De uitblinker van Ajax duldt alleen Nigel de Jong en Kluivert voor zich

Donderdag, 26 november 2020 om 15:32 • Laatste update: 12:24

Ajax heeft zich woensdagavond verzekerd van een vervolg op het Europese toneel. In eigen huis wonnen de Amsterdammers door doelpunten van Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui en David Neres met 3-1 van FC Midtjylland in de groepsfase van de Champions League. Voetbalzone beoordeelt de basisspelers van Ajax met een rapportcijfer.


Spelersrapport Ajax tegen FC Midtjylland
SPELER CIJFER
André Onana 8
Noussair Mazraoui 7
Perr Schuurs 7,5
Daley Blind 7,5
Nicolás Tagliafico 7
Davy Klaassen 5,5
Zakaria Labyad 6,5
Ryan Gravenberch 8,5
David Neres 8
Lassina Traoré 5,5
Dusan Tadic 7

André Onana: 8
Als Onana de strafschop van Awer Mabil had weten te keren, zou hij uitkomen op een torenhoog cijfer. De keeper zat wel in de goede hoek, maar kon de inzet nét niet keren. Onana speelde een nagenoeg foutloze wedstrijd. Behalve de schoten te verwerken die hij moest verwerken - een lage inzet van Mabil in minuut 48 en een afstandsschot van diezelfde aanvaller in minuut 58 - was hij ook van waarde door op de juiste momenten te anticiperen. Zo kwam hij in de openingsfase ver uit zijn doel om een bal te onderscheppen en vond hij Mazraoui, waarna Ajax snel kon opbouwen richting een kans van Labyad. Ook in zijn uittrappen was Onana overwegend zuiver.

Noussair Mazraoui: 7
Als een volleerd aanvaller nam Mazraoui de bal aan en rondde hij af met een krachtig, laag schot in de rechterhoek: 2-0. Het was zeker niet de eerste keer dat Mazraoui aan de rechterflank een wezenlijke bijdrage leverde aan het aanvalsspel. Hij vond veelvuldig de vrije man: of het nu Neres of Tadic was. Toch kende Mazraoui ongelukkige momenten in verdedigend opzicht. Hij veroorzaakte de strafschop van Midtjylland met een tackle op Mabil. Ook liet hij zich kort voor de pauze aftroeven in een duel aan de zijlijn met Erik Sviatchenko, die vervolgens een gevaarlijke voorzet kon geven.

Perr Schuurs: 7,5
In voorgaande Champions League-wedstrijden maakte Schuurs beslissende slippertjes, maar tegen Midtjylland stond hij zeker zijn mannetje. Afgezien van een ongelukkig moment in de eerste helft, toen Sory Kaba de bal kon aannemen in het strafschopgebied nadat Schuurs eronderdoor ging, was Schuurs sterk in verdedigend opzicht. Hij onderschepte steekpasses van Midtjylland, beging na 32 minuten een goede tackle op diezelfde Kaba, won meerdere kopduels en stond met een indrukwekkende rush aan de basis van een grote kans van Traoré in de negende minuut. Schuurs had de meeste intercepties (3), balcontacten (74), passes (64) en succesvolle passes (50) bij Ajax.

Daley Blind: 7,5
Voordat hij het veld verliet, veroverde Blind elf keer de bal: vaker dan iedere andere speler van Ajax. Als hij eenmaal de bal had, ontstond meestal iets goeds. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de inspeelpass aan Tadic, waarmee hij aan de basis van de 2-0 stond. Blind leverde na dertien minuten ook een goede indraaiende voorzet op Tagliafico, wiens kopbal werd gepakt door keeper Jesper Hansen, en verstuurde kort daarna een fraaie boogbal richting Tadic. Blind verstuurde, voordat hij gewisseld werd door een blessure, meer passes (55) en succesvolle passes (44) dan iedere andere speler op het veld.

Nicolás Tagliafico: 7
Terwijl hij rouwde om het overlijden van landgenoot Diego Maradona, maakte Tagliafico op het veld een goede indruk. Hij was het meest nadrukkelijk betrokken bij het spel in de openingsfase. Toen vond hij makkelijk medespelers aan de linkerflank, kopte hij richting doel én was hij goed voor een belangrijke verdedigende actie, door Kaba in het strafschopgebied van de bal te zetten. Ajax bouwde gaandeweg de wedstrijd vaker op vanaf de rechterflank, waardoor Tagliafico zich minder vaak kon onderscheiden. Over het geheel was hij een betrouwbare kracht in de ploeg van Erik ten Hag.

Davy Klaassen: 5,5
Klaassen staat er voor de balans op het middenveld, maar was wel erg onzichtbaar. De middenvelder, die halverwege de tweede helft werd gewisseld, viel niet op in positieve of negatieve zin. Hij had een goede steekpass op Neres in huis voorafgaand aan een kans van Labyad na een klein kwartier spelen; in totaal kwam 73,5 procent van zijn passes aan, waarmee hij op het gebied van passnauwkeurigheid een van de minst presterende Ajacieden was.

.
Zakaria Labyad: 6,5
Labyad had meer rendement uit zijn optreden kunnen halen. In zijn afwerking was hij bepaald niet gelukkig: in de tiende minuut miste zijn inzet kracht, in de vijftiende minuut hielp hij van dichtbij een grote kans om zeep die er eigenlijk in had gemoeten, in de twintigste minuut wist hij de bal slechts te schampen bij een kopstoot en na een halfuur liep hij zich stuk toen hij werd gelanceerd door Traoré. Labyad was doortastend in de duels en verstuurde met regelmaat wel een goede pass, zoals een hakbal op Traoré in minuut 25, een goede dieptebal op Tadic voorafgaand aan het schot van Traoré dat op de lat belandde of een pass op Neres voorafgaand aan een grote kans van Traoré, nadat Labyad met succes loerde op een fout in de Deense opbouw.

Ryan Gravenberch: 8,5
Na woensdag is Gravenberch de op twee na jongste Ajacied die tot scoren kwam in de Champions League: alleen Nigel de Jong en Patrick Kluivert deden dat op nóg jongere leeftijd. Het was een prachtig doelpunt van de achttienjarige middenvelder, die sowieso bezig was aan een sterke wedstrijd. Hij draaide makkelijk weg bij tegenstanders, won terrein voor zijn ploeg en verdedigde soms ook mee als het nodig was. Hij probeerde de opbouw van Ajax vooruit te helpen.

De heerlijke 1-0 van Ryan Gravenberch

David Neres: 8
Neres was een van de meest bedrijvige Ajacieden. Zo stond hij aan de basis van een vroege kans van Labyad, door goed voor zijn man te komen en vanaf de rechterflank een mooie pass te vesturen, en bediende hij Traoré bij diens enorme kans na 27 minuten. Lang niet alles ging goed bij Neres, maar er ging veel dreiging uit van de Braziliaan. Hij bekroonde zijn sterke optreden door de 3-0 te maken met een knap afstandsschot.

De 3-0 van David Neres tegen FC Midtjylland

Lassina Traoré: 5,5
Als spits had Traoré veel meer moeten doen met de kansen die hij kreeg. In de negende minuut schoot hij, weliswaar onder druk, van dichtbij hoog over; twintig minuten later was Traoré veel te onrustig toen hij de bal in kansrijke positie van Neres kreeg. Tussendoor trof Traoré de lat met een fraai schot vanbuiten het strafschopgebied. Hij diende als 'kapstok' wel een belangrijke functie in de opbouw en gebruikte zijn lichaam goed voorafgaand aan de 3-0 van Neres.

Dusan Tadic: 7
Met twee assists binnen enkele minuten speelde Tadic een grote rol in de overwinning van Ajax. Voorafgaand aan het doelpunt van Gravenberch hield hij twee man bezig, die zich lieten verrassen door zijn breedtepass; in de aanloop naar de 2-0 combineerde hij op het middenveld goed met Labyad, alvorens Mazraoui op het juiste moment te bedienen. Vlak voor tijd maakte Tadic er met een mooie vrije trap én uit een corner bijna 4-1 van. In de eerste helft was de inbreng van de aanvoerder vanaf de flank niet zo groot. Hij had enkele goede breedtepasses in huis, zoals toen hij een schot van Labyad voorbereidde in de tiende minuut, maar speelde voor de rust nog geen opvallende rol.

Champions League deelnemers houden minuut stilte voor Diego Maradona
Meer video's

Poll

Ben je het (grotendeels) eens met onze cijfers?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

57 reacties (laatste reactie door roytje78)

Ik snap dat een spits op goals word afgerekend maar 5,5 voor Traore vind ik wel zwaar. Hij liet eindelijk zien dat het voetballend wel degelijk een Ajax spits is, liet iedereen om zich heen beter spelen en zelfs met 3 man in z'n nek was de kaats steeds goed. Gravenberch terecht motm was geweldig.

25 november 2020 om 23:20

Ben ik helemaal met je eens. Was fysiek sterk, balvast, goede kaats... Wanneer zijn afwerking beter wordt dan is hij in de meeste wedstrijden de nummer 1 optie voor in de spits

25 november 2020 om 23:21

De cijfers van VZ worden standaard gebaseerd op een paar kleine momenten. Die kijken nooit naar het algehele spel. Dus als je dan één grote kans mist dan krijg je een slecht cijfer van VZ.

26 november 2020 om 08:10

Inderdaad een waardeloos cijfer. Ik ben al blij dat hij de kansen heeft, want anders zou het nog veel erger zijn. Wat ben ik overigens blij voor Schuurs dat hij nagenoeg foutloos speelde.

26 november 2020 om 08:21

Helemaal met je eens over Traore!

26 november 2020 om 08:43

Hij speelde best goed maar als je 2 100% kansen mist en verder niet scoort als spits, dan lijkt mij het cijfer 6 wel de max. Blijft een voldoende

26 november 2020 om 09:00

Ik heb nauwelijks iets van de wedstrijd gezien, maar wel het 2e (?) doelpunt waarbij Traore eenvoudig de centrale verdediger opzij zette.
Niet is mijn hoofd koppelt dat met het zijn van een 'Ajax-spits', of uberhaupt een speler van Ajax. Maar wat een verademing om een Ajacied eens op kracht te zien winnen. Kan echt een toegevoegde waarde zijn

26 november 2020 om 10:50

Was het 3e doelpunt van Neres ja, handig om erbij te hebben maar had natuurlijk gewoon minimaal 1 keer moeten scoren. Met die actie en assist gooit hij wedstrijd wel in het slot dus valt het allemaal mee maar op CL niveau kan je niet 2 goede schietkansen in de 16 hoog over rammen als spits. Met dat schot van buiten 16 was hij dan ongelukkig dat het op lat uit elkaar spat. Lang niet alles ging goed en een bepaalde rust bij het afwerken (vooral lichaam over bal houden want hij raakt altijd uit balans bij schieten lijkt het) is echt nodig.

26 november 2020 om 13:01

Hij had zeker wel een voldoende verdiend. Die twee verdedigers hadden hun handen vol aan hem en mede daardoor kwamen ze overal spelers te kort. En dankzij zijn actie kon Neres het derde doelpunt maken.
En het viel me op dat hij aan de bal ook heel aardig speelde (kan nog steeds beter, maar dat was echt wel een vooruitgang te opzichte van de afgelopen weken).
Alleen had hij inderdaad een goal moeten maken.

26 november 2020 om 17:53

Ik vond die 5.5 wel op zijn plaats. Verloor bijna alle (kop)duels, was niet echt balvast en als je als spits een niet te missen kans verpruts dan heb je het niet goed gedaan.

Neres was beste man op het veld.in goede vorm is die man geweldig. Deed me denken aan cl van 2 jaar terug.

25 november 2020 om 23:07

Ja absoluut de beste speler. Had wat mij betreft het hoogste cijfer verdiend.

25 november 2020 om 23:08

Ja, gravenberch speelde ook een goede wedstrijd maar wel apart dat neres niet het hoogste cijfer krijgt. Bijna al het gevaar kwam via hem

26 november 2020 om 07:59

Neres was de tweede helft geweldig, maar de eerste helft was wel matig hoor. Veel slechte passes. Hij is in ieder geval weer belangrijk voor Ajax, ben ik blij mee.

26 november 2020 om 08:42

In de eerste helft zet hij 2x een speler vrij voor de keeper. Dat zou ik niet matig willen noemen.

Ik vond Tadic ook een van de besten vandaag, ik hoop dat wanneer Anthony fit is, Ten Hag kiest voor een voorhoede met Neres - Tadic - Anthony, met die aanval speel je veel teams aan flarden.

26 november 2020 om 11:15

Mwah ik vond Traore voetballend en bal vastheid niet veel onder doen voor Tadic in de spits, alleen moet Traore zijn kansen wel afmaken want dat zou hem onderscheiden van Tadic. Laten we niet vergeten dat Traore pas 19 is, dus inderdaad gewoon nu voor Neres-Tadic-Anthony kiezen en Traore rustig brengen. ETH heeft iedergeval een luxe nu voorin en dat heeft hij zelf gecreëerd door Traore de kans te geven. Vraag me af waar jongens als Anthony, Kudus, Traore en Gravenberch over pakweg 2 jaar staan.

26 november 2020 om 20:35

Hij doet wel onder aan Tadic, verschil zit hem in de rust. Traore is altijd wild en dit werkt hem tegen. Top speler voor in de competitie maar in de champions league schiet hij nog flink te kort, en gisteren was slechts een matige tegenstander, misschien wel de slechtst mogelijke uit de hele champions league. Ik denk zelf niet dat Traore ooit een topper word, ondanks zijn kracht. En zie daarom ook veel liever Neres Tadic Anthony voorin.

Onana een 8 en Traore een 5.5. Heb ik een andere wedstrijd gezien of is dat echt veels te hoog. Gravenberch en Tadic toppers vandaag

25 november 2020 om 23:40

Beiden prima beoordeeld. En inderdaad, je hebt anders een andere wedstrijd gezien;-)).

Bizar hoe hij per week beter lijkt te worden. Verdedigend maakt hij enorme stappen, en heeft ook geweldige dribbels en een fijne techniek, zeker gezien zijn bouw. Nog steeds pas 18..

25 november 2020 om 23:17

Echt ongelofelijk hoe hij zich ontwikkeld inderdaad, ik had aan het begin van het seizoen nog flinke twijfels over hem, maar die zijn nu toch compleet verdwenen. Techniek, kracht, snelheid, loopvermogen, doelpunten en nu begint hij ook nog te verdedigen, als hij zich zo door blijft ontwikkelen is dit gewoon het volgende pareltje dat meer dan 80mln gaat opleveren binnen twee jaar.

26 november 2020 om 08:25

Ik hoop toch echt dat hij niet binnen 2 jaar vertrekt. Hierna kunnen we hem hopelijk nog minimaal 3 volledige seizoenen behouden.

26 november 2020 om 11:41

Dan mag hij wel snel zijn contract gaan verlengen hoor, ligt nog vast tot medio 2023 en heeft Raiola als zaakwaarnemer dus vanuit ajax’ perspectief zou je kunnen stellen dat het voor deze zomer moet verlengen en anders verkopen. Met een 1-jarig contract (in 2022) ga je de hoofdprijs niet meer krijgen iig

26 november 2020 om 08:35

Samen met Ihataran de grootste talenten van Nederland met Gravenberch diegene die op dit moment in vorm is en doorontwikkeld. Hopelijk kan Ihataran ook weer die stijgende lijn te pakken krijgen.

Vind die Gravenberch wel een baas hoor. 18 jaar. Doet mij denken aan een jonge Fer bij Feyenoord. Alleen dan nog talentvoller.

Traoré verdient wel een hoger cijfer dan een 5,5. Natuurlijk mist hij twee opgelegde kansen, maar hij vervulde zijn rol als aanspeelpunt gewoon prima.

@redactie Als Gravenberch de op drie na jongste Ajacied is die in de CL scoort dienen er drie spelers te zijn die jonger waren. Niet alleen de Jong en Kluivert. Dan is hij de op twee na jongste...

Dit wordt een pareltje, hij maakt reuzestappen en hij is er sowieso bij op het EK. EK 2024 bestaat het middenveld uit Frenkie, Gravenberch en hopelijk Ihattaren, om je vingers bij af te likken. Nu alleen nog (potentiële) wereldtop in de aanval, maar dat ziet er nog wat karig uit. De toekomstige grote vier zijn de Ligt, Frenkie, Gravenberch en als alles voorspoedig verloopt Ihattaren.

Klaassen vanavond niet in beste doen. Het kansen missen van Labyad en Traore kan je de das om doen. Beiden gewoonweg geen Ajax materiaal. Leuk voor af en toe in de Eredivisie tegen de clubs uit het rechterrijtje. Neres en Tadic wisselden uitstekende passes af met ook een paar hele slechte, maar altijd dreigend! Gravenberch prima, vooral die bevrijdende pegel! Onana vanavond serieus en prima op dreef. Rest degelijk op een paar slippertjes na. Overwegend prima spel en dik verdiend gewonnen. Enige twee minpuntjes de vele gemiste grote kansen en de overwinning van Atalanta bij Liverpool. Nu moet Ajax waarschijnlijk de laatste wedstrijd winnen i.p.v. gelijkspelen. Maar ach, anders Europa League. En dan weer meer kans op een volgende ronde dan in de achtste finale CL. Maar financieel minder aantrekkelijk, vermoed ik.

Tadic en Nico beide een 7? Wat hebben ze daar geã¯nhaleerd? Tadic was een stuk beter dan Nico en had 4 assists moeten hebben. Heerste op het veld, en ik vind hem een 8 en Nico een 6.5. Ryan speelde idd ook echt top, en was erg sterk en mag best de man van de wedstrijd gezien worden omdat die scoorde en jong is. Als Ajax Tadic niet had...is echt onmisbaar. Speelt niet altijd super sterk, maar dit seizoen zie ik weer veel de oude Tadic!

26 november 2020 om 14:42

Dat hij jong is, is wat mij betreft een drogreden om tot motm gebombardeerd te worden. Ik vond Tadic, Neres, Blind en Schuurs beter spelen. Verder vond ik dat Gravenbergh het spel op sommige momenten onnodig vertraagde, waardoor de bus weer rustig geparkeerd kon worden. Hij speelde in de eerste helft matig en de tweede helft redelijk tot goed. Hij is ook pas 18, dus moet nog veel leren. Hij komt er wel.

Neres speelde geweldig, Tadic en Gravenberch ook. Als Klaassen zo speelt zie ik daar liever Alvarez, die is een stuk sterker in de duels en veel sneller. Wat een slap optreden van Klaassen, tegen Polen ook al.

Ik vond de doelpuntenmakers ook de beste spelers eigenlijk. Mazraoui voetbalde ook erg goed. Loste alles voetballend goed op, waardoor Ajax onder de druk uit speelde. En genoten van Neres! Samba is terug!

Nigel de Jong, was dat destijds tegen Arsenal en dat hij brutaal net als Henry vierde met het vingertje voor de mond? Vond ik mooi haha.

Ik ben het zowaar bijna eens met de cijfers, alhoewel ik Traore echt wel goed vond spelen. Was sterk in de duels en zijn passing was ook erg nauwkeurig. Het afronden was vandaag slecht, maar ik vind dat hij verdient minimaal een 6,5/7 verdient.

26 november 2020 om 08:47

Hij is spits dus dan moet je afronden zwaar laten mee wegen en dit was gewoon een 4 vandaag.

26 november 2020 om 16:14

Ik laat het ook zwaar meewegen. Als hij 2x had gescoord, dan had ie een 8,5/9 verdiend. Twee puntjes er af voor de 2 missers! ;-).

Klaassen kan het tempo niet aan zelfs als hij fit is... dit gaat een probleem worden! Schuurs denkt dat ie aanvaller is, maar hij speelde een aardige wedstrijd! Die boomstam in de spits, ik weet het niet, leuk als aanspeelbaar punt, maar verder, geen spits!

26 november 2020 om 09:34

Klaassen is geen loopwonder maar wel een tacticus eerste klas en hij houd de passing altijd simpel. Het is dat ten Hag Gravenberch op links wil houden maar als je het logisch bekijkt zet je Klaassen op 10 ipv Labyad die wekelijks laat zien het niveau niet aan te kunnen. Maar dat betekent dat je Gravenberch op rechts moet zetten en Martinez op links. Daar ben ik wel voorstander van want Kudus duurt nog wel een tijdje voordat hij terug is en met Labyad weet je een ding. Goed tegen eredivisie rechter rijtje, een uitschieter in een wedstrijd tegen het linkerrijtje maar voor de top komt hij heel veel tekort.

26 november 2020 om 10:59

Kan ook met Alvarez op de plek van Klaassen, en Klaassen op de plek van Labyad. @Piranha en @Unis.

26 november 2020 om 11:03

... Met de punt naar achter, Gravenberch en Klaassen links en rechrshalf...

fgezien van een ongelukkig moment in de eerste helft, toen Sory Kaba de bal kon aannemen in het strafschopgebied nadat Schuurs eronderdoor ging, was Schuurs sterk in verdedigend opzicht.

Slecht gezien van de redactie. Dat was het niet het mannetje van Schuurs in die aanval en het feit dat Schuurs sprong, gaf Nico de gelegenheid zijn mannetje alsnog uit te schakelen c.q. van de bal te lopen. Een beetje beter opletten alvorens iemand ergens de schuld van te geven!!

Tadic geeft 2 assist en dat hadden er 4 kunnen zijn als er iets attenter gereageerd wordt en krijgt een 7. Ik denk niet dat de persoon die de cijfers geeft helemaal begrijpt wat belangrijk is.

Traoré mag wat mij betreft een hoger punt. Creëerde qua kracht en korte kaatjes toch een paar goede gevaarlijke aanvallen. Het valt alleen minder op omdat ze niet zijn afgemaakt en hij zelf ook wel een aantal grote kanssen miste, maar die jongen is ook nog wel maar 19 jaar.

Neres had ook wel motm mogen zijn, Hij had twee mooie assists die gewoon door Labyad en Traore tot goal hadden moeten worden omgezet. Constant dreigend. Als die twee die niet te missen kansen afmaken krijgt Neres een 9.

Traore, geen composure, Goed Engels voor koel voor de goal. Altijd hard en wild. Hield zich op kracht wel staande in de duels als aanspeelpunt.

Tadic; met twee assists en als outlet tussen de linies onmisbaar m.i. voor het aanvalsspel. Een 7 is te laag.

Die Onana he, dat is toch wel een superheld... Als die in de winter vertrekt, hebben we echt een probleem.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4446
2.PSV4326
3.Vitesse4116
4.AZ3716
5.Feyenoord3515
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper180
Q. PromesAanvaller186
D. TadićAanvaller189
L. TraoréAanvaller117
K. ScherpenKeeper00
N. TagliaficoVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Woensdag 27 januari
Parma heeft vertrouwen in een akkoord met Bayern Müchen over Joshua Zirkzee. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren