Hoe voormalig toptalent en drinkmaatje van Ronaldinho Jô zijn lot keerde

Donderdag, 10 december 2020 om 12:20Thijs Verhaar • Laatste update: 13:32

Hij is inmiddels afgezakt naar plek 34, maar João Alves de Assis Silva – beter bekend als – groeide in de zomer van 2008 uit tot duurste aanwinst ooit van Manchester City. Hij tekende vlak voordat de club officieel werd overgenomen door steenrijke investeerders, maar had door hun grote ambities moeite om de verwachtingen waar te maken. Wat volgde was een carrière met enkele hoge pieken en vooral veel diepe dalen, die hem naar de fles deden grijpen. Inmiddels heeft hij zijn leven echter op de rit gekregen en is hij bezig aan een eervolle afscheidstoernee met zijn jeugdclub Corinthians.

Door Thijs Verhaar

‘We gaan honderden miljoenen investeren om Manchester City naar de absolute wereldtop te helpen en we willen jou een belangrijke rol geven in dat project’. Woorden van die strekking kreeg Jô te horen nadat hij in drie jaar tijd veel indruk had gemaakt in Rusland. Zeg daar maar eens ‘nee’ tegen. De destijds 21-jarige spits had bij CSKA Moskou laten zien goed met druk om te kunnen gaan, want vanaf het allereerste moment liet hij bij de Russische grootmacht zien fantastisch te kunnen voetballen. Hij kwam tot 44 goals in 77 wedstrijden en dat terwijl de ploeg hem als broekie van achttien naar Europa haalde en meteen van de daken schreeuwde dat zijn transfersom van vijf miljoen euro een schijntje zou blijken.

Het artikel gaat verder onder de video
Nicaraguaanse voetbalcompetitie in trek bij buitenlandse televisiezenders
Meer videos

Hetzelfde gevoel had toenmalig City-trainer Mark Hughes, die ook had gezien hoe Jô tweemaal scoorde in de Champions League tegen Internazionale en hoorde dat zijn destijds in de subtop van Engeland acterende ploeg diverse Europese topclubs had afgetroefd in de jacht op zijn handtekening. “Bij zijn komst naar Europa waren de verwachtingen al hooggespannen en die heeft hij meer dan waargemaakt, dus ik denk dat het een echte coup is dat we hem naar deze club konden halen”, jubelde de oefenmeester. Jô kostte Manchester City een som van 24 miljoen euro en moest samen met landgenoot Robinho, gepresenteerd als eerste aankoop ná de officiële overname, een nieuw koningskoppel vormen in de Premier League.

“Met zijn lengte en techniek is hij van grote klasse, dus ik denk dat iedereen van zijn spel gaat genieten”, voorspelde Hughes nog, maar Jô zou in twee jaar tijd uiteindelijk slechts 42 duels voor the Citizens spelen. De Braziliaan kon niet aarden in het Etihad Stadium en ook tussentijdse uitleenbeurten aan Everton en Galatasaray boden geen soelaas, al liet hij bij beide clubs zo nu en dan glimpen van zijn klasse zien. Nergens lukte het echter om zijn oude vorm vast te houden en na twee seizoenen vond de clubleiding het genoeg: de voormalig duurste aanwinst ooit mocht transfervrij terugkeren naar Brazilië, waar hij bij Internacional eindelijk een seizoen lang het onbegrensde vertrouwen kreeg en de Recopa Sudamericana won.

Zijn echte wederopstanding volgde een jaar later, toen hij werd ingelijfd door topclub Atlético Mineiro. Het systeem werd op hem aangepast en prompt schoot hij zijn team naar de winst in de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League. Gedurende het seizoen mocht hij ook voor het eerst sinds zijn tijd bij CSKA weer aansluiten bij de nationale ploeg en in eigen land won Brazilië de Confederations Cup. Jô leek zich met twee toernooitreffers en knappe wedstrijdcijfers bij zijn club klaar te stomen voor een glansrol op het WK van 2014, maar hij kon zijn goede vorm niet vasthouden en verspeelde zijn kansen op een basisplaats door in aanloop naar het toernooi niet eenmaal te scoren voor de Seleçao.

Jô kwam uiteindelijk tot twintig interlands en speelde voor het laatst in het shirt van Brazilië tijdens de troostfinale van het WK in 2014 (0-3 voor Nederland).

“Na het WK keerde ik terug bij Atletico Mineiro en dat was het begin van een heel slechte fase in mijn leven”, onthulde Jô in 2016 aan TV Record. “Ik speelde niet goed en lag in scheiding met mijn toenmalige vrouw. Ik voelde dat mijn leven stil kwam te staan en ik maakte veel fouten.” Alleen alcohol bood hem troost. Samen met ploeggenoot en wereldster Ronaldinho bezocht hij talloze feestjes en voetbal werd bijzaak. Meer dan twaalf maanden lang wist hij geen enkel doelpunt te maken, waardoor de club besloot hem te ontslaan. Vlak voor zijn gedwongen vertrek maakte hij echter nog wel de winnende goal in de districtsfinale, waarmee hij bewees dat hij in nuchtere staat nog altijd een ster kon zijn.

Jô kwam tot hetzelfde inzicht en slaagde er aan de andere kant van de wereld in zijn verslaving te bedwingen. Eerst bij Al-Shabab in de Verenigde Emiraten en later bij JS Suning in China, waar hij topscorer werd en alle banden met zijn vorige leven verbrak. Ook zijn vroegere vriend Ronaldinho is uit beeld verdwenen. “We zijn uit elkaar gegroeid en hebben elkaar al een lange tijd niet gesproken. Sommige vrienden hoeven mij niet meer te bellen nu ik mijn levensstijl heb veranderd. Alcohol maakt mensen kapot”, verklaarde hij eind 2016, vlak voordat hij bekend maakte dat hij terug zou keren bij jeugdclub Corinthians. Daar verdiende hij als tiener een transfer naar CSKA Moskou en ook als eind-twintiger bleek de club voor hem de ideale plaats om zijn carrière een serieuze boost te geven.

In zijn eerste seizoen op het oude nest greep Jô direct de landstitel met Corinthians.

Jô scoorde 25 keer in 61 duels en hielp zijn ploeg aan de landstitel die hij er als tiener ook al won. Als Voetballer van het Jaar in Brazilië was hij uiteraard de ster op het kampioensfeest, maar hij dronk geen druppel alcohol, terwijl hij naar eigen zeggen in de donkere dagen van zijn carrière al naar de fles wilde grijpen zodra hij zijn ogen ’s ochtends open deed. Inmiddels is hij sterker dan die verlangens en na een laatste exotisch avontuur in Japan (topscorer met Nagoya Grampus) is hij begin dit seizoen voor een derde en laatste keer teruggekeerd bij Corinthians, waar hij als 33-jarige nog drie seizoenen zijn doelpuntjes mag meepikken en daarnaast fungeert als mentor voor de nieuwe generatie grote talenten.

Zelf heeft hij ondanks zijn twintig interlands voor Brazilië nooit de supercarrière gehad die de City Football Group en trainer Mark Hughes voorspelden, maar op zijn eigen manier is Jô toch een held voor veel mensen. Hij heeft tot dusverre drie landstitels op zijn naam staan, werd drie keer topscorer en won de belangrijkste strijd in zijn leven. Jô heeft al zes jaar geen druppel alcohol gedronken en doet al het mogelijke om andere mensen met zijn verhaal te waarschuwen voor de gevaren van een verslaving. “Ik ben me er bewust van dat ik grote fouten heb gemaakt in mijn leven. Vroeger durfde ik dat nooit toe te geven, maar nu heb ik vrede gevonden met mezelf.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door rochester)

Ik herinner mij nog CL wedstrijden waarin PSV tegen CSKA Moskou speelde en Jo en Vagner Love daar voorin liepen. Wat een prachtig duo was dat zeg. Complementair aan elkaar en niet af te stoppen. Een beetje zoals Dzeko en Grafite bij Wolfsburg. Ik had altijd gedacht dat hij het goed zou doen bij City maar zo zie je maar dat niet alles even vanzelfsprekend gaat. Mooi om te zien wat hij alsnog van zijn carrière heeft gemaakt en hoe hij zo een moeilijke verslaving heeft overwonnen.

Ik moet bij dit verhaal ook meteen denken aan Jonathan Reis. Die was in zijn periode bij PSV zo extreem goed en compleet dat ik daar echt een wereldtopper in zag. Jammer dat het er niet uit is gekomen maar wel mooi dat deze jongens vrede met zichzelf hebben gevonden. Waar zo een Adriano (oud Roma speler) tegenwoordig uithangt is mij eigenlijk ook een raadsel.

9 december 2020 om 03:03

Vagner was ook een legend toen zeg! Met die knalroze of blauwe dreads. Geniaal duo idd! 👏🏼

9 december 2020 om 13:12

Haha wauw, toen ik je Vagner Love en Jo zag noemen wilde ik direct Grafite en Dzeko noemen, tot ik één zin verder las. Maar helemaal eens. Je hebt soms van die duo's die vooral als duo herinnerd blijven.

9 december 2020 om 13:12

Had Werder Bremen ook niet tijdenlang zo'n heerlijk duo?

9 december 2020 om 13:16

Weder Bremen was vooral geweldig in de tijd dat Diego er speelde. Is nog actief bij Flamengo.. Weet alleen even niet wie zijn kompaan in die tijd was.

9 december 2020 om 13:19

Klose - Klasnic bij Bremen, K2

9 december 2020 om 13:59

Was het niet Ailton met achter hem Micoud in het kampioensjaar van 2003-2004?

9 december 2020 om 19:14

Ja ongelovelijk, one-year-wonders. Ailton en Micoud waren zo goed dat jaar!
Jo was trouwens echt een groot talent, zo jammer dat bij de grote talenten in de spits uit Brazilie het allemaal mis is gelopen. Adriano en Pato hadden ook beiden minimaal 30 meer interlands moeten hebben.

9 december 2020 om 14:48

Adriano is van status toptalent ook volledig afgegleden. Drank & drugs, feestjes, zwaar overgewicht, depressief, noem het maar op. 4 jaar geleden kwam zelfs in het nieuws dat hij in de Favela’s leefde onder bescherming van een beruchte criminele groep. Hij poseerde toen ook met wapens. Dan zie je maar weer hoe belangrijk mentale gesteldheid is om in de top te komen en te blijven in de voetballerij.

9 december 2020 om 15:55

Oef, Vagner Love. De man die naar Feyenoord zou komen op de laatste dag van de transferwindow. Maar toen... Charisteas. Ook mooi

10 december 2020 om 15:32

In die tijd had Cska Moskou Daniel Carvalho ook. Jo en Vagner Love speelden toen in de spits en Carvalho op de 10-positie. Zag die 3 toen in die tijd altijd spelen in Europees verband en dat was meestal echt genieten. Carvalho was vooral in dat seizoen dat Cska Moskou de (toen nog) Uefa Cup won echt heel goed, daarna begon hij volgens mij vanaf ongeveer 2007 helaas minder te presteren.

Maar dat had volgens mij ook te maken met het feit dat hij volgens mij best wel lui was, maar ook omdat hij heimwee of iets in die richting had en terug wilde naar Brazilië. Jo was ook echt een hele goede spits bij Moskou en ik had ook hele hoge verwachtingen van hem toen hij naar Manchester City vertrok, maar helaas is dat nooit wat geworden.

Ik kan mij ook nog wel een interview van de vader van Jo herinneren, waarin zijn vader aangaf dat hij zich zorgen maakte over Jo. Want hij had hem al ruim 'n jaar niet meer had gezien en gesproken en hij gaf toen ook al aan dat Jo alleen maar naar de alcohol greep en zichzelf kapotmaakte daardoor.

Gelukkig is hij nu van zijn alcoholgebruik af en heeft hij zijn carrière een nieuw leven in kunnen blazen, een soort 'tweede begin' van zijn carrière.

Jô! Ik weet nog dat hij en een andere voormalige toptalent, Giovani dos Santos, naar Galatasaray werden gehaald door Rijkaard. Was een beetje jaloers toen. Hebben er uiteindelijk niks van gebakken bij Gala. Weliswaar geen wereldtopper geworden maar hij heeft wel een verslaving overwonnen en zijn carrière een mooi vervolg gegeven. Dan ben je al een kampioen imo. Was wel echt een gruwelijk koppel met Vagner Love destijds!

Jo was een grote naam vroeger. Bij Corinthians speelde hij met Tevez, Mascherano, Carlos Alberto en Nilmar, wat een topelftal was dat zeg. Nadat ze allemaal vertrokken zakte die club naar de Serie B. In Engeland dacht ik echt dat hij een superster ging worden, maar helaas werd dat anders. Bij City geflopt samen met Robinho. Bij Everton leek hij weer op te leven, maar dat was heel kort. Wel jammer dat hij die dingen moest meemaken, een scheiding is nooit leuk als je dat niet wil. Dan doe je waarschijnlijk dingen die je eigenlijk niet wil doen. Gelukkig heeft hij de knop kunnen omdraaien. En jah, Brazilianen kunnen aardig wat drinken Heb veel Braziliaanse contacten, en ben met hen vaak op cafe geweest en na een paar uurtjes is dat echt niet meer gezellig. Dan wil je echt naar huis want ik ben altijd nuchter haha.

Mooi artikel! Ga zo door VZ.

Gaaf artikel!
Ben hem gaan volgens nadat hij bizar goed werd in Football Manager 2005/2006. Net als veel sterren uit FM liep het toch nét even iets anders

Eeuwig zonde dat hij als 21-jarig broekie niet goed werd begeleid bij City. Dat hadden ze toch beter moeten aanpakken daar.

Mooi artikel! Goed en vlot geschreven. Helpt natuurlijk ook dat het gewoon een goed verhaal is. Mooi dat hij de weg naar boven weer heeft gevonden en zijn carrière naar het lijkt op een mooie manier af gaat sluiten.

Jô Alves: wat was ik vroeger blij toen ik hoorde dat hij naar Galatasaray kwam, maar jammer genoeg zal hij bij ons voor altijd bekend staan als "alemci Jô'' (probleemmaker Jô).

Ik herinner me nog dat Jô na de verloren derby tegen Fener een huisfeestje had gegeven wat op dat moment niet door de druppel kon bij Galatasaray. Dat was ook tevens zijn laatste wedstrijd bij ons en sindsdien had hij nooit meer een GS-shirtje aangedaan. Wel mooi om te lezen dat hij na al die jaren van zijn drankproblemen is afgekomen. Een verslaving overwinnen is niet makkelijk.

Jo heeft dus niet alleen prijzen en geld aan zijn carrière overgehouden. Erg inspirerend verhaal, helemaal voor mensen met een drankprobleem lijkt me/hoop ik. Zou goed zijn als deze speler na zijn carrière actief blijft in de voetballerij om andere jongens te helpen dit soort verleidingen te weerstaan.

Leuke verhalen en mooi voor hem. Idd groot talent toen en heb nog is een FM game gedaan met City toen haha.

Kan me er ook nog 1 heugen die Anderson ofzo van Porto (ging later naar United) speelde toen met Porto een oefenpotje tegen Groningen. Vanaf de warming up keek ik al me ogen uit bij die man wat was die goed!! Blessures en verkeerde keuzes kan soms raar lopen.

10 december 2020 om 15:43

Dat was Anderson inderdaad. Was ook echt een super goede speler in potentie en werd vanwege zijn haardracht, de club waar hij in Brazilië vandaan kwam (zowel Ronaldinho als Anderson kwamen van Gremio) en zijn speelstijl vergeleken met Ronaldinho.

Bij FC Porto was hij toen ook echt heel goed en hij maakte toen volgens mij samen met Nani (die kwam van Sporting Portugal) de overstap naar Manchester United. Maar daar heeft hij helaas nooit echt aan de verwachtingen gedaan, maar dat had er denk ik ook wel te maken met het feit dat Anderson bij FC Porto altijd echt als nummer 10 speelde en hij bij Manchester United eigenlijk altijd als een soort controlerende/verdedigende middenvelder moest spelen.

Zat net even te kijken, want ik weet wel dat hij ergens in Turkije voetbalde. Maar schijnbaar is hij al sinds de zomer van 2019 gestopt met voetballen en momenteel is hij pas 32-jaar (!).

Volgens mij zijn er wel meer spelers van de generatie van Anderson uit Brazilië waarvan de verwachtingen hoog waren, maar ze het niet gered hebben. Anderson en Jo waren daar voorbeelden van, maar volgens mij ook bijvoorbeeld Pato, Denilson (heeft jarenlang bij Arsenal gespeeld, nooit echt aan de verwachtingen voldaan), Ramon (was een groot talent en werd binnengehaald door Cska Moskou in de hoop dat hij ook een Braziliaanse voltreffer zou worden net als Vagner Love, Jo en Carvalho maar heeft nooit aan de verwachtingen voldaan), etc. en de enigste speler vanuit die generatie die echt aan de verwachtingen heeft voldaan is volgens mij Marcelo, die speelt al jarenlang bij Real Madrid.

10 december 2020 om 20:53

Ja idd klopt wel en weet het niet zeker volgens mij zat zelfs Pépé toen bij Porto..was sowieso een gruwelijk elftal en idd dat kapsel haha mooie speler! Zonde hé als je sommige dan ziet verkeerd gebruikt worden. Pato heeft natuurlijk nog wel redelijk wat gespeeld bij grote clubs als Real en Milan maar sowieso te weinig eruit gehaald...

Denilson was dat niet een verdedigende middenvelder? Kan me idd nog iets van heugen..Zo had Wenger nog wel meer jonge potentiële (vaak Franse) toppers die er nooit kwamen.

Leuk verhaal! En gelukkig toch de grootste overwinning behaald: Verslaving verslaan!
Zo te zien toch wel overal zn goals gemaakt en lekker de hele wereld over gereisd.

Alleen staat er in het artikel dat hij kampioen is geworden met Nagoya? Volgens mij klopt dat niet...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Corinthians

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Gustavo MosquitoAanvaller201
Roger GuedesAanvaller31
CauêAanvaller10
CássioKeeper210
GuilhermeKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Corinthians.

4 fans
Aanvaller, 34 jaar

In de wandelgangen

Maandag 20 september
Olympique Marseille heeft belangstelling voor David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren