Hard oordeel Van der Gijp: ‘Van de Beek is geen wereldtop en hij is dat wel’

Woensdag, 2 december 2020 om 21:20Rian Rosendaal • Laatste update: 21:46

René van der Gijp en Wim Kieft voorzien problemen voor Donny van de Beek, die woensdagavond op de bank begint in het Champions League-duel van Manchester United met Paris Saint-Germain. Beide analisten denken dat de Nederlandse middenvelder niet over de kwaliteiten beschikt om uit te groeien tot de absolute leider op het middenveld van the Reds.

"Van de Beek zal heus wel geweten hebben van dat toen hij daar kwam, dat hij dacht: Ik ga niet Pogba eruit spelen, ik ga niet Matic eruit spelen. Je moet gewoon wachten op je kans", concludeert Kieft in zijn analyse voor SBS6. "Je moet gewoon wachten op je moment en als die komt moet je hem pakken. Dan groei je er langzaam in. Want hij is natuurlijk geen Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt." Kieft denkt niet dat Van de Beek op termijn de nummer tien-positie gaat bekleden in Manchester. "Nee, daar komt hij niet op. Maar zo speel je eigenlijk alleen zoals bij Ajax. En dat spelen niet zoveel clubs. Maar hij is heel vast en taakbewust en doet altijd zijn best. Maar het is natuurlijk geen Bruno Fernandes."

René van der Gijp gaat stuk om 'duurste verdediger ter wereld'

Van der Gijp is het niet eens met de geluiden uit Engeland dat Van de Beek niet op één middenveld zou kunnen spelen met Fernandes. "Dat is onzin. Maar weet je wat het is, je moet natuurlijk wel iedereen op zijn sterke punten benutten. Van de Beek heeft enorm veel diepgang, maakt best een makkelijke goal en heeft best een goede techniek. Maar het is geen wereldtop. Bruno Fernandes is dat wel. Die heeft diepgang, scorend vermogen en kan ballen geven waarvan je zegt: 'Die zag ik niet aankomen'. Dat doet Van de Beek niet. Van de Beek geeft altijd ballen waarvan ik denk: Die zag ik ook. Er zit weinig verrassing in."

"En je zit wel bij een club waar er wel een paar op het middenveld gespeeld hebben natuurlijk in de afgelopen twintig jaar", gaat Van der Gijp verder over de bankzitter van Manchester United. "Ik denk dat die mensen denken: Het is toch meer Everton. Dat denk ik dan." De analist vergelijkt de situatie van Van de Beek met die van Georginio Wijnaldum bij Liverpool. "Die is ook gaan groeien." Kieft krijgt vervolgens de vraag van Van der Gijp of hij denkt dat er nog veel rek inzit bij Van de Beek. "Dit is hem", antwoordt de oud-aanvaller. "Maar ik begrijp hem wel, want je gaat gewoon naar Manchester United. Dat is een eer en je verdient een bak met geld. En hij denkt misschien: Ik kijk wel waar het schip strandt", zo besluit Kieft.


Poll

Ben jij het eens met René van der Gijp over Donny van de Beek?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door myvision)

Hoe bedoel je ik ga niet matic eruit spelen. René ben je wel goed bij je paasei. Matic is een oude opa die het niveau niet meer aankan mafkees. Donny is geen weredltopper en kan niet tippen aan spelers als Bruno. Maar kom alsjeblieft niet met Opa Nemanja, haaasteblief die kan het al helemaal niet meer aan.

2 december 2020 om 21:29

Matic speelt niet op zijn plek. Zijn concurrenten zijn Pogba, Fred en Fernandes. Matic en Mctominay zijn de verdedigende middenvelders die met elkaar strijden.

2 december 2020 om 21:31

Die “mafkees” schijnt in tegenstelling tot jou wel te weten dat Matic een verdedigende middenvelder is en daarmee dus geen concurrent voor Van De Beek.

2 december 2020 om 21:37

Oh echt? Ik dacht dat Matic een valse spits was. Maat kom nou, het is juist dat René Matic vernoemd. Wat al krom is inderdaad, maar zelfs dan denk ik dat Donny het niet slechter zou doen.

2 december 2020 om 21:57

@bale In wat Matic brengt en waarvoor hij op het veld staat, dat is het bewaken van de balans voor de verdediging, ballen veroveren, tussenstation tussen verdediging en middenveld, brengt Matic meer dan Van de Beek. Dat is toch niet zo lastig te zien en te erkennen? vdbeek brengt weer andere dingen dan Matic, zoals scorend vermogen, diepgang en loopvermogen. Als je Matic op de plek van Van de Beek zet, ziet t r niet uit, maar datzelfde geldt als je vdbeek op de plek van matic zet.

2 december 2020 om 21:48

Bale99 heb je het artikel wel goed gelezen? Dat was niet van der Gijp, maar Kieft die zei Matic. Wel goed lezen maat.

Voor Van de Beek zou eigenlijk de ‘Davy Klaassen route’ het beste zijn. Hij mist gewoon wat snelheid, ook qua handelen. Niks mis mee, want ik denk dat hij een prima 8 kan worden voor in de (sub)top.

2 december 2020 om 21:35

Ik had hier als eens gezegt dat een Leverkussen/Dortmund goed zou zijn voor Van De Beek, maar toen werd ik compleet afgemaakt in het commentaar omdat Donny het al in de CL had laten zien en dat een stap achteruit/opzij zou zijn. Hier wordt die jongen toch ook niet gelukkiger van?

2 december 2020 om 21:40

Ik heb altijd geroepen dat Donny alleen bij Ajax in de eredivisie kan functioneren. Of bij Spurs in de rol van Kane. Donny is een valse 9. Op alle andere posities komt hij te kort.

2 december 2020 om 21:44

Die mensen die zeggen dat dat een stap achteruit is, zijn gestoord. Leverkusen en Dortmund is natuurlijk in alle opzichten een vooruitgang t.o.v Ajax.

2 december 2020 om 21:49

Mwuah Dortmund is gelijkwaardig , maar Leverkussen toch wel wat minder. Maar ik bedoel dan meer qua competitie. Maar die clubs hadden natuurlijk nooit betaald wat United nu betaalde.

2 december 2020 om 21:51

Dortmund is toch echt wel een stap hoger. Zowel qua competitie, team als financiën.

2 december 2020 om 21:51

Clubs als everton, leverkusen etc zijn gewoon stap achteruit tov ajax. Alleen de competitie is beter. Maar ik zou daar niet gelukkiger zijn. Geld, voetbal, niveau (cl) is allemaal niet veel beter. Zou ajax tegenwoordig alleen voor de absolute top verlaten

2 december 2020 om 21:59

Dortmund zou een uitstekende keus zijn geweest. Een club die al jaren talenten verder brengt, je speelt zowel Europees en wekelijks tegen zware tegenstanders.

Leverkusen is als je alleen kijkt naar de kwaliteit bij die club een stap opzij. Maar uiteraard speelt die dan onder Bosz en ook wekelijks tegen uitstekende ploegen.

2 december 2020 om 22:08

Donny kon ook prima bij Ajax tegen de absolute Europese top functioneren. Misschien is United ook gewoon niet een geschikte club voor Donny gezien de balans daar anders ligt.

2 december 2020 om 22:37

Gelijkwaardig? Selectie van Dortmund is minstens 3 x zo duur.

2 december 2020 om 21:48

Als Van de Beek niet snel gaat spelen gaat hij letterlijk en figuurlijk Klaassen achterna en is hij over een paar jaar weer terug in Nederland.

2 december 2020 om 21:56

Prima. Vooral als hij dan voor een prikkie weer op te pikken is. Dan heb je aan hem verdiend en heb je weer een speler die wel de Ajax filosofie in z'n poriën heeft. Bij United gelden er andere wetten maar ik vind nou niet dat ze daar zoveel beter voetbal spelen 😁

2 december 2020 om 22:41

Je bedoelt falen in het buitenland en dan uiteindelijk terugkeren bij de club waar het begon zodat je 3-4 jaar later geen stap verder bent? Lijkt me niet de meest aantrekkelijke route voor een speler met ambitie.

2 december 2020 om 23:10

Ajax is 2 klasses beter dan toen Klaassen bij Ajax vertrok. Als Ajax weer beter is als Donny terugkomt dan moeten ze de CL winnen. Lijkt me best een goede ambitie.

2 december 2020 om 23:33

Mee eens. Leverkusen, Sevilla zoiets. Denk dat Premier League sowieso te hoog gegrepen is voor hem. Ook bij een Everton of Leicester zou hij het, imo, niet halen.

3 december 2020 om 07:21

Hahahahaha de davy klaassen route :' dus mislukken in de PL en dan naar een degradant in de bundesliga om terug te komen bij ajax..... leuke route man

Ik zei het van het weekend al toen Donny een basisplek had, hij is gewoon gehaald als breedte versterking en speelt alleen als de rest geblesseerd is of als Solksjaer wil rouleren. Heel logisch ook want hij is niet beter dan zn concurrentie Fernandes, Fred of Pogba.

2 december 2020 om 21:33

Pogba heb ik dit seizoen echt dramatische wedstrijden zien spelen. Een veel lagere ondergrens dan VdBeek

2 december 2020 om 21:41

Knap dat jij dat al zei zeg! En over een half jaar, als hij vaste basisspeler is, wat zeg je dan?

2 december 2020 om 21:56

@careldegrote dat zal wss op fifa zijn dan, want hij wordt never nooit een vaste basisspeler indien iedereen fit is

2 december 2020 om 22:05

En wat zeg jij dan als hij nog steeds op de bank zit?

In principe zegt René niks vreemds, natuurlijk is Fernandes een klasse beter. Ik snap de hele aankoop van Donny niet bij United, in mijn optiek hadden ze hem niet nodig. Ook de uitspraken van Solskjaer dat hij vd Beek helemaal niet wou hebben zijn voor hem natuurlijk niet heel positief. Toch speelde hij wel redelijk de laatste 2 wedstrijden.

2 december 2020 om 21:32

Kwalitatief is het natuurlijk wel gewoon een goede speler om erbij te hebben.

2 december 2020 om 21:37

Helemaal mee eens , maar ik vraag of die jongen hier zelf heel veel beter/gelukkiger van wordt, behalve in zijn portemonnee dan Ik had hem graag in de Bundesliga gezien daar was hij naar mijn mening beter tot zijn recht gekomen.

2 december 2020 om 21:40

Ja zeker en vast. Maar dan lijken alleen Dortmund en Bayern me een grote stap hogerop. Bij Bayern zit die ook op de bank en bij Dortmund fietst hij toch ook niet zomaar in de basis. Persoonlijk vond ik dat hij gewoon bij Ajax moest blijven.

2 december 2020 om 21:42

Fernandes is uiteraard een klasse beter. Dat is simpelweg de beste speler van United. Maar goed, hij is dan ook 26 terwijl Donny nog maar 22 is.

2 december 2020 om 21:58

Van de beek is al een tijdje 23 en bruno net 26

2 december 2020 om 21:59

Ik snap het wel, Pogba gaat ws volgend jaar weg dan is een jaartje wennen voor VD Beek prima.

Al doet die het niet goed, heeft hij wel het gif wat Ajax in de CL mist. Alleen Huntelaar heeft dat van de aanvallende spelers, maar die kan weer niet 90 minuten lang drukkend meevoetballen. Het team van Ajax had/heeft een paar potentiële wereldtoppers en een paar subtoppers die ieder hun eigen kwaliteiten meebrachten. VD Beek hoort bij die laatste groep. Waar die vooral een doelpunt kon maken, waar anderen dat niet konden. Daarentegen voetbalde hij heel functioneel. Ziyech heeft de aanvallende spelers echt wel veel beter laten spelen, maar VD Beek leidde ook de aandacht af, zodat spelers als Tadic, Neres, Promes en Ziyech meer ruimte hadden. Ach fijn. Zie in hem wel een nuttige kracht voor Man Utd, maar geen sterspeler. Snapte die link met Real toen ook helemaal niet.

Ah, alle ik-had-dit-allang-zien-aankomen-toppertjes komen weer uit hun grot. Dezelfde mensen die Van de Beek nog steeds met Klaassen vergelijken, terwijl Van de Beek in alles een tand beter is en dan vooral technisch. Z'n aannames zijn buitengewoon; altijd de goede kant op en altijd de bal dichtbij behoudend. Maar goed, laten we vooral doorgaan met om de week onze kont draaien na wel of geen basisplek in ons oordeel over Donny's talent. We spreken elkaar over een half jaar.

2 december 2020 om 21:48

het is heel simpel. als Vd Beek echt zo goed is zorgt hij dat hij niet meer uit de basis van United weg te denken is. dan kan niemand meer kritiek hebben maar op dit moment is het logisch dat er ook mensen bestaan die er aan twijfelen of hij goed genoeg is voor United

2 december 2020 om 22:11

Het is heel simpel. Van de Beek speelde zeer solide afgelopen potjes, dus wat dat betreft is hij daarmee begonnen. Verder is het volgens mij tamelijk logisch dat je als broekie - ook al heb je het goed gedaan in de CL zoals Donny - gewoon even een paar maanden tot half jaat moet wennen, zeker bij zo'n grote club met dusdanige concurrentie. Want ja, hoe slecht hij ook speelt en hoe terecht het ook is; zelfs Pogba is tegenwoordig regelmatig bankzitter daar. Dan kun je een halve finale CL hebben gespeeld, maar Pogba is dus gewoon wereldkampioen. We kunnen wel iedere week onze al dan niet aangepaste mening (afhankelijk van de lading van het artikel blijkbaar) ventileren, maar je kunt pas écht oordelen aan het einde van het seizoen. Genoeg absolute topspelers die het eerste jaar bij een nieuwe club barweinig lieten of laten zien.

2 december 2020 om 22:24

jij vind dat maar vinden ze het bij United ook indrukwekkend genoeg? dat is de vraag. ik kan me namelijk niet voorstellen dat een coach die onder druk staat zijn best presterende speler op de bank gaat zetten want ik denk niet dat die zijn baan kwijt wil. ik schrijf Vd Beek ook nog niet af maar we zullen pas kunnen beoordelen of hij goed genoeg is op het moment dat hij daar steevast in de basis staat. Pogba is op dit moment blijkbaar ook niet goed genoeg, anders had hij er wel in gestaan lijkt mij

3 december 2020 om 05:43

Het is erg vervelend voor Donny dat het erg duidelijk is dat die Coach het alleen tegen de zwakkere ploegen aandurft om met 2 aanvallend ingestelde middenvelders durft te spelen. Dat is ook nu zijn struikelblok Fred is verdedigend een stuk sterker dan Donny bij Ajax viel hij ook vooral op door zijn aanvallende spel en niet omdat hij een Complete middenvelder was die ook opviel door zijn verdedigende werk.

Punt is dat Donny om de verkeerde redenen gehaald is. Van de Beek bracht Ajax totaal in balans. Vooral in de CL als Ajax niet met een echte spits speelde, kwam Donny ontzettend vaak in scorende posities zodat hij meermaals tegen topclubs wist te scoren. Bij United willen ze hem niet zo gebruiken, had je hem ook niet hoeven halen. Eigenlijk had Ajax 18-19 net zoals de Europese topclubs nog langer bij elkaar moeten blijven en eventueel nog verder gefinetuned kunnen worden om zo voor een langere periode Europa te domineren. Maar helaas leven we niet meer in de jaren '70.

Ik vind het zelf nu nog te vroeg om VD Beek te beoordelen. Absolute wereld top is hij (nu) zeker niet. Maar misschien dat hij daar naar toe groeit.

Je hebt spelers bij wie je al vroeg ziet dat die de potentie hebben om wereldtop te worden (De Jong, De Ligt) en spelers die via een omweg komen. Misschien dat VD Beek dat haalt. En misschien ok niet.

In ieder geval speelt hij tot nu toe redelijk. Hij is pas 23, dus als hij zijn wedstrijden en invalbeurten blijft pakken kan hij zich alleen maar beter ontwikkelen.

Van de Beek heeft enorm veel diepgang, maakt best een makkelijke goal en heeft best een goede techniek. Vd Gijp, in het voetbal wordt niet alleen maar diepgang gespeeld. Maar ook verdedigen, druk zetten, de duels aangaan, volwassen, meer aanwezig zijn. Dat zie ik vd Beek nooit doen.

3 december 2020 om 01:22

Jij hebt Vd Beek nog nooit druk zien zetten? Heb je de afgelopen jaren wel naar Ajax gekeken dan? Daar is hoog druk zetten tot kunst verheven en daar deed Donny zeker wel aan mee. Kunnen ze bij United nog wat van leren juist.

3 december 2020 om 04:49

Ik heb hem nooit druk zien zetten, vaak in de zone, nooit op de man. Positioneel (lees bij de balbezit van de tegenstander) stond hij vaak niet goed, meer in de richting rustig aan. Te veel in de zone gestaan. Hij heeft niet de uithoudingsvermogen om hoog druk te zetten en sterk de duels aan te gaan.

3 december 2020 om 11:16

Dit wordt jouw woord tegen de mijne. Zelfs gisteren heb ik hem als enige echt voorin zien afjagen en won hij die duels gewoon, maar prima. Als je het niet wilt zien, zie je het niet.

3 december 2020 om 15:46

Zoek eens dit artikel op kan helaas niet de hele link plaatsen ik denk dat je dan een beter idee heb wat Peter bedoelt. Word een hele wedstrijd van Donny omschreven op de 8 positie met de voordelen en de nadelen. En de manager van united durft het duidelijk niet aan tegen sterke tegenstanders met 2 aanvallend ingestelde middenvelders te spelen. Er staat ook duidelijk in het artikel dat het grote gevaar speelt dat hij op hoger niveau teveel ruimte weg geeft voor die positie op champions league nivau /article/hoofdnieuws/126660/hoe-van-de-beek-de-8-p... Via google vind je het artikel super intresant artikel

3 december 2020 om 16:33

Aah, thanks Daan, ik ga het zoeken en lezen!

3 december 2020 om 16:40

Dit artikel, gebaseerd op een wedstrijd tegen Feyenoord weerspreekt Peter meer dan dat hij hem gelijk geeft. Peter zeg "verdedigen, druk zetten, de duels aangaan, volwassen, meer aanwezig zijn. Dat zie ik vd Beek nooit doen." Het artikel zegt: "door zijn vele loopacties in de diepte zijn de afstanden die de middenvelder in de omschakeling na balverlies moet overbruggen soms wel groot, maar in De Klassieker toon Van de Beek deze afstanden niet te schromen". Verder wordt in dit artikel gezegd dat Van de Beek bewust afwezig is in de opbouw, wat ik hier ook nergens ontken. Hij wil ruimte creeeren en ik zeg dan ook dat Van de Beek juist heel belangrijk is in de eindfase. En zo'n Van de Beek hadden ze gisteren duidelijk ook nodig. Nogmaals: United gebruikt hem verkeerd.

3 december 2020 om 18:27

"eindfase" is wat ik bedoelde. Steeds diep gaan en wachtend op goede ballen, en dat is wat vd Beek vaak doet. Maar hij moet meer dan dat alleen doen. Bijvoorbeeld mee verdedigen, mannelijk de duels aangaan en laten zien dat hij er is dan alleen maar diepte gaan. Dus niet alleen maar in de zone staan, maar ook de duels aan gaan op de juiste positie.Daarnaast is Manchester United geen aanvallende ploeg maar meer behoudend voetbal die op de opening loert vd Beek heeft veel meer meerdere spelers om hem heen nodig en dat zie je bij Manchester United niet doen. Dan moet hij anders gaan voetballen, meer aanwezigheid laten zien.

Ach niet iedereen kan in de wereldtop spelen.helemaal niet erg.

Natuurlijk is Donny geen wereldtop, dat zag je al bij Ajax, hij is een Klaassen 2.0 niet meer niet minder.

Ben het niet eens met gijp, ze lopen in manchester helemaal weg met van de beek.. ze zien daar ook dat als hij speelt het positie spel veel dynamischer en makkelijker loopt dan zonder hem. Solskjaer wil hem gewoon nog niet voor de leeuwen gooien, wat overigens niet terecht is want als donny speelt gebeurd er altijd wel wat. Komt wel goed joh, hij staat straks vaker basis..

Donny is bij United nog geen basisspeler. Van Dirk Kuyt had niemand verwacht dat hij bij Liverpool zou slagen. Hjj was een voetballer waarvan na iedere transfer werd gezegd,daar komt hij tekort voor. Uiteindelijk pakt hij mooi de Champions league. Dus ik zou Donny zeker nig niet afschrijven.

3 december 2020 om 18:31

Kuijt heeft een enorme uithoudingsvermogen en dat heeft vd Beek totaal niet. Vd Beek staat vaak in de zone terwijl Kuijt meer werkt door meer op de duels aan te gaan.

Ik vond hem erg goed in het Ajax systeem passen en heb dan ook zo'n donkerbruin vermoeden, dat Ajax hem over 3 á 4 jaar weer terughaalt naar Ajax. Dan is hij verder gerijpt, heeft veel ervaring opgedaan en kan dan het stokje van Klaassen overnemen.

Donny speelde afgelopen week uitstekend als controleur/ centrale middenvelder. Hoeft dan ook niet op 10 te spelen om zich in de basis te kunnen knokken. Ik hoop dat hij uiteindelijk met Fernandes en Pogba het middenveld zal vormen. Fred laat zien instabiel te zijn en McTomminay vind ik maar een doorsnee speler die vooral vanwege het predikaat eigen jeugd wat wordt omhoog geschreven. Er zijn zat mogelijkheden voor Donny om uiteindelijk wat vaker te starten.

Pogba Fernandes en vdbeek is appels met peren vergelijken.
maar Vdbeek is wel 2 klassen beter dan Klaassen.
Donny gaat nog stappen maken en Wijnaldum achter na.

Vd Beek is de zoveelste overschatte speler van ajax. Er zijn een paar pareltjes geweest de rest valt door de mand in de topcompetities. Amsterdamse bluf op de transfermarkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.Liverpool3415
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. TraoréAanvaller00
David de GeaKeeper180
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper30
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger70
P. JonesVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

75 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester United 11 1 0 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

Solskjaer hard aangepakt na debacle: ‘Van de Beek kwam er veel te laat in’

Manchester United liet zich woensdagavond verrassen door hekkensluiter Sheffield United (1-2) en na afloop wordt met de beschuldigende vinger naar Ole Gunnar Solskjaer gewezen. Diverse Engelse kranten uiten hun verbazing over...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Parma heeft vertrouwen in een akkoord met Bayern Müchen over Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren