‘Niemand had verwacht dat Frenkie de Jong juist in deze rol zou exploderen’

Zondag, 24 januari 2021 om 20:36Dominic Mostert • Laatste update: 22:53

Frenkie de Jong heeft zondag indruk gemaakt op de media in Spanje. De middenvelder van Barcelona was in de uitwedstrijd tegen Elche (0-2) goed voor een doelpunt en een assist. De Jong lijkt zich steeds meer thuis te voelen in zijn offensievere rol bij Barcelona: hij maakte drie doelpunten in zijn laatste zes officiële wedstrijden en meldt zich steeds vaker in het vijandelijke strafschopgebied, zo merken de kranten én trainer Ronald Koeman op.

In minuut 39 opende De Jong de score. Martin Braithwaite gaf de bal vanaf links voor, waarna Gonzalo Verdú de bal voorbij zijn eigen doelman werkte. Het laatste zetje werd gegeven door de international van Oranje. In de voorlaatste minuut bereidde hij de 0-2 van Riqui Puig voor met een fraaie actie en dito voorzet vanaf de rechterflank. "Elk team heeft spelers nodig die het strafschopgebied van de tegenstander bereiken", vertelt Koeman aan Barça TV. "We hebben weliswaar drie aanvallers, maar dat is niet genoeg. Je hebt ook middenvelders nodig die kansen creëren en in het strafschopgebied komen." De trainer vindt dat zijn landgenoot het 'heel goed' doet. "Hij geeft het team een kwaliteitsimpuls als hij in het zestienmetergebied komt, assists geeft en doelpunten maakt. Dat is wat wij nodig hebben en ook wat hij nodig heeft. Het gaat heel snel met hem."

Ook Sport merkt dat De Jong zich in rap tempo ontwikkelt. Zijn huidige spel is niet te vergelijken met de wijze waarop hij aan het begin van het seizoen opereerde, vindt de sportkrant. "Het seizoen van De Jong valt in twee stukken op te delen: het eerste deel, als controlerende middenvelder, was vrij onopvallend. Het tweede deel, met een vrijere rol, veelbelovend. Niemand had kunnen bedenken dat hij juist op de flank, een rol waarin hij vorig seizoen niet tot volle wasdom kwam, zou exploderen als speler van Barcelona." De Jong speelt aan de rechterflank; in zijn debuutseizoen trad hij veelal aan vanaf de linkerflank of moest hij rond controleur Sergio Busquets spelen.

"Koeman heeft bereikt wat zijn voorgangers Ernesto Valverde en Quique Sétien niet lukte: De Jong oogt weer uitgelaten op het veld", meent de krant. "Hij ontpopt zich tot de beste middenvelder van Barcelona. Hij heeft nu zes doelpunten gemaakt sinds zijn komst, terwijl hij er in totaal vijf maakte voor Ajax. Gisteren was het precies twee jaar geleden dat zijn transfer werd aangekondigd. Hij heeft minder snel dan verwacht zijn stempel op het spel kunnen drukken. En het meest verrassende, is dat hij dat doet in een andere rol dan bij Ajax. Bij Ajax stond hij aan de basis van het spel en ook bij het Nederlands elftal onder Koeman speelde hij meer teruggetrokken dan hij nu doet."

"Als speler van Barça is De Jong tot ontploffing gekomen in de rol die Donny van de Beek had bij Ajax. Minder betrokken in het positiespel, maar dodelijker rond het strafschopgebied. Het is een nieuwe De Jong, een nog verwoestendere versie", aldus de Catalaanse krant. Het sportblad kent De Jong een zeven toe voor zijn optreden. "Hij was voortdurend bezig, maar minder nauwkeurig dan normaal. Hij maakte veel meters en was zowel in aanvallend als verdedigend opzicht betrokken.” El Periódico ziet dat De Jong 'steeds meer laat zien waarom Barcelona hem oppikte bij Ajax', terwijl Mundo Deportivo concludeert dat de Nederlander ‘beslissend’ is met zijn aanwezigheid in het vijandelijke strafschopgebied.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door burwatti)

Moeten we nu ook de verwachtingen niet temperen zoals dat ook vaak het geval is als hij weer eens zwak speelt? Of toch de hemel in praten ook als het tegen een zeer zwakke tegenstander?

24 januari 2021 om 20:54

Als hij goed speelt mag dat gewoon gezegd worden, al is het tegen de lamme en de blinde. We moeten niet doorslaan en denken dat hij de nieuwe messias is, maar dit zijn goede ontwikkelingen, ook voor Oranje.

24 januari 2021 om 21:00

de kritiek op Frenkie was dat hij te weinig toevoegde aan Barca maar dat heeft hij perfect opgepakt onder Koeman en hij verdiend imo de credits voor het moyenne wat hij nu haalt. zo laat hij ook zien een hele veelzijdige speler te zijn die meer kan als alleen op save spelen maar die ook ballen diep kan geven en doelpunten kan maken. als hij dit volhoudt wordt hij een van de beste en meest complete middenvelders ter wereld

24 januari 2021 om 21:52

Hoe je het nou wend of keert, Frenkie krijgt een zeer belangrijke rol bij Barcelona als Messi er niet meer is.

24 januari 2021 om 22:02

Ook als Messi er nog wel is toch. De Jong is gewoon overall een van de best presterende spelers in La Liga dit seizoen als je kijkt naar gemiddelde wedstijdbeoordelingen van internationale sites/apps als Whoscored, Sofascore, Fotmob, etc. Alleen Messi presteert siginificant beter van de Barcelona selectie tot dusver dit jaar. Frenkie heeft ook zo nu en dan wel een kleurloze wedstrijd maar hij haalt eigenlijk nooit een onvoldoende en de laatste tijd blinkt hij vaker en vaker uit, zelfs in aanvallend opzicht (getuige ook zijn 4 goals en 4 assists). Hij is ook niet voor niets onder meerdere trainers, bij Ajax, Oranje en Barca, onbetwiste basisspeler. Ik ben ervan overtuigd dat hij nog door zal ontwikkelen en dat hij kan uitgroeien tot een van de beste middenvelders ter wereld!

Frenkie is als ''roaming playmaker'' het beste, zo speelt hij bij Oranje ook. Ik vind de kritiek op zijn ''geloop'' bij Oranje dan vaak ook misplaatst. Frenkie verplaatst de bal zo makkelijk, is zo balvast, heeft zo'n geweldig overzicht en passing bereik. Bij Oranje merk je ook meteen als hij niet speelt of niet fit is. Bijna alles komt bij Frenkie vandaan. Als Frenkie diep moet blijven als diepe spelmaker dan is het makkelijker voor de tegenstander om druk op hem te zetten en zijn spel te ontregelen. Laat Frenkie vrij en hij heeft zoveel kwaliteiten in zijn gereedschapskist dat hij voor de tegenstander erg moeilijk te bespelen is.

24 januari 2021 om 21:09

Ik vind het allemaal wat overdreven. Als hij straks weer 4 wedstrijden geen rendement haalt, valt men daar weer over en is hij aanvallend niet dwingend genoeg. Dat hij heel lastig te bespelen is, daar ben ik het mee eens, maar ik zie 'm zich niet ontpoppen tot een speler die veel gaat scoren en veel assists geeft. Hij is wel een speler die bijna altijd goed speelt als je 'm belangrijk maakt en als je 'm belangrijk maakt, heeft hij ook gelijk de kwaliteiten om het op het allerhoogste niveau te laten zien. Het is dus gewoon een speler die je graag belangrijk moet willen maken als coach.

24 januari 2021 om 21:14

Frenkie is een verbindingsspeler. Hij zal zo nu en dan een goal en assist meepikken, maar het hoogste rendement uit zijn ''aanvalsspel'' haal je uit zijn vermogen om te verbinden. De grootste kracht van Frenkie is er voor zorgen dat aanvallen kunnen plaatsvinden, in plaats van zelf altijd de aangever of afronder te zijn.

24 januari 2021 om 22:39

Niet dat ik hem qua kwaliteit met Iniesta wil vergelijken maar Iniesta was ook zo'n verbindingsman. Ook Iniesta begon in het begin als verdedigende middenvelder. Iniesta scoorde ook niet veel. Frenkie moet nog verder werken aan splijtende passes vind ik. En meer 1 keer raken.

Overdreven reacties weer zoals altijd in die Spaanse kranten. Laat dit nou eerst maar eens zien tegen Real of Atletico.

24 januari 2021 om 20:59

Kan me nog een wedstrijdje herinneren in het Bernabeu waar die het middenveld van Real overklaste. Het lijkt me een kwestie van tijd voordat hij dat ook in een Clasico laat zien. Hij is in ieder geval op de goede weg.

24 januari 2021 om 21:12

Dat wel, maar iedereen verwacht nu dat hij tig doelpunten en assists gaat geven en dat type speler is hij simpelweg niet. Nu heeft hij even een periode waarin hij wat rendement haalt, maar als hij straks 4 wedstrijden heeft waarin dat niet gebeurt (en die gaan komen), heeft iedereen het weer over z'n gebrek aan stootkracht in aanvallend opzicht. Ik vind 'm een geweldige speler met een gouden toekomst voor zich, maar het is geen speler die ooit 10 doelpunten en 10 assists per seizoen gaat geven. Misschien bij uitzondering, maar zeker niet structureel.

24 januari 2021 om 21:21

Het zal nooit een Lampard worden, maar 10 goals en assists per seizoen op deze positie moet wel lukken hoor. Hij staat nu op 4 om 4. Hij gaat voorlopig alleen maar beter worden en het zou logisch zijn als dat een positieve invloed heeft op zijn rendement.

Mooi dat Frenkie zich zo goed heeft ontwikkeld in zijn nieuwe rol. Hij is steeds dwingender aanwezig en begint steeds meer het verschil te maken. Heerlijk subtiel balletje op Puig bij de 2-0. De goal van vandaag was een cadeautje, maar hij oogt erg rustig voor de goal en kan goed afronden. Dat had ie bij Ajax ook al btw. Zijn schot van buiten de 16 meter kan nog wel beter.

Frenkie kan bijna overal wel spelen vanwege zijn voetbal intelligentie. En daarnaast heeft hij loopvermogen en is hij bewegelijk waardoor dat makkelijker gaat waar hij ook speelt. Ja soms wordt het ophemelen wat overdreven maar Frenkie is echt werelds.

24 januari 2021 om 22:41

Hij is ook bijzonder snel voor een middenvelder. Zijn loopvermogen is immens. Samen met Pedri zwoegt ie wat af.

Frenkie vind ik een vrij unieke middenvelder. Hij is technisch verfijnd en heeft enorm veel snelheid voor een middenvelder. Hij heeft zeker potentie om een echte kartrekker van barcelona te worden. Ik vind overigens dat het niet klopt dat niemand dit had verwacht. Want er werd veel geklaagd over koeman's beslissing om met 2 verdedigende middenvelders te spelen. Sinds hij daarvan af is gestapt zijn beide busquets en frenkie beter gaan spelen.

24 januari 2021 om 22:43

2 van de 3 middenvelders staan vasr voor de komende tijd. Wie gaat alleen Busquets vervangen op een gegeven moment.

Hij doet het veel beter inderdaad maar het zijn tot nu toe geen sterke tegenstanders, laten we dus wachten op ploegen als PSG en Atletico bijvoorbeeld.

Mooie actie bij de 2-0 maar verder was het ook niet veel bijzonders wat hij liet zien

24 januari 2021 om 22:02

Het enige wat Frenkie nog moet leren: handelingssnelheid omhoog en directer VOORUIT spelen. Trouwens ik heb nog iets.

Atlético blijft maar winnen, over paar weken schopt PSG jullie uit de Championsleage. Dan beginnen de toeschouwers weer te morren. Kijken hoe Frankie hier mee kan omgaan.

Niemand had verwacht? Wat een onzin! Ik roep al ruim 1.5 jaar, dat Frenkie iets meer naar voren zou moeten spelen, terwijl men juist Busquets wilde opofferen voor hem. Absurd gewoon. Frenkie heeft gewoon niet de kwaliteiten om als de enige CDM te spelen zoals Busquets dat wel doet. Hij is te verticaal waardoor teveel ruimte ontstaat op het middenveld.

Frenkie speelt eindelijk op de plek waar iedereen hem wilt zien, natuurlijk zijn dit tot nu toe tegen de mindere tegenstanders maar ik ben overtuigd van Frenkie, hij kan dit ook tegen de top clubs uit la liga en de CL!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4930 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona5635
4.Sevilla4815
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder263
PedriAanvaller262
A. GriezmannAanvaller246
L. MessiAanvaller2419
M. BraithwaiteAanvaller222
M. ter StegenKeeper200
Jordi AlbaVerdediger233
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

231 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 26 3 4 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Koeman kan na zege Barcelona in leunstoel naar Atlético - Real kijken

Barcelona heeft zaterdag de achtste uitoverwinning op rij in LaLiga geboekt. Het team van trainer Ronald Koeman hield dankzij treffers van Jordi Alba en Ilaix Moriba drie punten aan het uitduel...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren