Ashley Cole verkiest Robben boven Messi: ‘Hij heeft me vernietigd’

Zaterdag, 26 december 2020 om 21:38Dominic Mostert • Laatste update: 22:38

Ashley Cole zal zijn ontmoetingen met Arjen Robben niet snel vergeten. De inmiddels gestopte linksback trof de buitenspeler tijdens zijn loopbaan meerdere keren, maar met name het onderlinge duel in oktober 2014 met AS Roma tegen Bayern München in de Champions League blijft hem bij. Roma verloor die wedstrijd met liefst 1-7; Robben speelde een hoofdrol met twee doelpunten en een assist. Cole had zijn handen vol aan de Nederlander, vertelt hij in een interview met Goal.

De voetbalwebsite vraagt de veertigjarige oud-speler van onder meer Arsenal, Chelsea en AS Roma om zijn 'perfecte voetballer' samen te stellen. Hij mag een denkbeeldige voetballer creëren op basis van het linkerbeen, het rechterbeen, de techniek en het uithoudingsvermogen van andere spelers. De Engelsman stelt dat Robben het beste linkerbeen heeft. "Ik heb bij Roma tegen hem gespeeld. Hij heeft me toen vernietigd", memoreert Cole, die dus niet kiest voor de linkervoet van Lionel Messi; toen de linksback bij Chelsea speelde, tussen 2006 en 2014, kwam Messi nooit tot scoren tegen de club. "Dat kwam niet alleen door mij!", haast Cole zich om te zeggen. "Dat wordt weleens geroepen, maar als team deden we er heel veel aan. Ons middenveld was daarin essentieel."

De beste rechtervoet behoort volgens Cole toe aan Cristiano Ronaldo, die hij kent van hun ontmoetingen in de Premier League. Ronaldo speelde destijds voor Manchester United. "Ik wilde eigenlijk David Beckham zeggen, maar ik ga voor Ronaldo. Hij kan binnendoor en buitenom gaan; zijn schoten zijn vanuit alle hoeken en standen fantastisch. Hij was iemand die je nooit enige ruimte mocht geven. Je moest altijd agressief zijn, zodat hij niet goed in zijn vel kwam te zitten en begon met overstapjes. De passes moesten voor zijn voeten aankomen, maar je moest ze zo vroeg mogelijk afstoppen."

Ashley Cole en Arjen Roben troffen elkaar vaker, zo ook toen de verdediger voor Chelsea speelde.

Die tactiek werkte echter niet vaak tegen Ronaldinho, de speler die volgens Cole over de allerbeste techniek beschikte. "Ondanks dat ik duels met hem uitvocht, kon ik soms alleen maar lachen als hij weer een bizar trucje uithaalde of iemand door de benen speelde. Ook al was hij je tegenstander, het was een genot om hem te zien spelen. Zoals hij over het veld dartelde, overstapjes maakte, passes uitdeelde met ieder deel van zijn voet... Het was net een magiër. Hij was ook effectief, want hij voerde zijn trucjes op de juiste plekken op het veld uit. Hij scheurde teams aan flarden met zijn techniek. Hij had alles."

Het laatste onderdeel waarmee de 'perfecte speler' wordt gevormd betreft niet voetballende kwaliteiten, maar uithoudingsvermogen. Cole hoeft niet lang na te denken wie op dat gebied boven iedereen uitsteekt. Hij wijst naar de Braziliaanse legende Cafú, tegenover wie hij stond in de verloren kwartfinale van het WK 2002 (1-2). "Ik dacht dat ik een goede motor had, maar hij bracht me op mijn knieën. Ik heb later nog eens tegen hem gespeeld tijdens een benefietwedstrijd voor David Beckham. Ik weet niet hoe oud hij toen was (45, red), maar hij had nog steeds zoveel uithoudingsvermogen als op zijn 20ste of 25ste. Hij was een machine."Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door master d)

Zonder al die blessures had Robben in de top 3 van de wereld gestaan met Ronaldo en Messi

26 december 2020 om 15:40

Helemaal mee eens. Drie aanvallers die op eenzame hoogte staan qua dreiging en rendement.

26 december 2020 om 15:44

Maar hij heeft al die blessures gehad en dat maakt hem een mindere speler en zelfs als NLse voetballer vind persoonlijk dat RVP een hogere piek heeft gehaald. Die heeft Man United eigenhandig kampioen gemaakt in de meest loodzware competitie ter wereld. Dat zou Robben fysiek niet eens aankunnen.

26 december 2020 om 16:40

Nee Robben zorgde maar ervoor dat een Eredivisie elftal derde werd op een WK, en besliste maar hoogstpersoonlijk een CL-finale.

26 december 2020 om 17:32

Als we het hebben over pieken, dan vind ik persoonlijk dat de Sneijder van 2010 nog een stapje boven Robben en Van Persie hoort te staan. Zo'n hoog niveau hebben die andere 2 nooit gehaald.

26 december 2020 om 17:46

Vergeten dat Robben ook gewoon in de Premier League heeft gespeeld?

26 december 2020 om 18:02

Robben heeft alleen de CL gewonnen. En met Bayern is het wel heel makkelijk kampioen worden. Men vergeet dat RVP, Arsenal jaren naar de CL bracht met een team die normaal gesproken rechterijtje PL zou spelen. Dat is wel wat indrukwekkender dan wat Robben heeft gepresteerd (De CL uitgesloten). En zeggen dat je hun niet kan vergelijken is wel heel kinderachtig maar aan je naam te zien bezit je veel "bias".

26 december 2020 om 18:16

Arsenal in het rechterrijtje 🤣🤣🤣hoe oud ben jij ,toen Van Persie daar speelde was het nog steeds een topclub

26 december 2020 om 18:47

Hahaha 1 seizoen man Robben en van persie hebben wel ff wat meer laten zien

26 december 2020 om 18:48

Hahaha van persie heeft altijd in een goed team gezeten.

26 december 2020 om 19:38

Jij kent duidelijk Arsenal niet.. Enige reden dat Arsenal in die tijd een topclub was kwam door RVP. Zoek maar op de statistieken van 2010 tot 2012.

26 december 2020 om 20:45

Sneijder in 2010 was niet beter dan Robben.

26 december 2020 om 23:02

@champagnepapi Jij kent duidelijk de impact van RvP op Arsenal niet. Op 1 seizoen na waren die statistieken namelijk niet heel bijzonder. Dat Arsenal in 2009/2010 nog 3e werd was gewoon Cesc Fabregas de grote man en topscorer. In 2010/2011 stond van Persie in de helft van de wedstrijden niet eens in de basis en kwam hij in 25 wedstrijden tot 18 doelpunten. Uitstekende cijfers natuurlijk, maar het is niet dat ze zonder hem er niks van bakten. Sterker nog op het eind van het seizoen wonnen ze amper nog een wedstrijd. Toen stond van Persie er ook gewoon in en in de eerste 19 wedstrijden werd zonder inbreng van RvP gewoon meer dan de helft van het punten totaal gehaald. Ja, in 2011-2012 toen heeft RvP Arsenal hoogst persoonlijk naar plek 3 geschoten. Kortom, jouw hele verhaal is gebaseerd op 1 topseizoen van RvP bij Arsenal. Overigens eindigde Arsenal de eerste 4 jaar na het vertrek van RvP ook nog gewoon in de top 4. Hier zat ook gewoon een 2e en 3e plaats bij. Dus ook zonder RvP was het allemaal niet zo'n ramp. Ze haalden de jaren (12/13 t/m 15/16) na het vertrek van RvP zelfs veel meer punten dan in zijn top jaar 11/12. Dat zijn de statistieken en de feiten.

26 december 2020 om 23:05

Overall vind ik dat robben uiteindelijk nog een tree hoger staat dan Sneijder en van persie. Sneijder heeft maar een paar jaar op niveau absolute top gezeten. Van persie was fantastisch in het jaar dat man united kampioen werd en heeft mooie dingen laten zien, maar als je kijkt naar de carrière van robben, dan was het ondanks zijn blessures vanaf het moment chelsea (ook bij real) gewoon wereldtop

27 december 2020 om 10:28

Maak daar maar 1 jaar van

26 december 2020 om 17:06

Mmm nee Neymar schat ik hoger dan Robben. Ik begrijp de NL chauvinisme maar iedereen weet dat Robben een fantastische speler is. Maar Neymar zonder zijn blessure en fratsen was hij nog een genialere speler. Hij is de troon opvolger zonder discussie Cr7 en Messi. Hij word al bezien als de 3de beste speler ter wereld door velen. Ik zou Robben 4de zetten en zou afsluiten met Lewandowski.

26 december 2020 om 18:57

Suárez was beter dan Lewandowski,heeft ook veel meer laten zien op Wk's,ook Zlatan vind ik beter dan Lewa

26 december 2020 om 23:43

Inderdaad, de keuze voor Lewa getuigt van recensy bias. Over het gehele afgelopen decennium is Suarez toch wel echt de beste nummer 9, heeft het overal laten zien.

27 december 2020 om 18:52

Waarom Suarez? Nationaal gezien heeft hij meer gepresteerd dan Lewan maar dat is ook logisch. Suarez heeft gespeeld met Forlan, Cavani, Godin, Gimenez, Bentancur, Valverde en dan mis ik nog een paar namen. Lewan heeft 5 goals gemaakt in 9 minuten, topscorer cl en meeste assist in cl in hetzelde seizoen, lewan ondertussen uit 12 wedstrijden in de bundesliga op 17 goals en 4 assist. Vind het allebei grote voetballers maar Lewan is in mijn ogen toch net wat groter.

De klasse van Robben is zijn voorspelbaarheid maar toch onvoorspelbaar zijn in zijn voorspelbaarheid. Ik verwoord het moeilijk maar altijd het naar binnentrekken met die linker voet om vervolgens een steekpass te geven of schot te lossen. Ondanks dat je als back wist dat hij altijd naar binnentrok kwam hij je altijd voorbij, dan ben je een grote. Verder heeft hij Oranje op sleeptouw genomen, iets wat bijvoorbeeld Messi veel minder doet. Een klasse voetballer die altijd blijft verbazen met bovendien een geweldige topsportmentaliteit.

26 december 2020 om 16:04

Ik vind het altijd jammer dat Messi zo bekritiseerd wordt over zijn wedstrijden bij Argentinië. Geen enkele voetballer had gerend werd als ie zo moest spelen als Messi in dat elftal. Van hem wordt daar verwacht dat ie de bal op komt halen bij de verdediging, vervolgens het spel verdeelt, daarna de voorassist geeft, om vervolgens de assist te geven en zelf te scoren. Dat is gewoon echt idioot. Dat begon al ten tijde van Maradona, die Messi de aanvoerdersband gaf, terwijl Messi juist rendeert als ie niet belangrijk wordt gemaakt.

26 december 2020 om 16:25

Messi werd altijd in elk Barca team belangrijk gemaakt en daarin rendeerde hij altijd best prima toch? Wat jij zegt is overdreven, hij heeft gefaald bij Argentinië. Op de belangrijke momenten liet hij het gewoon liggen. Een penalty missen in de finale van de Copa is gewoon funest. Messi kon het gewoon niet op de momenten dat het echt moest met Argentinië.

26 december 2020 om 16:56

Robben miste ook penalty in cl finale en 2 megakansen tegen Spanje in de finale

26 december 2020 om 19:09

Volgens mij speelde Messi het beste met Xavi en Iniesta in het veld. Jongens die toch het voetballende gedeelte deden en Messi lieten schitteren in zijn gebied, de laatste 20 meter. Bij Argentinië komt ie al aan de bal op eigen helft, daar liggen zijn kwaliteiten gewoon niet. Dat kan ie wel, maar dan kun je niet verwachten dat ie in die laatste 20 meter ook nog beslissend is. En dat is bij Barcelona wel altijd goed gebalanceerd geweest en bij Argentinië nooit. Kijk bijvoorbeeld naar 2014, hij was beste speler van het WK, had zelfs de assist voor de winnende goal in de finale op zijn schoen (Higuain wist er geen raad mee). Echter werd vooral door iedereen geklaagd dat ie zoveel rond de middenlijn stond. Ja, wat wil je dan als ie meer als centrale middenvelder moet spelen dan daadwerkelijk als aanvaller. Dat verschil is er wel degelijk.

26 december 2020 om 23:21

Hij heeft op basis van zijn naam de prijs van beste speler van het WK gekregen. We hebben hem amper gezien dat WK. Schoot er balletje in tegen Iran in de 91e minuut en dat was het wel. Tegen Belgie en Nederland niet gezien. In de WK-finale nog een bal de ruimte ingeschoten. 1 assist kon er vanaf tegen Zwitserland. Poe poe zeg dat was zogenaamd de beste speler van het toernooi. Zelfs Andre Schurrle had dat toernooi meer impact in de knock-outfase. Zelden gezien dat doelpunten in de groepsfase zo overgewaardeerd werden, maar ja dat is Messi. Als hij scoort tegen Nigeria, Iran en Bosnie is het bijzonder. Muller die scoort tegen Portugal, Brazilie en op het eind met de beker staat dat kan iedere boerenlul.

Robben blijft voor mij persoonlijk toch de beste speler uit zijn generatie met o.a. van Persie, Sneijder, van der Vaart, etc. en alle 4 waren ze eigenlijk vrij blessuregevoelig en ze hebben alle 4 ook gewoon een zeer hoog niveau aangetikt, maar Robben heeft het toch het langste op absolute topniveau volgehouden.

Bij Robben had ik wel altijd het idee dat als hij niet zo blessuregevoelig zou zijn, dat hij echt wel veel beter zou zijn dan van Persie, Sneijder en van der Vaart. Want zelfs met al die blessures wist Robben echt gewoon een zeer hoog niveau te halen.

Je wist altijd al wat Robben zou doen, maar hij was echt gewoon zo goed dat geen enkele tegenstander grip op hem kon krijgen. Van Persie ben ik ook altijd een groot fan van geweest, was bij Arsenal en zijn eerste seizoen bij Manchester United (schoot ze toen zo'n beetje hoogstpersoonlijk naar de landstitel) echt waanzinnig goed, Sneijder was bij Ajax, Inter Milan (vooral 09-10) en het WK 2010 echt goed en verdiende toen de Gouden Bal maar heeft na het WK van 2010 dat niveau helaas nooit meer gehaald en van der Vaart vond ik het best in bij Ajax, zijn eerste periode bij HSV en Tottenham Hotspur maar bij zowel Sneijder als van der Vaart vond ik ook wel dat ze beide gewoon ook best wel lui waren.

26 december 2020 om 15:58

Robben was inderdaad de allerbeste van de 4. Zonde dat zo'n mooie voetballer zo vaak geblesseerd is geweest. Ongelooflijk goede speler.

26 december 2020 om 19:12

Ik heb dat luie imago van Van der Vaart nooit echt gesnapt. Ja, hij speelde vaak 70 minuten, maar in die 70 minuten liep hij vaak net zoveel als anderen in 90 minuten. Van der Vaart was inderdaad niet de snelste, maar durfde gewoon duels aan te gaan en had altijd inzet. Misschien dat het op de training niet zo was, dat verklaart dan ook waarom zijn niveau sneller zakte dan mensen die er 100% voor gaan, maar in het veld was Van der Vaart alles behalve een luie voetballer, dat geven de statistieken wel aan.

Robben was in zijn hoogtij dagen echt één van de beste. Zijn dribbels, naar binnen kappen en verwoestend uithalen met links was echt iets wat je wist wat ging gebeuren, maar zo vaak ook lukte echt bizar haha. Inderdaad jammer dat Robben zo veel blessureleed heeft gekend, want welke records had hij wel niet kunnen verbreken als hij net zo fit was gebleven als een Ronaldo en een Messi.

Hoop ook echt dat hij nog wat minuten maakt voor FC Groningen dit seizoen, want met zijn klasse en zijn geweldige discipline kan hij echt nog wel wat bereiken mits hij fit blijft natuurlijk. Gunde het die man zo toen hij in de finale van de CL de winnende maakte tegen Borussia Dortmund, want wat had hij veel gezeik gehad na die gemiste kans van hem in de WK finale, iets wat wel altijd een zwarte bladzijde in zijn carriere zal blijven. Arjen Robben, u bent een fenomeen!

Robben was absolute klasse! Als je ooit in München kom dan zie je dat hij verafgod wordt daar...bizar. In het stadion...in het museum enz enz. Maar Robben boven Messi zetten?? Nooit. In geen enkel opzicht... Maar goed... Wanneer Messi stopt... Dan, dan gaat men pas beseffen.

26 december 2020 om 16:05

Ik vind dat Messi een verdediging collectief aan banden kan leggen, dus ja het is dan een beetje de schuld van iedereen maar Robben die kan je individueel gewoon kapot spelen, blijft altijd aan 1 kant staan en doet altijd hetzelfde. Dus wanneer je aan banden word gelegd dan kijkt iedereen jou aan als back ipv dat heel de verdediging gwn beetje schuldig is. Ik denk dat dat van Robben pijnlijker is voor een speler

26 december 2020 om 16:09

Ik denk dat Boateng en Milner nog wel eens zwetend wakker worden van Messi

26 december 2020 om 16:42

Ik vond dat die twee ook wel een kratje Budweiser verdienden.

26 december 2020 om 16:12

Cole heeft tegen ze gespeeld en wij zijn niet verder gekomen dan dit toetsenbord, dus als hij Robben boven Messi zet telt dat denk ik net wat zwaarder dan vz leden die denken dat hij het verkeerd heeft.

26 december 2020 om 16:16

Alsof wij geen ogen hebben 🤣 tuurlijk staat Messi ver boven Robben. C'mon now.

26 december 2020 om 16:28

Ja en bijvoorbeeld maldini, boateng, Terry, cannavaro vinden Messi de beste allertijden en hebben ook met of tegen Robben gespeeld. Robben was natuurlijk geweldig en zonder zijn blessures ook zeker een top 3 speler geweest maar helaas was hij zeker niet constant genoeg.

26 december 2020 om 16:28

Ohh wij hebben ogen, ja nee natuurlijk weten wij het dan gelijk beter dan de profs die alles op het veld hebben meegemaakt. Als ik van de ene speler in 8 jaar tijd geen goal tegen krijg en van de ander een handvol in 1 wedstrijd, ja dan zou ik ook wel weten wie ik persoonlijk als pittiger zou ervaren. Ongeacht hun status buiten die wedstrijden. Maar dat mag Cole dus niet vinden omdat leden op vz ogen hebben😑

26 december 2020 om 17:12

Praat ajb voor jezelf als je het hebt over hoe ver men is gekomen. Dat weet jij namelijk niet. Verder heeft Cole idd tegen ze gespeeld en het is zijn mening, net als dat ik de mijne verkondig. Ik heb het dan ook over reacties van de mensen hier. Je hebt het toch gezien de afgelopen...16 jaar? Verder zie ik nog een andere reactie van je over dat Messi in al die jaren niet gescoord heeft tegen (Cole) Chelsea... Dus??? Volgens die redenering heeft Robben tegenover elke back waartegen hij niet heeft gescoord dus niks te zeggen gehad?? Wauw... Was ik toch beter dan ik dacht. Wat een onzin zeg.

26 december 2020 om 17:45

Ohh nee mijn excuses, ik vergat natuurlijk helemaal dat er een grote kans in zit dat jij wekelijks in de Champions League te bewonderen bent/was. Of op wat voor vorm van uitgezonden professioneel voetbal dan ook. Dom van mij ook. Maar je hebt de logica wel door, want stel dat jij een hele wedstrijd tegenover C Ronaldo staat die gewoon een rotdag heeft en geen enkele normale aanname kan maken, dan heb jij een rustige middag. En als een week later Henk Veerman langs komt en jou dronken speelt, heb jij toch een moeilijkere wedstrijd tegen Veerman gehad dan tegen Ronaldo. En dan zal jij dat zo ervaren. Zou jij dan niet geïrriteerd raken als iemand aan de zijlijn jou dan komt vertellen dat je je wedstrijd tegen Veerman niet pittiger kan vinden dan die tegen Ronaldo, puur omdat Ronaldo de laatste 16 jaar een betere voetballer was?

26 december 2020 om 23:51

Volgens mij zeggen jij en ik hetzelfde. Ik zeg nog: Cole heeft tegen ze gespeeld en geeft zijn mening, net als wij. Ik zeg er alleen bij dat je niet over men kan zeggen dat ze van niks kunnen weten omdat ze niet op niveau hebben gespeeld en achter een toetsenbord zitten. Dat weet je namelijk niet. Maar goed.

Robben blijft gigantisch ondergewaardeerd. Als hij een Braziliaan zou zijn met een ander uiterlijk en fraaie achternaam dan stond de wereld aan zijn voeten. Laatst nog de top 100 goals van Robben bij Bayern Munchen bekeken en dat zijn bijna alleen maar technische hoogstandjes. Die man was qua rendement, speelstijl en afronding echt ongekend. Zo jammer dat die teen van Casillas er tussen zat.

Ach hij hij speelde tegen messi toen messi 20 was en hij bij chelsea voetbalde. Robben was gruwelijk maar ja de cijfers van messi en Ronaldo liegen niet. Denk wel dat Robben als hij niet zo vaak geblesseerd was geweest nog meer zijn stempel had kunnen drukken. Ik was in iedergeval blij met Robben bij oranje heb van hem genoten

Als robben in 2010 fit was gebleven waren wij wereldkampioen. Ik vond hem in 2010 uiteindelijk tegenvallen maar dat kwam natuurlijk doordat hij zo snel geforceerd terug moest komen van die blessure waar hij uiteindelijk nog een jaar last van heeft gehad. Hij was toen in aanloop naar het WK tot aan die blessure echt in bloedvorm..

Hij was vervolgens in 2014 echt weer weergaloos op 30 jarige leeftijd. Snel, dribbel, dodelijk.

Real Madrid is gewoon dom geweest ze hadden Robben op de linkerkant en C Ronaldo op de rechter flank kunnen hebben. Maar te snel Robben weggeschopt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

46 fans
Verdediger, 40 jaar

In de wandelgangen

Maandag 1 maart
Bayern München heeft een bod van 45 miljoen euro uitgebracht op Kalidou Koulibaly. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren