Royston Drenthe leefde in ‘kapotte stad’: ‘Wodka was gewoon basis’

Donderdag, 26 november 2020 om 11:40Yanick Vos • Laatste update: 12:32

Feyenoord treedt vanavond aan tegen CSKA Moskou in Rusland, het land waar Royston Drenthe in 2013 een contract tekende bij Alania Vladikavkaz. De oud-speler van Feyenoord is in aanloop naar het duel van de Rotterdammers in de Europa League opgezocht door RTV Rijnmond, dat met hem vooruit wilde blikken op de wedstrijd. Wanneer Drenthe laat weten dat hij Feyenoord dit seizoen niet goed volgt en daardoor niet ‘up to date’ is, wordt de speler van Kozakken Boys gevraagd naar zijn tijd in Rusland. In eerste instantie zag hij een dienstverband bij Vladikavkaz helemaal niet zitten.

Drenthe zat in 2013 al een halfjaar zonder club toen hij gepolst werd door Vladikavkaz. Met voetballen was de linkspoot toen niet bezig, daar hij druk was als bedrijfsleider van zijn eigen kledingzaak in Rotterdam. “Die gasten wilden mij zo graag hebben dat ze speciaal voor mij naar m'n kledingstore waren gekomen. Ik was al een aantal kilootjes aangekomen en ik zei al tegen ze: 'Gaan we niet doen. Doe maar niet.' Maar ze kwamen wel vijf keer terug”, vertelt hij aan de regionale omroep. “Uiteindelijk zei ik tegen ze in het Marriott Hotel tegenover het centraal station dat we het gingen doen. Toen heb ik die deal met ze getekend.”

Mede door blessureleed kwam Drenthe bij de Russische club niet verder dan zes wedstrijden. Vladikavkaz degradeerde en de Nederlander vertrok naar Engeland voor een contract bij Reading. Terugkijkend op zijn periode in Rusland geeft de 33-jarige Drenthe aan dat het hem op het gebied van levenservaring goed heeft gedaan. “Kijk waar ik nu sta. Het leven is niet altijd rozengeur en maneschijn. Vladikavkaz was gewoon niet het perfecte plaatje”, aldus Drenthe. “Het was gewoon - ja, je weet toch - een kapotte stad, om het zo maar te zeggen. Heel veel goeds kon je er niet van maken. Ook al had je veel poen ofzo.”

In zijn vrije tijd ging Drenthe graag een hapje eten buiten de deur. “In die tijd aten we vaak bij restaurant Maradona. De eigenaar van die zaak was ook de eigenaar van Reading en zo kwam ik bij Reading terecht. Heel frappant. Gek hè? Die pasta was top daar”, zegt Drenthe. “De wodka ook? Dat dronken wij ook weleens, ja. Wodka was gewoon basis. Daar hoefden we niet moeilijk over te doen. Zelfs in de spelersbus was er wodka. Dat is Rusland, dat is daar allemaal mogelijk.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door nederland79)

Dus de eigenaar van het restaurant vond Drenthe een grappig ventje en geeft hem een contract bij Reading. Zo werkt de voetbwereld. Netwerken, netwerken, netwerken.

26 november 2020 om 12:01

Niet alleen de voetbalwereld. Zo werkt het professionele leven in heel veel sectoren. Eenmaal een goed en betrouwbaar netwerk opgebouwd en je hoeft je nooit meer zorgen te maken om een baan.

26 november 2020 om 15:34

That's life. Heb zelf een aantal jaren backpackend gereisd en het eerste wat ik geleerd heb is, ben je op zoek naar werk moet je naar het cafe gaan. Dan heb ik het wel over simpel werk natuurlijk. Zo heb ik redelijk wat baantjes gehad.

Die wodka is één ding. Maar het gebrek aan kip en een goede kapper was pas echt een doodzonde .

26 november 2020 om 12:05

@ walvis goeie reactie, een lach op mijn gezicht! Voor diegene die je reactie niets vindt toevoegen; ga je inlezen. Drenthe in Rusland, het was een groot avontuur. En voetballend zonde dat hij niet zijn potentie heeft kunnen waarmaken.

26 november 2020 om 15:26

Ik ga stuk hier! Drenthe is een prima kerel, maar hier had hij natuurlijk nooit aan moeten beginnen.

Ik heb die stad even opgezocht, het ziet er nog niet zo slecht uit als je het mij vraagt. Had echt een typische stad verwacht met alleen maar oostblok flats, grauw en zonder iets van groen. Maar deze stad ziet er uit alsof het nog wel karakteristieke gebouwen heeft, mooie bergen op er dichtbij, veel groen. Er zal best geen zak te beleven zijn, maar de stad qua uiterlijk ziet er nog niet zo slecht uit. Zou het niet als kapot omschrijven in ieder geval.

26 november 2020 om 12:31

Volgens mij is Royston de natuur niet zo gewend😂

26 november 2020 om 12:40

Klopt, aan de rand van de Kaukasus, geweldig mooi gebied natuurlijk. Maar had waarschijnlijk niet de interesse van Drenthe, die was natuurlijk het nachtleven van Madrid gewend. Vladikavkaz heeft nauwelijks een uitgaansleven.

26 november 2020 om 13:23

Er wonen daar 300.000 mensen in die stad. Vreemd als er dan echt niets te doen is. Dat kan toch bijna niet?

26 november 2020 om 14:27

Het grote deel van de mensen zijn Kaukasiers en dat zijn in het algemeen traditionele mensen waar uitgaan, discotheken etc niet hoog aangeschreven staat. Natuurlijk zullen er genoeg bars en cafés zijn maar het is echt geen uitgangsstad.

26 november 2020 om 15:48

nope, restaurants en cafeetjes genoeg, maar alles gaat om 23.00 dicht.
Echte uitgaansgelegenheden waren er toen hij er zat nauwelijks.
T was zelfs zo dat de gratis wifi rond de belangrijkste winkelstraat van 's avonds 23.00 tot 's ochtends 08.00 uit ging, zodat er geen groepjes bleven hangen.

Wel mooi dat Drenthe toegeeft dat hij Feyenoord niet goed volgt dit seizoen en er daarom niet zoveel over kan zeggen, zouden ze bij VI nog een voorbeeld aan kunnen nemen

26 november 2020 om 14:01

Als ze dat bij VI zouden doen, zou er niet meer over voetbal gepraat worden. Voor zover dat überhaupt nog het geval is.

Heerlijk dat ze het interview dat ze voor ogen hadden niet kunnen doen omdat Drenthe gewoon netjes toegeeft dat hij Feyenoord niet zo volgt haha. Nog mooier dat er dan gewoon leuke anekdotes van zijn tijd in Rusland uitrollen. Deze man heeft toch als mens veel stappen gezet, mooi om te zien, zeker als ik dat afzet tegen generatiegenoten die om het weekend weer met journalisten en tv-zenders in de clinch liggen.

26 november 2020 om 13:31

Ja Royston heeft niet de meest verstandige dingen gedaan in zijn carriere maar je krijgt van hem altijd wel een open en eerlijk antwoord waarin hij ook zelf kritisch is. Ik vind het altijd wel leuk dat hij telkens weer ergens op duikt. Tijdje terug opeens weer een bericht dat hij in een serie ging spelen en voetbalt dacht ik nog bij Kozakken Boys. Zal me niks verbazen als hij zich over een tijdje weer in de muziek stort of voor hetzelfde geld loopt hij straks rond op Varkenoord om te kijken of hij het leuk vind om jeugdtrainer te worden.

Erg bijzonder dat je als oud-prof van Feyenoord nu Feyenoord niet meer volgt. Dat hoor je niet zo vaak, ook degenen die later heel wat anders zijn gaan doen volgen toch hun oude club nog wel.

26 november 2020 om 13:45

Ik denk dat hij wel op de hoogte is of Feyenoord gewonnen heeft maar kan wel me voorstellen dat hij op een zondagmiddag andere dingen te doen heeft en er niet voor thuis blijft. Dan kan je op basis van uitslagen zeggen dat Feyenoord moeizaam draait of je verteld gewoon eerlijk dat je het dit seizoen niet goed gevolgd hebt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Alaniya Vladikavkaz


0 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Alaniya Vladikavkaz.

24 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren