Kamphuis ziet ‘moeilijk moment’ bij Ajax-goal: ‘Ik denk dat het buitenspel is’

Donderdag, 21 januari 2021 om 00:25Yanick Vos • Laatste update: 07:55

Het doelpunt van Zakaria Labyad in de bekerwedstrijd van woensdagavond tussen AZ en Ajax (0-1) had afgekeurd moeten worden omdat David Neres buitenspel stond, zo stelde scheidsrechter Jochem Kamphuis na afloop vast. De scheidsrechter zag niet dat Neres buitenspel stond voorafgaand aan de treffer van Labyad. Doordat de VAR pas vanaf de kwartfinales in het bekertoernooi wordt ingezet, kon de situatie niet bekeken worden en werd het doelpunt toegekend.

Na een voorzet van Nicolás Tagliafico schoot Jurgen Ekkelenkamp op doel. Op dat moment stond Neres niet in de baan van het schot, maar hij stond wel in buitenspelpositie. Omdat de Braziliaan zich vervolgens bemoeide met de situatie voor het doel maakte hij zijn buitenspelpositie strafbaar, zo stelde Kamphuis vast in gesprek met ESPN. “Ik heb het in de wedstrijd niet gezien. Het is best wel een hele ingewikkelde situatie”, aldus de scheidsrechter.

Kamphuis analyseert de situatie: “Op het moment dat er op doel geschoten wordt, staat Neres buitenspel. Dan maakt Bizot een safe en daarna raakt hij hem nog een keer. Dat zou een nieuwe situatie kunnen zijn. Tegelijkertijd zet Neres ook weer druk. Daarmee maakt hij zijn buitenspelpositie wel strafbaar. Als ik de beelden zo zie en hoe we het nu analyseren, dan denk ik dat dit buitenspel is.” In gesprek met Jan Joost van Gangelen beaamt Kamphuis dat de VAR bij deze situatie zou hebben ingegrepen. “Als er geen VAR is, dan is dit onderdeel van het voetbal. Dan is het heel vervelend, maar zo’n moeilijk moment is dan helaas te missen.”

De goal van Labyad was niet het enige moment dat ter sprake kwam. In de tweede helft werd Myron Boadu onterecht afgevlagd wegens buitenspel na een pass van Calvin Stengs. “Met VAR neem je iets meer risico en pas je delay toe op het moment dat je denkt dat het net buitenspel is. Dan laat je het lopen en kan de VAR erover oordelen. Nu is er geen VAR, dus pas dat niet toe. Als je het buitenspel vindt, dan vlag je gewoon voor buitenspel. Dus dat is een klein verschil voor de assistent.” Volgens Kamphuis zou de assistent-scheidsrechter bij aanwezigheid van de VAR hebben gewacht met vlaggen en de situatie overlaten aan de videoscheidsrechter. “De beelden zijn duidelijk: hij (Boadu, red.) staat er nog achter. Dus in dit geval was het geen buitenspel.”

Van Gangelen vroeg Kamphuis ook nog naar een situatie in de eerste helft, waarbij AZ-aanvaller Albert Gudmundsson in het strafschopgebied werd neergehaald door Edson Álvarez. “Tijdens de wedstrijd sta ik goed in positie en zie ik ook wel dat er contact is. Ik vond en vind het contact te weinig voor een penalty”, aldus Kamphuis, die zegt dat hij in een rol als videoscheidsrechter bij deze situatie niet zou hebben ingegrepen. “Dan had ik de situatie op het veld gelaten.”

Kenneth Perez gaf in de studio van ESPN aan dat de VAR goed van pas had kunnen komen bij de bekerwedstrijd tussen AZ en Ajax. “Ik mis de VAR, mits goed gebruikt", aldus Perez. "Kamphuis en kompanen lieten vandaag zien dat een VAR toch nodig is, omdat de kwaliteit van zowel de scheidsrechter als de grensrechter niet goed genoeg is om het heel eerlijk te laten verlopen.” Met name het afvlaggen van Boadu voor buitenspel noemt hij ‘heel schrijnend’. “Dat was totaal geen buitenspel.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door gomes1psv)

Mwa ik vraag me toch echt af of de VAR hier ingegrepen had, zoals ze in de studio ook zeiden. Het ziet er niet echt uit als een 'grove fout'. Die zogenaamde penalty met Gudmundsson en Alvarez vind ik ook overdreven, Alvarez raakt letterlijk zn knie 1 seconde aan, en vervolgens gaat die AZ speler als een stervende zwaan naar de grond. Goed gezien van Kamphuis.

21 januari 2021 om 00:38

Raken is raken naar mijn idee. Je vergeet soms dat op snelheid een klein tikje genoeg is om iemand te laten vallen. Daarnaast, zijn knie raken, wat doet zijn voet zo hoog, je ziet hem met zijn been omhoog gaan? Doet verder niets af aan de overwinning van Ajax trouwens, was jaloers op hun gedrevenheid, itt tot mijn club

21 januari 2021 om 00:46

Maar raken is niet altijd een overtreding. Dat is altijd wel lastig bij het beoordelen op beelden. Het had twee kanten op kunnen gaan, denk ook dat de Var die penaltysituatie bij Alvarez had laten lopen.

21 januari 2021 om 00:58

Ik vind alle penaltymomenten enorm gezocht. Gaf het ook al aan in live meepraten. Martins Indi hield bij een corner Haller volle bak vast, waardoor Haller alleen nog een halve omhaal kon proberen. Even later houdt Haller Martins Indi vast, waardoor hij niet goed kan schieten. En Timber houdt die jongen van AZ vast, maar op het moment dat ie hem loslaat valt die jongen ineens. Ja weet je, het is niet slim allemaal, maar dit gebeurt dus bij elke corner. Timber doet het alleen opzichtig en die jongen van AZ hoopt er slim van te profiteren door te vallen. En ook de tackle van Alvarez: dom, onnodig, maar dat hele lichtje tikje op de knie zorgt er niet voor dat je struikelt en een meter later recht voorover valt. Die jongen van AZ probeert gebruik te maken van de situatie door te vallen en een pingel te krijgen. Zijn goed recht, maar dat maakt zon licht tikje niet meteen een overtreding. Het was allemaal zo licht, aan beide kanten, dat het wat mij betreft prima is dat het allemaal door is gegaan. Als Nijhuis floot hadden we deze discussie niet eens gehad denk ik, omdat we weten dat hij daar nooit voor fluit.

21 januari 2021 om 01:15

Raken is raken. Dan kan je beter zaalvoetbal gaan doen. Voetbal mag ook wel beetje een contactsport blijven. Los van deze situatie

21 januari 2021 om 07:39

Op snelheid ja, dit gebeurde bijna uit stilstand. Gudmundsson werd op zijn knie getikt, zette toen nog zijn voet neer, en toen viel hij ineens. Dat Alvarez zijn voet omhoog hield was mijn idee puur om nog een eventuele voorzet te blokkeren.

21 januari 2021 om 01:00

Buitenspel is buitenspel. Wat de strafschop betreft ben ik het met je eens. Ronald de Boer vond het een zekere strafschop, zelf vond ik het twijfelachtig.

21 januari 2021 om 07:38

Het ging hier dan om hinderlijk buitenspel, dus het is niet zo zwart/wit als jij het wil schetsen. En zoals ik zei, de VAR grijpt alleen in bij een grove fout. En aangezien Kamphuis zelf ook twijfelde, ben ik benieuwd of de VAR hier dan ingegrepen had. Verder kunnen we inderdaad wel stellen dat AZ het arbitrale trio niet bepaald mee had, aan de andere kant hadden ze wel wat meer geluk dat Ajax 3x de paal/lat raakte. Al met al wel een verdiende overwinning van Ajax.

Iemand enig idee waarom de VAR er pas vanaf de kwart finale is? Het is toch eigenlijk van de zotte dat er geen VAR is in deze wedstrijden? Er hangt voor bijna alle clubs veel vanaf. Daarmee wil ik niets afdoen aan de overwinning van Ajax trouwens.

21 januari 2021 om 00:41

Geen idee maar het wel duidelijk dat ze zonder VAR helemaal niets meer kunnen. Maarja zelfs met VAR verkloten ze het nog ieder weekend dus zal m'n eigen schuld wel zijn dat ik teveel verwacht van mensen die betaald krijgen om de regels toe te passen..

21 januari 2021 om 00:49

Ik heb een idee dat deze beslissing te maken heeft met de stadions. In de KKD gebruikt men ook geen VAR. Vandaag speelde MVV tegen Excelsior die dus ook in hun competitie geen man achter de camera gebruikt.

21 januari 2021 om 09:37

Maar in de kwartfinale zal excelsior dan toch ook moeten spelen tegen een andere club? Waarom dan wel een var bij een kkd club?

21 januari 2021 om 00:53

Komt door de vele amateurs ploegen normaal gesproken.

21 januari 2021 om 01:14

De kosten zijn voor amateurteams niet op te brengen om in de voorrondes / 1/8e finale al een var te gebruiken, en denk ook niet dat de Knvb daar voldoende capabele mensen voor heeft.

21 januari 2021 om 09:42

Er zijn al vele antwoorden gegeven op je bericht, hopelijk is het al iets duidelijker. Kleine toevoeging nog: de eredivisie clubs zijn verplicht hun stadion VAR-proof te maken. Dat betekent permanent extra camera's ophangen op de 16 (voor buitenspel), in de goals (om te kijken of de bal de lijn passeert of niet) en aangezien er in de eerste rondes veel amateur en KKD clubs bijzitten is dit dus simpelweg niet te realiseren.

21 januari 2021 om 16:16

Volgens mij vooral de kosten. Vaak zitten er in de 8e finales ook nog een paar amateur en KKD clubs in het toernooi en je moet een aantal eenmalige investeringen doen per stadion.

Bij de VAR gaat de meetlat erlangs die dit tot op de millimeter kan zien of het buitenspel was of niet maar nu moest de assistent in een 10e van een seconde beslissen wat nu compleet uitgemolken wordt met tig camerastanden maar dat had die man niet. Over de hele wedstrijd genomen heeft Ajax verdiend gewonnen. Ze speelde niet echt goed maar wel heel zakelijk en professioneel en zie, ook daarmee win je wedstrijden zoals dat bij Feyenoord ook het geval was.

21 januari 2021 om 00:46

Vind ik wel een beetje rechtpraten wat krom is. Boadu is de enige man die diep liep en de bal kon verwachten, dan mag je toch best verwachten van een van de beste grensrechters van het land (op papier) dat hij dat ziet als hij er volledig zicht op heeft. Ondanks dat het snel gaat was dit wel echt een overduidelijke geval waar het ook echt geen kwestie van millimeters is. Zuur, maar zoals ik hieronder ook al zeg, AZ moet lekker naar zichzelf kijken want Ajax heeft terecht gewonnen.

21 januari 2021 om 01:35

Ik denk dat janta hrt iver de goal situatie heeft

Totaal ongeschikte scheidsrechter voor dit soort wedstrijden. Buiten een aantal grote beslissende fouten ook heel veel onnodige fluitjes voor kleine overtredinkjes waardoor de partij compleet dood viel op sommige momenten. Zonde dat dit soort wedstrijden niet gewoon onder leiding staan van de 3/4 beste scheidsrechters in Nederland.

21 januari 2021 om 01:22

Dat deze scheidsrechter deze wedstrijd krijgt heeft er mee te maken dat in de afgelopen 2 weken Ajax Makkelie & Kuipers al heeft gehad, en zondag Higler krijgt. AZ Kuipers & Gözübüyük en zondag Lindhout krijgt. Dus dan heb je min of meer in 2 weken al de top 4-5 van Nederland qua scheidsrechters gehad. Veel optie blijft er niet over dan en het is lastig om een scheidsrechter te snel op dezelfde clubs te zetten.

21 januari 2021 om 01:22

Mhua, ik wil hem niet de schuld geven van een buitenspel goal, of het spel stoppen wanneer de grens wel voor Boadu vlagt

Tja, AZ heeft pech gehad vandaag met de arbitrale dwalingen (buitenspel Neres en geen buitenspel Boadu), maar dat gebeurt. Andere keer heb je hem mee, zoals Twente uit. Het team heeft verder zelf geen seconde laten zien dat het recht had op de overwinning, wat wel echt kwalijk is. In de derby zo nonchalant voor de dag komen is toch erg jammer. Nu herpakken want de komende 10 dagen staan er 3 cruciale wedstrijden op het programma. Dat wordt aanhaken of afvallen.

21 januari 2021 om 00:55

Sportieve reactie. Ik moet ook toegeven dat we bij een drietal beslissingen ook geluk hadden. Met de VAR had het doelpunt niet geteld, en had Bodau door kunnen gaan. Het penalty moment zou eventueel ook tegen Ajax kunnen gaan ondanks dat ik Gudmundsson theatraal naar de grond zag gaan. Weet niet of de VAR deze beslissing had omgedraaid. Hoe dan ook, heeft AZ echt te weinig gebracht. Buiten deze incidenten moest Stekelenburg één keer tot actie komen. Ajax daarin tegen zag twee ballen het aluminium raken. Deze pot ging met wat geluk naar onze kant, maar gestolen is het ook weer niet.

21 januari 2021 om 06:06

3x het aluminium zelfs! Promes, Gravenberch en Alvarez!

Ik moet zeggen dat ik ook totaal niet door had dat Neres buitenspel stond. Met mijn lekenogen dacht ik ook dat Boadu buitenspel stond, dus laat ik het er maar op houden dat het goed is dat andere mensen dat scheidsrechterspakje aantrekken. Maar wat opvallend was dat niemand bij AZ door leek te hebben dat Boadu binnenspel stond. Dat geeft mijn inziens de moeilijkheid van de situatie toch ook wel aan. Twee man die in tegengestelde richting rennen en dan moet zo'n scheidsrechter zowel het moment dat de bal van de voet vertrekt zien èn de precieze situatie hoe de verdediger en aanvaller staat? Erg moeilijk. Goed dat we daar in ieder geval in de competitie een VAR voor hebben.

21 januari 2021 om 01:54

Neres raakte de bal niet en het gebeurde eigenlijk in een klutsmoment met 3 of 4 schoten in 5 seconden. Zonder VAR is dit bijna onmogelijk te zien. Zeker omdat Neres alleen druk zette op de verdediger en bizot er niet lekker uit zag. Er gebeurde eigenlijk zoveel in 5 seconden in een volle 16 + Neres raakte de bal niet. Na 8 herhalingen is het natuurlijk wel makkelijk om te zeggen dat Neres hinderlijk buitenspel stond. Al vraag ik me af of de VAR hier had ingegrepen aangezien bizot de bal stopte en vervolgens wegtikte waardoor je het ook als een nieuwe situatie kon beoordelen. Daar had Neres niks mee te maken.

21 januari 2021 om 07:47

Dat is waar, die 'meter buitenspel' werd dan ook wel een beetje overdreven. Als beide spelers al richting doel zouden rennen, is een meter inderdaad heel erg veel. In dit geval is het echt in een split-second dat hij niet en vervolgens wel buitenspel zou staan. Maar toch, deze grensrechters acteren op top-niveau, dus we mogen ergens ook wel verwachten dat ze het beter zien dan de doorsnee persoon. Bovendien was Boadu wel de enige aanvaller die diep ging, dus had er wel beter op gelet kunnen worden.

Het is helemaal niet raar dat ze de VAR niet inzetten voor deze wedstrijden want Excelsior - MVV en Heerenveen - Emmen kon waren ook zonder VAR en daar heb ik er niemand over gehoord.
Alleen AZ - Ajax was natuurlijk een van de toppers van het bekerseizoen dit jaar en dus is het zonde dat deze wordt overschaduwd door arbitrale blunders. Al ben ik wel blij dat we weer even met onze neus op het belang van de VAR worden gedrukt want we begonnen wel een beetje pessimistisch te worden over die Var.

En AZ moet niet klagen. Ze hebben tegen Ajax B geen goede indruk achtergelaten. Topclub onwaardig.

21 januari 2021 om 07:48

Ook ten Hag vindt dat er VAR had moeten zijn. Jouw redenatie over de andere wedstrijden is onzin. Dus omdat het daar goed gaat heb je geen VAR nodig. Er zijn ook veel eredivisie wedstrijden die geen var ingrep nodig hebben en daar wordt wel elke wedstrijd de var toegepast. AZ was gisteren slecht daar is iedereen het over eens. Dat dit een B-elftal is van ajax is wrderom bullshit. De transferwaarde van dit B-team is vele male meer dan de transfer waarde van de AZ selectie. En het is ook niet zo dat Ajax over AZ heen walsde. Het bleef tot de laatste minuut spannend.

21 januari 2021 om 08:07

Fantje, het blijft natuurlijk een B-elftal, transferwaarde doet er niet toe.

Eigenlijk is het ook niet eerlijk voor de ploegen die er eerder uit vlogen dat de Var niet meespeelt in deze potjes en in een later stadium wel, want fouten als deze worden niet opgelost en wat dus in de kwart finale wel het geval zou zijn omdat de Var dan opeens wel aanwezig is dan is dat toch een beetje competitie vervalsing of is dat dan ver gezocht?

21 januari 2021 om 03:29

Persoonlijk vind ik het te ver gezocht, zeker in de eerste 2 rondes zitten er nog zoveel amateur teams in, dat het qua kosten niet op te brengen is, zowel materieel als personeel, om bij elke wedstrijd 8 camera's te hebben, een goed opgeleide var en avar.

Ondanks dat Ajax mazzelde met de VAR. Doelpunt en penalty moment met Alvarez op de achterlijn hebben ze verdient gewonnen. Ajax was veel feller en scherper. Hopen dat het de aankomende 2 competitie wedstrijden anders gaat.

21 januari 2021 om 07:50

Penalty moment van Alvarez was met de var ook geen penalty geweest, dit heeft Kamphuis zelf aangegeven dat hij het niks vond. Als hij naar de kant had gemoeten om het beeld te checken, was hij bij zijn beslissing gebleven, Gudmundsson kreeg letterlijk een kleine tik op zijn knie, en ging als een stervende zwaan naar de grond. Het doelpunt van Ajax en buitenspel moment van Boadu was inderdaad wel pech voor AZ. Maar waar Ajax niet mag klagen over geluk met arbitrage, mag AZ niet klagen over het feit dat Ajax 3x paal/lat raakte.

21 januari 2021 om 09:39

Bazel niet zo. Arbitrage afstrepen tegen ballen op de paal/lat.

21 januari 2021 om 10:15

Het ging over mazzel. Dit kun je dus betrekken op zowel arbitrage als paal/lat. Natuurlijk zou arbitrage gewoon fair moeten zijn, maar we weten dus dat dat zonder var geen zekerheid is. Naast dit alles kun je wel gewoon stellen dat het een meer dan terechte overwinning was, Ajax was 3 kwart van de wedstrijd de dominante ploeg.

Ik snap niet dat ze VAR niet gewoon ook nu doen. Amateurclubs kunnen het niet, nou prima, dan doe je het daar niet. Wat maakt het nou uit dat de regels dan waar mogelijk wel eerlijk worden gevolgd. Aan de andere kant zijn die VAR-loze wedstrijd wel de beste reclame voor de Var, want ik vind het echt geen doen, zo'n pot waar je 2 seconde na een voorval ziet dat de scheids het fout heeft.

Die Neres buitenspel zag ik ook niet, moet ik eerlijk in zijn. En ook in de herhaling zie ik zijn betrokkenheid niet. Dus dat zou een ellenlang VAR momentje geweest zijn.
Die buitenspelsituatie van Boadu was wel obvious. En het shirtjetrek momentje van Alvarez meen ik, had een penalty kunnen zijn. Die sliding in de eerste helft was niets, je hoeft niet voor ieder tikkie een pingel te geven.

Voor de rest vond ik Kamphuis niet bijzonder sterk fluiten, floot vrij vaak voor weinig en die gele kaart voor Gravenberch vond ik ook zwaar overdreven.

Ik ben voor Ajax hoor, dus gisteren kwam deze arbitrale dwaling mij goed uit, maar ik vind het een schande dat er bij sommige wedstrijden geen VAR is. AZ maakt relatief weinig kans op de titel en de beker kan hun hele seizoen maken en nu verliezen ze omdat de KNVB te gierig was voor een busje met videoscheidsrechters. Net als in de Europa League, waar ik keer op keer de meest be-la-che-lij-ke beslissingen genomen heb zien worden, is dit onnaceptabel.

21 januari 2021 om 10:18

Ach met VAR is de discussie vaak niet minder. Dit is ook allemaal achteraf gelul en vind ik de trainer van AZ wel een mooi voorbeeld en eerlijk. Die zegt dat ze liever zonder VAR voetballen en dan krijg je je zin en maken ze verkeerde beslissingen. Dat is precies hoe het is.

Vooraf weinig mensen over gehoord en nu achteraf bij verkeerde inzichten gaat iedereen los.

21 januari 2021 om 11:00

Ben ik het totaal niet mee eens, dit soort gevallen kan de VAR prima uitzoeken en dan is de discussie helemaal weg. Als de scheidsrechter van dienst na een herhaling al toegeeft dat hij het af had moeten keuren, dan had een VAR dat al helemaal gedaan. Wat de trainer van AZ ervan vindt, kan mij eigenlijk niets schelen. Het is een belachelijke opmerking om te stellen dat ze liever zonder VAR voetballen en dat ze de fouten die daarmee gepaard gaan maar even op de koop toenemen. Vandaag vliegen ze eruit door zo’n goal, lekker uithangbord voor de club! Echt topsport dit!

21 januari 2021 om 12:46

Volgens mij snap je mijn comment niet of heb ik het er niet goed neergezet. Gaat mij niet erom wie er gelijk heeft. De trainer geeft eerlijk aan dat hij liever zonder VAR speelt dan kun je als het dan zonder VAR gespeeld wordt niet ineens boos worden op dit soort besluiten. Dat vond ik oprecht en eerlijk. Dat jij niets kan schelen wat een trainer van AZ vind tja daar zal hij ook niet wakker van liggen maar het gaat om AZ en niet om jou.

Dat een VAR dit soort zaken goed kan uitzoeken is ook helemaal geen issue en zeg ik ook nergens. Gaat erom dat je met VAR echt heel veel negatief sentiment hoort, en vaak terecht maar speel je zonder dan hoor je niemand pas als het mis gaat..

En dat ze er zo uitvliegen en uithangbord is mij echt te simpel gedacht.

'ik denk?' Schandalig man, je ziet nu toch duidelijk dat het buitenspel is!? Is het überhaupt al eens opgehelderd waarom er geen VAR wordt gebruikt bij Knvb Beker en Europa League groepsfase? Zo gaat toch het hele argument van 'de belangen zijn groot' op de tocht? AZ wordt gewoon een kans op een prijs onthouden! Dat terwijl Ajax zonder VAR tegen Twente en Feyenoord gewoon averij had opgelopen. Ik vind het vrij cru dat de bond op dit niveau niet overal dezelfde omstandigheden creëert.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. KoopmeinersMiddenvelder2413
F. MidtsjøMiddenvelder232
M. BoaduAanvaller2211
M. BizotKeeper230
J. KarlssonAanvaller227
C. StengsAanvaller216
Z. AboukhlalAanvaller184
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

57 fans
Aanvaller, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 14 2 1 0
2019/2020 Ajax 12 6 0 0
2018/2019 Ajax 29 8 3 0
2017/2018 Ajax 32 14 3 0
2016/2017 Ajax 8 3 1 0

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren