Ajax-aankoop maakte transformatie door: ‘In drie maanden tien kilo spiermassa’

Zaterdag, 28 november 2020 om 07:22Yanick Vos • Laatste update: 07:43

Kjell Scherpen maakte ruim een jaar geleden de overstap van FC Emmen naar Ajax. De talentvolle keeper moet het voorlopig doen met wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie. Ondanks dat hij bij Ajax niet in de Eredivisie speelt, denkt hij dat hij in Amsterdam een betere keeper is geworden. "Ik denk dat ik op alle fronten wel completer bent geworden”, aldus Scherpen.

De twintigjarige doelman legt uit waarom hij denkt dat hij een completere doelman is dan in zijn tijd bij FC Emmen: "Dan moet je denken aan het keepende gedeelte, het fysieke gedeelte en het voetballende gedeelte. Daardoor voel ik mezelf comfortabeler in het doel en is mijn spel verbeterd”, aldus Scherpen op de clubwebsite. Naar eigen zeggen heeft de jeugdinternational in fysiek opzicht een enorme groei doorgemaakt. “Toen ik bij Emmen zat, dacht ik dat ik fysiek wel in orde was. Maar toen ik bij Ajax kwam, kwam ik in drie maanden tien kilo spiermassa aan. Als ik nu foto's terugzie van mezelf bij Emmen besef ik dat ik toen nog best een dun sprietje was.”

Scherpen was bij Emmen eerste keeper, terwijl hij bij Ajax André Onana en Maarten Stekelenburg voor zich heeft. Bij Jong Ajax is het in de Keuken Kampioen Divisie stuivertje wisselen met Dominik Kotarski. Hij is erop gebrand om zijn progressie nu aan het publiek te tonen. “Ik hoop dat ik op de goede weg ben en dat kan laten zien aan de mensen die dachten dat dat niet zo was”, aldus de Ajacied, die tot medio 2023 vastligt in Amsterdam. “Mensen van buitenaf zien Ajax wel eens als een koude club”, vervolgt hij. "Maar de mensen die er zijn, zijn allemaal aardig en dragen je een warm hart toe. Het voelt als een familie. Het is een warme club.”

Scherpen wil meer bij Ajax, maar schikt zich voorlopig in zijn huidige rol. Hij laat weten geduldig te zijn. “Ik ben realistisch genoeg om te zien of dingen goed gaan of nog niet goed genoeg. Ik weet dat er nog stappen gezet moeten worden, dus dat is mijn belangrijkste doel voor dit seizoen.” Voorlopig probeert hij zoveel mogelijk te leren op de trainingen. “Als je bijvoorbeeld van Klaas-Jan Huntelaar elke dag schoten op doel krijgt, die allemaal strak in de hoek gaan, kun je daar veel van opsteken. Wedstrijden zijn nodig om dat te kunnen laten zien, maar ik ben pas twintig en heb nog genoeg tijd om op die wedstrijden te wachten.”


Poll

Kjell Scherpen heeft de potentie om André Onana op te volgen als eerste keeper van Ajax


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door trodat4030)

Voor mijn gevoel valt hij onder het rijtje spelers zoals de Mul, Sonck, Sikora, Pirie, Marin.... 10kg spiermassa maakt echt niks uit! Talent zou op zijn leeftijd al goed te zien moeten zijn. Kijk naar Bijlow bijv. Hoop dat ik het fout zie maar ik heb daadwerkelijk nog nooit iets bijzonders gezien van hem.

28 november 2020 om 08:15

Inderdaad. Ik heb nou ook nog niks gezien van Bozenik en Burger dat ik dacht: “zooo, die extra spiermassa heeft echt geholpen.”

28 november 2020 om 09:38

10 kg extra spiermassa zorgt voor grotere angst onder iedere aanvaller,die oog in oog komt te staan met Kjell. Denk dat dit hem veel voordeel gaat opleveren, Scherpen beseft zich terdege dat een imposant uiterlijk zeer belangrijk is op topnivo. Op naar de volgende 10 kg dus,hoe meer spiermassa des te imposanter.

28 november 2020 om 08:45

Vraag dat maar aan atleten... Ff ter vergelijking; van der Sar zat op die leeftijd nog bij de amateurs. Die heeft een redelijke carrière gekend.

28 november 2020 om 09:14

🤣🤣🤣 Bijlow was 2 jaar geleden echt veel minder ver dan Scherpen nu (dat is namelijk het leeftijdsverschil tussen die 2). Vergelijk ik Bijlow met de 22 jarige Onana of van der Sar dan is Bijlow alleen maar hype.....

28 november 2020 om 09:22

Van der Sar in 91/92, toen hij 22 was, welgeteld 0 potjes professioneel voetbal gespeeld. Tot zo ver je vergelijking. ik wens je een fijne dag

28 november 2020 om 09:48

Leuk verhaal hoor, populistisch meninkje ook, maar Bijlow is 2 jaar ouder en is uit pure nood voor de leeuwen gegooid bij Feyenoord. Scherpen heeft een Onana voor zich, een keeper van dat niveau hebben ze bij Feyenoord de afgelopen jaren niet gehad. Scherpen had in Rotterdam ook eerste keus geweest onder de lat. Overigens heb ik Bijlow ook niet zo heel veel bijzonders zien doen, maar goed.

28 november 2020 om 11:11

Pure nood? Hij stond al heel lang te boek als een groot talent en er werd al voor zijn debuut geroepen intern en extern dat hij een kans moest krijgen. Toen bleek het inderdaad wellicht iets te vroeg te zijn. Maar na zijn blessure kwam hij vorig jaar zo sterk terug. Hij leek gerijpt en volwassen geworden te zijn.

28 november 2020 om 09:59

Als je niet op bijlow let zie je hem ook niets bijzonders doen. Feit is wel dat hij zo'n beetje elke 1 tegen 1 situatie pakt, hij elke voorzet uit de lucht plukt en ontzettend goed gepositioneerd staat. Als je goed gepositioneerd staat maak je minder spectaculaire reddingen. Bijlow is dit seizoen foutloos geweest tot nu toe. Ik vraag me af wat je dan bijzonder vind.

Kjell is goed bezig. Is Kotarski inmiddels in pikorde ook voorbij. Meevoetballen moet nog beter, maar daaraan wordt gewerkt. Hard blijven trainen en dan moet hij er de komende zomer klaar voor zijn!

In drie maanden 10 kg spieren? En dat zonder anabolen/steroïden. Dat lijkt me wel heel veel.

28 november 2020 om 09:26

Voor iemand van 195 cm is dat niet zo goed. Alleen al in zijn benen kan hij binnen no time 3 kg per stuk aankomen

28 november 2020 om 12:18

Laat staan iemand van 2.04m zoals Scherpen ;-)

28 november 2020 om 09:54

Ik denk dat 3 maanden wel meevalt maar als hij proffesionele training en voeding krijgt zou 10 kilo binnen een jaar met zijn lengte makkelijk te doen zijn.

Voor een keeper talent is het altijd lastig om door te breken zonder gezeik van de media. Kijk naar vd Sar, Onana eerst elke keer de reactie zijn ze goed genoeg en als ze een klein foutje maken gelijk het vergrootglas erop. Deze jongen heeft talent en had wel meer spiermassa nodig als keeper van tegenwoordig en kan gewoon goed keepen. Een voetballer heeft de spiermassa niet perse nodig ivm voetballende kwaliteiten, maar een keeper heeft die luxe niet en het hedendaagse voetbal is toch wel fysieker geworden. Dus bij dode spelmomenten heb je het nodig.

Had ik maar de tijd om 10 kg spiermassa te kweken in 3 maanden. Enfin, wat heb je er aan als keeper zijnde?

28 november 2020 om 08:55

Ik denk dat je er veel aan heb. 10kg spiermassa is wel vee in 3 maanden. Maar denk dat als je het goed kan laten zien aan de tegenstander en je spieren goed gebruikt, dat aanvallers wel 3 x nadenken voordat ze er de beuk in gooien in zijn gebied, als hij kan uitstralen dat je niet te dicht bij hem moet komen omdat anders je tanden eruit vliegen. Hoop dat hij doorbreekt, gun het hem wel

28 november 2020 om 12:26

Ligt er maar net aan waar je zwaktes liggen. Als je bijvoorbeeld met je massa (ik mag aannemen dat zijn laagste gewicht met zijn 2.04m al rond of zelfs boven de 100 kg ligt, daaronder zou bijna ongezond zijn) amper van de grond komt of amper bij de palen komt omdat je beenspieren niet sterk genoeg zijn om die massa in beweging te zetten, dan is het prima om gericht spiermassa te kweken. Je moet er echter wel voor waken dat je niet té log gaat worden, maar mag aannemen dat daar genoeg aandacht aan geschonken wordt bij Ajax. Brobbey is bijvoorbeeld ook 1 bonk spieren, die doet relatief weinig met gewichten om geen Akinfenwa te worden. Terry Lartey had datzelfde in de jeugd, mocht amper in de gewichten hangen, wendbaarheid is een belangrijk ding voor spelers. Je ziet het aan de kritieken op Schuurs, de meeste komen voort uit zijn gebrek aan wendbaarheid en startsnelheid. Balans is key..

Hij maakt inmiddels echt indruk in de KKD. Logische opvolger van Onana.

28 november 2020 om 12:44

Niet eens de beste keeper in de KKD. Die komt echt veel te veel te kort voor Ajax...

Onzin, 10kg spiermassa in 3 maanden dat bestaat niet (niet zonder "speciale middeltjes" teminste). 10kg per jaar kan, niet per 3 maanden. Onmogelijk gewoon.

10kg spiermassa in 3 maanden? Zou ff een dopingcontrole doen dan. 10kg in totaal kan makkelijk maar alleen spieren? Naja goed, voetballers hebben wel het voordeel dat ze nooit naar werk hoeven, kunnen gewokn altijd trainen.

28 november 2020 om 21:17

@migi als hij nooit eerder krachttraining gedaan heeft, kan het best. In je eerste jaar kan je veel in spieren bijkomen, helemaal met goede begeleiding cmvan Ajax erbij. Daarna niet meer.

1 december 2020 om 18:15

Sorry mrkrillin, ik heb een opleiding HBO Sportkunde afgerond, ben inmiddels werkzaam in een sportschool en schrijf daar schema’s en voedingsschema’s, ik kan je vertellen dat dat compleet onmogelijk is en zelfs in een jaar tijd is 10 kilo eigenlijk volledig onhaalbaar..

Ik denk nog altijd wel dat Scherpen de potentie heeft om een hele goede keeper te worden die wellicht eerste doelman van het Nederlands elftal kan worden. Ik zie in hem ook meer potentie dan bij Kotarski, van wie ik steeds meer de indruk krijg dat hij een "eeuwig talentje" gaat worden. Denk dat hij ook wel in goede handen is bij L'Ami. Een goede keeperstrainer die echt wel weet wat hij doet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4145
2.Vitesse3818
3.PSV3722
4.Feyenoord3519
5.AZ3416
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper170
Q. PromesAanvaller176
D. TadićAanvaller179
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger140
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 121 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren