Recordbreker in Serie A mag dromen van Rode Duivels: ‘Die potentie heeft hij’

Donderdag, 28 januari 2021 om 14:13Thijs Verhaar • Laatste update: 11:26

Voor de zeventienjarige Daan Dierckx volgen de hoogtepunten elkaar momenteel in rap tempo op. Hij maakte eind december een transfer van KRC Genk naar Parma, sloot na twee weken vanuit het hoogste jeugdteam aan bij de hoofdmacht, maakte zijn debuut in de Serie A en mocht ook al aantreden in de Coppa Italia, waar hij zich knap staande hield tegen de ervaren spits Vedat Muriqi. Wie is deze Belgische tiener, die zich de eerste in 2003 geboren voetballer mag noemen die zijn profdebuut heeft gemaakt op het hoogste niveau van Italië?

Door Thijs Verhaar

Je zou verwachten dat hij als jongen van zeventien helemaal uit zijn dak zou gaan na zo’n maand, maar hij blijft juist heel kalm onder alle aandacht, verzekert Vitor Saba. In gesprek met Voetbalzone laat de trotse zaakwaarnemer weten ‘absoluut niet verrast’ te zijn door de recente successen van zijn pupil, maar ook hij had niet verwacht dat het zo snel zou gaan. “Dat kon niemand vermoeden, want je kunt niet van iemand verwachten dat hij meteen geschiedenis schrijft”, verwijst Saba naar Dierckx’ debuut in de Serie A.

De centrale verdediger sloot zich officieel op 1 januari aan bij het hoogste jeugdelftal van Parma, maar werd al binnen twee weken doorgeschoven naar de hoofdmacht. Daar was door blessures bij Bruno Alves, Yordan Osorio en Lautaro Valenti dringend behoefte aan spelers die hun mannetje kunnen staan in het hart van de defensie, dus maakte Dierckx op op 17 januari zijn debuut in het eerste elftal. In principe zakt de jonge Belg vanzelf weer in de pikorde als de meer ervaren krachten terugkeren in de selectie, maar volgens Saba heeft Dierckx al wel de bevestiging gekregen dat hij bij de hoofdmacht betrokken blijft.

Door diverse Italiaanse media werd de jongeling met een ruime voldoende beoordeeld na zijn debuut tegen Sassuolo (1-1) en ook na zijn wedstrijd in de Coppa Italia tegen Lazio (2-1 verlies) mocht hij complimenten in ontvangst nemen. “Ik denk dat zijn grootste kwaliteit is dat hij all-round is”, analyseert Saba. “Hij is 1,93 meter lang, heeft een goede bouw, is sterk in de duels en hij is ook behoorlijk snel op de eerste dertig, veertig meter. Ik zou hem omschrijven als een moderne centrumverdediger, die ook nog eens een goede pass in huis heeft en het spel kan lezen.”

Dierckx in een fel duel met de geslepen Vedat Muriqi van Lazio.

Naast alle complimenten over zijn spel was er recent ook een ander geluid te horen in de Belgische media. Zijn voormalig jeugdtrainer Jos Daerden liet aan Sporza weten dat hij volledig verrast werd door de transfer van Dierckx naar Parma. Een donderslag bij heldere hemel noemde de leider van Genk Onder-21 het, maar Saba weerspreekt die lezing. “De waarheid is dat ik vorig jaar vier of vijf keer bij de clubleiding heb gevraagd wanneer ze hem een contract zouden geven. Iedere keer zeiden ze dat het wel ‘een keer’ zou gebeuren, maar er kwam nooit een concreet voorstel.”

Saba stelt dat Dierckx als co-captain van de Onder-19 als eerste van zijn lichting werd doorgeschoven naar de Onder-21, maar tegelijkertijd was de verdediger volgens zijn zaakwaarnemer slechts een van de drie zeventienjarigen zonder profcontract. “Daardoor begonnen we steeds meer te twijfelen of de club wel echt in hem geloofde. Uiteindelijk besloot ik dat de Serie A een betere plek voor hem was, omdat daar de beste verdedigers worden opgeleid”, aldus Saba, die bij de onderhandelingen met Parma geen garanties kreeg over speeltijd in het eerste elftal. “Nee, dat heeft Daan helemaal zelf afgedwongen. Als hij op deze weg doorgaat, komt het helemaal goed met hem.”

View this post on Instagram

A post shared by Vitor Saba (@vitorsaba)

Toch zijn er volgens Saba ook nog duidelijke verbeterpunten voor Dierckx, die afgelopen zondag (0-2 verlies tegen Sampdoria) vanaf de bank toekeek hoe de ervaren dertigers Riccardo Gagliolo en Simone Iacoponi negentig minuten mochten blijven staan van trainer Roberto D'Aversa. “Daan heeft in principe alles in huis om een topverdediger te worden, maar het is wel zaak dat hij nog slimmer wordt in de duels. Precies daarom heeft Daan voor de Serie A en voor Parma gekozen, dus zit hij nu op de ideale plek om de kunst af te kijken en bij te leren.”

Met zo’n omschrijving doet Dierckx een beetje denken aan Matthijs de Ligt, die na zijn verblijf bij Ajax uiteindelijk voor Juventus koos om daar de fijne kneepjes van het vak te leren van oude rotten als Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci. “Qua profiel zijn ze inderdaad vergelijkbaar, maar ik wil hem absoluut niet omdopen tot de ‘nieuwe Matthijs de Ligt’ of iets”, aldus Saba. “Dat legt onnodig veel druk op zijn jonge schouders en dat zou niet eerlijk zijn. Daan is gewoon Daan; een talentvolle jongen met een bijzonder goede mentaliteit. Dat is wat me het meeste aanspreekt in hem.”

Saba heeft Dierckx sinds vorig jaar april onder zijn hoede en heeft hem in die tijd leren kennen als een toegewijde jongeman, die zijn sportieve ontwikkeling altijd op de eerste plaats zet. “Er zijn veel jongens van die leeftijd die zich gek laten maken door hoge salarissen en mooie auto’s, maar Daan is daar veel te professioneel en gefocust voor. Hij is echt het soort speler waar je als zaakwaarnemer trots op bent. Niemand hoeft hem terecht te wijzen, want hij is altijd uit zichzelf op zoek naar verbeterpunten. Het is echt een top, top, top boy”, jubelt de Braziliaanse belangenbehartiger.

Vitor Saba stopte als 28-jarige al met profvoetbal om zich te storten op een carrière als zaakwaarnemer.

De dertigjarige Saba, in 2018 nog even als speler actief bij Fortuna Sittard, besloot in januari 2019 vroegtijdig af te zwaaien als prof om zich vervolgens vol te storten op zijn nieuwe carrière als zaakwaarnemer. Hij heeft de afgelopen twee jaar een flinke clièntele opgebouwd met vooral Nederlandse en Belgische talenten. “De mentaliteit hier spreekt me enorm aan en Daan is daar een perfect voorbeeld van. Ik ben er zeker van dat hij de Belgische nationale ploeg kan halen als hij zich zo blijft ontwikkelen en gefocust blijft. Die potentie heeft hij, honderd procent zeker.”

Bij de Rode Duivels vertrouwt bondscoach Roberto Martínez centraal achterin al jaren op dezelfde namen, maar Thomas Vermaelen (35), Jan Vertonghen (33), Toby Alderweireld (31) en Dedryck Boyata (30) zijn zo langzamerhand aan vervanging toe. Daarom experimenteerde de Spaanse keuzeheer in november al eens met de jonge talenten Hannes Delcrouix (21) en Zinho Vanheusden (21), terwijl ook Sebastiaan Bornauw (21) eraan komt. Zij moeten de komende jaren onderling met Jason Denayer (25) en Brandon Mechele (27) uitmaken wie het centrale trio gaan vormen bij de nummer 1 van de FIFA wereldranglijst.

Bij de Belgische nationale ploeg kiest bondscoach Roberto Martinez nu nog voor routine, maar na het EK mag zo langzamerhand een reorganisatie worden verwacht.

Die transitie zal vermoedelijk pas na het EK van deze zomer echt in gang worden gezet, dus is het voorlopig koffiedik kijken wie dan de beste papieren hebben. Jeugdinternational Dierckx heeft voorlopig alle tijd om zich rustig bij Parma te ontwikkelen. “We praten sowieso nooit over de toekomst”, verzekert Saba. Hij geeft aan dat hij er bij Dierckx elke keer op hamert om alleen maar aan het nu te denken. “Zo staat hij er zelf ook in, dus we zien wel wat er gebeurt. Hij had voor dit seizoen niet verwacht al minuten in het eerste te maken, dus het is een mooie bonus dat hij deze stap nu al heeft kunnen maken.”

De in het Italiaanse Bergamo woonachtige Saba reisde afgelopen week nog af naar Parma, waar hij uitvoerig sprak met zijn jonge protégé. “Het is maar twee uurtjes rijden, dus dat probeer ik zo vaak mogelijk te doen. Hij kan zichzelf uitstekend redden daar en wordt ook goed begeleid door de club, maar ik vind het toch belangrijk om mijn spelers zo goed mogelijk te ondersteunen. Als speler heb ik als achttienjarige jongen in de Braziliaanse Serie A hetzelfde meegemaakt als hij, dus ik weet precies wat er nu allemaal op hem afkomt. Het antwoord is veel, dus ik ben blij dat hij nu al zo stevig in zijn schoenen staat.”

It's a seven team battle for Serie A - Conte
Meer video's

Poll

Heeft Daan Dierckx volgens jou de potentie om ooit de Belgische nationale ploeg te halen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

16 reacties (laatste reactie door edenhazard)

Kunnen we natuurlijk wel gebruiken. Top CV erbij zou ideaal zijn. Want daar knijpt het schoentje toch wel voor de volgende jaren. Veel meer als ergens anders op het veld zefs. Mooi artikel Voetbalzone. Goed werk. Daam Foulon is ook nog een jonge Belgische verdediger die van Waasland-Beveren is getransfereerd naar de Serie A trouwens. Benevento ging die naatoe.

26 januari 2021 om 12:00

Opvallend, dat zijn dus al twee getalenteerde verdedigers die hun heil op jonge leeftijd elders zoeken. In Nederland zijn het met name aanvallende middenvelders en aanvallers die op jonge leeftijd door de topclubs worden weggekaapt voor het grote geld, om vervolgens over 2-4 jaar ergens bij een subtopper in de eredivisie weer neer te strijken.

Van onze U18 van Genk naar een basisplaats in de serie A. Ongelooflijk eigenlijk. Een top centrale verdediger heeft Genk ook nog nooit opgeleid vanuit hun jeugd. Toeval? Of brengen die te weinig op... .

België heeft natuurlijk een lichting gehad met een aantal toppers achterin. Ze zijn allen de 30 (ruim) gepasseerd en eigenlijk kan het momenteel al niet meer. Heb zelf weinig zicht op de exacte kwaliteiten van de vervangers, maar het ziet er op het eerste oog niet naar uit dat het weer allemaal toppers zijn. Wellicht kan deze jongen in de nabije toekomst een toppertje worden. Ze kunnen het in defensief opzicht heel goed gebruiken iig.

26 januari 2021 om 12:46

Denayer doet het wel degelijk en met Vanheusden (al begin ik door al zijn blessures er wat voor te vrezen) en Kana zijn er ook wel twee grote defensieve talenten. Maar een periode waarin er jarenlang een paar van de beste verdedigers uit de PL in de defensie staan, zal niet snel terugkeren.

26 januari 2021 om 12:59

Denayer inderdaad. Dat vond ik altijd zo'n ongelooflijke wildebras, maar laatst viel hij Memphis in de armen na een doelpunt van Lyon. Was voor mij een openbaring dat die jongen daar blijkbaar basisspeler is, dan ben je iig niet dramatisch slecht. Dan kun je toch wel iets. Kana van Anderlecht zal je bedoelen denk ik; 18 jaar zie ik, erg jong om daar al iets zinnigs over te zeggen, bovendien met 1.80m eigenlijk te klein voor een top cv. Die jongen van Luik heeft een betere lengte en is alweer een paar jaar ouder. Wellicht dus toch maar hopen op deze jongen uit de Serie A of ergens een laatbloeier. Wie gaat er anders spelen op het EK? Denayer met Alderweireld?

26 januari 2021 om 13:06

Denayer, Alderweireld en Boyata lijkt me het beste eerlijk gezegd. Boyata is ook geen wereldspeler maar die heeft nog nooit teleurgesteld in een wedstrijd bij de rode duivels. Zolang Bornauw maar niet speelt, die is het tegenovergestelde van Boyata. Voor Kana voorspel ik wel een grote toekomst eerlijk gezegd en ook Noah Mbamba van Club Brugge (wel nog maar 16) ben ik wel gecharmeerd (wel nog maar 1 keer live aan het werk gezien maar dat zag er echt veelbelovend uit). In noodgevallen kan een Dendoncker ook wel achterin spelen trouwens.

26 januari 2021 om 17:13

Bornauw, Delcroix, Denayer, Vanheusden en deze Dierckx kunnen allemaal de top aan als ze hard blijven werken. Ook op vlak van centrale verdedigers zit de volgende generatie helemaal goed in Belgie.

26 januari 2021 om 18:13

Alleen vanheusden zie ik de echte top halen. De rest kan wel een mooie internationale carrière hebben maar dan toch in het segment net onder de top naar mijn idee.

26 januari 2021 om 18:25

Denayer draait nu zo bij Barcelona mee hoor. Bornauw was op zijn 20ste al bij de betere verdedigers van de Bundesliga. De rest kan ook wel wat. Maar Vanheusden heeft inderdaad potentie om de beste verdediger ter wereld te worden, de andere niet.

Alle 5 zijn ze in staat om top 50 te worden van verdedigers. Wat voor mij de top is. Dus gemaakt voor de 20 beste ploegen ter wereld die spelen met 2 of 3 centrale verdedigers. Zo zie ik het.

26 januari 2021 om 18:35

Wat nu dus overeen komt met het niveau Man City, Man Utd, Liverpool, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Juventus, Inter, AC Milan, AS Roma, Napoli, Atalanta, Bayern, Dortmund, Leipzig, Real, Barcelona, Atlético, Sevilla, PSG (ongeveer)

26 januari 2021 om 20:37

Ook op vlak van centrale verdedigers zit de volgende generatie helemaal goed in Belgie? En hoe veel van zulke toptalenten halen het ook daadwerkelijk? Van den Borre, Bakkali, Januzaj, Musonda, Engels, Batshuayi, Origi... de lijst met spelers die wel even de wereldtop zou bestormen en de potentie voor topploegen had, is eindeloos. Toptalenten is trouwens eufemistisch want Bornauw is dat toch allesbehalve. Ik zie het helaas zelfs niemand halen. Vanheusden kan het wel, maar is te blessuregevoelig. De ene na de andere zware blessure op zo'n jonge leeftijd, je moet geen dokter zijn om te weten dat zijn lichaam niet gemaakt is voor topsport. Denayer is goed maar geen wereldtop. Oke als jij dat als top 50 definieert dan hoort hij daar misschien nog net bij. Bornauw komt flink tekort van wat ik van hem heb gezien. In het buitenland heeft elk land wel spelers van zo'n kaliber. En dan heb je talenten als de Ligt, Eric Garcia, Upamecano en Konate die al veeeel beter en even jong of zelfs jonger zijn. We hebben gewoon weinig jonge toptalenten, moeten dat niet verbloemen. Tielemans is een toptalent. Verder hebben we veel interessante talenten (Doku, CdK, Mangala, Vanheusden, Vranckx, Raskin, eventueel Vandevoordt) waarmee we voort kunnen en een niveau Kroatië kunnen worden, wat ook mooi is, maar de tijden dat we onze voet naast een Brazilië konden zetten zijn zowat voorbij. Met Courtois Kompany de Bruyne en Hazard had je in elke linie een top 5 speler, die zie ik niet direct bij de jongeren. Het zal al een succes zijn mocht er 1tje dat niveau halen.

26 januari 2021 om 21:18

Vanheusden de beste van de wereld? Daar heeft hij gewoon de potentie niet voor. Bornauw is ook alles behalve een van de betere in de Bundesliga. Hij maakt veel goals maar is gewoon een slechte verdediger. Delcroix en Bornauw komen echt nooit in de wereldtop terecht of het moet zo een louche transfer als die van Murillo naar Barcelona zijn een paar jaar geleden. Van al de door jou genoemde namen is het niveau dat Denayer nu heeft de Max denk ik. Vanheusden daar buiten gelaten.

Dierckx bewijst dat Genk dringend zijn jeugd terug meer moet leren gebruiken. De bank zit vol jeugdspelers maar Heynen is de enige die een vaste basisplaats heeft.

Gek toch dat Dierckx in enkele weken tijd de stap maakt van Genk U18 naar Parma in de Serie A..

Met Vanheusden, Denayer, Bornauw, Faes en Delcroix hebben we genoeg centrale verdedigers voor de komende tien jaar. Er hoeft er maar eentje de wereldtop te halen en als de rest ook in grote competities speelt zit het goed.

Met Kompany, Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen zijn we serieus verwend geweest natuurlijk.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Parma

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. KurtičMiddenvelder212
A. CorneliusAanvaller191
Y. KaramohAanvaller192
Y. GervinhoAanvaller184
L. SepeKeeper240
S. SohmMiddenvelder140
R. IngleseAanvaller120
Voor de complete selectie: Clubpagina Parma.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Parma.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren