Wijzigingen 'niet des PSV's': 'Ajax speelt toch ook met het beste elftal?'

Maandag, 30 november 2020 om 11:08Rian Rosendaal • Laatste update: 11:34

Het sterk gewijzigde PSV won zondagavond in het eigen Philips Stadion met 1-0 van Sparta Rotterdam, maar daar lijkt ook alles mee gezegd. Oud-speler René van de Kerkhof velt een dag later een keihard oordeel over de formatie van trainer Roger Schmidt. "Het was schandalig slecht!", aldus de ontevreden analist in zijn wekelijkse bijdrage voor Omroep Brabant.

Broer Willy van de Kerkhof heeft zondag ook geen moment genoten van het spel van PSV. "Ik heb op een gegeven moment darts gekeken, dat was leuker." Hij vond het zeer verrassend dat Schmidt maar liefst acht andere spelers opstelde ten opzichte van het Europa League-duel met PAOK Saloniki (3-2). "Je moet met de beste opstelling spelen, vind ik. Dat doet Ajax ook altijd. Een paar jaar geleden haalde Mark van Bommel tijdens een bekerwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-3 nederlaag, red.) ook zo'n truc uit. Toen gingen we helemaal het schip in, nu bijna."

Roger Schmidt speelt met vuur bij PSV: ‘Dan sta je zes punten achter Ajax’

Valentijn Driessen snapt weinig van het wisselbeleid bij PSV.Lees artikel

"Ik vind dat spelers gemakkelijk drie wedstrijden in een week kunnen voetballen. Daar moeten we niet moeilijk over doen", vervolgt Willy van de Kerkhof, die in totaal vijftien seizoenen uitkwam voor PSV. "Acht spelers wisselen, is niet des PSV's. Dit soort opstellingen kun je niet maken naar je supporters toe. Ajax speelt toch ook iedere wedstrijd met het beste elftal?" René van de Kerkhof maakt zich met name zorgen over het vertoonde spel tegen laagvlieger Sparta.

"Ik vond de eerste helft niet om aan te zien. Het was zo schandalig slecht!", foetert de voormalig PSV'er. "Schmidt kan wel zeggen dat we drie punten hebben veroverd... Daar moet je achteraf ook blij mee zijn, maar het was een beetje PSV-onwaardig. Zoals de ploeg het eerste uur speelde, dat mag niet gebeuren." Ook het wisselbeleid van de Duitse oefenmeester kan niet echt op waardering rekenen. "Als je drie spelers wisselt, zeg ik: akkoord. Maar niet bijna een heel elftal. Als Sparta in de laatste minuut de gelijkmaker had gescoord, was dat puntje gewoon verdiend geweest."Gerelateerd

Meer sportnieuws

64 reacties (laatste reactie door constant kante)

Uh nee, René? Ajax rustte nota bene dit weekend nog spelers..

30 november 2020 om 11:38

Alleen geen 8 spelers natuurlijk. Onana,Schuurs,Mazeaoui,Klaassen,Gravenberch,Labyad,traore,tadic speelden allen.

30 november 2020 om 11:46

Vind 4 toch ook wel redelijk veel.

30 november 2020 om 11:56

Neig hier toch meer naar 2 basisspelers, Blind en Tagliafico. Antony lijkt me over het algemeen gewoon gehaald voor de basis. Als Mo gister had gespeeld, hadden we ook ‘gewoon’ gesproken over een basisspeler lijkt me.

30 november 2020 om 13:06

Blind was niet fit, alleen Tagliafico en Neres kregen rust.

30 november 2020 om 14:48

Geeft aan het belang dat je een brede selectie hebt en dat heeft Ajax.

Nouja dit weekend kregen Tagliafico, Blind en Neres ook gewoon rust en werden Traore en Tadic in de rust gewisseld. Scheelt dat Ajax dan nog een Antony, Promes, Huntelaar en Martinez achter de hand heeft.

30 november 2020 om 11:42

Het grootste probleem was gisteren de vervangers op de backs positie, die stoomde nauwelijks op waardoor het voor Sparta makkelijk werd om te verdedigen. Teze is ook niet meer echt geschikt voor de back positie, is veel meer een cv geworden.

30 november 2020 om 11:49

Nouja het probleem was niet dat de backs niet opstoomden, maar juist dat ze er al stonden. Dumfries en Max gaan er vaak vanuit de beweging overheen of laten zich juist uitzakken terwijl Hendrix en Teze aan de lijn stonden vastgeplakt om de bal te ontvangen.

30 november 2020 om 12:09

Ja dat is idd een betere bewoording. Maar dan maak je het Sparta ook wel makkelijk aangezien ze niet hoeven te letten op iemand die vanuit hun rug diep gaat. Deed me vandaag denken aan het verschil tussen dumfries en hateboer de afgelopen interlands.

30 november 2020 om 11:48

Daar komt bij dat Ajax geen maand heeft gehad waarbij ze over een selectie beschikten van ongeveer 12 spelers.
Voor ons lijkt het alweer een tijd geleden, maar reken er op dat die periode er in heeft gehakt qua belastbaarheid van de spelers.

Probleem ligt in mijn ogen niet aan de hoeveelheid, maar in de balans van het elftal dat er wel stond. Zonder Dumfries, Max, Malen, Gakpo en Madueke heb je gewoon nul diepgang en scorend vermogen.
Dat mag je wel Schmidt aanrekenen, en wellicht zou dat tot veel interessantere interviews leiden.

Ik heb het idee dat heel voetbalminnend Nederland valt over het feit dat Schmidt gisteren met een B opstelling speelde. Of je het er mee eens bent of niet, iedereen kan toch wel inzien waarom hij deze keuze heeft gemaakt? Bijna de hele ploeg heeft een maand geleden te kampen gehad met corona, iedereen heeft 2 weken stil gezeten en moet in deze maand 10 wedstrijden spelen.... dan is zo'n wedstrijd tegen Sparta één van de weinige momenten dat je dit kan doen. Als het fout gaat is het ook op zijn conto af te schrijven, nu gaat het goed dus heeft ie het (gelukkig) bij het goede eind.

30 november 2020 om 11:46

hoezo hebben ze 2 weken stil gezeten. Ze zijn misschien positief getest, maar hoeveel waren er ziek? Ik neem aan dat ze gewoon thuis gas gegeven hebben.

Dat ie verder een paar wissels laat spelen is volkomen logisch natuurlijk, maar 8 was wellicht wat veel.

30 november 2020 om 12:01

Een aantal zijn er redelijk lang uitgeweest. Was ook terug te zien bij Pablo Rosario die tijdens de eerste wedstrijd tegen Paok in de rust volledig uit geput was en niet verder kon.

Afgelopen wedstrijden zag je ook vaak dat er veel na 60 minuten gwn dood op waren.

30 november 2020 om 12:16

Als je 2 weken zonder de groep meetraint heb je al een behoorlijke achterstand opgebouwd t.o.v. de rest. Misschien is stilzitten niet het beste woord maar wedstrijdfit zijn ze ook niet na die 2 weken.

30 november 2020 om 11:46

Het gaat meer op de manier hoe. Als hij begonnen was met bijvoorbeeld Dumfries, Sangaré, Malen en Gakpo, en die allen had gewisseld was er minder kritiek.

30 november 2020 om 12:17

Ja het was ook behoorlijk extreem, schrok er zelf namelijk ook een beetje van. Blijkbaar had ie geen andere keuze denk ik dan?

30 november 2020 om 12:41

Helemaal mee eens! Bovendien waren Viergever, Hendrix en in veel gevallen Baumgartl en Unnerstal vorig jaar gewoon basisspeler, terwijl Mauro Junior dit jaar ook gewoon tot de eerste 15 spelers behoort. Bovendien speelde Ajax, waar het coronavirus toch met minder impact heeft huisgehouden de afgelopen weken, helemaal niet in de sterkste opstelling. Het lijkt me toch niet dat Traoré, Labyad en Klaiber tot de ideale elf van Ten Hag behoren, dus de Van der Kerkhofjes kletsen zoals gebruikelijk weer uit hun nek. Wanneer PSV donderdag winnend afsluit en de kans levensgroot is dat het overwintert in Europa en uit bij Heerenveen de zondag erop ook nog eens drie punten pakt, ben ik benieuwd wie Schmidt voor zijn keuzes tegen Sparta nog eens op de vingers durft te tikken.

30 november 2020 om 13:20

Prima. En als psv de komende twee duels niet goed uit komt, dan kunnen we nu in elk geval het excuus “niet fit” uitsluiten? Dan is het echt gewoon de speelwijze of gebrek aan kwaliteit. Want ik denk dat het daar aan schort, maar tot nu toe werd dat nog geschoven onder het labeltje ritme en fitheid.

30 november 2020 om 13:51

Hoe kun jij dat nou bepalen dan? Bij zo'n club meten ze alles, houden ze voortdurend de inhoud van een speler in de gaten. Je denkt toch niet dat ze voor de flauwekul zo ingrijpend wisselen in hun basis? En weet jij veel wat corona doet met een speler? Overigens vraag ik me dan af in hoeverre jij verbeterpunten ziet voor Psv's selectie. Hoewel het duidelijk is voor Boscagli een grotere en meer betrouwbare centrumverdediger moet komen en Fein op den duur Rosario zou moeten vervangen zie ik niet waarom Psv's selectie niet goed genoeg zou zijn voor hun doelstellingen.

30 november 2020 om 14:09

"dan kunnen we nu in elk geval het excuus “niet fit” uitsluiten? Dan is het echt gewoon de speelwijze of gebrek aan kwaliteit. " Ja, inderdaad ja. Of pech. Of vormverlies. Of een fout van een scheidsrechter of Var. Of misschien nog wel een hele reeks andere oorzaken. Of moet het pers㩠terug gebracht worden naar die twee dingetjes als oorzaak en kunnen andere dingen niet (ook) van belang zijn? Want daar hebben we het over. Mogelijke oorzaken. Want excuses, zoals jij zegt, die bestaan niet. Tenminste, niet voor een topclub als Psv. Als je wint doe je het gewoon helemaal goed, win je niet dan heb je gefaald. Zo gaat dat in topsport.

Ik vind het altijd grappig als oud-voetballers zeggen dat je gemakkelijk drie wedstrijden in 10 dagen moet kunnen voetballen, terwijl er in hun tijd veel minder werd gespeeld. Heb pas geleden nog een keer gekeken. Na 8 Europese wedstrijden stond PSV in 1988 in de finale. Nu speelt PSV die al voor de winterstop.

30 november 2020 om 11:44

Dat komt dan ook omdat PSV nu voorrondes moet spelen. Nu speel je namelijk 12 wedstrijden voordat je in de CL finale staat, die 4 wedstrijden maken toch niet zoveel uit?

30 november 2020 om 11:54

Toch is het niet te vergelijken. Vroeger wat het tempo veel trager en had je veel meer ruimte. Spel was wel vaak harder maar oh wat een tempo. Spelers trainde veel minder, weet alleen niet welk effect dat heeft op hun conditie maar lijkt mij wel te helpen bij het fit blijven. Dat vergelijk van oude spelers dat in hun tijd alles beter was of moeilijker of toen kon het ook gedachte is wat primitief.

30 november 2020 om 12:00

Het zijn niet alleen die 4 wedstijden, maar om het totale plaatje. De speelkalender is in z'n algemeenheid veel voller. Ook met de nationale elftallen en alle bijbehorende oefenwedstrijden, eindeloze kwalificatiereeksen en uitgebreide toernooischema's. Daarnaast moet er dan in de winter vaak nog een WK voor clubteams afgewerkt worden etc. Dit gaat wel vooral om de absolute top. In Engeland hebben ze bijvoorbeeld ook nog meerdere bekertoernooien.

Het record staat nu volgens mij op 78 wedstrijden in een seizoen (tottenham Hotspur een paar jaar geleden). Dat was vroeger echt niet zo.

30 november 2020 om 12:14

Alles is door corona opgepropt. En daarna nog een ek. Seizoen erop weer beginnen. Die oude fossielen vinden dat alle spelers dat moeten aankunnen, yeah right, makkelijk praten vanaf de zijlijn

30 november 2020 om 12:35

@spelvout, 78 lijkt me wel echt bullshit en helemaal voor een team als de Spurs die nooit wat wint. Zelfs een City die alle bekers in Engeland pakt komt daar niet aan.

30 november 2020 om 12:42

Dat doet toch niet af van zijn punt (en zijn gelijk)?

30 november 2020 om 12:57

Jouw reactie is net zo primitief. Veel spelers werkten naast hun voetbal. Minder trainer is ook gewoon minder fit. Daarnaast werden in die tijd nog ontzettende rotschoppen uitgedeeld, waardoor je lichaam dus uiteindelijk meer herstel nodig had. Daarnaast heedt men nu betere voeding, betere begeleiding. Alles is eigenlijker makkelijker tegenwoordig.

30 november 2020 om 14:29

Destijds speelde je louyer tegen kampioenen. Dus niet de beste vier ploegen uit Engeland, maar één ploeg uit Engeland. De kampioen. Daarnaast had PSV een beschermde status en kon dus in 1987-1988 in de eerste twee rondes tegen mindere opponenten loten. Maar dus vier wedstrijden en je stond al in de kwartfinales.
Daarnaast is het echt niet zo dat het 'maar vier duels meer' is. Je doet daar veel te makkelijk over. Destijds was de internationale kalender ook nog eens niet zo vol als nu. Met al die interlands, oefencampagnes in het buitenland en extra Europese wedstrijden. Ook dat hele concept van de CL bestond niet eens. Echt andere tijden. Onvergelijkbaar.

30 november 2020 om 14:38

In de tijd van de winst van de Europa Cup I waren álle PSV ers gewoon fullprof. Dat tegenwoordig de voeding beter is, de begeleiding ook en de medische zorg een stuk verder, prima. Maar dat wil niet zeggen dat het in 1988 nog zo was als in 1973. En dat het tegenwoordig 'makkelijker is' dat is een subjectief element. Wats makkelijker? Ja., meer geld, meer begeleiding etc. etc. Maar destijds geen social media, geen constante druk, geen jeugdspelers waarvan werd verwacht dat die een team droegen (dat deden de oudjes wel, die nog gewoon in Nederland speelden), etcl etc. Anders gewoon. Niet beter, niet makkeljiker, anders.

30 november 2020 om 13:57

Ja lachwekkend, vooral ook omdat het tempo toen ongeveer gelijk was aan wat mijn bierteam op de zaterdag op de mat legt. Het fysieke aspect is nu zoveel groter dat je dit totaal niet kunt vergelijken met de 'oude tijd'.

30 november 2020 om 15:38

En dan nog noet je gewoon die wedstrijden kunnen spelen. Spelers zijn tegenwoordig ook veel fitter. Er zijn ook betere herstel technieken.

Al zou het echt zou zijn dat dit veel te veel wedstrijden zijn dan is het aan de coach om dat goed te managen. Als je in de situatie zit dat je genoodzakt bent om 8 spelers te wisselen dan heb je de wedstrijden daarvoor zitten slapen.

Gisteren was ik bij dat ik niet naar het stadion toe mocht. Deze bagger hoef ik niet live in de kou te gaan zitten kijken.

30 november 2020 om 21:10

Die 3 wedstrijden in 10 dagen is ook echt het erger laten lijken dan het is. Je pakt namelijk het maximale aantal wedstrijden en het minimale aantal rustdagen om daaraan te komen... Het zijn gewoon altijd 2 wedstrijden per week. En elke keer minimaal 2 rustdagen tussen de duels. Met normaal rouleren in de Eredivisie kan dat prima, zoals Ajax laat zien. Bedenk ook dat we deze speelronde relatief veel makkelijke wedstrijden hebben als topclub, dus zat mogelijkheden om elke Eredivisie wedstrijd enkele wedstrijden rust te geven.

Als ze donderdag winnen hoor je hier niemand meer over. Vrij logisch spelers rust te geven tegen Sparta als je spelers over belast zijn. Het spel was slecht, maar de 3 punten zijn binnen, dat was voor Schmidt het enige belangrijke denk ik, hij had met dit team echt geen fantastische 5-0 verwacht..

Tja, beetje wisselen is hartstikke logisch natuurlijk en moet ook makkelijk kunnen tegen t rechter rijtje.
Je hebt nou eenmaal meer dan 11 selectie spelers en als er blessures of schorsingen zijn, moeten de wissels wel bruikbaar zijn en dat zijn ze niet echt na 4 maanden alleen maar bankzitten.
Maar 8 wissels in 1x is inderdaad vrij fors.

Willy vond de eerste helft niet om aan te zien, maar zo werd er in de slechte fase onder v bommel ook gespeeld. Wat een opportunisme weer.

Wat een gezeur zeg. Ajax geeft ook belangrijke spelers rust, alleen iets geleidelijker. Alleen omdat die over het algemeen de wedstrijden met grotere cijfers winnen en het niveau niet instort na de wissels, hoor je er niet zoveel over. PSV moest ook met 8 aanpassingen "gewoon" kunnen winnen van Sparta en hoewel moeizaam, deden ze dat ook.

Ik vind het juist wel fijn dat PSV niet kiest om dit te doen in de EL waar het sneller wordt afgestraft, maar zorgen dat ze hun kansen vergroten voor de EL waar heel Nederland er wat aan heeft als ze presteren.

Vanaf de zijlijn roepen is natuurlijk altijd makkelijker. Ik Heb me ook kapot geërgerd de eerste helft. Maar we hebben het resultaat gehaald wat voor ogen was. Dus kunnen we Schmidt alleen maar gelijk geven in zijn beslissing toch? Was het spectaculair? absoluut niet. Maar het moment dat PSV donderdag met 4-1 wint doordat ze scherper en fitter zijn gaan we niemand van de analisten horen over het goede besluit van Schmidt om ze even wat meer rust te gunnen. De emotie neem een beetje de overhand bij vd kerkhof. Het was een risico wat goed uit heeft gepakt deze keer. Daarmee moeten we blij zijn en door. Ik vind de vergelijking met Ajax dan ook wel onnodig. Die hebben een nog bredere en diepere selectie. Toch wel appels met per vergelijken imo.

Dus nu moet PSV naar Ajax kijken? Die sparen ook waar kan spelers toch en iedere club kijkt toch vooral naar zijn eigen situatie. Verscheidene Psv spelers hebben wellicht nog vermoeidheidsklachten vanwege de Corona. Daar word ook even aan voorbij gegaan.

30 november 2020 om 12:37

Precies dat. Gok is genomen, psv heeft de 3 punten en rust. Misschien is er niet goed gespeeld, maar wat boeit het. Eind goed al goed. Ik vind dat er wel een beetje te veel wordt gehekeld op Schmidt.

30 november 2020 om 12:53

Helemaal eens. Heb toch het gevoel dat nieuwlichters en buitenlandse invloeden hier maar argwanend worden benaderd. En behandeld. De kritiek is al gauw dat PSV nog geen vollgasfussball speelt, laat staan een hele wedstrijd. Dat een coach zijn selectie pas begin oktober rond heeft, zijn selectie door corona gehalveerd is geweest en intussen ook twee interlandperiodes het razenddrukke clubprogramma nog verzwaren mag een excuus zijn voor een Nederlandse clubcoach die niet eens over een visie of een grote dosis coachervaring beschikt, een buitenlandse trainer met een uitgesproken visie moet direct leveren en deugt niet als hij enkele onconventionele keuzes maakt die de Nederlandse voetbalcriticasters niet pruimen. Geef die man gewoon eens de tijd en een seizoen dat wel gewoon normaal verloopt, voor hem volledig af te branden. De generatie Van der Kerkhof, Swart en Van Hanegem mogen wat mij betreft sowieso een toontje lager: in hun tijd was kettingroken en profvoetbal geen uitzonderlijke situatie, was de buitenspelval niet of pas net bedacht en kon je gerust een pot koffie zetten tussen het passingspel door. Dus laten deze clowns even hun mond houden over de fysieke belasting van het tegenwoordige profvoetbal alsjeblieft.

30 november 2020 om 15:21

Waar je gerust wel kritiek op mag hebben is bij het besluit om vollgasfussball te spelen in een verkort seizoen waarin spelers meer moeten spelen. Lijkt me absoluut geen verstandige tactiek als de fitheid van spelers zo een dusdanige risicofactor is. Sterker nog, ik zou het als dom beschouwen.

Wat ik niet begrijp, is dat je best elke wedstrijd 1 of 2 posities rust kan geven. Niet 8. Geef nou om beurten spelers rust. Wissel eens een keer 1 middenvelder en 1 verdediger om, of 1 aanvaller en 1 middenvelder en rouleer dat. Niet in 1x 8 spelers.

30 november 2020 om 12:39

Probleem is alleen dat Psv haar wedstrijden al met moeite wint. Dus de keren dat ze wisselen is het eerder tactisch dan echt rust geven. Ik begrijp deze gok wel en ben blij dat het goed gekomen is.

30 november 2020 om 13:43

Een roulatiesysteem lijkt mij ook het beste. Het probleem is alleen dat PSV op een gegeven moment 12 of 13 spelers beschikbaar had door corona. Dus toen kon je niet rouleren omdat er geen spelers waren. Toen de spelers terug waren moesten ze spelen om weer fit te worden. Dus kon je ook moeilijk rouleren, maar ik verwacht dat met een fitte selectie wel gebeurd.

Die Fein mag van mij trouwens wel in de basis ipv Rosario. Hele goede passer die, als die spelers als Malen, Madueke en Gakpo voor zich heeft deze spelers lekker in stelling kan brengen.

Dat je spelers rust geeft is niet zo gek natuurlijk. Probleem is dat de vervangers echt 3 klasse minder zijn. Voor Max en Dumfries heeft Psv totaal niks achter de hand. Hendriks en Teze staan ook nog eens op een positie waar ze niet thuis horen. Dat verschil tussen basis en bank is gigantisch. Of het dan slim is om direct 8 spelers rust te geven kun je je afvragen, maar blijkbaar was dat nodig. Als ze geblesseerd raken door overbelasting ben je nog verder van huis. Dan hoor je Willy en René weer roepen dat ze niet hadden moeten spelen.

30 november 2020 om 13:45

Vond Hendrix en Teze gisteren gewoon goed. Teze verdedigend solide, maar kan alleen aanvallend niet hetzelfde als Dumfries brengen op die positie. Wat ook niet zo gek is. Hendrix vond ik verrassend goed als linksback, ook aanvallend bracht die veel. Een van de weinig spelers die de diepte opzocht achter de Sparta defensie en had ook een paar prima voorzetten in huis.

30 november 2020 om 15:01

Eens, Teze viel gister wel op ja; deed het prima als back. Hendrix scoort altijd een voldoende.

30 november 2020 om 16:45

Teze is verdedigend zeker prima en vulde het op zijn manier in . Maar voetballend heb je er in vergelijking met Dumfries niks aan. Een enorm verschil op je rechter flank dus. Dat je Hendrix goed vond snap ik echt niet. Totaal niet gezien. Die komt in alles te kort. Zeker als je normaal daar Max hebt lopen en nu Hendrix dat scheelt toch wel enorm veel hoor. Dat verschil is gewoon te groot en had op een haar na puntverlies opgeleverd. Zowel op links en rechtsback heb je gewoon geen reserve speler in de selectie. Kan eigenlijk toch niet.

30 november 2020 om 17:17

Idd is het verschil tussen Hendriks en Max gigantisch. Is ook niet zo gek, want Max is een Duits international dus elke bankzitter gaat tegenvallen ten opzichte van hem. Dat je Hendrix totaal niet gezien hebt ligt aan jou. Was verdedigend solide en zoals ik hierboven al zei heeft die aanvallend zijn steentje bijgedragen. Was een van de weinige aan de kant van PSV die diepte zocht en achter de verdediging van Sparta probeerde te komen en als die voorin de bal kreeg had die vaak een goed vervolg. Bijv. een voorzet of iemand rond het strafschopgebied inspelen.

Iedere coach heeft zijn eigen motivatie om dit te doen. Diverse clubs zijn PSV vooraf gegaan . Zelfs Ajax is eens met B elftal in het Amsterdam Toernement gaan spelen terwijl de kaartjes best duur waren .
Twente heeft dat ook eens geflikt voor de Uefa cup.

30 november 2020 om 14:05

Ja Advocaat deed hetzelfde als FC-Twente wat jij benoemt in de EL met Psv. Maar ook deed Frank de Boer dat in de halve finale van de beker dat tegen AZ met 8 wissels.
Als het goed uitpakt, hoor je er niemand over en is het een top trainer en is de selectie zo goed dat je kan rouleren. Als je dan minder goed speelt, ligt het aan de trainer en kan die er niets van.

Ik zou liever eerst je wedstrijd veilig stellen en dan pas wisselen. Zeker bij de competitie wat Ajax, Feyenoord, AZ en PSV aan gaat. Die titel is gewoon te belangrijk.

Het was beter geweest om te starten met je sterkste team en proberen uit te lopen naar 2:0 voordat je de spelers rustvgaat geven. Je weet dat sparta dan ruimtes gaat geven wat ze bij 0:0 niet doen en wachten op dat ene kansje. Na 60 minuten is zo n team mentaal zo sterk gegroeid in de wedstrijd dat het enorm lastig wordt om door zo n verdedigend blok te komen.

PSV wint zijn wedstrijden iets moeilijker dan Ajax. Ook nadat Dumfries, Malen, Gakpo, Madueke en wis was de vijfde....invielen liep het nog niet. Sparta krijgt in de 90-ste minuut met Gravenbergh nog een grote kans. PSV creëerde ook na die vijf wissels niet heel veel.
Benieuwd hoe dat straks in de grotere wedstrijden gaat in januari

30 november 2020 om 14:18

Ik niet. Het is inderdaad zo dat Ajax, momenteel, makkelijker wint dan Psv. Maar dat zegt niks over hoe dat in de rest van het seizoen zal vergaan. Als straks Ajax zelfs zou overwinteren in Europa of zelfs de groepsfase CL zou overleven dan krijgt ajax straks in het voorjaar een enorm pittig programma plus al die toppers die dan gepland staan. De kans dat e dan ook al die maanden net zo makkelijk blijven door winnen acht ik verwaarsloosbaar. Dat is in de geschiedenis nameljik nog nooit voorgekomen. Waarom nu wel? En daarnaast, prima dat PSV thns streof draait, Straks als de toppers komen gaat PSV pas echt draaien en los komen. Als je het geploeter tegen Sparta ziet, dat met tien man verdedigt, dan kun jij je ook wel voorstellen hoe PSV dan gaat spelen tegen Ajax dat zelf de bal wil hebben en het spel maakt. Dan ligt daar in dat centrum met al die balvaardige en snelle spelers heel erg veel ruimte. Denk je dat PSV dan ook ploetert? Ik denk het niet namelijk. Dan krijgen Götze, Madueke, Malen en Gakpo álle ruimte om te schitteren.

Nee, vooralsnog echt geen enkele reden tot zorg. En bovendien, de achterstand is vier punten. Geen 14 of zoiets he.

30 november 2020 om 15:29

Wie zegt dat PSV dan pas echt gaat draaien? Ik heb Psv dit seizoen geen enkele wedstrijd echt zien domineren of het spel spelen dat Schmidt voor ogen heeft. Glimpen van goed spel waren voornamelijk aan individuele kwaliteiten te danken. Psv lijkt nu gewoon te spelen om te overleven en ik begrijp niet waar jij je vertrouwen op baseert dat dit na de winterstop opeens anders zal zijn.

30 november 2020 om 16:33

Wie zegt dat PSV hel hele seizoen lang speelt om te overleven?
En ik baseer mijn vertrouwen op het gegeven dat nog nooit een topclub een heel seizoen geweldig goed of een geheel seizoen onwijs slecht heeft gespeeld én het feit dat elke topclub, in feite, een seizoen lang hele sterke periodes meemaakt maar ook mindere periodes. En misschien kun jij mij haarfijn uitleggen dat dit niet die 'mindere periode' van PSV is maar dat dit gewoon een heel seizoen zo blijft (wat dus een unicum in de geschiedenis zou zijn). En waar jij dat op baseert. Op de laatste twee duels alleen soms? Nough said toch? En je geeft zelf al aan dat PSV over individuele kwaliteiten beschikt. Hoezo zouden die dan niet gaan bovendrijven, uiteindelijk?

Wat de toekomst gaat brengen, dat weten jij noch ik. Dat is ongewis. Maar zoals jij kennelijk zeker weet dat PSV een seizoen lang, dus nog 24 wedstrijden, gaat spelen om te overleven, zo weet ik zeker dat dit nooit een heel seizoen lang gaat duren. En dan zullen we wel zien.

30 november 2020 om 16:57

Meen je dit serieus? Unicum?

Je hebt een topclub nog nooit een zwak seizoen zien spelen? Meerdere topclubs hebben vanwege hun transities zwakke seizoenen gekend, dat sommigen zelfs de titel 'top' club niet meer waardig zijn. Kijk eventjes naar een United en een Arsenal. Real in seizoen 18/19 en ik meen me te herinneren dat Psv vorig seizoen niet echt veel goede wedstrijden op de mat legde. Alhoewel er over dat laatste seizoen natuurlijk veel kan worden gezegd, maar bij het stoppen van de competitie had Psv al een achterstand van 7 punten (en een wedstrijd meer) opgebouwd.

Wat ik stel is dat de tactiek van Schmidt totaal ongeschikt is voor een club met een kleine (basiswaardige) selectie in een seizoen waar in een kort tijdsbestek veel wedstrijden worden gespeeld. Ik denk ook niet dat de selectie voldoende uitgebalanceerd is om dit nog te veranderen. Nough said?

Kom op zeg, beetje minder naiviteit en kijk gewoon even naar het spel, de tactiek en de selectie. Zie jij daar enige reele aanknopingspunten dat het spel zal verbeteren?

30 november 2020 om 17:31

"ik meen me te herinneren dat Psv vorig seizoen niet echt veel goede wedstrijden op de mat legde. Alhoewel er over dat laatste seizoen natuurlijk veel kan worden gezegd, maar bij het stoppen van de competitie had Psv al een achterstand van 7 punten (en een wedstrijd meer) opgebouwd."

Ik herinner me dat ze heel slecht waren begonnen en net toen Corona kwam weer een reeks wedstrijden hadden gewonnen en in de lift zaten. En dat Ajax juist aan het terugvallen was, puntne liet liggen en net van AZ had verloren. Maar wat ik me vooral herinner: niemand weet hoe dat seizoen had geeindigd. AZ had kampioen kunnen worden, PSv nog tweede, Feyenoord kampioen, daar is door niets of niemand over te zeggen. Er waren nog tien duels te gaan. Je kunt lullen als brugman maar als jij denkt dat jij met zekerheid daar dingen over kunt voorspellen, dan hebben wij echt geen discussie hoor. Dan heb je een monoloog. Want nee, dat kun jij niet. Kon jij dat wel, dat kan je een wedkantoor beginnen en echt miljardair worden in no time.

Enfin, voor seizoen 2019-2020 heb ik nog 40 jaar betaald voetbal in Nederland intensief gevolgd. Ik herhaal nog maar eens ene keer: ik heb nooit meegemaakt dat een topclub een heel seizoen 'speelde om te overleven' of puur slecht speelde. Of het moet de periode zijn geweest van Ajax dat ze rond de eeuwwisseling in 1997 4e, in 1999 6e en in 200 5e werden. En voor je begrip, zelfs in die jaren speelde Ajax niet 34 keer per seizoen puur slecht nee.

Je voorbeelden over de PL vind ik niet relevant. We hebben het over de eredivisie. En feitelijk alleen over PSV en Ajax. En probeer het nog maar eens een keer, maar in welk seizoen heeft een van beide clubs echt een heel seizoen ofwel compleet top of compleet ruk gespeeld? Vertel!

(ik geef het antwoord maar vast: in geen enkel seizoen! Altijd waren er periodes van goed en slecht. En voor de landskampioen was dat meestal zo dat het in de slechte periodes dat het niet loopt (die gaat Ajax dit seizoen ook zeker nog krijgen) alsnog een manier vond om ook die slechte wedstrijden de punten te pakken. En je kunt over naiviteit, tactiek en selectie praten, maar dat is allemaal subjectief en open voor discussie en debat. Maar resultaten zijn dat niet. En die spreken voor zich.)

Ik geef je daarnaast nog één sprekend voorbeeld. De selectie van PSV in 2017-2018, het laatste Cocu jaar. De groep spelers die PSV op dat moment had was echt de slechtste sinds 2008-2009. Sterker, nog veel slechter. En de tactiek van de trainer, alle ballen diep op Lozano en dan lekker rennen, vliegen en springen met zijn allen, was ongeveer de tactiek die een willekeurige trainer van de lokale Vierdeklasser hanteert. En het spel van PSV dat seizoen was minder dan abominabel. Herinner jij je dat niet? Elke week opnieuwe werd Psv, zelfs in eigen huis, compleet overlopen door de matigste ploegen. Maar toch won PSV keer op keer op keer. Ga nog maar even na hoor, het was echt mega triest en mega treurig allemaal, het voetbal leek totaal nergens op. Maar wie werd er kampioen aan het einde van de rit Regulator? Nou? Die ene ploeg met een matige selectie, een waardekoze tactiek en een triest veldspel!! Nou leg mij dan maar eens uit wie hier naief is en wie aankopingspunten nodig heeft dat de resultaten verbeteren? Want dat 'het spel' moet verbeteren, hoezo is dat relevant. Voetbal draait om resultaat. Het is geen jurysport, remember?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.PSV4326
3.Vitesse4119
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller189
E. ZahaviAanvaller115
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller81
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper180
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

5 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2020- PSV
2017-2019 Beijing Guoan
2014-2017 Bayer Leverkusen
2012-2014 Red Bull Salzburg
2011-2012 SC Paderborn 07
Laatste voetbalnieuws

PSV zet zich schrap voor avondklokrellen en treft stevige maatregelen

PSV heeft de ingang van de PSV Fanstore, de ruimte in het stadion waar merchandising van de club kan worden gekocht, geblokkeerd met zeecontainers om mogelijke relschoppers buiten de deur te...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Barcelona houdt rekening met het vertrek van Junior Firpo en is daarom op zoek naar een nieuwe linksback. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren