Advocaat bijt van zich af na opmerking Gullit: ‘Ruud begreep het totaal niet’

Dinsdag, 19 januari 2021 om 14:56Yanick Vos • Laatste update: 15:59

Dick Advocaat is dinsdagmiddag voorafgaand aan de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo uitgebreid ingegaan op woorden van Ruud Gullit in Rondo en zijn column in De Telegraaf van maandag. Gullit uitte zijn verbazing over de manier waarop Feyenoord aan de wedstrijd tegen Ajax (1-0 verlies) begon. De Rotterdammers hadden in de eerste twintig minuten van de wedstrijd niets in te brengen, maar kwamen na de 1-0 van Ryan Gravenberch in de 22ste minuut beter in de wedstrijd. “Ik blijf me afvragen: ligt het aan Dick Advocaat die altijd versterkingen wil en daarmee in principe impliceert weinig vertrouwen in zijn spelers te hebben? Of heeft de ploeg te weinig vertrouwen in de eigen kwaliteiten omdat de buitenwacht altijd vertelt dat Feyenoord minder is dan Ajax, PSV en AZ?”, vraagt Gullit zich af. Advocaat had zich voorgenomen om er tijdens het persmoment niets over te zeggen, maar kon het toch niet laten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door ajaxrosenberg)

Dick geeft in de laatste alinea Gullit toch gewoon gelijk, of zie ik dat nou verkeerd?

19 januari 2021 om 15:43

Nee, Ruud snapte niet dat Feyenoord niet vanaf het begin hoog druk zette. Dick heeft het in de laatste alinea over het feit dat Feyenoorders de bal steeds inleverden, in plaats van naar een ploeggenoot te spelen.

19 januari 2021 om 17:12

Ruud zegt letterlijk: "Het eerste halfuur kunnen ze nog geen tweemaal de bal naar elkaar passen" 🤷

Wat een geneuzel van Gullit, precies wat Advocaat zegt, dat spelers de bal niet goed naar elkaar spelen is niet goed maar Ajax was fel en de spelers speelden te afwachtend. Na het eerste half uur pakte Feyenoord het uitstekend op, wat denkt iedereen nou dat je Ajax even 90 minuten onder druk kunt zetten, vond het razendsnel dat we gewoon 2de helft dat wel konden. Er zijn weinig topwedstrijden waarin een ploeg dat lukt in de Arena, dat daaruit geen goal kwam is erg jammer en een combi van kwaliteit en pech.

19 januari 2021 om 15:27

Het is inderdaad een combi van kwaliteit en pech geweest. Zie hier mijn uiteenzetting die ik ergens anders geplaatst heb. Ik heb nog is goed naar alle momenten gekeken in de wedstrijd. 1 tot 30e minuut: was overduidelijk voor Ajax en toen viel ook de goal van Gravenberg. 32e minuut: kans Haps na slecht uitverdedigen Timber 37e minuut: kans Fer na een waardeloze pass van Blind in de voeten bij een Feyenoorder. 45e minuut: prima uitgespeelde kans voor Toornstra o.b.v veldspel 57e minuut: prima uitgespeelde kans voor Berghuis o.b.v. veldspel 59e minuut: kans Haller, prima uitgespeeld door Ajax o.b.v. veldspel 61e minuut: afgekeurde goal Jorgensen, ontstaan na een rare klutsbal waarna Ajax uit positie stond. 75e minuut: prima uitgespeelde kans voor Berghuis o.b.v. veldspel 84e minuut: kans Ajax uit een prima uitgespeelde counter 95e minuut: kans Fer, resultaat van opportunistisch voetbal 96e minuut: Schwalbe Tadic, walgelijk 97e minuut: Kopbal op de lat van Sinisterra, resultaat van opportunistisch voetbal Als ik dit als Ajacied zo bekijk denk ik dat we kunnen concluderen dat Feyenoord zeker een punt verdiend had, en misschien wel de winst. Een deel van de kansen zijn echter ook ontstaan uit geluk of opportunistisch voetbal. Dat zijn geen kansen gebaseerd op goed voetbal. En het overwicht van Feyenoord ontstond met name na de wissels van Gravenberg in de rust en Mazraoui in de 70e minuut. Dat heeft zeker impact gehad op de wedstrijd. Ik denk ook dat het percentage balbezit illustratief is. Als Ajax als winnende ploeg 61 balbezit heeft gehad over de gehele wedstrijd kun je moeilijk zeggen dat Feyenoord overduidelijk de betere was.

19 januari 2021 om 15:33

Wat is de toevoeging van het benoemen van de schwalbe van Tadic. En waarom laat je die van andere spelers uit je betoog?

19 januari 2021 om 16:26

Grotendeels met je eens, behalve het balbezit. Dat vind ik een volstrekt irrelevante statistiek. Onder Frank de Boer had Ajax ook veel balbezit, maar waren ze zeker niet altijd de beste ploeg. Kansen afdwingen vind ik een meer betekenisvolle manier van dominantie

19 januari 2021 om 17:50

Omdat die van Tadic het meest in het oog sprong. Verder vond ik het wel lekker om af te geven op hem. Hij doet veel goed. Maar dit soort dingen sieren hem niet. Hij maakt vaker theater.

19 januari 2021 om 15:52

Idd als Feyenoord er zo in was gegaan hadden ze met 3-0 achtergestaan na twintig minuten. Opportunistisch gebazel altijd in de media. Gewoon knap gedaan van Feyenoord wat betreft Ajax er moet toch echt wat gaan veranderen als je even paar stappen afstand neemt is 't al heel lang niet goed. De ondergrens is te laag en er wordt gewoon bijna wekelijks doorheen gezakt.

19 januari 2021 om 16:11

Vraag ik me toch af waarom Feyenoord zo start. Lijkt me in opdracht van Advocaat. Gullit heeft een punt, wellicht. Malacia en Geertruida hadden hun directe tegenstander in de tang, ook vanaf het begin. Ga hoger staan. Ga vooruit denken ipv achteruit. De selectie is weer zo goed als compleet. Er zit voldoende kwaliteit in het elftal (Diemers valt daar niet onder).

Wat hou ik toch van die vent zo gedreven, zo fanatiek nog zo zonde dat hij er mee stopt. Mensen klagen wel over ons spel (inclusief ik) maar het blijft toch knap wat hij uit deze middelmatige selectie haalt. wel heb ik gezien dat als we ruimte krijgen waarin een ploeg niet terug zakt dat wij ook met pressie kunnen spelen en onze wil op kunnen leggen dat vind ik een positief gegeven.

19 januari 2021 om 16:16

Hij zegt dat hij wel stopt, maar na een tijdje gaat hij weer ergens anders aan de slag achter de schermen haha. Hij kan het vast niet laten.

19 januari 2021 om 16:41

Middelmatige selectie die nog altijd beter is dan 15 andere ploegen uit de eredivisie, maar afgelopen zondag heeft hij het gewoon heel goed neer gezet tegen 1vd2 betere selecties, alleen jammer dan dat hij er geen resultaat uit heeft behaald, dat had hij wel verdiend.

Toch mooi hoe Gullit hier lesje krijgt van de meester en dit ook precies laat zien waarom Advocaat zoveel punten pakt voor Feyenoord en Gullit overal mislukt. Het is makkelijk roepen van de zijkant, maar hij heeft het nergens beter gedaan. Opmerkingen van Advocaat snijden hout vind ik, want met name tegen Ajax kun je met een kwalitatief minder team niet riskeren dat je vroeg in het mes loopt met het gevolg dat de klassieker al vroeg is beslist. Het zou enorm naïef zijn om zo als Feyenoord zijnde te beginnen in de Arena. Tuurlijk speelt ook het verleden mee en is er de angst op een pak slaag en dat had geleid tot veel balverlies... Ook dat lijkt mij heel normaal gezien de historie, maar als je 1 of twee van die grote kansen had benut, had niemand Advocaat bekritiseerd, maar juist bewierookt...

Spelers stijgen eenmaal boven zichzelf uit in wedstrijden tegen rivalen. Althans meestal Feyenoorders tegen Ajax. Het vervelende is alleen dat mensen nu denken dat dit normaal was en dat ze dit altijd kunnen. Gelukkig heeft Advocaat het wel door en gaat ook niet mee in de hosanna stemming over het spel en blijft realist. Je kan simpelweg niet verwachten dat spelers zichzelf net zo opladen tegen RKC en Willem 2 zoals ze dat kunnen tegen Ajax of Psv.

19 januari 2021 om 15:34

Dat zou andersom dan toch ook moeten zijn? Voor Ajax is dit toch net zo'n topwedstrijd? Als Feyenoorder ben ik net als elke Ajacied gewend om te winnen. We stonden niet voor niets tweede en staan nog steeds in de bovenste regionen.

19 januari 2021 om 15:37

Ik kan me weinig wedstrijden heugen dat Feyenoord echt boven zichzelf uitsteeg tegen Ajax. Heb vaak eerder het idee gehad dat ze verlammend speelde dan boven zichzelf uitstegen.

Ajax gaf de controle weg doordat ze ineens met Klaassen, Ekkelenkamp en Promes op het middenveld stonden. Dan houdt je geen bal in de ploeg.

19 januari 2021 om 15:36

Ja precies. Ten Hag dacht dat dat het juiste moment was om de controle weg te geven door deze drie op het middenveld op te stellen.

19 januari 2021 om 15:57

Hoe moet die het anders doen dan? Gravenberch viel geblesseerd uit, Kudus is niet beschikbaar. Ajax heeft gewoon een matig middenveld. Ik snap best dat Ten Hag Tadic niet op 10 wil zetten, aangezien die het op links altijd goed doet. Labyad, Ekkelenkamp en Promes zijn dan buiten Klaassen de weinig offensief ingestelde mogelijkheden op het middenveld. Alvarez en Martinez wordt wel heel defensief op het middenveld. En echte talenten lopen er ook niet.

19 januari 2021 om 16:19

Ik had liever Blind, Klaassen en Labyad of iets dergelijks gezien. Martinez of Alvarez achterin. Of je gooit eens Taylor er in. Maar dit middenveld kan alleen maar rennen, totaal geen overzicht of finesse. En Ajax (lees Overmars/ten Hag) moet zich eens afvragen dat er dan zo weinig opties zijn. Misschien maken ze er een beetje een potje van...

19 januari 2021 om 17:12

Er zijn genoeg opties, zoals je zelf al aangeeft. Alleen Ten Hag met zijn botte kop neemt de meest onlogische optie. Iedereen behalve Ten Hag ziet dat Ekkelenkamp gewoon zwaar tekort komt voor Ajax, en toch blijft hij hem speelminuten geven. Ekkelenkamp is nog minder dan promes en labyad, en deze jongen blijven maar kansen krijgen en het vrijwel altijd verpesten. Labyad in mindere mate, die is in principe nog een prima invaller.

19 januari 2021 om 17:15

Tuurlijk doet Tadic het goed op links, alleen promes zwakte sowieso al op de 10 positie dus had die 2 dan lekker omgedraaid. Met Tadic had je dan in ieder geval de bal kunnen vast houden en Klaassen kon daar dan overheen. Wanneer je alvarez of martinez had gebracht voor gravenbergh had je dus meteen een extra speler voor de verdediging kunnen posteren waardoor je het overwicht op het veld kon behouden. Nu gooi je het weg omdat er teveel spelers op de verkeerde plek terecht komen.

Nu konden we druk zetten, vanwege het feit dat Ajax zo speelde”, doelt hij op de tweede helft, waarin Feyenoord de overhand had. “als zij met een andere middenvelder spelen, kan je dat doorzetten al niet doen.------Hoe moet ik dat lezen, omdat Gravenberch er niet meer bij was, kon Feyenoord zo spelen?

19 januari 2021 om 16:51

Juist ja. Een goede voetballer als Gravenberch speelt zich makkelijk onder de druk uit. Waar lopers als Klaassen en Ekkelenkamp sneller de bal verspelen.

20 januari 2021 om 09:59

Wilde het even verifiëren, hoorde namelijk genoeg mensen die riepen dat het niets met Ajax te maken had dat ze de tweede helft niet aan voetballen toekwamen. Grappig dat Advocaat dat zelf dan wel constateert. Vooral Ekkelenkamp is inderdaad erg goed in verstoppertje spelen en te diep gaan staan. Daarom mis je aanspeelbare opties op het middenveld en verlies je de bal gemakkkelijker. Dank voor de bevestiging

Als je naar het aantal kansen kijkt ging het eigenlijk tot de 75 minuut gelijk op. Feyenoord had wel een aantal grote kansen in de laatste fase. De enige echt grote kans van Feyenoord in eerste helft was van Haps. Die van Toornstra en Fer vond ik geen grote kansen. Kortom, de lyrische reacties op het spel van Feyenoord vind ik redelijk overdreven. In het opportunisme kregen ze een aantal goede kansen, soms ook doordat ballen via via voor de juiste voeten kwamen, dat heeft absoluut met druk en energie te maken maar ik zag niet heel veel lijn in het voetbal.

19 januari 2021 om 16:39

Die 2 kansen van Berghuis waren gewoon goed opgebouwde aanvallen die niets met opportunisme te maken hadden. Dat Feyenoord domineerde vind ik onzin, maar Ajax heeft geen kans gecreëerd buiten de goal om en die 2 kansen van Berghuis, de kans van Haps en die bal op de lat in de laatste seconde, tja, dan moet je het jezelf gewoon zwaar aanrekenen dat je niet hebt gescoord. bij Ajax liep Haller 1 keer bijna tegen een bal aan, maar als dat van Fer geen kans was, dan dat al helemaal niet. Onderaan de streep heeft Ajax echter gewoon 3 punten en Feyenoord 0.

19 januari 2021 om 17:42

Zo een schot van Tadic van binnen de 16 dat geblokt is door Senesi of een schot van Berghuis wat naast gaat van buiten de 16 kan je gelijk inschatten. De vrije kopbal van Tagliafico of de kopbal op de lat van eigenlijk ook wel. De kans van Haps was echt 100% en Feyenoord was een paar keer gevaarlijk, randje buitenspel. Is de grote van de kans afhankelijk van hoe hard / goed je de bal inschiet of van de positie waar je staat. Haller had een kopbal in de eerste helft die van richting werd veranderd.

Ik vond Feyenoord goed spelen in de laatste fase maar wat ik hier en daar lees vind ik wat overdreven. Bij Ajax waren Ekkelenkamp en Promes echt heel erg matig met de ruimte..

Ik ben het normaal gesproken vaak met Advocaat eens en niet met Gullit. Maar in dit geval moet ik Gullit gewoon gelijk geven. De manier waarop Feyenoord als een bang hondje binnenkwam in de Arena was dramatisch. Die instelling en angst zorgde er mede voor dat ze (zoals Advocaat zegt) geen bal in de ploeg konden houden. Het was inderdaad Feyenoord onwaardig. Door die manier van beginnen, krijg je volledig terecht een goal om de oren en loop je achter de feiten aan. Dan kun je vervolgens wel over dominantie praten, maar je staat gewoon achter en verliest uiteindelijk gewoon.

19 januari 2021 om 16:23

Ben ik niet met je eens. Ik lees van Advocaat dat Feyenoord met veel mensen achter de bal wilde beginnen, om van daaruit door te schakelen zodra de mogelijkheid er was. En volgens mij heeft Feyenoord nu ook niet veel kansen weggegeven. Wat heel slecht was van Feyenoord is dat de bal heel snel en heel slordig werd ingeleverd. Senesi was hier echt niet goed. Hij leverde de bal in ook als hij niet onder druk stond. Dus slecht, geen angst. En door zulk knullig balverlies, kom je vervolgens ook niet onder de druk uit. Overigens zag ik eind 1e helft ook zulk slordig balverlies bij o.a. Blind. Dan noemen we dat toch ook geen instelling en angst van Blind, dat was gewoon ook slecht.

Vergelijk het met de 6-2 in de Kuip, waar Feyenoord heer en meester was (als je de reactie achteraf terugleest), maar waar Feyenoord ook gerust na een kwartier spelen met 0-2 had kunnen achterstaan. Dan was het einde wedstrijd geweest. En dan de bekerwedstrijd direct erna - Feyenoord begon echt heel goed, had pech met de afwerking, en krijgt heel snel 2 goals tegen (direct voor en direct na de rust) waardoor het opeens geen wedstrijd meer was (en het ook een grotere nederlaag had kunnen zijn). Hoe de wedstrijd begint is niet altijd een opmaat voor de rest van de partij.

19 januari 2021 om 17:58

Eens met Erasmus. Een wedstrijd kan heel gemakkelijk een ander verloop krijgen. Kijk bijvoorbeeld over hoe Geertruida nu bewierookt wordt en haast richting Oranje geschreven wordt. Maar wat als die foute breedtepass in de eerste helft afgestraft was?

Dick Advocaat wist vooraf toch wel met welke spelers Ajax ging spelen?? Ik vind het maar een zwakke reactie van Advocaat. Je maakt van te voren toch een plan? Het plan was dus inzakken. Maar omdat Ajax heel slordig speelde ging Feyenoord hoger druk zetten en won het bijna de wedstrijd. Met een dezelfde tactiek en een beter Ajax was het dus inderdaad 3 of 4-0 geworden.

Bang beginnen in de Arena is niet iets dat onder Dick begonnen is hoor. De selectie is net zo bang als ik altijd ben dat het 20-0 wordt en dat zie je er aan terug. Nou ben ik geen topsporter, das mijn excuus, het excuus van hun snap ik niet. Verder vind ik de trainer wel verantwoordelijk voor het zelfvertrouwen van de ploeg.

19 januari 2021 om 17:53

Daarom vond ik het juist bemoedigend hoe Feyenoord in de wedstrijd groeide. Geef Advocaat in deze groot gelijk. Je kunt wel cliché’s uitslaan als “Feyenoord-onwaardig” maar deze wedstrijd heeft vanuit Feyenoord-perspectief nou eenmaal een beladen verleden van afgetekende nederlagen. Logisch dat je daar mee moet dealen om dat langzaam om te buigen.

Omdat Ajax Gravemberch kwijt was en slordig ging spelen Voeg daarbij dat Ajax een zwaardere klus achter de rug had en een dag minder vrij dan Feyenoord Zondag krijgen Az en Ajax het weer zwaarder omdat ze midweeks tegen elkaar spelen. Bovendien is Fortuna de laatste wedstrijden in vorm

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller2313
B. LinssenAanvaller216
L. SinisterraAanvaller113
J. BijlowKeeper80
L. PrattoAanvaller50
N. MarsmanKeeper160
R. ten HoveKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

93 fans
Coach, 73 jaar
SeizoenClub
2019- Feyenoord
2018-2019 FC Utrecht
2018-2018 Sparta Rotterdam
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
Laatste voetbalnieuws

De Boer: ‘Hier heeft Advocaat gelijk in, het slaat helemaal nergens op’

Ronald de Boer vindt de kritiek waarmee Dick Advocaat afgelopen vrijdag werd geconfronteerd onterecht. Feyenoord haalde in de laatste 18 competitieduels 25 punten, terwijl diens voorganger Jaap Stam, die overigens slechts...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 2 maart
Als Manchester United het aflopende contract van Edinson Cavani niet verlengt, heeft de spits recht op een bonus van twee miljoen euro. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren