Dumfries openhartig: ‘Voorgenomen om daarover nooit mijn mond te houden’

Dinsdag, 29 december 2020 om 11:20 • Laatste update: 11:35

Het jaar 2020 stond mede in het teken van de Black Lives Matter-protesten. Denzel Dumfries maakte van de gelegenheid gebruik om zijn stem te laten horen, toen hij samen met Memphis Depay in Rotterdam deelnam aan een demonstratie tegen racisme. Een bewuste keuze, zo vertelt een openhartige Dumfries op de clubwebsite van PSV als hij uitgebreid terugblikt op het afgelopen kalenderjaar.

Dumfries geeft aan meerdere keren in zijn leven geconfronteerd te zijn met racistische uitlatingen. “Dat knaagt en ik heb me voorgenomen om daarover nooit mijn mond te houden. Het was een bewuste keuze om me aan te sluiten bij het protest tegen racisme”, vertelt de aanvoerder van PSV. “Het onderwerp was actueel en ik vond dat ik mijn gezicht moest laten zien. Daarnaast wilde ik jongeren kenbaar maken dat ze nooit hun oren of ogen moeten sluiten voor racisme. Mijn boodschap was en is nog steeds: wees niet bang om er iets van te zeggen.”

De aanwezigheid van Dumfries en Depay in Rotterdam leidde tot veel media-aandacht. Zelf kreeg de verdediger ook veel reacties op zijn protestactie. “Er zijn mensen die het begrijpen en mensen die het niet begrijpen”, gaat de Oranje-international verder. “‘Ik voel me sterker door jou’, zeiden sommigen bijvoorbeeld. Oók daarom was ik daar. Tegenwoordig lijkt het alsof we ontzettend veel moeite hebben om naar elkaar te luisteren. We doen ons best niet om elkaars emoties te begrijpen. In plaats van het gesprek over iets aan te gaan, verdedigen we standvastig ons eigen standpunt.”

Naast de racisme-discussie stond het jaar voor Dumfries in het teken van het vaderschap en een trainerswissel. Het was geen gemakkelijk jaar, geeft hij toe. “Toch vind ik dat je in ieder opzicht kunt zien dat we groeien. Ondanks de moeilijke tijd, deze rare situatie en veel nieuwe jongens in ons elftal voetballen we beter en beter. We gaan heel goed met elkaar om, durven eerlijk naar elkaar te zijn en zijn professioneel. Binnen en buiten het veld. Het beste van dit PSV heeft nog niemand gezien.”

Het is in de ogen van Dumfries een stuk professioneler geworden bij PSV na de komst van de nieuwe trainer Roger Schmidt. “Dat merk je aan alles. Voor en na de training gaan we de gym in. We doen hersteltrainingen na een wedstrijd, ook als we na puntverlies vol in de emotie zitten. Eigenlijk ben ik meer bezig met mijn vak dan eerst.” De carrière van Dumfries bij PSV is pas geslaagd als hij met de Eindhovenaren de landstitel wint. “Dat gevoel leeft heel erg. Ik ontwikkel me persoonlijk sterk en PSV is een fantastische club om voor te spelen. Maar ik heb hier nog geen prijs gewonnen. Ik wil iets tastbaars overhouden aan mijn tijd bij PSV.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door theo uphus)

'We doen ons best niet om elkaars emoties te begrijpen. In plaats van het gesprek over iets aan te gaan, verdedigen we standvastig ons eigen standpunt." Dus ik begrijp hieruit dat Dumfries Veronica Inside niet boycot?

29 december 2020 om 11:37

Tsja dat hebben oranje spelers inderdaad zelf gecreëerd. Als iemand van dat team over dialoog begint krijgen ze de boycot teruggemept waardoor juist de dialoog stopt. Beter bruggenbouwers (H Maduro had bv goede opbouwende teksten) dan opblazers (zoals de welbekende Dam-demagoog). Wel benieuwd hoe dit afloopt en of oranje die keutel weer gaat intrekken, het zou namelijk wel beter zijn juist voor de dialoog...

29 december 2020 om 11:39

Wil het niet per se voor Dumfries invullen hoor. Maar veel van de mensen die dit zeggen luisteren vervolgens inderdaad ook niet wat de ander te zeggen heeft, omdat dat hun mening dan weer niet aan staat. Zie je nu ook veel in het corona debat. De zogenaamde corona relativeerders zeggen dat er ook niet naar ze geluisterd wordt, maar op moment dat je wel met ze in gesprek gaat (ken er paar in mn omgeving) en bepaalde standpunten gewoon vrij makkelijk kan ontkrachten (niet alles, want bij sommige vraagtekens is er dan wel weer een punt) dan ben je ineens de boe-man die zijn ogen niet open heeft.

Ik vind Dumfries echt, tegen mijn verwachting in, een uitstekende aanvoerder voor PSV. Hij weet zich prima te verwoorden, toont maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkelt zich op het veld ook prima. Is in mijn ogen echt wel een leider binnen deze jonge ploeg en staat er altijd. Ben benieuwd waar zijn plafond ligt.

29 december 2020 om 11:44

Het begin van zijn captaincy, toen er ook veel meer hommeles en druk was, vond ik niet sterk. Hij is wel erg gegroeid en nu overduidelijk de mentale/spirituele leider van dit PSV

29 december 2020 om 11:54

Ja man prima kerel die zich voetballen ook steeds meer ontwikkelt. Daarom begrijp ik juist van hem niet waarom hij zo bezig is met penalties versieren. Hoop dat hij daar gewoon ook mee ophoudt. Dit is namelijk wel een smetje op hem en heeft hij totaal niet nodig

29 december 2020 om 12:20

Dat laatste geldt voor heel veel andere spelers ook, maar die hebben dat ook altijd gedaan / gaan daar vrolijk mee door.
Beetje dubbel ook. Laat Robben zich vallen, viert het land feest. Laat speler X zich tegen jouw club vallen, is een een valsspelende gluiperd.

29 december 2020 om 12:37

Mee eens, maar hij hoort dan wel achteraf als een man toe te geven dat de strafschoppen makkelijk gegeven waren als het hem op de man af gevraagd wordt. Dat deed hij niet en was een klein beetje sneu, met name de manier waarop hij dat deed. Daarom werd er ook zo om hem gelachen (de analisten lachten hem om zijn antwoorden uit en terecht).
Verder een speler naar mijn hart en de #1 RB van Oranje.

29 december 2020 om 13:00

Ja in dat interview na RKC - Psv. Dat was heel slecht acteerwerk.
Maar NJ laatst in een ander topic noemde ik ook Robben, Lozano en Suarez. Die waren alle drie even erg

29 december 2020 om 13:46

Dat interview was inderdaad tenenkrommend.

29 december 2020 om 13:27

Heel eerlijk, ik had in het begin ook mn twijfels. Vond 'm niet sterk overkomen en nam 'm niet altijd serieus. Vind m enorm gegroeid in zowel 'leiderschap' als in zn spel, hoewel ie af en toen nog wat harde voeten heeft...

29 december 2020 om 18:58

Nou ja, maatschappelijke betrokkenheid is wel beduidend breder dan een protest van Black Lives Matter. Het gaat dus wel wat ver om het dan gelijk zo breed te trekken. Verder ben ik het wel met je eens. Hij komt over als een verstandige jongen en komt ook met een heldere tekst met wat voor boodschap hij naar zo'n protest gaat. Prima en volwassen.

Voor dit PSV is hij belangrijk. Echter denk ik dat hij in een top competitie verzuipt. Die ene wedstrijd dat een voorzet wel eens binnengelopen of binnen gekopt wordt vallen in het niets bij de wedstrijden waarin hij op een hoog niveau tekortschiet. Alleen loopvermogen is in een topcompetitie niet genoeg en eigenlijk in Oranje evenmin.

Alles is professioneler, ze doen zelfs hersteltraining en.. zou dat nou echt pas sinds Schmidt zijn? Het nut van hersteltrainingen is pas zo'n 30 jaar bekend, lijkt me toch niet dat ze in Eindhoven zo ontzettend ver achterliepen.. ach ja je moet iets zeggen om de huidige trainer veren in de reet te steken

29 december 2020 om 11:47

Lekker man, augurken in de ochtend! 😅

29 december 2020 om 12:01

Het is natuurlijk niet zo dat ze voor Schmidt er was na de wedstrijd direct Stratumseind in rolden. Maar ik kan me best voorstellen dat Schmidt, die toch erg de nadruk legt op fitheid, daar nog extra de nadruk op gelegd heeft. En dan zal je dat als speler ook wel ervaren als professioneler. Is ook niet uniek, een Gert Jan Verbeek gooide ook direct de gym overhoop toen hij binnenkwam bij Feyenoord toendertijd.

29 december 2020 om 12:32

Om met dat laatste nu te zeggen dat Verbeek daar succesvol mee was, is een tweede

29 december 2020 om 18:59

Bovendien werken die hersteltrainingen dan niet zo goed als ze na 60 minuten al volledig leeg zijn. Dit zijn inderdaad vooral woorden voor de buhne.

Prima dat deze jongen daar gaat staan. Ik hoop wel dat hij ook het onderscheid blijft maken tussen dommigheid, onzorgvuldigheid en rassenhaat. Tegenwoordig wordt de kaart racisme getrokken voor alles, sorry maar als ik blanke vla koop omdat ik niet van chocoladevla houdt ben ik niet meteen een racist.
Racisme moet uitgebannen worden, joligheid moet aangemoedigd worden en als een grap pijn doet dan doet het pijn, dat hoort er ook een beetje bij. Alleen als je die grap nog 20 keer blijft maken dan ben je gewoon een eikel die er op uit is om iemand te kwetsen, het maakt je niet meteen racist maar wel een zak.

Oeps, weer een speler die positief is over Schmidt en minder vlijend over de periode Van Bommel. Hoe moet dat nou weer gespind worden Valentijn en Johan?

29 december 2020 om 12:37

uiteindelijk is er maar 1 manier om monden te snoeren en dat is prijzen winnen, de rest is eigenlijk ook bijzaak. als Schmidt kampioen wordt dan zal de kritiek ook wel stoppen. tot die tijd zal hij zichzelf net als elke andere coach gewoon moeten bewijzen

29 december 2020 om 12:47

Maar wat is dat dan ‘prijzen winnen’? De beker of JC Schaal worden niet echt serieus genomen. De landstitel is natuurlijk belangrijk voor de fans en vanwege rechtstreekse plaatsing voor de CL. Maar voor de rest vind ik het landskampioenschap in Nederland persoonlijk niet het allerbelangrijkste. Voor internationaal prestige zijn topprestaties in de CL of ook EL dat veel meer. Vind dat Nederlandse clubs zich daar veel meer bewust van moeten zijn. De aantrekkingskracht van de eredivisie wordt hoofdzakelijk bepaald door Europees renommee. Als je dan ziet hoe makkelijk AZ, Ajax en Feyenoord zich in cruciale duels de kaas van het brood laten eten, juist dan net penalty’s missen, domme rode kaarten oplopen en zich vooral het belang van het momentum niet lijken te realiseren dan erger ik me daar groen en geel aan. Omdat het zo onnodig lijkt.

29 december 2020 om 12:55

een kampioenschap inderdaad maar ik ben met je eens dat een EL finale halen bv meer impact zal hebben op de transferwaarde van je spelers. ik denk ook dat niemand kritiek zal hebben op Schmidt als hij dat laatste weet te bewerkstelligen. Bosz bv kreeg daar ook gewoon credits voor. als je echter in de EL dit jaar geen hoge ogen gooit en ook geen kampioen wordt dan is het voor een club als PSV natuurlijk geen heel goed seizoen

29 december 2020 om 13:07

Inderdaad. Daar ben ik het mee eens. Europees voetbal wordt door teveel clubs als een leuke toegift gezien. Maar wanneer je naam wilt maken moet je het juist in die duels laten zien. Heb het gevoel dat onze clubs qua voetbal echt prima meekunnen, maar een gebrek aan overlevingsdrang en koelbloedigheid breekt ons op cruciale momenten te vaak op.

29 december 2020 om 13:12

we hebben het gezien met Ajax in de CL inderdaad. die spelers werden in 1 keer twee keer zoveel geld waard en dat Dolberg nog voor zoveel geld werd verkocht heeft denk ik ook te maken met zijn EL jaar onder Bosz. ik denk dat onze clubs idd prima mee kunnen maar dat we sommige dingen wel kunnen verbeteren. achterin bv is lengte en fysieke kracht op internationaal niveau gewoon heel erg belangrijk maar wij kiezen dan vaak voor een mindere verdediger die een leuke inspeelpass heeft. als je er daar 1 van hebt is het in principe prima maar wij gaan soms Europa in met een centrum waarvan de langste verdediger 1.83 meter is ofzo

29 december 2020 om 13:34

Tja, Dolberg werd (internationaal) gezien als n groot talent, dus wat dat betreft verrast die hoge transfersom me niet. Wel het moment dat hij voor dat geld is vertrokken; dat was namelijk niet zijn beste periode en ik denk idd dat de EL-campagne een hoop heeft meegespeeld daarin.

Dat CL-jaar is goud geweest voor Ajax; dat verkoopt een stuk makkelijker. Als PSV dit jaar zoiets vergelijkbaars kan bewerkstelligen zul je zien dat bv Malen ook voor de hoofdprijs verkocht wordt. Zal nu ook geen misselijke vraagprijs hebben denk ik... En dan hopen dat Ajax ook mee kan doen, maar gek genoeg heb ik daar niet zo'n goed gevoel bij...

Bedoelt Dumfries hiermee dat de boycot van VI door de internationals is/wordt opgeheven, oftewel we gaan in gesprek met elkaar? En dan stellen we ook direct als internationals de werksituatie van de gekleurde stadionbouwers in Qatar aan de kaak? Om zo maar even een dwarsstraat te noemen? Niet alleen even een duet op een plein, maar ook je nek uitsteken voor de echte zaken die er toe doen! Bravo! Dat is dan voor mij een echte aanvoerder. Dus toenadering tot (vermeende?) andersdenkenden en serieuze zaken niet uit de weg gaan. Ik blijf benieuwd....

@pinko Ik ben het helemaal met je eens aangaande de houding van Oranje. Als je als spelersgroep zo graag een punt wilt maken door eerst de BLM groet als onderdeel van jezelf te maken en aansluitend je zo keihard wenst op te stellen tegenover een paar schijtlollige Bners die daarmee veel bekijks trekken dan vind ik dat je zelf ook maar eens echt moet laten zien hoe serieus je jezelf neemt. Maar denk je dat ik ook maar één speler van Oranje zijn twijfels over de gang naar het in en in corrupt georganiseerde WK in Qatar heb zien of horen uitspreken ? Welnee, dan hoeft er ineens niet meer zo principieel te worden gedacht. Die vele overleden en zwaar onderbetaalde Afrikanen die bij wijze van slavenhandel die zandkastelen hebben gebouwd waar de heren van Oranje hun bakken geld en roem willen vergaren tellen dan ineens niet meer. Overigens, die overledenen in Qatar betreft zonder uitzondering "black lives".

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3520
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller169
E. ZahaviAanvaller93
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper160
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Verdediger, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 15 1 3 0
2019/2020 PSV 25 7 6 0
2018/2019 PSV 34 4 4 0
2017/2018 sc Heerenveen 35 4 8 0
2017 sc Heerenveen 0 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Dumfries: ‘Het beste is die gasten eruit te pikken en ze keihard te straffen’

Denzel Dumfries heeft de coronatijd gebruikt voor zelfreflectie, maar in die periode heeft de rechtsback van PSV zich ook nadrukkelijk ingezet voor Black Lives Matter-bewegingen. In een openhartig gesprek met Voetbal...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren