Oussama Tannane: ‘Ik heb nog nooit een Marokkaan gezien die zo uitscheldt’

Vrijdag, 1 januari 2021 om 14:57 • Laatste update: 16:10

Oussama Tannane heeft 'honderd procent' geen spijt van zijn scheldtirade tegen scheidsrechter Richard Martens eerder dit seizoen in het duel bij ADO Den Haag. De nummer tien van Vitesse, die tegenover ESPN terugblikt op de situatie, kreeg een rode kaart nadat hij de arbiter meermaals uitmaakte voor 'mafkees' en 'clown'.

Tannane kreeg in die bewuste wedstrijd van Martens te horen dat hij minder moest 'pingelen'. "Hij zegt: 'Hey Tannane, luister dan: als jij zo blijft dribbelen, dan fluit ik niet meer voor je.' Ik kijk hem zo aan en zeg: 'Vriend, wat zeg jij allemaal?' En ik kijk Riechedly Bazoer aan, die was ook heel boos. Ik vind dat een scheids voor beide partijen moet zijn, en niet voor één. Misschien heeft hij iets tegen mij, maar ik snapte niet waarom hij dat zei." Vervolgens ontstak Tannane in woede en gebruikte hij dus onder meer het woord 'mafkees' tegen Martens.

Zelf vindt hij zijn scheldtirade wel meevallen. "Ik heb hem niet uitgescholden met 'k' of dat soort dingen", aldus Tannane. "Dus ik snap ook niet waarom mensen het heel groot maken. Of ik spijt heb? Honderd procent niet. Ik heb ook heel veel reacties gehad van: 'Ik heb nog nooit een Marokkaan gezien die in het Nederlands uitscheldt!' Dat is ook wel grappig, maar als jij op het trainingsveld staat en je 'mafkees' of 'clown' zegt, denk ik niet dat dat een groot probleem is, maar ik denk dat hij een beetje in zijn trots is geraakt. Iedereen hoort dat ik hem een clown noem. Een ervaren scheidsrechter had daar nooit rood gegeven."

Tannane heeft een goede band met Thomas Letsch, die sinds de zomer trainer is van Vitesse. "Hij is heel duidelijk", zegt de aanvallende middenvelder. "Ik ben een jongen die heel direct is. Ik vertel jou hoe het is als ik het er niet mee eens ben. Andersom wil ik dat ook, dat hebben we samen besproken. Letsch zegt: Luister, als ik vind dat het slecht gaat, kom ik naar je toe en vertel ik het ook aan je." Tannane is blij dat hij onder de Duitser op zijn favoriete positie mag spelen. "Ik vroeg: 'Ik weet niet waarom u mij links of rechts wil gaan zetten, maar ik denk dat ik van waarde kan zijn op tien.' Hij zei: Ik ga erover nadenken. Uiteindelijk heeft hij mij de kans gegeven en geef ik hem dat terug."


Poll

Vind je de rode kaart die Oussama Tannane kreeg tegen ADO Den Haag terecht?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

83 reacties (laatste reactie door burtmacklin)

Snap het probleem niet zo, de scheids wil hier laten zien hoe groot z'n plassertje is, maar vind het dan te ver gaan dat hij uitgemaakt wordt voor mafkees? Hij gedraagt zich gewoon als een clown, simpel. Respect werkt twee kanten op - een goede scheids behoort zich niet zo uit te laten op het veld, imo. En als je dat wel doet, dan moet je ook kunnen incasseren.

1 januari 2021 om 15:39

Idd niet professioneel van de scheids, neemt niet weg dat Tannane zich alsnog gewoon professioneel kan gedragen. Volledig terechte rode kaart dus en kinderachtig en dom dat hij nu aangeeft er volledig achter te blij en staan.

1 januari 2021 om 16:00

Ah ja - de scheids die betaalt wordt om als professional wedstrijden te leiden mag zich onprofessioneel gedragen, maar de speler niet. De scheids laat duidelijk zien niet gemaakt te zijn voor dit vak, imo - van voetballers kan je dit soort gedrag verwacht worden (...daarom zijn er scheidsrechters..toch?)

1 januari 2021 om 18:26

De scheidsrechter mag zich ook niet onprofessioneel gedragen, alleen is Tanana niet de aangewezen persoon om corrigerend op te treden en is de manier waarop hij het deed ook niet juist.

1 januari 2021 om 19:57

Klopt - geef 'm dan geel met de kennis in het achterhoofd dat jij als scheids je daadwerkelijk als mafkees hebt gedragen door je zo uit te laten.

1 januari 2021 om 15:48

En wederom komt de scheids er zonder kleerscheuren van af. Scheids zijn is heerlijk als je een dikke huid hebt. Het enige waar je rekening mee hoeft te houden is dat de supporters je uitschelden , maar daar tegen over staat wel dat je mag doen en laten wat je wilt en want er zijn toch geen consequenties aan verbonden. Als ik mn werk niet naar behoren uitvoer dan wordt ik er zo uitgetrapt door mn baas , maar scheidsrechters mogen blijven aankloten zolang ze willen. Ik zou best willen ruilen. Super zonde , want op de amateurvelden zijn er veel talentvolle scheidsrechters die daardoor nooit een kans zullen krijgen.

1 januari 2021 om 16:34

De scheidsrechter gedraagt zich als een clown inderdaad, maar dat is geen excuus om zo belachelijk te doen als Tannane dat deed. Dat laat zien dat je nog de mentaliteit van een 16 jarige puber hebt die zijn emoties niet de baas is. Terechte rode kaart ook gewoon, veel te agressief gedrag.

1 januari 2021 om 16:48

Scheidsrechters worden betaald om te ego's van deze 16 jarige pubers in toom te houden en te controleren, niet om op het veld te staan voor je eigen ego en reacties uit te lokken van 16 jarige pubers.

1 januari 2021 om 19:08

Dat is geen excuus voor het gedrag van Tannane, dat is toch ook duidelijk.

1 januari 2021 om 19:51

??? Als de scheids dit niet had gezegd had de speler zich niet zo uitgelaten, we doen net alsof Tannane een schuimbekkende gek is die zonder aanleiding helemaal waus raakt en de scheids helemaal ter plette vloekt. Je hebt als scheids een functie; en die voert 'ie hier gewoon niet naar behoeven uit; een beetje man had de speler gewoon geel/waarschuwing gegeven met in het achterhoofd de kennis dat hijzelf (de scheids) zich daadwerkelijk als een mafkees gedraagt door zich zo jegens een speler uit te laten. Macht komt met verantwoordelijkheid, en hij valt gewoon door de mand hier.

1 januari 2021 om 17:48

En jij denkt dat Tanane helemaal onschuldig is ? Je hoort gewoon niet te.schelden. "Ik keek Bazoer aan en die was ook heel boos" meneer is in zn eer aangetast, ja dan schelden we de scheids maar meerdere malen uit. Dat je het nog recht wil lullen zeg, die Tanane is niet verder dan Vitesse gekomen om zijn handleiding, hetzelfde geld voor Bazoer. Omgekeerde wereld dit.

1 januari 2021 om 19:48

Als een scheids dit soort gedrag vertoont en expres spelers op de zenuwen gaat werken - dan hoor je dit soort werk simpelweg niet te doen/zelf geschorst te worden door de bond omdat je incapabel gedrag vertoont binnen je functie. Geef 'm dan een gele kaart en een waarschuwing op basis van het feit dat jij als volwassen man weet dat je deze speler op z'n zenuwen werkt. Scheidsrechters horen spelers bovenal te beschermen en te leiden. Het is niet zo dat Tanane zonder enige aanleiding hier de scheids uitscheldt; de scheids weet dondersgoed dat dit soort dingen een reactie uitlokken. Voor mij duidelijk een geval van een ongeschikte scheids die zijn eigen ego net wat belangrijker vind dan de baan waar die voor betaalt krijgt.

1 januari 2021 om 20:12

Heeft die scheids die dingen ook daadwerkelijk gezegd? Is dit bevestigd door derden of geloven we Tannane en Bazoer op hun mooie blauwe ogen?

1 januari 2021 om 22:12

Burt volgens mij is dit de omgekeerde wereld hoe jij het beschrijft. De scheids roept een keer "als je zo blijft pingelen" op basis hiervan is helemaal de huid volschelden okay?

2 januari 2021 om 15:03

Nee, ik geloof dat Tannane uit het niets zonder aanleiding de scheids uitmaakt voor mafkees, dat is veel geloofwaardiger /s

2 januari 2021 om 19:49

Sarcasme werkt alleen als het daadwerkelijk zin heeft en aansluit op je eerdere reacties.

Hij scheldt de leidinggevende uit en ziet niet wat er mis mee is?😅. Prima voetballer maar geen fatsoen dat is wel duidelijk..

1 januari 2021 om 15:16

Een leidinggevende die zelf geen fatsoen of kunde heeft wordt ook niet getolereerd. Zeker als zijn/haar gedrag anderen dwingt tot een reactie.

1 januari 2021 om 15:49

Is het dan zo'n schande ? Je moet niet voortdurend dribbelen ? Normaliter wordt dat door teamgenoten aangegeven, daar moet je als voetballer tegen kunnen lijkt me. Daarbij mag Tanane hem een mafkees of een clown noemen, maar de scheids mag niet zeggen dat hij niet meer fluit ? Volgens mij ben je de dingen hier aan het omdraaien, de scheids is nog altijd de baas op het veld.

1 januari 2021 om 15:53

Het lijkt me niet aan de scheidsrechter om te bepalen hoe een speler met de bal omgaat😂😂. Dat neemt niet weg dat t oliedom is om je vervolgens te verleiden tot zulke uitspraken als Tannane..

1 januari 2021 om 16:04

@nl_modric, ''je moet niet voortdurend dribbelen ?'' daar heeft een scheids niks mee te maken al deed Tannane de zeehondendribbel van Kerlon.

1 januari 2021 om 20:13

@juga: juist en wie heeft ook daadwerkelijk bevestigd dat die scheids dit heeft gezegd?

1 januari 2021 om 15:26

Gelukkig is dit nog Nederland waar hiërarchie nog niet allesbepalend is. Als je als mafkees gedraagt moet je niet gek opkijken als men dat gaat roepen.

1 januari 2021 om 15:52

Je mag het beestje toch best een naam geven? Als je je gedraagt als een mafkees dan mag je ook een mafkees genoemd worden. Een beetje eigen regels lopen bedenken , te idioot voor woorden.

1 januari 2021 om 16:34

Een leidinggevende die zegt dat hij de volgende keer iets doet wat mag (dribbelen) hij het door de vingers gaat zien als er overtredingen op je gemaakt worden. Zie jij niet wat hier mis is? Die scheids gedroeg zich als een clown en krijgt het te horen.

Absoluut belachelijk was dit moment, wat bemoeit de scheids hier nou mee. Als tannane wilt dan dribbelt ie lekker het hele veld over en terug en als er overtredingen worden gemaakt op hem moet die scheids gewoon zijn werk doen en fluiten, zn mond dicht houden en niet zo popie jopie gaan doen

Met een leeg stadion weet je gewoon dat alles beter gehoord wordt. In een volpakt stadion zou dat woord minder effect gehad hebben denk ik.

Grappig om te zien hoe erg sommigen deze "scheldtirade" van Tannane vinden.

1 januari 2021 om 16:37

Als je de beelden ziet is het ook belachelijk gedrag. Je kan toch ook op een normale manier duidelijk maken wat je van iemand vind. Tannane is 26, toch tijd om volwassen te worden.

Bijna elke scheidsrechter trekt waarschijnlijk rood als je 'm meermaals mafkees blijft noemen. Nu moet ik zeggen dat die scheidsrechter ook wel een hele vreemde opmerking maakt in dit geval, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat kortsluiting niet bestraft kan worden. Die rode kaart was gewoon terecht, al snap ik de rest van de uitleg van Tannane wel.

1 januari 2021 om 15:20

Hij noemde hem maar 1x mafkees en de rest kwam na de rode kaart

1 januari 2021 om 15:52

Dan mag het natuurlijk wel, wanneer je net rood hebt gekregen. :

1 januari 2021 om 16:00

het punt is niet of het mag

Zulke scheidsen zijn echt zo slecht. Verpest de wedstrijd, de wedstrijd van de week daarop tegen psv en denkt dat hij aan de beste speler van het seizoen moet uitleggen hoe hij moet voetballen. Als ik de naam van de scheids niet wist had ik al me geld erop gezet dat het bas nijhuis was.

Ben ik dan de enige die het meer om de manier van uiten ging dan om wat hij precies zei? Het speeksel vloog hem nog net niet om de oren toen hij zo schreeuwde tegen de scheids. Ik kan me voorstellen dat de scheids daar op af is gegaan en niet persee op 'clown' en 'mafkees'. Dat Tannane daarna nog even tegen z'n aanvoerder Pasveer schreeuwt en afsnauwt vergeet hij zelf dan ook weer.

Wat een hypocriet zonder zelf-reflectie is de beste man toch ook. Ik weinig voetballers die zoveel moeite hebben hun trots opzij te zetten als hem. En het dan bij de scheidsrechter benoemen. En als die scheids direct naar 'm is dan is meneer gelijk zwaar beledigt. Ik zie die verongelijkte woeste kop nog zo voor me. Was blijkbaar een flinke tik van de molen die hij gehad heeft.

Smeken om een overtreding en die niet krijgen om vervolgens de leidsman uit te kafferen, dan vraag je ook om rood.

Clown en mafkees... We hebben allemaal véél erger gezien en/of gehoord. Hoewel Tannane als een oude windos 95 PC vastliep, is het niet zo dat hij de scheidsrechter met kenker uitschold of de scheidsrechter in kwestie nog op twee vermanende tikjes op de wang trakteerde nadat hij rood kreeg.
Of zullen we hem hiervoor vierendelen of naar de guillotine brengen, omdat het publiekslieveling Tannane betreft?

Scheidsrechters denken af en toe dat het om hun draait. Je bent een scheidsrechter omdat je zelf niet kunt voetballen. Vooral ene B.Nijhuis is heel erg in zichzelf gaan geloven.

1 januari 2021 om 16:16

Hij is echt walgelijk ja. Vooral als die dan op maandag bij vi apetrots gaat vertellen hoe geweldig hij wel niet is.

1 januari 2021 om 20:28

Wat is er walgelijk aan Nijhuis? Voelt wedstrijden goed aan en fluit lekker fysiek, een van de beteren imo

Een scheidsrechter mag die beslissing helemaal niet maken. Hij is daar om de al opgestelde regels van fifa te volgen. Persoonlijk vind ik dat je deze scheids mindere wedstrijden moet laten fluiten en laat hem zich maar weer omhoog werken.

Gewoon een kwestie van respect naar de leidinggevende. In alle andere sporten wordt dit ook bestraft, dus zie niet in waarom we hier in het voetbal lichtzinniger over zouden moeten zijn.

1 januari 2021 om 17:49

Onzin, respect krijg je als die geeft. Hij gaf de speler geen respect toen hij die opmerking naar hem maakte. Hij gedroeg zich als een clown en kreeg het te horen

1 januari 2021 om 18:07

Niet bij voetbal. Iedereen weet dat Tannane een kort lontje heeft en bij het minste of geringste ontploft. Als iemand schuimbekkend voor je staat, gaat het niet alleen maar om de woorden. Dan heb je als scheidsrechter het recht om een kaart te trekken.

1 januari 2021 om 18:23

hij trok de kaart puur voor 1 keer het woord clown/mafkees. Pas na die kaart winde tanane zich op

1 januari 2021 om 18:43

Zo werkt het natuurlijk niet he. Scheidsrechters staan altijd boven de voetballers zelf tijdens de wedstrijd. Als een scheidsrechter geen respect toont aan de spelers, dan mogen de spelers dus alles doen wat volgens de regels verboden is.

1 januari 2021 om 19:00

Scheidsrechters staan niet boven de spelers wat is dat nou voor onzin. Een scheidsrechter dient ervoor te zorgen dat hij tijdens de wedstrijd de regels toepast en daarbij maakt het niet uit of iemand pingelt of niet pingelt, een vrije trap is een vrije trap. Een scheids bemoeit zich niet met de speelwijze van een team/speler en als hij zich onrespectvol gedraagt kan hij dat gewoon terug verwachten.

1 januari 2021 om 19:27

Scheidsrechters staan boven de speler in de zin van dat zij leiding hebben over de wedstrijd en zij beslissen wanneer er een overtreding is gemaakt. Als een scheids tegen een speler zegt dat hij de volgende keer bij een overtreding op hem niks gaat doen dan geeft hij de speler niet de respect die hij hoort te krijgen en geeft tegelijkertijd daarmee ook aan dat hij de regels van het spelletje niet respecteert. Zo een scheidsrechter moet je lagere wedstrijden laten fluiten zodat hij van dat egotje af komt. Spelers worden ervan beticht dat ze te grote egos hebben en deze scheids is in deze situatie geen haar anders geweest

1 januari 2021 om 22:37

Precies dat, al heeft de scheids gezegd dat hij niet moet mekkeren ivm de tikkies die hij krijgt door zijn vele gedribbel, het gaat om de manier waarop tannane als een hondsdolle maf de scheids stond toe te blaffen. Idioot gedrag.

Tannane en de scheidsrechter waren allebei de clowns, zaten allebei fout

Als die scheids dat inderdaad op die manier heeft gezegd dan is dat tamelijk bizar en is hij niet geschikt voor het vak. Of hij dat inderdaad zo gezegd weten wij niet. Ik vind wel dat een scheidsrechter rood moet trekken als spelers hem mafkees en clown noemen. Of minimaal geel.

'Ik kijk Bazoer aan, die was ook heel boos' nou dan heb je ook twee goeie bij elkaar. Want denk je dan dat Bazoer gaat zeggen 'Hey Ous, rustig man..' Twee furieuze karaktertjes die allebei een heel korte lontje hebben en een behoorlijke kronkel in de kop hebben. Kunnen goed voetballen, maar alleen met goed voetballen kom je er niet.. Je goede houding is een basisonderdeel. Je mag best trots zijn maar blijf vooral wel bij jezelf. En sta open voor kritiek man.. Daar kun je van leren.. Ga niet gelijk als een dorpsidioot tekeer.. Bazoer moet sowieso beter weten.. Na zijn mislukte avonturen en kansen bij PSV, Ajax en Wolfsburg.. Maar het lijkt erop dat hij er niet van opgestoken heeft..

1 januari 2021 om 20:04

Knap - ik haal juist uit deze tekst op dat de scheids volledig door de mand valt binnen zijn functie - meteen ontslaan, mafkees.

Dat je in een opwelling clown of mafkees roept is nog tot daar aan toe, maar als je bijna schuimbekkend meerdere malen mafkees schreeuwt naar eeb scheidsrechter dan spoor je niet helemaal. Terechte schorsing welke zeker niet de laatste gaat zijn voor deze snel aangefikte gast.

Ach ja, scheidsrechters. Een raar wereldje is dat, ook vanuit de KNVB. Heb als jeugdtrainer ooit bij een uitwedstrijd een van de beste clubscheidsrechters gehad, naar mijn mening. Na de wedstrijd bleek dat hij die dag beoordeeld was en terwijl ik met de scheidsrechter het wedstrijdformulier aan het afhandelen was, vroeg de waarnemer nog wat dingetjes aan me, terwijl ie zijn evaluatie aan het geven was. Die scheids floot een hele goede wedstrijd, schatte de situaties goed in, stond vrijwel altijd goed opgesteld, maar werd afgerekend op het feit dat ie te weinig meters maakte. Toen heb ik maar even verteld dat ik liever een scheids heb die op de middenstip blijft staan en alles goed beoordeeld, dan een scheids die een marathon aan het lopen is en elke situatie verkeerd inschat. Maar dat stond dan weer niet op de lijst die de waarnemers gebruikten, daar werd het vermogen om situaties in te schatten niet meegenomen. Rare wereld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Feyenoord4626
5.Vitesse4514
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
R. PasveerKeeper240
D. DoekhiVerdediger231
M. WittekVerdediger230
O. DarfalouAanvaller236
L. OpendaAanvaller237
R. BazoerMiddenvelder224
O. TannaneAanvaller215
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Vitesse.

103 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Vitesse 22 4 4 1
2019/2020 Vitesse 22 3 6 1
2018/2019 Porto II 2 0 1 0
2018/2019 FC Utrecht 14 3 2 1
2017/2018 VfL Wolfsburg 13 0 2 0
Laatste voetbalnieuws

Johan Derksen: ‘Als Ajax die twee erbij krijgt is dat echt een verrijking’

Na het bereiken van de finale van de TOTO KNVB Beker door Vitesse werden Oussama Tannane en Riechedly Bazoer vrijdagavopnd uitgelicht in Veronica Inside. De twee spelers van de Arnhemmers worden...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 6 maart
Rick Karsdorp is akkoord met AS Roma over een nieuw contract. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren