Mourinho begrijpt ‘misdaad’-uitspraak Klopp heel goed: ‘Weet ik al sinds 2004’

Donderdag, 26 november 2020 om 12:10Rian Rosendaal • Laatste update: 12:25

De overvolle speelkalender in Engeland is Jürgen Klopp al heel lang een doorn in het oog. De manager van Liverpool uitte zijn ongenoegen al na de 3-0 zege op Leicester City en na de verrassende 0-2 nederlaag in het thuisduel met Atalanta in de Champions League haalde de Duitse coach nogmaals flink uit. Collega José Mourinho is het eens met Klopp en benadrukt dat hij zich sinds zijn komst naar de Premier League al ergert aan het speelschema.

Liverpool maakte tegen Atalanta soms een uitgebluste indruk, al was dat geen verrassing voor Klopp. "Ik ben bang dat meer clubs hiermee te maken gaan krijgen", zo zei hij na afloop in gesprek met BT Sport. "Jullie van de omroepen vragen aan ons om op zaterdag al om 12.30 uur te spelen (tegen Brighton & Hove Albion, red.), wat haast misdadig is. Dat heeft helemaal niets te maken met de wedstrijd van vanavond (tegen Atalanta, red.), maar desondanks van harte gefeliciteerd daarmee."

Felle Klopp praat over ‘misdaad’: ‘En alsof Ajax verslaan zo makkelijk is’

Het overvolle speelschema zorgt voor woede bij de manager van Liverpool.Lees artikel

Mourinho loopt al een poos mee in het Engelse voetbal en de uithaal van Klopp komt voor hem dan ook niet als een verrassing. "Hij kwam in 2015 naar Engeland toe", stelt de Tottenham-manager in aanloop naar het Europa League-duel met Ludogorets van donderdagavond. "Ik begon in 2004 bij Chelsea. Wat Klopp sinds 2015 weet, weet ik al sinds 2004. En in de tussentijd verandert er niets. We moeten ons gewoon maar aanpassen, er is geen andere keuze."

De keuzeheer van Tottenham verlegt de discussie vervolgens naar zijn eigen situatie in Noord-Londen. The Spurs spelen drie dagen na de ontmoeting met Ludogorets tegen stadgenoot Chelsea, dat dinsdag in actie kwam in de Champions League. Zijn voormalig werkgever heeft dus twee dagen langer om te herstellen. "Ze hebben geluk dat ze door de loting deze week op dinsdag mochten spelen. Maar dat is niets nieuw, zo gaat het altijd. Toen wij de Europa League in gingen, wisten we dat we elke donderdag zouden moeten spelen. Dus we gaan er ook niet over klagen", zo besluit Mourinho.Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Maar is het mogelijk niet doelbewust gedaan dat Liverpool zo vroeg speelt omdat ze de week erna op dinsdag (dat dacht ik toch) tegen Ajax moeten spelen? Want daardoor hebben ze dan wel meer rust voor die partij. Geen idee trouwens of de FA zich met dergelijke dingen bezighoudt.

26 november 2020 om 13:39

Volgens mij houdt de FA zich daar amper tot niet mee bezig, bovendien betekent krapte aan de ene kant ook weer extra ruimte aan de andere kant van zo’n wedstrijd. Je kunt ook stellen dat Tottenham in deze bijv meer tijd had zich Europees voor te bereiden dan Chelsea. Doordat het geen topwedstrijden waren oogt het nu oneerlijk voor Spurs, maar als dit rond de halve finales van de Europese toernooien gebeurt zal precies hetzelfde argument de andere kant wel op gebruikt worden. Bovendien effent het zich ongetwijfeld uit over een seizoen, soms zal je zelf meer voorbereidingstijd hebben en soms de tegenstander, dat hoort erbij

Wat een gejank zeg, serieus. In Engeland hebben ze al sinds het uitvinden van voetbal een ontzettend volle kalender, dat is niet iets van de laatste jaren. Met die wetenschap kun je de vraag stellen, waarom trainers zo graag in Engeland aan het werk willen gaan, en dan gaan klagen over het drukke schema. Dit wist je van te voren, dat verander je niet zo snel. Dus als het drukke schema je het zo ontzettend tegen staat, blijf dan weg uit Engeland en ga lekker elders in de wereld voetbalclubs trainen.

26 november 2020 om 12:34

Maar echt. Daarnaast is het "voordeel" van zoveel wedstrijden dat wisselspelers ook wedstrijd ritme kunnen opdoen. Jongere talenten ervaring. Het is maar hoe je het bekijkt. Meestal loten ze in het begin van de EFL & FA Cup ook ploegen die minder sterk zijn. Al zullen ze het meer hebben over de competities zoals PL, CL & EL. Dan schaf die pleuris nationale oefenwedstrijden af waarom niemand baat bij heeft..

26 november 2020 om 12:37

Klopp kan ook zn mond houden en accepteren dat de kwaliteit van het voetbal en van de competitie verder achteruit blijft hollen. Wat mij betreft alleen maar goed dat coaches structureel aan de bel trekken want anderen doen het niet.

26 november 2020 om 13:09

Anderhalf jaar geleden stonden 2 Engelse clubs (waaronder de club van Klopp) in de finale van de CL. Met de kwaliteit van het voetbal is dus schijnbaar niets mis. En dat andere het niet doen, wil niet zeggen dat ze het ook vinden. Misschien vinden ze het wel prima, of accepteren ze de situatie omdat ze nu eenmaal graag in Engeland willen werken/voetballen.

26 november 2020 om 13:15

Omdat Engelse clubs veel kapitaalkrachtiger zijn dan clubs uit andere landen wil dat niet zeggen dat een overvol schema bevorderlijk is voor het niveau.

26 november 2020 om 13:57

Hij hoeft z'n mond niet te houden, maar hij moet zich richten tot degene die hier iets aan kan doen, namelijk zijn eigen directeur (of eigenlijk de eigenaar). Het zijn de clubs uit de Premier League die hun gezamenlijke macht kunnen uitoefenen als leveranciers van 'het product' (om die vreselijke term maar even te gebruiken) richting de TV-maatschappijen. Maar in plaats daarvan gaan ze blind mee in wat de Premier League organisatie allemaal bekokstooft met de TV-bazen

26 november 2020 om 14:06

@ijsmuts, Of Klopp houd zijn mond dicht en begint eens met tijdig rouleren van zijn spelers in plaats van in één wedstrijd 8 spelers wisselen. Wist je dat Origi, Shaqiri en Minamino tezamen minder minuten hebben gemaakt dan Mane, Salah, Firminho per persoon?

Of dat Lovren vertrekt ivm weinig minuten, dat er alleen Matip over blijft, die gisteren pas zijn 5e wedstrijd van het seizoen speelde. Of de linksback Tsmikas die voor 12 miljoen werd aangetrokken, die tot gisteren pas 90 minuten speelde terwijl Robertson er 1145 had gespeeld en Klopp klaagt dat Robertson over vermoeid is?

En het middenveld is natuurlijk helemaal mooi met Jones, Milner , Chamberlain, Henderson, Keita, Wijnaldum, Thiago en Fabinho.

26 november 2020 om 14:15

@Ijsmuts, doordat ze veel kapitaalkrachtiger zijn, kunnen ze ook veel meer spelers kopen en daardoor ook meer rouleren.

26 november 2020 om 14:29

@kyle66; dat rouleren is ook precies mijn argument. Liverpool kan in principe elke dag een wedstrijd spelen... als ze de selectie verder vergroten en wij akkoord gaan met een lagere kwaliteit aan voetbal. Van rouleren is nog nooit een team beter gaan spelen. Het is noodzaak om op lange termijn de benen enigszins fris te houden.

26 november 2020 om 15:41

@ijsmuts: Je spreekt jezelf zo ontzettend tegen. Je zegt dat het niveau dalende is. Maar dat staat toch haaks op de 2 Engelse clubs in een CL-finale? Hoe kunnen die Engelse clubs de finale halen, wanneer het niveau zover is afgezakt? En je zegt dat Liverpool genoeg spelers kan halen om elke dag een wedstrijd te spelen, omdat ze zo kapitaalkrachtig zijn. En niet alle spelers van de huidige selectie zijn van hetzelfde niveau, maar ga niet doen als of de rest er geen ene kloot van kunnen. Klopp wist in September al hoe druk het schema was. Dan kun je alle wedstrijden met de sterkste 11 willen beginnen, maar je kunt ook elke week je basisopstelling zo maken dat je elke week met een even sterk elftal kunt spelen, waarbij je spelers rouleert. Waarschijnlijk had hij dan nu ook niet zoveel geblesseerde spelers.

26 november 2020 om 20:02

Mooi man, die finale 2jr geleden. Dom voorbeeld. Slechts 5 vd laatste 20 finalisten kwamen uit Engeland. Laatste editie waren het er nul. Zie je nu de nutteloosheid van je feitje?
Ik heb nergens beweerd dat alleen de premier League achteruit gaat. Dat geldt imo voor alle grotere competities. De overvolle kalender geeft spelers niet genoeg rust en de mogelijkheid te trainen. Met een minder volle kalender hoeft er minder gerouleerd te worden, dat komt vastigheden ten goede.

26 november 2020 om 12:45

Idioot. Daar moet gewoon verandering in komen. League cup schrappen en betere spreiding over het jaar van voetbalwedstrijden. Maar dit jaar is het allemaal nog veel erger doordat die competitie zo laat op gang kwam en ook nog eens op een bepaalde tijd afgerond moet zijn. Daarbovenop die schandalige, belachelijke interlands die puur en alleen vriendschappelijk waren, Nations League dus ook. Dit jaar wordt enorm pijnlijk duidelijk dat voetbal eigenlijk niks meer is dan show worstelen en dat het belangrijkste aan het spelletje is dat de Fifa, Uefa en de TV zenders er geld aan verdienen

26 november 2020 om 12:49

Je vergeet de voetbalbonden en voetbalclubs in het rijtje van fifa, uefa en tv-zender te plaatsen.

26 november 2020 om 12:50

Bedankt voor de toevoeging. Las laatst met grote vreugde dat de Knvb een miljoenenverlies had geleden hahaha

26 november 2020 om 14:16

@Erwin, waarom ben je zo blij dat de KNVB zoveel geld heeft verloren?

26 november 2020 om 16:06

@kyle66 ik heb al jaren een grote hekel aan de bond. Het liefst zie ik een tegenbond worden opgericht. Door de Knvb ben ik ook minder van Oranje gaan houden en ben ik, vooral tijdens Hiddink en Blind, soms de tegenstander gaan supporten. Bert van Oostveen is het beste voorbeeld van hoe de Knvb functioneerde en nog steeds functioneert: narcistisch, achterdochtig en misselijkmakend

26 november 2020 om 12:48

Alleen dit jaar is het toch net even anders door dat virus, vind je ook niet? Veel minder lange vakantie en veel meer spelers missen, zij het door corona zij het door blessures. Geen toeval ook dat echt veel meer spelers geblesseerd taken tov andere seizoenen.

26 november 2020 om 13:12

Klopt, maar dit is niet de eerste keer dat we Klopp horen klagen, en Klopp is ook niet de eerste trainer die we de afgelopen jaren hebben gehoord. Het zijn voornamelijk de niet Engelse trainers die, 1 maar wat graag in Engeland willen werken en 2 klagen over het drukke schema.

26 november 2020 om 13:47

Niet-Engelse trainers zijn voornamelijk bij clubs actief die niet in Europa spelen, Lampard is een uitzondering bijvoorbeeld

26 november 2020 om 14:03

Omdat de niet Engelse trainers ook hebben gewerkt in competities waar het schema niet zo achterlijk is. Hoeveel Engelse trainers zijn er in het buitenland actief geweest? Kan er zelf nog geen vijf opnoemen, zo uit m'n hoofd.

26 november 2020 om 14:09

@poetryinmotion, de hoeveelheid blessures komt simpelweg door het niet willen rouleren van Klopp. Van Dijk, Gomez, Taa, Robertson, Salah, Mane, Firminho spelen praktisch alles. Klopp begint pas met rouleren nadat spelers geblesseerd zijn geraakt. Zo hebben Shaqiri, Origi en Minamino tezamen minder minuten gespeeld dan Salah, Mane, Firminho per persoon. Dat zegt genoeg...

26 november 2020 om 15:44

@erwin Straatsma: Niet-Engelse trainers zijn voornamelijk bij clubs actief die niet in Europa spelen? Denk dat je bedoelt dat ze voornamelijk actief zijn bij clubs die juist wel in Europa spelen. Maar doet dat er toe? het drukke schema is toch al jaren lang bekend? En al die Niet-Engelse trainers gaan toch aan de slag bij clubs, waarvan je mag verwachten dat ze bijna altijd in Europa spelen? Dus dan weten ze dat het al drukke binnenlandse schema nog drukker word door de Europese wedstrijden?

26 november 2020 om 15:50

@deem. Moet je in een bepaalde competitie hebben gewerkt om te zien hoe druk een schema is? En als dat al zou zijn, zou dat toch voor al die niet-Engelse trainers juist de motivatie moeten zijn om niet in Engeland te gaan werken?

Die niet-Engelse trainers willen zo graag daar werken, en denken dan dat ze het drukke voetbalschema (wat algemeen bekend is en al 100 jaar zo is) gaan veranderen, omdat ze in andere landen een minder volle kalender is. Ik heb het hier elders al gelezen, als je in Engeland wilt werken en dan heb je de regels en voetbalcultuur in Engeland maar te respecteren. En als je dat niet wilt of kunt, dan moet je gewoon weg blijven uit dat land.

26 november 2020 om 17:11

Op Jota, Wijnaldum en Matip na heeft Liverpool geen super wissels op de bank zitten. Shaqiri, Origi en Minamino zijn gewoonweg een stuk minder en dan is het lastig inschatten wanneer je het je kunt veroorloven om te rouleren. Je levert namelijk gewoon veel kwaliteit in dan. Zo'n C-team als gister tegen Atalanta had van mij ook niet gehoeven maar ik snap Klopp wel: hij kon het zich een keer veroorloven de goede spelers rust te gunnen. Liverpool heeft niet zoveel kwaliteit op de bank, itt City en Chelsea.

26 november 2020 om 12:49

@aPaulR_1982 mee eens! Als je in een bepaalde competitie gaat werken moet je gewoon hun regels en voetbalcultuur respecteren. Je weet al van tevoren over de schema's daar dus als dat je niet zint moet je daar niet gaan werken

26 november 2020 om 14:05

Wil niet zeggen dat het niet anders kan. Of zou moeten. Zeker in dit seizoen. Begon later, eindigt eerder, continu spelers ontbrekend vanwege corona, blessures die zich ophopen. En dan ook als enige competitie zo ongeveer tegen extra wissels stemmen.

Dit moet Ajax kunnen winnen

26 november 2020 om 12:28

Dit Liverpool is verre van zijn beste doen. De spelers lijken uitgeblust. Ajax mag in zijn handjes knijpen met dit Liverpool.

26 november 2020 om 12:35

heb je ze ook tegen leicester gezien?

"we moeten ons gewoon maar aanpassen, er is geen andere keuze."

Het is super makkelijk aan te passen. Zeg tegen de televisiezenders dat je hun geld niet meer hoeft en je kunt een heerlijk rustig schema maken, met wedstrijden wanneer het jou uitkomt.

De salarissen gaan dan wel met 90% naar beneden, maar dat vinden ze vast niet zo erg, als "het drukke schema" maar rustiger wordt.

26 november 2020 om 13:12

Wat een goed idee!!! Laten de clubs maar even 70 tot 80% van hun inkomen weggooien zodat salarissen (niet alleen van de spelers en staf maar ook de schoonmaker en veldmeester) amper uitbetaald kunnen worden, de supporters massaal gaan morren omdat ze hun favoriete club niet meer live kunnen volgen, leveranciers (vaak lokale bedrijfjes) niet meer betaald kunnen worden, de huur van stadion en sportpark en ga zo maar door.

26 november 2020 om 13:20

Persoonlijk denk ik dat Nederland79 sarcastisch was, maar ik kan me vergissen. Het is natuurlijk wel zo dat de tv-zenders enorm veel macht hebben, zeker in de topcompetities. Je ziet het in Nederland ook steeds vaker gebeuren met die 20.00 uur wedstrijden op zondag en ik geloof dat VVV in de beker om 16.30 uur moet gaan spelen op een woensdag omdat Fox dat graag wilt. Het is kiezen uit 2 kwaden, of minder geld of rare tijden. Zeg het maar...

26 november 2020 om 13:30

Ik heb hem al eens eerder dit verhaal zien plaatsen dus ik vraag mij af in hoeverre hij dan sarcastisch is. Dat tv-zenders erg veel macht hebben in het voetbal lijkt mij wel een feit. Maar die zenders werken uiteindelijk in dienst van de consument. De consument wil zo veel mogelijk voetbal zien op tv. Van mij mogen de belangen van de gezondheid van spelers wel wat zwaarder gaan wegen, heb het idee dat dit nu niet/nauwelijks wordt meegenomen. Dan maar wat minder geld inderdaad maar helemaal van die tv-zenders wegstappen zal funest worden voor 9 van de 10 clubs lijkt mij.

26 november 2020 om 13:32

@borrelhond lees het stukje van klassebal maar even.

Maar idd...dat is toch juist het punt wat ik wil maken. Ze willen bakken met geld verdienen, tja daar moet je ook iets voor doen. T komt nooit zomaar uit de lucht vallen.
En de tv zenders willen bakken met geld betalen, maar dan willen ze wel zoveel mogelijk wedstrijden uit kunnen zenden, anders verdienen ze er niks aan terug en gaan ze dus ook niet meer zoveel betalen.

Verder klopt je stukje natuurlijk niet. Zonder de tv gelden hoef je alleen maar het salaris van de voetballers flink om laag te doen. De rest kan gewoon door gaan.
Waarom moet je 10.000 op schoonmaaksters bezuinigen als je 250 miljoen op de spelerssalarissen bezuinigt?

En de supporters kunnen gewoon nog hun favoriete club kijken. De tv zenders betalen veel minder en zenden alle wedstrijden op het zelfde tijdstip uit. Kun je zelf kiezen welke je kijkt (betekent wel minder kijkers per wedstrijd, dus minder opbrengsten, vandaar dat ze minder betalen).

De Huur van het stadion kun je nog gewoon betalen met de recettes. De supporters hoeven tenslotte niet meer op zulke gekke tijdstippen naar het stadion, want je hoeft geen rekening te houden met de tv zenders.

Ajax krijgt in Nederland iets van 10 miljoen aan tv gelden. Dat kunnen ze makkelijk opvangen zonder hun bedrijfsvoering aan te passen. Ze kunnen alleen wat minder uitgeven aan spelers.

26 november 2020 om 13:34

natuurlijk bedoel ik niet dat ze helemaal weg moeten stappen.
Maar de reden dat ze op rare tijden spelen, is zodat er veel wedstrijden uitgezonden kunnen worden.
En omdat dat kan, komt er heel veel geld binnen, waardoor je extreem hoge salarissen kunt betalen.

Dus het is het 1 of het ander. Of je gaat mee met het format waarmee de zenders het meeste kunnen verdienen, of je kijkt naar een ideaal speelschema, maar dan moet je dus niet zeuren dat de salarissen van de spelers omlaag gaan.

En dat hoeft totaal geen invloed te hebben op alle andere zaken rond de clubs.

Ze zitten daar ook met 2 bekers. Als er dan toch gesnoeid moet worden, schaf die league vul dan gewoon af. De nations league komt erbij om zogezegd geen oefenmatchen zonder inzet te hebben, maar wat doen ze, ertussen wat extra oefenmatchen zetten.. Als de spelers klagen kunnen ze zelf gerust zeggen dat ze niet geinteresseerd zijn. In het geval van België zijn er genoeg toch zeker van hun plaats in de nationale ploeg. En in hun clubs kunnen ze er onderling ook genoeg over spreken en zo een soort boycot doen. Ik vind dat ze heel dik betaald worden, ze moeten beseffen dat daar wel wat tegenover staat. Een gewone job is zwaarder en als gewone man verdien je maar een fractie. Maar er zijn grenzen. Weer een zoveelste match die op niks trekt of waar er toch geen belang aan zit, dat hoeft voor mij totaal niet.

Wat een onzin. Die clubs krijgen honderden miljoenen betaald voor al die wedstrijden. In plaats van vijftig miljoen hier en veertig miljoen daar, kan je ook negen spelers van tien miljoen kopen om je selectie te verbreden voor de kutwedstrijdjes tegen Coventry City of iets dergelijks. Kijk eerst naar je eigen technische management.

Wat een gezeur zeg.. je weet toch dat je in Engeland 10 wedstrijden meer speelt. Je krijgt daar ook meer geld dus koop een paar extra spelers. Deal ermee. Het is niet zo dat dit uit het niets komt. Het is altijd zo. Managers moeten dit managen. Prima dat ze het aangeven. Doe dat lekker in een vergadering ofzo, maar niet voor en na elke wedstrijd. En zeker niet als je verliest.

26 november 2020 om 13:25

Hij managet het toch? Hij stelt een B ploeg op tegen Atalanta, maar dan krijg je reacties dat ‘Klopp Ajax naait’. Het is nooit goed, je wil elke wedstrijd je beste 11 opstellen maar dat gaat niet als je 3-4 wedstrijden per week speelt. Tussendoor nog even een interland periode waar er 3 potjes gespeeld worden, waarvan 1 oefenpotje en die nutteloze Nations League, komen er een aantal geblesseerd terug en dan hebben ze 4 wedstrijden in anderhalve week. Daarbij geeft hij dit niet aan na de wedstrijd, hij heeft dit vorige week al enkele keren laten vallen. En wie zegt dat dit niet aangehaald wordt in vergaderingen? Blijkbaar heeft dat geen effect, dus dan slinger je het in het openbaar.

26 november 2020 om 13:55

In mijn reactie heb ik het niet over het is nooit goed. Hij wil manager zijn van Liverpool. Dus laat hem zich bezig houden met het voetbal. Je hoort mij niet zeuren over het gebruik van een roulatiesysteem hoor. Dat is juist professioneel. Bovendien mag je vijf keer wisselen. Maar het is non-stop dit verhaal. Vind het nogal negatief en afleidend van de prestaties op het veld. Daarnaast is iedere ander team net zo uitgeblust, iedereen speelt meer wedstrijden in korte tijd. Liverpool heeft hier niet meer last van dan een andere club, omdat ze een grotere selectie kunnen samenstellen met hun budget. Dus laat hem zich druk maken om het spel, zijn team en de selectie en niet rond elke wedstrijd dit jankverhaal ophangen.

Het tijdstip van 12:30 had je inderdaad best 6 uur later kunnen laten doen daar moet ik hem gelijk ingeven. Ik weet alleen niet of die 6 uur nog echt het verschil zullen maken met zo’n wedstrijd dag maar dat kan ik niet weten. Aan de andere kant als je zondag zou willen spelen zit je met het andere CL duel van dinsdag weer in de knoop dus er is altijd wel weer iets. Liverpool heeft nu meer rust dan Ajax in aanloop naar het duel tussen Liverpool en Ajax (als die 6 uur echt uitmaken). Dus ja zo valt er altijd wel wat te zeuren. Helaas zie je dat geld het belangrijkste is tegenwoordig want er hadden gewoon andere dingen gedaan moeten worden (afschaffen oefenduels landen) om zo de kalender wat meer lucht te geven zodat je niet maanden lang wedstrijden zo kort op elkaar hebt zitten met ook nog een Corona pandemie erbij.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool3416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. RobertsonVerdediger181
G. WijnaldumMiddenvelder181
Roberto FirminoAanvaller185
S. ManéAanvaller176
Mohamed SalahAanvaller1713
Diogo JotaAanvaller95
T. Alexander-ArnoldVerdediger160
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

286 fans
Coach, 53 jaar
SeizoenClub
2015- Liverpool
2008-2015 Borussia Dortmund
2001-2008 FSV Mainz 05
Laatste voetbalnieuws

Revalidatie Van Dijk op schema: ‘Het ziet er zéér, zéér veelbelovend uit’

De revalidatie van Virgil van Dijk verloopt volgens schema, zo laat een opgetogen manager Jürgen Klopp weten voorafgaand aan het thuisduel van Liverpool met Burnley van donderdagavond. De Duitse coach weet...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 21 januari
Heracles Almelo is dicht bij de tijdelijke komst van Ahmed Kutucu. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren