‘Dat doet toch wat met je, als Wayne Rooney dat tegen je zegt’

Maandag, 11 januari 2021 om 19:16Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 19:16

Voor Mike te Wierik ging afgelopen jaar een langverwachte droom in vervulling met een transfer naar Engeland. De verdediger, die als aanvoerder indruk maakte bij FC Groningen, werd door Phillip Cocu naar Derby County gehaald. Maar door de coronapandemie heeft Te Wierik nog niet mogen ruiken aan de pure charme van het Engelse voetbal. Sterker nog: de Tukker speelde sinds het vertrek van Cocu halverwege november geen minuut meer bij de ploeg uit de Championship en kwam alleen nog in actie voor de beloftenploeg tegen Arsenal (3-1 verlies). Te Wierik wil spelen, zo snel als mogelijk.

Door Mart Oude Nijeweeme

Te Wierik zag het plaatje helemaal voor zich. De busreis naar het stadion door de prachtige authentieke Engelse volkswijken, iets te fanatiek schreeuwende fans kort aan het veld en de continue geur van bier en vette hap. Alles wat het Engelse voetbal zo mooi maakt. Maar wat tot nu toe het meest beklijft is een confronterend briefje op de kleedkamerdeur. “Ze maken hier nog op een ouderwetse manier bekend of je bij de wedstrijdselectie zit. Na de training hangt er een briefje op de deur van de kleedkamer. Ik moest daar in het begin om lachen, was het niet gewend in Nederland. In Nederland wordt alles altijd uitgelegd, hier gebeurt het totaal anders. Gewoon een briefje op de deur van de kleedkamer. Als je naam erop staat is het grappig, maar de laatste tijd lach ik niet meer zo hard.”

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De verdediger doelt op het feit dat hij geen speelminuten meer maakt. Zijn laatste optreden in de A-selectie dateert van 31 oktober, in de uitwedstrijd tegen AFC Bournemouth (1-1). Te Wierik werd afgelopen zomer door Cocu naar Derby gehaald, waar hij op de laatste dag van de transferwindow een driejarig contract tekende. De Nederlandse oefenmeester had een plan met zijn landgenoot. “Cocu wilde een bepaald type voetbal spelen”, blikt Te Wierik terug. “Hij zocht een verdediger die kon opbouwen, verdedigende kwaliteiten had en hij wilde voetballen in combinatie met de Engelse stijl. Dat gaf mij een goed gevoel. Ik kreeg ook vertrouwen, maar moest in het begin best wennen. Een totaal ander leven, ander land, het voetbal is anders. Er wordt veel directer gespeeld dan in Nederland. Ballen komen sneller achter de verdediging. Ik had daardoor een moeizame start.”

Sinds het vertrek van Philip Cocu als trainer van Derby County, hoefde Mike te Wierik niet meer op een basisplaats te rekenen.

Te Wierik werd in zijn eerste weken opgevangen door Kelle Roos, land- en teamgenoot bij Derby. Roos, die bij Derby fungeert als reservedoelman, loopt al jaren mee bij The Rams en kent de club op zijn duimpje. De sluitpost kwam in januari 2014 binnen bij de club en verlengde in 2019 zijn contract tot de zomer van 2022. “Dat was heel fijn. Hij heeft mij wegwijs gemaakt in Derby en bij de club”, stelt Te Wierik dankbaar. “Ik heb daarnaast ook veel contact gehad met Joey (Pelupessy, red.). Hij heeft bij zijn club in dezelfde situatie gezeten en is ook niet altijd zeker geweest van een basisplaats.”

Te Wierik speelde bij Heracles Almelo meerdere seizoenen samen met Pelupessy en zag zijn voormalig teamgenoot begin 2018 de overstap maken naar Sheffield Wednesday, dat net als Derby uitkomt in de Championship en hem aanvankelijk weinig minuten gunde. Inmiddels mag Pelupessy zich echter basisspeler noemen bij zijn club, terwijl het bij Te Wierik tot zijn spijt juist andersom is. “Ik heb het er echt moeilijk mee gehad, ook mentaal. Zit je dan in je eentje, zonder familie en vrienden. Gelukkig heb ik mijn vriendin nog, maar je wilt je laten zien aan de fans. Het is een club met een trouwe aanhang. Je bent teleurgesteld dat je je niet kan laten zien. Dan ga je nadenken: wat moet anders? In Nederland gaat het meer vanzelf, zit je in een flow.”

Ondanks de aanpassingsproblemen pikte Te Wierik aanvankelijk zijn minuten mee. Hij begon als basisspeler, maar kreeg halverwege september in de League Cup-wedstrijd tegen Preston North End een rode kaart, wat funest bleek voor zijn positie binnen de selectie. “In Nederland krijg je meer tijd. De Championship staat bekend om de enorme intensiteit. Eind oktober stond ik tegen Bournemouth ineens weer in de basis. Ik was weer eens zenuwachtig voor een wedstrijd. Dat was lang geleden.” Derby begon dramatisch aan het seizoen en wist slechts één van de eerste vijftien competitieduels te winnen. Het leidde halverwege november tot het ontslag van Cocu, die door de slechte resultaten de laatste plaats in de Championship innam.

Derby County begon dramatisch aan het seizoen en wist slechts één van de eerste vijftien competitieduels te winnen.

Sindsdien ging het met Te Wierik ook verder bergafwaarts. De verdediger speelde niet meer en kreeg van Wayne Rooney te horen dat hij zelfs niet meer tot de wedstrijdselectie behoorde. De voormalig topvoetballer was eerst speler/assistent en mag zich inmiddels hoofdcoach noemen. “Toen ging het roer om. Ik was ineens de negentiende man toen Cocu werd ontslagen", aldus Te Wierik. "Dat viel rauw op mijn dak. Ik heb in mijn loopbaan nog nooit op de bank gezeten. Misschien even onder Peter Bosz bij Heracles toen ik binnenkwam als zeventienjarige, maar daarna niet meer.” Rooney koos onder andere voor spelers met meer ervaring in de Championship. “We hadden weinig punten, stonden onderaan. Hij koos ervoor om simpeler te spelen en dat betaalde zich uit.” Derby begon onder Rooney aanzienlijk beter te presteren en verloor slechts twee van de laatste negen wedstrijden.

Ook de situatie van Te Wierik is de laatste weken iets veranderd. De Tukker wordt door Rooney beloond voor zijn trainingsarbeid en maakt sinds lange tijd weer onderdeel uit van de wedstrijdselectie, al resulteerde dat nog niet in speelminuten. “Dat doet toch wat met je, als een legende als Rooney zegt dat je goed bezig bent. Ik heb dit seizoen nog samen met hem gevoetbald. Hij is een goede gast, down to earth. Dat waardeert iedereen aan hem. Ik heb al veel opgestoken van hem. Hij helpt je met slimmigheidjes en kopduels. Ik Nederland won ik negen van de tien kopduels, hier hooguit twee. Als je in Nederland je arm gebruikt bij een kopduel, krijg je een vrije trap tegen. Als je hier je arm niet gebruikt, ligt de bal erin.”

Te Wierik toont zich geduldig, maar kan niet ontkennen dat hij vaker aan spelen toe wil komen. “Ik ben een voetbalgek, wil altijd spelen”, aldus de voormalig speler van Groningen en Heracles. “Sommige spelers vinden het prima om op de bank te zitten en kijken alleen naar hun bankrekening, maar zo ben ik niet. Ik ben te veel voetballer om niet te spelen. Of ik het aan had kunnen zien komen? Misschien. Ik heb het zeker niet onderschat. De Championship is een van de zwaarste competities ter wereld. Daar moet je aan wennen. Ik leer hier alleen maar van. Je wilt voor jezelf de tijd niet altijd nemen, maar soms is het beter om dat wel te doen.”

Volgens Tubantia staat Te Wierik in de belangstelling van FC Groningen en Fortuna Sittard, dus er gloort mogelijk een andere uitweg voor de ex-Eredivisionist. Als eerstgenoemde club ter sprake komt, schiet de verdediger spontaan in de lach. “Ik krijg veel berichtjes, ook van fans van Groningen. Dat doet me goed. Een terugkeer naar Nederland is zeker een optie, de belangrijkste optie”, geeft Te Wierik toe. “Ook clubs uit Duitsland hebben zich gemeld. Er moet hier iets veranderen voor mij. Als Derby zegt dat ik de kans krijg, is het goed en ga ik ervoor. Maar als je je niet betrokken voelt, moet je verder kijken. Ik heb nog een contract voor tweeënhalf jaar. Het kan zijn dat de club zegt: ‘Ga maar een half jaar spelen en kom in de zomer terug.’ Het ligt bij de club.”


Poll

Kan Te Wierik het niveau van de Championship aan?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

14 reacties (laatste reactie door zlatan65)

Lekker terug naar Groningen dan, prima verdediger. Zou toch zonde zijn als iemand met zijn kwaliteiten in het rechterrijtje komt. Voor alles onder AZ is hij denk ik een goede versterking

9 januari 2021 om 09:58

Hoef hem niet meer terug bij FCG hoor. Traag, opbouwend matig en moest o zo nodig transfervrij vertrekken, laat maar lekker op de bank verpieteren daar. Overschatte speler wat mij betreft

9 januari 2021 om 14:33

Ik vind dat de subtop hoger moet mikken dan een Mike Te Wierik. Door z'n avontuur in Engeland is z'n salaris namelijk ook vast niet karig. Die gaat dan al snel grootverdiener worden bij een FC Groningen. Dat moet je eigenlijk niet willen. De club die 'm haalt, gaat namelijk waarschijnlijk ook niet meer aan 'm verdienen.

Ik heb weleens video’s gezien uit zijn tijd bij FC Groningen waarbij je een kijkje kreeg in zijn leven. Op basis hiervan kan ik mededelen dat als ik een voetballer niet mag het Mike te Wierik wel is. Heel oppervlakkig persoon maar wel met telkens een hele zwart gallige, horkerige humor en manier van mensen op de dingen wijzen. Verder straalt hij als mens zo weinig levensvreugde uit, nee, ik heb nooit gesnapt na het zien van die video’s dat hij kan functioneren in een teamsport. Het verbaast me dan ook niks dat hij al maanden niet speelt bij Derby, die willen natuurlijk ook liever niet degraderen.

9 januari 2021 om 13:37

Gellukkig word er niet om jou mening gevraagd....
Wie ben jij dan wel om iemand zo af te serveren?
Het gaat hier over voetbal, niet over zijn ptivé leven....

9 januari 2021 om 14:03

Gelukkig wordt er niet om mijn mening gevraagd inderdaad, want ik heb geen hoge pet op van Mike te Wierik, en het is ten alle tijden vele malen leuker om een leugen aan te moeten horen hoe leuk en gezellig hij wel niet is. Echter heb ik een afspraak met de waarheid, Janselluf, en voelde ik mij aangesproken dit te delen met de lezers van voetbalzone artikelen. U kunt beweren dat het hier over voetbal gaat en niet over zijn privã©leven. U bent echter geen dommerd, en begrijpt net als al de andere mensen, dat deze twee werelden elkaar gewoon overlappen, en dat wanneer Mike te Wierik met regelmaat sikkeneurig is van humeur (bijvoorbeeld) dat hij dan ook niet aan spelen toe komt. Wees vrij de stelling om te draaien, maar ik wil u en de anderen enkel op de hoogte stellen wat voor een vreselijk persoon hij mij lijkt. Een gevoel waar ik niet trots op ben, dat mag u best weten, het spijt me de site te vullen met al dit negatieve gezwets, ondanks dat ik mij enkel en alleen heb beperkt tot de waarheid.

9 januari 2021 om 16:52

Ieder zijn eigen waarheid.
Zijn ouders, vrienden en vrouw zullen er wel anders over denken.

9 januari 2021 om 21:20

@njfromvol In de tijd van het filmpje, zijn FC Groningen tijd was hij nog wel single herinner ik me, ik weet niet of dat onderhand is veranderd, ik weet dat dat veel met een mens kan doen, zeker met een man.

9 januari 2021 om 21:15

Ik ken Mike Te Wierik niet. Maar vroeger heb ik nog een tijdje met hem gebabbeld op de zomerfeesten van Hengevelde, daar komt hij vandaan. We stonden toevalig naast elkaar door gemeenschappelijke vrienden. Heb toen een tijd met hem gekletst en herken me totaal niet in wat jij zegt. Erg aardige kerel.

9 januari 2021 om 21:19

Dat is goed om te horen want net als iedereen vind ik gevoelens van iemand niet mogen geen fijne gevoelens en zoals gemeld ben ik er niet trots op. Het zou heel goed kunnen dat hij, ten tijde van de opnames, niet goed had geslapen, of hij had een totale hekel aan de presentator, de camera man, om maar iets te noemen. Dank voor een tegengeluid.

Tja, hier sta ik in ieder geval niet echt van te kijken. Leuk voor de Eredivisie, maar dit lijkt me geen jongen die het niveau en het tempo van het Engelse voetbal aankan. Ook voor Eredivisie-begrippen vind ik 'm vooral een redelijke speler die vooral profiteert van z'n ervaring. Maar goed, dan ben je in de Eredivisie ook al snel interessant voor zo'n 70 procent van de Eredivisie clubs.

9 januari 2021 om 15:01

Als hij terug wilt naar de Eredivisie dan moet hij toch echt eieren voor zijn geld kiezen, want zelfs op het 2de niveau van Engeland verdient een speler gemiddeld meer dan in Nederland. Als je het ook nog goed treft op het 3de niveau van Engeland dan boer je financieel ook nog beter dan de Eredivisie.

Als ik twente was zou ik hem proberen te halen indien financieel mogelijk.Als tukker geeft hij identiteit aan de club, is kwalitatief de ervaring die twente achterin kan gebruiken en is daarnaast dan ook eigendom van de club als je hem koopt ipv huurt. daar twente nu veel (goede) huurlingen bezit die het team dragen.

11 januari 2021 om 10:33

Denk dat ze bij Twente ook niet (meer) op Te Wierik zitten te wachten. Twente heeft het verdedigend goed voor elkaar en ik zie niet in wat hij nog toe kan voegen. Nog afgezien van zijn ongetwijfeld hoge salaris.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Derby County

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
21.Cardiff City11-14
22.Hull City9-11
23.Barnsley 8-11
Voor de complete stand: Football League Championsh...
SpelersPositieW
J. StrettonAanvaller81
P. LyonsUnknown
R. AllsopKeeper50
D. MarshallKeeper00
K. RoosKeeper100
M. BorkovicVerdediger
L. BuchananVerdediger120
Voor de complete selectie: Clubpagina Derby County.

5 fans
Verdediger, 29 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 26 oktober
Liverpool lijkt voorlopig af te haken in de strijd om Kingsley Coman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren