Dumfries: ‘Het beste is die gasten eruit te pikken en ze keihard te straffen’

Zondag, 17 januari 2021 om 07:18 • Laatste update: 10:32

Denzel Dumfries heeft de coronatijd gebruikt voor zelfreflectie, maar in die periode heeft de rechtsback van PSV zich ook nadrukkelijk ingezet voor Black Lives Matter-bewegingen. In een openhartig gesprek met Voetbal International doet Dumfries onder meer een boekje open over zijn ervaringen met racisme en de wijze waarop hij ertegen strijdt. “Het beste is de gasten die racistisch zijn eruit te pikken en ze dan keihard te straffen", aldus de aanvoerder van PSV.

Dumfries heeft geen slecht gevoel overgehouden aan afgelopen kalenderjaar, ondanks het ontstaan van de mondiale gezondheidscrisis. Hij heeft de tijd van de sportieve impasse benut om op zoek te gaan naar innerlijk geluk: “De wereld is zoveel groter dan alleen voetbal, dat vergeet je weleens als je er altijd middenin zit.” Dat er voor Dumfries meer in het leven is dan voetbal, was te zien toen hij zich inzette voor de Black Lives Matter-demonstratie in Rotterdam.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Denzel Justus Morris Dumfries (@ddumfries2)

“Racisme is voor mij altijd een item waar ik mijn mond niet over hou en heel uitgesproken over ben”, gaat de 24-jarige verdediger in op het thema. “Als sporter en bekend persoon is het soms goed je stem te laten horen. Doordat Memphis Depay, Georginio Wijnaldum, ik, maar ook anderen dit deden, durfden ook andere jonge sporters zich nu uit te spreken. Bij ons in het voetbal is er binnen een team heel veel diversiteit. Alle culturen, kleuren en geloven zijn aanwezig. Iedereen respecteert elkaar. Maar dat is niet in alle sporten zo en degenen die tegen bepaalde zaken aanliepen, voelden zich nu gesterkt. Ik vond het erg mooi met hen te praten.”

Naast het feit dat Dumfries geraakt werd door de arrestatie met fatale afloop van George Floyd, heeft hij ook zelf regelmatig te maken gehad met racisme. “Ik ben ook wel racistisch bejegend. In het normale leven en zeker in stadions. Als we een corner hebben en ik ga echt luisteren naar wat er allemaal wordt geroepen, dat is vreselijk. Je schrikt er echt van, hoor, het is niet normaal.” Dumfries wordt gevraagd hoe je het best kunt reageren. "Uiteindelijk ontwikkel je een soort afweermechanisme. Geen aandacht geven, erboven staan. Dat doen de meeste spelers, denk ik. Als het zo heftig gaat als met Ahmad Mendes Moreira tijdens FC Den Bosch-Excelsior, dan is het goed dat wedstrijden worden stilgelegd."Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door cajum)

Wat hij beschrijft wat er wordt geroepen bij een bv een hoekschop kan ik me goed voorstellen. Er zullen daar genoeg mensen zitten die allemaal racistische dingen roepen. Ik weet bijna 100% zeker dat lang niet iedereen die iets roept een racist is, maar daar zit ook voor een groot deel het probleem. Als mensen schelden willen ze iemand kwetsen en dat doet de mens door de meest kwetsende dingen te zeggen. In het geval van donkere spelers zijn dat dus dingen zoals aap, neger etc. Bij anderen wordt bv de familie uitgescholden of beginnen ze met de ergste ziektes te schelden. Ik denk dat je hier weinig aan kunt doen. Zoals Denzel zegt; proberen er boven te staan. Gelukkig maken we het nu allemaal bespreekbaar en hopelijk verdwijnt het zo hard kwetsen van mensen langzaam maar zeker meer uit de samenleving. Niet dat ik er goede hoop op heb, aangezien 'k***' nu blijkbaar ook al een normaal woord begint te worden bij velen..

17 januari 2021 om 08:45

Respect voor tegenstanders is soms ver te zoeken bij supporters. Denk aan wedstrijden Feyenoord-Ajax of Utrecht-Ajax. Als ik soms zie hoe ze te keer gaan richting spelers ook tegen blanke spelers is gewoon beschamend.

17 januari 2021 om 08:50

@Gooner4 Juist in hevige emoties komt de ware aard van de mens naar boven. De personen die dan aap of neger roepen zijn in hun diepste krochten verbitterd en racisten.

17 januari 2021 om 10:31

Niet mee eens. In hevige emoties hebben wij onszelf juist niet onder controle en ben je anders dan je daadwerkelijk bent.

17 januari 2021 om 10:41

Of ben je dan juist wie je diep van binnen bent? We beoordelen criminelen ook op hun slechtste punt en dan zeggen we niet van ja maar hij doet ook zo leuk met zn kids.

17 januari 2021 om 10:41

Dat zeg je goed. Je hebt de sociaal acceptabele versie van jezelf waarmee je je in de maatschappij presenteert niet onder controle. Het masker valt af, de ware aard komt naar boven.

17 januari 2021 om 12:40

Maar we willen ze ook een 2e kans geven. Als je iets herhaaldelijk doet, dan kun je idd zeggen dat iemand zo is. Wat iemand een keer uit emotie doet, wil niet direct iets zeggen over een persoon. De ware aard van mensen is niet veel anders dan die van dieren, alleen kunnen wij nadenken. Dat nadenken bepaalt wie jij bent en wat je doet

17 januari 2021 om 12:42

Dus iedereen heeft een masker op? Kom op zeg. Jij kent geen mensen die bv normaal geen vlieg kwaad doen, maar door woede iemand wel eens hebbe geslagen? Zo zijn er honderden voorbeelden.

17 januari 2021 om 09:07

Eens. Het begint met verplaatsen in de ander, al zijn er ook veel dingen die gewoon nog niet goed zijn en 'onbewust' racistisch. Op school was ik bv altijd als eerste aan de beurt, werd veel opgeblazen en direct van het meest slechte uitgegaan. Kort gezegd ik was een model leerling, omdat ik wist dat ik met niets weg kwam en nog werd ik voor een hele hoop aangesproken. Dan heb je 2 keuzes of je gaat je zo gedragen omdat je toch al de schuld krijgt of je probeert er boven te staan. Als jong gastje tussen de 12 tot 15 jaar is dat echt verdomd moeilijk. Toen ik een jaar of 20 was ben ik nog eens terug gegaan tijdens een reünie en heb er in een gemoedelijke sfeerbmet een aantal leraren over gesproken. Ze besefte het echt niet, totdat ik ze erop wees. Het is hetzelfde met pesten, waar wordt een grap maken ten koste van een ander pesten. Dat heeft gewoon ook heel veel te maken met hoe het bij de ander binnen komt en vervolgens hoe daar weer op gereageerd wordt. Al moet ik wel zeggen dat ik kleur/afkomst te centraal vind staan in het debat. Geaardheid verdiend nog wel meer aandacht. De massale verontwaardiging bij fout gelopen arrestaties van donker gekleurde mensen mis ik echt heel erg op het moment dat er mensen met een homosexuele geaardheid aan het einde van een stapavond ik elkaar geslagen worden. Dan zouden de demonstraties in soort gelijke mate plaats moeten vinden, want als samenleving zijn we dan geet steek verder gekomen dat de jaren waren mensen openlijk de KKK steunde en mensen met een andere achtergrond belaagde. Verdwijnen zal nooit gebeuren, als we het nu eens zover krijgen dat het alleen gebeurd om te beledigen zijn we echt een stap verder. Dan wordt het namelijk pesten en daar zijn allerhande oplossingen voor. Dat niet bewuste is echt veel en veel erger, daar is namelijk niets voor dan aanspreken en bespreken, maar zoals ik net al constateerde, daar is niet altijd (zelfs vaak niet) de mogelijkheid voor, simpelweg omdat partijen niet op gelijke hoogte staan. En dan hebben we het geen eens over typisch als Akwasi die totaal niet positief bijdragen.....

17 januari 2021 om 09:13

Prachtige reactie. Volledig mee eens.

17 januari 2021 om 10:39

Het onbewuste is hetgeen wat mensen ook enorm kan kwetsen inderdaad. Het is echter lastig om dit te begrijpen als jij totaal niet in de schoenen van de ander staat. Ik kan voor de grap tegen een donker iemand 'aap' zeggen, zonder dat ik me ervan bewust zou zijn dat het voor hem mss wel erg kwetsend is. Precies hetzelfde bij erge ziektes of geaardheid. Ben het ook met je eens dat het tegenwoordig wel enorm selectief is en het maar 1 kant op waait. Alles met/tegen mensen met een kleur wordt 10x belangrijker en erger gemaakt dan andere dingen. Voor zo'n dingen moeten we wel waken.

Alle clubs roepen wel zo hard dat ze tegen racisme zijn maar in de praktijk wordt er gewoon niet of nauwelijks opgetreden. Als ik hoor wat er in ons vak af en toe geroepen wordt en de stewards en beveiligers staan erbij en kijken er naar en gaan in de rust en voor de wedstrijd gezellig lopen doen met deze figuren dan klopt er toch iets niet?

Ik vind het vooral typisch dat men in Nederland die zaak rond die veroordeelde crimineel als George Floyd gebruikte om de straat op te gaan. Dit terwijl in Nederland het meest discriminerende en racistische beleid van de belastingdienst werd blootgelegd. Mensen als fraudeur bestempelen omdat ze een buitenlandse achtergrond hebben. Deze mensen hun rechten ontnemen en structureel levens kapotmaken. Dat is er gebeurd en gaat tot op heden gewoon door. Toen hoorden we BLM en meneer Dumfries niet en we horen ze nog steeds niet over hoe erg het is dat dit is gebeurd. Dat vinden schijnbaar niet erg. Heb je een keer een voorbeeld van het zogeheten institutioneel racisme in Nederland en dan gebruik je het niet. Want met meneer Floyd kon men zich beter identificeren.

17 januari 2021 om 09:15

Het is ook een beetje de hype. Dan zie je wat idioten rellen in Amerika, wordt dat massaal gerechtvaardigd en krijg je over de hele wereld een hype die in de kern uiteraard een goed doel heeft, maar juist ook een onverbindende factor heeft. Over de toeslagenaffaire had de verontwaardiging bij deze community nog groter moeten zijn, daar ben ik het mee eens. De onthullingen van journalist Pieter Klein waren echt schrijnend.

17 januari 2021 om 09:16

Amen to that! Die geselecteerde verontwaardiging van een hoop deugmensen is stuitend. Racisme is erg en moet inderdaad gestopt worden, maar ga dan ook de straat op tegen onze beleidsbepalers..

17 januari 2021 om 09:39

Ik denk vooral dat voetballers zich niet dusdanig in actualiteiten verdiepen om veel mee te krijgen van de toeslagen-affaire. Die gaat overigens ook een stuk verder dan puur discriminatie. George Floydd was inderdaad een beetje een hype en slechts een klein voorbeeld van een groot probleem dat al veel langer speelt, maar roepen dat mensen hypocriet zijn omdat ze zich niet altijd over uitspreken vind ik zo iets raars. Je gaat toch ook niet naar een benefietgala van de knkerbestrijding om te roepen dat aids ook erg is?

17 januari 2021 om 10:37

Van meneer Floyd uit de VS kregen ze ook genoeg mee, evenals van de onzin die meneer Derksen riep rond Akwasi. Dus de actualiteit van de toeslag-affaire hebben ze vast ook mee gekregen. Het gaat my niet op de hypocrisie, het gaat mij om de trigger waarom je de straat op gaat. Die toeslag-affaire is ook pure racisme en discriminatie en het op voorhand veroordelen van mensen omdat ze een buitenlandse achtergrond hebben. Institutioneel racisme, precies datgene waar ze de straat op gingen bij George Floyd. Daarom vind ik jouw voorbeeld niet zo sterk. Aids en knker zijn gewoon andere ziektes. Bij Floyd en de toeslagen-affaire was het precies hetzelfde, namelijk institutioneel racisme. Echter kunnen ze zich meer identificeren met een veroordeelde crimineel in de VS en vinden ze woorden van Johan Derksen stuitender, dan gezinnen waarvan kinderen uit huis gezet worden, mensen zelfmoord plegen, levens kapot gaan, etc.

17 januari 2021 om 10:41

Tja, het is vaak ook maar net hoe het uitkomt. Grotendeels is het 1 grote hypocriete bende.

17 januari 2021 om 11:25

@Master, zelfs de trigger waarvoor ze de straat op gingen vond ik onzin. Ze hebben een veroordeelde crimineel heilig gemaakt tijdens die demonstraties. Iemand die bij een overval een pistool richtte op de buik van een zwangere vrouw! Bovendien bleek later uit de bodycams dat de politie weliswaar onzorgvuldig handelde, maar zeker niet racistisch. In het begin waren ze zelfs heel respectvol tegen hem!

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2314
E. ZahaviAanvaller167
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller81
Y. VertessenAanvaller60
Y. MvogoKeeper230
M. RomeroAanvaller11
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Verdediger, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 22 1 4 0
2019/2020 PSV 25 7 6 0
2018/2019 PSV 34 4 4 0
2017/2018 sc Heerenveen 35 4 8 0
2017 sc Heerenveen 0 0 0 0

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren