Kenneth Perez schrikt en telt zes spelers met overgewicht in één wedstrijd

Dinsdag, 12 januari 2021 om 08:28Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 09:24

Kenneth Perez vraagt zich af of FC Emmen, de hekkensluiter van de Eredivisie, veel aandacht besteedt aan de fysieke gesteldheid van de spelers. Niet voor de eerste keer noemt de oud-voetballer en analyticus van ESPN met naam en toenaam voetballers die in zijn optiek enkele kilo’s te zwaar zijn. Een maand geleden was Perez bijvoorbeeld lovend over de kwaliteiten van Ahmed El Messaoudi van FC Groningen, maar hij vond hem ‘altijd wat aan de corpulente kant’. “Ik weet niet of het het shirt is, of dat hij gewoon zo gebouwd is.”

Presentator Vincent Schildkamp vroeg Perez maandagavond bij het programma Voetbalpraat wat Dick Lukkien rigoureus anders zou moeten doen bij FC Emmen, dat dit seizoen nog geen enkele competitiezege boekte. De Deen begon meteen te lachen. “Emmen is een leuke ploeg, maar het heeft weinig met profvoetbal te maken. Ze hebben gewoon vier tot vijf veel te zware spelers. Ik wil niet de fitnesscoach uithangen, maar we hebben het wel degelijk over betaald voetbal in Nederland.”

Perez gaf de wedstrijd tussen FC Emmen en FC Groningen (2-1) in de TOTO KNVB Beker, van 15 december jongstleden, als voorbeeld. “Ik zag gewoon vijf tot zes spelers op het veld rondlopen die veel te zwaar waren. En FC Emmen had er de meeste van.” Perez noemde captain Anco Jansen meteen als voorbeeld. “Hij kan haast niet meer lopen, hij is veel te zwaar. Keziah Veendorp. Die keeper (Dennis Telgenkamp, red)”, somde hij op.

“Het verbaast mij dat het kan in een betaalde competitie die zichzelf serieus neemt.” Perez vindt het dan ook een rare zaak. “Ze hebben geld genoeg. De club haalt Zuid-Amerikanen en betaalt ook vrij goed. Maar er wordt tegelijkertijd niet geëist dat je een bepaald vetpercentage hebt en dat is gewoon nodig. Als ik te zwaar was, was ik veel minder. Fitheid is een essentieel onderdeel van het profvoetbal”, benadrukte de oud-voetballer.

FC Emmen is na de nederlaag van zaterdag tegen FC Twente (1-4) de tiende ploeg ooit die geen van de eerste vijftien Eredivisie-duels van een seizoen wist te winnen: vijf remises, tien nederlagen. Acht van de voorgaande negen ploegen die dit overkwam degradeerden in die betreffende campagne. Ook zorgwekkend: voor de tweede keer dit seizoen kwam FC Emmen zaterdag tot slechts één schot op doel in een thuiswedstrijd, dat overkwam de Drenten in de vorige twee seizoenen in totaal slechts één keer.

Ten Hag: 'Hoe wij de rug rechten, dat is geweldig' | Reactie na Ajax - PSV
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door yelle)

Emmen gaat eruit - het is gewoon niet goed genoeg, helemaal nu ADO aan de boom heeft geschud, want die vond ik op voorhand nog slechter. Fortuna startte slecht maar heeft gewoon een leuke ploeg (dit zeg ik niet na zondag, maar ook toen ze onderin stonden). Het tegenovergestelde van rkc. Zij zijn leuk gestart maar hebben gewoon te weinig kwaliteit.

Ik zag het inderdaad ook ja, Jansen en Veendorp, dat kan toch niet man. Jansen is aan de bal echt een geweldige speler voor Emmen begrippen, maar brengt 0.0 diepgang. RKC, Ado Willem II etc. staan ook niet hoog, maar hebben in ieder geval nog snelle buitenspelers die voor enige dreiging kunnen zorgen. De twentse verdediging had een heerlijke avond zo. Nee Emmen in de ED is einde verhaal na dit seizoen

Die Veendorp en Janssen is echt lachwekkend om naar te kijken. Je zit bijna op de helft van het seizoen en die twee hebben een pokkel waarbij ons bierteam nog afgetraind lijkt. Als ze nou de pannen van het dak speelden kon je nog enige coulance bieden maar dat doen ze allerminst. Ik weet nog wel dat we eerst niet mochten zeggen dat het geen campingelftal was, maar als je dit ziet rondlopen kan je weinig anders roepen.

12 januari 2021 om 10:23

Het aparte is, is dat Veendorp altijd zo'n bouw heeft gehad. Toen bij Groningen in de jeugd was hij ook al stevig. Jansen daarentegen... Die heb ik wel slanker gezien bij zijn tijd bij Roda, dus aan bouw zou het niet liggen. En Telgenkamp mag idd wat afvallen.

Nou ja, ik ben paar jaar geleden 1x bij Emmen geweest voor avondje "skybox", (groot woord in t geval van Emmen).
Daar vernam ik dat ze 3 a 4x in de week een dik uur trainen. Daarnaast rondje gelopen door het "fitnesshonk", daar liggen een paar gewichten van 2 of 4 kilo en dat is het wel.

T is toch ongelooflijk, dan heb je het talent om met je hobby je brood te verdienen en dan ben je te beroerd om er wat voor te doen.
En vanuit de club is het ook ongelooflijk. Je betaalt de jongens fulltime, dus je kunt ze toch ook gewoon een paar uur per dag op de club houden om te trainen en voor krachttraining.

12 januari 2021 om 10:06

Dat is echt belachelijk, 4 keer in de week een uur trainen. Ik ken een jongen bij de graafschap die 5 keer in de week gewoon 9 uur op de club is en echt niet voor 1 uur thuis is. En dat loopt op tot een uur of 4. Is ook natuurlijk net hoeveel aandacht je erin steekt en die jongen steekt er veel aandacht in naast trainingen, maar wat een verschil. Die staan ook echt niet korter dan 2 uur op het veld per training. De trainer is overigens wel weer minder, wel heel duidelijke voorkeurtjes binnen het team en durft de 'toppers' niets te maken. Ieder zo z'n minpunten.

12 januari 2021 om 13:42

Complete onzin! Een van de spelers is een goede vriend van me en ik kan je vertellen dat ze echt wel wat meer trainen dan wat jij hier nu benoemd. De faciliteiten zijn inderdaad minder professioneel dan andere Eredivisieploegen, maar het beeld wat jij nu schetst komt niet in de buurt van de realiteit.

12 januari 2021 om 13:55

ik heb het over een paar jaar terug, dus hoe het nu is weet ik niet.

12 januari 2021 om 14:28

Verder zijn faciliteiten geen excuus voor fitheid. Nu heb ik niet zo op de spelers van Emmen gelet, maar als die jongens echt niet fit genoeg zijn, is dat natuurlijk lachwekkend.

De term 'campingelftal' zal wel weer rond gaan zingen. Vorige keer dat dat gebeurde snoerden ze alle critici de mond en bleven ze met heel behoorlijk voetbal nog een jaartje in de Eredivisie. Ik verwacht niet dat ze het nu gaan redden en dan is het vrij amateuristisch als dit soort zaken daar een rol in spelen.

12 januari 2021 om 14:31

Nou ja, snoerden alle critici de mond? Ze hadden vooral het geluk dat ze niet het enigste campingelftal waren. Ik heb het idee dat minstens 60 procent van de Eredivisie kan degraderen als het even tegenzit. Het verschil onderling is vaak maar 1 of 2 spelers die het verschil kunnen maken. Als je kijkt naar de omvang van de club, was het meer een kwestie van tijd geweest dat ze eruit zouden gaan. Het is een leuke club hoor, maar die moeten echt groeien als ze een stabiele Eredivisieclub willen worden.

12 januari 2021 om 15:01

Nou ja ze speelden best leuk voetbal bij vlagen en bleven als gedoodverfde degradant vrij makkelijk in de Eredivisie uiteindelijk. Misschien klinkt 'de mond snoeren' inderdaad een beetje alsof ze het beste voetbal van de Eredivisie speelde haha, dat viel dan toch wel mee.

Ik denk dat het sprookje uit is na dit seizoen voor Emmen, Cambuur is een mooie vervanger

Het zal bepaald wel niet uit weelde zijn dat Lukkien deze te zware spelers opstelt. Beter een dikke die kan ballen dan een dunne die er helemaal niks van kan. Blijft onverlet dat de club er voor moet zorgen dat deze werknemers topfit behoren te zijn.

Haha, moet zeggen dat ik die Jansen al een tijdje in deze vorm/conditie zie en me er echt over verbaas. Want er is inmiddels al een behoorlijke tijd overheen en een beetje profvoetballer heeft het er toch zo af. En wat Perez ook zegt is natuurlijk waar; fitter ben je beter en zeker zo'n goede voetballer als Jansen heeft dat toch wel nodig. Al is het alleen al om beter of makkelijker te bewegen.

12 januari 2021 om 12:52

Overigens vind ik dit ook van Mats Seuntjens. Aangezien ik Fortuna fan ben en hem al heel het seizoen zie aanmodderen vraag ik me echt af wat zo'n speler bezielt om het op 60% te proberen.

Jansen voetbalt als een veteraan. De techniek en het balgevoel is er wel, maar daarmee is alles gezegd. Zegt ook veel dat zowel De Leeuw als Jansen beide in de spits stonden. Beide zijn niet meer de snelsten en missen de scherpte.

Je ziet vaak dat clubs vanuit de KKD met vertrouwen (ze zijn immers kampioen geworden/gepromoveerd 1 of 2 seizoenen kunnen verrassen in de eredivisie. Als er dan niet genoeg versterkingen/vers bloed bij komt dan zakken ze daarna meestal weer terug op hun normale niveau en valt het vaak tegen. Bij Emmen lijkt de verrassing er nu wel af en als dit soort dingen ook nog naar boven komen, lijkt het wel een lastig verhaal te worden.

12 januari 2021 om 14:33

Het zijn vaak de middelen die ze in de steek laat. Sterkhouders en de getalenteerde jongens vertrekken en je kunt niet eeuwig iets vergelijkbaars terughalen als je nauwelijks iets te spenderen hebt. Dat gaat een keer mis als de middelen zo gering zijn. Wel sneu, want qua beleid hebben ze het goed gedaan. Meer zit er alleen niet in tot de club gaat groeien.

Voor wat Fc Emmen betreft heeft Perez gelijk.
Tegen Fc Twente afgelopen Zaterdag werden ze vanaf minuut 1 nagenoeg aan alle kanten voorbijgelopen.
Misschien hadden ze wat compacter moeten spelen.
Theo Jansen was in z'n Twente periode behoorlijk aan de zware kant.
Maar behoorde tot de betere spelers van de selectie destijds.
Zeefuik idem dito,maar compenseerde dit met een goede techniek waarover hij beschikte.
Zo zijn er volgens mij nog meer voorbeelden.

12 januari 2021 om 12:10

Ailton en de originele Ronaldo konden ook met een pensje op hoog niveau presteren. Heeft ook altijd wel wat grappigs een dikke voetballer.

12 januari 2021 om 12:19

Nu je het zegt, moet ik opeens denken aan Diègo Maradonna.
Die was op een bepaald moment ook een paar kilo aangekomen,en wist zich tot op een bepaald moment in z'n carrière nog behoorlijk te handhaven op topniveau.

12 januari 2021 om 14:35

Maar tegenwoordig kom je daar niet meer mee weg. Het fysieke aspect is veel bepalender gaan worden en clubs hebben allemaal data-analyses en noem het allemaal maar op. In het huidige voetbalklimaat is het onacceptabel voor een profvoetballer om niet fit te zijn.

Ik vond Perez altijd één van de leukste analysten, maar het lijkt wel alsof hij de laatste tijd overal over moet klagen. En elke keer over dat overgewicht of conditie, dat is eigenlijk sowieso iets waarover je niet echt kan oordelen op basis van beelden.

12 januari 2021 om 12:53

Ben het wel met je eens over Perez en z'n geklaag (gister ook over Pratto), maar in dit geval moet ik toch wel zeggen dat 'ie een punt lijkt te hebben. Want als je Anco Jansen vorig seizoen (of prima; nog daarvoor) zag, was het toch wel echt een stuk fitter en je ziet nu ook gewoon dat hij echt wel een onsje teveel heeft. En ook dat zie je direct weer terug in z'n spel.

Johan Derksen loopt ook altijd maar goedkoop te praten. Geeft vaker "lompe" kritiek dan dat hij iemand een schouderklopje geeft. Heb bij hem altijd het idee dat hij zijn mening aan het grote publiek probeert te verkopen door met de juiste windrichting mee te praten.

FC Obesitas. maar serieus, hoe kan je overgewicht hebben als voetballer je beroep is? je speelt professioneel voetbal. dat het een keer net na de zomerstop gebeurd ok, maar we zitten inmiddels al in december

Anco Janssen is gewoon een karikatuur van een profvoetballer. Het kan er technisch wel allemaal aardig uit zien aan de bal, hij is gewoon te dik! En dat is al seizoenen lang het geval. Die man wil gewoon niet het onderste uit de kan halen voor wat zijn fysiek betreft. Tja, dan moet je maar in de KKD of op amateur niveau gaan ballen. In de eredivisie moet je fysiek toch in orde zijn. Dit is echt lachwekkend.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. El MessaoudiMiddenvelder186
D. van KaamMiddenvelder181
M. El HankouriAanvaller172
J. LarsenAanvaller177
S. PadtKeeper180
A. MatusiwaMiddenvelder150
P. JoostenAanvaller153
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren