Van den Brom kan ogen niet geloven: ‘Kom op, we zijn geen amateurs, hè’

Zondag, 17 januari 2021 om 16:13Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 16:19

KRC Genk onderneemt juridische stappen naar aanleiding van de verloren competitiewedstrijd tegen Royal Excel Moeskroen. De club van trainer John van den Brom ging zaterdag met 2-0 onderuit en is niet te spreken over de manier waarop de thuisploeg is omgesprongen met de weersomstandigheden. Het duel werd afgewerkt op een met sneeuw bedekte grasmat, wat volgens de nummer twee van België mede heeft geleid tot een onrealistisch wedstrijdverloop.

Van den Brom kwam met zijn elftal na ruim een half uur spelen in een ondertalsituatie na een rode kaart voor Carlos Cuesta. Op dat moment stond het 1-0, waarna Serge Tabekou in de tweede helft de score verdubbelde namens Moeskroen. Het betekende voor Genk de tweede competitienederlaag op rij, nadat vorige week werd verloren van Kortrijk (2-1). Na afloop van het duel ging het vooral over het speelveld, dat flink te lijden had onder de hevige sneeuwval. “Wij zijn als club van mening dat de wedstrijd niet had had mogen worden gespeeld”, valt te lezen in een officiële verklaring van Genk. “In deze omstandigheden was een normaal verloop onmogelijk en was het ronduit gevaarlijk voor de spelers.”

Beelden van de wedstrijd tussen Royal Excel Moeskroen en KRC Genk.

In de ogen van Genk is er door de thuisploeg onvoldoende aan gedaan om het veld speelklaar te krijgen. “De sneeuwval was voorspeld, maar Royal Excel Moeskroen heeft in onze opinie in de uren voorafgaand aan de wedstrijd onvoldoende maatregelen genomen om die in de best mogelijke omstandigheden te laten plaatsvinden”, gaat het statement verder. “KRC Genk heeft voor aanvang van de wedstrijd vergeefs bezwaar gemaakt bij de scheidsrechter en daarom beslist om voorbehoud aan te tekenen.” Genk grijpt het moment eveneens aan om een discussie op gang te brengen en strengere eisen op te leggen aan clubs die onvoldoende rekening houden met de gezondheid van spelers.

Van den Brom sprak zich meteen na de wedstrijd al uit over de barre omstandigheden. “Je bereidt je als topclub voor op een lastige uitwedstrijd en dan krijg je deze omstandigheden. Dan kun je de voorbereidingen in de prullenbak gooien. Vroeger zeiden we: gooi de bal in het midden en kijk maar wie er dan als beste uitkomt. Vooraf was het al een loterij”, aldus de Nederlander tijdens de persconferentie. “Hier was geen veldverwarming en er is niet alles aan gedaan om het veld schoon te krijgen. Kom op, we zijn geen amateurs, hè”, aldus de voormalig trainer van onder meer AZ en FC Utrecht. “Dat vind ik misschien nog veel erger dan de nederlaag. Dit kan toch niet? Waarom werd het niet uitgesteld tot zondag? We hebben ruimte zat in de kalender.”


Poll

Doet Genk er goed aan om naar de rechter te stappen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

12 reacties (laatste reactie door rudu)

KV Kortrijk heeft al hetzelfde gedaan voor de uitwedstrijd tegen Oostende (die ze met 2-1 verloren), benieuwd hoe dat gaat aflopen. Want het zou op forfaitnederlagen kunnen uitdraaien voor Moeskroen en Oostende. Persoonlijk vind ik het onzin. Het was inderdaad niet ideaal, maar dat geldt voor beide teams.

17 januari 2021 om 16:27

Wat is er raar omgegaan met de sneeuw. Deel van het veld is helemaal bedekt joh, is er niet geprobeerd het veld sneeuwvrij te maken Lierse? Ik snap Vd Brom eigenlijk wel.

17 januari 2021 om 16:38

Ja ik vind het ook wel vreemd dat er gewoon op sneeuw gespeeld werd. Waarschijnlijk was er niet genoeg tijd om heel het veld sneeuwvrij te krijgen. Maar blijkbaar is er van hogerhand bepaald dat er gespeeld moest worden. Ik kan snappen dat het frustrerend is, maar zoals gezegd beide teams moeten er mee dealen.

17 januari 2021 om 20:16

Nou ja, zo'n slecht veld is altijd wel net iets vervelender voor het 'voetballende' team dus dat cliché van het geldt voor beide teams ben ik niet mee akkoord. Maar een forfaitnederlaag zou wel extreem zijn. De match laten herspelen zou ik nog snappen. Maar vind het anderzijds wel altijd zwak dat ze dan zeuren na een nederlaag. Weiger gewoon te spelen als voetballen onmogelijk is in jouw ogen en prik een nieuwe datum. Maar eerst spelen en dan zeuren na verlies is altijd wat opportunistisch. Denk niet dat Genk een procedure gestart had na een overwinning. Maar het grote probleem is duidelijk de kalender, want er is gewoon geen ruimte om matchen uit te stellen. Daardoor wordt zelfs in de meest extreme omstandigheden toch gespeeld omdat je anders zwaar in de problemen zit. En dat hebben clubs als Genk (en Gent) natuurlijk aan zichzelf te wijten, want die willen per se play offs. Het voorstel van een reguliere competitie van 18 teams en 34 speeldagen was nochtans veel logischer dan er nog 6 bij te willen proppen. Door het EK is uitstel ook niet mogelijk.

17 januari 2021 om 20:48

Nu het argument van hen om gewoon een dag later te spelen, klopt op zich wel gewoon. En je hebt gelijk dat een beter voetballend team het lastiger heeft. Maar bij Oostende-Kortrijk is dat dan weer niet echt zo belangrijk. Kortrijk is nu ook geen voetbalmachine.

17 januari 2021 om 21:00

Klopt dat leek me ook een logische oplossing. Zal wel te maken hebben met het schema voor de tv dat dat niet kon uitgesteld worden. Ook belachelijk natuurlijk, bij zo'n overmacht moet de iedereen zich maar schikken, ook Eleven die de uitzendrechten bezit. Sowieso was het niet om aan te zien (die gele bal was onnavolgbaar op het witte veld) dus veel kijkers zullen ze niet gehad hebben.

Aaahhh brommetje verliest 2 wedstrijden en gaat meteen weer miepen. Ligt aan alles en iedereen maar nooit aan zichzelf.

In Nederland zou deze wedstrijd niet door zijn gegaan, met zoveel sneeuw. Wel net goed voor John, de pannenkoek. Altijd maar huilen over randzaken en anderen.

Als je vindt dat het gevaarlijk is voor de spelers, begin je toch uberhaubt niet. Achteraf zeuren heeft geen zin, dan ga je eerst kijken of je de wedstrijd kan winnen, zo-niet zeuren dat je niet had moeten spelen.

Belachelijk dat we hier moesten spelen. Geen voetbal gezien. Moeskroen heeft het gewoon bewust slecht georganiseerd zodat ze meer kans hadden om punten te pakken. En dat is gelukt. Schandalig maar in Belgie kan je alles verwachten. Apenland.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Racing Genk

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
J. ItoAanvaller287
P. OnuachuAanvaller2824
B. LimbombeAanvaller40
D. VukovićKeeper240
M. McKenzieVerdediger60
G. ArteagaVerdediger141
Voor de complete selectie: Clubpagina Racing Genk.

33 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren