Eerste Klassieker tussen Ajax en Feyenoord wordt klus voor Makkelie

Maandag, 11 januari 2021 om 12:12Rian Rosendaal • Laatste update: 12:25

Danny Makkelie is de scheidsrechter bij het thuisduel van Ajax met Feyenoord van zondag 17 januari, zo heeft de KNVB maandag wereldkundig gemaakt. De toparbiter wordt tijdens de eerste Klassieker van dit seizoen in de Johan Cruijff ArenA bijgestaan door assistent-scheidsrechters Hessel Steegstra en Jan de Vries. De aftrap in Amsterdam is zondag om 16.45 uur.

Het is voor Makkelie de derde keer in zijn loopbaan als arbiter dat de KNVB hem naar een ontmoeting tussen Ajax en Feyenoord in de Eredivisie stuurt. In het seizoen 2018/19 wisten de Rotterdammers met de Dordtenaar als scheidsrechter met maar liefst 6-2 te winnen. In de jaargang 2017/18 was Makkelie als arbiter getuige van de 1-4 overwinning van Ajax in De Kuip. Diens collega Björn Kuipers was zondag de scheidsrechter bij het vermakelijke topduel tussen Ajax en PSV (2-2).

PSV krijgt zaterdagavond te maken met Bas Nijhuis als arbiter tijdens de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam op Het Kasteel. Het eerste fluitsignaal in Rotterdam klinkt om 18.45 uur. De KNVB heeft maandag ook gelijk de scheidsrechtersaanstellingen voor de achtste finale in de TOTO KNVB Beker naar buiten gebracht. Jochem Kamphuis is op woensdag 20 januari de scheidsrechter bij de ontmoeting tussen AZ en Ajax. Feyenoord krijgt diezelfde avond te maken met Jeroen Manschot in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Op dinsdag 19 januari is Christiaan Bax de arbiter bij het uitduel van PSV met FC Volendam, zo heeft de KNVB besloten.


Poll

Verstandige keuze van de KNVB?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Had op Kuipers gehoopt, maar na kuipers vind ik Makkelie wel de beste Nederlandse scheidsrechter, in dat opzicht een juiste keus.

11 januari 2021 om 12:28

aangezien wij gisteren al kuipers hadden, kon het niet weer helaas

ook wel terecht, makkelie is naar mening toch een van de betere scheidsrechters die we hebben momenteel.

ik was ook positief verrast over kuipers gisteren, die lekker door liet spelen en het met weinig kaarten af kon.

11 januari 2021 om 12:29

Kuipers was gisteren ijzersterk inderdaad. Zijn enige fout was het niet geven van een gele kaart aan Antony na het overduidelijke vasthouden aan het eind van de eerste helft.

11 januari 2021 om 12:31

klopt dat anthony daar geel voor had kunnen/moeten krijgen.

maar zolang dat de kritiek punten zijn op een scheidsrechter na de wedstrijd dan weet je dat hij goed gefloten heeft haha

11 januari 2021 om 12:34

Ja dat is zeker waar, als het niet geven van een gele kaart het enige wat ik te zeuren heb na een topper dan heeft de scheidsrechter uitmuntend gefloten. Kuipers is al jaren de beste Nederlandse arbiter en laat keer op keer zien dat je hem op de grote wedstrijden moet zetten. Makkelie vind ik zelf wat minder sterk maar na Kuipers denk ik wel de sterkste die we hebben in Nederland.

11 januari 2021 om 12:34

Ik vond het ook wel een fout dat hij Madueke geen vrije trap gaf. Dat was in mijn ogen toch een duidelijke overtreding van Schuurs op een redelijk gevaarlijke plek.

11 januari 2021 om 12:36

die "overtreding" affluiten lag totaal niet in de lijn van de wedstrijd schuurs zette zijn hand op de schouder van mandueke maar dat was ook alles.
persoonlijk vond ik dat mandueke te makkelijk ging liggen en kuipers floot niet lichtzinnig dus was dit in mijn ogen te weinig voor een overtreding.

11 januari 2021 om 12:36

Ohja, dat was ook natuurlijk een duw van Schuurs maar dat heeft Kuipers denk ik niet kunnen waarnemen en de VAR mag niet ingrijpen bij een vrijetrap als ik het goed heb.

11 januari 2021 om 12:38

Kun je wat meer details geven? Ik had een stream aanstaan maar die liep nog weleens vast en heb dat moment gemist?

11 januari 2021 om 12:41

alleen als hij daarvoor een directe rode kaart zou trekken mag de VAR ingrijpen.

hierbij hebben wij natuurlijk ook nog het feit dat we allebei niet geheel onpartijdig zijn, zou dit aan de andere kant gebeuren zouden we misschien dezelfde discussie hebben met beide een andere mening haha

11 januari 2021 om 12:42

Welk moment bedoel je precies? De gele kaart van Antony of de "duw" van Schuurs? Het moment van Antony was op slag van rust en toen kwam PSV er nog uit met een tegenstoot en vergreep Antony zich duidelijk aan als ik het goed heb Gakpo, Kuipers gaf hier ook voordeel voor waardoor de aanval doorliep en Zahavi bijna zijn hattrick maakte. Het moment van Schuurs was in een van de laatste minuten van de tweede helft waar madueke er met zijn snelheid uitbrak en schuurs hem een duw gaf, waardoor Madueke voor het strafschopgebied op de grond viel. Edit: Beide momenten zijn zeer duidelijk te zien in de samenvatting op de youtube pagina van PSV

11 januari 2021 om 12:54

Burwatti, ik denk dat je dan wel onderschat hoe makkelijk je uit balans te brengen bent als je op volle snelheid ligt. Daar is ook maar een klein duwtje voor nodig. Dat het niet 'in de geest van de wedstrijd' past vind ik persoonlijk een beetje een dooddoener. Ik vind dat je iedere overtreding op zich zelf moet beoordelen. Overigens wel eens dat Kuipers een prima wedstrijd floot als dit zijn grootste kritiekpunten zijn. De kans dat een eventuele vrije trap PSV iets had opgeleverd is natuurlijk alsnog niet extreem groot. @mickey12, als je het moment van Madueke bedoelt is deze inderdaad goed te zien in de samenvatting op youtube. Minuut 84 van de wedstrijd.

11 januari 2021 om 12:58

Rombomcu. Ben je niet een beetje te partijdig????? Ik heb ook wel momenten gezien waar een andere scheidsrechter misschien wel voor gefloten zou hebben. Zowel voor PSV als voor Ajax.

11 januari 2021 om 13:03

Als er voordeel wordt gegeven mag er volgens de regels geen geel meer volgen voor het onderbreken van een mogelijke aanval. En hij gaf voordeel. De kaart die hij Klaassen gaf was geen geel. De bal werd gespeeld. Hij floot omdat er twee man een tackle inzette, maar doordat Klaassen de bal speelde maakte hij in ieder geval niet de overtreding. Tagliagico zat er naast, als je dan toch geel wil geven verdient hij hem. Maar ik had het gewoon onbestraft gelaten. Als je dan toch kritiek op Kuipers wil geven zou ik daar naar wijzen.

11 januari 2021 om 13:04

Aah okee. Thanks. Bedoelde imderdaad dat moment met schuurs. Moment van anthony had ik gezien en was idd geel waard.

11 januari 2021 om 13:07

Als dat duwtje van Schuurs wat was voor kuipers dan had hij ook wel een penalty aan Ajax gegeven.
Dat was namelijk net zo licht.

11 januari 2021 om 15:38

Davilla7 aan beide kanten zijn de meeste overtredingen gewoon niet bestraft. En niemand is benadeeld, we hebben eindelijk mannelijk en vlot voetbal gezien. Is dat niet jij wilt dan? Want dat magere duwtje vond ik niet veel.

11 januari 2021 om 16:16

Ik heb bij Kuipers altijd het gevoel dat hij een thuisfluiter is. Maar over zijn optreden van gisteren kan ik weinig negatiefs bedenken, behalve dat hij bij een hoofdblessure liet door voetballen. In beide gevallen een Ajacied die op de grond lag en Ajax voetbalden zelf door. Desondanks dient hij daarvoor wel te fluiten is mijn mening. En het niet geven van de gele kaart aan Antony, maar die is al besproken. Als dit de enige kritiekpunten zijn, dan heeft hij uitstekend gefloten.

Vaak is de scheids de gebeten hond en het grote excuus waarom er niet is gewonnen of waarom er wel is gewonnen. Maar zowel Psv'ers als Ajacieden hoor of lees ik weinig negatiefs over Kuipers, dan heb je het echt uitstekend gedaan.

Hoop dat Makkelie dezelfde prestatie kan neerzetten.

Zie zelf het liefste Kuipers in alle topwedstrijden. Vond dat hij het gisteren goed heeft gedaan, er werd scherp gevoetbald en hij hield het mooi in bedwang. Niet om elk wissewasje fluiten waardoor het tempo in de wedstrijd ook hoger kwam te liggen en de wedstrijd attractiever maakte.

11 januari 2021 om 12:34

Had de wedstrijd goed in handen ja, twee discutabele momenten alleen gezien. Die handsbal van Gravenberch (je hebt scheidsrechters die hem daarvoor op de stip leggen) en het moment tussen Madueke en Schuurs, waarbij Schuurs Madueke wel degelijk een duwtje gaf terwijl hij in volle sprint en doorgebroken speler was. Logisch dat Makkelie inderdaad de Klassieker fluit, is inderdaad naar mijn mening ook na de Kuipers de beste scheidsrechter op de Nederlandse velden.

11 januari 2021 om 12:39

Ik vond beide situaties die jij bedoelt niks.
Handsbal heeft gravenberch de handen op de rug dus waar moet hij ze anders laten. En bij die sprint was het ook niet veel

11 januari 2021 om 12:39

ik moet zeggen dat ik behoorlijk opgelucht was nadat die handsbal van gravenberch niet bestraft werd.
dat heeft met name te maken met het feit dat die regels betreft hands echt compleet onduidelijk zijn.

ik zelf vond het absoluut geen pingen aangezien zijn handen echt op ze rug zaten.
toch blijft het even billen knijpen tegenwoordig haha

11 januari 2021 om 12:40

Gravenberch had z'n handen netjes op z'n rug en toen kwam de bal er tegenaan. Leek mij niet echt discutabel.
Overtreding van Schuurs wel. Dat leek op een doorgebroken speler inderdaad. Kwamen we goed weg.

11 januari 2021 om 13:09

Ik zou niet eens willen dat een scheids een penalty zou geven aan Feyenoord voor een dergelijke handsbal. Die jongen doet er vrijwel alles aan om hem niet tegen zijn hand te krijgen. Goed dat Kuijpers daar niet voor floot.Het geval met Madueke was ook helemaal niks. Een beer van een vent die gaat liggen voor een minuscuul duwtje...kom op zeg.

11 januari 2021 om 13:10

Duwtje Schuurs leek ook op duwtje van PSV in de 16 dus penalty maar allebei te licht.

11 januari 2021 om 13:16

@jeroen Schuurs is nog altijd groter dan Madueke en werd er uitgelopen. Madueke op volle snelheid die voorlangs gaat kruisen, een klein duwtje kan dan al genoeg zijn. Ik vond het gewoon een overtreding. Je mag gewoon niet onderschatten hoe weinig er nodig is om op volle snelheid onderuit te gaan.

11 januari 2021 om 13:54

Ik begrijp echt niet dat mensen nog over dat duwtje praten. In geen enkele competitie is dat ooit een overtreding laat staan een discussie. Was gewoon een volwassen actie van Schuurs wat hij meegenomen heeft uit de ervaring in de CL. Als Madueke zo snel gaat liggen dan moet hij body creëren zodat hij tegen Schuurs op kan. Idem de bal op de handen van Gravenberch, mensen die dat een pingel vinden hebben een gekleurde bril op. Ja het is hands, maar houdt zijn handen achter zijn rug. Wat moet hij nog meer doen, gewoon aan de kant gaan? Als dat hands is dan gaan we het hockey achterna waar ze continu op zoek zijn naar een voetje om een SC te scoren.dat hoeft wat mij betreft ook niet.

11 januari 2021 om 14:33

Ik vond de lichte overtreding op Promes in de eerste helft meer een strafschop dan die vermeende handsbal van Gravenbergh, waar heel PSV smeekte om een strafschop (ik zag alleen de keeper niet op de scheidsrechter afstormen). Ik werd er een beetje onpasselijk van moet ik zeggen. Laat ik er voor de goede orde bij zeggen dat ik geen penaltywaardige overtreding gezien heb.
Het was duidelijk dat Kuijpers niet ging fluiten voor lichte overtredingen. Daarom ook geen fluitsignaal bij het duwtje van Schuurs op Madueke, wat gewoon een lichte overtreding was. Ajax had over de hele wedstrijd genomen wel 10 overtredingen niet meegekregen die ook zo licht waren. Wat dat betreft vond ik Kuijpers consequent.

11 januari 2021 om 15:40

Rubentje jammer, had niet verwacht dat je zo over een niks zeggend duwtje zou vallen. In die wedstrijd was Kuipers erg ver, niemand is benadeeld.

11 januari 2021 om 16:23

Met je eens Sulejmanni. Kuijpers floot een hele faire wedstrijd en is by far de beste leidsman in Nederland.

11 januari 2021 om 13:02

Hij floot inderdaad prima, enige minpuntje was dat hij paar x in de weg stond.

11 januari 2021 om 13:03

Begrijpelijk waarom je graag Kuipers ziet.

Als Feyenoorder vind ik vrijwel andere scheidsrechters juist wel prima.

Kuipers is/ was een hele goede scheids dat is het m niet. Maar veel twijfelgevallen in onderlinge wedstrijden van Ajax en Feyenoord heb ik me nooit aan de indruk kunnen onttrekken dat we die opvallend veel tegenkrijgen.

Vele voorbeelden die ik kan noemen, maar als winnende partij snel vergeten worden; die mooie trap van schone. Mooie vrije trap hoor, al vond ik dat Jones m mocht pakken. Hoe dan ook, mijn punt; dat kwam niet eens in de buurt van een overtreding (en daarbij werd gelijk een counter en overtal situatie van feyenoord afgefloten)

11 januari 2021 om 13:26

Hengst ik heb Kuipers 3x Ajax - PSV zien fluiten en in alle 3 de wedstrijden fluit bij twijfelgevallen voor Ajax. Gisteren ook. De regel omtrent hands is discutabel. Psv verliest bij Twente en Heracles punten door dat penalty 's tegen kregen die gisteren met hands van Gravenbergh niet werd gegeven. Laat ik wel zijn, het was alle 3 keren geen bewust hands maar 2 vd 3 wordt ie wel gegeven en 1x niet. Verder over Kuipers, Lozano moet na 8 minuten een penalty hebben 2 jaar geleden door een smerige overtreding van Blind. Er werd niet op gereageerd, zelfs de VAR niet. Paar jaar daarvoor werd Mertens aangetikt binnen de 16, hij staat erbij en laat gewoon doorspelen. Dus ja, ik kan me voorstellen dat veel Ajacieden Kuipers top vinden, ik absoluut niet. Malen draaide gisteren weg bij Blind, trapt 'm onderuit, diep geel, maar krijgt niks. Even ervoor een zware overtreding, ik meen van Gravenbergh, ook geen kaart.

11 januari 2021 om 13:32

Dit is dus een schoolvoorbeeld van calimerogedrag. Heb je ook momenten waarin psv wordt bevoordeeld? Nee natuurlijk nket want dat gebeurt niet. Ik heb dit seizoen psv tegen meerdere tegenstanders belachelijke penalties zien meekrijgen, bijvoorbeeld fortuna en tegen twente. Maar dat zal je al wel vergeten zijn. Het moment van mertens van 8 jaar terug kan je je uiteraard wel goed herinneren.

11 januari 2021 om 13:36

Mickey, het ging over Kuipers die onderlinge wedstrijden tegen Ajax in Amsterdam floot. Verder eens, PSV heeft ook belachelijke penalty 's mee gekregen. En ik vond het van Gravenbergh ook geen penalty, maar er is sprake van willekeur omtrent de handsbal.

11 januari 2021 om 15:51

Gelukkig zijn er meer Psv-ers die wel gewoon sportief en realistisch zijn! Zowel Ajax en Psv zijn niet benadeeld, en geen enkele keer. Er was eindelijk een hoog tempo, en echte mannen pot.

11 januari 2021 om 21:14

Precies dit. Ik vind Kuipers over het geheel genomen nog steeds de beste scheidsrechter van Nederland, maar de laatste paar klassiekers die hij heeft gefloten zijn veel cruciale beslissingen niet onze kant op gevallen. Ik geloof uiteraard niet dat Kuipers partijdig is, maar het lijkt me goed om voorlopig voor iemand anders te kiezen, al is het maar om de perceptie. Andersom zullen veel Ajaxieden niet op Nijhuis zitten te wachten. Makkelie lijkt mij een prima keuze.

Ik zit te wachten totdat Nijhuis hem weer een keer krijgt. Dan kunnen we een goede pot voetbal a la jaren 90 weer zien.

11 januari 2021 om 17:16

Nijhuis krijgt hem gelukkig niet meer. Die heeft aardig aan status ingeboet dit jaar.

11 januari 2021 om 20:36

Ik snap dat je dat niet wilt is Ajacied zijnde, als vechtvoetbal is toegestaan geeft het wat voordeel aan Feyenoord.

Heb gisteren hele wedstrijd gekeken maar ik heb geen idee wie gisteren de scheidsrechter was , als ik er nu aan terug denk dacht ik blom op een of andere manier haha . Maar zolang die het goed doet maakt het me niet uit wie

Kuijpers floot gisteren een ijzersterk wedstrijd in de topper van de Eredivisie. Had deze man ook gewoon de klassieker gegeven. Beste scheidsrechter in de Eredivisie.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3341
2.PSV3113
3.Feyenoord2918
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. GravenberchMiddenvelder141
D. TadićAanvaller146
S. BerghuisAanvaller135
S. HallerAanvaller139
David NeresAanvaller133
D. KlaassenMiddenvelder112
R. PasveerKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Dinsdag 30 november
Scouts van Ajax, Manchester United, Borussia Dortmund, Internazionale, Southampton, Everton en Rangers waren zondag aanwezig bij Charleroi - Anderlecht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren