Roger Schmidt komt met verklaring; Perez en De Boer zetten vraagtekens

Zondag, 6 december 2020 om 21:03Daniel Cabot Kerkdijk

Roger Schmidt heeft geen spijt van het wisselen van Mohamed Ihattaren, Philipp Max, Cody Gakpo, Mario Götze en Donyell Malen in de uitwedstrijd van PSV tegen sc Heerenveen. Zonder de smaakmakers ontsnapte PSV zondag aan een nederlaag in Friesland (2-2). Ihattaren, Max en Gakpo werden bij 0-1 voorsprong naar de kant gehaald en na de 1-1 werden ook Malen en Götze gewisseld. Heerenveen kwam vervolgens op 2-1, waarna invaller Joël Piroe in de extra tijd een nederlaag van PSV kon vermijden.

“Deze beslissing levert ons juist één punt op”, vertelde Schmidt na afloop in gesprek met FOX Sports. “Richard Ledezma en Piroe maakten samen de tweede goal. Het waren goede wissels. Onze wisselspelers zijn altijd belangrijk voor ons. Als de basisspelers op zijn, zijn ze niet beter dan onze wisselspelers”, verzekerde de trainer van PSV. “Er is weinig verschil. Ik moet ervoor waken dat onze spelers geblesseerd raken. Als ze aan het einde vermoeid raken en moeten sprinten... Ik moet op ze letten.”

PSV speelde een sterke eerste helft en ging dankzij een doelpunt van Götze met een 0-1 voorsprong de rust in. In de tweede helft was het team van Schmidt geen schim meer van de ploeg voor rust. “Ik ben benieuwd wat de trainer in de rust heeft gezegd, daar ben ik echt benieuwd naar”, vertelde Ronald de Boer in de studio van FOX Sports. “Je zag het meteen al. Ik wil echt weten welke opdracht hij ze heeft meegegeven. Hetzelfde of iets achteruit zakken?”

“Daar leek het wel op.” De minimale voorsprong in het Abe Lenstra Stadion ten spijt: Schmidt haalde zijn betere spelers naar de kant. Daar kon Perez met zijn hoofd niet bij. “Hij heeft zijn vijf beste spelers gewisseld. Donderdag hoeft PSV niet te winnen en kan hij opstellen wie hij wil. Dat is opvallend”, verwees de analist naar de komende Europa League-wedstrijd tegen Omonia Nicosia. PSV is al zeker van de knockout-fase van het Europese toernooi.

Schmidt benadrukte dat vermoeidheid PSV parten speelde in de tweede helft. “We waren niet zo geconcentreerd meer. We hebben donderdag een zware wedstrijd in Granada gespeeld die veel energie kost. Onze spelers zijn mensen, ze kunnen niet altijd op honderd procent spelen. We mogen blij zijn met een punt, ook al hadden we goede zaken kunnen doen.” PSV kan voorlopig nog niet beschikken over Eran Zahavi. De spits viel donderdag tegen Granada in de Europa League in de slotfase van de tweede helft uit. “Zahavi missen we de komende twee weken sowieso. En misschien zijn we hem de hele maand december wel kwijt, dat is even afwachten.”

Naast Zahavi vielen ook Denzel Dumfries en Noni Madueke geblesseerd uit tegen Granada. Het tweetal kon zondag in Heerenveen wel weer meedoen. De captain hield zich op de vlakte over het wisselbeleid van Schmidt. "De trainer kijkt vanaf de zijkant. Hij ziet het goed en maakt de beslissingen. Daar houd ik me niet zo mee bezig", zei de rechtsback, die de vermoeidheid niet als excuus gebruikte voor de remise. "Als je aan de wedstrijd begint, moet je honderd procent zijn. Dat moeten we allemaal geven."Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door falcao1984)

Vond het onbegrijpelijke wissels. Aankomende donderdag kun je er prima 8 rust geven wat mij betreft, dan hadden ze vandaag wel 20 minuutjes langer kunnen spelen als je gelijk of zelfs achter staat tegen Heerenveen. Malen op 50 procent is nog steeds beter dan Piroe, ook al maakte hij nog een goal. Zelfde geldt voor de rest van de wissels. Hendrix maakte twee grote fouten op linksback toen Max weg was. Gakpo en Götze er ook nog uit halen en je hele voorhoede is weg. Heel vreemd.

6 december 2020 om 23:27

Volgens mij ben ik 1 van de weinige die helemaal achter Schmidt staatIk vind hem een een topper! Hij maakt duidelijke keuzes, is consequent. Komt steeds weer op dezelfde manier op voor belangen team. Ik zie een duidelijke visie. Dit is een bizar jaar met meerdere wedstrijden in de week maanden lang. Geen enkele topsporter kan continue pieken, Schmidt heeft gelijk. Ondanks deze omstandigheden die extreem waren (bij psv) vanwege covid, doet psv volop mee om de titel en zijn we al geplaatst in europa. Top!Ik verwacht donderdag ook weer veel rust voor bepaalde spelers, dikke prima. Resultaat van de dag is niet alles bepalend.Dat praatje achteraf is maar voor de buhne

6 december 2020 om 23:41

Dit zijn gewoon weer hele dure punten die verloren zijn. Je speelt echt een hele goede 1e helft, 2e helft was waardeloos. Maar ik vind dat je als trainer je vertrouwen moet blijven uitstralen aan spelers die even wat minder zijn. Malen, Gakpo, Gotze zijn spelers die met een bevlieging een wedstrijd voor je kunnen winnen ook al zitten ze niet in de wedstrijd. Daar heeft Schmidt vandaag niet op vertrouwt. Het pakt leuk uit dat Piroe nu als wissel de 2-2 scoort, maar ik blijf er bij dat we deze wedstrijd ook hadden kunnen winnen als je eerder genoemde had laten staan. Ook de wissel van Max is onbegrijpelijk vind ik. Wissel as donderdag al je 11 spelers, volkomen begrijpelijk. Maar vandaag had Schmidt zijn sterkste spelers gewoon moeten laten staan bij deze tussenstand!!

6 december 2020 om 23:50

Tja ik heb toch alle vertrouwen in de keuzes die hij maakt.Het gaat prima, ik verwacht sowieso niets dit jaar, volgend jaar stapje verder zijn. Ik denk dat het veel tijd nodig heeft om echt iets op te bouwen. Een cultuur/ filosofie. Ik denk/ hoop dat Roger daarmee bezig is. Hoe vreemd soms dan ook, ik vertrouw in de keuzes die hij maakt en dat overal een goede gedachte achter zit. De kunst is dat binnen de club iedereen mee is en hij alle tijd krijgt. Dat de club zich vooral niet laat leiden door media en persoonlijke meningen die er zo snel zijn in deze mastschappij waar morgen resultaat wordt verwacht.

7 december 2020 om 08:27

Heel goed ging het niet meer met de spelers die in de basis waren begonnen. Ze hadden niet meer de energie die nodig was en Malen zat er afgelopen donderdag ook al helemaal doorheen. Schmidt heeft gelijk dat hij ook moet waken voor blessures.

Het is een gegeven dat clubs vaak punten verspelen als ze op donderdag een europese wedstrijd gespeeld hebben en daarna op zondag weer moeten. Dit is naast het financiele een heel groot nadeel van de EL ten opzichte van de CL waar je 1 of 2 extra rustdagen kunt hebben. Dit patroon zie je bij heel veel clubs.

6 december 2020 om 21:37

Zo'n voordeel heeft het ook weer niet. Woensdag-zaterdag zoals Ajax de laatste weken is hetzelfde als donderdag-zondag. Daarnaast speelt de tegenstander zelden tot nooit midweeks, dus je hebt altijd minder rust, dus in principe heb je altijd een nadeel.

6 december 2020 om 23:12

Maar dinsdag-zaterdag of woensdag-zondag komt ook voor. Ajax heeft niet alles op woensdag gespeeld. Dus EL heeft zeker een nadeel ten opzichte van CL.

Als ze kapot zijn moet je natuurlijk wisselen. Maar om te zeggen dat die beslissing een punt heeft opgeleverd, slaat natuurlijk nergens op. Je pakt in de laatste minuut een punt door een kut goal en dan ga je jezelf veren in de kont steken dat je goed hebt gewisseld. Met alle geluk van de wereld verlies je niet. Rare arrogante opmerking.

6 december 2020 om 21:50

dat is altijd met die coaches tegenwoordig. ze overdenken en overcompliceren alles, nemen vervolgens de meest onnavolgbare beslissingen en gaan dan achteraf zitten beweren dat het zogenaamd logisch en handig was, wat vaak juist niet het geval is

6 december 2020 om 23:33

Het is ook een stukje van welke kant je het wil bekijken. Je kan het negatief of positief zien. Hij maakt consequent en duidelijke keuzes, de media wil achteraf een praatje en er toch iets vam vinden zoals iedereen overigens.

Als Max op is, dan is hij als linksback nog altijd beter dan Hendrix en dat geldt ook voor een paar andere wissels. Los van het feit dat PSV dit seizoen met enige regelmaat ver terugzakt na rust, terwijl ze voor rust vaak dan hebben gedomineerd. Wellicht dat je daar meer mee kon doseren dat het pijpje wat langzamer leegloopt. Hoef je ook niet je 5 beste spelers te wisselen. Ook hebben de meeste vorige week zondag ook amper gespeeld, dus zo heel zwaar was de belasting nu ook weer niet de laatste 8 dagen. Die zullen niet verder zijn gekomen dan maximaal 180 minuten over 3 wedstrijden. Is dat nu echt zo schokkend?

6 december 2020 om 21:36

Je moet verder kijken dan dat.
Gigantisch veel spelers hebben voor nationale teams gespeeld en zijn daarvoor ziek geweest.
Daarnaast zitten de PSV-selectie over het grootste deel nog in transitie naar het voetbal wat Schmidt wil spelen, wat een stuk meer inspanning vraagt dan wat de meeste spelers gewend waren in een wedstrijd te leggen.
Deze seizoenshelft, of misschien zelfs dit hele seizoen, is een overbruggingsperiode.
Selectie is totaal anders dan vorig jaar en de speelwijze ook, dat kost nou eenmaal tijd.

6 december 2020 om 21:55

Dat valt reuze mee hoor met al die gespeelde interlands in november. Dumfries en Malen lang niet alles gespeeld bij Oranje. Teze en Gakpo idem bij jong Oranje. Boscagli had geen eens interlandvoetbal, evenals Ihattaren en Gotze. Sangare ook maar 1 wedstrijd gespeeld laatste interlandperiode. Afgelopen zondag ook rust gehad. Er worden allemaal zaken bijgehaald om maar goed te praten waarom de wedstrijden qua energie verkeerd worden ingedeeld. Natuurlijk zit de speelstijl van Schmidt er nog niet helemaal in, maar daar kun je op anticiperen door beter met je krachten om te gaan.

Ik vond Max, Malen, Götze, en Ihattaren alle 4 totaal niet fris ogen op het moment dat ze gewisseld werden. Het feit dat Max niks meer kon in de tweede helft was ook één van de redenen dat we geen druk meer konden zetten. Net zoals er voorin op een gegeven moment niet meer gejaagd werd (en daar begint het verdedigen). Logische wissels dus. Ik zei aan het begin van het seizoen al dat de selectie op cruciale posities te smal was, en dat begint zich, mede door de corona crisis, te wreken. Als je gewoon naar Schmidt luistert zegt hij ook dat bij sommige jongens corona hun hele voorbereiding teniet heeft gedaan, en dat ze naast sneller moe worden ook minder snel herstellen. Dan moet je gewoon veel wisselen.

Er zal op zijn minst een linksback bij moeten binnenkort, want alleen Max is veel te weinig. Eigenlijk ook belachelijk dat Teze de 2de rechtsback is want als Dumfries ontbreekt moet je je hele verdediging omgooien om Teze rechtsback te zetten. Schuif dan Sambo door. Stiekem hoop ik dat ze na dit seizoen aankloppen bij Twente voor Oosterwolde voor de linksbackpositie.

6 december 2020 om 22:35

Sambo is inderdaad echt een uitstekende optie als 2e rb. Erg groot talent!

6 december 2020 om 22:54

Nee joh. Lekker Oppegard doorschuiven en Sambo inderdaad voor de rechtsback. Oosterwolde hebben we niet veel aan. Oppegard heb ik veel vertrouwen in, die doet het echt prima bij Jong PSV en is Gloster al een tijdje voorbij.

Roger zorgt er zo voor dat ze geen blessures krijgen of oververmoeide spelers. De kracht zit dit jaar in het sparen van je beste spelers en het rouleren. Door in Europa en maar 3 punten achter Ajax. PSV staat er prima voor met een goede selectie. In augustus gaf ik ze totaal geen kans, maar nu gewoon weer de grootste concurrent van Ajax

De beslissingen waren opzich niet zo gek als de spelers echt op zijn. Ik vondt dat Hendrix er gewoon 2 keer naast zat. Wat hij zover naar buiten deed terwijl je juist de binnenkant moet afdekken voor zo'n bal tussendoor, is mij echt een raadsel. Leek wel alsof die de tegenstander uitnodigde om de bal tussendoor te spelen. Hij zit ernaast en je bent direct weg. Vondt Boscagli en in deze situatie Mvogo ook niet sterk ogen. Psv kan heel sterk spelen maar ze hebben toch nog altijd van die defensieve dwalingen. Als ze dan de laatste wedstrijden ook nog eens de 2-0 continue niet kan maken dan zit je gewoon in de problemen. Hoop dat dit nog stabieler wordt en ze als team alleen nog maar sterker worden.

6 december 2020 om 22:16

Logisch inderdaad dat hij wisselt, maar ik had liever viergever op links gezien dan hendrix. En hendrix op middenveld ipv fein.

6 december 2020 om 22:26

@mobt:

Eens. Hendrix is bruikbaar als verdediger, maar dan wel in het centrum. Tegenhouden en afpakken kan hij wel. Maar een back moet ook kunnen sprinten, schakelen en een assist in de benen hebben en dan merk je aan Hendrix dat hij teveel hooi op z'n vork krijgt. Viergever heeft ook niet de kwaliteiten die je als back moet hebben, maar die slaagt er in elk geval beter in om z'n hoofd koel te houden en verdedigend degelijk te blijven.

6 december 2020 om 22:37

Mwah, Hendrix speelde vorige week (?) echt prima als lb, zelfs aanvallend prima. Maar uiteindelijk heb je gewoon geen goede 2e linksback, iemand die van nature op die positie kan spelen. Miss dat ze die jonge lb van Jong PSV kunnen doorschuiven, ben zijn naam even kwijt maar die doet het wel aardig.

6 december 2020 om 22:17

"de beslissingen waren opzich niet zo gek als de spelers echt op zijn."

Malen, Gakpo, Gotze, Max en Ihattaren kunnen toch niet allemaal al op zijn geweest? Ze hebben vorige week tegen Sparta al rust gekregen en a.s. donderdag kan Schmidt in principe gewoon Jong PSV opstellen omdat PSV al door is.

6 december 2020 om 22:36

@cabinessence

Misschien wil hij nu juist wel graag de EL-groep winnen omdat dat voordelen oplevert bij de loting. Daar al over nagedacht?

6 december 2020 om 22:40

3 punten in de competitie zijn toch veel waardevoller op dit moment dan een eventuele groepswinst, thuis tegen Omonia?

6 december 2020 om 22:48

Schmidt legt uit dat hij denkt meer te hebben aan die jonkies die 100 geven dan de basisspelers die niet meer okselfris zijn. Dat is een benadering. Die Ledesma speelde laatst toch ook niet voor niets al in team Usa? Denk dat het meer is dat de manier waarop een buitenlandse trainer als Schmidt tegen bepaalde dingen aankijkt we hier niet echt gewend zijn.

Hij kan lullen wat hij wil, maar dit was onbegrijpelijk. Je moet een wedstrijd nog over de streep trekken en dan haal je in twintig minuten tijd je vijf (!) aanvallend sterkste spelers er stuk voor stuk allemaal af. En daarvoor breng je drie jonkies en twee verdedigende middenvelders zonder rendement. Bizar.

6 december 2020 om 22:34

Zonder rendement? Volgens mij kwam de 2-2 via Ledesma en Piroe... Niet zomaar wat roepen.

7 december 2020 om 10:56

Wat ik dus schreef: "en daarvoor breng je drie jonkies (= Ledezma, Piroe en Madueke) en twee verdedigende middenvelders zonder rendement (= Fein en Hendrix)". Ik zeg helemaal niet dat Ledezma en Piroe geen rendement hebben.

7 december 2020 om 12:15

Maar hebben Rosario en Sangaré wel rendement dan? Ga er vanuit dat je met rendement immers doelt op scorend vermogen of assists...

Vind dat Schmidt het uitstekend doet en zijn beslissingen goed beargumenteert. Dit is een procestrainer die verder probeert te kijken dan het moment.

6 december 2020 om 22:18

Inderdaad. Media wordt je gek van. Ook interview van Mo was duidelijk. Het lag aan hem en hij is nu bezig de oude te worden.

Hij heeft natuurlijk wel gelijk dat wanneer spelers echt niet meer kunnen, spelers wie op de bank zitten beter zijn. Maar de wissels wie hij maakte waren wel opmerkelijk. Laat overigens toch ook wel weer zien dat PSV niet zo'n hele brede selectie heeft. Ik bedoel, het feit dat je Jorrit linksachter moet zetten wanneer Max gewisseld word is lachwekkend, die jongen werd totaal overlopen daar. Een extra linksback zou dus niet verkeerd zijn in de winterstop. Ook een grote lange spits als plan B lijkt me handig. En dan tja.. Achterin, natuurlijk de zwakste linie van PSV. Teze en Boscagli doen het leuk maar zijn geen Hector Moreno of Alex zullen we maar zeggen.

Als psv de eerst helft ook in de tweede kan + kansen afmaken is het echt een geoliede machine, die zomaar hoge ogen kan gooien in de CL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller2817
E. ZahaviAanvaller219
R. SchmidtUnknown
Y. VertessenAanvaller100
J. PiroeAanvaller81
Y. MvogoKeeper280
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

6 fans
Verdediger, 25 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren