Gerbrands onthult hoe PSV AC Milan en ‘clubs met geld’ aftroefde voor Schmidt

Zondag, 24 januari 2021 om 10:54Rian Rosendaal • Laatste update: 11:12

Roger Schmidt werd door PSV vorig jaar aangesteld als nieuwe hoofdtrainer. Het binnenhalen van de Duitse coach had nogal wat voeten in de aarde, want onder meer AC Milan hengelde ook naar de diensten van Schmidt. Algemeen directeur Toon Gerbrands legt in het televisieprogramma Goedemorgen Eredivisie uit hoe PSV er in slaagde om de voormalig coach van Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen naar Eindhoven te halen.

"Schmidt stond bij ons gewoon op nummer één", verklaart Gerbrands zondagochtend bij ESPN. "De kans om hem te krijgen was klein, kan ik je vertellen. Want wij moesten concurreren met de Premier League, met geld, met ook grote clubs als AC Milan en wat ik me ook kan bedenken. We hebben onze filosofie neergelegd en uitgelegd wat voor een club wij zijn. We hadden ook een megapresentatie bij ons, want hoe kan ik nou duidelijk maken wat De Herdgang (trainingscomplex van PSV, red.) is? Dus dat moesten we filmen en doen en weet ik wat allemaal. En vervolgens alles neergelegd bij hem. En dan ga je dus even figuurlijk voor zijn deur liggen."

Interview | Danjuma: ‘PSV is veel geld misgelopen, dat weet ik wel ja!’

"En dan ga je je best doen en nóg een keer je best en dan weet je dat je de slag om het geld niet kan winnen, maar wel met de manier van werken en PSV promoten", vervolgt Gerbrands zijn terugblik. "Dan is het ook wel leuk dat er een buitenlander komt die voor het eerst op De Herdgang komt en denkt: Tjonge, zoiets heb ik nog nooit gezien. En dat gold voor Mario Götze ook." De PSV-directeur sprak vorig jaar meerdere keren met Schmidt over een mogelijke samenwerking tussen club en speler.

"De eerste keer maak je een afspraak en ga je zitten", brengt de bestuurder in herinnering. "Dat is kennismaken en hij moest ook weten wie ik, John de Jong (technisch manager PSV, red.) en de club waren. Nou, dat was een soort kennismakingsgesprek. Dan heb je al een kleine match. Als het niks wordt, dan gaat het niet goed. En daarna begint het spel van: oké, nog een tweede keer erheen. Dan zie je dingen om je heen gebeuren, dan denk je: Nou, dat wordt nog wat, om dat voor elkaar te krijgen. Maar ik heb wel gezien bij hem dat hij niet voor het geld kiest, maar voor zijn gevoel. Hij kiest voor een omgeving met mensen waar hij mee kan werken. Dat is mij wel duidelijk geworden."

Gerbrands heeft vooralsnog geen spijt van de keuze voor Schmidt. "Je ziet dus dat het een man met ervaring is, die bij meerdere clubs heeft gewerkt. Hij weet wat presteren is, weet wat druk is. Net als bij mij heeft iedereen plussen en minnen in het leven. Maar we zijn heel tevreden hoe het gaat en hoe hij met de spelersgroep omgaat. Wij doen op drie fronten (Eredivisie, TOTO KNVB Beker en Europa League, red.) nog mee", aldus de tevreden Gerbrands, die PSV zaterdagavond met 2-0 zag winnen van RKC Waalwijk. De achterstand op koploper Ajax bedraagt nog slechts één punt, al komt de Amsterdamse club zondag nog in actie tegen Fortuna Sittard.


Poll

Denk jij dat Roger Schmidt volgend seizoen nog trainer is van PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door sirius)

Gerbrands zei zowaar iets wat leuk was om naar te horen. Ik snap werkelijk niet waarom je bij zo'n programma gaat zitten terwijl je van plan bent om niks te zeggen. Mooi hoe Gerbrands in een soort van paniek raakte toen hij zich versprak en het had over 'staflid die had vernomen dat Nijhuis dat had gezegd'. Ook op de vraag of hij dat dat befaamde spelletje van Schmidt al had gezien. 'ja ik heb soms wel een wedstrijd gezien waar ik dat zag in een helft'. Man man man. Zeg gewoon dat het er nog niet uitkomt en dat er nog aan wordt gewerkt ipv zo ontwijkend antwoord geven.

24 januari 2021 om 11:25

Inderdaad zeg, wat een nietszeggende man , ongelooflijk dat deze man daar dan gaat zitten, je mag je eigen mening toch wel geven , blijf anders lekker bij moeder de vrouw thuis of zit je daar alleen een beetje mooi te zijn 😡

24 januari 2021 om 11:29

Gerbrands is heel veel maar een mooie man zie ik er niet in 😬

Heel eerlijk Gerbrands...als dat soort clubs hadden doorgepakt had Schmidt niet voor PSV gekozen. Dat is niet erg, maar aftroeven is een groot woord

24 januari 2021 om 11:30

Het woord aftroeven heeft VZ er dan ook van gemaakt, niet Gerbrands

24 januari 2021 om 11:32

Hoe weet jij dit nou? Misschien heeft Schmidt wel concrete aanbiedingen gehad van andere clubs, maar vanwege het totale pakket voor PSV gekozen? Hij kan met veel talenten werken, kan in Duitsland blijven wonen vanwege de reisafstand (woont nog in Düsseldorf), is een grote fan van het Nederlandse voetbal en de filosofie van PSV spreekt hem aan. Dan kan dat hem toch meer aanspreken dan een grote zak geld? Hij is inmiddels al financieel onafhankelijk vanwege zijn avontuur in China, dus voor het geld hoeft hij het niet meer te doen.

24 januari 2021 om 12:00

Nee Andres, maar ik neem aan dat hij enige ambitie heeft en dan spreken de Serie A en de PL wel wat meer aan dan PSV in de Eredivisie. Ik heb het nergens over geld, dat maak jij er van.

24 januari 2021 om 12:57

Nou ja, laten we wel zijn; geen coach ter wereld buiten een Psv'er in hart en nieren zal PSV boven AC Milan of de Premier League verkiezen. Verder vind ik het een vrij nutteloze discussie. We hebben het hier niet over een wonderdokter of iets dergelijks. Ik denk dan ook dat het een kwestie van tijd is voor men in Eindhoven ook kritisch naar deze meneer gaat kijken. De rest van Nederland doet dat al.

Kiest niet voor het geld. Lees: in China werkzaam geweest.

24 januari 2021 om 11:35

Of Schmidt wou gewoon één grote financiële klap maken, zodat hij in de toekomst zich nooit meer druk hoefde te maken om geld en onafhankelijk keuzes kan maken? Ik heb het boek van Schmidt ook gelezen en hij heeft daar ook veel van de cultuur genoten. Niet alleen van zijn bankrekening.

24 januari 2021 om 11:47

Is dat boek een aanrader? Want ik kan mij nog herinneren hoe hij salzburg liet spelen. Ook bij psv zie je soms een vlaag van mooi voetbal en dan vraag ik me altijd af als dat toeval is of dat het echt de hand van de filosofie van schmidt is

24 januari 2021 om 12:05

Het boek gaat eigenlijk alleen over zijn avontuur in China en hoe hij daar probeert de ploeg naar zijn hand te zetten. Mocht je meer willen weten over Salzburg raad ik je het boek niet aan

24 januari 2021 om 12:15

Kiest voornamelijk voor een omgeving waarin hij de controle heeft en zelf beslissingen en keuzes kan maken waarbij de invloed van buitenaf zo klein mogelijk is. En daarnaast zal hij sowieso een prima salaris krijgen, daar twijfel ik niet over.

Ook veelzeggend wat Gerbrands daarnaast aangaf over afgelopen transferzomer. Namelijk dat Schmidt, anders dan wat tegenwoordig geroepen wordt, alleen direct verantwoordelijk is voor de komst van Götze en Zahavi en dat de rest van de spelers allemaal al op een lijst stonden. Daarbij komt dat het salarishuis van PSV dit seizoen dus blijkbaar lager ligt dan voorgaande seizoenen. Ook iets waar veel over gezegd is maar wat dus toch anders blijkt te liggen. Gerbrands komt wat mij betreft altijd erg goed over in dit soort programma's. Praat wel veel in algemeenheden maar weet precies wat hij wel of niet kan zeggen en laat zich niet uit de tent lokken. Zijn tegeltjeswijsheden kunnen me dan wel weer gestolen worden 😅

24 januari 2021 om 11:41

Onzin, iedereen weet toch dat alle nieuwe spelers uit de koker van Schmidt komen?

24 januari 2021 om 11:49

Als je gelooft dat bijvoorbeeld Mvogo al lang en breed concreet in beeld was dan ben je echt heel naïef. Ik geloof best dat De Jong nog een soort veto heeft. Maar Gerbrands zit daar natuurlijk wel voor eigen parochie te preken en dat een passant zoveel invloed heeft wil hij natuurlijk graag afzwakken, maar is daarom niet minder waar. Goede manager natuurlijk met indrukwekkende staat van dienst. Maar laten we eerlijk zijn, De Jong heeft natuurlijk niet heel indrukwekkend gepresteerd en dat ze nu hun oren wat meer laten hangen naar een trainer met wie ze kennelijk dolblij zijn is niet eens zo vreemd. Maar beleidstechnisch past het echt niet in de tien boekjes van Gerbrands en hij is handig genoeg om daar een diplomatieke uitleg voor te geven. Zo’n term ‘die stonden al op een lijstje’ is natuurlijk heel rekbaar. Ik denk dat er letterlijk honderden spelers zijn die bij elke club uit de top honderd clubs van Europa ‘op een lijstje’ staan. Maar dat Schmidt niet buitengewoon veel invloed had op de samenstelling van de selectie, dat is echt bullshit.

24 januari 2021 om 12:02

PSV heeft afgelopen zomer 7 keepers van PSV 1 en Jong PSV zien vertrekken. Als jij denkt dat een keeper van het Zwiterse nationale elftal die bij een club als Leipzig niet aan de bak komt, niet op een concrete lijst staat van PSV op het moment dat er een keeper bij moet komen, dan ben ik niet degene die naïef is hoor. Er is uiteraard met Schmidt overlegd wat voor soort keeper er bij moest komen, maar doen alsof Schmidt zelfs Mvogo heeft gehaald is gewoon willen vasthouden aan een mening zonder de feiten in te willen zien. Doen alsof dit slechts een politiek praatje is van Gerbrands is ook heel erg makkelijk. Dan kun je dus alles wat zo'n man zegt afdoen als diplomatiek als het niet in je straatje past. PSV is al een paar seizoenen bezig met in Duitsland en Frankrijk zoeken naar jonge spelers of spelers die daar net buiten de boot vallen (los van of dat succesvol is). Dat deden ze al toen Schmidt er nog niet was met Boscagli, Lato, Baumgartl en Bruma. Maar nu Schmidt er zit zijn dat opeens allemaal zijn spelers? Terwijl al zovaak is aangegeven dat hij alleen Götze en Zahavi echt op eigen aandringen heeft gekregen? Zoals Gerbrands ook zegt: alle spelers worden natuurlijk met de trainer overlegd, dat is overal zo. Dus wat is "buitengewoon veel invloed" dan? Ken jij een club waarbij de trainer op trainingsdag 1 op de club komt en dan maar eens gaat kijken welke spelers hij van de TD heeft gekregen?

24 januari 2021 om 12:51

Dat lijkt me toch ook niet meer dan logisch? Luuk de Jong verdiende volgens mij 2 miljoen euro, Lozano en Bergwijn hadden volgens mij ook een behoorlijk salaris. Er is nogal wat vertrokken uit Eindhoven. Daarbij hebben ze aardig wat jongens uit de opleiding en die verdienen niet de hele wereld. Dat het salarishuis dus momenteel lager ligt, daar kijkt neem ik aan niemand van op. Betreft de scouting was het toch allang duidelijk? De interesse in Max was al duidelijk voor Schmidt bij PSV tekende.

Ondanks dat het spel er vak nog niet zo uit ziet als Schmidt beoogd, vind ik het toch erg knap dat psv Schmidt heeft kunnen aantrekken. Het spel is misschien niet zo denderend en ik vind dat hij soms vreemde (basis en wissel) keuzes maakt. Daartegenover staat dat de achterstand op ajax te overzien is, het aantal punten redelijk...maar dankzij Schmidt zijn er vooral een aantal spelers gekomen die anders niet voor psv zouden zijn gegaan. Denk aan Max, Gotze en Sangare. Dit telt waarschijnlijk ook voor Zahavi, Mvogo en Fein, maar die maken minder impact op het spel. Het netwerk van Schmidt heeft de Jong zijn werk een stuk makkelijker en succesvoller gemaakt...en dat is ook heel wat waard.

Naast deze nietszeggende gerbrands zit ook nog een een Stevens die geen verkeerd woord wil horen over PSV en krijgen we ook nog eens uitspraken van de huidige trainer met veel te lange tenen te zien, vind PSV onderhand van een gemoedelijke club naar n irritante club uit groeien, bah

24 januari 2021 om 12:09

Tja, gelukkig is het alleen maar jouw nietszeggende mening en kunnen anderen wel blij zijn met hun cluppie! On: Deze mannen zijn bestuursleden, geen entertainers. Ze doen hun verhaal op een zakelijke manier, dat maakt de inhoud niet minder interessant.

Ik denk dat Ac Milan achteraf erg blij is dat Schmidt niet gekomen is

24 januari 2021 om 12:19

Nouja dat was een dure ontslagvergoeding geworden na een paar weken, ik denk dat Zlatan hem zo buiten had gezet.

Zoals een wijs man ooit zei: "Kiest niet voor het geld. Lees: in China werkzaam geweest."

Ik vind het nogal vreemd om jezelf zo op de borst te kloppen voor het aanstellen van een relatief dure trainer die het allemaal nog niet bepaald op de rit heeft, ondanks dure investeringen en een behoorlijke selectie. Ervan uitgaande dat de kampioen doorgaans zo'n 15-20 verliespunten per seizoen heeft en PSV inmiddels al op 14 verliespunten staat na 18 duels, presteert hij vooralsnog ook nog eens ondermaats. Toch vreemd dat iedereen vraagtekens bij het functioneren van die man zet, behalve de Psv'ers.

Pioli deed het vorig seizoen al goed na de corona break. Dus hier geloof ik niet veel van

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2314
E. ZahaviAanvaller167
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller81
Y. VertessenAanvaller60
Y. MvogoKeeper230
M. RomeroAanvaller11
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

5 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2020- PSV
2017-2019 Beijing Guoan
2014-2017 Bayer Leverkusen
2012-2014 Red Bull Salzburg
2011-2012 SC Paderborn 07
Laatste voetbalnieuws

‘Net als Ihattaren was hij een kapitaal voor PSV, maar hij verklootte het zelf’

Het is volgens het Eindhovens Dagblad zeer twijfelachtig of Mohamed Ihattaren volgend seizoen nog onder contract staat bij PSV. De regionale krant meldt dinsdag dat de negentienjarige middenvelder onlangs intern heeft...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 2 maart
Als Manchester United het aflopende contract van Edinson Cavani niet verlengt, heeft de spits recht op een bonus van twee miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren