John Stegeman vertrekt na dit seizoen bij PEC Zwolle

Woensdag, 30 december 2020 om 14:13 • Laatste update: 15:16

John Stegeman vertrekt aan het einde van dit seizoen als trainer van PEC Zwolle, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. Vincent de Vries, die de club namens de Stentor volgt, maakte al melding van het naderende vertrek van Stegeman, na een evaluatie tussen de directie en de oefenmeester. PEC heeft het nieuws nu dus ook bevestigd. Stegeman was sinds de zomer van 2019 werkzaam als trainer in Zwolle.

Na de eerste seizoenshelft bezet PEC de elfde plaats in de Eredivisie, met zestien punten uit veertien wedstrijden. Toch heerst er onder de achterban de nodige onvrede, tot ongenoegen van Stegeman. “Veel fans zijn blijven hangen in het verleden. En dat is niet fair. Want na het winnen van de beker in 2014 is het alleen maar minder gegaan. Op een gegeven moment stond Ron Jans met PEC zelfs nog even onderaan”, zei Stegeman onlangs in gesprek met de Stentor. “Wat verwachten ze nu dan? Dat we elke week de pannen van het dak spelen? Dat we elke wedstrijd makkelijk winnen?”

Stegeman zei in hetzelfde interview nog wel de steun van de spelersgroep, de technisch manager (Mike Willems) en de voorzitter (Adriaan Visser) te voelen. De directie en de 44-jarige oefenmeester hebben nu rond de tafel gezeten en uit dat gesprek is volgens De Stentor gekomen dat zijn aflopende contract niet verlengd gaat worden. Het betekent dat er na twee jaar een einde gaat komen aan het huwelijk tussen Stegeman en PEC, waar hij de opvolger werd van de naar Feyenoord vertrokken Jaap Stam.

PEC haalde Stegeman in de zomer van 2019 weg bij aartsrivaal Go Ahead Eagles, waar hij op dat moment één jaar werkzaam was geweest. Zijn dienstverband in Zwolle betekende zijn derde club in zijn trainerscarrière, die begon bij Heracles. In Almelo fungeerde Stegeman zes jaar als assistent-trainer, alvorens hij werd aangesteld als eindverantwoordelijke. Na vier jaar liet hij Heracles achter zich, om bij Go Ahead aan de slag te gaan. In zijn eerste seizoen bij PEC, dat werd afgebroken door de coronapandemie, eindigde hij als vijftiende.

"In een openhartig en realistisch gesprek zijn we met elkaar tot de conclusie gekomen dat het beter is na dit seizoen uit elkaar te gaan", reageert technisch manager Willems. "Onze huidige elfde plaats is voor PEC Zwolle een prima klassering, maar wij zijn wel van mening dat er, ondanks de lastige omstandigheden, meer rendement uit het afgelopen half jaar gehaald had kunnen worden. Vanuit de spelersgroep, technische staf en directie bestaat wel de nadrukkelijke wens dit lopende traject met elkaar af te maken, om het hoofdstuk zodoende goed met elkaar af te sluiten. Vanuit die intrinsieke motivatie en de aanwezige kwaliteiten heb ik alle vertrouwen in het komende half jaar."

"De gezamenlijke beslissing die voortkomt uit de evaluatie respecteer ik", zo laat Stegeman zelf weten op de website van PEC. "De focus heb ik nu dan ook meteen op de tweede seizoenshelft gericht. Daarbij gaat het erom zo goed als mogelijk te presteren en de stijgende lijn qua spel meer om te zetten in resultaat en punten. Ik wil mijn tijd bij PEC Zwolle zo positief mogelijk afsluiten en daar ga ik samen met de mensen om mij heen de komende maanden dan ook keihard voor werken."Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door peperbus038)

Kan je net zo goed per direct afscheid nemen. Op deze manier word het dit laatste half jaar niks meer en is hij het laatste stukje autoriteit en krediet wel kwijt.

30 december 2020 om 14:29

Het was de hele tijd al matigjes. Ik zou inderdaad ook maar gewoon direct afscheid nemen.

30 december 2020 om 15:21

Definieer matigjes. Het spel mag dan niet aantrekkelijk zijn, maar als je met deze selectie aanvallend voetbal gaat spelen, is de kans op degradatie gewoon groot. Ik heb het idee dat heel veel supporters van clubs uit het rechter rijtje gewoon niet zien hoe dicht alles bij elkaar zit en hoe weinig ruimte er is voor grote risico's. Het kan altijd meezitten zoals dat bij FC Twente momenteel gebeurt, maar die speelden vorig jaar ook nog degradatievoetbal. Dat je dan nu als PEC toch al 16 punten hebt na 14 wedstrijden is gewoon best aardig. Dat zijn er al 2 meer dan vorig jaar na 14 wedstrijden en tevens 2 punten meer dan twee jaar geleden na 14 wedstrijden. Ik heb het idee dat te veel supporters de woorden van het bestuur een paar jaar geleden nog te veel in het hoofd hebben, maar uit die aandelen hebben ze totaal geen rendement gehaald. Zelfs een Guardiola gaat hier niet meer punten uit halen...

30 december 2020 om 16:00

Guardiola zou hier gok ik echt wel meer punten uit halen. Van Polen omschreef het spel van Zwolle onlangs pakkend: "ideeenloos". Juist dat kun je een trainer kwalijk nemen. Hij stuurt ze blijkbaar zonder aanvalsplan het veld in. Natuurlijk loopt de selectie niet over van kwaliteit maar degraderen met deze spelers zou ook niet hoeven. Ook niet als je iets aanvallender gaat spelen.

30 december 2020 om 14:36

Nee, daar is geen geld voor

30 december 2020 om 14:41

Het spelersmateriaal is ook niet heel best in Zwolle. Veel dezelfde soort voetballers en een zwakke voorhoede, al vind ik dat zelf. Wel eens dat Zwolle beter direct afscheid kan nemen van Stegeman. Hij is altijd chagrijnig, zit in de dug-out onderuit gezakt en valt spelers openlijk af zoals Lam laatst tegen Twente.

30 december 2020 om 14:54

Al zet je Advocaat of Slot voor de groep, ik denk dat er weinig scheelt. Stegeman heeft in de eerste seizoenshelft gewoon goed aantal punten gehaald met deze groep. In de ploeg zit te weinig scoorden vermogen, en spelers met iets extra kwaliteit.

30 december 2020 om 15:24

Maar PEC heeft nu al 2 punten meer dan in de afgelopen 2 seizoenen na 14 speelronden. Gezien het materiaal en de middelen presteren ze gewoon aardig. Dan kan het publiek wel aanvallend voetbal willen zien, maar dan moet je er niet raar van staan te kijken dat je per speelronde keldert. Die zijn gewoon veel te veel gaan geloven in die luchtkastelen van het bestuur een paar jaar terug dat PEC richting de subtop zou gaan. Totaal niet realistisch en dat is ook wel gebleken.

30 december 2020 om 16:41

Volgens mij baseer je alles op statistieken maar heb je geen wedstrijd van PEC gezien Sirius. (?) Eerst rijdt hij al met zijn zatte kop tegen een lantarenpaal, de wedstrijden die gespeeld worden zijn zo saai dat elke supporter wekelijks in slaap valt. Hoe hij Lam afviel vond ik ook schandalig. én hij zit er wekelijks bij alsof hij elk moment van de peperbus wil springen. Het is echt niet zo dat 'wij' in Zwolle (supporters dan)verwachten een stabiele subtopper te gaan worden. Dat heb ik werkelijk niemand horen zeggen maar op plaats 10-12 moet gewoon makkelijk kunnen. En daar hoeft echt niet zo saai voor gespeeld te worden als op dit moment gedaan word

Is toch ook geen gezicht deze man. Zit hele wedstrijden onderuit gezakt op de bank met een gezicht op onweer. Ook totaal geen wonder dat het team zo ontzettend futloos speelt. De kwaliteit is natuurlijk ook niet top, maar op van Polen na, zie ik bijna geen speler met het vuur die je nodig hebt om uit een negatieve spiraal te komen.

30 december 2020 om 15:21

Alsof een trainer bij deze selectie invloed heeft. Gewoon in elke linie een zwakke selectie

30 december 2020 om 16:22

Voor zo ver ik uit Zwolle begrijp zijn de prestaties ook niet de kritiek. Iedereen (supporters) zien dat dit een minimaal degelijk resultaat is met deze spelersgroep. Het gaat voornamelijk om de manier waar op. Het futloze, het ideeënloze en, zoals robjones aangeeft, een trainer die vervolgens de volle 90 min als een zoutzak op die bank zit.

30 december 2020 om 15:27

Als je naar het spelersmateriaal kijkt ,en het aantal punten wat PEC tot dusver heeft dan doen ze het goed na mijn mening. De selectie is echt heel matig, en zoals je al zei buiten Van Polen om geen vechters.

als stegeman slim is stop hij er gelijk mee beter groep

Dat wordt op termijn Excelsior '31, want hij is wel een man uit het Oosten....

Dan ga je van Go Ahead Eagles naar de aartsrivaal om vervolgens daar met veel kritiek weg te gaan. Soms maak je keuzes die helaas verkeerd uitpakken. Maar als je eerlijk bent Zwolle heeft ook gewoon een matig team, Je kan het niet volledig op hem afschuiven denk ik

Beetje dertien in een dozijn trainer volgens mij deze Stegeman. Pec mag verder van mij iets creatiever proberen te worden, dus niet meer spelers als Jesper Drost die het op een half niveau hoger totaal niet heeft laten, weer terughalen. En zo snel mogelijk afscheid nemen van Lam.

Leek toen bij heracles een veelbelovende carriere tegemoet te gaan. Vond hem bij eagles ook niet super (al vond ik het wel jammer dat hij wegging). Stoorde me wel aan de manier waarop hij in de dug out zat en vaak negatief was. Aan de reacties te zien is dat helaas niet veranderd. Hij heeft wel gelijk dat het spelersmateriaal achteruit is gegaan met de jaren.

30 december 2020 om 16:33

Ik heb die hele overstap van Heracles naar Go Ahead nooit gesnapt, had echt verwacht dat die bij een subtopper in de eredivisie of richting Duitsland zou zijn gegaan.

Heb nooit het gevoel gehad dat dit een coach was die het verschil maakt voor PEC Zwolle, integendeel zelfs. Daarbij komt natuurlijk wel kijken dat hij over extreem matig materiaal beschikt.

Al met al kan ik mij niet zo snel voorstellen dat een club hoger de PEC in zee gaat met deze man.

Tja, hij heeft wel een punt. Als je dat bestuur moest geloven speelden ze nu in de subtop, maar dat is toch heel anders uitgepakt. Ze hebben aandelen uitgegeven aan het lokale bedrijfsleven en lokale investeerders, maar daarmee ga je echt geen enorme stappen maken. PEC is gewoon vrij klein en degradatie zal altijd om de hoek kijken als je niet veel te spenderen hebt.

De beste manier om te groeien is naar mijn mening om bij succes zoals dat bij PEC even geduurd heeft heel nauwkeurig te zijn. Niet in het wilde weg geld spenderen, maar oppassen met waar je geld aan uitgeeft en geld op blijven potten tot je in iets structureels kunt investeren, zoals de faciliteiten of het stadion. Van die succesperiode is na een paar jaar eigenlijk niets meer over en uit die inkomsten van de aandelen hebben ze ook maar weinig sportief rendement gehaald.

30 december 2020 om 16:14

Dat geld hebben ze juist geïnvesteerd. Het stadion heeft wat moderniseringen en opleukerij gekregen. Daarnaast is de capaciteit van het stadion flink uitgebreid door tribunes tot aan het veld door te trekken. Er is veel geld gestoken in het aanleggen van een natuurgrasveld. Zoals het er nu naar uit ziet zal dat misschien nog een staartje krijgen omdat er extra werk nodig kan zijn. Ook zijn de trainingsfacaliteiten van de jeugd uitgebreid (voornamelijk via contracten met nabijgelegen amateurclub) Bovendien is er veel geld gestoken in het uitdelen van langdurige contracten een talenten. Zo voorkomen we dat spelers, zoals een Tijani Reijnders, ons gratis verlaten voor clubs die 'Het Herenakkoord' hebben getekend. Waar wel discussie over mag zijn is of de aankopen qua spelersmateriaal die PEC gedaan heeft ook goed waren. Daar zaten wat goede tussen, voor sommigen is te veel betaald, maar dat is nou eenmaal de transfermarkt. Conclusie, waar je PEC van beticht niet te doen is juist exact wat ze gedaan hebben. Dat heeft wat tijd nodig om zich uit te betalen, maar daar zijn het ook investeringen voor.

Het lijkt me voor beide partijen (pec Zwolle en John Stegeman) beter om nu al afscheid van elkaar te nemen. Al vrees ik wel dat PEC Zwolle daar, vooral vanwege de financiële gevolgen, niet direct voorstander van is.

Jammer, prima trainer voor middenmoot ED. Matige selectie, mooi om te lezen dat het bestuur vind dat er toch meer in zit. Mogelijk kijkt dit bestuur beetje met die bekende kleur bril. Hoop voor John dat hij weer een leuke club vind

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PEC Zwolle

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.PEC Zwolle17-9
14.VVV-Venlo15-18
15.RKC Waalwijk13-14
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. ZettererKeeper170
S. KerstenVerdediger170
S. van WermeskerkenVerdediger170
E. ReijndersMiddenvelder172
Y. NakayamaVerdediger161
J. DrostMiddenvelder161
D. HuibertsMiddenvelder160
Voor de complete selectie: Clubpagina PEC Zwolle.

5 fans
Coach, 44 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren