Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Aanwinst van Ajax: ‘Zat ik in de avonden ineens aan de kwark’

Laatste update:

Sean Klaiber kwam afgelopen zomer over van FC Utrecht naar Ajax en werd daar herenigd met trainer Erik ten Hag. De 26-jarige rechtsback spreekt zich tegenover Voetbal International lovend uit over zijn oefenmeester, die jaren geleden al bij FC Utrecht indruk op hem maakte. "De trainer ziet het spelletje zó goed, maar staat tegelijkertijd nooit stil", aldus Klaiber.

Klaiber had bij Ajax weinig tijd nodig om te wennen aan Ten Hag. "De trainer is niets veranderd. Hoe hij doet, zijn visie, zijn aanpak; het is echt iets eigens van hem. De trainer ziet het spelletje zó goed, maar staat tegelijkertijd nooit stil. Hij wil altijd evolueren, altijd beter worden. Dat verlangt hij van zijn spelers, maar ook van zichzelf. Die drive is enorm bij hem en ik merk het nu ook. Ik heb hem uitgebreid meegemaakt bij FC Utrecht, maar ervaar nu weer nieuwe oefenvormen, nieuwe tactieken, een gespecificeerde manier van voetballen en van trainen."

Ten Hag kan volgens Klaiber gezien worden als het brein van de club. "Hij denkt na over alles. En altijd maar bezig zijn om het team en de spelers individueel beter te maken. Dat heb ik al bij FC Utrecht ervaren en toen was hij nog niet zo bekend. Maar ik heb zoveel spelers om me heen zien groeien en daardoor transfers zien maken. En dat is volgens mij bij Ajax niet anders. De invloed van de trainer is daarbij groot."

Ook al bij FC Utrecht, waar Ten Hag tussen 2015 en 2018 de leiding had, raakte Klaiber onder de indruk. "Hij introduceerde het volledige plaatje van een topsportklimaat bij FC Utrecht en wat daarbij komt kijken", aldus de vleugelverdediger. "Niet alleen het voetbal zelf, maar ook belangrijke aspecten die daar invloed op hebben, zoals voeding, rust, fysieke prikkels. Dingen die daarvóór nauwelijks ter sprake kwamen, maar sinds zijn komst opeens dagelijkse kost werden."

Klaiber wordt gevraagd om daar een voorbeeld van te geven. "Neem de voeding. Ja, gezond eten, dat snapt iedereen, maar hoe doe je dat? Niet alleen qua voedsel, maar ook de momenten op een dag dat je wat moet eten. Zat ik in de avonden ineens aan de kwark. Natuurlijk is dat wennen, maar als je vervolgens merkt dat het een positieve invloed heeft op je lichaam en je spel, dan weet je waarvoor je het doet. Het is trouwens niet zo dat Ten Hag zelf daar continu bovenop zit, maar hij verzamelt specialisten om zich heen. Die maken schema’s en door daarmee bezig te gaan, merkten we het verschil."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het zegt misschien meer over de spelers dan de trainer. Als je er alles aan doet om beter een dier te worden als speler lijkt mij ook dat je dan je eigen voeding onder de loep neemt.

25 november 2020 om 15:39

Klopt, maar dat neemt niet weg dat je daarnaast nog wel iets kunt hebben aan tips en adviezen van anderen.

25 november 2020 om 15:39

klopt, maar je verwacht het toch ook van clubs. Clubs in de top geven tot wel 500 miljoen aan salarissen uit per jaar om de duurste sterren te halen. Geef dan ook een paar duizend euro uit aan mensen als voedingsdeskundigen, zodat die sterren ook goed kunnen presteren. Dat levert veel meer op, dan nog een dure voetballer.

25 november 2020 om 16:19

Zit een verschil tussen gezond eten - wat Klaiber voor Ten Hag vast ook al deed - en je voeding maximaliseren om resultaat te halen. Dat vind ik niet echt de verantwoordelijkheid van een speler, dat zouden clubs moeten faciliteren. Nederland79 geeft het ook al aan, waarom stellen clubs daar niet wat budget voor beschikbaar, op het totale salarishuis is dat namelijk een peulenschil.

Goede voeding is namelijk echt niet zo makkelijk en het verschilt bovendien van persoon tot persoon wat werkt en wat (wanneer) nodig is. Gelukkig komt daar onder clubs en trainers steeds meer aandacht voor, evenals voor het psychologische/mentale aspect, wat ook vaak weggezet wordt als onnodig.

25 november 2020 om 16:24

@monahoedje,

Mee eens. Eigenlijk is het best schokkend te constateren dat dit bij Fc Utrecht dus niet gebeurt.

25 november 2020 om 16:26

@monhoedje ik zou het extreem logisch vinden als clubs dat doen, maar als een club dat niet doet, zou ik het extreem logisch vinden als een speler er zelf werk van maakt.
Zo'n jongen kan met zn hobby bakken met geld verdienen en dankzij voetbal misschien op zn 35e al rentenieren.
Als je toch al zoveel in je zelf investeert, dan is dat ook iets wat ik mee zou nemen.

25 november 2020 om 16:32

@nederland79, mee eens hoor, maar toch zou ik de verantwoordelijkheid liever bij de clubs zien, zodat alles met elkaar gestroomlijnd is en niet langs elkaar heen loopt. Net zoals clubs niet graag zien dat spelers individueel allerlei trainingen ernaast gaan doen.

Aan de andere kant moet je als speler ook voor jezelf het maximale eruit willen halen, dus in die zin moet je bij gebrek aan goede begeleiding hierin zelf op zoek naar een oplossing.

hoor je wel vaker, zulke verhalen. Snap ik echt niks van. Je zou toch denken dat elke voetbalclub al tientallen jaren een voedingsdeskundige in huis heeft.
Zelfs sterren als aguero kwamen er pas op relatief hoge leeftijd achter hoe ze met voeding om moeten gaan.
Dan heb je een kostenpost van een paar 100 miljoen aan salarissen, dan kan er toch ook wel een paar duizend vanaf voor een voedingsdeskundig. Dat levert veel meer op dan nog een dure speler.

K heb echt altijd het gevoel dat de voetbalwereld op heel veel vlakken enorm achterloopt:
voeding, kracht, mentaal enz
En dan hoor je oude fossielen als Derksen weer, dat dat allemaal onzin is en dat je er niet beter van gaat voetballen. Dan weet je gelijk wat het probleem is.

25 november 2020 om 15:48

Daarom vind ik Bayern een perfecte voorbeeld club. Naast het feit dat het op bestuurlijk vlak heel goed op orde is in München zie je ook dat spelers in fysiek opzicht sterker worden. Goretzka en Lewa zijn wel mooie voorbeelden vind ik, die zijn bij Bayern een stuk gespierder geworden. Mag toch ook wel aannemen dat de meeste clubs van formaat iets van een voedingsdeskundige heeft tegenwoordig, maar iets van een (sport)psycholoog op de spelers mentaal sterker te maken lijkt mij ook niet verkeerd inderdaad.

Wat Derksen betreft, die zet de huidige situatie af tegen de tijd dat hij voetbalde. Niet wetende dat de situaties totaal niet te vergelijken zijn omdat het voetbal en de hele wereld eromheen is veranderd en een stuk moderner zijn geworden.

25 november 2020 om 15:59

@borrelhond, prachtig voorbeeld dit. Zie nu net boven dit artikel een artikel verschijnen met dat er een verdediger van Bayern uit de selectie is gezet met overgewicht

25 november 2020 om 16:10

Inderdaad een vervelende timing haha. In het geval Süle is het nog maar de vraag of het de echte reden is ook gezien de persconferentie van Flick waarin hij verklaard dat Süle weinig heeft getraind vanwege corona. De andere kant van het verhaal is dat ik het idee heb dat de spelers van Bayern (op Süle na dan ) allen een stuk breder lijken te zijn geworden in positieve zin.

25 november 2020 om 16:21

dat is idd ook zoiets. Huntelaar was nog geen half jaar weg bij ajax en hij was 2x zo sterk en gespierd, terwijl hij toch al ruim in de 20 was.
Je betaalt die jongens bakken met geld, het zijn full time profs en qua voetbaltraining maken ze heel weinig uren.
4 of 5x in de week met zn allen een dik uur het krachthonk in is toch vrij logisch??
(En voor dat er commentaar komt: het krachthonk in betekent niet dat je 30 kilo zwaarder wordt en heel traag). Ik was een keer in het "kracht"honk van Emmen, daar kwamen de gewichten niet boven de 5 kilo uit en er zat vooral veel stof op.

25 november 2020 om 16:26

@borrelhond, het hangt er natuurlijk ook vanaf naar welk soort spelers je zoekt. Engelse clubs scouten veel meer op fysiek en hoeveel breder moet een Zouma of een Lukaku of een Maguire of een Reece James (als rechtsback nota bene) worden?

25 november 2020 om 16:12

Klaibers voedingvoorbeeld lijkt van zijn tijd bij Utrecht te komen. Ik ben benieuwd of ze daar inderdaad budget hebben voor een voedingsexpert, verder dan een eenmalig seminar waarbij de helft van de spelers waarschijnlijk niet eens op let.

25 november 2020 om 16:24

Een voedingsdeskundige verdient gemiddeld 4000 euro bruto per maand. Hij/zij hoeft niet perse fulltime in dienst te zijn bij de club. Kan ook elke maandagochtend 2 uur ingehuurd worden.
Als dat al niet uit kan.
En als die spelers niet opletten dan hebben ze niks in het profvoetbal te zoeken.
Ik weet zeker dat veel spelers het interessant vinden, die krijgen tenslotte de kans om met hun hobby hun geld te verdienen en misschien wel multimiljonair te worden.
Veel jonge spelers gaan voor het eerst op zich zelf wonen, dus wat voedingsadvies is heel welkom en belangrijk. Als je daar geen budget voor vrij kunt maken sla je echt de plank volledig mis.

Mijn oud trainer zou zeggen: Je kunt nog zo hard roeien, maar als je de verkeerde kant op roeit komt je nog nergens.

25 november 2020 om 17:40

Je moet de beperkingen qua budget bij veel Eredivisieclubs niet onderschatten. Natuurlijk heeft goede voeding een extra toegevoegde waarde, alleen zijn er bij veel Nederlandse clubs veel zaken die gewoon een stuk beter geregeld zouden zijn als er een groter budget was. Jammer genoeg is het de realiteit dat veel clubs geld bezuinigden op een fatsoenlijke grasmat omdat ze dat geld goed konden gebruiken. Voor iets wat lastig te kwantificeren is als betere voedingsschema's is het dan makkelijk om daar geen of te weinig budget voor vrij te maken. Ten Hag heeft dat dus goed kunnen verkopen aan de leiding, dat is ook een kwaliteit. Als ze bij Utrecht door hebben dat het hun spelers helpt zullen ze daarna niet weer een stap terug hebben gezet. Dus het is dan ook een kwestie van weten waar je blind bent en dus je ogen moet openen.

Die Ten Hag is volgens mij ook wel obsessief bezig met voetbal. Lijkt mij ook een trainer waar spelers wel harder voor willen lopen. Soms in de media blijft hij een onhandige provinciaal, maar dat vind ik juist ook weer aandoenlijk. Komische kerel die Ten Hag.

Ik ben onder de indruk van Ten Hag als trainer, maar dan heeft die af en toe van die rare keuzes. Hij is er nog niet denk ik, iets meer ervaring en nederland heeft een internationale toptrainer.
Een van die rare keuzes was het halen van een matige voetballer als Klaiber. Wiens hoogtepunt in zijn carriere bankzitter is bij ajax. Denk dat hij volgend jaar weer weg is kan niet anders, ajax heeft jonge backs die er aan komen en het is denk ik een tussenjaar om hen klaar te stomen.

25 november 2020 om 17:06

Klaiber doet het hartstikke goed. Hoogtepunt van je carrière in het eerste van Ajax spelen lijkt mij niet iets om voor te schamen? Klaiber is misschien geen ideale schoonzoon Ajacied, maar zo een back als Klaiber is niet iemand waar je graag tegenover wilt staan. Hij geeft altijd 100% voor zijn clubs

25 november 2020 om 17:14

M.I schrijf je Klaiber te vroeg af, geef die jongen een kans. Hij is er net.

Ik kan mij nog herinneren dat Cruijf Jan Wouters haalde, was volgens velen niet goed genoeg voor Ajax.

Soortgelijk verhaal met Bogarde, toen die van Sparta werd gehaald.

Een team heeft ook waterdragers nodig.

25 november 2020 om 17:21

Ik vind Klaiber anders een zeer degelijke indruk maken tot nu toe. Tegen Atalanta speelde hij in het begin wat op safe, maar daarna deed hij het ook gewoon weer prima. Verdedigend is hij een stuk sterker dan Mazraoui dus dat is lekker om achter de hand te hebben. Sterker nog, ik zou het niet heel gek vinden als Mazraoui er op een gegeven moment wordt uitgespeeld door Klaiber, want Nous weet nog steeds niet te een constant niveau te halen.

25 november 2020 om 17:33

Klaiber komt op mij beter over dan Veltman op rb.
Hij is gewoon goed bezig en een degelijke back. Misschien geen basismateriaal maar hij staat er als het nodig is.

Bijzonder dat een trainer, in dit geval een oud voetballer, dit soort dingen moet introduceren bij een profclub. Je mag er toch vanuit gaan dat een profclub organisatie hier voldoende mee bezig is en niet afhankelijk is van passanten. Veel zaken in het profvoetbal gaan nog hetzelfde als 20/30 jaar geleden, onbegrijpelijk.

Toch wel prettig als trainer je de hand _ bereiking geeft wat prof zijn inhoud! Er zijn nog teveel talenten die tussen wal en schip vallen. Vooral buitenlandse spelers hebben het soms mogelijk ( heimwee)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren