‘Veel mensen dachten dat ik bij Ajax zat omdat mijn vader daar ook was’

Woensdag, 13 januari 2021 om 12:31Rian Rosendaal • Laatste update: 12:42

Justin Kluivert weet dat hij als voetballer vaak wordt vergeleken met vader Patrick Kluivert, die furore maakte bij onder meer Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. De door AS Roma aan RB Leipzig verhuurde vleugelaanvaller is echter niet constant bezig met de vergelijking. De ambitieuze Justin Kluivert is vooral bezig met zijn eigen loopbaan als profvoetballer. Ook is er een terugblik op zijn jeugdjaren in de opleiding van Ajax.

"De vergelijking is altijd wel een issue, maar ik ga er volgens mij goed mee om", zo verklaart Kluivert junior in een uitgebreid interview met Sportbuzzer. "Voor mij persoonlijk is er geen extra druk, omdat ik niet wanhopig probeer te bewijzen dat ik beter ben dan mijn vader. Het motiveert mij alleen maar om mijn eigen kwaliteiten als voetballer te tonen. Mijn vader weet wat mij als speler bezighoudt. Het is alsof hij zijn eigen loopbaan in mij ziet. Als ik iets niet goed doe, zegt hij dat ook tegen mij. Dan geeft hij me tips over wat ik anders en wellicht beter moet doen."

Kluivert zette in de jeugdopleiding van Ajax zijn eerste stappen als voetballer. "Toen ik jong was en nog bij Ajax speelde, was mijn vader daar ook nog lange tijd", aldus de huurling van RB Leipzig over zijn vader, die in 1995 de Champions League veroverde met Ajax. "Ik voetbalde er niet vanwege hem, maar omdat ik zelf een goede speler ben. Veel mensen dachten dat ik bij Ajax speelde omdat mijn vader daar ook was. Dat heeft me altijd gemotiveerd. Ik wilde de wereld laten zien dat dit allemaal mijn eigen verdienste is. Ik heb aan mijn eigen kwaliteiten te danken dat ik zover ben gekomen."

De voormalig Ajacied krijgt geregeld adviezen van zijn vader, ondanks de afstand tussen het tweetal. "Hij werkt en woont in Spanje (als hoofd opleidingen van Barcelona, red.). En ik verblijf nu in Duitsland. Maar er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden om die afstand te overbruggen. We schrijven elkaar regelmatig en brengen daarnaast tijd door aan de telefoon. En in die gesprekken gaat het niet alleen over voetbal. We praten dan ook over God en de wereld in het algemeen", aldus de buitenspeler, die volgens zijn vader een goede keuze heeft gemaakt met RB Leipzig. "Hij vond het verstandig dat ik bij AS Roma vertrok."

TOP 10 GOALS - Lassina Traoré
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door formus)

Het zal belangrijk zijn voor Justin om na deze verhuurperiode gewoon een club te vinden, waar hij veel aan spelen kan toekomen en minder concurrentie heeft dan bij de subtoppers. Bij Roma is 't hem niet geworden en of Leipzig nou interesse in hem zal hebben na deze periode, dat betwijfel ik ook. Hij heeft gewoon stil gestaan in de ontwikkeling en het is belangrijk dat hij een club zal vinden waar hij vertrouwen kan opdoen en hopelijk weer kan gaan vlammen. Misschien moet je er dan voor kiezen om een stapje terug te doen naar een middenmoter, onder het niveau van een Roma/leipzig.

"ik heb aan mijn eigen kwaliteiten te danken dat ik zover ben gekomen."

Tuurlijk heeft hij kwaliteit, maar vaak zie je ook bij zulke jongens dat ze meer kansen krijgen dan spelers zonder mooie achternaam, dat kun je niet ontkennen. Met als grote voorbeeld Jordi Cruijf. Ik denk dat als hij Janssen had geheette, hij minder snel was gedebuteerd voor Ajax 1.

13 januari 2021 om 12:38

Nog minder snel gedebuteerd? Knap als die niet eens heeft gedebuteerd voor Ajax 1. Debuteerde bij Barcelona 1 en heeft buiten de jeugdopleiding in Nederland nooit meer in Nederland gespeeld op volwassen niveau.

13 januari 2021 om 13:18

Excuses, ik doelde op Justin en niet op Jordi met mijn laatste zin

13 januari 2021 om 13:07

Kluivert was in de jeugd ook gewoon een heel groot talent, heeft het zelf afgedwongen. Gewoon een domme keuze geweest om zo vroeg weg te gaan, speler met veel potentie die een uitstekende buitenspeler zou zijn voor Ajax.

13 januari 2021 om 13:51

Hier heb je helemaal gelijk in! Al die zoontjes van krijgen kansen in de jeugdopleiding zonder gescout te worden. Zo lang papa daar dan speelt mogen ze sowieso blijven waardoor je niveau ook omhoog gaat. Er zijn zoveel voorbeelden van, zeker de periode 2000 tot nu.

13 januari 2021 om 14:00

Volgens mij heeft messi ook wel eend gezegd dat een van zijn zoontjes totaal geen interesse heeft in voetbal maar die zit volgens mij ook in de jeugdopleiding ban barcelona. Als je een bekende achternaam hebt of connecties hebt in de voetbalwereld kan je ook ver komen inderdaad.

13 januari 2021 om 15:46

Barcelona heeft een aparte tak waar de kinderen spelen van fc barcelona 1 spelers, daar speelt de zoon van messi. Niet in de jeugd van fc barcelona oftewel "la Masia"

Hij was al erg vroeg, erg goed. Was zelfs beter dan Neres en volgens mij ook wat jonger. Vervolgens maakt hij zelf die stap naar aroma. Zonde voor hem, een zegen voor Ajax (komst Tadic). Hij is nu niet waar die had moeten staan, maar doet het op zijn leeftijd nog steeds beter dan meeste Nederlandse leeftijdsgenoten in het buitenland (uitgezonderd De Ligt).

13 januari 2021 om 12:54

beter dan Neres? Ik zag bij Neres meteen al dingen die kluivert niet had. Kluivert ging trouwens net als Younes ook 9 van de 10 keer binnendoor. Weet nog dat ik dahct wat is in hemelsnaam het verschil tussen die 2.

13 januari 2021 om 12:59

Ik zie niet in waarom Kluivert beter zou zijn dan Neres. Neres heeft wat aanloopproblemen gehad, maar is een betere voetballer dan Kluivert. Imho dan !

Even een beetje offtopic, maar Patrick Kluivert is een beetje voor mij tijd. Ik heb altijd een beetje het idee gehad dat Patrick Kluivert een beetje hetzelfde als Sneijder heeft gehad, dat dit een tijdje top is geweest, maar ook snel weer van het podium verdween? Ik weet niet of het ook echt zo is hoor, maar heeft Patrick er alles uitgehaald of zat er, net zoals bij Sneijder, nog meer in?

13 januari 2021 om 12:44

Nee, die heeft er alles uitgehaald. Was niet alleen top bij Ajax, maar ook bij Barcelona. De laatste topspits die Ajax voortgebracht heeft.

13 januari 2021 om 12:55

Maar na zijn tijd bij Barcelona was het toch wel voorbij? Ik bedoel, toen was die toch nog niet qua leeftijd versleten? In 2004 deed die volgens mij bij het Nederlands elftal al niet meer mee op het EK, dat is nog geen 10 jaar voordat hij als 18-jarige de winnende maakt in de CL finale.

13 januari 2021 om 12:59

Kwam ook door een van Nistelrooij he die toen top van de wereld was.

13 januari 2021 om 13:06

@Soccer Kluivert was tijdens het Ek 2004 al afgetakeld had niets met Van Nistelrooy te maken ze zijn zelfs even oud,na ze 28ste was ze carrière klaar bij Newcastle,Lille en Psv niets goed laten zien

13 januari 2021 om 12:56

Patrick Kluivert is by far de beste spits die het Nederlandse voetbal de afgelopen 25 jaren heeft gehad. En na hem is er ook bij Ajax geen completere spits meer geweest. Hij heeft pech gehad met blessures, anders had hij nog meer uit zijn carriere kunnen halen. Door die blessures is zijn carriere een beetje als een nachtkaars uitgegaan. Helaas. Fantastische spits. Kon alles!

13 januari 2021 om 12:58

Marco van Basten?

13 januari 2021 om 12:59

Die speelde niet in de afgelopen 25 jaar

13 januari 2021 om 13:01

Ik zeg ook laatste 25 jaar! Van Basten zat voor Kluivert. Maar dan nog vind ik Kluivert een betere spits dan Van Basten. Twee geweldenaars hoor, maar als voetballer en spits had ik Kluivert hoger zitten.

13 januari 2021 om 13:15

Kluivert beter dan Van Basten? Gelukkig mag iedereen een mening hebben 😉.

13 januari 2021 om 14:34

Van Basten, drievoudig europees voetballer van het jaar, tweevoudig wereldvoetballer van het jaar, Europees topscorer, won twee keer de EC I en twee keer de wereldbeker met AC Milan en de EC II met Ajax, werd Europees kampioen, topscorer en beste speler van het EK met Oranje... Van Basten was snel, sierlijk, technisch, kopsterk, compleet, had een killerinstinct, één van de beste spitsen aller tijden. Kluivert was een goede spits maar hij heeft niet bijna bereikt wat Van Basten heeft bereikt. Van Basten was in alles nog net iets beter.

13 januari 2021 om 14:35

Robin van Persie? Alles we het over absolute pieken hebben individueel.

13 januari 2021 om 12:58

Heeft het na Ajax en een mislukt avontuur bij Milan geweldig gedaan in die jaren bij Barcelona maar daarna nergens meer top geweest. Terwijl Sneijder gewoon na Ajax bij meerdere clubs top was.

13 januari 2021 om 13:03

Had alles te maken met zijn knieklachten. Is daarna nooit meer 100% geweest.

13 januari 2021 om 13:25

Zlatan, eventjes opgezocht: Van Basten scoorde 1x per 113 minuten. Kluivert 1x per 169 minuten. Niet zo maar een verschilletje. En Van Basten had ook nogal wat last van klachten 😉. En tuurlijk zijn de tijden niet te vergelijken, maar poeh, Van Basten stond er altijd als het moest. EK, ECI, ECII. Wat een killer. Maar ook technisch. En snel. En.... Eigenlijk alles.

13 januari 2021 om 13:31

@Formus blijkbaar heb je Kluivert gemist op het Ek 2000 en wk 98 waar we 2x de finale moesten halen en Kluivert bezorgde Ajax de Cl

13 januari 2021 om 14:36

Van Basten Nederland het Europees kampioenschap, Ajax de EC II en AC Milan 2 x de EC I.

13 januari 2021 om 14:53

@recoba zullen we de erelijsten even naast elkaar leggen? kluivert CL 1 x van basten 2x europa cup kluivert 0x van basten 1x wereldbeker kluivert 1x van basten 2x europese supercup kluivert 1x van basten 2x nationale supercups kluivert 2x van basten 3x nationale titels kluivert 4x van basten 6x nationale beker kluivert 0x van basten 3x euopees kampioen landenteams kluivert 0x van basten 1x dus in alles steekt marco boven patrick uit en dan laat ik de individuele prijzen nog maar even buiten beschouwing

14 januari 2021 om 10:40

recoba19, Heb Kluivert niet gemist hoor. Hij echter wel, de penalty halve finale .

13 januari 2021 om 13:54

Kluivert was wel vroeg opgebrand maar hij was ook vroeg top, beetje hetzelfde als bij Rooney vind ik. Sneijdertje is eigenlijk maar 1 jaar goed geweest in een anti voetbal team. De rest kwam hij tekort bij Real en heeft hij zijn tijd uitgezeten in Turkije. Totaal niet te vergelijken met de grote carrière van Kluivert! Na Barca was het alleen echt wel klaar met Kluivert.

Zijn vader was een van de beste spitsen die het Nederlands voetbal heeft voortgebracht. Hij is kleiner en speelt meer vanaf de vleugel. Je kan en mag ze eigenlijk niet vergelijken, maar als je dat toch doet is hij in mijn ogen niet eens 50 procent van wat zijn vader was.

Hij zal gerust in het voetbal gebleven zijn vanwege zijn kwaliteiten, maar bij Ajax is hij wat sneller terecht gekomen vanwege het korte lijntje van zijn vader. Niets mis mee. Af en toe een mazzeltje kun je goed gebruiken. Uiteindelijk gaat het erom hoe je het verder oppakt. En dat doet hij naar behoren lijkt me.

Zou hij zijn uitspraak ook daadwerkelijk zelf geloven? Natuurlijk is hij een goede voetballer, maar dat hij al vroeg in de jeugdopleiding van Ajax terecht kon heeft 100% ook te maken gehad met wie zijn vader is. Kinderen van sporters worden nou eenmaal eerder in de gaten gehouden, als deze ook dezelfde tak van sport beoefenen als hun ouders. Clubs hopen dat het talent dan in de genen zit.

13 januari 2021 om 13:19

Zeker waar. Bij Ajax zie je vrij veel 'familie van' momenteel. Ook vaak jongere broertjes van grote talenten dus niet per se familie van oud spelers. Musampa bij Jong Ajax, Kasanwirjo broertjes in opleiding, broertjes Unuvar, broertjes Steur, Broertjes Setford, broertjes Timber natuurlijk, broertjes Ouazane (hier is jonger broertje de meer talentvolle lijkt het, dat is wel bijzonder), broertjes Nash, zoontje van Heitinga, Gravenberch zijn broer zat in de opleiding, Hansen zijn broer heeft vaker stage gelopen, Taylor zijn vader was oud profvoetballer, zoontje van Vink, zoontje van Reiziger, zoontje van Bobson, zoontje van Enoh, zoontje van Schaken en dan zijn er nog best wat achternamen die bekend zijn maar waar ik niet van weet of het familie van is/of het broertjes zijn, Daar kan je best een selectie mee vullen al, geen idee of dat bij andere clubs ook zo is.

13 januari 2021 om 15:04

@wolterx, klopt Zakaria Ouzane en Vink zaten ook al eerder bij elkaar in het team. Ouzane was een jaartje eerder weg, samen met Moester die ook in team zat. Het jaar dat Vink vertrok naar Ajax, vertrok zijn hele team naar bvo's. 5 gingen er naar Ajax, Van de Pavert zat daarbij.

Bij Feyenoord heb je er ook veel. Die Timber broertjes kwamen daar vandaan. Bogarde broertjes die beiden zijn vertrokken, Kongolo broertjes, zoontje van Persie, broertjes Rekik, broertjes oulad, m'hand die zijn vertrokken na een conflict, Kokcu broertjes.

In het basketbal op het hoogste niveau zie je ook opvallend vaak profvaders. van de 30 best betaalde spelers momenteel hebben er maar liefst 7 een basketballende vader gehad. Eentje die op profniveau aan atletiek deed.

Dat hij kwaliteit heeft ziet men wel. Maar je begint bij een bvo omdat je het kindje van bent... Geldt voor heel veel anderen ook. En daar pak je een voorsprong omdat je vanaf dag 1 een goede opleiding krijgt. Is anders wanneer papa van Jantje die bij jou in het team zit, op maandag en woensdavond vrij is en wel even voor de groep gaat staan.

Natuurlijk speelt zijn achternaam wel een rol, of denkt hij nou zelf echt dat hij die Golden Boy trofee won door z’n ge-wel-di-ge vorm bij Ajax toentertijd? Verder moet ik nog maar zien waar hij terecht komt. Een Roma/Leipzig lijkt mij toch wel zijn plafond.

13 januari 2021 om 14:53

Hij won Golden Boy niet, dat was De Ligt. Hij won wel Nextgen oid. Wat toen inderdaad nergens op sloeg

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3520
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Q. PromesAanvaller166
D. TadićAanvaller169
L. TraoréAanvaller117
A. OnanaKeeper160
D. KotarskiKeeper00
N. TagliaficoVerdediger130
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
154 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2016-2016 Curaçao
2015-2015 Curaçao
2007-2008 Lille OSC
2006-2007 PSV
2005-2006 Valencia
Laatste voetbalnieuws

‘Veel mensen dachten dat ik bij Ajax zat omdat mijn vader daar ook was’

Justin Kluivert weet dat hij als voetballer vaak wordt vergeleken met vader Patrick Kluivert, die furore maakte bij onder meer Ajax, Barcelona en het Nederlands elftal. De door AS Roma aan...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren