‘Ajax had meer vertrouwen in Van de Beek, Nouri en Frenkie de Jong’

Vrijdag, 8 januari 2021 om 08:35Yanick Vos

Riechedly Bazoer is jaren na zijn vertrek bij Ajax weer opgeleefd bij Vitesse. De middenvelder annex centrumverdediger brak op jonge leeftijd door in Amsterdam en de wereld lag aan zijn voeten, maar nadat hij op de bank belandde onder trainer Peter Bosz en hij voor een transfer naar VfL Wolfsburg koos ging het bergafwaarts. In gesprek met de Volkskrant kijkt Bazoer kort terug op zijn vertrek bij Ajax en gaat hij in op de samenwerking met Vitesse-trainer Thomas Letsch.

Als Ajax-talent maakte hij zijn debuut in het Nederlands elftal en werd hij gelinkt aan de grootste clubs uit Europa, waaronder Barcelona. Hij verloor vervolgens zijn plek op het middenveld onder Bosz. Desondanks zegt hij altijd veel respect gehad te hebben voor de huidige trainer van Bayer Leverkusen, die hij ‘een heel goede coach’ noemt. “Overmars (directeur voetbalzaken, red.) zei dat ik mocht vertrekken”, aldus Bazoer. “Er was meer vertrouwen in Donny van de Beek, Abdelhak Nouri en Frenkie de Jong. Appie heeft het tragisch genoeg niet kunnen waarmaken, maar die andere jongens wel. Vind ik heel knap van ze. Voor mij was het moeilijk te accepteren, ik was maar een jaar ouder en al international.”

Bazoer kwam niet uit de verf bij Wolfsburg en beleefde een ongelukkige tijd als huurspeler van FC Porto. Nadat hij koos voor een terugkeer in de Eredivisie bij FC Utrecht, was het Vitesse dat hem anderhalf jaar geleden voor twee miljoen euro overnam van Wolfsburg. “Er waren betere aanbiedingen uit Italië en Spanje. Maar dan zit ik daar weer alleen, kom ik binnen als wisselspeler; dat zou niet gaan werken”, wist Bazoer. Dit seizoen verloopt voortvarend voor de 24-jarige middenvelder, die onder Letsch een bijzondere rol als inschuivende laatste man heeft bij Vitesse. Aan het begin van het seizoen sprak Bazoer lang met de nieuwe trainer, met wie hij naar eigen zeggen vanaf de eerste dag een goede band heeft. “Dit seizoen moet mijn seizoen worden om komende zomer een stap te maken, zei ik. Hij zei: ‘daar ga ik alles aan doen.’”

Bazoer werkt hard aan zichzelf en wil de beste versie van zichzelf worden. Daarom spreekt hij sinds een jaar regelmatig met prestatiecoach Pim van Lamoen. “Er moest iets veranderen, ik wilde geen incidentjes meer. Soms kan ik mezelf verliezen in mijn fanatisme. Pim maakt me bewust van wat er gebeurt als ik me op een bepaalde manier gedraag”, aldus Bazoer, die in 2021 hoopt terug te keren in het Nederlands elftal. Ook hoopt hij nog de stap te maken naar een topclub. “Direct van Vitesse naar Barcelona overstappen, gaat niet lukken. Maar ik voel dat ik nog meer in me heb.”

Ten Hag over clash met PSV: 'Ajax is goed voorbereid'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door jordyb)

Op dat moment ook niet meer dan terecht. Hij was gewogen en op dat moment nog even te licht bevonden. Nu zie je hem groeien en hopelijk voor hem kan hij mooie stappen omhoog maken.

8 januari 2021 om 09:02

Ik vond dat je ook bij ajax kon zien dat hij veel talent had. Ik heb echter altijd wel het gevoel gehad dat hij bij Ajax totaal verkeerd binnen gekomen is, en dat dit nooit echt goed gekomen is. Hij ging van PSV naar Ajax omdat hij van mening was dat hij op de verkeerde positie speelde (verdediger ipv middenvelder). Ik heb het gevoel dat hij te weinig op zijn plaats is gezet en te veel op jonge leeftijd al de vedette uit hing. Dit lijkt nu eindelijk beter te gaan.

8 januari 2021 om 09:03

Ik denk dat er ook nog wel een ander aspect mee speelde.
Van Beek, de Jong en Nouri waren relatief rustige jongens waar Bazoer een "probleem" kind was.
Voor Ajax prettiger om met die andere jongens te werken ipv met Bazoer.
Voetballen kon hij wel namelijk was 1 van de grootste talenten die we toen hadden

8 januari 2021 om 09:50

Nouja die eerste 3 waren ook gewoon 2 klasses beter. Van de Beek en Nouri waren al een befaamd duo vanaf de C'tjes en Frenkie maakte toen echt een stormachtige ontwikkeling. Achteraf gezien zal niemand rouwig zijn om het vertrek van bazoer. Nouri is een triestverhaal natuurlijk, maar die andere 2 hebben het bij Ajax echt veel beter gedaan en een toptransfer afgedwongen naar het buitenland.

8 januari 2021 om 10:44

@zytto34 en toch moet ik zeggen denk ik dat Bazoer mits hij zijn gedrag onder controle houdt zoals nu over een paar jaar verder is dan Donny. Bazoer heeft eigenlijk echt alles om een goede box to box middenvelder zijn. Postuur, atletisch vermogen, inzicht. Donny heeft dit naar mijn mening minder, maar ik ben het met je eens in die tijd was Van de Beek beter dan Bazoer. Al had je bij Bazoer ook meer het idee alsof hij het allemaal wel geloofde.

8 januari 2021 om 11:02

Bazoer heeft dat echter nergens bewezen, hij staat immers achterin.

8 januari 2021 om 12:10

@zytoo34 Eens de andere 3 waren beter, maar dit geldt toch niet voor Schone in die tijd? Die kreeg ook voorrang terwijl hij geen restwaarde heeft. Ajax had - vind ik - meer geduld moeten hebben met Bazoer, Riedwald, Tete en Ghazi. Fout lag ook deels bij de jongens. Van beide kanten niet goed gemanaged.

8 januari 2021 om 15:48

100% met je eens Krillin. Die namen kwamen vanuit de jeugd naar voren door gebrek aan funds voor aankopen, kregen de kans en deden het echt niet slecht. Dipjes hier en daar wat normaal is bij die leeftijd, geen geld om ervaring in te kopen die dat kunnen opvangen, wat we nu wel hebben. Ikzelf was destijds (en nog steeds wat dat betreft) totaal niet eens met de aanpak van Ajax en het laten gaan van.

8 januari 2021 om 10:21

"je moet sterke benen hebben om de weelde te kunnen dragen als prof voetballer"
Dit is gewoon een geval van niet,
Heeft misschien het talent maar mist de mentaliteit van een prof om bij een hele grote club te slagen.
En is niet zo goed dat hij met de mentaliteit weg komt.of dat hij denkt dat hij is...

Bazoer belandde echt zwaar terecht op de bank, hij speelde op dat moment echt dramatisch. Hij doet het nu eindelijk goed, laten we hopen dat hij z'n hoofd omlaag kan houden en nog een stap omhoog kan maken8 januari 2021 om 13:46

Precies!

Hij geeft Ajax hierboven ook nog de 'schuld'. Toen halsoverkop moest hij vertrekken. Als hij had gevochten voor zijn plek had hij die strijd van Vd Beek echt wel kunnen winnen. Daar had hij genoeg talent voor.

Helaas werkte het niet en ging hij met zn koppie naar beneden en staart tussen de benen de deur uit omdat hij het wel even ergens anders het wel zou waar maken. Jammer!

En dan nu tijdens Ajax - Vitesse al die gebaartjes en dingetjes. Wat ook weer ten koste gaat van het spel, als hij wat minder stenen op zn rug had gedragen was hij potentieel wereldtopper geweest.

Met alle respect, die spelers waren stuk voor stuk beter dan hij. Ookal moet ik wel zeggen dat het ook andere spelers zijn die, behalve misschien Frenkie, meer aanvallend zijn ingesteld. Maar bij Bazoer denk ik dat het huidige niveau ook de top is van zijn kunnen. Hij is een goeie middenmoter maar echt geen topper.

8 januari 2021 om 09:05

Zoals Piet de Visser vroeger als zei, kan dit een hele goede opbouwende centrale verdediger worden. Het fysiek van hem is gewoon goed, en voetballen kan hij ook nog. Het is alleen jammer dat hij dit zelf nooit echt heeft in willen zien. Op deze plek zie ik hem ook zonder problemen bij PSV of Ajax spelen.

8 januari 2021 om 10:06

Na een aantal jaar staat hij weer in de verdediging. Laat hem zich daar nu lekker op concentreren dan kan hij alsnog een prachtige carriere hebben. Nog altijd pas 24 jaar.

Ik zie aan zijn gedrag dat ie 't nooit gaat leren. In de JC-arena liep hij zeer provocerend rond eerder dit seizoen. Maar ook in andere wedstrijden zie je gewoon dat ie meer met zichzelf bezig is dan met 't team. Altijd verongelijkt, en blijkbaar kun je dat doen als je 1 van de betere bent, maar als hij bij een grotere club 1 van de 11 is, gaat dat geheid mis.

8 januari 2021 om 10:08

Laten we hopen dat hij er iets van heeft opgestoken? Misschien heeft die prestatiecoach hem er achteraf op gewezen en heeft Bazoer er wellicht over nagedacht?

Beter worden gaat met vallen en opstaan. Dat hij dit jaar provocerend rondliep in de Arena betekend niet dat hij het nooit gaat leren.

Ik vind het echt jammer dat hij toen wegging bij Ajax. Zijn plek op de bank was terecht, maar bij zo'n jonge speler heb je van die periodes dat het minder gaat. Na een paar maanden hard trainen en je laten zien in de minuten die hij zou hebben gekregen had dit een meer dan verdienstelijke speler voor Ajax kunnen zijn.

Deze jongen was altijd al centrumverdediger. Hij is bij Vitesse letterlijk en figuurlijk op zijn plek gezet door eem goede coach.

8 januari 2021 om 10:19

Dat zeker. Letsch is een zeer talentvolle trainer. Die moet je als speler ook zo treffen.

8 januari 2021 om 10:53

En dat terwijl hij zelf juist altijd een boel stennis schopte omdat hij op het middenveld wilde spelen. Als hij gewoon lekker bij PSV had verlengd en achterin was blijven staan... als, als, als.

Die drie waren kwalitatief toen al ontzettend sterk en als ze samen op het middenveld stonden was het een feest. Ik kan me nog herinneren dat Ajacieden liever naar de Toekomst gingen om die jongens aan het werk te zien dan dat afbraakvoetbal van Frank. Daar kan Bazoer niet zo veel aan doen. Wellicht dat hij onder een betere trainer zich ook veel beter had ontwikkeld. Wie weet.

Blijft toch vreemd dat hij bij PSV wegging omdat hij perse op het middenveld wilde spelen en hij nu juist weer in de verdediging zijn beste voetbal laat zien.

Het probleem bij Bazoer is nog altijd zijn verongelijktheid tov de rest van de wereld die naar zijn inziens altijd tegen hem is. Kan nog altijd slecht tegen kritiek en/of tegenslagen, maar als het lekker loopt moet de hele wereld hem naar zijn inzien bewieroken en zo werkt het helaas voor hem niet. Hij presteert goed bij Vitesse, waar de druk toch net iets anders is dan in de absolute top. De uitspraken die hij nu doet geven eigenlijk alleen maar aan dat hij nog altijd geen omslag heeft gemaakt in zijn gedrag.

Tsja, hij moet zich dan wel snel op een andere positie dan inschuivende laatste man bewijzen, want die positie bestaat eigenlijk vrijwel nergens meer. In Oranje ook niet. Bazoer komt aardig terug, maar het echte toptalent zie ik niet meer in hem. Van de Beek, Frenkie en Nouri kwamen gewoon harder op, en beter. Van laatstgenoemde zullen we nooit weten hoe goed hij was geworden, maar het had er alle schijn van dat hij Nouri voorbij zou schieten.

Zijn probleem was vooral dat hij iets wilde zijn, wat hij niet was, namelijk een nummer 10.

Had zich moeten richten op de 6 positie en daarnaar spelen, of op een rol als inschuivende Cv.

Zo kan gebrek aan zelfkennis carrieres verpesten of in de weg zitten.

Bazoer is een prima speler maar had ook zware concurrentie. Hij kan nog altijd de top halen, al is het via een omweg.

Toch zonde dat het zo is gegaan. Hopen dat hij in de toekomst als nog bij een grote club kan komen.

Zijn persoonlijkheid en ego staan zijn loopbaan in de weg want voetballen kan hij echt wel

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.PSV4326
3.Vitesse4119
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PasveerKeeper180
D. DoekhiVerdediger171
M. WittekVerdediger170
O. DarfalouAanvaller176
L. OpendaAanvaller176
R. BazoerMiddenvelder162
O. TannaneAanvaller165
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

103 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Vitesse 16 2 4 1
2019/2020 Vitesse 22 3 6 1
2018/2019 Porto II 2 0 1 0
2018/2019 FC Utrecht 14 3 2 1
2017/2018 VfL Wolfsburg 13 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Bazoer niet bezig met terugkeer: ‘Dat hij het liefst naar Ajax wil klopt niet’

Riechedly Bazoer denkt niet aan een terugkeer naar Ajax, zo verzekert zijn broer en zaakwaarnemer Irchandly Bazoer. De Telegraaf meldde maandag dat het een publiek geheim is dat de speler van...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren