar 17 jaar.. Je kan prima in de eredivisie spelen als je 18-19 jaar bent en nog steeds een geweldige carriere hebben.

26 januari 2021 om 09:10

Die jaren zitten er soms tussen bij Jong Ajax. Ik vind ook dat er heel snel geconcludeerd wordt dan die groep dan blijkbaar minder is. Het is ergens alleen maar goed voor jongens als Unuvar of Hansen dat ze na de bewieroking ook dit meemaken. In de tijd dat Onana, Donny, Frenkie en Appie bij Jong Ajax kwamen was het ook niet meteen hosanna. Een jaar later gingen mensen liever naar Jong Ajax kijken dan naar het eerste. Gewoon geduldig blijven.

Met alle respect Raf... Jij had concurrentie van Richard Knopper en Ajax speelde die seizoenen amper mee voor het kampioenschap. Dit Ajax is echt een niveautje hoger

26 januari 2021 om 09:13

Van der Vaart werd in 2002 en 2004 anders kampioen met Ajax en kwam in 2003 ver in de CL. Het voetbal is anders ja, maar de selectie vd Vaart, Sneijder, Ibrahimovic, Nigel de Jong was echt niet minder dan de selectie die er nu staat. Als het überhaupt te vergelijken is.

26 januari 2021 om 09:50

Ik heb het over het elftal dat er stond toen Raffie 17 jaar was.

Nog niet zo lang geleden dachten we dat van die Afrikaanse boomstammen het helemaal gingen worden. Lange, sterke en snelle jongensl. Maar daarna kwam Spanje met allemaal kleine, behendige spelers, met flink wat loopvermogen en die hebben het voetbal toch een tijdlang gedomineerd. Met alleen techniek kom je er echter niet en dat was in de tijd van Van der Vaart eigenlijk ook al zo, want die heeft zelf uiteindelijk afgelegd tegen een Sneijder, die meer uit zijn carriere heeft gehaald, al had vd Vaart wellicht meer talent. Zelfs Sneijder had er misschien nog meer uit kunnen halen. Van der Vaart werd bij de Spurs na 70 minuten gewisseld omdat hij op was.

26 januari 2021 om 09:33

Dat laatste is wel echt vertekend. Hij had na 70 minuten wel net zoveel gelopen als de rest na 90 minuten, maar dat vergeten mensen vaak.

26 januari 2021 om 09:41

Wedstrijd duurt 90 minuten toch? Dus dan ging daar wat mis

26 januari 2021 om 16:56

Ja, dat klopt. Maar je kunt hem niet verwijten dat ie bijvoorbeeld lui was of geen conditie had. Wel dat ie een bovengemiddelde inzet had.

Ajax, en het voetbal in het algemeen, ontwikkelt zich. Ajax is een stuk verder dan waar ze in 2000 waren. Wanneer spelers structureel op hun 17e/18e debuteren speel je met een veel te jonge elftal, waarmee je in Europa gewoon kansloos bent. Daarnaast zijn die spelers over het algemeen al op hun 21e weer weg naar een grotere club. Van der Vaart was zelf net 22 toen hij naar notabene HSV vertrok. Het is voor ajax, en in het algemeen, veel beter dit hele proces een paar jaar op te schuiven en de spelers te laten rijpen in de Kkd. Ook deze situatie is natuurlijk heel anders dan 20 jaar geleden.

Rafael van der Vaart vergelijkt iedereen met Rafael van der Vaart. In de eerste plaats: Rafael was het grootste talent van zijn generatie. Won de Golden Boy. Ging naar Hamburg en Real omdat ie op zn 21e al klaar was in NL (en zelf ruzie had gemaakt bij Ajax waardoor ie wegmoest). Toen hadden we een team met allemaal jonge spelers. Er was weinig hiërarchie, en daarom waren er problemen. Nu heb je wat oudere spelers erbij, en breken, normaal gesproken, talenten ietsjes later door. Dat is helemaal geen ramp. Niet iedereen is Van der Vaart of De Ligt. Van Dijk brak pas veel later door. Frenkie was ook 19 ofzo toen hij doorbrak. Ziyech pas veel ouder. Dus waar heb je het over. Er leiden meer wegen naar Rome. Brobbey, Unuvar, Hansen, Taylor, schrijf ze nou niet meteen af.

27 januari 2021 om 11:46

Hij schrijft ze niet af. Ajax schrijft ze af, dat is juist de kern van zijn kritiek. Unuvar kan ballen, nou laat die jongen spelen. Zelfde gebeurde met Nouri, stond al een tijd op de deur te bonken, maar hij kwam er niet in. Ajax kiest niet voor het voetbal.
Van Dijk brak niet later door. Hij kreeg later de kans. Dat is een verschil. Van Dijk was al heel goed in Groningen maar werd niet geselecteerd voor EK onder 21 in 2013. Mike van der Hoorn ging wel, die kreeg wel de kans. Was hij beter dan Van Dijk, Bruma en Rekik? Die mochten namelijk allemaal thuis blijven. Dat is het probleem waar Van der Vaart het over heeft. Wie geef je de kans?

Zolang ten Hag trainer is zal unuvar volgens mij nooit basis zijn bij Ajax, als je ziet hoe makkelijk hij Lang heeft laten gaan. Niet dat ik die twee wil vergelijken maar ik heb het idee dat ten Hag niet veel kan of wil met jeugdige, creatieve spelers.

26 januari 2021 om 10:47

Dat is ook mijn kritiek op Ten Hag, hij helpt dit soort jeugdspelers niet verder. Unuvar heeft gewoon nog even Jong Ajax nodig, die moet echt fysiek aanhaken en dat kan perfect in de KKD divisie, maar je kunt hem best een keer een signaal afgeven en een kans geven in Ajax 1, al is het maar 5 minuutjes bij een 3-0 voorsprong.

Ajax moet veel meer bouwen op de jeugdspelers, als Dest vertrekt de kans durven te geven aan Timber/rensch en niet voor Klaiber gaan. Voordat je Haller koopt eerst Brobbey in de eerste seizoenshelft wat meer kansen geven. Noa Lang en Botman kansen geven in Ajax 1 om zich te bewijzen, evenals Danilo. Scherpen een keer laten spelen ipv Onana, wie weet hoeven we wel geen nieuwe keeper te kopen. Jensen bij gebrek aan beter een keer op 10 zetten. Dat moet gewoon veel vaker gebeuren.

Als ik zijn vader zo zie komt het fysiek wel goed met Unuvar. Hij staat volgens mij juist in andere aspecten van zijn spel een beetje stil.

De kritiek van Van der Vaart is gericht op Ajax niet op Unuvar!!!! Lees dat artikel in Helden eens. Ajax wil dat Ekkelenkamp een kans krijgt. Die gast kan niks. Ajax haalt NOA Lang niet terug en dat is nu de smaakmaker van België. Bij Ajax krijgt Donny de kans en Nouri niet. Wtf. Ajax is hier de schuldige en dat is wat hij VAN DER Vaart Heel Goed Ziet. Ajax bepaalt wie de kans krijgt en wie niet. Unuvar Krijgt Geen Kans. DAT IS DE Kritiek. Hij zegt notabene in het artikel dat Unuvar de kwaliteit heeft om het te maken. Maar Ajax is duidelijk een andere koers gaan varen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2210
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

456 fans
Middenvelder, 38 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
Morten Thorsby kan mogelijk een mooie stap omhoog zetten in de Serie A. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren