Presidentskandidaat Font belooft Barça-leiding met Xavi, Cruijff én Koeman

Woensdag, 30 december 2020 om 13:20Chris Meijer

Victor Font heeft bekendgemaakt hoe hij de technische leiding van Barcelona voor ogen heeft als hij in januari tot president wordt gekozen. De presidentskandidaat voorziet hierin een rol voor Xavi Hernández als algemeen directeur, terwijl Jordi Cruijff de sportief eindverantwoordelijke moet worden in het Camp Nou. Font heeft tevens een plek ingeruimd voor Ronald Koeman, die ‘gewoon’ trainer van Barcelona zal blijven.

Er werd in een eerder stadium al gemeld dat Font Cruijff als sportief directeur bij Barcelona wilde hebben. “Ik heb Victor Font en Xavi niks beloofd. Nee, deze zomer heb ik ook niet met Josep Maria Bartomeu (toenmalig president, red.) gesproken”, reageerde Cruijff in augustus in Spaanse media. In de organogram die Font woensdag bekendgemaakt heeft, is inderdaad plaats voor Cruijff als sportief eindverantwoordelijke. De 46-jarige Cruijff, die in de jeugd van Barcelona speelde, werkt momenteel als trainer bij het Chinese Shenzhen FC.

In het verleden was Cruijff als sportief directeur werkzaam bij AEK Larnaca en Maccabi Tel Aviv. Daarna werkte hij als trainer voor Chongqing Dangdai Lifan en bij het nationale team van Ecuador. Naast Cruijff moet Tito Blanco als technisch secretaris komen te werken. De voormalig sportief directeur van Levante krijgt dan de verantwoordelijkheid over de scouting. Boven Cruijff moet volgens de plannen van Font Xavi komen te werken. De oud-middenvelder van Barcelona werd door verschillende presidentskandidaten al genoemd als de mogelijke nieuwe trainer.

Font voorziet voor hem echter een rol als algemeen directeur. “We hebben een tijd geleden een diepgravende analyse gedaan om erachter te komen wie ons sportieve langetermijnproject moet leiden. Xavi is de juiste persoon vanwege zijn managementkwaliteiten, zijn leiderschapskwaliteiten en zijn voetbalkennis. Hij is een van de beste spelers uit de geschiedenis van de club”, zei Font in november over Xavi. De zakenman denkt dat Lionel Messi enorm enthousiast zal zijn over de eventuele komst van de oud-middenvelder.

Xavi werkt momenteel als trainer voor het Qatarese Al-Sadd en bedankte afgelopen zomer voor het trainerschap bij Barcelona, waardoor Koeman in beeld kwam. In het huidige plan van Font blijft Koeman aan als trainer. “Als het sportieve organigram van de club, waar Xavi de leiding over zou hebben, van mening is dat Koeman door moet als trainer, dan gaat hij door. Ze zouden kunnen samenwerken, zoals Josep Guardiola en Txiki Begiristain (director of football, red.) doen bij Manchester City”, stelde Font over de samenwerking tussen Koeman en Xavi. Koeman heeft bij Barcelona nog een contract tot medio 2022.

De leden van Barcelona kiezen op 24 januari een nieuwe president, die de opvolger van de vertrokken Bartomeu moet worden. Font en Joan Laporta gelden als de belangrijkste kandidaten om die verkiezingen te winnen. Verder willen Toni Freixa, Xavi Vilajoana, Emili Rousaud, Pere Riera, Lluís Fernàndez Alà en Jordi Farré een gooi doen naar het presidentschap van Barcelona.Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Als Jordi Cruyff Jordi Huppelepup had geheten, zou hij dan ook in aanmerking komen voor zo'n grote functie binnen FC Barcelona? Als je zijn lijst van clubs ziet waar hij na het voetbal heeft gewerkt, is hij toch wel de laatste die ineens bij zo'n immense club terecht zou komen lijkt mij. Onbegrijpelijk maar goed. Hij zal vast wel iets kunnen want alleen iemand aannemen op zijn naam lijkt mij niet verstandig.

30 december 2020 om 14:56

zelfde met Xavi. als het niet zo een goede voetballer was bij Barca zou hij dan worden aangesteld als coach of algemeen directeur op basis van de CV die hij heeft opgebouwd als trainer in de woestijn? leuke romantische gedachtes allemaal maar met beleid heeft het weinig te maken verder

30 december 2020 om 16:38

Hoezo heeft het met beleid weinig te maken dan ? Jordi heeft nota bene bij Barcelona gevoetbald en wellicht als mens een goede indruk achtergelaten daar. Hij weet hoe de club reilt en zeilt. Inmiddels heeft hij ook de nodige ervaring als trainer en als technisch directeur. Spreekt Nederlands en Spaans, dus kan makkelijk met genoemde namen (xavi/koeman) communiceren. Pas 46 jaar, dus kan voor een langere tijd de functie bekleden. Zo heel raar vind ik het niet.

30 december 2020 om 16:41

Cruyff heeft idd wel ervaring in zijn functie dus dat hij genoemd wordt snap ik op zich nog wel. het ging mij meer om Xavi die tot dusver alleen een grote carriere als voetballer heeft gehad

30 december 2020 om 16:49

Ja achja, nu met een ervaren trainer als Koeman gaat het ook niet denderend. Voorheen met Enrique en Guardiola redelijk succesvol geweest met een trainer zonder ervaring, dus het is imo een gok die ze kunnen nemen. Als ik een naam zou moeten noemen die daar weer een mooi spelsysteem erin kan slijpen kom ik uit bij Wenger, maar die is inmiddels ook alweer 71 jaar.

30 december 2020 om 16:55

Wenger zou idd top zijn. Guardiola en Zidane kregen een geweldige selectie tot hun beschikking als beginnende coaches, maar Xavi krijgt een selectie tot zijn beschikking die volledig uit balans is. in dat kader vind ik het wel een risico, niet alleen voor Barca maar ook voor de trainerscarriere van Xavi. je maakt het zo een man wel meteen heel moeilijk. als algemeen directeur is het misschien iets makkelijker. Vd Sar voert die functie ook prima uit en die had daarin nul ervaring toen hij bij Ajax kwam

30 december 2020 om 17:12

Japie guardiola kreeg niks. Guardiola maakt zijn selectie met jeugd spelers en kocht een aantal spelers. Deco en Ronaldinho deed hij weg als sterren van het team. Vertel me is hoe guardiola iets heeft gekregen?

30 december 2020 om 20:13

hij had een Messi, Xavi en Iniesta tot zijn beschikking bv. noem het maar niks

30 december 2020 om 15:01

Ik wilde exact hetzelfde typen, en het antwoord is natuurlijk niet. Jordi zal natuurlijk wel kwaliteiten hebben, maar als hij Jansen had geheten ipv Cruijff had hij nooit in de top gespeeld en was hij al helemaal niet in beeld voor zo'n functie. Het zegt lijkt mij genoeg dat z'n meest toonaangevende prestaties tot nu toe behaald zijn in de top van Israel.

30 december 2020 om 15:41

Maar zo gaat dat toch altijd? Daarom werd Guardiola coach van Barcelona, werd Zidane coach van Real Madrid, werd Joris Mathijsen technisch directeur bij Willem II en zo kunnen we waslijsten vol aan mensen maken die zo aan hun baan in de voetballerij gekomen zijn. Zo komen zoons van profvoetballers vaak ook bij profclubs in de jeugd te spelen en als 'schoolkind' (6 tot 12 jaar) ben je dan kwalitatief nog wel heel erg kneedbaar. Ze zullen je ook niet snel wegsturen als je Cruijff heet als 8 jarige voetballertje die weinig indruk maakt bij wijze van spreken. In dat opzicht is Jordi Cruijff verre van de uitzondering.

30 december 2020 om 16:06

Guardiola en Zidane zijn in dit opzicht niet de beste voorbeelden naar mijn mening. Zidane heeft zowat alle voetbaltechnische functies bij Real bekleed voordat hij coach van het eerste elftal werd; adviseur, technisch directeur, assistent van Ancelotti en daarna coach van RM Castilla. Pep heeft ook natuurlijk Barcelona B gehad voordat hij de kans kreeg bij Barcelona. Daarnaast hebben beide mannen natuurlijk als sleutelspelers in legendarische elftallen en puur op basis van hun talent de wereldtop gehaald. Dat is naar mijn mening toch iets anders dan Cruijff die zonder dat z'n vader trainer bij Barcelona was nooit het eerste elftal had gehaald, om vervolgens daardoor een transfer naar United te kunnen maken. Indien Cruijff als bestuurder echt de kwaliteiten had gehad voor een club van het kaliber Barcelona, dan had een kleinere club (in een topcompetitie) met plek hem toch wel binnengehaald? Ondanks dat Font goede ideeã«n lijkt te hebben over de reorganisatie van Barcelona vind ik deze zet toch behoorlijk goedkoop scoren met een populaire achternaam.

30 december 2020 om 16:49

Ding is, als hij Jordi Jansen had geheten had zijn vader hoogstwaarschijnlijk Johan Jansen geheten en dan had de Johan Cruijff Arena nu de Johan Jansen Arena geheten. De naam is niet zo zeer het ding al begrijp ik dat we allemaal bedoelen dat hij de zoon van is.

30 december 2020 om 16:57

Ach. Hij had ook Jordi Coster kunnen heten met de achternaam van zijn moeder. Dan kan je nog leuk de zoon van Johan zijn, het maakt het toch minder romantisch en zou zijn kansen wel degelijk verlagen. Uiteindelijk snap je het punt wel, het is de duidelijke connectie naar Johan waardoor hij een voordeel heeft. Des te duidelijker de connectie, des te groter de kans.

Hij ontpopt zich steeds meer als een fantast. Xavi heeft al gezegd zich niet te willen binden aan 1 specifieke kandidatuur. Wat voor ervaring heeft Xavi bovendien als Algemeen Directeur? Mensen met ervaring in een management functie, daar hebben we behoefte aan. En een gerenommeerde TD. Een tweede Abidal daar zit niemand op te wachten. Laporta heeft goede ideeën op financieel gebied (uitgifte obligatie aan fans, samenvoegen alle activa als onderpand) en brengt experts mee op dit vlak.

30 december 2020 om 13:56

bovendien lijkt xavi het leuk te doen als trainer in al sadd, ben niet bekend met de competitie maar ze staan stijf bovenaan en blijken leuk voetbal te spelen. Xavi is net begonnen als trainer zijnde, ik denk niet dat hij zo snel daarmee wilt stoppen en algemeen directeur worden.

30 december 2020 om 14:19

Het beste wat Barca kan doen met Xavi is hem de zelfde weg te laten bewandelen als Zidane deed bij Real, gewoon de jeugd voor een paar jaar trainen en dan assistent van het A-team worden voor een seizoen of 2 voordat hij de grote sprong maakt. Mensen die Xavi nu al aan het roer willen zien zijn onrealistisch en spreken met hun emoties ipv hun verstand.

30 december 2020 om 14:24

Ik denk dat wat xavi doet gewoon beter is. Hij is nu voor het tweede seizoen hoofd trainer van een club. Dat is beter dan de jeugd trainen, jeugd trainnen heeft hele andere doelen dan het eerste team. En nog veel beter dan assistent spelen .xavi lijkt mij geen idioot en ik zie hem instappen pas op het moment dat hij denkt dat alle kaarten ten zijn voordeel liggen.

30 december 2020 om 14:26

Xavi moet inderdaad op het veld staan en een goede coach worden. Waarom zet je hem dan in een management functie. Die hij niet eens ambieert. Pique zie ik eerder al manager.

Lekker verder gaan met het populisme, die bejaarde socios houden daar wel van. De club heeft immense schulden, heeft de meest ongebalanceerde selectie ter wereld met 3 flops die daar spelen, zit opgescheept met een boze Messi en ziet Atlético en Real steeds verder weg lopen in de titelstrijd.

Maar nee, laten we lekker wat bekende namen in het bestuur gooien puur voor wat nostalgie,
Jordi Cruyf, wauw.

Ik zou als socio oprecht voor die gozer stemmen die pizza en tattoos belooft, hij is misschien wel de meest realistische persoon in de race, voor de rest zijn het toch allemaal grappenmakers.

30 december 2020 om 15:22

Font gaat het niet winnen. Wat is het alternatief. Een dictatuur zoals bij andere clubs?

30 december 2020 om 15:37

Dat is misschien wel beter. Deze mensen hebben allemaal een veel te grote binding met de club en doen in principe hetzelfde als zo'n eigenaar, namelijk het hele beleid naar hun hand zetten. Ze moeten daar in Barcelona eens praktisch gaan denken en dat romantische gebazel naar de achtergrond verdrijven. Er moet nog heel erg veel werk verzet worden en of dat nou ligt aan het feit dat de Nederlandse media het nieuws niet deelt of niet, maar ik heb nog geen van die mensen over de huidige situatie horen praten met concrete oplossingen en plannen. Misschien dat jij daar als supporter meer van weet?

30 december 2020 om 17:12

Laporta heeft wel zijn ideeën geuit over de financieringswijze van de club.

Kan iemand mij vertellen wat deze meneer van plan is om de selectie weer op peil te krijgen zonder geld? De schulden lopen inmiddels ook aardig op daar, dus ook daar zal veel werk verzet moeten worden. Daar hoor ik deze meneer namelijk niet over, althans niet via de Nederlandse media.

30 december 2020 om 16:30

Ik heb alleen de ideeën van Laporta gelezen. Die wil de fans inzetten om de financiën te verbeteren. En de activa samenvoegen om daar tegen te kunnen lenen.

@guaporta Als je Font zou hoort praten, wellicht is Laporta dan toch een geschiktere kandidaat dan hij

30 december 2020 om 16:37

Laporta heeft geleerd van het verleden. Hij houdt zijn grote mond dicht. Hij heeft ook veel mensen die bijdragen aan de campagne en daardoor veel mogelijkheden. Je komt zijn gezicht echt overal tegen in Barcelona. Top op de bus aan toe.

30 december 2020 om 17:14

Ja dingen roepen over sterren halen is lekker verstanding. De club wordt vast gered door posters op de bus

30 december 2020 om 18:59

Laporta heeft nog geen enkele naam genoemd. Hij houdt zich in voor zijn doen. Die posters hebben geen waarde. Die tonen alleen maar aan dat hij de steun heeft van de juiste mensen. Daar draait het uiteindelijk om.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4933 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona6846
4.Sevilla6722
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder313
PedriAanvaller312
A. GriezmannAanvaller299
L. MessiAanvaller2925
M. BraithwaiteAanvaller262
M. ter StegenKeeper250
Jordi AlbaVerdediger283
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

0 fans
Coach, 47 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 23 april
Beerschot heeft de optie tot koop in het huurcontract van Zakaria Bakkali niet gelicht. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren