Arsenal meldt akkoord met Fenerbahçe en zwaait Mesut Özil definitief uit

Zondag, 24 januari 2021 om 15:07Rian Rosendaal • Laatste update: 15:46

Mesut Özil verruilt Arsenal voor Fenerbahçe, zo maken beide clubs via de officiële kanalen bekend. David Ornstein, journalist van The Athletic, meldt dat de Turkse topclub de 32-jarige aanvallende middenvelder transfervrij overneemt van the Gunners. Volgens Ornstein stelt Arsenal daarmee enkele toekomstige bonussen veilig. De verbintenis van Özil bij Arsenal liep na dit seizoen af.

De vertrokken spelmaker was op een zijspoor beland bij Arsenal. Manager Mikel Arteta schreef Özil niet eens in voor de Premier League en de groepfase van de Europa League. Derhalve lijkt een tussentijds vertrek de beste oplossing te zijn voor alle partijen. "Het was een voorrecht om met Mesut samen te mogen spelen en hem later te coachen", reageert Arteta zondag op het vertrek van de routinier richting de Turkse competitie. "Hij is heel belangrijk geweest voor Arsenal, onder meer door driemaal de FA Cup te veroveren. Hij heeft daarmee geschiedenis geschreven voor deze club." Özil speelde sinds zijn komst in 2013 in totaal 254 duels (44 treffers en 77 assists) voor Arsenal.

"We wisten voor het eerst in jaren (de FA Cup in 2014, red.) prijzen te winnen en hebben voor onvergetelijke herinneringen gezorgd", kijkt Özil terug op zijn jaren bij the Gunners. "De Arsenal-fans heb ik voor altijd in mijn hart gesloten. Ik dank technisch directeur Edu voor zijn hulp en zijn professionele houding in de laatste paar dagen, zodat we uiteindelijk tot een passende oplossing zijn gekomen. Ik hoop echt dat Arsenal weer terugkeert in de absolute top, want daar horen ze ook." Bij aankomst in Istanbul sprak Özil kort over zijn overgang richting Fenerbahçe. "Ik ben hier erg gelukkig mee, want ik ben echt een Fenerbahçe-fan. God heeft het mogelijk gemaakt dat ik nu dat shirt mag dragen. Ik ga mijn uiterste best doen voor de club." De middenvelder moet nog wel de medische keuring doorstaan, voordat hij zijn contract bij Fenerbahçe zal ondertekenen.

Fenerbahçe kent evenwel financiële problemen vanwege de coronacrisis, waardoor president Ali Koç de supporters vraagt via een SMS-bericht twee euro te doneren om het salaris van Özil te kunnen betalen. "We hebben een verzoek aan het adres van onze fans: blijf ons steunen, wij zijn afhankelijk van uw financiële steun”, opende Koç zondag zijn toespraak. “Op de dag van de ondertekening van het contract (van Özil, red), zal ik u vragen een record te verbreken met een sms-campagne. Misschien komen er 300.000, 500.000 of misschien wel een miljoen sms-berichten binnen. Uw financiële steun zou ons erg goed doen."

Voordat de club in gesprek ging over een overname van de Duitse spelmaker, waren de schulden van de club naar verluidt al opgelopen tot 460 miljoen euro. De 32-jarige middenvelder bereikte eerder deze maand al een principeakkoord met Fenerbahçe, waar hij tot 2024 in totaal dertien miljoen euro zal gaan verdienen. Het salaris van de voormalig Duits international legt nog meer druk op de financiële situatie, waardoor de president zich genoodzaakt voelde een oproep te doen aan de fans.

Om de 'Mesutol-campagne' te steunen, worden de aanhangers van de huidige nummer twee in de Süper Lig gevraagd een bericht te sturen naar het nummer 1907, het jaar waarin Fenerbahçe werd opgericht. Daarnaast hoopt de president een deel van het salaris te kunnen bekostigen met de omzet uit de shirtverkoop van de kersverse aanwinst. De verwachtingen zijn dat er positief gereageerd wordt op de oproep, daar de aankondiging van de Duitser op Twitter over zijn overstap al binnen een half uur 105.000 keer ‘geretweet’ en 300.000 keer ‘geliked’ werd.


Poll

Verstandige keuze van Mesut Özil?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door burwatti)

Nou mooi, iedereen happy. Zou me overigens niet verbazen als hij daar gewoon de show gaat stelen. Het voetballen zal die niet verleerd zijn, het niveau is een stuk lager, hij heeft een voorliefde voor het land Turkije en gaat bij een goede club spelen.

Goed nieuws, het duurde even vanwege de coronaregels van beide landen, maar dit is het beste voor beide partijen. Jammer dat het zo had moeten aflopen met Ozil bij Arsenal, hopelijk gaat hij het goed doen in Turkije. Ook lijkt Odegaard zo goed als zeker richting Arsenal te gaan, de coach van Sociedad meldde dat Sociedad geen kans meer maakte nadat Arteta hem opgebeld had

24 januari 2021 om 15:21

Dat Odegaard naar Sociedad niet door gaat heeft waarschijnlijk ook te maken met de stand. Ze staan al in de subtop en dan lijkt mij het niet zo slim om een concurrent te versterken.

24 januari 2021 om 15:50

Fabrizio Romano zegt zojuist dat alles rond is. Alleen de medische keuring moet nog en als dat goed gaat is hij Arsenal speler.

Eindelijk is dit achter ons. Ik heb vele jaren genoten van Ozil en ik denk dat hij ook dit seizoen van grote waarde had kunnen zijn als hij speelminuten had gekregen maar ik ben wel blij dat dit eindelijk over is. Nu heb je geen discussies meer over Ozil dit en Ozil dat. Het is wel te hopen dat Arsenal nu een nieuwe nummer 10 gaat aantrekken. Odegaard word vaak genoemd en daar zou ik wel blij mee zijn.

Prima zaak dat Ozil en Arsenal van elkaar verlost zijn. Het had geen enkele zin meer dat hij nog in Londen verbleef. Een paar niveautjes lager zal Ozil nog best tot de uitblinkers van de competitie kunnen behoren dus Fenerbahce doet waarschijnlijk een uitstekende deal zo.

Fysiek gezien zal ozil het zwaar krijgen in de Turkse competitie, want er wordt best hard gespeeld. En voordat hij weer zijn vorm te pakken heeft ben je ook 2 jaar verder dan is ie alweer 35 jaar kortom ik heb nog mijn twijfels

24 januari 2021 om 15:54

Als je voetballend superieur en een beetje slim bent kun je wel uit de duels blijven. Ozil redt zich dus wel daar. 2 jaar om in vorm te komen lijkt me zwaar overdreven. Wat Theo hieronder zegt lijkt me dan realistischer.

24 januari 2021 om 15:59

Hoezo dat? Hij heeft gewoon vanwege de regels in de Premier League alles mee getraind met het eerste elftal. Hij mist alleen wedstrijdritme en dat heb je zo weer te pakken met 3 a 4 wedstrijden. Plus Mesut is bijna nooit serieus geblesseerd geweest, dus daar zal het ook niet aan liggen. Hagi kwam ook op z'n 31ste naar Turkije en de rest is geschiedenis. Dus ik denk dat je een grove inschattingsfout maakt.

lazusgi67 Dat je twijfels hebt is niet vreemd, want Ozil heeft al een poosje niet op niveau gepresteerd. Maar waarom zou hij 2 jaar nodig hebben om in vorm te komen ? Welke speler van 32, 33 34 jaar of ouder heeft na de zomervakantie langer dan 2 maanden nodig ?

24 januari 2021 om 15:58

Ja Theo daar heb je gelijk in was ook sarcastisch bedoeld. In ieder geval zal hij veel tijd nodig hebben om in zijn wedstrijdritme te komen omdat hij hele lange tijd geen wedstrijd gespeeld heeft

Beste oplossing, we hebben nu al een groot talent met ESR op 10 en Odegaard komt eraan, dan heb je het voorlopig gewoon prima voor elkaar. Özil voegde jarenlang niks meer toe en was financieel een last. Nu kan Özil nog even een aantal seizoenen vlammen bij z'n jeugdliefde en hopelijk zijn klasse nog laten zien.

Nu hopen dat Erol Bulut gas gaat bijgeven en meer gaat aanvallen. De afgelopen tijd was het soms niet heel best, met de bal die bij de tegenstander lag. Ozil is op zijn best wanneer er aangevallen mag worden.

A.Bayindir
G.Gonul
Tisserand
Szalai
Novak
Kadioglu
Ozil
L.Gustavo
Pelkas
Samatta
Oseyi-Samuel
24 januari 2021 om 16:01

Totaal geen realistische opstelling. Wie gaat er verdedigen op het middenveld bij balverlies? Gustavo in z'n eentje? Met deze opstelling ga je het niet lang volhouden.

24 januari 2021 om 16:11

@Los Canario ik kon geen ruit kiezen, maar Gustavo verdedigende middenvelder en Ozil aanvallende middenvelder is het beste als je het mij vraagt. Zo onrealistisch is het niet je hebt 5 aanvallers dan zou het raar zijn om met 1 spits te spelen. 4-4-2 is wat mii betreft het beste in een ruit. Je hebt niet heel veel luxe in systemen. Ben benieuwd hoe jij het zou willen zien? Wellicht kan jij ook je opstelling delen.

24 januari 2021 om 16:28

Middenveld met Sosa, Gustavo en Mesut zou ik willen zien. Mits Sosa eindelijk van zijn blessures afkomt tenminste. Lijkt me echt een heerlijk middenveld. Sosa kan je afwisselen met Ozan. De rest zou ik zo houden. Osayi moet het eerst nog maar even bewijzen alvorens hij in de basis komt. Vervolgens kan hij misschien op rechts, Thiam eruit en dan Pelkas op links.

Altay
Nazim
Tisserand
Szalai
Caner
Sosa
Gustavo
Pelkas
Mesut
Thiam
Samatta
24 januari 2021 om 17:09

Ja dit is volgens mij ook de opstelling hoe het nu staat. Ben dus wel benieuwd of Erol Bulut zich hieraan gaat houden. Laatste weken is er wel gemor op het spel van Fener. Je opstelling is goed maar ik zou zelf Thiam/ferdi ruilen en Gokhan/nazim. We gaan het zien! Thanks voor je terugkoppeling.

25 januari 2021 om 14:10

Eens, het spel is niet best laatste tijd. Maar voor nu halen we gelukkig wel de punten binnen. Hopelijk verbetert het spel met de komst van Mesut. Ferdi heeft veel potentie maar ik vind 'm regelmatig te weinig inzet tonen. Hij is veel te wisselvallig. En Gokhan vind ik tot nu toe erg tegenvallen, hij is niet meer de oude. Ik kan me geen goede wedstrijd van hem herinneren dit seizoen. Hopelijk komt hij sterk terug van zijn blessure.

Mijn favoriete speler aller tijden en de reden waarom ik in eerste instantie fan ben geworden van Arsenal. Moest ik willen kan ik uit het hoofd al zijn prestaties bij Arsenal, Weder Bremen, Shalke 04 en Real Madrid opnoemen. Na Iniesta en Messi de meest sierlijke voetballer, in mijn ogen, die ik heb mogen zien. Nu vertrekt hij naar Fenerbahce. Tja moest je me kennen zou je ook weten dat ik al van kinds af van supporter ben van Galatasaray. Nu ga ik naar Fenerbahce moeten kijken hopende dat ze verliezen en Ozil de blauw gele kleuren van mijn aartsrivaal zien dragen. Pijnlijker wordt het niet. Ben al midden in mijn twenties maar heb nu pas het gevoel dat mijn kindertijd echt voorbij is. Ik wens hem alle succes van de wereld. Hoop dat hij schitters in de Turkse competitie en dat hij potentieel nog eens Champions League kan spelen volgend jaar want hij kan het nog altijd. Niet zo goed als vroeger, maar hij blijft zijn flair behouden. Wil afsluiten met te zeggen dat hij een geweldige carriere heeft gehad. In 2008-09 naderde hij al de wereldtop met zijn 3 goals en 15 assists, dan het jaar erop 9 goals en 16 assists. Mijn eerste herinnering van Ozil was dan ook de Uefa Cup finale tegen Donetsk. Ze verloren die match maar ik herinner het me nog goed dat ik mijn vader erop wees dat hij een Duitse Turk (turkse Duitser) was. Dan Real Madrid waar hij 3 jaar lang op de absolute top van zijn kunnen presteerde. Na Iniesta de beste middenvelder ter wereld. Misschien op bepaalde momenten zelf de beste. Xavi noemde hem niets voor niets bij de grootheden waartegen hij het moeilijkst had tijdens de El Classico's. Het begon de Braziliaanse Ronaldo, Figo, Cristiano, een aantal andere spelers waar ik niet onmiddellijk op kan komen en eindigde bij Ozil. Dan, iets minder maar nog altijd van de beste van de wereld, een jaar of 4 bij Arsenal. De toenmalige snelste spelers die de 50 assists haalde. Paar jaar later ingehaald door de geweldige De Bruyne, die het overtrof bij een betere ploeg. De laatste paar jaren was het beduidend minder. Een groot deel is ook aan hemzelf te wijten. Nu naar Fenerbahce. Een club waar hij hopelijk geadoreerd zal worden. Hij leest zeker geen Voetbalzone maar wil hem toch bedanken om mij een fan van Arsenal te maken. Zal tot in mijn najaren naar Arsenal blijven kijken en dat is toch voor een groot deel aan hem te danken. Wordt er nu zelf een beetje emotioneel van. Bon, wens hem al het succes van de wereld bij Fenerbahce. Of ja misschien niet alles omdat het toch Fenerbahce blijft...

24 januari 2021 om 19:15

Nou juist in de Classicos speelde Ozil slecht. Voor de rest vondt ik hem echt geweldig. Hoop echt dat hij weer kan vlammen bij Fener

24 januari 2021 om 19:25

Oke, dan was Xavi compleet verkeer dan zeker? Edit: net opgezocht: 6 assists en 1 doelpunt in 11 matchen tussen 2011-13 tegen Barcelona. In zijn eerste seizoen was het minder. Hoe ik het me herinner was hij juist van de uitblinkers tegen Barca.

25 januari 2021 om 07:17

Nope. Als ik het goed heb zette Mourinho hem uiteindelijk zelf op de bank als ze tegen Barca moesten. Toen Arsenal steeds werdt geklopt door Bayern kwamen ze ook met deze vergelijking. In de topwedstrijden verstopt hij zich helaas te veel.

25 januari 2021 om 10:28

Hohh de statistieken en Xavi's uitspraken zeggen nu net het tegenovergestelde. Hij speelde ook bijna alles tegen Barcelona? En 5 g/a ook in 8 wedstrijden tegen Atletico Madrid. Vreemde opmerking. Bij Real Madrid en Duitsland, waar hij doelpunten in kwart- en halve finales heeft op verschillende internationale toernooien, was dat niet zo. Bij Arsenal, het kneusje van de top 6 in Engeland, lukt het inderdaad minder om zich te tonen in de grote wedstrijden. Maar dat is natuurlijker niet moeilijk. Zet eender welke topspeler alleen in Arsenal en het gaat moeilijk. Zet David Silva bij Arsenal en hij gaat van Premier League legende naar 'speler die zich verstopt tijdens de grote matchen'.

Goed voor iedereen. Vanuit een Arsenal-perspectief ben ik blij dat dit eindelijk voorbij is. Uiteindelijk teleurstellend hoe zijn periode bij Arsenal is verlopen. Net zoals zoveel dingen bij Arsenal teleurstellend zijn.


Kan nog herinneren toen ik het nauwelijks kon geloven dat Arsenal Ozil heeft gekocht. Maar ja op Sanchez na hebben we niet goed doorgepakt met transfers.

Het ga je goed, Mesut.

Het is onwerkelijk maar hij is er eindelijk, heb de afgelopen Ozil topics genoeg geschreven hoe ik hier over denk.

Wat ik toch altijd zo apart vind, Ali Koc is misschien 1 van de rijkste personen uit heel de regio ( Forbes lijstjes kloppen niet bij families als Koc en Sabanci ) en dat hij dan zegt van : Soms lig ik in bed en denk ik waar we geld vandaan gaan vinden om alle branches optimaal te laten draaien.

We hebben geluk met zo een voorzitter, kan het bijna niet vaak genoeg benadrukken. Heeft meer dan 200 miljoen euro in de club gepompt, heeft diverse schulden overgenomen met zijn eigen bank om ze te herstructureren en nog is hij fysiek zooooo oud geworden in 2 jaar dat het onwerkelijk is.

Toch wel een geweldige kwaliteits impuls voor Fenerbache, Ozil kan nog altijd fantastische voetballen en kan nu zijn waarde bewijzen voor de club waar hij van houd!
mooie club, mooie supporterschare en in zijn eigen landje!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
11.Arsenal345
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. LacazetteAanvaller218
N. PépéAanvaller174
B. LenoKeeper240
E. NketiahAanvaller141
MartinelliAanvaller50
Cédric SoaresVerdediger70
BellerínVerdediger221
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

1186 fans
Middenvelder, 32 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren