Arne Slot: ‘Ik vind het leuker zonder VAR en thuis vele malen leuker’

Vrijdag, 27 november 2020 om 12:50Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 12:50

AZ deed zichzelf donderdagavond tekort met een gelijkspel tegen Real Sociedad in de groepsfase van de Europa League. Het team van trainer Arne Slot raakte twee keer de lat tegen de koploper in LaLiga, maar moesten uiteindelijk genoegen nemen met een punt. Door het doelpuntloze gelijkspel heeft AZ na vier groepswedstrijden nog zicht op een plek in de play-offs. In gesprek met verslaggever Kalum van Oudheusden van Voetbalzone spraken Slot en Calvin Stengs onder meer over het gelijkspel en de afwezigheid van de VAR.


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

32 reacties (laatste reactie door kaassie)

Heeft hij PSV al terug gekeken?

27 november 2020 om 07:33

Haha vroeg dit ook al af. Belachelijk dat een trainer zoiets roept. Hij heeft een voorbeeldfunctie

27 november 2020 om 07:38

Is er weer eens een keer iemand eerlijk en dan is het belachelijk. Volgens mij mag hij gerust zijn mening geven over de VAR. Ik denk dat zo langzamerhand steeds meer mensen er zo over denken.

27 november 2020 om 07:52

Is niet belachelijk. Vraag me alleen af of hij er ook zo over denkt als hij zoiets ziet..

27 november 2020 om 13:03

Wat heeft de voorbeeldfunctie er nou weer mee te maken? Hij mag toch gewoon zeggen wat hij vindt van de spelregels?

AZ is al zo vaak benadeeld door de VAR en ook vaak bevoordeeld, zo gaat het nou eenmaal. Als Slot zegt voetbal leuker te vinden zonder VAR met het risico dat dat ook nadelig kan uitpakken voor zijn team, dan is dat toch gewoon prima. Is niet belachelijks aan.

27 november 2020 om 08:52

Het verschil tussen wel of geen var is een discussie tussen buitenspel van een 3 millimeter of 3 meter, zoals we gisteren bij PSV zagen. Ik kan me goed herinneren dat we voor de var elke wedstrijd zaten te zeuren hier. Want wat was het toch verschrikkelijk dat al die fouten werden gemaakt. Het var systeem moet veranderen, maar terug naar af is echt geen optie. Geef elk team 3 calls, zoals in tennis. Zodra je een call fout hebt mag je m niet meer maken. De beslissingsbevoegdheid daarvoor ligt bij de VAR en niet bij de scheids. De VAR blijft anoniem.

27 november 2020 om 09:07

@feye88; en zorg er dan ook voor dat een team de call niet vaker dan 1x in mag zetten vanaf minuut 85 om tijdrekken te voorkomen.

27 november 2020 om 09:30

Vind ik ook geen goede optie. Als je als Team X dan een call inzet waarbij de opinie weer 50/50 is maar de scheidsrechter niet instemt, ben je dus de pineut als je bij een volgende situatie waar de scheidsrechter niet/verkeerd ingrijpt écht recht van spreken hebt.

27 november 2020 om 09:57

@Ijsmuts, en wat als je drie keer echt benadeeld wordt vanaf minuut 85?

Tot dat AZ flink wordt benadeeld en daardoor punten misloopt Ik word niet altijd even blij van de var maar heb het er liever wel bij. Ze zouden het gebruik van var iets moeten aanpassen naar mijn mening en daarin kunnen we een voorbeeld nemen aan andere sporten.

27 november 2020 om 09:03

Nouja ze hadden gisteren ook een penalty gehad als er var was geweest. Benadeeld zijn ze dus al.

Top man dat je het leuker vindt. Kijken wat je zegt na je door een blunder keihard genaaid wordt.

27 november 2020 om 10:18

We hebben afgelopen weekend anders een paar voorbeelden mogen aanschouwen waarbij de Var er ook helemaal naast zat bij oa Twente-Psv dus ook met een Var wordt je gewoon genaaid

27 november 2020 om 11:08

Misschien moet je dan nog eens gaan luisteren want daar is hij glashelder over. Hij zegt letterlijk "ik vind het heel lekker zonder var waarbij je daardoor ook heel hard door gestraft kan worden als blijkt dat het een keer in je nadeel is".

27 november 2020 om 13:12

Zodra hij dit zegt nadat ie door een 2 meter buitenspel goal de halve finale van de EL verliest geloof ik hem meteen.

27 november 2020 om 13:20

Alsof AZ nog nooit genaaid is door de Var... Dat is ook al 100 keer gebeurd, maar hij blijft bij zijn standpunt. Dus je kan hem ook best nu al geloven, maar dat doe je liever niet??

27 november 2020 om 13:35

Nee ik ben nou eenmaal wantrouwend van aard

27 november 2020 om 15:11

Je hebt gelijk hoor, Slot staat er tenslotte ook om bekend dat hij bij de kleinste tegenslag meteen begint te muiten

Met Var had Az gewonnen. Duidelijke penalty niet gegeven.

27 november 2020 om 11:18

Dat zegt ie ook, dat maakt juist deze uitspraak nog opmerkelijker. Blijkbaar vindt Slot het spelletje leuker om te kijken zonder ingrepen van de Var. Gezien de afgelopen weken kan ik mij daar best wel wat bij voorstellen, al was het gisteren bij PSV wel echt belachelijk.

Var is niet het probleem, maar oplossing voor overduidelijke fouten. Een slechte VAR is wel een probleem.

27 november 2020 om 08:39

Ik zou graag var voor alleen buitenspel en over de lijn etc zien. Interpretabele dingen VARren zorgt alleen maar voor meer gezeik.

27 november 2020 om 10:25

Sinds de VAR zien we ook veel minder schwalbes in het strafschopgebied, dat lijkt me een essentieel punt om te houden.

Ik vind het zonder de VAR ook leuker maar het begint natuurlijk met accepteren dat scheidsrechters fouten maken. Met de VAR had ik wel verwacht dat er minder discussies zouden zijn maar het blijkt wel dat alles niet zo zwart/wit is in het voetbal. Nu proberen we regels duidelijker te maken, zoals de handsbal, zodat beslissingen maken voor de Var/scheidsrechter makkelijker zou moeten zijn, maar het zijn wel regels die het spel zelf er echt niet leuker op maken.

27 november 2020 om 09:22

De VAR is gewoon een enorme uitkomst. Wat alleen nog wel een probleem geeft is dat in de zestien met al die herhalingen en slomo’s soms echt gezocht wordt naar iets uit een soort puriteinse drift en dat in slomo bepaalde dingen erger lijken dan ze in werkelijkheid zijn. Dat moet in de mindset nog verdisconteerd worden.

27 november 2020 om 09:53

Hoe ga je dat eruit halen? Je hebt toch alleen wat aan een VAR als je zwart/wit regels hebt, voor grijze gebieden heeft het geen nut. Maar als je de regels zwart/wit gaat maken kunnen we volgens mij straks gewoon de zaalvoetbalregels gaan overnemen. Nu zitten we al op een record aantal penalty's en rode kaarten. Lijkt me geen goede ontwikkeling. Het spel word er niet leuker op.

27 november 2020 om 13:05

Een andere regel inzake hands in de zestien zou al veel verschil maken. Wanneer je hands in de zestien en in de vijf meter van elkaar onderscheidt zou een optie kunnen zijn.

Ach, Slot moet gewoon vinden wat hij zelf wilt natuurlijk, maar het is wel je kop in het zand steken. Heel veel mensen zijn vergeten hoe het tijdperk voor de VAR was en hoeveel (cruciale) fouten er elk weekend werden gemaakt. Is de VAR volmaakt? Zeker niet, er ligt nog een hoop werk bij met name de personen achter het scherm. Maar de VAR maakt het wel degelijk een stuk beter. We kunnen als mens zijnde alleen niet zo goed met die emotie omgaan. Zo is er (wetenschappelijk) onderzoek gedaan naar hoe de mens kijkt naar ongelukken met de auto met en zonder automatische piloot. Als de automatische piloot (van bijvoorbeeld de Tesla) een fout maakt, vinden we dat 10x erger dan dat het een menselijke fout is. Dat een computer in totaal maar een fractie van de menselijke fouten maakt, doet mensen weinig. Dat effect zie je nu ook bij de Var.

De VAR is gewoon nog steeds in de ontwikkelingsfase, er geldt nog te veel onduidelijkheid. Op het moment dat het wel werkt zal het spel een stuk beter werken. Een harmonieuze band tussen scheidsrechter en VAR is iets waar we allemaal naar moeten streven. Tuurlijk is het soms leuk om een ouderwetse fout te zien, maar het is gewoon niet meer van deze tijd.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3844
2.Feyenoord3520
3.Vitesse3515
4.PSV3420
5.AZ3115
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. WijndalVerdediger160
T. KoopmeinersMiddenvelder1611
F. MidtsjøMiddenvelder152
M. BizotKeeper150
M. BoaduAanvaller144
J. KarlssonAanvaller145
C. StengsAanvaller145
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

In de wandelgangen

Zaterdag 16 januari
Olympique Marseille heeft een persoonlijk akkoord bereikt met Arek Milik, maar is nog niet rond met Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren