Brobbey noemt droomcompetitie: ‘Daar zou ik het beste tot mijn recht komen’

Zaterdag, 5 december 2020 om 16:07Thijs Verhaar • Laatste update: 16:17

De Keuken Kampioen Divisie geldt al decennialang als kraamkamer voor binnen- en buitenlandse talenten en ook dit seizoen lopen er op het tweede niveau weer veel voetballers met potentie rond. Voetbalzone, de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie, licht wekelijks een van deze talenten uit, met deze keer aandacht voor Brian Brobbey, die zich bij Jong Ajax klaarstoomt voor een doorbraak bij de Amsterdamse hoofdmacht.

Door Thijs Verhaar

Als je Brobbey op de man af vraagt of hij dit seizoen liever topscorer wordt van de Keuken Kampioen Divisie of liever tien wedstrijden mee mag doen bij het eerste, kiest hij zonder te twijfelen voor een kans in de hoofdmacht. Toch noemt hij zijn tijd bij Jong Ajax ‘heel leerzaam’ en zolang hij er wekelijks speelt, wil hij scoren ook. De achttienjarige spits leeft voor het maken van doelpunten sinds hij zich in de F-jes bij de Amsterdammers aansloot en werd topscorer van alle jeugdelftallen. Daarnaast schoot hij Oranje Onder-17 in 2018 én 2019 naar de Europese titel, dus snapt hij goed dat mensen veel van hem verwachten nu zijn stap naar het eerste elftal steeds dichterbij komt.

“Ik voel zeker druk om te presteren, maar zo werkt het nu eenmaal bij Ajax. Gelukkig kan ik er goed mee omgaan”, verzekert Brobbey, die al op zijn zestiende toetrad tot de selectie van Jong Ajax. Daar wordt hij stapje voor stapje opgetraind in de hoop dat hij later de rol van vaste eerste spits bij de hoofdmacht op zich kan nemen. Op dit moment pendelt hij heen en weer tussen beide elftallen. “Bij Jong Ajax sta ik op acht goals dit seizoen en bij het eerste heb ik meteen gescoord in mijn debuutwedstrijd”, somt de spits zijn statistieken op. “Ik zie dat als een bevestiging dat ik op de goede weg ben en werk er keihard aan om mezelf zo snel mogelijk verder te ontwikkelen.”

Trainer Erik ten Hag gunde Brobbey tot nu toe een keer speelminuten in de Eredivisie en nam hem dit seizoen al drie keer mee als bankzitter in de Champions League.

In het geval van Brobbey betekent dat dat hij vooral conditioneel sterker moet worden, want qua techniek en spelinzicht zit het allemaal wel snor bij de geboren Amsterdammer. “In mijn eerste jaar bij Jong Ajax had ik tijdens elke wedstrijd kramp. Nu gaat dat gelukkig een stuk beter”, aldus de spits. Hij kreeg deze zomer publiekelijk van hoofdtrainer Erik ten Hag te horen dat hij aan zijn uithoudingsvermogen moest werken voordat hij een kans bij de hoofdmacht zou krijgen en Brobbey heeft die boodschap aangegrepen om nog veel harder te werken. “Dat voelde ik zelf natuurlijk ook en Mitchell van der Gaag heeft me bij Jong Ajax laten zien hoe ik het aan kon pakken. Hij is sowieso heel belangrijk voor me omdat ik heel goed met hem kan praten.”

Ook steekt Brobbey veel op van de gesprekken die hij met de oudere selectieleden van Ajax heeft. Hij noemt daarin spelers als Davy Klaassen, captain Dusan Tadic en Klaas-Jan Huntelaar, met wie hij wedstrijdbeelden analyseert. “Hij kijkt vaak met Lassina (Traoré, red.) en mij naar beelden”, legt Brobbey uit. De 37-jarige routinier werpt zich op als een mentor voor de jonge spitsen, waarvan de negentienjarige Traoré op dit moment de voorkeur krijgt in het eerste elftal. “Lassina is ook gewoon goed bezig, maar ik ga er vanuit dat ik mijn kansen ga krijgen als ik mijn ding blijf doen. De trainers zeggen dat ik goed bezig ben en ik moet zorgen dat ik er klaar voor ben als het zover is.”

In zijn debuutwedstrijd voor Ajax I scoorde Brobbey als spits direct zijn eerste goal, waardoor hij in een fraai rijtje komt met namen als wijlen Johan Cruijff, Marco van Basten en Patrick Kluivert.

Brobbey is met zijn imposante fysiek uitstekend in staat om een bal vast te houden en geeft aan dat hij vooral goed is met zijn rug naar de goal. “Ik kan er dus voor zorgen dat de rest van het team voorin aan kan sluiten en ben daarnaast ook gevaarlijk in de diepte”, analyseert de spits zijn kwaliteiten, waarmee hij voldoet aan vrijwel alle eisen die gelden voor een ‘echte Ajax-spits’. “Wel moet ik nog werken aan mijn kopballen en ik wil graag handiger worden in de kleine ruimtes. Dat kan nog beter, maar ook nu kan ik mijn eigen kansen creëren en afmaken”, vat Brobbey samen. “Ik moet het de coaches zo moeilijk mogelijk maken en dan is het aan hen om te beslissen wie er speelt. Ik ben daarom heel blij dat ik in mijn debuutwedstrijd heb gescoord bij het eerste.”

Brobbey mocht op 31 oktober invallen tegen Fortuna Sittard en scoorde toen na acht minuten met een intikker. “Voor aanvang van dat duel was ik wel heel zenuwachtig, dus het was een grote opluchting dat ik mezelf meteen kon laten zien. Het zorgt ervoor dat ik nu vrijer kan zijn in mijn hoofd”, aldus de spits, die daarna weer met succes drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie afwerkte. Tegen Cambuur was hij belangrijk met een assist en tegen FC Den Bosch wist hij binnen zeven minuten twee keer te scoren, hetgeen hem ook tegen FC Dordrecht eenmaal lukte. “Uiteindelijk hoop ik dat we met Jong Ajax kampioen kunnen worden en het zou ook mooi zijn om een bijdrage te leveren aan de titel met het eerste. Misschien kan ik daar ook nog wat meer goaltjes meepikken”, klinkt het hoopvol.

De aanvaller wil niets liever dan diverse prijzen winnen met de Amsterdammers, die hij de afgelopen jaren al meermalen had kunnen verruilen voor de Europese elite. Eerst een topspits worden bij Ajax is echter altijd zijn motto geweest en precies om die reden is hij nog steeds heilig van plan om zijn aflopende contract te verlengen. “Dat laat ik volledig aan mijn zaakwaarnemer over, maar voor zover ik weet gaat het zeker de goede kant op. Ik weet dat mensen wel eens denken dat Mino Raiola spelers zo veel mogelijk transfers laat maken, maar uiteindelijk is het bij hem altijd de speler die beslist. Ik ken hem en zijn medewerkers als hele fijne mensen die mij zo goed mogelijk begeleiden. Dat nieuwe contract bij Ajax gaat er dus gewoon komen”, aldus Brobbey.

In zijn laatste negen wedstrijden voor Jong Ajax was Brobbey goed voor acht treffers en twee assists.

Toch is het bijna onvermijdelijk dat er een tijd zal komen waarop de jonge spits zijn vleugels uit gaat slaan naar het buitenland en op dat moment lijken vooral Duitse clubs zich te mogen verheugen. “Engeland, Spanje en Duitsland vind ik allemaal mooie competities, maar in de Bundesliga denk ik met mijn spel het beste tot mijn recht te komen”, verklaart de spits. “Ook krijgen talenten daar net als bij Ajax echt de kans om zichzelf te bewijzen. In Engeland zie je bijvoorbeeld veel sneller dat er weer een nieuwe speler wordt gekocht als het even niet loopt”, weet Brobbey, die geen termijn wil noemen wanneer hij een volgende stap wil maken. “We zullen wel zien hoe het loopt.”

Hetzelfde antwoord geeft hij als het gaat over zijn beoogde interlandcarrière. De jeugdinternational van Oranje mag namelijk ook uitkomen voor Ghana en had vorig jaar al eens contact met de bondscoach van het Afrikaanse land. “Dat klopt, maar hij is alweer ontslagen”, aldus Brobbey. “Inmiddels zit er een nieuwe bondscoach en hij heeft me ook wel eens een berichtje gestuurd, maar het is afwachten. Ik ben op dit moment speler van Oranje Onder-19 en later zie ik wel wat mijn definitieve keuze wordt als het zover is. Nu hoef ik er nog niet serieus over na te denken”, besluit de spits, die aanstekelijk hard lacht als tot slot zijn bijnaam Brobbeast ter sprake komt. “Mooi verzonnen toch? Binnen de selectie noemen ze me wel gewoon Brobbey of of Brian, maar ik vind het heel leuk dat de fans het voor mij hebben bedacht. Ze zien dus iets in mij en ik ga er alles aan doen om te zorgen dat ik hen trots kan maken.”

Naam: Brian Brobbey
Geboortedatum: 1 februari 2002
Club: (Jong) Ajax
Positie: spits
Sterke punten: balvastheid, snelheid, killersinstinct

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.

Danilo vastberaden: 'Ik wil bij Ajax de opvolger van Zlatan en Suarez zijn'
Meer video's

Poll

Is Brian Brobbey wat jou betreft de toekomstig eerste spits van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door cursembsfor)

Met Lassina en Brian zit Ajax wel gebakken. Een spits hoeft er niet bij. Als Brobbey echt weet door te breken zal hij de eerste echte opgeleide spits zijn na Patrick Kluivert. Laten we het hopen het is al jaren een soort vloek. Als er iemand is die dat kan doorbreken is het Brobbey wel. Ik heb in ieder geval vertrouwen erin!

3 december 2020 om 10:17

En je hebt ook nog Danilo die het nu bij Twente erg goed doet he! Ben benieuwd hoe die zich verder ontwikkeld. Lijkt wel meer "kwaliteiten" te hebben dan Brobbey. En daarmee bedoel ik dan dat hij meer aspecten van het spel beheerst, niet per sé dat hij per definitie meer talent heeft dan Brobbey of uiteindelijk beter zal worden. Dat is namelijk koffiedik kijken.

3 december 2020 om 10:39

Danilo is alleen geen eigen jeugd. Die is op zijn 18e voor 2 miljoen bij Santos opgepikt.

3 december 2020 om 11:00

Denk dat Brobbey het eerder gaat maken dan Danilo, paar wedstrijden van Jong Ajax gezien en dan is hij altijd aanspeelbaar en scherp. Danilo is meer een counterspits, precies zoals Twente onder Jans speelt.

Heb hoge verwachtingen van Brobbey als ik eerlijk ben, net als overigens Rensch en Taylor dat zijn echt toppers voor komend seizoen. Unuvar en Sontje kunnen ook nog een stap maken en er zeker komen maar hebben wat meer moeite met het fysieke spel op dit moment maar dat komt wel goed, zeker met Unuvar dat wordt een toppertje. Maar laten we eerst nog maar genieten van Ryan Gravenberch wat een topper is dat en die staat er op zijn 18e gewoon terwijl de rest er hooguit iets aan mag ruiken van die leeftijd.

3 december 2020 om 11:17

Er lijkt best weer wat talent te zitten in de jeugdopleiding van Ajax, maar dat is zeker geen garantie voor doorstroom naar Ajax 1. Daar wordt inmiddels ook aardig met geld gesmeten voor steeds grotere aankopen, wat de kansen voor de jeugd weer wat doet afnemen. Het niveau van het eerste team gaat steeds verder omhoog, waarmee het lastiger wordt voor jonge spelers om zich snel in de basis te spelen. Laten we hopen voor Ajax dat het niveau van de jeugd net zo hard mee groeit als de A-selectie, want het mooiste vind ik in ieder geval als er veel eigen jeugd mee speelt.

Gravenberch heeft zichzelf inmiddels opgewerkt tot basisspeler en met Onana, Traoré en Mazraoui die ook langere tijd in Jong Ajax hebben gespeeld, is het elftal redelijk gevuld met "eigen" talent (hier reken ik Blind en Klaassen even niet toe). Als de genoemde talenten uit jong Ajax straks ook nog aan kunnen haken, dan ziet de toekomst er weer rooskleurig uit!

Leuk dat een jonge talentvolle speler de Bundesliga als ideaal ziet. Eindelijk eens niet die afgezaagde drang naar de Spaanse of Engelse competitie.

3 december 2020 om 10:35

Ben ik helemaal met je eens. Ik ben dan ook wel weer benieuwd bij welke club hij zichzelf dan zou zien spelen. De stap naar het buitenland is voor een spits toch wel iets lastiger dan alle willekeurige andere plekken. Ik kan me zo snel geen NL spits voor de geest halen die de laatste jaren bij een topclub furore heeft gemaakt. Denk dat van Basten zo een beetje de laatste was. Ik schat deze jongen nog niet op het niveau van weghorst of Luuk de Jong en ook die halen de echte top niet.

3 december 2020 om 10:48

Kluivert, vNistelrooij, Makaay, Van Persie hebben allemaal furore gemaakt bij een topclub. Ruim na de tijd van Marco van Basten

3 december 2020 om 11:11

Idd. Bergkamp ook nog niet te vergeten. En Hasselbaink, Huntelaar en Van Hooijdonk hebben tevens prima carriã¨res in het buitenland gekend. Weghorst, Luuk de Jong, Youri Mulder, Ren㨠Eijkelkamp, John Bosman en Bas Dost zitten daar weer onder. Daarna kom je op spelers als Harry Decheiver, Erik Meijer of Jan Vennegoor of Hesselink.

3 december 2020 om 11:29

Ja die vier hierboven en Bergkamp heb ik inderdaad over het hoofd gezien. De rest kan best een prima carriere hebben gehad maar daar ging het niet over. Tenzij hij daar natuurlijk ook genoegen mee neemt maar dat kan ik dus niet uit deze tekst halen. Bij welke club hij zichzelf ziet.

3 december 2020 om 19:16

@psverein

Joszef schrijft ''recent'' en jij noemt jongens op van veel langer geleden. In dat opzicht heeft hij gelijk.

Na Huntelaar en Van Persie is er niemand meer op dat niveau geweest of dicht in de buurt. Een Dost heel misschien maar dat is ook een ander niveau dan bv. een Huntelaar dat zelfs was, en dan ben ik een grote Dost fan. Oranje had 8 jaar geleden al een probleem dat er geen opvolging was en dat is nu nog altijd het geval.

5 december 2020 om 19:23

Leuk dat die recent noemt. Maar vervolgens wel de hele periode na Van Basten vergeet. En noem een land die wel achter elkaar topspitsen heeft. Spanje moet het nu ook 'maar' doen met Morata. Frankrijk ook met Griezmann en Giroud. Geen slechte voetballers maar niet de Henry's of David Villa's van de wereld.

3 december 2020 om 18:05

Is dat afgezaagd? Zijn toch ook fantastische competities.

3 december 2020 om 19:33

@skeuomorf, en fantastische plekken om te wonen. Je ziet het met buitenlandse stages ook vaak. Studenten willen graag naar Spanje, Engeland of Frankrijk.

Ik hoop dat ze hem niet laten gaan en dat hij voldoende kansen gaat krijgen in Ajax 1. Volgend seizoen zou het echt moeten gebeuren voor hem. Ik denk nog steeds dat hij de spits kan worden die Ajax op dit moment nodig heeft. Sterk aan de bal, meevoetballen.

Er staat echt een mooie lichting klaar bij Jong Ajax. Met Timber, Rensch en Salah-Eddine heb je een mooie talentvolle achterhoede en ik zie er daarvan wel 1 of 2 doorbreken in het eerste. Salah-Eddine kan zo maar eens de opvolger van Tagliafico zijn. Taylor is ook een jongen met een hoog plafond en van mij mag hij nu in de potjes tegen Emmen en RKC ook wel minuten maken. Met Hansen en Unuvar heb je voorin twee spelers met enorm veel talent. Deze Brobbey zou wel eens de eerste volledig zelf opgeleide spits van Ajax kunnen zijn na Patrick Kluivert, zoals hierboven al benoemd. Voor Ajax is het echt een goede zet geweest om het Jong elftal in de KKD te laten spelen. Krijgen dit soort talenten al vroeg veel weerstand te verwerken waar ze alleen maar beter van worden. Loopt nu echt veel toekomstig kapitaal rond bij Jong Ajax waar we in de komende jaren nog veel van kunnen gaan genieten.

3 december 2020 om 11:31

De toekomst van Ajax ziet er inderdaad rooskleurig uit. Er is niet 1 club in Nederland die op dit moment zoveel potentiele 1e elftal spelers heeft rondlopen in de leeftijd van 15-19 jaar. Sowieso vertegenwoordigt de selectie van Ajax een enorme waarde in vergelijking met de andere clubs.

Spelers als Neres, Anthony, Gravenberch, Traore, Onana en Tagliafico vertegenwoordigen allemaal een transferwaarde van (ruim) meer dan 20 miljoen. Sterker nog, als de eerste 4 genoemden zich goed blijven ontwikkelen ligt dat bedrag nog veel hoger. Daar komt nog bij dat Mazraoui, Schuurs en Labyad ook nog de leeftijd hebben om op termijn een stap te maken naar het buitenland. Wellicht niet voor topbedragen, maar vast wel bovengemiddeld.

Het lijkt er sterk op dat bij het vertrek van 1 van deze spelers eigenlijk al een opvolger klaar staat in jong Ajax. Op die manier kan Ajax wellicht weer groeien naar een andere financiële stap, namelijk dat het in staat is de topspelers van de concurrentie over te nemen.

PSV staat er overigens ook redelijk op met Malen, Gakpo, Ihattaren en Dumfries, maar dat haalt het qua waarde lang niet bij alle eerder genoemde namen bij Ajax.

Dat deze jongen de Bundesliga noemt vind ik wel verrassend. De meeste jongeren noemen vooral Engeland en Spanje. De Bundesliga is natuurlijk sterker dan de eredivisie. Alleen vind ik het aantal clubs dat qua mogelijkheden structureel sterker is dan Ajax dan weer wel vrij beperkt. Ik kom op Bayern, Dortmund en wellicht Leipzig en Leverkusen. Dan houdt het wel op. Gladbach doet het de laatste jaren natuurlijk uitstekend maar heeft ook een relatief beperkt achterland.

3 december 2020 om 11:21

Dan kijk je alleen naar prestaties. Kijk je naar financiële mogelijkheden, dan zijn Schalke, Hertha, Hoffenheim en Frankfurt natuurlijk ook gewoon sleeping giants. Groot achterland en/of rijke eigenaar. Als daar nu eens goed beleid gevoerd zou gaan worden, dan hebben al deze clubs de potentie om vele malen interessanter te zijn dan Ajax. Zowel financieel als qua kansen op Europese prijzen.

3 december 2020 om 13:43

Begrijp wat je bedoelt maar vind dat je Ajax daarmee wel wat tekort doet. Stuttgart en HSV horen ook bij dit rijtje, maar die clubs hebben het financieel al heel lang erg zwaar. En Ajax is een wereldwijd trademark.

3 december 2020 om 15:42

Zelfde geldt voor Werder Bremen.

3 december 2020 om 16:42

Ja. 1. FC Köln, 1. FC Nürnberg, Fortuna Düsseldorf, Dynamo Dresden en Hannover ‘96 zou je ook nog kunnen noemen als je uitgaat van het aantal inwoners en achterland.

4 december 2020 om 13:45

Niet helemaal. Ik noemde vooral clubs waarbij de infrastructuur er al ligt (dus supporters, stadion en faciliteiten) en er ook al een historie van succes is. Dat kun je van Dresden, Hannover en Düsseldorf niet zeggen. Hoffenheim is twijfelachtig, maar hebben net als Leipzig wel veel los gemaakt in het Duitse voetbal.

Deze jongen was in de jeugd echt een machine. Scoorde ongelooflijk veel en was veel beter dan leeftijdgenootjes. Ik verwachtte er altijd veel van maar dat laatste stapje is duidelijk de moeilijkste want hij steekt er niet zoveel meer bovenuit als in zijn jongere jaren. Ik ben benieuwd hoe hij met die druk om van ajax 1 omgaat maar ik verwacht dat hij het lastig krijgt. Het zal afhangen van zijn eerste periode in ajax 1 denk ik. Scoor je gelijk regelmatig dan heb je meer krediet dan wanneer het begin moeizaam is. Zou ook nog zomaar een castillion kunnen worden als het niet wil vlotten. Toch heb ik wel vertrouwen en ik zie hem persoonlijk liever dan traore aangezien ze redelijk vergelijkbaar zijn. We gaan het zien

3 december 2020 om 11:09

Ik heb liever traore op dit moment. Je zag tegen Fortuna toen Traore eruit ging en Brobbey erin kwam dat Traore sowieso fysiek veel sterker is vooralsnog, en ook veel beter zijn lichaam gebruikt.

Precies dit. Ik lees hierboven al bij iemand dat er weer een mooie lichting aankomt en dat op bijna elke positie alweer een talent staat te trappelen die Tagliafico enzo gaan opvolgen. Dit hebben we al zo vaak gehoord, Czerny , Dennis Johnson, Kishna Bazoer noem ze maar op en ook bij clubs als feyenoord en psv. Het is gewoon heel lastig om die laatste stap te maken voor velen ook al barst je van de talent.

3 december 2020 om 19:25

Er zit wel een verschil tussen Cerny, Kishna en zelfs een Bazoer.

Cerny heeft nooit wat (kunnen) laten zien.

Kishna heeft heel veel laten zien (net zoals El Ghazi) en beide hebben door redenen hun kans gepakt wanneer ze het beste in de markt lagen. Bij Kishna komt dat waarschijnlijk door zijn blessures die hij had op jonge leeftijd en waar hij nu jammer genoeg nog mee te kampen heeft. Dus die transfer naar Italië is logisch geweest omdat je zo heel wat geld kunt verdienen en je zo de schaapjes op het droge kunt zetten. Ik dacht dat hij rond de 1.5 miljoen netto verdiende, dus na 5 jaar zit je op 7.5 miljoen er bij. Hij is nu nog maar 25 en dat had hij bij Ajax, sowieso toen, nooit gekregen.

Bazoer kennen we ook, heeft heel wat laten zien, enkel denk ik dat hij begon te zweven, intern issues en nog wat zaken, die pakte ook zijn kans en dat is jammer genoeg ietsje minder goed uitgedraaid maar hopelijk komt hij er nog.

Dat nieuwe contract komt al maanden volgens hem, maar over een paar weken is hij vrij om een contract te tekenen bij een andere ploeg (Bosman arrest). Ik geloof er helemaal niks van, maar laat me graag verassen.

Je hebt al Gravenberch in die leeftijdsgroep.
Verder Taylor,hansen en Regeer.zie ik het eerste wel halen.
De rest ,dus ook Brobbey denk ik niet.
En als je naar het verleden kijkt is vier behoorlijk veel uit 1 lichting.

Eerst maar eens zorgen dat je in de Amsterdamse hoofdmacht wekelijks speelt. Daarna mag je over de Bundesliga dromen. Maar ik zie hem dan ook meer bij een Schalke, Werder, Hertha, Wolfsburg, HSV, Stuttgart terecht komen. Dortmund en Bayern zijn denk ik te hoog gegrepen voor hem..

Met alle respect, maar moet deze gast zich eerst niet even bewijzen in Ajax 1?

4 december 2020 om 10:30

Gefocussed zijn op Ajax 1 en dromen over je verre toekomst lijkt mij niet zo'n heel groot probleem. Ik denk dat elke speler dat doet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Jong Ajax


96 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller151
J. PinasAanvaller141
A. MarthaAanvaller122
D. KotarskiKeeper100
K. ScherpenKeeper110
Voor de complete selectie: Clubpagina Jong Ajax.

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren