Van der Vaart constateert groot probleem bij Ajax: ‘Wie moet er dan in?’

Woensdag, 20 januari 2021 om 08:49Rian Rosendaal • Laatste update: 08:55

Rafael van der Vaart heeft geen al te best gevoel overgehouden aan De Klassieker tussen Ajax en Feyenoord (1-0) van afgelopen zondag in de Johan Cruijff ArenA. Met name na de noodgedwongen wissel van Ryan Gravenberch zag de voormalig middenvelder een zeer pover Ajax aan het werk. Van der Vaart vindt het zorgelijk dat trainer Erik ten Hag zo weinig opties heeft op het middenveld op het moment dat iemand als Gravenberch niet inzetbaar is.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Welke club bekert woensdagavond verder?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door ikbengoed83)

Je kan Taylor de kans geven, je kan alvarez wisselen met gravenberch en je zelfs martinez erin brengen waardoor blind kan doorschuiven naar het midden.

20 januari 2021 om 08:59

Wordt tijd dat die analisten als vd Vaart niet alleen maar achteraf aangeven wat fout ging, maar waar zij oplossingen zien. Alvarez kan prima centraal achterin en op het middenveld zijn Martinez en bijv Taylor prima opties. Maar dan moet je ze wel regelmatig laten spelen. Maar dat doet Erik niet. Verwacht van vd Vaart iets meer diepgang, maar lijkt nu een sprekende pop

20 januari 2021 om 10:48

De enige diepgang die Raf heeft zit in zn passing.. Heeft ie vrij weinig aan in zn carriere als analist.

20 januari 2021 om 11:06

Waarom vergeet iedereen Kudus? Hij is bijna volledig wedstrijd fit. Hij heeft laten zien over de juiste kwaliteiten te beschikken.

20 januari 2021 om 11:33

Omdat Kudus tegen Feyenoord niet fit (genoeg) was. Daarom was hij geen optie om Graaf te vervangen. Daar gaat dit artikel over.

20 januari 2021 om 19:07

Van der Vaart is een verademing in tegenstelling tot een Van Basten, Van Hooijdonk en Gullit. Hij heeft gewoon gelijk. Er wordt een speler gehaald voor 22 miljoen maar intussen is het armoede op het middenveld

20 januari 2021 om 08:59

Blind op het middenveld kan wat mij betreft echt niet. Dan wordt je in de omschakeling nog erger overlopen dan nu al het geval is. Alvarez kan in balbezit nog geen 50% brengen van wat Gravenberch brengt. Je hebt een compleet andere dynamiek met zo'n wissel, waarbij de aanvallers nog minder in stelling worden gebracht.

20 januari 2021 om 09:05

En juist daarom is een speler als Taylor niet zo gek als vervanger van Gravenberch. Zal Alvarez vast niet zo blij mee zijn, maar Taylor brengt wel de dynamiek die je als ajax wil zien. Taylor naast Gravenberch kan niet, maar Taylor naast Klaassen als Gravenberch uitvalt is best een optie lijkt mij. Alvarez is meer een optie voor als Klaassen wegvalt.

20 januari 2021 om 09:47

Taylor is een heel groot talent maar in zijn ontwikkeling niet verder dan Ekkelenkamp. Tegen Feijenoord zakte het hele team in de tweede helft door de ondergrens. Tadic en Anthony kwamen geen man voorbij en bij Promes ketste iedere bal weg. Dan was ook Taylor verzopen. Daarom snap ik de wissel van Ten Hag juist wel: Alvarez moest ervoor zorgen dat je de wedstrijd niet ging verliezen en daarin is hij geslaagd.
Het middenveld is echt wel zwak op dit moment overigens. Dus of Schone een half jaar contract aanbieden of de buidel trekken en Odegaard halen. Heb je het probleem opgelost, zeker als je dan Promes en Alvarez zou kunnen verkopen. Dan heb je Martinez nog als de beuk erin moet.

20 januari 2021 om 10:50

Blind wordt achterin net zo hard overlopen, als middenvelder heeft ie dan iig nog een centraal duo achter zich staan, achterin staan ze direct oog in oog met Onana. Liever gewoon Blind op de positie waar hij de gouden schoen won, 6.

20 januari 2021 om 12:12

Blind wordt een beetje een probleem voor dit Ajax imo. hij heeft teveel status en krediet daar opgebouwd om gepasseerd te worden en verdiend ook teveel salaris om op de bank te zetten, maar eigenlijk zie je nu al 1,5 jaar dat hij het allemaal niet meer kan belopen. in zijn hoogtijdagen was hij al traag maar nu hij wat ouder is is hij al helemaal traag geworden. zijn inspeelpass is nog steeds heel goed, maar voor de rest voegt hij eigenlijk niks toe en is hij verdedigend gezien echt een enorm zwakke schakel. het is een beetje als een keeper die een geweldige uittrap heeft maar die zelden een bal stopt

20 januari 2021 om 13:20

Ben het wel eens Japie. Blind kan alles technisch goed (ook verdedigen), maar komt door z’n traagheid totaal niet meer in de positie dat ie er wat mee kan... Dat doet me zeer, want vond het altijd een zeer goede voetballer. Maar je ziet gewoon dat hij het niet meer kan belopen. Het probleem is alleen dat je met Martinez dermate veel voetbal inlevert dat er veel minder kansen worden gecreëerd... dilemma’s.

Volgens mij is het voor de lange termijn helemaal niet zo'n groot probleem. Het middenveld moet bestaan uit Klaassen-Kudus-Gravenberch. Promes en Labyad op het bankie, Maargoed iedereen in het Nederland ziet dat die twee moeten banken, behalve Ten Hag.

Vooral Promes vind ik echt onvoorstelbaar. Die speelt echt zo ontzettend slecht dit seizoen. Ik ben oprecht benieuwd welke buitenspeler/10 uit de eredivisie minder rendement heeft. Ik denk dat het er heel erg weinig zijn.

20 januari 2021 om 09:18

Tja wanneer iedereen fit is dan I het idd wel duidelijk wie er op het middenveld moeten. Maar dat heb je niet in de hand. Kans is best wel groot dat 1 van de 3 iets heeft, waardoor Ten Hag weer met Labyad of Promes aan komt kakken. Ik zie persoonlijk veel liever Martinez. Die haalt in principe altijd een voldoende en is lekker fel. Daarnaast zie ik nog liever jonge talenten dan Labyad en Promes.

20 januari 2021 om 13:11

@thugvz

Als Ajax doet wat jij zegt, waar ik het mee eens ben, dan is er toch nog steeds een probleem? Dan heb je een goede basis maar een hele zwakke bank. Daar gaat dit artikel nou juist over. Je moet in de breedte meer opties hebben. Iemand is Schone is altijd welkom, maar daar kan je ook niet lang meer op bouwen. De gehele bank is dan eigenlijk te zwak.

Het is in die zin inderdaad erg beperkt qua niveau op het middenveld. Als je Klaassen of Gravenberch wilt wisselen heb je eigenlijk geen alternatief waarmee je hetzelfde spelletje kan spelen. Martinez zou nog de minst slechte zijn in balbezit, maar die mag om wat voor reden dan ook nooit meer op het middenveld spelen. Ook hij is overigens geen Gravenberch die de ballen naarvoren speelt. Maar zou het wel beter invullen dan Ekkelenkamp en Alvarez.

20 januari 2021 om 09:11

De Martinez situatie vind ik inderdaad ook triest. Die jongen is toch een veel betere middenvelder dan Alvarez? Ten Hag heeft gewoon bedacht dat Martinez de beste (en enige) backup is voor Blind. Voor RCV heb je al twee jongens in Timber en Schuurs, dus is Alvarez daar nogal overbodig. Komt makkelijker uit met de naampjes zo (lijkt mij).

Stekelenburg, Rensch/Klaiber, Schuurs, Alvarez, Nico, Martinez, Gravenbergh, Ekkelenkamp/Labyad, Promes, Traore/Brobbey(wie is er fit?), Neres. Wordt het dan zoiets? Lever je wel veel kwaliteit en creativiteit in, maar het zijn spelers die regelmatig spelen en bij vlagen laten zien dat ze mee kunnen. Nu is het dus tijd voor deze spelers om op te staan en de rest bij de hand te nemen. Ben benieuwd wie dat gaat doen!

De komst van Lasse Schone is geen overbodige luxe, maar een must. Al het hele seizoen zijn er drie terugkerende problemen: het centrum van de verdediging, de spitspositie en vooral de opbouw van achteruit. Blind is daarin fenomenaal, maar moet vaak het middenveld overslaan, omdat zowel Klaassen als Gravenberch positioneel vermogen in de dubbele zes lijkt te ontberen. Met zijn fysiek, zijn dribbel en zijn bravoure is Gravenberch dan nog in staat het spel te versnellen, maar je ziet dat zowel hij als Klaassen beter lijken te renderen in een systeem met een 6. Nu Kudus niet fit is, een speler die eigenlijk een 10 is, maar van achteren het spel duidelijk kon versnellen, heb je een ander rustpunt op het middenveld nodig die altijd aanspeelbaar is. In de Eredivisie heeft Schone zich in die rol bewezen. Ekkelenkamp moet nooit voor op de dubbele zes spelen en Alvarez is echt een leuk alternatief voor invalbeurten als er een voorsprong verdedigd moet worden, maar hij heeft het niet in een dubbele zes (als enige zes, een pure stofzuiger, met Gravenberch en Klaassen ervoor zou hij niet slecht zijn).

20 januari 2021 om 11:26

Ekkelenkamp moet nooit spelen. Iedereen ziet toch dat die jongen in al zijn gespeelde wedstrijden voor Ajax, niks toevoegt? En dat is dan een van de eerste wissels waar die dorpsgek mee komt. Overigens, daar zit het grootste probleem bij Ajax: de trainer. Hem laten zitten, is vragen om heel grote problemen. Laten we de koe eens bij de horens pakken en zijn ontbrekende kwaliteiten op een rijtje zetten: logische beginopstelling neerzetten, spelers op de juiste plaats zetten, wisselbeleid waardoor Ajax beter gaat functioneren, bijdrage aankoop van de juiste spelers, spelers fit houden en normaal communiceren. Welke kwaliteiten zou een coach van Ajax in ieder geval moeten bezitten: zie bij ontbrekend....

Het blijft altijd lastig wanneer er basisspelers uitvallen. Ik vindt persoonlijk dat een keuze voor Alvares of Martinez tegen Feyenoord gerechtvaardigd zou zijn geweest ipv Promes. Klaassen had dan als aanvallende middenvelder kunnen spelen. Maar het is voot Ajax toch echt te hopen dat Kudus snel fit is, en zijn wedstrijdritme krijgt, want ik zou toch graag zien dat ook Europees nog wat wedstrijden worden gewonnen.

Ik vraag me af wat er met Neres en Kudus is gebeurd. Kunnen ze er niets meer van? Labyad en Ekkelenkamp krijgen nu de voorkeur terwijl de andere 2 voor hun blessure hebben aangetoond van een veel hoger niveau te zijn.

20 januari 2021 om 09:06

Die 2 waren/zijn nog niet helemaal fit. Neres zal vanavond ook max 60 min spelen denk ik. Vandaar.

20 januari 2021 om 09:09

?? Tuurlijk spelen Neres en Kudus normaal gesproken. Moeten ze wel fit zijn..

20 januari 2021 om 09:55

Omdat ze nog niet volledig fit waren.

20 januari 2021 om 11:38

Wat er met hen gebeurd is? Het lijkt erop dat de medische staf gebeurd is. Of de hersteltrainer, 1 van de 2. Standaard dat spelers die terugkomen van blessures terugslagen krijgen. Daar gaat gewoon iets volledig verkeerd zo lijkt het. Keer op keer terugslagen, dan ben je jongens dus niet goed aan het optrainen, dat is wel duidelijk. Of het door de medische staf komt of door de hersteltrainers, geen idee, maar ergens gaat er iets flink verkeerd als zo'n beetje elke speler een terugslag ervaart als ze alweer individueel met de bal op het veld bezig zijn, het is té toevallig om het te negeren..

Nou heel simpel, had Martinez ingebracht voor Gravenberch voor meer stabiliteit. Dan heb ik het voornamelijk over in defensief opzicht. Ekkelenkamp brengt niks extra's maar Martinez had je goed kunnen gebruiken op het middenveld vooral de 2e helft.. Maar Ten Hag passeert die jongen alleen nog maar.

20 januari 2021 om 10:17

Ja precies, ik weet niet wat ten Hag tegen Martinez heeft maar die jongen speelt daar perfect. OK, hij is officieel de stand in van Nico en Daley maar hij kan enorm goed linkshalf spelen ook, heeft vuur en passie. Ekkelenkamp is ook niet de normale stand in voor die positie maar voor de 10. Er moet iets spelen intern. Ten Hag krijgt meer en meer de verdenking dat hij 'zijn' spelers enorm verdedigt en pusht en anderen van eenzelfde niveau of vaak beter, aan de kant laat.

Wat is de reden dat Martinez ineens niet meer in aanmerking komt voor een plek op het middenveld? Heeft het vorig seizoen niet perse heel slecht gedaan en voegt denk ik meer toe dan een Ekkelekamp of Alvarez. Blijf me verbazen dat Ten Hag maar blijft kiezen voor Ekkelekamp als vervanger van één van de controleurs.

Je mist kudos enorm. Ik dacht altijd dat het middenveld van ajax breed bezet was maar eigenlijk valt dat mee. Met 2 geblesseerde spelers (kudos en gravenberg) moet je terugvallen op Ekkelenkamp, en die staat al 2 jaar stil in zijn ontwikkeling

Er zijn redelijk genoeg opties hoor. Bijv. Martinez kan ingebracht worden, dan kan die op het middenveld blijven of eventueel wisselen met Blind. Daarnaast kan een Taylor er ook wat van en is het helemaal niet erg om deze jongen erin te gooien. Als je Ekkelenkamp erin durft te gooien dan moet dat met Taylor helemaal lukken. Wat die Ten Hag nou in Ekkelenkamp ziet is voor mij een van de grootste raadsels. Verder vraag ik me ook af waarom Labyad niet op 10 mag spelen ipv Promes.

Dat vraag ik mij al een tijdje af, als Kudus fit is kun je alsnog Tadic op 10 zetten, maar ik geloof niet dat Ten Hag ooit tot dat inzicht komt. Als alternatief zou hij Taylor een keer kunnen laten spelen, die is rijp voor Ajax 1 en had ik ook graag tegen AZ aan de aftrap gezien.

20 januari 2021 om 09:25

Dat zie ik opzich nog wel gebeuren. Kudus, Gravenberch en tadic op het middenveld. Met voorin Neres, haller en Anthony dan staat er toch een behoorlijk mooi elftal.

20 januari 2021 om 09:48

Klaassen zou ik als een van de eerste opschrijven normaal gesproken, wat dat betreft heeft Ajax nog steeds niet in zijn sterkste opstelling formatie gespeeld.

Ik denk dat het sterkste middenveld Gravenberch - Kudus - Klaassen is. Tadic - Haller - Antony voorin, maar je kunt inderdaad ook nog schuiven met Tadic naar het middenveld en Neres voorin.

Inderdaad een behoorlijk elftal, maar ik hoop dat er ook wat jeugd doorbreekt die deel uit maakt van het volgende mooie elftal, Taylor onder andere.

Het is sowieso lastig want veel spelers spelen niet op hun beste positie. En het gebeurd grotendeels op het middenveld. Zo is Klaassen geen 6 maar een 10, maar voldoet het (maar net) in de Eredivisie. Wordt Alvarez nog steeds op 6 geplaatst terwijl het een verdediger is. Staat Labyad in de spits, Promes op 10, zijn allemaal vrij domme fouten van Ten Hag als je het mij vraagt door spelers niet in hun kracht te laten spelen.

20 januari 2021 om 09:51

Klaassen is multifunctioneel, denk dat het in wisselwerking met Kudus en Gravenberch juist perfect is. Dan kan Klaassen een keer in de 16 opduiken en Kudus een keer inzakken bv.

Verder eens, Alvarez is geen middenvelder, Labyad geen spits en Promes geen 10. Je kunt imo nog beter Jensen opstellen van Jong Ajax op 10 of een spits uit de jeugd dan telkens gaan schuiven met spelers. Klaassen kan wat dat betreft ook op 10 inderdaad en Taylor dan op zijn plek.

Ekkelenkamp is heel goed in verstoppertje spelen, is vooral iemand met goede loopacties vooruit om een doelpunt te maken. Wat dat betreft had je zondag veel beter Martinez kunnen inbrengen, die heeft niet de creativiteit van Gravenberch maar kun je wel met een gerust hart de bal geven op het middenveld. Het ideale middenveld volgens mij is nog steeds Gravenberch-Kudus-Klaassen waarbij Klaassen nog het makkelijkst te vervangen is.

Lekker Eth...stel je B-team op dat nog niet top 5 zou halen in de Eredivisie

Wat zou de aanval en het middenveld worden als iedereen weer fit is en zou kunnen spelen? Ik kies persoonlijk Neres over Tadic, maar Tadic is de aanvoerder, dus dan zou Tadic op 10 kunnen maar dan moet Kudus naar achteren op 8 bijv. Maar dan moet Klaasen of Gravenberch er uit. Een best lastige puzzel imo.

Gravenberch-Promes-Klaassen bevat al een dissonant qua positie en uitvoering, met Gravenberch eruit en geen passende vervanger voor die wat meer verdedigende positie op het middenveld erin, ben je het hele middenveld kwijt. En dat was exact waar Feyenoord van ging profiteren. Dan nog even slim Timber laten opbouwen en doorlopen, weg uit de verdediging halen en de omschakeling is altijd levensgevaarlijk. Ten Hag is dom en Advocaat slim, dat is de enige conclusie die we mogen trekken. Martinez erin was de juiste keuze omdat Ekkelenkamp teveel een 10 is en teveel naar voren kwam. Timber was ook een drama, zo naïef. Blind en ten Hag hadden hem moeten sturen. Maarja, ik snap ook wel dat als je geen 10 hebt en dus geen afspeelmogelijkheid waaruit iets komt je toch wat gaat proberen.

Klaassen is middelmaat. Ik snap oprecht niet waarom andere mensen zo enthousiast zijn over Klaassen.

Hij slaat vaak momenten over dat hij het spel kan versnellen. Is redelijk in het combinatie spel maar het is niet perse van een hoogstaand niveau. Persoonlijk vind ik hem geen creatieve speler. (speelt weliswaar op 6 maar een creatieve schone op 6 liep beter)

Sinds hij erbij is loopt het middenveld minder soepel maar daar hoor ik niemand over. Ik had hem niet gekocht als ik Ajax was en dan vertrouwen in Martinez getoond en hem meer minuten gegeven.

Het word tijd dat Ajax gaat doorselecteren iemand anders naast Schuurs in de verdediging, Martinez voor klaasen. Mijn middenveld zou Gravenberch,kudus & Martinez zijn. Alvarez of een nieuwe aankoop naast Schuurs. Voorin als iedereen fit is Neres, Haller & Anthony.

Tadic heeft het prima gedaan die eerste seizoenen maar ik vind dat er weinig uit het komt de laatste 6 maanden en natuurlijk kan hij het niet alleen. Ondanks zijn inzet want daar ligt het niet aan is het niet de Tadic van twee seizoenen geleden.

Martinez?? Je miste gif op het midden...

Klopt rafael, maar Ajax ligt AZ ook beter, met dezelfde reden

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2210
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

456 fans
Middenvelder, 38 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren