Sugawara kiest bijzonder vervoersmiddel: ‘Iedereen verklaart me voor gek’

Donderdag, 17 december 2020 om 18:11Jeroen van Poppel • Laatste update: 18:13

Yukinari Sugawara komt elke dag met de elektrische step naar de training bij AZ, zo onthult de twintigjarige rechtsback in gesprek met zijn clubkanaal. Sugawara heeft geen rijbewijs en ziet de elektrische step, die officieel overigens verboden is op de Nederlandse openbare weg, als het ideale vervoersmiddel om naar zijn club te komen. "Iedereen verklaarde me voor gek", lacht Sugawara tegenover AZ TV. "Maar ik denk dat ik niet gek ben, maar normaal. Ik ben gewoon slim."

Omdat Sugawara dus geen auto mag besturen, moest hij een andere oplossing vinden om naar AZ te komen. "Ik probeerde een manier te bedenken om hier te komen", zegt de vleugelverdediger. "Met de fiets word ik moe en dat wil ik niet. Toen realiseerde ik me dat ik een elektrische step heb. Het is de beste manier om naar het trainingscomplex te komen. De step is nu mijn grote vriend, als familie."

Door de blessure van vaste rechtsback Jonas Svensson heeft Sugawara de laatste weken een basisplaats bij AZ. "Ik speelde niet veel wedstrijden in het begin van het seizoen", zegt laatstgenoemde. "Maar nu krijg ik de kans om te spelen, dus moet ik me bewijzen op het veld. Ik ben dan wel verdediger, maar mijn sterke kant is aanvallen. Scoren en assists geven, dat is belangrijk voor me." Sugawara maakte zondag op prachtige wijze de tweede Alkmaarse treffer tegen FC Twente (1-3 winst), door over de rechterflank op te stomen en de bal in het dak van het doel te rammen.

Hoewel Sugawara op het veld de grote concurrent van Svensson is, zijn de twee daarbuiten goede vrienden. "Toen ik hier kwam sprak ik nog geen Engels", aldus Sugawara. "Tijdens de training kon ik de trainer nog niet goed begrijpen. Jonas legde me de regels en oefeningen uit. Dus nu beschouw ik hem een beetje als een coach. En buiten het veld kwam hij een keer bij me eten en toen zijn we goede vrienden geworden."Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door otterreelick)

Hier in Rotterdam wordt regelmatig controles gedaan en boetes wanneer je elektrische step bestuurt. Bizarre regels, en toont eigenlijk aan dat we een ontzettend traditioneel landje zijn af en toe. Zo'n step is ideaal. Makkelijk mee te nemen, grote afstanden en veilig. Veel veiliger dan een senior op een e-bike.

17 december 2020 om 18:24

Je ziet ze enorm veel in de UK, en daar hebben ze er nergens een fatsoenlijk fietspad voor....

17 december 2020 om 18:28

Dat is ook meteen het probleem hier. Malloten die zo'n ding gaan gebruiken op een voetpad.

17 december 2020 om 18:28

Snap het ook niet. Was laatst in Stockholm en daar hebben ze een heel systeem waarbij je deze steps overal kan gebruiken als een ov-fiets en deze op meerdere plekken in de stad weer kan inleveren.Grappig wel dat hij niet wilt fietsen omdat te zwaar is, misschien woont hij wel relatief ver en wilt hij gewoon fris aan de training beginnen.

17 december 2020 om 18:38

In Belgie wordt het ook volop gebruikt.
NL zoekt gewoon regeltjes om mensen makkelijk te beboeten.

17 december 2020 om 20:41

Kan me niet voorstellen dat hij heel ver van het stadion woont als hij met de step komt wat verboden is hier.

17 december 2020 om 20:57

Mag hopen dan dicht bij het trainingscentrum. Wijdewormer ligt +- half uurtje van Alkmaar..

17 december 2020 om 18:40

ik heb hier mijn bachelorscriptie over geschreven, maar we lopen in Nederland grotendeels achter met dit soort initiatieven .. De regelgeving voor zulke e-bikes en steppen lopen totaal niet met wat wij normatief juist vinden. De step zal waarschijnlijk niet mogen omdat hij gezien wordt als motorvoertuig denk ik, dan moet er een speciale keuring op gedaan worden en moet er een helm en kenteken op gemaakt worden, om nog niet te spreken over aansprakelijkheid bij een ongeluk. Nee, Nederland heeft geen ruimte voor dit soort voertuigen, zoals je terecht stelt

17 december 2020 om 18:54

Ik heb eens een twitch streamer gezien in Rotterdam met zo'n scooter. De politie had hem echt net niet gezien 😂

18 december 2020 om 11:32

Maar goed dat Arne Slot dan naar jullie gegaan is en niet Sugawara

Ik begrijp eigenlijk echt niet waarom de meeste steps verboden zijn in dit land en je er een rijbewijs voor nodig hebt. Wat is het verschil met iets als een elektrische fiets? Gaat net zo hard. Kijk een scooter is zwaar en weegt 100 kilo en je kan er flink wat brokken mee maken als er een ongeluk is dus het is logisch dat daar een rijbewijs voor vereist is. Je zou bijna denken dat de fietsbond lobby hierachter zit

17 december 2020 om 18:39

Het is ook belachelijk dat je voor een elektrische fiets geen rijbewijs nodig hebt. Dat is in principe gewoon een brommer in lichtere verpakking. Bovendien kan het meerendeel dat erop rijdt überhaupt niet fietsen.

17 december 2020 om 18:58

@baloog, dat gewichtsverschil is zo groot dat het niet te vergelijken is. een e-bike is maar een paar kilo zwaarder dan een normale fiets. Een scooter is zo 4x zwaarder

Dat het meerendeel er niet op kan fietsen is hun eigen probleem. Ze zijn geen gevaar voor de rest

17 december 2020 om 19:36

"dat het meerendeel er niet op kan fietsen is hun eigen probleem. Ze zijn geen gevaar voor de rest"

1. Dat zijn ze wel, als ze in volle vaart tegen een andere fietser aanknallen omdat ze er niet op kunnen fietsen, kan die andere fietser, stepper, voetganger of wat dan ook ook letsel oplopen.

2. Er zal zo'n handige Harru voor, tegen jouw auto komen, en ernstig gewond raken, dan heb je sowieso al een probleem want fietsers zijn beter beschermd door de wet omdat ze zwakker zijn dan auto's in het verkeer, plus je zou zelf mogelijk een trauma oplopen doordat je iemand dood/invalide rijdt zonder dat je er wat aan kan doen.

17 december 2020 om 22:36

Oma op een e-bike is onwijs gevaarlijk, zelf hebben ze geen benul hoe hard ze gaan, claimen de weg terwijl het voor het overig verkeer lastig in te schatten is hoe hard ze gaan. Mensen moeten vol in de ankers en wanneer het fout gaat, gaat het hard. Wanneer jij met de auto geraakt wordt door zo'n ding, ook al is het niet je fout, is het nog maar de vraag of je het verzekerd krijgt omdat in Nederland de belachelijke regel bestaat dat fietsers beschermd zijn.

17 december 2020 om 19:34

Elektrische steps zijn gevaarlijker. Kleinere wieltjes en daaruit volgend een minder goede balans. Ook de remmen zijn niet altijd goed. Er gebeuren best veel ongelukken mee en persoonlijk vind ik het überhaupt verbazend dat AZ het toelaat dat hij zich zo verplaatst.

17 december 2020 om 21:39

Ze zijn daar tegenover wel veel breder (de wielen) dan een fiets wiel. Ook kan je er makkelijker afspringen zonder ergens aan vast te blijven zitten, itt een fiets waar je op zit met een een groot stuur en bij sommige een stang. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook niet het meest veilige vervoersmiddel, alleen is een elektrische fiets, toch een stuk gevaarlkijker.

Waarom is dat nou weer verboden wat een ambtenaar's landje zeg. Die Sugawara zit een goede kop op, soms speelt hij prima en soms zie je waarom hij backup is, alhoewel Svensson een stuk beter is gewordne over het laatste jaar. Vond hem vroeger alleen een snelle aanvallende back, maar staat nu ook verdedigend beter z'n mannetje.

18 december 2020 om 11:33

Svensson is dit jaar echt een van de mindere van AZ. Ik denk dat ik voor de meeste AZ fans spreek als ik zeg dat hij juist minder geworden is over de laatste paar jaar.

2 week van hotel naar het werk met zo ding door Amsterdam heen. Bij een eetcafé een poos met een ome agent het ervoer gehad (top agent een voorbeeld hoe het ook kan). Gezonde manier discussie over gehad..Die van mij moet je steppen dat hij vaart krijgt en dan pas komt de ondersteuning. Dus hij is niet volledig aangedreven. Hij gaf zelf toe dat die niet precies wist hoe het zat maar als je de verkeerde treft dat die hem wel in beslag neemt.

Voor ons was het een perfect vervoers middel. Een grote stad heeft daar toch alleen maar profijt van want de auto’s werden zo buiten het centrum gelaten. Gewoon de mensen aanpakken die wel als een debiel vol gas over de stoep gaan.

17 december 2020 om 19:20

Als dat het is begrijp ik t ook wel een beetje, met een step krijg je overal toegang toe dus gaan mensen ook in die zijstraten van Amsterdam emt de step waar nauwelijks ruimte is omdat er zoveel voetgangers zijn, maar zeker its makkelijk vervoer en leuk ook.

Dat is de cultuur uit Japan, de meeste mensen gaan daar met het openbaar vervoer en heel weinig mensen kiezen ervoor om met de auto te gaan. Ook e-bikes en e-steps zijn een hype daar, dus ik snap wel waarom hij zo gaat. Prima keuze joh, blijf lekker uniek.

17 december 2020 om 21:00

Zal ook waarschijnlijk met de kosten en bereikbaarheid te maken hebben.
In Nederland is met z'n tweeen in de auto door heel Nederland nog altijd goedkoper dan met de trein.
Het OV is hier in Nederland ook zeer beperkt vind ik en veel te paniekerig.
Breid het OV uit en laat iedere Nederlander standaard betalen voor het OV en maak het reizen goedkoper of gratis dan en de helft zit vaker in de trein, bus of iets anders.

"Toen realiseerde ik me dat ik een elektrische step heb" 🤣 Dat is voor een jongen van 20 toch erg speciaal lijkt me ? Haha

Ze zijn verboden op de openbare weg in Nederland omdat ze onverzekerd rondrijden. Dat is grootste struikelpunt, plus daarbij elke debiel die anders op zo’n ding gaat rijden, denk niet dat we daar heel blij van gaan worden.

Ben het er wel mee eens dat Nederland wat innovatiever met dit soort zaken moet worden.

dus morgen staat de wijkagent bij de poort van het trainingscomplex met zijn bonnenboekje klaar.

Zijn ze verboden,maar ze zijn gewoon te koop in de winkels.ik snap het niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.AZ237
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
B. Martins IndiVerdediger150
Y. SugawaraVerdediger150
D. de WitMiddenvelder156
F. MidtsjøMiddenvelder150
T. ReijndersMiddenvelder152
J. KarlssonAanvaller157
V. PavlidisAanvaller156
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

0 fans
Verdediger, 21 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 7 december
Liverpool wil Paulo Dybala in januari een voorcontract laten tekenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren