Sport: Messi’s eerbetoon aan Maradona levert Barcelona boete op

Maandag, 30 november 2020 om 08:58Yanick Vos • Laatste update: 20:41

Lionel Messi bracht zondag een fraai eerbetoon aan de overleden Diego Maradona. De aanvaller van Barcelona droeg zijn doelpunt tegen Osasuna op aan Maradona, door een speciaal shirt van Newell's Old Boys met nummer tien te tonen en met zijn vingers naar de hemel te wijzen. Messi kreeg een gele kaart voor deze actie, maar daar zal het volgens Sport niet bij blijven. De Spaanse sportkrant schrijft dat de club een boete van maximaal drieduizend euro kan ontvangen.

Maradona overleed vorige week woensdag op zestigjarige leeftijd na een hartstilstand. De voetbalwereld stond de afgelopen dagen stil bij zijn overlijden. Voorafgaand aan wedstrijden werd een minuut stilte gehouden en clubs eerden de Argentijn op verschillende manieren. Messi deed dat op geheel eigen wijze, door een shirt van Newell's Old Boys te tonen in het met 4-0 gewonnen duel. Het betrof een shirt uit het seizoen 1993/94, toen Maradona voor de club uit Argentinië speelde.

Ronald Koeman heeft begrip voor gele kaart: 'Mooi moment van Messi'

Scheidsrechter Mateu Lahoz kon niet anders dan een gele kaart trekken voor de actie van Messi. De regels schrijven immers voor dat het uittrekken van het shirt na een doelpunt bestraft dient te worden met een gele prent. Regels van de Spaanse voetbalbond schrijven voor dat een dergelijke actie zoals Messi uitvoerde ook een financiële straf oplevert. “Een voetballer die na het maken van een doelpunt zijn shirt uittrekt en een advertentie, slogan of ander type boodschap uitdraagt, zal gestraft worden met een boete van maximaal drieduizend euro", zo klinkt het.

Het armgebaar dat Messi maakte bij het eerbetoon aan Maradona was geïnspireerd door de wijze waarop zijn landgenoot het publiek van Newell's Old Boys begroette bij zijn debuutwedstrijd. Messi speelde zelf tussen 1995 en 2000 in de jeugd van Newell's Old Boys. Op Instagram plaatst de aanvaller een foto van zichzelf naast een afbeelding van het bewuste gebaar van Maradona. "Hasta siempre, Diego", schrijft hij erbij, ofwel: "Vaarwel, Diego."Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Boete overmaken naar een goed doel Spaanse bond.

30 november 2020 om 11:18

Een boete van maximaal van drie duizend Euro kortom het bedrag is variabel, laten ze er maar een boete van één Euro van maken.

Oei.. Dit kan barca er natuurlijk niet bij hebben. Zullen ze dan toch failliet gaan? Gewoon die 3k door sturen naar Messi, die maakt het wel even over tijdens ontbijt. Vaag dat je hiervoor boetes gaan uitdelen, het is ten slotte een voetbal legende die overlijdt. Maar goed regels zijn regels alleen worden regels toch niet bedoelt tegen dit soort dingen?

30 november 2020 om 09:31

Er had ook wel beter over nagedacht kunnen worden. Insigne heeft gisteren ook Maradona geëerd zonder allerlei regels te breken.

30 november 2020 om 09:36

Ja klopt. Want Messi heeft iets schandaligs gedaan. Je doet alsof hij heeft gepist over een logo ofzo?

30 november 2020 om 09:41

Dat maak jij er toch van. Het is toch zo dat er genoeg alternatieven waren zonder een gele kaart of boete te krijgen?

30 november 2020 om 09:48

Lierse ik ga er natuurlijk vanuit dat Messi die gele kaart al heeft zien aankomen en daar al rekening mee heeft gehouden. Maar om nou hier ook achteraan te gaan met een boete..? Zelfde als je wordt aangehouden omdat je hard rijdt, je legt uit dat iemand is overleden en je krijgt toch wel een boete omdat je hart rijdt. Tuurlijk het zijn de regels maar een goede handhaver van de regels weet wanneer hij het even tussen de vingers kan zien.

30 november 2020 om 10:00

Pas gewoon die regel aan zou ik zeggen, want zo heel tijd uitzonderingen maken lost ook niet veel op.

30 november 2020 om 10:02

@barcalover123 Dan kan je beter zeggen dat hij op sterven ligt, als hij al dood is hoef je ook niet zo hard te rijden (tenzij jij ernaast wil liggen).

Ik snap het sentiment, maar waar ligt de grens dan? Ik heb gister gehoord dat voor zo'n legende geen kaart getrokken moet worden, maar waar ligt die grens eigenlijk? Wat als Van Basten overlijdt? Of Gullit? Van Nistelrooy? Kluivert? Makaay? De Jong? Weghorst? Denneboom?

Of mag het bij alle overledenen? Maar wat bij gevallen zoals Nouri? Of Jonás Gutiérrez? Grenzen zijn weer abstract en dus kan je beter die gele kaart en boete overal geven, ook al is het pijnlijk.

30 november 2020 om 10:15

Ik haalde dit voorbeeld aan omdat ik dat zelf 2 jaar geleden heb mee gemaakt met mijn opa. Ik reed hard die kant op om voor mijn ouders te zijn en kreeg toch een boete aan mij laars (is wel later terug genomen)

Ik ben het verder met je eens dat idd lastig is om de grens te trekken en daarom vind ik dat je die regel moet aanpassen. Doe gewoon dat als iemand overlijdt in het voetbal en die wordt door een speler geëerd dat je dat gewoon laat gaan. Hoelang duurt zo iets 15 seconden? Wat boeit het als je even shirt uitrekt met ''rust zacht Kluivert, van Baasten of Gulliet.

30 november 2020 om 10:25

Hoe vervelend het voorbeeld ook is, ik vind dat het overtreden van verkeersregels (bijna) zonder uitzondering op boetes moet staan, ook al overtreedt ik ze zelf ook regelmatig.

Wat betreft jouw idee voor de regel nogmaals, waar ligt de grens? "iemand in het voetbal" heeft alweer veel interpretaties. Dezelfde competitie? Ex-internationals? Andere grote competities? Landgenoten? Betaald voetbalspelers? Spelers in de hoofdklasse? De materiaalman van een ander team in dezelfde competitie? De vader van de linksback? Of z'n oom? Of z'n beste vriend?

En wat als de scheids het niet weet, of een andere taal spreekt, en de speler zijn tweede gele kaart geeft?

Naar mijn mening is het gewoon niet te handhaven, dus overal gewoon geel. Iemand eren hoeft namelijk niet door je shirt uit te trekken.

30 november 2020 om 10:26

Maar het ding is, waarom absoluut dat truitje moeten uittrekken? Je kunt gewoon net zoals insigne iets klaarleggen aan de rand van het veld. Dat verandert echt niets aan de boodschap.

30 november 2020 om 11:25

Vind je het dan niet dat tikkeltje magischer dat hij met dat shirt speelde? Dat hij dan nog meer verbonden was op het veld met iemand die enorm belangrijk is geweest in zijn leven? Ik in ieder geval wel. Misschien moet je de vraag ook anders stellen. Denk je oprecht dat er mensen de beslissing om geen geel of geen boete te geven zouden aanklagen? Wat mij betreft is dat de wedstrijd en het moment aanvoelen en zou er dan ook niemand Lahoz iets verweten hebben mocht hij de kaart op zak hebben gehouden.

30 november 2020 om 12:14

Kan iemand mij vertellen wat Xaviesta hier verteld?

30 november 2020 om 11:20

Jawel de regels gelden voor iedereen. Dus ook voor Messi. Er overlijden ook ouders, opa en oma's en soms zelfs kinderen van voetballers. Er gebeuren ook erge dingen in de wereld, rampen en geweld waarbij slachtoffers vallen. Men wil gewoon niet dat elk weekend speciale shirts getoond worden. Dus heeft men een regel gemaakt waar iedereeb het mee eens was, je mag je shirt niet uittrekken.

Dit kan Barca er ook nog wel bij hebben Denk je vd week alle problemen zover opgelost te hebben krijg je dit Waanzin om hier een boete voor te geven natuurlijk

Het zou de bond siren om de gele kaart te seponeren en helemaal geen boete op te leggen. Voor een keer de regel-is-regel houding doorbreken.

30 november 2020 om 11:21

Dat kan niet, je kan niet de een een boete geven omdat hij zijn overleden opa herdenkt en een ander die een voetbal legende herdenkt ermee weg laten komen. De regels gelden voor iedereen.

Ja over mierenneukerij gesproken... Als er nou een politieke boodschap op staat of iets racistisch of weet ik veel wat dan kan ik het begrijpen, maar nu eert hij gewoon een legende van de sport. Maar goed, regels zijn regels.

Kansloos natuurlijk. Wat mij betreft moet je daar soms van afwijken of het niet willen zien. Een paar jaar terug begreep een scheidsrechter in Nederland dat gelukkig wel na het vliegtuigongeluk van Chapacoense. Toen deed een speler van Vitesse na een doelpunt ook zijn shirt uit omdat hij een connectie had ermee. De scheidsrechter gaf toen terecht geen geel en kreeg daar ook complimenten voor. Jammer dat het hier niet is gebeurd.

30 november 2020 om 10:23

Waar trek je de grens dan? Moeten de scheids en bond gaan bepalen hoe belangrijk het overlijden van iemand is? Vind het zelf wel goed dat ze één duidelijke lijn trekken.

30 november 2020 om 11:21

Wanneer een van de beste voetballers ooit overlijdt, voor miljoenen mensen een god was, dan ga je niet de discussie voeren waar je een grens trekt. Het is gewoon belachelijk om hier boetes aan te verbinden.

30 november 2020 om 11:23

En overleden familie leden? Natuurrampen met slachtoffers? Conflicten in de wereld met geweld met heel veel slachtoffers? Regio's die al decenia strijden voor autonomie? Waar ligt de grens dan?

wat is de Spaanse bond toch triest he, beste voetballer allertijden overlijd je eert hem vervolgens een gele kaart + boete, ontzettend triest.... Geef mij dan maar de scheidsrechters van de Eredivisie die afentoe wegkijken met dit soort acties, kan me nog herinneren dat een speler van de Eredivisie dat deed vanwege de vliegtuig crash, scheids keek weg en accepteerde het als hij een straf zou krijgen.

30 november 2020 om 10:12

inderdaad ontzettend triest zowel de gele kaart van Lahoz ( vind hem wel één van de betere scheidsrechters in Spanje) als de boete van de Spaanse bond bij dit soort acties vind ik de regel geel voor je shirt uittrekken gewoon een gebrek aan respect het zou een ander verhaal zijn als je iets laat zien op politiek gebied ofzo

30 november 2020 om 11:42

Naja ik denk dat Lahoz geen keuze had, waarschijnlijk had de bond Lahoz dan op zijn flikker gegeven wat ik onterecht zou vinden, ik vind het dieptriest vooral in zo een situatie....

30 november 2020 om 10:23

Als je de tekst goed leest staat dat op de straf een maximale boete van 3000€ staat. Het is een beetje non nieuws. Bij elke uiting bij shirt uittrekken kan je dus die maximale boete krijgen. Of deze daadwerkelijk wordt gegeven of überhaupt ooit is uitgedeeld staat nergens. Het is een beetje sensatie zoeken dus.

Out of the box denken is wel erg moeilijk voor bepaalde instanties. Gewoon regels handhaven, zonder naar de situatie te kijken. Chapeau!!!

30 november 2020 om 10:24

Je weet niet of ze dat nog gaan doen. In de tekst staat dat in het algemeen bij zulke uitingen er een maximale straf kan worden uitgedeeld van 3000€. We weten niet of dat ze dat hier ook gaan doen of dat de spaanse bond dat overweegt. De krant heeft gewoon de maximale straf er bij gezocht in het regelement. Het is pas nieuws als we weten wat de spaanse bond daadwerkelijk heeft gedaan.

Wel vreemd, want als het gaan om adverteren of slogans tonen, zou je vermoeden dat ze een commerciele boodschap bedoelen. Dat was dit toch in de verste verte niet?

30 november 2020 om 11:23

Je mag je shirt niet uittrekken. Daar staat geel op.

30 november 2020 om 15:24

Ik heb het over de boete.

30 november 2020 om 16:10

Die wordt standaard toegekend als je een shirt met boodschap toont. Of dat hier wel of neit het geval is, is nog onduidelijk. voglens mij is de boete dan ook nog helemaal niet opgelegd. Maar zefls dan, 3000 euro is niets voor Barcelona. Ik geloof dat ze meer geld kwijt zijn aan salaris als Messi even naar het toilet gaat.

Je kunt inderdaad alles volgens de regels doen, maar je kunt als scheidsrechter en voetbalbond ook doen als of je een hart hebt en je je kunt inleven in een bepaalde situatie. Voor de wedstrijd wordt iedereen verplicht om stil te staan bij het overlijden van Maradonna, maar als je er na een doelpunt op eigenwijze een gepaste korte invulling aangeeft, dan wordt je als een kleine schooljongen op je vingers getikt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4924 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona3722
4.Sevilla3610
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder193
PedriAanvaller192
A. GriezmannAanvaller185
L. MessiAanvaller1711
M. BraithwaiteAanvaller162
TrincãoAanvaller160
Jordi AlbaVerdediger171
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

3741 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 17 11 3 0
2019/2020 Barcelona 33 25 4 0
2018/2019 Barcelona 34 36 3 0
2017/2018 Barcelona 36 34 3 0
2016/2017 Barcelona 34 37 6 0
Laatste voetbalnieuws

‘Financiële ramp bij Barcelona compleet: spelers wachten al maand op salaris’

De financiële situatie bij Barcelona lijkt met de dag zorgelijker te worden. Het Spaanse medium COPE meldt namelijk dat de spelers in de selectie van trainer Ronald Koeman in december geen...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 26 januari
Juventus en Sassuolo naderen een akkoord over de transfer van Gianluca Scamacca. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren