Danilo op de bank bij FC Twente na familiebezoek in Brazilië

Zaterdag, 9 januari 2021 om 19:11Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 20:15

FC Twente startte zaterdagavond zonder Eredivisie-topscorer Danilo aan het uitduel met FC Emmen. De technische staf wil vanwege de fysieke gesteldheid van de aanvaller geen risico nemen. De Braziliaan was voor een familiebezoek namelijk in zijn vaderland, testte zowel in Brazilië als in Nederland meerdere keren negatief op corona, maar ging desondanks in quarantaine. Danilo kon zodoende pas afgelopen donderdag de training hervatten.

Opvallend is dat voetballers als Marcos Senesi, Lisandro Martinez en Luis Sinisterra bij Ajax en Feyenoord na de verplichte testen niet in quarantaine gingen. Dat gold ook voor winteraanwinst Lucas Pratto. “Ik kan niet oordelen over andere clubs. Het enige wat wij doen is het volgen van de regels van het RIVM”, benadrukte Ron Jans voorafgaand aan het duel in Emmen. “Gezien het zware programma dat ons de komende weken te wachten staat, vinden we het verstandiger om vanavond niet met hem te beginnen.”

Jans vond het een weloverwogen besluit om Danilo de kerstdagen bij zijn familie door te laten brengen, met alle mogelijke risico’s en gevolgen vandien. “Die jongen heeft bijna een jaar zijn familie niet gezien. Op deze manier bereik je voor de lange termijn veel meer. Als je die jongens verplicht hier vasthoudt, zijn ze enorm teleurgesteld. We hebben hele goede afspraken met hem gemaakt en die is hij allemaal nagekomen.”

De officiële regelgeving van de RIVM voor profvoetballers biedt ruimte voor uitzonderingen, zoals het bezoeken van ‘een geliefde, echtgenoot, kind of ouder’. Op foto's op sociale media was te zien hoe Senesi en Martínez met veel meer personen waren. Geen enkele voetballer ging in quarantaine. Heracles-trainer Frank Wormuth bracht oud en nieuw daarentegen in zijn eentje door op een vakantiepark om lang genoeg in quarantaine te kunnen na zijn bezoek aan Freiburg tijdens de feestdagen.

Clubarts Casper van Eijck van Feyenoord legde uit dat een negatieve test de reden was dat de voetballers niet in thuisquarantaine hoefden, al wees de KNVB op wat op 11 december met de clubs was besproken: tien dagen in quarantaine na een reis naar een oranje gebied.Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door taalbers)

Het blijft toch vreemd dat een speler van Twente wel zoals het hoort in quarantaine gaat en spelers van Ajax en Feyenoord niet. Ik vind dat de knvb hier regels voor moet hanteren. Het voetbal maakt wel echt misbruik van de uitzonderingspositie.

9 januari 2021 om 19:34

Daarvoor is het dus de uitzonderingspositie. Het is dus helemaal niet verplicht, ze hebben allen blijkbaar allemaal negatieve testen kunnen overhandigen. Gezeik om niks dus.

9 januari 2021 om 19:52

De uitzonderingspositie is voor wedstrijden, niet voor bezoek.

9 januari 2021 om 20:17

"De officiële regelgeving van de RIVM voor profvoetballers biedt ruimte voor uitzonderingen, zoals het bezoeken van een geliefde, echtgenoot, kind of ouder." - Staat gewoon letterlijk in de tekst ook echt FCG95..

9 januari 2021 om 20:24

Fcg95. Nou niet zelf regels gaan verzinnen maar gewoon even netjes op de site van rivm kijken. Of gewoon in tekst hierboven in artikel, daar staat het namelijk ook.

10 januari 2021 om 10:27

Blijft wel zeer bedenkelijk dat bijvoorbeeld Haller gewoon bij Ajax kan meetrainen en de spelers van West Ham allemaal in thuisisolatie gaan. Dan zeggen negatieve testen niet veel door de incubatietijd van het virus.

9 januari 2021 om 19:35

Ja vind het ook bizar. Het is een keuze om naar je vaderland te gaan. Ik bedoel je hoeft niet te gaan dus wanneer je toch gaat dan zou je denken dat daar ook consequenties aan vast zitten maar blijkbaar hebben bepaalde clubs daar min of meer schijt aan. Jammer is dat, vooral vanwege het feit dat alle clubs aan het huilen zijn vanwege geen supporters in het stadion en daardoor inkomsten missen.

9 januari 2021 om 20:27

Nick_10. Nee Nick, bepaalde clubs hebben daar geen schijt aan, zij verbinden er geen consequenties aan omdat er geen consequenties aan te verbinden zijn. Lees de regels op de rivm website, of sterker nog, staat ook gewoon in artikel hierboven en je ziet de uitzonderings positie waar deze topsporters gebruik van kunnen maken. Ook niet zo gek van die voetballers worden overal om de haverklap getest waardoor je gelijk al weet dat iemand negatief is / blijft.

9 januari 2021 om 20:35

De uitzondering is gebasseerd op het werk van het voetbal. Niet op het privé leven van de voetballers. Om het voetbal door te laten gaan zijn er uitzonderingen gemaakt voor spelers en clubs mbt reizen wanneer dat voor hun werk is etc. De uitzonderingen zijn niet gemaakt om dat er een speler naar een ander land wil voor vakantie of familie bezoek. Het zeer geadviseerde advies is dan ook omdat vervolgens 10 dagen minimaal in quarantaine te gaan.

9 januari 2021 om 20:42

Nee hoor, je bedenkt nu zelf regels en voorwaarden die er niet bij staan. Er is voor topsporters een uitzondering gemaakt op de thuis quarantaine, zonder die voorwaarden die jij nu extra er bij hebt gezet. Ofwel zoals het op de rivm site staat: Er mag een uitzondering gemaakt worden op de 10 dagen thuis quarantaine als je reisdoel topsport is: "Deelname aan topsport door sporters die internationaal op het hoogste niveau actief zijn."

9 januari 2021 om 20:54

Ja precies wat je zegt dus. Haha Het is dus niet de bedoeling tenzij je reisdoel je werk is , in dit geval topsport. Sinds wanneer is je familie bezoeken in een ander land topsport?

9 januari 2021 om 20:57

Bewonderenswaardig hoe je de keuzes van je club verdedigd. Op zijn minst dubieus mag je dit toch echt wel noemen. Het reisdoel (zoals het zo mooi verwoord is) was familiebezoek. Dat is geen topsport. Het is een te uitgebreide interpretatie van de regels. Maar goed, zolang er niet op gehandhaafd wordt (knvb) kun je het proberen. Maar het maakt het niet minder discutabel, al vind jij van niet en vind je het gewoon goed dat ze dit doen.

9 januari 2021 om 21:27

Nick_10. Nee je snapt het dus duidelijk niet. De spelers zijn van vakantie terug gekomen. Zouden nu normaal gesproken 10 dagen in thuis quarantaine moeten, ware het niet dat ze een uitzondering positie hebben al topsporter en ze nu dus een reisdoel naar de club hebben waarvoor ze uit die quarantaine mogen. Zo is het zoals het er letterlijk staat, je kant het er niet mee eens zijn, maar er zijn dus geen zogenaamde regels waar consequenties aan verbonden kunnen worden.

9 januari 2021 om 21:30

Taalbers. Ook jij snapt het duidelijk niet. Op de vakantie wordt ook geen uitzondering gemaakt. Op de thuis quarantaine bij terugkomst wordt een uitzondering gemaakt. Ik snap het trouwens inderdaad wel. Is natuurlijk mentaal nogal wat om je familie een jaar lang niet te zien, en de spelers worden om de haverklap getest. Weinig risico en goed voor de moraal. Er is ook geen 1 positieve test uit gekomen bij de jongens van Ajax, dus tot zover de angst dat dit een gigantisch spread aan corona virus oplevert.

Tja eerlijk is eerlijk, dit is de enige manier hoe het moet. Ron Jans en Twente hebben gelijk en doen dat goed.

Goed besluit. En gelukkig is hij tot dusver ook niet nodig bij deze 3-0 voorsprong.

9 januari 2021 om 19:54

Is Emmen nu zo zwak of Twente zo sterk?

9 januari 2021 om 19:59

Ik denk een beetje van beide.

Dat stukje van het zware programma en verstandiger om hem vanavond niet te gebruiken klinkt meer plausibel dan wat anders.

Misselijk dat er steeds maar topics moeten blijven komen over de spelers die naar hun thuisland zijn gegaan en meerdere keren negatief zijn getest en dus volgens de regels gewoon mogen voetballen!!

9 januari 2021 om 19:55

Is toch niet heel vreemd. Als je met alle clubs iets afspreekt is het fijn als ook iedereen zich eraan houdt. Nu heb je clubs die hun spelers thuishielden of wel in quarantaire lieten gaan en clubs die dat niet doen.

Hij kan zich vanavond mooi sparen om donderdagavond Ajax weer het nakijken te geven.

9 januari 2021 om 19:49

Die scoort nooit tegen Ajax, heeft nog steeds de droom om eerste spits te worden daar. Had in Amsterdam een hattrick kunnen maken, maar faalde een aantal keer bewust. Overigens moet je je plek kennen en ervan uitgaan dat je tegen Ajax slechts een underdog bent.

9 januari 2021 om 19:55

Dat geloof je zelf toch echt niet hoop ik? Ik geloof niet dat topsporter express kansen missen. En natuurlijk weet ik dan Twente underdog is donderdag.

9 januari 2021 om 19:56

Wat een hoop onzin kan jij uitkramen zeg. “faalde een aantal keer bewust” tegen Ajax? Als spits ben je juist dubbel zo gretig tegen de club die jou verhuurd en je blijkbaar (nog) niet goed genoeg vind voor de basis. Dus als het ergens aan gelegen heeft dat hij niet scoorde is het dat hij het te graag wilde laten zien.

9 januari 2021 om 20:03

Heb je de pot tegen Ajax überhaupt wel gezien? Daar stond ie wel drie keer 1 op 1 met Onana.

9 januari 2021 om 21:13

3x 1 op 1 nog wel? Misschien hebben 3x dezelfde herhaling gekeken. Hij heeft inderdaad mogelijkheden gehad maar 3x 1 op 1 kan ik mij niet herinneren. En al zou dat wel zo zijn kan hij ze alsnog missen. Het is geen Ronaldo.

Ik snap het besluit van Twente wel, en ook extra lekker voor hen dat hij dan uiteindelijk ook niet per se nodig blijkt te zijn geweest. Helaas wel uiterst vervelend voor mijn Scorito 😅.

Ik vind het vreemder dat zo’n Abbas er nog niet bij zit, vanwege papierwerk. Daar waar het in de hoofdstad wel allemaal binnen een paar dagen geregeld is.

9 januari 2021 om 19:56

Het is geen regel. Alleen een streng advies het wel te doen. Alleen hebben alle clubs blijkbaar wel afgesproken zich eraan te houden. Twente is in dezen meer een club van zijn woord, dan andere clubs.

9 januari 2021 om 20:21

Ik ken de afspraken zo niet, maar de regering heeft voor het betaald voetbal toch een uitzonderingspositie gecreëerd, en als je dan al het juichen ziet, maar nu ook weer het rijzen zonder daarna in quarantaine te gaan, dan geef je toch wel een signaal alleen in eigen belang te denken. En daarna wel zeuren dat de regering ook financieel aan de clubs moet denken.

9 januari 2021 om 19:59

Abass wacht nog op zijn werkvergunning.

Die quarantaine waar iedereen het over had: Danilo heeft het laatste half uur ofzo gewoon gespeeld. Dus hoezo quarantaine? Stelletje moraalridders overal. En hij hoefde niet eens echt te spelen gezien het scoreverloop, dus van quarantaine is echt absoluut geen sprake.

9 januari 2021 om 20:59

Hij is bij terugkomst in quarantaine geweest. Daardoor maar 2x mee kunnen trainen.
Dus je verhaal van de "moraalridders" kan alweer de prullenbak ik. Nu jij weer.

9 januari 2021 om 21:00

Hij is na terugkomst in quarantaine gegaan. Hierdoor kon hij pas afgelopen donderdag weer trainen. Hij heeft maar twee trainingen meegemaakt en daardoor is gekozen om hem vandaag, ook met het oog op komende weken, rust te geven. Dus van quarantaine was wel degelijk sprake.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper180
Julio PleguezueloVerdediger181
DaniloAanvaller1811
Q. MenigAanvaller166
D. RotsAanvaller20
D. DumićVerdediger91
T. EbuehiVerdediger170
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

68 fans
Coach, 62 jaar
SeizoenClub
2020- FC Twente
2019-2020 Cincinnati
2013-2017 PEC Zwolle
2012-2012 Standard Luik
2010-2012 sc Heerenveen
Laatste voetbalnieuws

Luciano Narsingh verlaat Feyenoord en wordt herenigd met Ron Jans

FC Twente heeft zich versterkt met Luciano Narsingh. De aanvaller doorstond vrijdag de medische keuring in De Grolsch Veste en wordt tot het eind van het seizoen gehuurd van Feyenoord. Narsingh...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren