FC Twente voelt naweeën van dreun tegen Ajax en morst opnieuw punten

Zondag, 17 januari 2021 om 16:19Rian Rosendaal • Laatste update: 16:25

FC Twente heeft zondagmiddag een riante voorsprong als sneeuw voor de zon zien verdwijnen in de uitwedstrijd tegen FC Groningen: 2-2. Het elftal van trainer Ron Jans ging in het Hitachi Capital Mobility Stadion rusten met een comfortabele 0-2 voorsprong, maar dat bleek uiteindelijk niet voldoende te zijn voor de drie punten. De Trots van het Noorden behoudt hierdoor de zesde plaats in de Eredivisie, terwijl FC Twente, dat donderdag in de slotfase met 1-3 verloor van Ajax, blijft steken op plek zeven.

FC Groningen kende een dramatische beginfase van de doorgaans beladen ontmoeting met FC Twente. In de achtste minuut was Danilo al dicht bij de openingstreffer, al kan doelman Sergio Padt op het laatste moment nog redding brengen. Uit een hoekschop, vier minuten later, was het alsnog raak voor de bezoekers. Gijs Smal legde de bal panklaar op het hoofd van Dario Dumic, die de Tukkers vervolgens de ideale start bezorgde. In minuut 22 werden de zorgen van Groningen-coach Danny Buijs zo mogelijk nóg groter. Na een onderschepping van de alerte Ramiz Zerrouki kwam de bal terecht bij Luka Ilic, die gelijk Thijs van Leeuwen wist te bereiken. Laatstgenoemde schoot gelijk raak in de verre hoek: 0-2.

Joël Drommel had niet veel te doen in de eerste helft, maar desondanks moest de Twente-doelman handelend optreden in de 35ste minuut bij een harde knal van Tomas Suslov. Verder wist de povere thuisploeg in de eerste 45 minuten niet te komen. Na rust echter kwam een heel ander FC Groningen voor de dag. Buijs wisselde driemaal halverwege en bracht Daniël van Kaam, Ramon Pascal Lundqvist en Sam Schreck binnen de lijnen als vervangers van Suslov, Azor Matisuwa en Alessio Da Cruz. De vele wissels leken de thuisclub te inspireren, want twee minuten na de hervatting was daar de aanslutingstreffer van Ahmed El Messaoudi, die van dichtbij binnenwerkte.

Luttele minuten later kreeg de ingevallen Lundqvist een opgelegde kans op de gelijkmaker, maar zijn poging werd op het nippertje gekraakt door de defensie van FC Twente. Het was echter duidelijk dat de ploeg van Jans steeds meer onder druk kwam te staan. Na een uur spelen maakten Danilo en de trefzekere Van Leeuwen plaats voor Nathan Markelo en Issah Abass. In minuut 66 wist FC Groningen de stand dan eindelijk gelijk te trekken. Een afgemeten voorzet van Gabriel Gudmundsson werd binnengelopen door Jörgen Strand Larsen. De Groningse formatie ging vervolgens op jacht naar de winnende treffer in het laatste gedeelte, onder meer met de komst van Remco Balk als invaller. Ondanks de vier minuten blessuretijd kwam er evenwel geen winnaar meer in Groningen.


Poll

Zie jij FC Twente in de top zes eindigen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door arounafctwente)

Uiteindelijk heeft Twente maar 12 Eredivisie-waardige spelers. Als je er daar 4 van mist, wordt het een lastig verhaal. Als je dan ook nog eens je topscoorder(s) er zomaar uithaalt, wordt het een nog veel lastiger verhaal. Toen er werd geschakeld naar een 5-3-2-opstelling was het eigenlijk helemaal gedaan. Ron tastte flink in het duister vandaag en had zeker niet zijn beste dag. Uiteindelijk mogen we nog blij zijn dat we hier met een punt vertrekken. Wordt nog een hele pittige seizoenshelft op deze manier. Het beste is er af.

17 januari 2021 om 16:24

Ik denk dat dit voor heel veel clubs gelden waardoor ik t dus weer geen excuus vind. Een Balk moeten wij ook brengen die gewoon nog te kort komt.

17 januari 2021 om 16:31

Is ook geen excuus, maar een constatering. De selectie is te smal om mee te doen in de subtop en dat hoeft ook niet. Dat kunnen we op dit moment simpelweg ook niet betalen. Ondanks dat hadden we zelfs met het materiaal dat vandaag wel voor handen was iets anders te zien moeten krijgen. Ron Jans maakte er echt een potje van.

17 januari 2021 om 19:16

Ben ook benieuwd hoe men uberhaupt wilt aanhaken want de spelers met de meeste waarde lopen of uit hun contract (met optie) of zijn gehuurd.

Alleen Oosterwolde en Roemeratoe zijn van jou en die laatste heeft komende zomer nog maar een contract tot volgende zomer.
Bedoel als er al geen geld is om een Ebuehi mogelijk over te nemen van Benfica dan hoef je er ook zeker niet over na te denken dat je een Cerny kan behouden en zal je komende zomer dus weer moeten gaan huren. Welke waarde bouw je dan op en dat kan niet ieder jaar goed gaan, dat hebben we vorig seizoen bijvoorbeeld ook gezien.

17 januari 2021 om 19:45

Met Oosterwolde, Zerrouki, Bosch, Van Leeuwen en Roemeratoe heb je natuurlijk een hoop eigen jeugd op het veld staan, die hopelijk nog een aantal jaar in Enschede te bewonderen zijn en vervolgens geld zullen moeten opleveren. Daarachter volgen Van der Gouw, Staring, Hilgers, Rots en Bruns. Het is belangrijk dat zij zich goed ontwikkelen en waarde creëren voor de club.

Pleguezuelo, Brama, Menig, Smal en Dumic en De Lange zijn eigen spelers die komend jaar in ieder geval nog onder contract staan bij de club. Die kan je altijd proberen te verlengen. Zo gaf Menig laatst bij Voetbaltijd aan erg gelukkig te zijn bij de club.

Streuer wil komend jaar naar een selectie van omennabij de 20 eigen spelers, aangevuld met 5 kwalitatieve huurlingen. Natuurlijk wil je het liefst dat jongens als Ebuehi en Cerny ook weer deel uit maken van die selectie, maar je ziet dit jaar wel hoeveel het van nut kan zijn om goede huurlingen te hebben. Daar worden andere jongens ook betere voetballers van. Bovendien is het bovengeschikte belang altijd om genoeg kwaliteit te hebben om weer een stabiele Eredivisie-club te worden.

Ten slotte vertelde Van der Kraan laatst dat het de bedoeling is dat komend jaar, ondanks alles, het spelersbudget iets zal stijgen en Twente gebruik kan maken van een klein spelersfonds opgesteld door sponsoren. Hiervan is, als ik me niet vergis, de helft afgelopen zomer gebruikt en de rest beschikbaar voor komend jaar (of voor een vervanger van Cerny?).

Als je het mij vraagt is het vooral zaak om de jonge jongens van de club in een team te positioneren waarin zij kunnen groeien. Daaromheen is het zoeken naar kansjes als een Danilo, Cerny of Ebuehi. Als zij vervolgens een goed gevoel hebben bij de club of de trainer en daardoor mee willen zoeken naar manieren om meer te kunnen betekenen voor FC Twente, denk aan wat Vaclav vandaag aangaf of een eventuele terugkeer van Troupée, is dat alleen maar mooi.

17 januari 2021 om 16:33

Markelo is eigenlijk middenvelder. Dus ze speelden 4-2-2-2. Markelo moest de opkomende verdediger opvangen. Maar helaas, die jongen kan er helemaal niks van.

17 januari 2021 om 16:36

Ach ja, zo kan je het zien. Ik vind bij beide clubs vandaag dat de selecties niet heel breed zijn, maar het toch boven verwachting doen. Twente heeft 12 eredivisie waardige spelers, Groningen heeft op de bank eigenlijk alleen jeugdspelers.

17 januari 2021 om 16:42

De helft van het Twente team die jij nu ziet als Eredivisie waardig waren tot dit seizoen ook gewoon jeugdspelers.

17 januari 2021 om 17:08

Neem aan dat je voor het linker rijtje bedoeld? Vind dat 12 tm 16 toch zeker wel bij emmen, we en ado mee kunnen.

17 januari 2021 om 17:45

Misschien een beetje overdreven, maar van een Markelo of Rots (voor nu) worden ook zij niet beter.

17 januari 2021 om 18:41

Dat zijn jongens die ik schaar onder 17 en verder. Vind smal, zerrouki, 1 van de 3 centrale en een abas toch allemaal speler die eredivisie niveau aan kunnen.

17 januari 2021 om 22:43

Slechte wissels van Ronny.
Markelo speelt nooit, waarom geen Bosch of Wout er in.

Danilo laten staan , vreemde zaak.
Midden \veld van Grunn was zwak daar had FC van moeten profiteren.

De wedstrijd Groningen Twente is vandaag geëindigd in een gelijkspel maar in het duel Buys - Jans is er een duidelijke winnaar. Samen hebben deze twee heren de wedstrijd vanaf de rust volledig weten te kantelen. Jans heeft ongetwijfeld willen anticiperen op de driedubbele wissel en formatie wisseling van Groningen maar dit heeft echt faliekant verkeerd uitgepakt. Wat was hij nou aan het doen? Vijf verdedigers achterin opeens, dit hebben we nooit eerder gedaan? Je meevoetballende topscorer plus de prima spelende Van Leeuwen wisselen? Geef ze eens wat krediet! Twente was echt dramatisch in de tweede helft en dat is eigenlijk heel logisch als je dit zo opsomt. Jammer. Uiteindelijk nog blij met een puntje.

17 januari 2021 om 18:29

Jans kom niet veel anders
Z n beste spelers zijb geblesseerd
Ik durf zelfs te stellen als ebuie niet was uitgevallen Groningen had verloren

17 januari 2021 om 18:49

Danilo terecht gewisseld, heeft veel gescoord maar nog geen echt goede wedstrijd gespeeld.

17 januari 2021 om 18:51

Ik ben het niet met deze kritiek eens. Al knap hoe FCT het gemis van Oosterwolde en Cerny opving en nog steeds heel gevaarlijk was (met name in de omschakeling erg sterk). Als dan Ebuehi ook nog uitvalt, slaat de balans door. Hierdoor moest Julio er wel bij. Maar gedwongen wissel pakte niet goed uit en Groningen kwam steeds door over links (beide goals !) Er moest dus ingegrepen worden. Markelo erbij op rechtsachter. Werd het 5-3-2. Daarmee kon er ook geen druk meer gezet worden naar voren. Beetje flauw om Jans daarop aan te vallen. Als je dan toch kritiek wil hebben.
Wat dacht je van onze "topscoorder" wat een dramatische wedstrijd van Danilo... Een Braziliaan in de sneeuw... gaat zelden goed... Ook Markelo, ik weet niet wat die aan het doen was. Maar bij HSC '21 8e lopen betere rechtsbacks rond. Tenenkrommend. Zerrouki was sterk en ook Smal viel op door meerdere keren Menig goed diep te sturen. Helaas is Menig ook een bijzonder verhaal. Meestal maar een kwartier per wedstrijd echt gevaarlijk.

Vreemde titel, aangezien Twente gewoon een punt gewonnen heeft. 1e helft gelijkwaardig maar Twente dat scoort. 2e helft maar 1 ploeg gezien en was 5-2 helemaal geen rare uitslag. Bij rust was ik tevreden met een punt geweest, maar nu toch teleurgesteld. Wel knap dat we echt veel sterker waren tegen de sterkste concurrent (vitesse nog niet meegerekend)

17 januari 2021 om 16:27

Met je eens hoor maar vergeet niet dat Twente een beetje verminkt is zonder de twee goede backs en Cerny. Denk dat Groningen uiteindelijk toch wel boven Twente zal eindigen hierdoor. Als we in het linkerrijtje eindigen is het een prima seizoen geweest met dit enorm jonge elftal.

17 januari 2021 om 17:00

Heeft Groningen dan zoveeluitgespeelde kansen gehad na de 2-2? Ze waren zeker beter maar vond het gelijke spel wel terecht en denk dat deze ploegen gewoon aan elkaar gewaagd zijn.

17 januari 2021 om 17:08

Ik heb geen fotografisch geheugen dus onthoud nooit zo goed wat wanneer gebeurde, maar je hebt sowieso die bal waar Drommel geparkeerd stond maar m nog net met zijn voet kon tegenhouden en die bal die van richting veranderde in de 16. Maar kan zomaar zijn dat beide voor de 2-2 zijn geweest.

17 januari 2021 om 17:15

Dat was nog op 1-2.

17 januari 2021 om 21:10

Vorige keer twente Groningen zat je er ook ver naast met je analyse. Nu iets beter, maar nog sla je de plank mis. Groningen had een overwicht zonder echt grote kansen in de tweede helft. In de laatste minuten kan Twente de winnende met pieri ook nog maken. Handjes dichtknijpen met een punt na 2/0 achterstand. Maar nee weer een relaas over hoeveel beter je wel niet was, net als een paar maand terug. Wel duidelijk dat he geen fotografisch geheugen hebt, zou de korte variant ook na laten kijken.

De kop kan beter zijn: Groningen morst punten, want die waren toch wel 2 klassen beter dan Twente.

17 januari 2021 om 16:26

Twente en Ajax in de titel leveren meer clicks op dan Groningen.

17 januari 2021 om 17:50

En bovendien staat Groningen in de stand boven Twente.

17 januari 2021 om 22:48

Met de rust had Twente op 0-3 moeten en kunnen staan.
Weer een punt laten liggen

Rare titel, Twente mag van geluk spreken dat het hier een puntje pakt.

17 januari 2021 om 16:27

Groningen bijna geen kans gehad na de 2-2, wel een veldoverwicht.

17 januari 2021 om 18:53

Groningen mag van geluk spreken dat Ebuehi uitvalt met een enkelblessure. 1e helft zat het aardig dicht aan die kant. Na zijn wissel (de onthutsend zwakke Plezeguelo en Markelo) beide Groninger goals via de linkerflank.

Soms moet je blij zijn met een punt.. Eerste helft was prima van onze kant maar de tweede helft wel zo slecht. Die pierie kan echt niet meer en geeft op dit niveau veels te veel cadeau. Danilio zit ook helaas in een dip en Cerny wordt te veel gemist. Over Abass kun je nu al wel concluderen dat t m ook niet is. Handen dicht knijpen met de punten die we hebben, t scheelt dat heerenveen sparta en utrecht niet altijd de punten pakken anders staan we gwn 10e aan t eind van t seizoen. (Voorafgaand natuurlijk gelijk voor getekend)

17 januari 2021 om 16:34

Danilo moet echt meer krediet krijgen. Het kan niet dat je hem (én Van Leeuwen én Menig) eraf haalt terwijl je weet dat je aanvallend helemaal niets op de bank hebt zitten. We mogen inderdaad blij zijn dat we al halverwege zijn.

17 januari 2021 om 16:39

Eens, juist nu in zijn vormdip moet je Danilo laten zien dat je 100% vertrouwen in hem hebt, dan komen de goals vanzelf weer. Daarnaast heb je inderdaad ook echt niets beters dan hem, zelfs als ie uit vorm is. Gewoon 90 min laten staan dus.

17 januari 2021 om 22:39

Niet eens met je.... we zitten niet bij het plaatselijke vriendenelftal. De laatste wedstrijden gewoon slap. Tegen Ajax en ook vandaag toch een dikke kans missen. Ik denk dan Jans hem probeert te prikkelen, heeft zo'n jongen ook nodig.

2 wedstrijden op rij waarin de wissels van Buijs de wedstrijd doen kantelen. Blij met een punt, Twente is echt een angstgegner voor Groningen, ik zag de bui al hangen na die 0-2.

Pierie mag wel weer terug rii Amsterdam, te veel foutjes gemaakt. Liever Pleguezuelo en dumic.
Daarnaast mag Jans zich wel is afvragen waarom tegenstanders altijd terug kunnen komen, terwijl je een prima voorsprong hebt. En die mentaliteit de 2e helft, niks geen agressie, felheid, duelkracht. Niet de eerste keer dit seizoen dat dat totaal afwezig is.

17 januari 2021 om 22:55

Pieri ben ik grotendeels met je eens. Voor de rest zie ik juist sinds jaren felheid en duelkracht. Groningen voetbalde kwa veldspel sterk. Een zesde plek, van de week bijna gelijkspel tegen Ajax, vandaag een punt uit bij Groningen met 3 blessures. Totaal geen geld, maar nog supporters die dit niet kunnen koesteren, waanzin.

17 januari 2021 om 23:24

Je mag niet meer kritisch zijn, ondanks dat ze het goed doen?
Kijk is terug naar sommige wedstrijden die ze onnodig hebben verloren. Allemaal leuk en aardig maar als je aan het eind van het seizoen geen play-offs pakt, doe je je zelf echt enorm te kort.
En ja er waren 3 blessures etc, maar als je 2-0 voorstaat mag je het niet weggeven naar een 2-2. Niet, met alle respect, tegen Fc Groningen.

Leuk potje voetbal gezien, met 2 aparte helften.
Buijs die verrassend koos voor Suslov op het middenveld, pakte verkeerd uit. Had onnodig en vaak balverlies(komt de 0-2 uit) Groningen speelde naïef en Twente kon mooi counteren. 2de helft duidelijk beter Groningen die miss wel had moeten winnen. Heerlijke invalbeurten van Lundqvist (geweldige pass) en v Kaam (één van de betere voetballers) Jammer dat we dan na die 2-2 niet echt doordrukken.

Welnee, de samengestelde huurmachine van Twente pakt gewoon een goed punt tegen het stabiele Groningen. Vooraf aan het seizoen hadden ze bij Twente echt niet gedacht te staan waar ze nu staan. Het kan best wel eens voorkomen dat ze een aantal keer tegen puntverlies op gaan lopen tegen andere middenmoters en uiteindelijk rond de 10e plek eindigen. Zou toch gewoon uitstekend zijn met de beperkte middelen die ze daar nog steeds hebben?

17 januari 2021 om 16:41

Een tiende plek zou al met al gewoon prima zijn. Het is wel jammer dat je het zand deze week voor je ogen in de machine ziet vallen. Als je echt weer mee wilt doen, moet je ook voor de bank betere spelers halen. Hopelijk op termijn!

17 januari 2021 om 16:56

Kalou samengestelde huurmachine? 3 huurspelers en 4 eigen jeugd en 4 overige eigen aankopen. En zeer regelmatig 5 of 6 eigen jeugd in de basis (oosterwolde geblesseerd). Ik weet niet of je de opmerking als een sneer bedoelt, mag best, maar dat noem ik geen huurmachine.

17 januari 2021 om 17:02

Het is toch veel makkelijker om gewoon iets uit onderbuikgevoelens te roepen? Feiten zijn helemaal niet leuk joh!

17 januari 2021 om 17:41

Gek mijn onderbuik gevoel zou ook veel huurspelers zeggen maar da tv-maker dan idd wel mee! Bijzonder knap samengesteld gezien de middelen en denk een uitstekende trainer/mens voor zo groep.

Gekke pot waarbij ik de 1ste helft Twente ook niet beter vond maar ze waren wel veel gevaarlijker uit de omschakeling! Met name achter onze backs (Dankerlui valt me vaak wel tegen zeg).

2de helft hadden we ze meer pijn kunnen en moeten doen. Zo slordig in de eind pass voorzetten echt niet normaal. Is niet de eerste keer! Kunnen ze niet Andy van der Meijde inhuren voor een paar week..Ook de corners, bij ons bagger! Bij Twente stuk beter en gevaarlijker.

Toch een nasmaak dat we er 3 hadden kunnen pakken maar helaas.

17 januari 2021 om 23:24

Als sneer? Lijkt me juist knap dat je met 7 gehuurde spelers in je selectie toch een goed geheel weet te smeden. Die jeugdspelers doen het bij toeval natuurlijk helemaal niet onaardig. De gemiddelde Twente supporter is nogal snel gepikeerd als je het over de huurlingen hebt. Het is slechts een constatering. Net zoals het een constatering is dat ze het hartstikke goed doen met een toch wat samen geraapt groepje.

17 januari 2021 om 18:56

Huurmachine,

Stop maar, begin maar opnieuw. Maar kijk eerst eens even hoe de basis 11 eruit zag. Moet ik je helpen?
- Drommel, eigen jeugd
- Roemeratoe, eigen jeugd
- Zerrouki, eigen jeugd
- Van Leeuwem, eigen jeugd

- Bosch, ingevallen, eigen jeugd

Ach laat ook maar.

17 januari 2021 om 19:51

Kan ik t zelfde antwoorden als jij op m'n Facebook post
Ga je echt nog proberen t aan die idio... uit te leggen 😄

17 januari 2021 om 19:57

Good old Brama

Ik denk dat Twente blij met een punt mag zijn
Groningen was twee klasses beter.
Dus Twente verliest geen 2 punten maar wint er 1

Iedereen blijft maar Groningen onderschatten. Elke wedstrijd spreekt men in de titel weer over puntenverlies voor de tegenstander, terwijl Groningen gewoon al weken in vorm is, Buijs continu goede tactische beslissingen maakt, en de tegenstander bij vlagen gewoon weg wordt gespeeld. Dat was vandaag niet anders. Ajax, AZ, Vitesse, Utrecht, enz. Ze hebben allemaal verloren of gelijk gespeeld tegen de stugge Groningers.

Er zit meer kwaliteit in deze ploeg dan VZ en de meesten hier vaak beweren. Benieuwd wanneer FC Groningen eindelijk serieus wordt genomen. Als Robben hopelijk ooit weer fit is dan wordt het nog lachen.

17 januari 2021 om 19:24

Eerlijk gezegd, en met alle respect voor Robben, heb ik het gevoel dat het bij '44 fantastische minuten' blijft. En om eerlijk te zijn, draait het ook (ruim) boven verwachting zonder hem.

17 januari 2021 om 22:51

Bij rust sta je 2/0 achter, waar 3/0 ook niet ondenkbaar was, vindt de titel dan ook niet zo slecht gekozen. Groningen had tweede helft de boel beter voor elkaar, maar echte 100 procent kansen, dat viel toch ook wel mee.

En weer punten verspeeld door het gepruts van Jans. Die man is ook een parodie op een coach. Geen plan B en stom wisselen. Je verliest gewoon twee punten hierdoor.

17 januari 2021 om 18:59

Onzin. Cerny, Oosterwolde, Ebuehi... teveel van het goede aan blessures. Dan wordt de spoeling dun en slaat de balans door in het voordeel van Groningen.als je dan toch wilt klagen...
- Danilo ? Waar was hij in godsnaam mee bezig vandaag ?
- Markelo ? Geen duel gewonnen als back...
- Plezeguelo ?

17 januari 2021 om 19:52

Mee eens op een gegeven moment ent zij de optie s van Jans op

17 januari 2021 om 22:45

Helaas is plegezuelo geen back, markelo werd erbij gezet omdat de goals over zijn kant kwamen. Logische wissel, maar met Markelo erbij kun je geen druk meer naar voren zetten, nu viel markelo ook wel heel erg slecht in. Enige wat ik raar vindt is dat je niet met Plegezuelo en Dumic begint. Veel sterker dan Pieri, die ook bij de 2/2 zijn mannetje laat lopen.

Wat beter de kop had kunnen zijn: Groningen en Twente leggen een leuke pot voetbal op de mat.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. DumićVerdediger
M. HilgersVerdediger
J. OosterwoldeVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

2 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 28 juli
Aston Villa heeft de definitieve vraagprijs voor Anwar El Ghazi bepaald. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren