UEFA voor sporttribunaal gedaagd na curieuze uitschakeling in Nations League

Vrijdag, 11 december 2020 om 15:30Rian Rosendaal

Als het aan de Oekraïense voetbalbond ligt wordt de laatste groepswedstrijd in de Nations League tegen Zwitserland alsnog gespeeld. Het duel werd in november op last van de gezondheidsautoriteiten in Luzern afgelast vanwege positieve coronatests bij de Oekraïners, terwijl de UEFA toestemming had gegeven aan de positief geteste spelers om in actie te komen. Het duel werd vervolgens afgelast, Zwitserland kreeg een 3-0 zege toebedeeld en degradatie naar groep B was een feit voor Oekraïne.

De uitspraak van de Zwitserse autoriteiten zorgde enkele weken geleden voor verbazing en onbegrip in het kamp van Oekraïne. Men vond dat er gewoon kon worden aangetreden tegen Zwitserland, aangezien bondscoach Andriy Shevchenko over het vereiste minimum van dertien spelers beschikte. De gezondheidsautoriteiten in Zwitserland besloten anders en gaven aan dat de selectie van Oekraïne in quarantaine moest. Oekraïne werd door de UEFA verantwoordelijk gehouden voor het niet doorgaan van de Nations League-wedstrijd en men kreeg van de Europese voetbalbond een reglementaire 3-0 nederlaag toebedeeld.

Woede bij Oekraïne om uitspraak Zwitserse rechter op dag van wedstrijd

Vanwege verschillende coronatesten mag er niet worden gespeeld in Zwitserland.Lees artikel

Daar laat de Oekraïnse voetbalbond het echter niet bij zitten. Het land daagt de UEFA voor het internationaal sporttribunaal CAS na de toegekende nederlaag en eist dat de verliesbeurt wordt teruggedraaid. Daarnaast moet de wedstrijd worden overgespeeld. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan moet loting uitkomst bieden, zo vinden ze in Oekraïne. Door de nederlaag eindigde Oekraïne met zes punten als laatste in de groep, achter groepshoofd Spanje (elf punten), Duitsland (negen punten) en Zwitserland (zes punten). Het CAS heeft laten weten dat het hoger beroep van de Oekraïnse voetbalbond in behandeling is genomen en en alle partijen hebben vanaf nu de kans om een schriftelijke verklaring af te geven.Gerelateerd

Meer sportnieuws

15 reacties (laatste reactie door ideefiks)

Begrijpelijk, de Oekraïners kunnen er niet echt iets aan doen, de Zwitsers kunnen er niet echt iets aan doen en ook de UEFA kan er niet veel aan doen. Als niemand echt schuldig is dan lijkt me loten gewoon het eerlijkst.

11 december 2020 om 15:57

UEFA kan er wel iets aan doen. Ervoor zorgen dat hun regels niet botsen met die van landen. Als UEFA toestemming geeft en een land niet dan is dat op conto van UEFA en nogal belachelijk dan om één van de landen nog is te straffen ook. Denk dat UEFA hier een veroordeling gaat krijgen. Hoe en wat, nog te bezien.

11 december 2020 om 16:11

Hun regels niet botsen met landen? Hun regels waren gewoon goed, dus wat kunnen zij er aan doen dat de Zwitserse overheid plots strenger is dan algemeen?

11 december 2020 om 17:09

@Lierse: maar dan kan de UEFA toch niet Oekraïne het kind van de rekening laten worden? Daarom zou loten, zoals je aangaf, inderdaad een oplossing kunnen zijn. Ik heb daar zelf echter zo'n hekel aan. Laten ze die pot gewoon inplannen en alsnog laten spelen, dat lijkt me toch het meest eerlijke.

11 december 2020 om 17:18

Opnieuw inplannen zou inderdaad ook kunnen. Al weet ik niet of er nog echt veel ruimte is in de internationale kalender.

Enfin, de wedstrijd was in en tegen Zwitserland. Oekraïne kon aantreden maar werden door de Zwitserse autoriteiten geweigerd, ondanks dat regels van de in Zwitserland zetelende UEFA gevolgd werden. De Zwitserse UEFA besluit tot een reglementaire 3-0 overwinning voor de Zwitsers. Nu kunnen de Oekraïners beroep aantekenen bij het eveneens in Zwitserland zetelende CAS. Tja, iets zegt mij dat die Oekraïners een kansloze zaak uitvechten.

11 december 2020 om 16:19

Je kan de Uefa, Fifa en CAS van van alles met aardige grond beschuldigen, maar ik heb ze eigenlijk nog nooit Zwitserland zien voortrekken in besluitvoering. Ik denk ook dat de Oekraïners een goede casus hebben. Aflassen was te verdedigen, maar een reglementaire nederlaag is een hoogst precaire uitspraak voor hen, omdat het totale overmacht was.

11 december 2020 om 20:00

Het is niet te verdedigen. Ze hadden nog steeds 13 spelers over. Zwitserland heeft de macht binnen hun landsgrenzen misbruikt om hun eigen team te bevoordelen.

11 december 2020 om 16:25

Hoewel de zitting van de partijen in Zwitserland is bestaan de organisaties uit medewerkers uit alle landen. Er wordt vooral veel zelfverrijking gedaan door elkaar onderling van alles en nog wat toe te spelen, maar het Zwitserse elftal heeft daar weinig aan gehad hoor.

Gek verhaal. Oekraine wilt wel spelen. Zwitserland zegt dat dat niet mag. En zwitserland krijgt daardoor 3 punten? 😂

14 december 2020 om 08:38

Heel bizar ja, het CAS is ook niet meer serieus te nemen mochten ze de UEFA in gelijk stellen.

Heel rare situatie dat je een nederlaag toebedeeld krijgt terwijl je zelf wel gewoon bereid bent te spelen. Het is toch volledig buiten de schuld van Oekraïne om dat ze de wedstrijd niet konden spelen. Echt rare beslissing van de Uefa om dan Zwitserland de overwinning toe te kennen.

Oekraine heeft gewoon recht denk ik om die wedstrijd alsnog te spelen. Desnoods maar in een ander land. ( indien mogelijk) Maar om Zwitserland nu zo te bevooroordelen lijkt niet te kloppen. En voor Oekraine te hopen op een eerlijke beoordeling.

11 december 2020 om 17:56

Mee eens. Mijn verwachting is dat het CAS zal beslissen: alsnog spelen. En als dat niet kan dan loten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Oekraïne

FIFA ranking: 24
2 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
R. YaremchukAanvaller22
H. BushchanKeeper20
A. YarmolenkoAanvaller22
A. PyatovKeeper00
O. KaravaevVerdediger20
S. KryvtsovVerdediger00
M. MatvienkoVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Oekraïne.

101 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2016- Oekraïne
2009-2012 Dynamo Kiev
2009-2009 Chelsea
2008-2009 AC Milan
2006-2008 Chelsea
Laatste voetbalnieuws

Oekraïne toont zich effectiever in wedstrijd van de gemiste strafschoppen

Oekraïne heeft zichzelf donderdagmiddag een hele goed dienst bewezen in Groep C. Het elftal van bondscoach Andriy Shevchenko was met 2-1 te sterk voor Noord-Macedonië door treffers van Andriy Yarmolenko en...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 17 juni
De club uit de Ligue 1 die belangstelling heeft voor André Onana is bekend. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren