Voetbalwereld spreekt schande van voorval bij PSV: ‘Een blinde ziet dit zelfs’

Vrijdag, 27 november 2020 om 07:53Jeroen van Poppel • Laatste update: 11:03

PSV ondervond donderdagavond tegen PAOK Saloniki de gevolgen van de afwezigheid van de VAR in de Europa League. De Eindhovenaren zagen een loepzuiver doelpunt van Donyell Malen, die minstens twee meter achter de laatste verdediger bleef, afgekeurd worden wegens buitenspel. Niemand van de analisten bij RTL 7 én FOX Sports begreep hoe dit kon gebeuren. "Een blinde ziet zelfs dat dit geen buitenspel is. Dit is echt ongekend", reageerde Ibrahim Afellay op eerstgenoemde zender.

Het voorval vond plaats in de tiende minuut van de wedstrijd, toen PSV al op 0-1 achterstand stond. Eran Zahavi kopte de bal richting tweede paal na een hoekschop van Philipp Max, waar Malen eenvoudig binnen tikte. Hoewel de spits van PSV absoluut geen buitenspel stond, oordeelde de grensrechter anders. Omdat in de Europa League geen gebruik wordt gemaakt van een VAR, bleef die beslissing staan.

Kenneth Perez stelde een oplossing voor die buiten de VAR om gaat. "Het begint bij kundige scheidsrechters", aldus de analist op FOX Sports in de rust. "We hebben kunnen zien dat het absoluut geen buitenspel is, dus wat mij betreft staat het 2-2 (in plaats van 1-2 voor PAOK, red.). Het slaat ook nergens op dat de grensrechter, die daarvoor opgeleid is, die dit toch wekelijks doet, hier buitenspel in ziet. Dit had makkelijk opgelost kunnen worden met een scherm (voor de vierde official aan de zijlijn, red.)."

Ongeloof in Eindhoven na deze afgekeurde goal. What the ****

Geplaatst door voetbalzone op Donderdag 26 november 2020

Ook Theo Janssen sprak schande van het moment. "Dit is een grensrechter met een lui oog", zei de oud-middenvelder. "Dit is absurd. Ik bedoel: als het tien centimeter is... maar dit is gewoon meer dan een meter, ongelofelijk." Janssen voorspelde dat arbiter Andris Treimanis PSV in de tweede helft zou compenseren voor de enorme fout. "Na tien minuten krijgt PSV een penalty, dat kun je vast noteren."

Janssen kreeg uiteindelijk geen gelijk wat betreft zijn strafschopclaim. PSV, dat in de rust met 1-2 achterstond, zorgde in de tweede helft wel voor de ommekeer. Vijf minuten na rust viel de gelijkmaker via Noni Madueke. Na een aanval over de rechterkant via Denzel Dumfries en Cody Gakpo schoot de Engelsman diagonaal raak: 2-2. Twee minuten later was het al 3-2 toen de Grieken een pass van Malen op Philipp Max verwachtten, maar de spits de bal naar Zahavi stak. Het schot van de Israëliër werd nog half gekeerd, maar de doorgelopen Malen tikte de rebound in het lege doel.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door barcalover123)

Is toch ook beestachtig slecht man. Dit zie je zelfs als je voor t stadion staat. Ongelooflijk.

26 november 2020 om 22:04

En ook nog eens 3 man die achter hem Stonden wtf

26 november 2020 om 22:09

Ok, en hoe zien we de VAR nu? Hebben we echt liever geen VAR die soms blundert, maar alsnog 70% van de blunders eruit haalt? Dit is het alternatief namelijk

26 november 2020 om 22:22

Natuurlijk zou iedereen de var moeten willen. Hoezo de wedstrijd van feyenoord vorige keer verpest werd door de scheidsrechter en nu dit bij psv kan echt niet.

26 november 2020 om 23:03

Nouja, denk ook al aan die nog rollende bal waar vorige keer toch een vrije trap uit gescoord werd... De VAR is niet perfect, maar simpelweg een must in het hedendaagse voetbal, waar alles toch 100x wordt teruggeken op televisie

27 november 2020 om 09:30

Als ik nu dit soort voorbeelden zie en terug denk aan het tweeluik tussen Chelsea en Ajax van vorig seizoen begin ik steeds meer te denken dat de Uefa een pest hekel heeft aan Nederlandse teams, maar dat is enkel een complottheorie. Wat wel duidelijk is, is dat de VAR gewoon een must is in dit soort wedstrijden. Ik vraag mij ook af waarom de Uefa daar geen strengere eisen stelt aan de clubs die deelnemen aan het toernooi. Des noods betalen ze zelf de VAR installatie, maar hij is gewoon nodig gezien de fouten die ze er wel uithalen.

26 november 2020 om 23:00

Ja bizar, hoe kan je nou een hele kluit volwassen mannen over het hoofd zien. Er was sprake van samenscholing maar de grens zag het niet

27 november 2020 om 08:25

Duidelijk dat die grensrechter puur voor de kick expres buitenspel vlagt. Die man zit nu thuis met een big smile z'n beslissing terug te kijken op video. Voor sommige arbiters is het de ultieme kick om een match eigenhandig te beïnvloeden. triest,maar waar.

27 november 2020 om 09:17

Of de beste man maakt een foutje. Dat zou natuurlijk ook kunnen.

27 november 2020 om 11:19

Ik denk dat de beste man mogelijk een andere PSV'er zag staan die wel buitenspel stond. Deze speler stond verder van hem weg. Wellicht dat hij zich daar in heeft vergist, want anders kan ik het niet verklaren.

Wat een wanbeslissing zeg, schandalig. Hup Var...

Ach ja. Kijk nou toch eens in ons land. We hebben maar 2 echte goede scheidsrechters. In Italië kan ik er geen één bedenken. De beste van elk land gaan naar de Champions League, de rest (die er dus geen reet van kunnen) gaat naar de Europa League. Datzelfde geldt ook voor de grensrechters.

26 november 2020 om 22:07

Daar ben ik het wel mee eens, maar dit was anderhalve meter... Dit had zelfs de scheids en grens van de 6de klasse recreanten nog gezien

26 november 2020 om 22:21

Volgens mij heeft de grens de 1.5 meter maatregel verkeerd begrepen wat slecht dit

26 november 2020 om 22:21

Volgens mij heeft de grens de 1.5 meter maatregel verkeerd begrepen wat slecht dit

Komt de scheidsrechter nog met een statement na dit? Kan toch niet. Je kunt ook niet zeggen dat je achter je beslissing staat. Absurd.

26 november 2020 om 22:08

Zullen waarschijnlijk er nooit meer iets over horen. Over een paar jaar misschien met zo'n terugblik.

26 november 2020 om 22:20

Mag niet van de Fifa, Anders dan in Nederland mogen scheidsrechters na afloop niet geïnterviewd worden

Het is gewoon enorm frustrerend. Als PSV daar de 1-1 maakt valt die 1-2 ook niet 2 minuten later. Maarja, niets meer aan te doen nu. Hopen dat de scheids psv een cadeautje geeft in de tweede helft.

We vlaggen in de kelderklasse wel eens als t niet buitenspel is om ons team te bevoordelen maar zelfs hier zouden we de vlag niet in de lucht steken hahah.

Nou dan maar voor een var gaan die alleen op buitenspel let, rode kaarten en schwalbes?

Malen leek t anders ook niet te zien

26 november 2020 om 23:23

Dat is toch logisch, die is alleen gefocust op de bal. Kom op man, die scheidsrechters krijgen gewoon betaald hiervoor hè? Een verschil van dik een meter moet je echt 100% zien

Moeten ze zich maar kwalificeren voor de Cl. No CL, no VAR party.
Zijn er overigens plannen om de VAR in te voeren in de Europa League?

Waarom laten dit fluiten door iemand uit Letland? Die fluit niet op topniveau (blijkt ook weer)

26 november 2020 om 22:39

Omdat hij een zeer gewaardeerd scheidsrechter is in Letland. Ik ben overigens benieuwd of scheidsrechters uit Letland per definitie slechter zijn dan scheidsrechters uit andere landen, ik zelf denk van niet, deze blunder en jouw vraag doen toch anders lijken.

26 november 2020 om 22:48

Dat zegt niet per se alles. Skomina komt uit Slovenie of Slowakije, ook niet een hele goede competitie, maar die doet het toch eigenlijk altijd wel goed.

26 november 2020 om 23:05

@stravven klopt. Zag dat de leidsman (dus niet degene die buitenspel zag) al op zijn 21ste op het hoogste Letse niveau floot. Ook knap. Dit was wel een kapitale fout natuurlijk van de grensrechter, geen idee wie dat precies was.

Spreek me tegen als je de waarheid kent, maar ik heb een gevoel (erg dubieus want het is puur een gevoel) dat scheidsrechters zichzelf expres zetten tot het maken van gigantische blunders wanneer de VAR afwezig is, om zo die eigenlijk veel verschrikkelijkere VAR toch door onze strot te duwen.

26 november 2020 om 22:49

Precies en de VAR maakt dan weer expres gigantische blunders zodat iedereen er weer tegen is en daardoor gefocust is op deze discussie en niemand ziet dat er kleine kabouters elke wedstrijd in de rust een paar grassprieten stelen uit de middencirkel van de bekende stadions, waarmee de fifa een supergras kweekt, dat ze daarna voor heel veel geld gaan verkopen aan alle clubs, misschien wel verplicht stellen zelfs. Zo kennen we de corrupte fifa weer!

26 november 2020 om 23:15

Geweldige reactie dit. IKEA heeft aardappelcomplotte gegeten vandaag

26 november 2020 om 23:32

Ik kan geen groen randje geven op mn telefoon (toch? ) en ik heb geen zin om naar mn laptop te lopen, maar ik moest erg hard lachen. Bedankt.

Verbaasd me ook niet dat je dit soort blinde paarden alleen in europa league ziet fluiten.

Dit was nou echt zo'n avond die je onthoudt als fan. Allemaal emoties wel gehad zo ongeveer. Wel echt knap hoe ze van 0-2 weer terugkomen en tot ver in blessuretijd blijven vechten.

Okee er is geen Var. Maar iedereen kan de herhaling zien en zij niet? Kom op man

Denk niet dat de hele voetbalwereld hiernaar kijkt hoor VZ. Maar goed, als je ziet wat voor blunders Makkelie mag maken en nu weer dit vraag je jezelf toch af of er niks mis is met refopleiding.

26 november 2020 om 23:19

Misschien niet de opleiding, misschien ligt het probleem aan de tak mensen met interesse in het vakgebied scheidsrechter. Het is immers geen eervol beroep.

Dat de Europa League geen schim is van de Champions League hoeft zich van mij niet te uiten in het niveau van de scheidsrechters. Dit is al de zoveelste keer dat er enorm geblunderd wordt in Europa Leauge-wedstrijden door scheidsrechters. Ook Feyenoord had er al een paar keer last van, nu Psv. Gelukkig is het goed afgelopen.

Ik ben na zelf tientallen jaren voetballen met clubgrensrechters wel gewend dat alles wat binnen een meter in de buurt van buitenspel komt afgevlagd wordt, maar dit was wel heel extreem. En het is toch niet uit te leggen dat bij pakweg RKC - VVV wel een VAR zit en in de Europa League niet?

Reclame voor de var. Ik denk dat ze het expres doen.

Is toch al sinds jaar en dag bekend dat een grensrechter buitenspel nooit kan beoordelen. Hij kan zijn ogen niet splitsen dus op het moment van spelen kan hij simpelweg geen 2 lijnen in de gaten houden ... echter ... deze had ie nog wel blind voor mogen zijn

Denken de grensrechters dat ze sinds de VAR niks meer moeten doen ofzo??? Schandalig dit. Ik dacht dat The Battle of Nuremburg het allerergste scheidsrechtersdrama was dat ik ooit heb gezien, maar dit seizoen zijn er al genoeg wedstrijden geweest die dat overtreffen

Ik noemde het een omgekeerde Wamberto bij mijn vrienden die voor PSV zijn. Onvoorstelbaar dat je dit niet ziet als grensrechter. Je kunt er best iets naast zitten, het blijft mensenwerk. Maar dit was extreem.

We kunnen nou niet bepaald zeggen dat de arbitrage er beter op is geworden. Gevalletje Malen was overduidelijk, maar ook de rode kaart van Jorgensen bij Feyenoord als de penalty die Ajax tegen kreeg was toch wel van een bedroevend arbitraal niveau. Ik vraag me af waar dit mee te maken heeft. Zou het angst zijn om iets te missen? Hebben ze zelf nooit gevoetbald? Zijn de regels achterlijk streng geworden? En in dit specifieke geval snap ik sowieso niet dat er geen VAR aanwezig is bij Europese wedstrijd.

de grensrechter zou kan zich in ieder geval niet verschuilen dat er wellicht een hele mooie dame achter hem stond op het moment. waarom is er trouwens geen var tijdens de el groepsfase? even zonder gekheid. er is heel veel kritiek op de var en bepaalde regels, maar hier heb je een perfect voorbeeld dat een stukje technologie kan bijdragen aan een wedstrijd. ik zou zelf echter een andere insteek geven aan het var beleid. geef teams net zoals in het hockey 2 mogelijkheden om een var aan te vragen. dan kan de scheids altijd nog beoordelen in overleg met zijn assistenten en de var of de beslissing correct is. heb je het goed behoudt je je aanvraag punt, oordeelt de scheidsrechter anders, verlies je een kans om de var aan te vragen. geef daarnaast alleen de aanvoerder de bevoegdheid om een var moment aan te vragen. dit zorgt er ook voor dat de spelers niet voor ieder pietluttig moment om de var gaan vragen. je benadeelt je team anders enorm in andere situaties later. als de var zich verder alleen maar bezig houdt met een potentiã«le terechte of onterechte rode kaart, zou dit een hele hoop gezeik weghalen naar mijn idee.

Het eerste waar ik meteen aan dacht was Wamberto. Hoe die scheids/grensrechter mijn dag wist te verpesten. Van een feest naar deceptie.

Maar juist voor dit soort momenten moet er een VAR zijn. Dit zijn grote fouten die makkelijk hersteld kunnen worden met een Var. Denk aan Wamberto, of hands van Henry tegen Ierland of Maradona wk 86. Niet al die kleine zaken waar de VAR zich nu mee bemoeid.

Van mij mogen ze dit soort fouten gewoon afstraffen hoor. Dit is zo amateuristisch van die grensrechter, kan gewoon niet. Dan maar week of 2 non actief zetten dan weet ik zeker dat ze dit soort fouten niet maken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.Vitesse4119
3.PSV4024
4.AZ3717
5.Feyenoord3518
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller179
E. ZahaviAanvaller104
R. SchmidtUnknown
J. PiroeAanvaller71
M. RomeroAanvaller11
Y. MvogoKeeper170
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

8 fans
Aanvaller, 22 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 PSV 17 9 0 0
2019/2020 PSV 14 11 1 0
2018/2019 PSV 31 10 4 0
2017/2018 PSV 4 0 1 0
2017/2018 Jong PSV 22 13 2 0
Laatste voetbalnieuws

PSV ziet ook RKC enorme kansen missen en wint na prachtgoal Zahavi

PSV heeft zaterdagavond een sobere overwinning behaald tegen RKC Waalwijk. De ploeg van trainer Roger Schmidt stond in de eerste helft vier enorme kansen toe aan de Waalwijkers, maar kwam met...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 januari
Na Bayern München heeft ook Borussia Dortmund belangstelling voor Florian Neuhaus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren