Hakjes Donny van de Beek maken indruk; Rio Ferdinand is ‘erg verrast’

Zondag, 10 januari 2021 om 08:45Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 11:02

Donny van de Beek stond zaterdagavond voor het eerst in ruim een maand tijd negentig minuten op het veld. De middenvelder deed van begin tot eind mee in de FA Cup-ontmoeting tegen Watford, dat dankzij een vroeg doelpunt van Scott McTominay met 1-0 aan de kant werd gezet. De kranten in Engeland waren niet geheel onder de indruk van het optreden van de Oranje-international, al was Ole Gunnar Solskjaer juist tevreden.

“Mason Greenwood en Donny van de Beek deden weinig om hun streven naar een vaste basisplek kracht bij te zetten”, concludeerde BBC Sport. Van de Beek viel vooral op vanwege enkele hoogstandjes. “Van de Beek kent een valse start op Old Trafford, maar met zijn hakbal op Juan Mata toonde hij grote klasse. Mata had die aanval moeten bekronen”, doelde The Telegraph op een moment voor rust.

Met twee hakballetjes kort achter elkaar werd Mata door Van de Beek in een uitstekende scoringspositie gebracht, maar de Spanjaard verzuimde het af te ronden. De ex-speler van Ajax krijgt van de Manchester Evening News een zes voor zijn verrichtingen. “Van de Beek oogde gretig om de bal te pakken en zorgde dat Mata een mooie kans kreeg die de Spanjaard verspilde. Maar hij was uiteindelijk niet zo veel betrokken in het spel van Manchester United als hij had moeten zijn.”

Bij de Daily Express kreeg Van de Beek een hogere beoordeling: een zeven. “Van de Beek vormde het middelpunt van de aanvallende bedoelingen van United. Hij hield de boel aan de gang op het middenveld en was het startpunt van de aanvallen. Zijn kwaliteiten aan de bal kwamen naar boven op het moment dat hij dieper op het veld speelde. Met een aantal passjes liet hij zijn creativiteit en indrukwekkende inzicht zien.”

“Van de Beek moet hopen dat het genoeg is om zijn claim op een vaste basisplek kracht bij te zetten. Hij heeft immers de laatste drie Premier League-wedstrijden vanaf de bank toegekeken.” 90min was te spreken over Van de Beek, maar gaf desondanks maar een zes. “Hij had een goede klik met Mata en had van tijd tot tijd prima ingevingen. Hij hield de bal heen de wedstruhd in zijn bezit en van al zijn passes kwam 96 procent aan.”

“Ik denk dat Donny wederom zijn kwaliteiten heeft laten zien”, vertelde Solskjaer na afloop van het duel. “Met zijn snelheid en uitstekende techniek heeft hij het in zich om moeilijke wedstrijden open te breken. Kijk naar zijn verfijnde pass op Mata. Hij zal ook uit deze wedstrijd zijn voordeel halen.” De vraag is nu of Van de Beek ook meer in de Premier League aan spelen toekomt. In de maand december kwam hij niet verder dan drie duels, goed voor in totaal 74 speelminuten.

Ver esta publicación en Instagram

Una publicación compartida de Donny van de Beek (@donnyvdbeek)

In de studio van BT Sport stond Rio Ferdinand stil bij de situatie van Van de Beek. “Ik ben er echt door verrast dat hij dit seizoen niet meer minuten heeft gespeeld”, vertelde de voormalig topverdediger van Manchester United. “Ik ben er ook honderd procent van overtuigd dat hij ook dat verwacht had. Het is natuurlijk interessant om te weten wat er is besproken in de onderhandelingen voorafgaand aan zijn komst. Daar draait het om. Als je in onderhandeling bent over een contract, dan wil je weten wat je situatie zal zijn. Of je een basisspeler zal zijn of dat je echt keihard je best zal moeten doen om in het elftal te komen.”

“Dat is altijd belangrijk en daar hebben we nog geen antwoord op. Ik denk op basis van de signalen die zijn zaakwaarnemer heeft afgegeven dat ook Van de Beek verwacht had dat hij wedstrijden zou gaan spelen en een belangrijk onderdeel van het team zou zijn. Dat is nog niet gebeurd. Hij heeft alle reden om zich zorgen te maken over het EK, als dat überhaupt doorgaat”, benadrukte de oud-verdediger. Manchester United speelt dinsdagavond alweer de volgende wedstrijd: een Premier League-ontmoeting bij Burnley.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door bvdp)

Hij heeft de pech (al wist hij dit van tevoren) dat Bruno Fernandez een betere speler is. Die dicteert het spel van Utd. En Solksjaer graag met een verdedigend blok op zijn middenveld speelt in de vorm van Fred en Mc Tominay (begrijpelijk met zo’n lek centrum achterin, en aanvallers die niet echt van verdedigen houden). En laat Mc Tominay de afgelopen wedstrijden ook nog eens belangrijke goals gaan maken. Zelfs Pogba is de dupe van dit beleid. En die heeft nog een streepje voor als 1e invaller voor van Beek.

10 januari 2021 om 09:33

Iets wat je van tevoren weet is geen pech! Het is gewoon oliedom, en dat van een op het oog slimme jongen. Volgens mij wou Vd beek het avontuur aan gaan, om het avontuur aan te gaan zonder kansen in te schatten. Hij had een voorbeeld moeten nemen aan onana. Alle topclubs zijn voorzien en willen niet van keeper wisselen, dan blijf ik bij Ajax! Vd beek kon kiezen tussen man u en real. Beide 0 perspectief. Trap er nog een jaar 20 in bij Ajax en je kan naar Dortmund, Juventus (sws beter dan Ramsey) en misschien zelfs wel bayern (muller wordt ook een keer ouder).

10 januari 2021 om 11:36

Welke belangrijke goals heeft SMT gemaakt dan? Ja 2 tegen Leeds. Waar met 6-2 van gewonnen werd. En deze dan. Maar SMT heeft al jaren de tijd gehad. En nog steeds niet weten te overtuigen imo. Anders had hij de 2 wedstrijden hiervoor wel langer gespeeld. En werd hij niet gewisseld. Gister speelde SMT en DVDB samen. Daarin heeft vd Beek in iets betere indruk op mij gemaakt dan SMT.Dat Pogba speelt valt over te discussiëren. Ik vind, dat als bij heeft aangegeven weg te gaan, je als coach moet kijken naar andere spelers. Of Pogba moet van onvoorwaardelijke waarde zijn. Maar dat is ook niet het geval. In dat geval snap Ik vd Beek wel. En alle anderen die een positieve mening over vd Beek hebben. Wat moet hij doen om aan meer minuten te komen.Verder met je eens dat die 2 CVM het blok moeten vormen voor de zwakke verdediging. Maar dat is de keuze van OGS. Door steeds Lindelof en Maguire samen op te stellen. Dat werkt niet samen. Waar alle snelheid ook aan ontbreekt. Daar waar gister duidelijk te zien was met Bailly en Tuanzebe. Voornamelijk In de eerste helft. Dat je dan hoger kan staan met snelle verdedigers. Sneller druk kan zetten. En het middenveld meer aangesloten is. Om meer van waarde te kunnen zijn voor de aanval.

10 januari 2021 om 15:24

Van de Beek is geen speler die het spel dicteert, dus Fernandes is het probleem niet. Het verdedigende/controlerende blok op het middenveld is niet in zijn voordeel en Solskjaer zal zijn systeem niet aanpassen zolang hij succes heeft, maar hij kan daar wel gewoon spelen. Hij kan ook in die rol nog zijn momenten kiezen om mee naar voren te gaan, want daar ligt toch zijn kracht en daarom zullen ze hem ook gehaald hebben.

Mooi man. Het is hem gegund. Moet altijd lachen om de discussie die hij op dit forum losmaakt, vooral de aversie die er tegen hem is vind ik fascinerend. Prima bescheiden jongen geloof ik, sympathiek. Intussen is de realiteit dat hij de kwaliteiten heeft die hem de transfer naar een gevallen grootmacht bezorgden, waar hij in zijn eerste jaar pas op de plaats laat maken, geen schande want zijn directe concurrenten zijn wereldtop. Gelukkig heeft hij ook de mentaliteit om alles te doen om zich dagelijks te verbeteren. Dat heeft hij altijd gedaan. Geef hem wat tijd en hij gaat nog heel wat monden snoeren.

10 januari 2021 om 09:26

Je haalt aversie en realisme door elkaar, ik heb geen enkele aversie tegen de persoon van de Beek en het lijkt mij ook een sympathieke jongen. Alleen als voetballer vind ik hem niks bijzonders hebben, allemaal vlak en op save. Het is gewoon geen materiaal voor de top, en dat blijkt nu.

10 januari 2021 om 09:32

Iemand die hakjes geeft, speelt niet alles op save! Denk dat jij even naar herhalingen van het succesvolle CL seizoen van ajax moet gaan kijken. Donny van de Beek stond juist altijd bekend om zijn acties en verfijnde samenwerking met Nouri. MAN U was een verkeerde keuze

10 januari 2021 om 09:41

Eens met Baradona. Hij paste goed in het Ajax systeem en liet zich daar aardig gelden, maar op kwaliteit is hij gewoon geen wereldspeler. Je zag dat eigenlijk al bij het Nederlands elftal, waar hij volgens mij nog geen enkele goede wedstrijd heeft gespeeld. Speelt dan verstoppertje en staat veel te diep, waardoor hij ook nog in de weg loopt.

10 januari 2021 om 10:27

@lempa, ik heb eigenlijk steeds meer het idee dat Donny zo goed speelde door Ziyech. Net als Promes in die tijd. Bij MU is Donny op zichzelf aangewezen en hij is niet echt een speler die iets creëert voor zichzelf. Gisteren is leuk een hakje tegen Watford, maar in de competitie is al heel anders. Zoals Baradona aangeeft het is geen materiaal voor de top hier worden andere dingen verwacht. Want leuk dat hij het CL seizoen zo goed was, maar dat niveau heeft hij nooit meer bereikt. Laten we hopen dat Donny zichzelf kan ontwikkelen, maar op voorhand wist ik eigenlijk al wel dat Pogba en Bruno beter waren. Dan roepen mensen nog McTominay, maar dat is een hele andere type speler en ook op het moment is die beter.

10 januari 2021 om 13:04

@Maradona
En dan haal je realisme en een mening van iemand door elkaar.

Er zijn er weer een hoop genoeg die DVDB wel in de basis willen zien ipv Matic SMT en of Pogba.

Dat hij niet jou speler is. Wil niet zeggen dat hij van waarde kan zijn voor United. Je hoeft en moet niet altijd die bepalende ster speler in huis te halen. Als je maar in het team past.

10 januari 2021 om 14:48

Maar zijn die realistisch? Pogba is basisspeler bij een WK winnaar en stond op zijn 19e al in de basis bij Juventus. Er is 105 miljoen euro voor hem afgetikt en hij is in zowat elk voetballend aspect meer begaafd als Vd Beek. Op wat voor basis zou Vd Beek dan de voorkeur moeten krijgen? Dat is best een nuttige teamspeler maar hij is natuurlijk niet van hetzelfde niveau als Pogba en elke trainer geeft logischerwijs de voorkeur aan zijn beste voetballers

10 januari 2021 om 15:50

@Japie
Speelt Pogba dan zo goed? Os hij zo'n belangrijke speler voor United in de afgelopen 4 jaar? Zodat hij elke wedstrijd hoort te spelen? En de belangrijkste beste middenvelder is?

Dat hij en EK heeft gewonnen. In de basis staat bij Frankrijk. En bij Juve altijd in de basis stond. Wilt niet zeggen dat hij bij United de onbetwiste speler is.

Dat vele nu vd Beek boven hem kiezen. Komt meer omdat Pogba weg wilt/gaat. Mensen zijn er klaar mee. En zien vd Beek prima dingen doen.
Het kan altijd beter. Maar zoveel kans krijgt hij niet om zich aan te passen en te schikken in het team.

Los van de kaiteiten van Pogba. Niet altijd de beste speler hoort te spelen. Mourinho zette Pogba ook niet voor niets ernaast.

10 januari 2021 om 09:49

Ik denk dat er weinig mensen aversie tegen hem hebben. Is gewoon een ontzettend leuke en sympathieke gozer. Hij werkt hard en is talentvol. De negatieve reacties komen vooral door het onnodig ophemelen van hem, want hij heeft daar nog niet heel indrukwekkend gespeeld en heeft terecht geen basisplaats.

10 januari 2021 om 10:05

Wat is hem precies gegund? 1 krant geeft hem een 7 en de anderen een 6. Dat betekent toch dat hij een niet meer dan redelijke pot gespeeld heeft? Hij heeft zich buiten een hakballetje niet echt weten te onderscheiden van de rest van de tweede keus die speelde en dat is toch niet echt iets om hem te gunnen. Insinueren dat mensen die hem minder goed vinden dan sommigen beweren een aversie tegen hem zouden hebben is overigens lachwekkend.

10 januari 2021 om 10:23

Als je het artikel leest staat er juist dat Vd Beek totaal niet imponeerde en eigenlijk gewoon weer Van de Beek-stijl onzichtbaar was op een paar kleine hoogstandjes na. Je reactie is net alsof hij een wereldpot speelde en nu alle monden heeft gesnoerd.

10 januari 2021 om 11:56

Volgens mij heeft bijna niemand echt iets tegen hem, behalve die ene poster met zn kruistocht tegen hem en sjaak Swart (weet zn naam ff niet). Ik vind hem persoonlijk gewoon niet zo goed en denk niet dat ie het gaat redden bij Utd, maar ik hoop het wel.

10 januari 2021 om 14:10

Nou ja, die laatste zin is precies het tegenovergestelde van de mensen waarom jij moet lachen, waardoor jij net zo overdrijft al die mensen. Ik snap ook niet precies waar die aversie tegen Van De Beek vandaan komt overigens. Hij is natuurlijk geen wereldtopper, maar een pannenkoek is hij ook allerminst. We zullen wel zien hoe het Van De Beek vergaat. Op dit moment heb ik daar in ieder geval geen voorspelling voor klaar. Erg lastig in te schatten hoe z'n carriere gaat verlopen. Wat ik wel snap is de kritiek over z'n keuze. Vertrekken naar een club waar ze al twee topspelers op jouw positie hebben is natuurlijk totaal niet logisch. Ik had 'm toch liever in de Bundesliga gezien of in ieder geval bij een club waar er plek voor 'm is in de basis. Dat is ook beter voor z'n ontwikkeling naar mijn mening.

10 januari 2021 om 09:28

Precies dit. Dat is ook het sentiment op alle Manchester United fansites. Leuk die hakjes en balletjes breed, maar echt wat aan hem hebben doen ze niet. Vind Voetbalzone ook bijzonder positief over zijn optreden gister, wat gewoon "oke" was en meer niet.

10 januari 2021 om 10:18

Wat ik me nou altijd afvraag is hoe komen mensen steeds op fansites van geheel andere clubs terecht? Ik ben zelf nog nooit op een andere fansite geweest dan eentje van Ajax (en zelfs daar zul je me zelden zien, vind het allemaal wat eenzijdig en ongenuanceerd vaak). Ik zie zo'n opmerking regelmatig voorbij komen maar ik kan me daar weinig bij voorstellen. Hoe kom je als supporter van Feyenoord en Liverpool nou plots op Man United fansite(s) terecht? En welke sites heb je het dan over bijvoorbeeld? Ik ben daar oprecht benieuwd naar, of doel je gewoon op social media kanalen? En kijk je dan nu speciaal om te kijken wat men van Van de Beek vond of zit je vaker op fansites van de rivaal? Zo veel vragen haha!

10 januari 2021 om 10:41

Ik ben voor Ajax en ben United gaan volgen toen Louis van Gaal daar coach werd. Zodoende ben ik ook op Redcafe beland, wat de voornaamste fansite is van United.

10 januari 2021 om 13:44

@Sander Prima vragen haha. Ik zelf vind het leuk/interessant om te zien hoe het bij de fans van de tegenstander leeft als we tegen elkaar moeten. Volgende week zondag is Liverpool-United en dan vind ik het mooi om de pre match threads te bekijken van beide teams. En in dit geval zat ik toch op de site, dan klik ik ook op een Donny thread😁

10 januari 2021 om 14:23

Clear, thanks voor je toelichting FR-LFC!

10 januari 2021 om 09:29

Tsja, dat weten we nu inmiddels wel.
Wat mij vooral verbaast is dat sommige voetballers nog steeds een topic "verdienen" als ze dus een keer een hakballetje geven.

Zo’n aankoop voor zoveel geld halen en dan weg laten kwijnen op de bank bij een deze Engelse subtopper. Hoezo een carrière verkrachten. Zo’n talent behoort elke week te spelen, juist nu.

10 januari 2021 om 09:33

Hij kiest zelf voor deze stap en bijbehorend salaris, als hij elke week zou willen spelen dan had hij voor pak hem beet een Wolfsburg moeten kiezen of een club rond de tiende stek in Engeland, maar nee....hij kiest logiserwijs voor het hoogste salaris en Ajax verkoopt hem uiteraardiever voor 50 dan voor 20 miljoen, dus wie veerkracht hier zijn carrière?

10 januari 2021 om 11:49

Denk je niet ook dat de beeldvorming rond Ajax ermee te maken heeft? Veel mensen vinden dat Ajax de Europese top aantikt en dat je vanuit Ajax eigenlijk de stap naar de top moet maken, maar het verleden heeft uitgewezen dat dat eigenlijk nauwelijks zo werkt (niet alleen bij spelers van Ajax, ook bij spelers van Psv). Persoonlijk denk ik dat het beter is om naar een kleinere club te gaan in een topcompetitie, in de subtop of hoge middenmoot, om van daaruit een volgende stap te zetten. De Wijnaldum route bijvoorbeeld. Misschien moeten sommigen iets minder verwachten van een sterkhouder van Ajax dat die maar meteen een basisplaats krijgt bij een topclub en daar potten kan breken. Tuurlijk, er zijn uitzonderingen van spelers die het wel lukken, maar dat zijn wel de uitzonderlijke talenten. Iedereen kon zien dat vdbeek niet zo'n uitzonderlijk talent was, dus hij had beter voor een tussenstap kunnen kiezn.

10 januari 2021 om 09:42

Je moet spelers voor de breedte hebben en tegenwoordig is het vrij normaal dat een Engelse topclub 40 miljoen voor een bankzitter betaalt. En als vd Beek kan zich komend seizoen wellicht in de basis spelen als er een middenvelder vertrekt. Gewoon een prima investering van United, maar ook niet gek dat hij nu weinig speelt.

10 januari 2021 om 10:02

Carrière verkrachten doet vd Beek dan echt zelf. Als je kijkt naar de concurrentie was de kans groot dat hij ging banken.

10 januari 2021 om 10:42

Fred heeft in het eerste jaar ook weinig gespeeld. Imponeerde totaal niet en leek ook een miskoop. Jaartje verder en is nu een redelijk gewaardeerde basiskracht.

Speelt van de beek ook een betere wedstrijd word die meteen geëerd.
Het is en blijft een onder geschikte speler voor de competitie

Heb de wedstrijd niet gezien maar het algemene sentiment lijkt dus dat hij redelijk speelde en een hoogtepunt had met een hakje. Dat lijkt me niet genoeg om te bewijzen dat hij in de basis hoort.

Van de Beek is in principe gewoon een prima voetballer, maar daar houdt het eigenlijk wel bij op.

Weet nog dat van de Beek een aantal jaar geleden met o.a. Bergkamp werd vergeleken (heeft nu toevallig een relatie met zijn dochter) toen hij pas bij Ajax 1 aansloot, maar met alle respect naar van de Beek: maar dat is toch wel een belediging naar de voetballer die Bergkamp was.

In alles is van de Beek juist compleet het tegenovergestelde, want van de Beek is meer een loper/harde werker die hier en daar zijn goals meepikt. Maar daar is wel alles mee gezegd en Bergkamp was natuurlijk een creatief brein en een van de mooiste spelers qua techniek die ooit gevoetbald heeft.

Heb overigens niets tegen van de Beek, want vind hem gewoon een prima en nuttige speler. Maar zijn overstap naar Manchester United vond ik sowieso al geen handige stap aangezien hij Bruno Fernandes sowieso al niet uit de basis zou spelen en spelers als Pogba en Fred in mijn ogen ook beter zijn (van de Beek kan natuurlijk ook controlerend spelen).

Van de Beek moet gewoon weg bij Manchester United, want ik verwacht niet dat hij daar een basisplaats zal veroveren. Moet gewoon een stap maken naar een club als Bayer Leverkusen of Borussia Mönchengladbach, bij dat soort clubs zie ik hem wel slagen en wie weet kan hij vanaf daar alsnog een stap omhoog maken in de toekomst.

10 januari 2021 om 10:22

Dat soort vergelijkingen en voorspellingen slaan ook bijna altijd nergens op. Ik weet nog wel dat Klaassen bij zijn debuut ook de nieuwe Bergkamp was, en dat Fischer binnen 2 jaar bij Barca zou spelen.

Ik denk dat het zo nog wel een tijdje zal doorgaan voor Donny. Kansen krijgen in de ietwat kleinere, minder belangrijke wedstrijden. Het komt er dan voor hem op aan om zich te laten zien en er voor te zorgen dan OGS ook in de belangrijke wedstrijden voor hem zal kiezen.

Kijk ook even welke prutsers hij aan het werk moet zetten: Mata/James/Lingard!
Laat hem eens een paar wedstrijden samenspelen met de groten. Op basis daarvan kun je lichtelijke conclusies trekken

10 januari 2021 om 11:16

Lekker non argument, zet jezelf tussen die toppers en je zult versteld staan van je eigen voetbal vermogen, juist met de door jou genoemde spelers kan hij laten zien dat niveau te ontstijgen. 2e helft alleen op hem gelet, o balcontacten in 20 minuten.

10 januari 2021 om 13:11

Jou argument is lekker. Alleen gebaseerd op 20 minuten.
Zoals hierboven als staat. Je moet het wel met materiaal doen dat niet eens op de bank zit tijdens de wedstrijden.

Speelde prima, maar niet meer dan dat.
Tip voor de schrijver: lees altijd je stuk even na!

Wel geinig als je de reacties op Red Cafe leest, die zijn helemaal niet zo positief. Balletje breed, alles op safe, weinig risico in z'n passing en niet beslissend is een beetje het oordeel. En dat tegen een championship team. Ik begin vrij somber te worden over z'n slagingskansen bij United.

Zie hem graag bij Juventus hoor. Ramsey einde van het seizoen weg doen en Van de Beek halen als die op de bank blijft zitten. Lijkt me een prima deal

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

74 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Manchester United 1 0 0 0
2020/2021 Manchester United 19 1 1 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Ontevreden Lingard dreigt United na ruim twintig jaar te verlaten’

Jesse Lingard staat in de belangstelling van AC Milan en Barcelona, verzekert the Daily Mail. Volgens de Engelse krant kan de 28-jarige middenvelder van Manchester United zijn carrière voortzetten in Italië...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren