‘Promes is in een ravijn gestort, en dan heb ik het niet over die affaire’

Zaterdag, 26 december 2020 om 11:07Dominic Mostert

Met FC Utrecht - AZ staat nog een inhaalwedstrijd op het programma, maar het lijkt erop dat Danilo van FC Twente de korte winterstop ingaat als topscorer van de Eredivisie. Het is een verrassing, temeer omdat de spits dit seizoen door Ajax wordt verhuurd aan FC Twente. Op de website van de NOS blikken meerdere commentatoren terug op de eerste maanden van het seizoen 2020/21 en Frank Snoeks geeft toe 'nooit gedacht' te hebben dat Danilo nu de topscorer zou zijn.

Danilo was dit seizoen in veertien wedstrijden goed voor elf doelpunten en vier assists. Hij blijft Steven Berghuis van Feyenoord en Giorgos Giakoumakis van VVV-Venlo (beiden tien doelpunten) net voor. Tijdens Utrecht - AZ is Teun Koopmeiners de enige kanshebber om nog in de buurt te komen, want de aanvoerder van de Alkmaarders staat op acht goals. "Bij Jong Ajax wekte hij bij mij niet die verwachting", vervolgt Snoeks over Danilo. "Hij heeft een goede klik met Václav Cerny. Ik herinner me nog die kans die Cerny miste bij De Graafschap in 2016, waarna Ajax de titel miste. Nadien hadden we weinig meer van hem vernomen."

Jeroen Elshoff heeft ook aandacht voor de gedeeld nummer twee van de topscorerslijst. "Giakoumakis is echt een vondst. Ik keek voor het seizoen hoe vaak hij had gescoord bij zijn vorige clubs. Weinig. En dan maakt hij er meteen drie in zijn eerste wedstrijd. En hij blijft scoren. Zegt ook wel iets over de Eredivisie: voor spitsen op een dood spoor de ideale competitie", stelt de commentator. Giakoumakis haalde slechts één keer eerder de dubbele cijfers, toen hij in het seizoen 2016/17 elf keer scoorde voor Platanias FC. Daarmee verdiende hij een transfer naar AEK Athene, waarvoor hij in dertig duels maar één doelpunt maakte.

De ‘geile’ Eredivisie-sensatie die een contract afdwong met videobeelden

Voetbalzone maakte deze week een profielschets van Georgios Giakoumakis.Lees artikel

Vorig seizoen eindigden Berghuis en Cyriel Dessers met vijftien doelpunten bovenaan de topscorerslijst. Ze werden gevolgd door Myron Boadu, Bryan Linssen (beiden veertien goals), Oussama Idrissi (dertien), Quincy Promes en Tim Matavz (beiden twaalf). "Promes is in een ravijn gestort. Dan heb ik het niet over die affaire, maar puur over het voetbal", concludeert Jeroen Stekelenburg over de aanvaller van Ajax, die dit seizoen vijf keer scoorde. "Vorig seizoen zat hij bij de tops, nu bij de flops. Een speler waar je meer van mag verwachten."

Arno Vermeulen ziet in Eljero Elia een andere speler die niet aan de verwachtingen kan voldoen. "Hij maakt zijn reputatie niet waar. Tegen FC Emmen scoorde hij weliswaar, maar ervoor leek het zonder hem juist beter te gaan. Bizar", doelt Vermeulen op de wedstrijd die FC Utrecht zondag speelde (2-3 zege). Over Riechedly Bazoer van Vitesse is hij wel goed te spreken. "Bazoer had natuurlijk Oranje al gehaald, maar ontbolstert nu echt weer bij Vitesse. Er zijn er maar weinig die een bal over vijftig meter op de stropdas kunnen leggen. Hij kan dat."


Poll

Wie zie je als topscorer van de Eredivisie eindigen in 2020/21?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

22 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Maar wat dankbaar voor de 5e spits van Ajax. Geeft maar weer eens aan hoe groot het gat is in Nederland qua mogelijkheden, met Boere of Oosterwijk hadden we gewoon in het rechterrijtje gestaan. Al met al denk ik dat dit voor iedereen een goede oplossing is voor dit seizoen. Wat mij betreft keert hij volgend seizoen terug bij Ajax en speelt Huntelaar hier nog een seizoen. Voor Ajax was de spitspositie wel een gemis dit seizoen, Europees gezien toch allemaal net niet. Ik heb het idee dat de uitspraak van Overmars over tussenjaar daar ook betrekking op heeft. Volgend seizoen Danilo, Traore en Brobbey die weer een stapje verder zijn en het op dat niveau ook kunnen laten zien,

26 december 2020 om 11:27

Van Brobbey ben ik nog steeds niet echt overtuigd.

Schoot veel ballen erin in de jeugd bij Ajax, maar dat had er ook mee te maken dat hij in de jeugd bij Ajax 2 koppen groter was dan zijn tegenstanders en ook 3x sterker was. Nu in Ajax 1 is dat natuurlijk anders, aangezien hij tegenstanders zal hebben die hem beter kunnen bespelen en in de wedstrijd tegen Atalanta was hij goed als aanspeelpunt maar dat was het wel, of hij echt dat killersinstinct in Ajax 1 zal hebben vraag ik mij af.

Overigens is het sowieso de vraag of Brobbey volgend seizoen nog bij Ajax speelt, want een paar maanden geleden gaf Brobbey weliswaar aan dat hij zijn contract zou verlengen maar dat heeft hij nu nog steeds niet gedaan en zijn contract loopt over 'n halfjaar af.

Heb de afgelopen dagen ook geruchten gelezen dat Raiola bezig is om te onderhandelen met AC Milan en dat Brobbey in een van de aankomende weken waarschijnlijk voor 2 tot 3 miljoen naar AC Milan vertrekt.

26 december 2020 om 14:35

Brobby is dan ook veruit de jongste. Ik heb het gevoel dat jij en veel anderen op dit forum daar nooit rekening mee houden. Danilo is daarintegen al vtij oud boor een talent en ik denk dat die al bijna aan zijn top zit. Die zou ik lekker verkooen aan het eind van het seizoen voor een goede prijs.

26 december 2020 om 16:04

Ik vind dat dan juist weer anders, haha.

Blijkbaar moet je tegenwoordig al tussen je 16de en je 18de al een basisplaats hebben in het eerste elftal of veel speelminuten maken, anders ben je schijnbaar niet goed genoeg.

Danilo is nu 21 (wordt in april 22) en natuurlijk kan je hem dan langzaamaan geen talent meer noemen, maar kijk bijvoorbeeld naar Frenkie de Jong. Die veroverde ook pas in het seizoen 18-19 echt een basisplaats in Ajax 1 en was toen al 21 (werd later dat seizoen 22) en het is denk ik niet altijd nadelig voor een speler als hij een beetje aan de late kant wordt gebracht.

Bij sommige spelers heb ik soms ook weleens het idee dat ze veel te snel worden gebracht en bij bijvoorbeeld de Ligt (was 17 toen hij zijn debuut maakte en kort daarna een basisplaats veroverde) en Gravenberch (was 16 toen hij zijn debuut maakte en is nu 18 en heeft een basisplaats) heeft het goed uitgepakt en in het geval van Gravenberch lijkt het goed uit te pakken, maar iedere speler is natuurlijk anders.

26 december 2020 om 11:59

De uitspraak over een tussenjaar had met name betrekking op het financieel gedeelte en het dichten van het gat met de echte absolute top. Wel mooi dat Twente het zo goed doet dit jaar en dat Danilo lekker minuten aan het maken is.

Promes was vorig seizoen natuurlijk erg afhankelijk van Ziyech, die de ballen echt gewoon letterlijk panklaar neerlegde voor Promes die ze daarna echt alleen maar in hoefde te schieten of koppen.

Vind het wel jammer dat Promes dit seizoen zo slecht speelt, maar dat gedoe met dat steekincident zal daar ook zijn invloed op hebben ook al is het nog niet zolang bekend dat Promes er bij betrokken is geweest.

Maar in de afgelopen jaren zijn er overigens wel vaker spitsen geweest die in het buitenland nooit of weinig scoorden en dan in Nederland de goals als warme broodjes erin schoten, want naast Giakoumakis heb je ook spelers als Dalmau (bij Heracles Almelo), Johnsen (bij ADO Den Haag), Ghoochannejhad (bij SC Heerenveen), Janssen (bij Az), Santos (bij Nec), etc. die veel scoorden bij hun clubs maar daarna nooit meer wat hebben laten zien.

Dalmau bij FC Utrecht scoort vrijwel nooit meer, Johnsen bij AZ kwam zwaar tekort en zelfs iemand als Jorgensen bij Feyenoord scoort buiten het seizoen 16-17 al bijna niet.

26 december 2020 om 11:28

Nou ja Promes krijgt ze nu ook wel eens panklaar en schiet dan op de keeper. Hij durft ook geen dribbels meer aan en is besluiteloos. Hij heeft geen zelfvertrouwen meer.

26 december 2020 om 11:37

Dat klopt Melvin, je ziet 'm twijfelen in elke actie. Als hij ruimte heeft passt hij vaak ipv te schieten. Heel opvallend. Hij moet echt betere mentale begeleiding krijgen, want 't zit in z'n koppie.

26 december 2020 om 11:29

Het ligt aan de positieve manier van spelen lijkt me. Trouwens ook niet eens erg want veelscorende spitsen kun je voor veel geld verkopen. Dessers past ook nog wel in je rijtje.

26 december 2020 om 11:44

Het zal er inderdaad mee te maken hebben hoeveel ruimte je als ploeg krijgt. Schijnbaar kreeg zo'n Dessers bij Utrecht minder ruimte, want er ging geen bal in bij hem. Bij Heracles schieten ze uit alle hoeken en standen er in. Al heb ik bij hem ook twijfels of het niet gewoon geluk is geweest voor een korte periode. Andersom heb je met Dalmau de tegenovergestelde route. Alles erin bij Heracles en bij Utrecht geen pepernoot raken. Schijnbaar zit er toch een verschil in hoe tegenstanders zich opstellen tegen Heracles en tegen Utrecht. Fran Sol vond ik ook een bijzonder geval. Fantastisch bij Willem II en dan bij Kiev niet eens op de bank mogen zitten en nu in de Secunda division in Spanje ook maar 3 uit 15.

26 december 2020 om 11:51

Ja het is een vreemd iets. Maar zoals gezegd echt relevant is het niet voor een Heracles of Willem II, die hebben een spits die veel doelpunten maakt en uiteindelijk voor enkele miljoenen vertrekt.

Het is eigenlijk te triest voor woorden dat we het knap vinden van een Bazoer dat hij over 50 meter een bal op een stropdas kan leggen. Dat moet toch elke voetballer kunnen. Wat een niveau eigenlijk. Niks ten nadele van Bazoer overigens. Hij heeft echt een goed seizoen en is een prima speler.

26 december 2020 om 12:01

Niet iedere voetballer beheerst álle onderdelen van het voetbal even goed. En dat hoeft ook niet. Voetballers die dat wel doen, dát zijn er maar een handvol. En behoren tot de grootsten ter aarde.

26 december 2020 om 13:25

Toch heeft hij wel een punt. We lopen allemaal de polonaise als een Koopmeiners achter in de 80 procent passnauwkeurigheid heeft of een Bazoer doet waarvoor hij ook gewoon is aangetrokken. Het is naar mijn mening juist een schande dat veel spelers die het zouden moeten beheersen dat niet eens doen binnen het lage tempo van de Eredivisie. Dat blijkt ook wel, want als ze naar het buitenland vertrekken, blijken de kwaliteiten meestal ineens niet zo speciaal meer. In Oranje en Duitsland was een groot kritiekpunt van Bazoer juist zijn gebrek aan handelingssnelheid. Nu wil ik Koopmeiners nog niet snel beoordelen op een paar optredens, maar ook in Oranje zag je dat Koopmeiners veel moeite had met het tempo en z'n passnauwkeurigheid daalde ook met ruim 20 procent. Het zijn nog wel relatief jonge spelers en hebben niet veel ervaring op een dergelijk tempo, maar het is toch wel een dingetje waar veel Eredivisie spelers tegenaan lopen als ze een stap maken.

26 december 2020 om 13:33

@furr

Ben ik niet helemaal met je eens. Ik zou willen dat Ajax een controleur op het middenveld zou hebben die dat kan. Die is er niet.

26 december 2020 om 14:37

Precies io zie altijd een hoop mensen postitief spreken over Martinez op dit forum maar dat is eigenlijk een koekenbakker waar ajax eigenlijk heel blij mee mag zijn als het er 12 miljoen voor zou krijgen die gast voegt helemaal niks toe.

26 december 2020 om 16:48

Nou ik vind het ook een miskoop. Het is geen middenvelder. Hij is gehaald als opvolgen van Tagliafico. Als verdediger vind ik hem al heel matig. Ik zie weleens mensen hem ophemelen. Maar als je dan vraagt waarom hoor je weinig terug. Ik denk als ajax de mogelijkheid had om hem terug te geven en het geld terug te krijgen dat meteen zou doen. Verdedigend vind ik hem ook niet je dat. Het opkomen zoals Nico doet die ook niet

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

87 fans
Middenvelder, 29 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 18 6 0 0
2019/2020 Ajax 20 12 3 0
2018/2019 Sevilla 33 2 2 0
2018/2019 Spartak Moskou 5 1 1 0
2017/2018 Spartak Moskou 26 15 5 0
Laatste voetbalnieuws

Van der Vaart tikt Ten Hag op de vingers: ‘Hij wordt verkeerd gebruikt’

Quincy Promes lijkt op korte termijn terug te keren bij Spartak Moskou, dat al zou hebben gesproken met de middenvelder annex vleugelaanvaller van Ajax. Van een akkoord tussen alle betrokken partijen...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren