Heerenveen werd afgeschrikt door vraagprijs Erling Haaland

Donderdag, 26 november 2020 om 13:18Yanick Vos • Laatste update: 13:40

SC Heerenveen heeft in het verleden geïnformeerd naar Erling Haaland, toen nog spits van Molde FK. De Friezen haakten al snel af bij het horen van de vraagprijs van de huidige Noorse aanvaller van Borussia Dortmund, zo vertelt hoofd scouting Karel Brandsma bij Radio Camataru.

“We hebben Haaland in Noorwegen wel gezien bij Molde. Ik heb hem zelf ook zien spelen”, aldus Brandsma over de winnaar van de Golden Boy Award. “Maar toen we heel voorzichtig gingen informeren, werd er een prijs genoemd tussen de vijf en zes miljoen euro. Voor een spits van zeventien jaar. Hij is voor acht miljoen naar Red Bull Salzburg gegaan, tegen dat soort bedragen kunnen wij niet op." Aan het begin van dit jaar werd Haaland voor een bedrag van twintig miljoen euro door Salzburg verkocht aan Borussia Dortmund.

De samenvatting van Borussia Dortmund - Club Brugge (3-0)

Brandsma vertelt dat het voor de afdeling scouting moeilijker is geworden om betaalbare spitsen aan te trekken. “Je moet roeien met de riemen die je hebt”, zegt hij. “Je moet proberen om spelers te vinden die passen binnen het budget. Dat is een uitdaging, maar ook een leuke uitdaging.” Brandsma geeft aan dat de prijzen voor spitsen ‘buitensporig hoog’ zijn. Bovendien kleeft er volgens hem een groot risico aan dergelijke investeringen. “Op dit moment kunnen wij een groot aantal spitsen niet meer betalen."

Heerenveen telde in 2006 nog miljoenen neer voor Afonso Alves, die twee jaar later voor zeventien miljoen euro werd verkocht aan Middlesbrough. "We hebben 4,5 miljoen euro betaald voor Alves. Dat was een geweldige investering en de club heeft daar ook geweldige resultaten mee bereikt", aldus Brandsma. "Maar aan dat soort bedragen kunnen wij op dit moment niet meer denken.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door vegitosan)

20 miljoen voor deze geweldenaar, wat een koopje.

26 november 2020 om 13:37

En Heerenveen had nog minder gekregen want zo gaat dat blijkbaar..

26 november 2020 om 13:44

Naja Ejuke hebben ze wel voor een belachelijk goed bedrag overgenomen en verkocht na 1 seizoen. 2 miljoen gehaald en daarna voor 11,5 miljoen verkocht.

Haaland, Frenkie, Messi, Mikel, Perisic. Allemaal spelers die net niet naar Heerenveen zijn gekomen, door verschillende redenen. In het geval van Haaland gewoon een verstandige beslissing. Heerenveen kan het zich niet veroorloven om 5 miljoen neer te tellen voor een 17-jarige. Je hebt niet eens de zekerheid dat hij het gaat maken, wat zoals we weten natuurlijk wel gebeurde met Haaland haha!

26 november 2020 om 13:50

Gelukkig wisten ze wel Halilovic te strikken, ooit gezien als de nieuwe Messi.

26 november 2020 om 14:05

Haha! En we hebben Ödegaard zien spelen natuurlijk. Niks om over te klagen dus

26 november 2020 om 14:06

Halilovic werd nooit gezien als de nieuwe Messi.. hij werd altijd gezien als de nieuwe Modric.

26 november 2020 om 14:40

Halilovic werd gebracht als de nieuwe Messi.. dat kan ik je garanderen. Heb het destijds overal gelezen.

26 november 2020 om 16:02

Zo stond het dinsdag nog in de krant: From Barcelona to Birmingham: why 'next Messi' Halilovic has plenty to prove under Karanka

26 november 2020 om 18:34

Dat waren media en youtube titels neem ik aan? Dan klinkt het wat aantrekkelijker om hem met Messi te vergelijken voor de views , maar ik heb ''echte'' mensen Halilovic nooit met Messi zien vergelijken. Zelfs de reacties onder de youtube filmpjes waar hij ''the next messi'' is zogenaamd , werd hij vooral met Modric vergeleken.

En als ze nu even informeren bij BVB schrikt de vraagprijs ze wederom af. De situatie is dus niet veranderd en Heerenveen lijkt niet te leren van zijn fouten. Belachelijk zeg.

26 november 2020 om 19:41

Welke fouten?

Als ja na 14 jaar minder geld hebt om te besteden, dan gaat er toch wat goed mis zou je denken. En dan bedoel ik niet relatief gezien, maar in absolute eenheden (waar hij toch op doelt).

26 november 2020 om 14:03

Klopt helemaal. Afhankelijk van honderden kleine sponsoren en daarmee gaat t slecht en zijn geschrokken van de gekkies die in bestuur zaten en teveel aandacht wilden. Nu wat stabieler maar je krijgt ze niet zomaar terug. Ook geen grote hoofdsponsor en groot financieel risico met stadion/sportstad Heerenveen. Kost teveel. Daardoor nu groot operationeel tekort waardoor we steeds stappen terug moeten zetten. Topvoetbal is onder deze omstandigheden niet mogelijk, middenmoot Eredivisie nog net. Is vicieuze cirkel waar je eens in de 20jr es uitkomt als de sterren goed staan. Gevaar van een degradatie kan ook zo eens id 20jr gebeuren op deze manier. Zo werkt t in NL en zeker in het Noorden helaas.

26 november 2020 om 14:47

Daarin schieten veel Nederlandse clubs sowieso tekort. Als je in de huidige markt minder uit kunt geven dan pakweg 10-15 jaar terug, gaat er gewoon iets goed mis. Clubs hebben (beduidend) meer te besteden en dat merkt zo'n beetje iedere club die een speler in de etalage heeft staan (gewild of ongewild). Dat is ook het grote probleem van de Eredivisie. Clubs onder de top renderen vaak maar een korte periode goed en verknallen het vervolgens door te veel risico te nemen. Clubs als Feyenoord, FC Twente, FC Groningen, Heerenveen en Vitesse hadden er financieel veel beter voor moeten staan, terwijl AZ zich overigens uitstekend hersteld heeft. Door uiteenlopende redenen hebben die clubs het redelijk verknald in de afgelopen pakweg 10 jaar.

26 november 2020 om 15:01

Naja dat is bij heel veel clubs in de eredivisie zo hoor. En misschien bij buitenlandse clubs ook wel. De recordaankoop van Psv is nog altijd Kezman, die van Feyenoord Lazovic. Ajax doet het dan wel weer goed; enkel Sulejmani staat in de top 10 duurste aankopen. Op de tweede plaats, dat dan weer wel.

13 jaar geleden konden clubs als heerenveen, grongingen nog miljoenen investeren in spelers. Wat is er in godsnaam mis gegaan bij deze clubs dat ze in 13 jaar nu zelfs minder te besteden hebben?

26 november 2020 om 14:00

Ze gaven die miljoenen uit aan de verkeerde spelers. Zo gaf Groningen ooit 3 miljoen voor Oluafemi Ajilore. Ooit nog wat van gehoord? Ik ook niet.

26 november 2020 om 14:18

Precies wat @FCG95 zegt. Zo betaalde Heerenveen in 2017 een kleine 2 miljoen voor Mihajlovic, die nu 3 jaar later, via een mislukt avontuur bij Arka Gdynia, transfervrij is aangetrokken door Boluspor. Dit soort deals zijn in vele gevallen helaas gewoon te riskant geworden voor clubs als Groningen en Heerenveen. Daarnaast worden de grote talenten vandaag de dag al heel snel opgepikt door de topclubs, die veel meer geld kunnen bieden. Heerenveen was deze zomer bijvoorbeeld erg dicht bij het aantrekken van Hauge, totdat hij een goede wedstrijd speelde tegen AC Milan. Meteen daarna werden er miljoenenbedragen geboden en waren we gewoon kansloos.

26 november 2020 om 14:50

Bij SC Heerenveen ging toen toch wel veel meer mis? Las in de VI toentertijd altijd verhalen over vele strubbelingen op bestuurlijk niveau en dat er door de verkeerde mensen op de verkeerde posities vele sponsoren mee stopten. Toen maakte de club maandelijks structureel een ton of 4 verlies meen ik? Mogelijk kan een supporter dat bevestigen of verbeteren. Sinds Riemer daar weg is gegaan is het wel wat komen te vervallen lijkt het, of het is toeval.

26 november 2020 om 14:53

Daar tegenover staat ook een jeugdtalent die plots voor 8 miljoen verkocht word zoals Vlap of een schot in de roos zoals Ejuke en dan heb ik het enkel over het hele recente verleden. Het probleem is vooral dat werkelijk alle clubs onder de Nederlandse top er door verschillende redenen een zooi van hebben gemaakt in het afgelopen decennium. Feyenoord, FC Twente, FC Groningen, Heerenveen, Vitesse. Ze renderen allemaal niet eens in de buurt van hun plafond en dat in een periode waarin spelerswaardes exponentieel groeien vanwege al dat geld dat in de voetballerij word geinjecteerd. Veel van hen namen en/of nemen te veel risico om op de korte termijn te blijven presteren, terwijl het negatieve invloed heeft op de lange termijn.

26 november 2020 om 15:06

Wat ik dan niet snap is dat ze al jaren aan het saneren zijn en nog steeds een tekort op de begroting draaien. Al die contracten van jaren geleden zijn al lang afgelopen. zon Ejuke die 12 miljoen oplevert, daar zou je minimaal 6 miljoen van moeten kunnen investeren, maar eigenlijk 9. Joey Veerman levert ook wel 10 miljoen op, zelfde verhaal. Wat een ongelofelijke prutsers zitten daar dan. Stel Pranjic aan als scout, scout in kroatie spelers van 500.000 met 30 doorverkoop percentage met een club daar en tel uit je winst

26 november 2020 om 15:28

@sirius Je hebt absoluut gelijk dat veel subtoppers/middenmoters de boel verkloot hebben, maar ik zie toch een belangrijke oorzaak in de veranderende voetbalmarkt. Vroeger kon je een Suarez uit Uruguay halen, dat is nu onmogelijk, zie ook het voorbeeld dat Feanden noemt. Wij waren de 'middle man' en die is door de Europese top buitenspel gezet doordat die nu zelf veel lager en georganiseerder scouten. Ook met het beste beleid ter wereld gaan clubs als Groningen/heerenveen/twente/willem 2 niet meer dit soort talenten ophalen als ze 18 zijn. De échte fout die de subtoppers/middenmoters hebben gemaakt is dat ze die ontwikkeling niet zagen aankomen, en maar bleven denken dat je met het eenvoudige buy low/sell high eindeloos kon door blijven groeien. Dat gaat dus niet meer. Je kunt nog steeds veel geld genereren, maar dan door eigen jeugd te ontwikkelen en meer aan talent herkenning en ontwikkeling te doen. AZ was daar het eerst mee en plukt daar zichtbaar al de vruchten van. Groningen doet dat inmiddels ook, maar zit nog met een erfenisje uit het verleden. Hoe dat bij Twente zit weet ik niet, maar die hebben natuurlijk ook een aanzienlijke schuld af te lossen.

26 november 2020 om 14:19

Wat ik soms hallucinant vind is dat je genoeg vermogende mensen in deze wereld hebt die jaarlijks +5-10 miljoen verdienen en meer + andere investeringen hebben lopen + eigen vermogen dat ze al hebben (opgebouwd) en dus makkelijk de nummer 10 tot 20 zouden kunnen kopen alsof het niks is.

Als je soms ziet hoe zielig bepaalde stadions er uit zien dan denk ik echt ''dit kan toch niet, dit is de top van het voetbal in Nederland''.

Geen eerlijke vergelijking eigenlijk maar in de VS heb je stadions van college football/basketbal die duurder zijn dan de stadions in het bezit van eredivisie clubs. Je hebt enkele stadions bij middelbare scholen die groter en duurder en populairder zijn dan een stadion van bv. Sparta.

De markt is daar anders, heel veel geld in college football en basketbal (ook niet eerlijk verdeeld naar de spelers toe), allemaal heel populair maar voetbal is hier ook de nummer 1 sport maar het doet niet echt veel.

26 november 2020 om 14:32

Je geeft zelf al aan waarom je vergelijking niet klopt dus je kan nietecht verbaasd zijn toch? Markt is compleet anders en het geld dat er in omgaat ook. Als je Sparta een stadion geeft van 60.000 man krijgen ze dat nooit vol. Een Amerikaans college met Amrican Football wel. Het is jammer dat de subtop in NL de gokjes zich niet meer kunnen veroorloven. Begrijpelijk maar wel jammer.

26 november 2020 om 14:59

@[email protected] - Anderzijds is het niet zo dat Nederlandse clubs nooit geld verdienen. Ze geven het vaak alleen uit aan korte termijn investeringen en daardoor heeft het voor de lange termijn zelden een positieve invloed. Als Sparta bijvoorbeeld een keer 3 miljoen euro verdient aan een speler, wordt dat direct weer in de ploeg gepompt en vaak niet eens zozeer aan spelers die beduidend beter zijn dan de pure middelmaat. Je kunt er als club ook voor kiezen om dat te investeren in de faciliteiten of een stadion. Clubs doen niet aan buffers en geven elk dubbeltje over het algemeen weer uit. Dan kunnen we blijven zeuren dat er weinig geld omgaat in het Nederlandse voetbal, maar clubs groeien niet door hun eigen beleid. Kijk bijvoorbeeld naar Feyenoord of FC Twente die door eigen toedoen jaren aan ontwikkeling hebben weggegooid om te herstellen van hun eigen stommiteit(en). Kijk bijvoorbeeld naar Heerenveen, FC Groningen die alleen maar in verval zijn geraakt omdat ze over een lange(re) periode geen progressie boeken of een Utrecht en Vitesse die dan wel redelijk stabiel presteren, maar daar wel een suikeroom voor nodig hebben. Dat heeft niets meer met de Nederlandse voetbalmarkt te maken (die overigens stijgt door de exponentiele groei van de Europese- en wereldwijde voetbalmarkt) en alles met hoe die clubs beleid hebben gevoerd in het afgelopen decennium.

26 november 2020 om 18:34

@danny Buiten die vergelijking die ik dus maakte, als je kijkt hoeveel mensen er in de wereld zijn die dus miljoenen per jaar verdienen en makkelijk Sparta kunnen kopen en die zouden het nog niet voelen, dat is ook absurd eigenlijk. Kijk alleen maar naar China, je hebt daar waarschijnlijk 10.000 mensen die al minstens 20 miljoen euro per jaar verdienen dat bovenop al de rest komt, die zouden dus makkelijk Sparta kunnen kopen en kunnen verder uitbouwen/opbouwen/verbouwen en doen en laten groeien. Vind het jammer dat zoiets gewoonweg niet gebeurt, want het zou wel mogelijk moeten zijn om meer mensen naar het stadion te lokken, om een beter product op het veld te krijgen, betere jeugdopleidingen, beter en leuker alles. Nu doe je maar wat. Ik denk dat heel veel clubs gewoon aan het afhaken zijn. Van boven tot beneden moet het gezond zijn. Stel dat Ajax voor 30 miljoen euro aan spelers koopt, daar kun je de club Sparta al mee kopen. Dat is ook zoiets apart en absurd. Ik ben geen fan van die Beneliga of andere hervormingen, ,maar als het NL voetbal zo belangrijk is moet er wel iets gebeuren of iemand opstaan om de clubs onderaan ook beter te maken. En dan is het niet handje openhouden en geld vragen aan de top 5 of CL teams.

26 november 2020 om 15:29

Dat is niet alleen bij Heerenveen het geval maar eigenlijk in bijna de hele eredivisie.
De salarissen in de eredivisie piekten in 2010. De afgelopen jaren zijn ze wel weer aan het stijgen maar ze liggen nog steeds onder het niveau van 2008, en nog verder onder het niveau van 2010. En ze gaan nu voornamelijk omhoog doordat ze in Amsterdam veel meer uitgeven.
Na de financiele crisis toen waardoor veel sponsoren afhaakten zat het Nederlands voetbal ook in een crisis waardoor ze niet direct weer terug kwamen. En de Eredivisie heeft destijds een fout gemaakt met eredivisie live wat verlies maakte waardoor ze voor 12 jaar (veel te lang, in alle andere landen zijn die deals voor hooguit 3 of 4 jaar) voor een te laag bedrag de uitzend rechten aan fox moesten verkopen (ze konden niet anders want Eredivisie live had al jaren alleen maar verlies gemaakt).
Maar gemiddeld wordt er dus nog steeds minder uitgegeven in de Eredivisie dan 10 jaar geleden.

Zou natuurlijk wel bijzonder zijn geweest, Haaland in een Heerenveen shirt. Ik vraag me wel af of hij dan ook al zover was geweest als dat hij nu. Voor mijn gevoel bouwt die jongen echt perfect zijn carrière op. Met redbull in de CL zich laten zien en de stap naar Dortmund verdient. Die stap naar Redbull is beter geweest dan dat hij naar de eredivisie was gekomen. Nu heeft hij toch steeds ook europees kunnen wennen aan het niveau. Dat had hij bij Heerenveen niet gehad.

26 november 2020 om 14:03

Zie van Nistelrooy. Was ie ook weggeweest na een jaar. PSV of Ajax.

Tja logisch dat ze dat destijds niet hebben gedaan. Achteraf is een koe in de kont kijken, maar als Heerenveen zijnde snap ik wel dat zo'n bedrag voor een destijds 17 jarig talent gewoon teveel is.

Ach ja zo heeft iedere club zijn verhalen. Cristiano had bijna bij Ajax gespeeld. (moet je bedenken dan had je een voorhoede met Cristiano en Zlatan). En Messi bijna een jaartje Psv.

Dat RB hem voor 20 miljoen verkocht was mij ook een raadsel, toen was hij al goed en wilde de absolute top hem al. Heerenveen kon de gok niet nemen, maar wees dan creatief. Anderzijds denk ik dat een Ajax of psv hem ook wel kende en toch niets deden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

sc Heerenveen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.FC Utrecht21-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
L. WoudenbergVerdediger161
R. KongoloMiddenvelder161
J. VeermanMiddenvelder164
H. VeermanAanvaller1611
M. van BergenAanvaller141
O. MeierMiddenvelder121
B. NygrenAanvaller122
Voor de complete selectie: Clubpagina sc Heerenveen.

In de wandelgangen

Zondag 17 januari
Adama Traoré moet ook de overstap naar Elland Road maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren