Van Basten: ‘De beste speler, bla bla, hij is lang niet zo goed als men zegt’

Zondag, 10 januari 2021 om 21:02Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 21:15

Marco van Basten is in de eerste seizoenshelft nog niet gecharmeerd geraakt van Antony. De Braziliaan, die zondag in de topper tegen PSV (2-2) de tweede Ajax-treffer voor zijn rekening nam, lijdt volgens de voormalig wereldvoetballer van het jaar te vaak balverlies en is te slordig in zijn spel. Antony werd eerder deze week door Kees Kist ook al betiteld als tegenvallende aankoop bij de Ajacieden.

Van Basten laat zondagavond aan tafel bij Rondo weten meer te hebben verwacht van Antony in zijn eerste maanden als Ajax-speler. “Hij is bij lange na niet zo goed als iedereen liep te verkondigen”, aldus de Europees kampioen. “In de kranten werd hij aangekondigd als de beste speler, de grootste aankoop, bla bla. Hij maakte een goede goal en heeft ook wel een paar keer gescoord dit seizoen, maar hij lijdt ook heel veel balverlies. Ik merk bij hem vaak misverstanden.” Antony raakte tegen PSV 18 keer de bal kwijt; bij Ajax leed alleen Dusan Tadic (29 keer) meer balverlies.

Met balverlies op het middenveld stond Antony aan de basis van de 0-2 van PSV. Hij raakte de bal kwijt aan Ibrahim Sangaré, waarna PSV snel counterde en Eran Zahavi scoorde. Wel kwam hij vervolgens zelf tot scoren: op aangeven van Nicolás Tagliafico bepaalde de buitenspeler de eindstand. Het was zijn zevende competitietreffer van het seizoen en hij gaf deze jaargang evenzoveel assists. Jack van Gelder wijst zijn tafelgasten op het feit dat Antony het momenteel moet doen zonder zijn familie, die door de coronapandemie niet over kan komen vanuit Brazilië. “Dat speelt natuurlijk ook mee”, aldus Van Gelder.

Ajax begon tegen PSV met Quincy Promes en Zakaria Labyad in de as van het veld, respectievelijk als spits en nummer tien. In de rust bracht Erik ten Hag Sébastien Haller binnen de lijnen als nieuwe aanvalsleider, die daarmee zijn debuut maakte voor Ajax. “Ik vind het apart dat er niet meer wordt teruggegrepen op Dusan Tadic als spits, terwijl dat in de Champions League zo goed ging”, verbaast Jan van Halst zich. “Dat is toch lekker als aanspeelpunt? Maar Ten Hag wil Tadic op links hebben.”


Poll

Ben jij het met Marco van Basten eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

71 reacties (laatste reactie door ikbengoed83)

De beste aankoop dit seizoen lijkt Kudus gewoon in de minuten die hij heeft gehad. Maar voor beide geldt dat ze nog jong zijn. Die kunnen echt nog wel groeien en meer van waarde gaan zijn.

10 januari 2021 om 21:16

Vandaag viel die echter gewoon slecht in, was veel te veel aan het lopen met de bal. Er moet ook rekening gehouden worden met de niet al te sterke tegenstand waar Kudus zijn kunstjes kon etaleren.

10 januari 2021 om 21:20

Dan moet je er ook rekening mee houden dat hij lang geblesseerd is geweest, daarbij speelde hij zijn beste wedstrijd tegen Vitesse toen we met 10 man speelde, dat was niet weinig tegenstand, Vitesse is dit seizoen gewoon een sterke ploeg

10 januari 2021 om 21:20

Inderdaad, ik heb het nog niet gezien bij Kudus en hij moet nog alles bewijzen. Was vandaag niet goed, werd een aantal keer kinderlijk eenvoudig van de bal gezet (maar wie niet door Sangaré?), maar goed, daar zijn ook allerlei redenen voor te bedenken, hij komt net terug van een blessure, moet invallen in een topwedstrijd waarin het tempo erg hoog lag en de ruimtes klein waren.

10 januari 2021 om 21:20

Dan moet je er ook rekening mee houden dat hij lang geblesseerd is geweest, daarbij speelde hij zijn beste wedstrijd tegen Vitesse toen we met 10 man speelde, dat was niet weinig tegenstand, Vitesse is dit seizoen gewoon een sterke ploeg

10 januari 2021 om 21:23

Rubentje13. Dan neem ik aan dat je alleen vandaag de minuten bij Kudus hebt gezien. Als je het nog niet gezien hebt bij hem dan moet je namelijk de eerste wedstrijden van het seizoen wel gemist hebben. Was echt zonde dat hij zo snel geblesseerd raakte, want op dat moment gewoon veruit beste speler. Vandaag viel hij inderdaad niet goed in, veel zal aan bovengenoemde oorzaken te wijten zijn.

10 januari 2021 om 21:23

Ja daar moet rekening mee gehouden worden, maar er wordt wel een heel grote speler van gemaakt. Maar een speler die samen ongeveer 3 wedstrijden heeft door blessures kan je toch niet als beste aankoop van het seizoen bestempelen?

11 januari 2021 om 01:45

Hij begon inderdaad slecht, maar krikte zijn niveau later wel degelijk op. Hij moest kennelijk even wennen....

10 januari 2021 om 21:22

Ik denk eigenlijk dat Klaassen de beste aankoop is dit seizoen. Misschien niet zo'n spectaculaire aankoop, maar Gravenberch - Klaassen is echt veel beter dan Gravenberch - Alvarez.

10 januari 2021 om 21:31

In mijn opinie heeft Klaassen de eerste 3 wedstrijden geweldig gespeeld, maar is daarna echt keihard omlaag gevallen. Hoop dat dat weer wat beter wordt, de beste aankoop lijkt hij me sowieso niet. Maar dat is afwachten en kijken naar hoe Kudus en Antony zich ontwikkelen.

10 januari 2021 om 21:33

Ik vind klaassen heel goed beginnen (de eerste wedstrijden). Ik vind heb daarna wel wat weggezakt. Ook in de belangrijkste cl wedstrijden heb ik heb te weinig gezien. Speelde vandaag ook vooral risicoloos.

11 januari 2021 om 13:54

Ik denk ook niet dat Klaassen de meeste potentie heeft, maar als je kijkt naar de "upgrades" (Klaassen voor Alvarez, Kudus voor Gravenberch en Antony voor Neres) en wat ze nu toevoegen aan het elftal dan is Klaassen voorlopig de beste aankoop.

10 januari 2021 om 21:37

Kudus beste aankoop, die heeft alleen nog maar geld gekost.

Hij maakt wel eens een goal? Na Tadic de meest scorende speler van Ajax en volgens mij ook de man met de meeste assists. Ik denk dat hij zeker een punt heeft; Antony speelt wel eens matig en onzuiver, maar hij heeft pas een halfjaar achter de rug. Net zoals Neres ben ik er van overtuigd dat hij gaat groeien en nog beter gaat worden. Hoe hij, zoals bij Max bijvoorbeeld vandaag, spelers in de luren legt, geeft mij een hoop voldoening.

10 januari 2021 om 21:28

Bovendien heeft ie ook continu dubbele dekking. Toen ie vandaag meer ruimte kreeg in de 2e helft zag je weer wat ie kan.

10 januari 2021 om 21:45

Maar hij is ook heel voorspelbaar. Gaat altijd naar binnen. Max is nou niet bepaald de beste verdediger maar die had hem tot aan zijn goal toch aardig onder bedwang.

10 januari 2021 om 22:07

He ging vandaag anders vaker buitenom dan binnendoor.

10 januari 2021 om 22:15

Robben is ook voorspelbaar,maar als hij er iedere wedstrijd 1 in legt hoor ik daar niemand over. Anthony moet beter voor 20M, maar heeft nog alle tijd om te groeien.

10 januari 2021 om 22:32

Max is opgeroepen voor die Manschaft , zal er toch wel iets van kunnen? Ziyech lijdt ook veel balverlies toch , Marco......

11 januari 2021 om 01:16

Michiel, niet om Max te kort te doen hoor , maar de linksbackpositie is al jaren de achilleshiel van Die Manschaft. Sinds Lahm er niet meer speelt om precies te zijn. Dat is geloof ik zo’n 10/12 jaar geleden.

11 januari 2021 om 04:21

Max had hem alleen onder bedwang door de dubbele dekking. Daarnaast ging hij vandaag juist bijna alleen maae buitenom.

11 januari 2021 om 07:49

Ik vond dat Anthony Max de tweede helft echt dronken speelde eerlijk gezegd. En Anthony ging juist opvallend vaak buitenom.

10 januari 2021 om 21:32

En na Tadic het meeste balverlies volgens de tekst. Maar Tadic noemde men in de nabeschouwing de beste man van het veld. Ik vergelijk Anthony een beetje met Suarez in zijn beginperiode. Niet qua kwaliteit ofzo, maar ook vooral veel trucjes en veel balverlies, maar kijk waar die nu geëindigd is. Laten we aub blij zijn met een speler als Anthony, leuke acties (soms wat te veel), er mislukt weleens iets maar in ieder geval erg onvoorspelbaar. Er gebeurt altijd iets aan de bal. En kiest er ook vaak genoeg voor om de bal eens af te geven ipv altijd de actie te maken. Ik ben er in ieder geval blij mee.

10 januari 2021 om 22:10

@marton Suarez? Die was bij Groningen al wereldklasse. Suarez is geen trucendoos, is een frommelaar met een apart techniek. Niet te verdedigen, maar oh zo doelgericht. Een heel goed schot. Moeilijk van de bal te krijgen, het is steeds vrijworstelen met Suarez. Suarez was eem one-man army voor Groningen. Iedereen had de handen vol aan hem. Ik vind je vergelijking met Suarez bizar. Hij komt niet in de buurt van de Suarez die naar Ajax ging. En al helemaal niet in de buurt van de Suarez die bij Ajax speelde.

10 januari 2021 om 22:16

Pff ik zet er toch niet voor niks bij dat ik de vergelijking niet maak op basis van kwaliteit. Begrijpend lezen is ook een vak. Zeker onder Jol was het vooral Suarez wegsturen met de bal, die ging vervolgens rennen en wel of geen actie/goal maken. Per wedstrijd 30x balverlies en daarnaast een paar gruwelijke acties met goals. Uiteraard is Anthony nog lang geen Suarez, maar hij probeert veel, er mislukt veel, en er lukken zo af en toe ook mooie dingen en goals.

Uiteraard heeft Antony nog niet de hoge verwachtingen compleet ingelost, daar moet ik van Basten gelijk in geven. Aan de andere kant doet hij het nu ook weer niet zo slecht, zeker gezien de situatie (covid, nieuw in Europa, constante wissels in de voorhoede van Ajax) waarin hij terecht is gekomen. Ik ben er oprecht van overtuigt dat Antony nog kan groeien.

Antony was vanmiddag de eerste helft kleurloos en betrokken bij het tweede tegendoelpunt, maar schitterde de tweede helft, waarin je - als veel vaker - een beeld kreeg van zijn bijzondere kwaliteiten. En die zijn toch vrij behoorlijk. Ook nog eens in acht genomen als handicap zijn persoonlijke leefomstandigheden. Dat hij (nog) grillig is, is niet zo verwonderlijk, maar als je zijn talent niet ziet, ben je een beetje blind.

10 januari 2021 om 21:45

Inderdaad. Als je gewoon naar zijn goals en assists kijkt, dan staat hij in de top van de eredivisie. 7 goals zonder penalties en 7 assists in 14 wedstrijden. Verder gaat er veel dreiging van hem uit. Een speler die zijn mannetje uitspeelt en kansen creeert. Precies wat je wilt zien bij een buitenspeler.

10 januari 2021 om 22:06

Het matige optreden van Antony was ook wel de verdienste van Max. Die speelde echt een goede wedstrijd vond ik.

10 januari 2021 om 22:56

Max werd de tweede helft overhoop gespeeld door Antony. Misschien gemist?

Hier snap ik dus helemaal niks van he. Antony speelde een waardeloze eerste helft maar als je ziet hoeveel dreiging er van hem afkwam in de tweede helft (ook door het verdedigen van Max), hoe kun je hem dan een tegenvallende aankoop noemen? Samen met Gravenberch de beste aan Ajax' zijde.

10 januari 2021 om 21:23

Ik vond tadic ook heel goed hoor

10 januari 2021 om 21:24

Is een goede 3e inderdaad, speelde ook prima. Gravenberch voor mij wel de absolute uitblinker bij Ajax. Daarna Antony, op basis van tweede helft.

10 januari 2021 om 22:49

Gravenberch poh wat was die goed! Een 18 jarige die zo goed speelt terwijl de ervaren krachten om hem heen, die hem normaal moeten ondersteunen, zo waardeloos waren (Blind, Klaassen, Promes, Labyad en iets mindere mate Tagliafico). Dat is wel echt klasse hoor. De rust die hij heeft om waardeloze passes van teamgenoten te verwerken, de gevaarlijke dribbels waardoor hij een man meer situatie creëert, goede pass en veel loopvermogen. Echt een klasse speler hoor en aan het begin van het seizoen had ik nog veel kritiek omdat ik het allemaal wat laks vond. Is nu al maanden een van de uitblinkers en meest stabiele spelers. Samen met Mazraoui en Tadic toch de beste 3 van Ajax dit seizoen tot dusver.

10 januari 2021 om 23:00

Blind was opbouwend wel prima, maar moet niet Schuurs naast zich hebben. Klaassen viel tegen, van Promes weten we dat al een tijdje, heeft vaak ruzie met de bal en is ook geen nummer 10. Had Klaassen daar neergezet en Martinez meer verdedigend. Maar Ten Hag zal van z'n leven nooit niet zijn vriendjes passeren. Met alle gevolgen van dien.

Betrokken bij 14 goals in de ED in geloof ik 12-13 duels vind ik meer dan prima voor een talent uit Brazilie die in een totaal nieuwe omgeving is gekomen. Neres moest bijv nog eerst een halfjaar inkomen voordat hij echt wat toevoegde.

10 januari 2021 om 21:29

Neres kreeg de eerste maanden amper de kans.

10 januari 2021 om 21:49

Maar Neres oogt toch wat dreigender als hij aan de bal is. Kan zowel binnendoor als buitenom en acties van hem zie ik ook eerder slagen. Bij Anthony oogt het heel voorspelbaar en dat verbloemt hij dan met zijn statistieken, maar het is niet zo dat hij echt bepalend is bij Ajax, zoals een Frenkie dat bijvoorbeeld wel was. En dat was wel de verwachting waarmee hij binnengehaald is.

10 januari 2021 om 23:03

Zijn statistieken zijn juist een gevolg van zijn spel. Een jonge knaap waar nog flink muziek in zit.

11 januari 2021 om 00:23

Anthony is mega bepalend bij Ajax. Maakt echt veel belangrijke goals of belangrijke assists. Niet de 5-0 ofzo. Zorgt voor diepte in het Ajax spel en kan ook nog eens vol geladen worden met tactische opdrachten. Eerste helft moest hij samen met Tadic druk op de verdediging van PSV geven. Waren echt meters die er gelopen moesten worden. Anthony bleef het trouw doen, Tadic ging lekker in de spits spelen. Normaal zou de vleugel speler op zijn in de 2e helft. Niets was minder waar. Werd van zijn belachelijke taak ontheven en er werd een tandje bijgeschakeld. Was de bal links, dan ging hij richting 16, had hij de bal dan hield hij het breed en ging hij veelal buitenom. Wacht maar tot hij gevoel gaat koppelen aan het tactische gedeelte van zijn voetballen. Hij speelt nu vooral zoals hij heeft gezien in oude beelden en als hem is uitgelegd bij de tactische bespreking. Nu moet hij nog zijn gevoel injecteren waarbij hij wel in de discipline blijft spelen. Als dat gebeurd ontstaat er echt een moordenaar. Een keer gokken op niet meelopen en de bal krijgen waardoor de back er vervolgens 90 minuten lang niet meer over heen durft. Max durfde er 45 minuten lang al niet meer overheen. Fysiek is het enige wat hij echt ontbeert. Iets meer duelkracht, iets beter dat lichaam gebruiken. Dat gebeurd dat voorafgaand aan de 0-2 van PSV ook niet meer.

Klopt wel wat ie zegt. Antony is namelijk veel beter dan dat er over het algemeen gezegd wordt. Er moet bij die jongen nog iets meer durf en geloof in eigen kunnen komen , maar dan draait ie de hele eredivisie dol. Vandaag was ie de eerste helft vrij matig, 2e helft (vooral na zijn goal) ineens weer helemaal los waarna ie met speels gemak steeds om zijn tegenstander loopt. Verder al 7 goals en 7 assists en onze analisten vinden dat ie het niet waar maakt hahaha

14 wedstrijden, 7 goals en 7 assists. Spreekt de taal niet en komt in een nieuw land. Echt. Wat moet die jongen nou nog meer doen om al die criticasters de mond te snoeren?

10 januari 2021 om 21:35

Bij Van Basten, Van Hooijdonk en Gullit werkt dat niet; die moeten ze op een eiland zetten. Kansloze analisten die vooral lijken te zoeken naar negativiteit en populaire praat. Tijd voor wat andere analisten op tv a la Van der Vaart; dat vind ik een verademing

10 januari 2021 om 21:40

Ik houd van een kritische mening mits goed onderbouwd. Anthony is nu al een van de belangrijkste mannen aan Ajax kant en hij is er net. 14 potten meegedaan en bij 14 goals betrokken geweest. Dat is weergaloos in je eerste seizoen.

11 januari 2021 om 12:10

Absoluut eens!

Er wordt misschien te veel van hem verwacht, mede gezien zijn transfersom en alle berichten vooraf, maar hij doet het toch zeker niet slecht.

Ik hoor Marco de laatste tijd wel vaker kritisch over Anthony. Kritisch wil ik het niet eens noemen eerder ongefundeerd. Hij zit qua statistieken rond het niveau Berghuis en die is MVP van de Eredivisie. Wat moet Anthony nog meer doen dan? De beste man komt aan het einde van het seizoen qua doelpunten en assists makkelijk door de dubbele cijfers heen en dat in zijn eerste seizoen.

10 januari 2021 om 21:40

wat verwacht je dan van iemand die Ziyech niet goed genoeg vond voor Oranje?

11 januari 2021 om 00:24

Japie niet vaak met je eens, maar deze doet echt nog steeds pijn. De fantastische voetballer Van Basten die het talent en de potentie in Ziyech gewoon niet zag.

11 januari 2021 om 12:11

Gewoon niet zag of in zijn eigenzinnigheid niet erkende. Dit was niet de eerste keer, Van Bommel was ook zo'n voorbeeld

Tot nu toe vind ik PSV beter gekocht hebben dan Ajax en die Max is gewoon een lust voor het oog.

10 januari 2021 om 21:28

Max is aanvallend een leuke speler, vind hem in de verdediging nogal zwak. Wel een heerlijke trap en zie hem het verdedigend zich wel verbeteren

10 januari 2021 om 21:30

Max is verdedigend echt niet een topper hoor

10 januari 2021 om 21:37

Het voordeel is dat je als back van psv vaker aanvallend iets moet doen dan verdedigend. Hetzelfde geldt voor blind bij ajax. Aanvallend goed, verdedigend minder.

Wanneer Anthony volledig een seizoen is gewend aan zijn teamgenoten, denk ik dat deze jongen nog veel meer kan. Je ziet dat hij nu al iets toevoegt ondanks de situatie, en kan een leuk trio worden met Haller en Tadic. Garantie voor 60 goals in een heel seizoen

Anthony de dubbelganger van Shanice van der Sande

Neres werd in zijn eerste seizoen ook afgekraakt. Geef die man tijd want dit is typisch Nederlands.

Hij kan ook kiezen voor balletje breed of tikkie terug Risico nemen je man opzoeken. Ja dan kan en mag het ook wel eens mis gaan

Ik heb het idee dat Van Basten vlak voor de uitzending nog even snel wat beelden bekijkt,omdat hij vanwege een squashpotje niet kon kijken. Zo dacht hij vandaag dat Sinisterra de eerste spits van Feyenoord was....zucht...

Hij is twintig en speelt een half jaar in Europa. Vandaag is de 2-0 echter wel op zijn conto te schrijven en dit gebeurt vaker. Ik denk dat we de echte Antony deels hebben gezien, want hij maakt toch echt wel belangrijke goals, maar er zit nog veel meer in. Van Basten heeft echter wel gelijk, want voor zijn blessure vond ik Kudus indrukwekkender.

Van Basten vindt hem niet slecht, maar is gewoon niet zo van de persoonsverheerlijking en de hypes. Hij is meer van het eerst zien, dan geloven. Maar die overdreven loftuigingen horen en kennelijk allemaal bij tegenwoordig.

Ik hoop dat deze jongen eens echt laat zien waarom Ajax hem gehaald heeft. Het kan alleen nog maar beter worden

Leuk talentje en het ziet er allemaal vrij blits uit bij hem, maar een topper zie ik hem niet worden. Daarnaast lijkt het me ook een naar ventje, zijn houding staat me totaal niet aan.

Aldus de man die Sulejmani gekocht heeft.... San Marco is al lange tijd de weg volledig kwijt. Een geweldige voetballer, een matige coach en een dramatische analyticus.

Dit is toch wel makkelijk kritiek geven op Antony. Ok, hij moet nog balvaster worden, maar komaan zeg, deze gast is amper 20 jaar en dit is nog maar zijn eerste jaar in Europa. In Zuid-Amerika kwam hij hier allemaal makkelijk mee weg, logisch dus dat dat gebrek aan balvastheid er niet op een, twee, drie uit is.
Bovendien is zijn rendement wel meer dan behoorlijk, dus een tegenvaller kan je Antony toch echt niet noemen. Ik snap niet waar sommige analisten dit halen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
224 fans
Coach, 56 jaar
SeizoenClub
2014-2015 AZ
2014-2014 AZ
2012-2014 sc Heerenveen
2008-2009 Ajax
2004-2008 Nederland
Laatste voetbalnieuws

Van Basten wijst op viertal van Ajax: ‘Dat zijn niet de beste voetballers’

Marco van Basten is na de wedstrijd tussen PSV en Ajax (1-1) hard voor Devyne Rensch, Jurriën Timber, Ryan Gravenberch en Edson Álvarez. De oud-international noemde het viertal in het programma...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren