Oranje-international gekraakt bij ESPN: ‘Dit seizoen nul assists, kom op, hé!’

Zaterdag, 16 januari 2021 om 23:41Jeroen van Poppel • Laatste update: 23:51

AZ wist zaterdagavond dankzij twee late goals van Zakaria Aboukhlal alsnog te winnen van ADO Den Haag (2-1), maar volgens Hugo Borst speelde Calvin Stengs juist een negatieve hoofdrol. De nummer tien van de Alkmaarders grossierde in balverlies en laat in de ogen van Borst veel te weinig zien. "Als je ook ziet dat hij dit seizoen geen assists heeft gegeven, kom op, hé!", aldus de journalist bij ESPN. Stengs speelde deze jaargang vijftien Eredivisie-duels en gaf daarin inderdaad nul assists, wel scoorde hij vijf keer.

"Stengs was echt verschrikkelijk, wat een balverlies!", vervolgt Borst. Van de 43 passes die Stengs verstuurde kwamen er slechts 29 aan, waarmee de vijfvoudig Oranje-international het laagste percentage passnauwkeurigheid (67,4%) van alle AZ-spelers had. "Stengs is ook al 22, hou op man!", aldus Borst, die weet dat er veel meer in zit bij de aanvallende middenvelder. "Dat is dus het ergerlijke, je weet wat hij kan. Het balverlies dat hij lijdt... dat is concentratiegebrek. Of hij teert gewoon op die paar mooie ballen in de ruimte van tegen PSV (1-3 zege), daar kregen ze een penalty door. Hij is volgens mij gewoon te snel tevreden met weinig."

Ook Myron Boadu komt na afloop van het duel tussen AZ en ADO ter sprake. De centrumspits van de Alkmaarders kreeg tal van kansen, maar wist niet te scoren. "Hij is heel goed met ruimte, maar als het echt om de kleine ruimte gaat, dan mist hij gewoon de klasse, zelfs voor een topspits in Nederland", stelt Borst. "Dat is heel onregelmatig. Soms is het goed bij hem in de kleine ruimte, maar het is zeker geen Wet van Meden en Perzen." Ook Kees Kwakman geeft kort zijn mening over Boadu. "Dat afwerken ligt niet zozeer aan het technische aspect", aldus Kwakman. "In zijn spel vind ik het meer technische dingetjes die ontbreken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door ruud_az)

Ja het gevalletje Stengs. Het is echt een speler waar je momenten van kwaliteit ziet, maar ook heel veel slechte momenten. Ik heb bij Stengs echt het idee dat het hen allemaal niks uitmaakt. Dat hij niet echt de mentaliteit heeft om alles eruit te willen halen. Hoe hij over het veld beweegt zonder bal, dat straalt zo weinig uit. Er zit helemaal geen pit in. Soms denk ik gewoon dat die een trap onder zijn hol nodig heeft, om in beweging te komen. Ik ben bang dat het een speler is die graag teert op 2 hele goeie momenten en dat het voor hem wel goed is. Hij is een perfecte speler om op basis van een youtube filmpje te verkopen. Zullen vast genoeg 'scouts' intrappen.

17 januari 2021 om 00:24

Dat hij totaal geen pit heeft geef ik je gelijk in. Alleen is dat niet een beetje hetgeen wat we hier in NL opleiden? Je ziet het ook bij andere Nederlandse talenten zoals Schuurs of Ihattaren of een Kluivert. Ik kijk soms met jaloezie naar talenten uit andere landen die voetballen met gif en pit in hun spel en strijden voor elke meter. Hier hebben we teveel verwende jochies.

17 januari 2021 om 02:34

Maar ik heb niet het idee dat Stengs zich heel gewend gedraagd. Die jongen heeft nota bene Frank de Boer als schoonvader. Dan is het laatste wat je durft te doen verzaken haha. Weet je wat het is: in Spanje, Duitsland en Engeland heb je een veelvoud aan inwoners en dus aan talenten. Iemand als Stengs zou in een random tweedrangsland altijd opgehemeld worden. Die jongen kan zomaar een carriere als Ziyech gaan volgen, waarbij hij op 25 of 26 jarige leeftijd de hele eredivisie kapotschiet, een stap zet richting de subtop en daarin a la Mertens onsterfelijk wordt voor een specifieke ploeg. En dan nog zullen wij hem herinneren als die speler die zijn potentie nooit waarmaakte in NL. Idem met een Boadu. Als zo iemand op 24 jarige leeftijd ineens richting de top gaat, vergeten we de jaren van nu waarin we zo iemand de grond in boren als 19 jarige dat ie geen techniek heeft enz. We zijn in NL te veel verwend geraakt met jonge spelers die ineens de wereldtop bestormen. Ik bedoel: als je realistich bekijkt, slaat het nergens op dat de werelspelers als Ronaldo, Suarez Ibra en nu De Ligt en De Jong uberhaupt in onze competitie hebben gespeeld. Ik krijg dezelfde gevoelens rondom Malen. Laten we blij zijn dat iemand als hij hier speelt, in plaats van andere spelers aan hem te spiegelen

17 januari 2021 om 10:29

@soccerino dat vind ik ook wel meevallen. Welke voorbeelden pak je? Ik zie de Ligt er soms als kamikazi erin gaan bij corners. Weghorst doet alles puur op wilskracht. Dumfries prima mentaliteit. Depay heeft echt wel gif. En zo zijn er nog genoeg voorbeelden.

Ik heb een kwartiertjes gekeken, en zag vooral Stengs juist weer veel oog hebben voor de steekpass. Dat deze dan af en toe eens fout gaat en/of een medespeler doet er weer eens niets mee, doet daar niets aan af.

Die Abouhklal, stond als linksbuiten, maar die heeft nogal moeite met de bal zag ik.

17 januari 2021 om 00:35

Amen! Laat ze maar napraten allemaal. Die jongen komt er wel en geeft elke wedstrijd genoeg goede ballen waar niets mee word gedaan

17 januari 2021 om 01:27

Het gaat om rendement je kan een slechte wedstrijd spele en als je er 2 scoort ben je man of the match zo simpel is het

17 januari 2021 om 02:38

Stengs is aanvaller. Zo'n steekpass is dan leuk, maar als hij niet scoort en geen assists geeft, kan hij het schudden. Als je als aanvaller geen rendement kunt halen bij een relatief dominante ploeg in de Eredivisie, heb je wel een probleem.

17 januari 2021 om 10:56

Het viel mij juist op dat hij onder druk vrij snel de bal verliest. Ook een simpele pass naar een eigen teamgenoot ging hierdoor fout. Qua steekpasses gaf hij er in goed op Boadu, de rest was grotendeels waardeloos.

17 januari 2021 om 11:23

@daneman, gelukkig nog iemand die het door heeft. Dat zijn assist op 0 staat nu, heeft niks met hem te maken maar met zijn teamgenoten. Geeft per wedstrijd zeker 2 a 3 de bal aan een medespeler, dat die er vervolgens niks mee doet daar kan hij niks aan doen. Buiten dat om, moet het ook wel beter dan wat hij nu op het veld brengt. Zijn intensiteit moet beter, baltempo en minder diva zijn. Moet nu ook meer verdedigen sinds de Wit er niet is, allemaal leer momenten die hij eigenlijk al moet beheersen.

Tja, hij ontwikkelt zich totaal niet! Maar ja, schrijf maar op, gaat mee naar het ek deze jongen, lekker FDB als schoonvader..dan kan je selectiebeleid van FDB totaal niet serieus nemen

17 januari 2021 om 00:07

Vind ik altijd makkelijk scoren met dat schoonvader gedoe, Denk dat Frank volwassen en professioneel genoeg is om dat er buiten te laten.

17 januari 2021 om 00:12

Stengs heeft niets te zoeken bij Oranje op het EK. Ik zie geen rol voor hem weggelegd ook niet als invaller. Mag eerst wel eens bepalend gaan worden en constanter spelen. Leuk om af en toe een actie te zien want dan laat hij zien dat hij kan voetballen. Maar doet er veel te weinig mee.

17 januari 2021 om 00:24

dat hoeft toch ook helemaal niet, qua buitenspelers hebben we op het moment een aardig rijtje betere opties, en qua aanvallende middenvelders ook. lekker nog anderhalf jaar verder ontwikkelen, en dan is er het WK in 2022 alweer, dan zien we wel verder.

17 januari 2021 om 00:25

Ik kan inderdaad genoeg spelers noemen die in zijn plaats mee zouden moeten gaan, zelfs Ihattaren zou ik boven hem verkiezen op dit moment, want die werkt tenminste hard en toont inzet. Stengs loopt als een oude man over het veld en het lijkt m allemaal niets te boeien.

17 januari 2021 om 00:34

Is beter dan Berghuis en dat zal je zien tegen sterke tegenstanders. Leuk dat die redelijke cijfers in de eredivisie heeft maar in Europa een ramp. Zoals Stengs tegen Man U vorig jaar en Napoli dit jaar speelde heb ik Berghuis nooit zien doen in de EL. Ihattaren is momenteel ook niet beter. Zie hem ook liever dan Bergwijn. Die paar steekballetjes tegen Spanje waren geniaal. Hij is niet in de allerbeste vorm maar de alternatieven zijn allemaal matig

17 januari 2021 om 02:43

@wk020 - Stengs beter dan Berghuis? Stengs haalt niet eens acceptabele cijfers in de Eredivisie. Verre van zelfs. Stengs word niet afgerekend op steekpasses die elke creatieve speler kan geven. Hij word afgerekend op z'n voorkomen in het veld en z'n rendement in de vorm van goals en assists. Stengs was een hype die langzamerhand op z'n einde loopt. Z'n status als talent vervaagt en nu zal hij het op het veld moeten laten zien. Daar heeft hij duidelijk veel moeite mee.

17 januari 2021 om 09:24

Steng is in geen enkel opzicht beter dan Berghuis. Hij is wat sneller misschien, maar uiteindelijk voetbal je om resultaat en Stengs creeert niets. Hij voetbalt nog steeds alsof ie bij de E'tjes zit. Berghuis gaat nooit naar Real, maar zorgt iedere wedstrijd voor kansen, goals en assists.

17 januari 2021 om 10:00

Teveel naar van der vaart geluisterd zeker met het pupillenvoetbal want die term komt niet uit jezelf. Hij is op bijna alle vlakken beter dan Berghuis. Die heeft misschien een vaster schot. Stengs is sneller, technischer, betere steekbal, genialer en denkt meer out of the box. Berghuis in Europa is een ramp. Creeert daar nooit iets. Maakt daar alleen maar fouten puur gebasseerd op het gebrek aan echt talent. Stengs in Europa tegen goeie tegenstanders zie je altijd dingen doen waarvan je kunt zien dat het een goede speler is. Stengs creeert elke wedstrijd in de eredivisie kansen of voorassists. Je kunt alle samenvattingen nog terugzien op het AZ YouTube kanaal ipv napraten

17 januari 2021 om 10:05

Stengs is helemaal geen hype. Elke kenner ziet hij enorm veel talent heeft. Zijn inzicht is veruit het beste in de eredivisie. Elke wedstrijd zie ik weer 3 of 4 fantastische passes. Het enige waar hij tegenaan hikt is het beter inschatten van risico of simpel spelen. Zo een pass tegen PSV op Boadu moet al genoeg zijn om te zien wat voor een geweldig gevoel hij in zijn benen heeft. Ik weet wel zeker dat hij meer toevoegt aan Oranje dan Berghuis. Die opent daar alleen naar de andere kant en geeft idd weleens een goede voorzet maar tegen een goede tegenstander is hij niet veelzijdig genoeg om het te gaan doen

17 januari 2021 om 00:44

32candela stumper als je de boer zn carrière n beetje gevolgd hebt dan weet je dat ie over lijken gaat als hem dat meer rendement oplevert (oliën, mounir) dan weet je dus ook dat hij niemand selecteerr op basis van gunnen

17 januari 2021 om 02:45

Dat je hier serieus op in gaat. Alleen al z'n balkje zegt wel redelijk wat eigenlijk. Natuurlijk gaat de bondscoach van Oranje zich niet wagen aan vriendjespolitiek. En buiten dat, Frank de Boer al helemaal niet!

17 januari 2021 om 01:24

32candela: hahahaha, het schoonvader argument zegt zoveel over jou en zo weinig over De Boer. Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten. Het is te zielig om op te reageren en toch trap ik er weer in.

17 januari 2021 om 05:46

Ik ben een De Boer fan en ik schat ook in dat het meespeelt dat hij geen vervelende privésituatie met Stengs wil creëeren. In een degelijke situatie zou het wel of niet selecteren van Stengs eigenlijk een beslissing moeten zijn van het KNVB bestuur.

17 januari 2021 om 09:48

Nou ik mag hopen dat beiden professioneel genoeg zijn. Dat stengs bij zichzelf te rade moet als hij niet mee gaat en dat de boer dit prima kan verantwoorden en uitleggen

Man man man wat een stelletje napraters zijn die analisten toch. Niet te geloven. Wnnr er 1 iemand komt met een nieuwe hype volgen de rest. Totaal geen eigen mening het gros. De afgelopen maanden is Stengs die hype. Ja een aantal goals en geen directe assists. Genoeg penalty’s kwamen door zijn steekbal dus dat reken ik ook als een assist en ik weet niet hoeveel mensen alleen voor de keeper gezet die het niet afmaken. Vandaag was hij niet goed maar ook niet slecht. In de topwedstrijden tot nu toe bijna altijd uitblinker. Die assists komen vanzelf maar men gaat wel erg ver nu

Te vroeg gigantisch omhoog gepraat maar dit is gewoon niks bijzonders. Leuke speler voor AZ en kan vast nog eens een stap maken maar het is gewoon een softie waar niet bijzonder veel in zit. Als je kijkt naar wat leeftijdsgenoten van Stengs in de grote competities laten zien dan kunnen we niks anders concluderen dan dat we deze jongen veel te veel omhoog hebben gepraat.

17 januari 2021 om 01:48

Vorig seizoen speelde stengs fantastisch en krijg hij de pluimen die hij verdiende. Nu een vormdip maar als hij daar uit komt is het echt wel een goede voetballer. Je doet nu alsof hij niets kan maar dat is wel heel erg kort door de bocht. En als je gaat kijken naar de toptalenten in de grote competities dan kun je ihattaren, antony, neres, boadu, sinisterra en noem het op allemaal eel af schrijven. Dit is de eredivisie. Als er een toptalent als een foden hier rond zou lopen had hij 3 jaar geleden al.naar engeland gegaan.

17 januari 2021 om 02:49

Fantastisch? Ik heb veel fantastische spelers gezien in de Eredivisie, maar vooralsnog is Stengs er daar niet 1 van. Gewoon een aardig talent met een dermate mooie motoriek dat het 't lukt maakt om naar te kijken. Dat wil niet zeggen dat het niet kan veranderen, maar Stengs heeft nog een lange weg te gaan voor de term 'fantastisch' van toepassing gaat zijn op hem als voetballer.

18 januari 2021 om 01:35

Vorig seizoen met boadu in vorm en een idrissi die de pannen van het dak speelde was hij weldegelijk fantastisch. Toen, samen met idrissi en berghuis toch echt grote smaakmakers in de eredivisie.

17 januari 2021 om 09:27

Naja te veel omhoog gepraat weet ik niet. Hij is wel uitzonderlijk getalenteerd vind ik, maar talent alleen is niet genoeg. Je moet ook hard zijn, en consistent. Daar komt ie te kort. Hij voetbalt alsof ie bang is dat z'n broek vies wordt.

Je ziet aan stengs gewoon duidelijk een aantal problemen. Hij mist duidelijk de wil om te blijven gaan. Hetzelfde met boadu. Wijndal heeft dit altijd wel. Ook lijkt het alsof stengs alles te makkelijk wil doen. Balletjes die achteloos gegeven worden en misgaan door de nonchalance. Als stengs serieus voetbalt en wat meer energie erin gooit komt het echt wel goed.

Bij Stengs moet het uit hemzelf komen, er is binnen het team AZ niemand die kwalitatief beter is en niemand die Stengs een stap verder brengt in zijn topsport mentaliteit. Waar Schuurs, Scherpen en Gravenberch opgroeien tussen Tadic, Klaassen en Tagliafico en dagelijks geconfronteerd worden hoe het is om te presteren op topniveau en het 'moeten', zit Stengs zonder grote inspirators bij AZ en is bij AZ nog altijd 'mag'. Met zijn 22 jaar is het lastig om elke week de beste te zijn, maar als Stengs verder wil moet dat wel gaan gebeuren, is het niet door goals of assists, dan door drive en inzet. De vergelijking met Tadic eerder door Hugo Borst is niet eerlijk, maar kan wel dienen als een goed inspiratiepersoon. Voor het Nederlandse voetbal hoop ik het zeker, want ik tegen PSV heb ik weer ouderwets genoten van hem.

17 januari 2021 om 02:55

Stengs is nooit de beste geweest. Jongens als Koopmeiners en (vorig jaar) Idrissi trekken AZ. We gaan de gebreken van Stengs toch niet serieus wijten aan anderen? Het probleem met Stengs is dat hij buiten z'n steekpasses maar een hele gewone aanvaller is. Het oogt leuk, maar daar blijft het bij. Ik geloof echt wel dat er meer in zit, maar zolang het er niet uitkomt, kun je 'm alleen beoordelen op wat 'ie doet.

Stengs is een prima speler, niets meer dan dat. Echt geen heel bijzondere speler verder. Dat is geen schande maar hij gedraagt zich wel alsof ie dat is.

Stengs is een prima speler, niets meer dan dat. Echt geen heel bijzondere speler verder. Dat is geen schande maar hij gedraagt zich wel alsof ie dat is.

Die AZ talenten, Stengs, Wijndal en Boadu zijn nog lang niet uitgeleerd in de Eredivisie. Alleen Koopmeinders kan aan een volgende stap denken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
T. KoopmeinersMiddenvelder2413
F. MidtsjøMiddenvelder232
M. BoaduAanvaller2211
M. BizotKeeper230
J. KarlssonAanvaller227
C. StengsAanvaller216
Z. AboukhlalAanvaller184
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

8 fans
Middenvelder, 22 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren