Robinho (36) verliest hoger beroep: negen jaar celstraf blijft staan

Donderdag, 10 december 2020 om 22:24Jeroen van Poppel • Laatste update: 22:31

Het Italiaanse hof heeft het hoger beroep van Robinho in de slepende zaak die draait om groepsverkrachting afgewezen. Het hof laat de gevangenisstraf van negen jaar, die de 36-jarige Braziliaan in 2017 opgelegd kreeg, staan. De advocaten van Robinho hebben al aangekondigd naar het Hof van Cassatie te stappen, het hoogste rechtsorgaan in Italië.

Het incident waar de zaak om draait stamt uit de nacht van 22 op 23 januari 2013. Robinho zou bijna acht jaar geleden met zijn vriend Ricardo Falco betrokken zijn geraakt bij de groepsverkrachting van een 23-jarig Albanees meisje. In totaal bestond de dadersgroep uit zes personen. De zaak vond plaats in een nachtclub in Milaan; Robinho was destijds actief als speler van AC Milan.

In 2017 werd de Braziliaan schuldig bevonden en dus veroordeeld, sindsdien liep het hoger beroep. Robinho voerde daarin onder meer aan dat er geen bewijs is dat het slachtoffer fysiek of mentaal is gedwongen tot seksuele handelingen. Ook stelden de advocaten van de aanvaller dat getapte gesprekken, het belangrijkste bewijsmateriaal in de zaak, onjuist zouden zijn vertaald. Het gaat om gesprekken in het Portugees, terwijl de zaak zich afspeelt in Italië.

De verdediging van Robinho werd echter van tafel geveegd door het Italiaanse hof. Volgens het vonnis hebben de zes Brazilianen, onder wie dus Robinho, zich onomstotelijk schuldig gemaakt aan groepsverkrachting. Ook zijn er geen tegenstrijdigheden gevonden in verklaringen van getuigen en in getapte telefoongesprekken. Robinho speelde zijn laatste officiële voetbalwedstrijd overigens in juli van dit jaar voor Istanbul Basaksehir. In oktober maakte Santos bekend de honderdvoudig international te hebben gecontracteerd, maar na ophef vanwege de lopende strafzaak draaide de club die beslissing terug. Robinho is sindsdien clubloos.Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door groninger hopp)

Mij niet echt duidelijk of hij daadwerkelijk moet gaan zitten? Nooit meer in Italië komen en hij komt er mee weg?

10 december 2020 om 22:36

Hij moet gewoon in landen verblijven waar Italië geen uitleveringsverdrag heeft gesloten. In de Europese unie verblijven is sowieso uitgesloten aangezien Italië wss een Europees aanhoudingsbevel zal uitvaardigen.

10 december 2020 om 22:49

Binnen de EU kan hij sws worden opgepakt en als hij in een land zit waar Italië geen uitleveringsverdrag mee heeft, dan kan Italië volgens mij nog wel een verzoek doen tor uitlevering.

10 december 2020 om 23:06

In principe kan Robinho de hele EU vergeten. Binnen de EU heb je een een Europees Arrestatiebevel dat dan ook direct in heel de EU geldig is. Dan kan Robinho dus kinderlijk eenvoudig in Duitsland of Spanje opgepakt worden en direct op transport naar Italië.

Maar ook buiten Europa is het niet zo heel makkelijk. Italië heeft diverse niet-Europese landen, waaronder Robinho's thuisland Brazilië, uitleveringsverdragen lopen en zelfs het ontbreken van een uitleveringsverdrag is geen reden om er zomaar vanuit te gaan dat hij niet wordt opgepakt. Als je het als landen met elkaar eens wordt, is ook zonder verdragen van alles mogelijk. Neem als voorbeeld de arrestatie van Redouan Taghi. Die zat ergens in Dubai ondergedoken. Dubai heeft geen uitleveringsverdrag met Nederland, maar heeft gewoon heel netjes meegewerkt aan het verzoek om die man op te sporen, op te pakken en uit te leveren.

10 december 2020 om 23:42

Voor iemand als Robinho zijn er echt wel landen waar je zeker weten niet wordt opgepakt als je een beetje geld hebt, zoals Vezuela.

11 december 2020 om 08:11

En zelfs al weet Robinho een land te vinden waar ze niet (makkelijk) met uitleveringen werken, dan is het nog maar de vraag in hoeverre hij bij zijn centen zou kunnen. Banken zullen waarschijnlijk 'verzocht' worden om zijn saldi te blokkeren.

11 december 2020 om 09:18

@airbags,maar aan de andere kant verblijft nu de Spaanse koning ook in de Verenigde Arabische emiraten vanwege enkele financiele delicten. De keuze voor dat land was ook niet heel toevallig. Dat land heeft geen uitleveringsverdrag met zowel Spanje (gaan toch niet eens vervolgen) en Zwitserland (dat wel onderzoek heeft gedaan naar witwaspraktijken van de voormalige koning). Het lijkt me heel sterk dat de Verenigde Arabische emiraten de voormalige Spaanse koning gaat uitleveren wanneer de twee landen daarop verzoeken. Het is dus heel willekeurig. Topcriminelen als Taghi die voor meerdere moorden wordt gezocht, zal dus sneller worden uitgeleverd dan wat publiekere figuren zoals het voorbeeld van de voormalige Spaanse koning en in dit geval misschien ook Robinho.

Magere straf voor zo'n walgelijk vergrijp. Er zijn landen waar je publiekelijk wordt gelyncht. Hoop dat als hij opnieuw schuldig wordt bevonden hij gewoon moet zitten, iemand die hier mee weg komt wil ik liever niet vrij zien rondlopen.

10 december 2020 om 22:53

In de meeste landen waar lynchen nog een dagelijkse praktijk is nemen ze het niet zo nauw met vrouwenrechten... Maar enfin. Verder met je eens.

11 december 2020 om 00:16

In dat soort landen zou eerder de vrouw worden gelyncht hiervoor. 'Honour killings' zoek maar op

10 december 2020 om 22:58

Ik vind dit soort verhalen altijd een beetje moeilijk te geloven. Robinho heeft miljoenen en kan genoeg vrouwen krijgen. Ik denk eerder dat dit meisje het zelf gewoon wou en daarna zichzelf heeft terug getrokken. Ook Ronaldo was betrokken bij een verkrachting zaak. Beetje ongeloofwaardig vind ik het allemaal. Ook waar het gebeurde in een "nachtclub" vind dat het een beetje vreemd. Niemand was daar behalve hun?

10 december 2020 om 23:04

@Gio-12 Geef het ff door aan de Italiaanse rechters die hem een straf op wilde leggen. Dat scheelt ze weer een rechtzaak daar.

10 december 2020 om 23:09

Hij heeft zoals het behoort ook nog de optie op een hoger beroep gekregen. Zonder succes voor hem.

10 december 2020 om 23:15

@Gio-12. Pure speculatie. Wij weten niet wat zich precies heeft afgespeeld. Ik neem aan dat je Robinho ook niet persoonlijk kent en dus niet weet wat er in het hoofd van zo'n man omgaat. Het kan inderdaad zo zijn gegaan als je zegt, maar het kan ook heel goed anders zijn gegaan. Het is ook wel heel makkelijk om te stellen dat dit waarschijnlijk niet waar is omdat Robinho genoeg geld heeft om op legale manieren vrouwen te krijgen. Er zijn genoeg voorbeelden van mensen met geld die juist (seksueel) grensoverschrijdend gedrag vertonen omdat ze een soort superioriteitscomplex hebben en denken er met hun goedgevulde portemonnee wel mee weg te komen.

10 december 2020 om 23:26

Nogal een verschil, Ronaldo en één vrouw, Robinho vijf ik herhaal 5 andere gasten en een meisje... zouden die andere 5 er dan allemaal over liegen? Denk daar maar eens over na...

10 december 2020 om 23:34

@gio ik snap wat je bedoelt, je kunt er met je kop niet bij. Maar vergeet niet dat zulke lui vaak los staan vd werkelijkheid. Ze denken dat ze alles mogen en overal mee wegkomen en vaak is dat ook zo. Op den duur ga je er zelf nog in geloven, dat je speciaal bent.
En ook de macht die ze op die manier hebben over zo'n vrouw, werkt verslavend.
Bleek wel weer met de metoo.
Zo n Harvey weinstein is extreem rijk. Kan een heerlijk leven hebben, doen wat ie wil, alleen hij moet escorts bestellen ipv vrouwen aanranden. Maar hij wil die macht hebben, daar kickt hij op. En dat kost hem (na heel veel jaren) de kop. Je kunt het je niet voorstellen, maar jij staat dan waarschijnlijk ook midden in de werkelijkheid en zulke mensen niet

10 december 2020 om 23:34

Wenstein was machtig = verkrachter, R kelly is een fantastische zanger = verkrachter, Dominique Strauss Kann was de baas van de wereld bank = zwijg geld gegeven voor een verkrachtingszaak en seksuele addict. Bill Cosby succesvolle acteur va. De jaren 80/90 = meisjes drogere en verkrachten. Ik ben niet aan het zeggen dat Robinhio een verkrachter is ma uw théorie van macht en geld klopt niet! Teveel voorbeelden dat het tegenspreken

10 december 2020 om 23:49

Iemand die zingt dat die kan vliegen is sowieso al een beetje gek toch?!

10 december 2020 om 23:53

Moet je niet willen. Mob justice is bijna nooit goed. Alleen onder special omstandigheden, als we bijvoorbeeld praten over onderdrukking van een groep die dan voor zichzelf vecht bijvoorbeeld. Maar in gevallen als deze moet je het aan de authoriteiten over laten.

11 december 2020 om 07:49

Dat zijn de dezelfde landen waar ze je hand afhakken als je een brood steelt of je kop afhakken als je hun religie "beledigd ".

11 december 2020 om 08:30

Ach, welke man heeft er in z'n leven nou niet een keer een drankje aangeboden aan een mooie dame in de hoop dat ze daardoor met je naar bed gaat. Je kunt dan wel net pech hebben inderdaad dat ze spijt heeft, niet opgeeft en je zelfs gerechtelijk vervolgt. Beetje kromme maatschappij.

11 december 2020 om 10:40

Groninger Hopp. iemand die verkracht is heeft levenslang schade (in de meeste gevallen) en er zijn ook gevallen bekend waarbij een slachtoffer zelfmoord pleegt. Ik ben dan heel eerlijk en kijk meer naar de gevolgen bij het slachtoffer dan naar de dader, en ik zou er niet rouwig om zijn als ze deze opsluiten en het sleuteltje weggooien.

Dat Santos hem nog heeft gecontracteerd recentelijk is echt bizar. Onder grote druk van fans en sponsors ging dat feest gelukkig niet door.

hij had een van de beste spelers ooit kunnen worden, alleen kwam zijn talent er totaal niet uit. maar als het een echte groepsverkrachting was dan verdiend hij 9 jaar en een verkrachting in de gevangenis. maar als het bewijs zwak is dan moeten we niet iemands leven vernietigen

Je zou denken dat Robinho genoeg aandacht krijgt van vrouwen door zijn naamsbekendheid, dus het is altijd maar de vraag of het slachtoffer ook daadwerkelijk de waarheid spreekt. Alhoewel, voetballers zijn ook mensen en kunnen dezelfde domme fouten maken. Als het waar is, opsluiten. Als het niet waar is, het ''slachtoffer'' opsluiten voor valse beschuldigingen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Italië

FIFA ranking: 10
245 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Wales41
4.Turkije0-7
Voor de complete stand: EK 2020
SpelersPositieW
G. ScamaccaAanvaller
G. RaspadoriAanvaller10
S. SiriguKeeper10
F. AcerbiVerdediger30
A. BastoniVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Italië.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Italië.

55 fans
Aanvaller, 37 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren