Derksen totaal niet onder de indruk van Barça: ‘Een speler voor FC Groningen’

Woensdag, 25 november 2020 om 10:48Jeroen van Poppel • Laatste update: 11:56

Martin Braithwaite werd dinsdagavond de vierde Deense speler in de geschiedenis die in één Champions League-duel minimaal twee keer wist te scoren, maar de trefzekere spits van Barcelona kan niet rekenen op een positieve beoordeling van Johan Derksen. De analist van SBS 6 noemt Braithwaite 'een speler voor Willem II of FC Groningen'. "Dat is het niveau", stelt Derksen.

Braithwaite had het in de eerste helft tegen Dynamo Kiev (uiteindelijk 0-4 winst) lastig en kwam nauwelijks in het spel voor. "Dit kan echt niet", oordeelde Wim Kieft al in de rust hard over de 29-jarige spits, die na rust belangrijk was voor de ploeg van trainer Ronald Koeman. Eerst leverde Braithwaite (weliswaar) onbedoeld een assist af op Sergiño Dest, om even later met een intikker bij de tweede paal het tweede doelpunt voor zijn rekening te nemen. Braithwaite werd daarna in zijn rug geduwd in de zestien en schoot de daaropvolgende penalty zelf binnen.

De mening van Johan Derksen over Martin Braithwaite

Ondanks zijn uitstekende statistieken heeft hij Derksen ook in de tweede helft niet overtuigd. "Omdat hij dit balletje erin tikt? Ben je nou gek?", zegt hij over de 0-2 van Braithwaite tegen presentatrice Hélène Hendriks, waarna ook beelden getoond worden van de aanloop voor de strafschop. "Dat was een goede beslissing van die man (arbiter Matej Jug, red.). Of het terecht is dat Braithwaite zelf achter de bal gaat staan? Dat gun ik hem wel, en hij legt hem er ook keurig in."

Kieft begrijpt niet waarom Barcelona Braithwaite heeft gekocht. "Je vraagt je af hoe een topclub als Barcelona dan aan zo'n speler komt", aldus de oud-spits. "Hij kwam van een klein clubje als CD Léganes. Hoe gaat dan dan? Hoe scout je dat dan?" Barcelona lichtte in februari de afkoopclausule van Braithwaite, die achttien miljoen euro bedroeg. Door een regel in Spanje mocht Barça vanwege de blessures van Luis Suárez en Ousmane Dembélé buiten de transferperiode om een extra aanvaller uit de eigen competitie aantrekken.

De samenvatting van Dynamo Kiev - Barcelona

Derksen zoekt het antwoord op de vraag van Kieft bij de zaakwaarnemer van Braithwaite. "Die heeft een goede makelaar, want hij heeft bij Toulouse, Girondins Bordeaux en Middlesbrough gespeeld", aldus de analist. "Je maakt mij niet wijs dat al die kleine clubs onder de indruk zijn geraakt van zijn spel, dus die heeft een handige makelaar met een goed netwerk. Iedere keer als zo'n makelaar hem verkoopt is dat kassa. Nu is zo'n jongen verdwaald bij Barcelona, waar hij nooit gelukkig kan zijn, want hij staat met vier tegen twee altijd in het midden, dat weet ik zeker." Kieft voegt nog toe dat hij na zijn goals tegen Kiev wel weer een nieuwe club zal vinden.


Poll

Heeft Johan Derksen gelijk over Martin Braithwaite?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door monahoedje)

Het was gewoon een zeer degelijke spits bij Toulouse. Het lijkt tegenwoordig wel alsof degelijke spelers niet meer bestaan voor sommigen. Oftewel een wereldtopper oftewel een speler die net mee kan bij Emmen of iets dergelijks.

25 november 2020 om 11:08

2 goals in de championsleague is gewoon prima en het is makkelijk te zeggen dat hij het niveau van een speler van emmen heeft maar elke wereldtopper zou het moeilijk hebben bij emmen als je slechte spelers om je heen hebt! Nu 2 goals en een penalty is ook een goal

25 november 2020 om 11:36

Je bedoelt een Toulouse dat op dat moment in de onderste regionen van Franse Lique 1 speelde? Dan zegt Derksen toch niks geks dat het een speler voor niveau Groningen (niet Emmen) is?

25 november 2020 om 11:43

Ja en hij maakte daar gewoon gemiddeld 10 doelpunten per seizoen, terwijl dat een club was die tegen de degradatie streed. Daarna ging hij trouwens naar Bordeaux dat toen nog gewoon voor de Europese plaatsen speelde. Sierhuis bijvoorbeeld heeft nog geen enkele goal gemaakt in 10 partijen bij stade Reims. En hij heeft ook gewoon 39 interlands voor een semi groot voetballand als Denemarken. Braithwaite is echt wel wat beter dan een niveautje Groningen. Hij is eigenlijk vrij goed te vergelijken met Jorgensen van Feyenoord in alles.

25 november 2020 om 11:58

Bij dat Bordeaux heeft hij 1 seizoen gespeeld en kwam hij niet veel aan de bak (11 potjes). Daarna bij Middlesbrough ook niet echt aan de bak gekomen. En vervolgens bij Leganes, een Spaanse laagvlieger, eindelijk weer basismateriaal geworden en de kans van zijn leven gekregen toen Barca ineens op de stoep stond. Het is wellicht ietsjes gechargeerd, maar ik zie niet heel veel raars in deze woorden van Derksen. Jã¶rgensen kwakkelt al tijdenlang en vind ik in deze doen eigenlijk ook niet van het niveau Feyenoord. Spitsen van de clubs rondom Feyenoord zijn momenteel allemaal een stuk beter en stabieler.

25 november 2020 om 12:08

Je moet Braithwaite dan ook vergelijken met de Jorgensen die regelmatig speelde bij Denemarken en die Jorgensen trapte de eredivisie aan flarden.

25 november 2020 om 18:14

Jorgensen die de eredivisie aan flarden schiet wat een grap😂😂😂

Vind het ook een zielige transfer. Je pikt een goede speler van een laagvlieger midden in het seizoen, terwijl je hem nauwelijks nosig hebt. Ja, marktwerking, heel leuk, maar het maakt voetbal saai.

25 november 2020 om 12:01

Hoe kan je iets pikken, als je er voor betaald hebt en ook nog volgens de regels gehandeld hebt? De club heeft de hoofdprijs gekregen, want dat bedrag hadden ze anders nooit ontvangen bij een verkoop

25 november 2020 om 13:08

Dezelfde reden dat een grote retailketen de kruidenier op de hoek koopt. Dat kan je als kleine jongen niet weigeren, of je nou wil of niet. Zo werkt kapitalisme.

25 november 2020 om 14:57

Leganes had daarna namelijk niet één echte aanvaller meer over, omdat in de transferperiode En Nesyri al was vertrokken naar Sevilla. In feite kon Leganes op dat moment dus beter een spits gebruiken dan Barca, desalniettemin was het Barcelona die zomaar een spits mocht wegplukken bij Leganes, terwijl Leganes niet ook gebruik mocht maken van deze regel. Competitievervalsing ten top dus, moet echt wat gedaan worden aan sommige rare regels in Spanje. Helemaal saillant detail dat Celta handhaafde op één puntje ten koste van Leganes, terwijl ook Celta gebruik heeft mogen maken van die rare regel en Nolito heeft mogen kopen buiten de transferwindow om.

25 november 2020 om 16:39

@maxi_lopez, niet alles wat volgens de regels is, is ethisch/moreel verantwoord. Nu vind ik het wat overdreven om tussen twee miljoenenbedrijven (want elke La Liga club is dat in principe) te gaan spreken over ethiek, maar het voorbeeld van Migi over de kruidenier op de hoek spreekt hierin toch boekdelen lijkt me.

In dit geval is het gewoon een wat rare regel dat je in het geval van een blessure nog aankopen mag doen, maar dat de club waarvan je koopt dit niet mag opvangen. Kapitaalkrachtige clubs hebben hier baat bij, omdat zij de mogelijkheid hebben transferclausules van minder rijke clubs te lichten. Natuurlijk, ze vangen een mooi bedrag, maar moeten uit het niets het seizoen afmaken zonder spits.

25 november 2020 om 15:56

@migi, zonder Corona had Barca hem wel degelijk nodig. In de winterstop konden ze toch niet aan zien komen dat alles tijdelijk gecanceld zou worden en het pas weer terug opgestart zou zijn na de blessure van Suarez? Die zou normaal gewoon het hele seizoen hebben gemist. Nu heeft hij na Corona geen een wedstrijd gemist. Braithwaite zou veel meer hebben gespeeld als seizoen gewoon doorgang had

Des te heerlijker dat braithwate belangrijk was gister hahahah. Johan kan beter stoppen als voetbalanalist. Is over zijn top heen. Ik heb liever iemand die meer kan zeggen dan “dit kan toch niet”, “hij kan helemaal niks joh“, en dan een grap tussendoor. Als braithwate niet bij barca kan, dan kan johan derksen niet als voetbalanalist. Braithwate is dan op zijn minst belangrijk geweest. Johan voegt weer niks toe.

25 november 2020 om 11:15

Hou Derksen idd maar VI, de "groningen of Willem Ii" van de voetbalpraatprogramma's. Af en toe best leuk om te kijken, maar laten we niet doen of het een hoog niveau is.

25 november 2020 om 11:30

Het is inderdaad zwart of wit bij hem, maar laten we eerlijk zijn dit is ook niet niveau van een spits wat je verwacht bij een eurpese topploeg ala barcelona

25 november 2020 om 11:33

Niet elke spits in je selectie moet wereldklasse zijn. Aan de ene kant wordt er gezegd dat barca geen geld heeft voor nieuwe spelers als er weer een artikel is dat barca bijv geïnteresseerd is in haaland. Maar ook allemaal tegelijk zeuren dat braithwate niet van het niveau barca is. Kies er eentje mensen.

25 november 2020 om 11:40

bf1994. Waarom zou je er eentje moeten kiezen? Er zitten nog wel heel veel niveau's qua spitsen tussen Haaland en Braithwate.

25 november 2020 om 11:49

Omdat ze geen geld hebben en noch salarisruimte.......... en overigens doet braithwate gewoon wat er van hem verwacht wordt. Dat gezeur van “braithwate is geen barca niveau” en “barca heeft geen geld om bijvoorbeeld haaland te halen” is tegenstrijdig.

25 november 2020 om 11:54

Barca had beter Carlos Perez gehouden in de winter, dan moesten ze Braithwaite niet kopen.

25 november 2020 om 11:59

Carlos Perez was al vertrokken voordat Suarez een blessure opliep waardoor hij mogelijk het restant van het seizoen eruit lag en Barca verder moest zonder spits. Toen kwam die hele aparte regel naar voren dat als een club te maken zou krijgen met een langdurige blessure mogen ze, buiten de transferperiode om, een binnenlandse transfer verrichten.

25 november 2020 om 12:01

bg1994. Dat valt wel mee. Zoals gezegd zit er heel veel tussen Haaland ( één van de grootste aanvallende talenten, die ook één van de hoogste salarissen zou moeten gaan opstrijken) en Braithwaite ( gechargeerd gezegd niveau Groningen). Je kan dus prima geen Braithwaite willen hebben en tegelijk inzien dat Haaland te duur is voor je club momenteel. Dan moet Barca ergens tussen die 2 een spits van niveau gaan zoeken.

25 november 2020 om 12:18

Carlos perez was geen spits, los van het feit dat ze hem beter konden houden met de blessure goevoelige dembele

25 november 2020 om 12:25

@borrelhond, maar door Perez te verkopen moesten ze uiteindelijk Braithwaite kopen omdat ze hun selectie te smal hadden gemaakt.

25 november 2020 om 12:26

@bf1994, Braithwaite is ook geen pure spits (wordt regelmatig op de flanken gebruikt) en werd slechts gekocht omdat Dembele geblesseerd uitviel.

25 november 2020 om 11:45

Ach je moet niet vergeten dat televisie vermaak is. Voor deskundig advies kan je beter na geen enkele analist kijken. Als of de analisten van nu nauwkeurig alles volgen vanuit de Europese top-5 competities. Ik geloof daar niet zo in. Ze hebben zelfs wel eens mensen met een niet voetbal achtergrond als CL analist laten aanschuiven. Daarom zeg ik ook neem het niet zo serieus joh.

25 november 2020 om 11:56

@bf1994: Hij zei dit gewoon na de wedstrijd hoor. Je doet nu blijken alsof hij dat van tevoren zei. Derksen heeft gewoon gelijk om Braithwate, die is absoluut niet van het niveau Barca (of althans, wat het had moeten zijn). Nu steek jij sowieso niet onder stoelen en banken dat alles wat met Derksen te maken heeft, je veracht. Derksen was gisteren genuanceerder over Braithwate dan jij in jouw post. Is daarmee Derksen een topanalist? Geen idee, dat maakt mij ook niet zo uit. Waarom kijk je nog uberhaupt naar hem? Zet lekker dan je tv uit of op wat anders. Bf1994 voegt wederom niks toe.

25 november 2020 om 12:03

Ik kijk helemaal niet hahaha. Ik ben allang gestopt met kijken. Ik kijk mijn wedstrijden op ziggo sport. Maar ik zie zijn gezeur nog hier op voetbalzone. Dat hij het na de wedstrijd zegt vind ik nog erger. Derksen is 3x niks als analist. Kan beter met pensioen.

25 november 2020 om 12:10

Dus reageer je op iets wat je niet hebt gezien, dat is nog triester.

25 november 2020 om 12:13

Ik reageer op wat ik hier lees. Enige wat triest is is het niveau van derksen als voetbal analist. Het is geen voetbalwedstrijd waarbij een artikel lezen niet genoeg is. Maar een mening van johan derksen wat hij toch werkelijk gezegd heeft. Daar hoef ik dat show van hem niet voor te kijken.

25 november 2020 om 12:34

Bf1994 heeft gewoon gelijk. Johan voegt toch werkelijk niks toe als analist? Het is volgens allemaal of heel slecht of hij gaat in iemand zn reet net zoals de Ligt. Totaal niet inhoudelijk reageren op een tactiek of iets.

Wat is er mis met het niveau van FC Groningen?

25 november 2020 om 11:15

Denk dat de spits van Groningen het beter zou doen dan Braithwaith

25 november 2020 om 11:41

Dat is niet het niveau van Barca normaal gesproken

Ik vraag me af wat Derksen nog wel goed vindt vandaag de dag. Vrijwel alles is slecht en komt tekort. Ik ben benieuwd wat nou precies zijn referentiekader is. Nu is Braithwaite in principe ook een speler die niet goed genoeg is voor het niveau wat Barcelona zou moeten nastreven, maar hij is wel een degelijke spits die zijn doelpuntjes meepikt. Om het dan van het niveau Willem II te noemen, vind ik merkwaardig en tekenend voor de bizar negatieve houding die Derksen de afgelopen maanden aanneemt.

25 november 2020 om 14:40

Ik denk oprecht dat Derksen voor deze wedstrijd Braithwaite nog nooit had zien spelen. Hij lult maar wat

Barcelona is dan ook de nummer 12 van LA Liga. Daar voldoet Braithwaite prima.

Ach, Derksen heeft nooit echt blijk gegeven verstand te hebben van voetbal. Hij was een uitstekende journalist die bij elke club wist wat er speelde (en nog steeds), maar over het spelletje heb ik hem toch zelden wat verstandigs horen zeggen. Niet dat Braithwaite een hoogvlieger is hoor dat zeker niet, maar het niveau Groningen is natuurlijk zwaar overdreven.

25 november 2020 om 11:30

Oftewel goed voor een roddel programma, compleet ongeschikt als voetbal journalist. Toch jammer dat Kieft het geld nodig heeft en met dat soort figuren aan tafel moet zitten.

25 november 2020 om 11:32

Daar ga je de fout in. Hij was en met nadruk was een uitstekende voetbal journalists. Echter is hij hiervan afgestapt. Hij wil dus geen journalist meer zijn.

25 november 2020 om 11:42

Hij is goed in de randzaken maar heeft geen verstand van het spelletje zelf. Hij heeft er oog geen interesse in. De analyses zijn zo mager. Met zaken als heat maps kun je zoveel doen tegenwoordig maar het blijft bij oppervlakkige kroegpraat.

25 november 2020 om 11:55

Ik vind Derksen altijd een beetje overkomen als een oude brompot die niet is meegegaan met de moderniseringen van het voetbal. Zo'n "vroeger was alles beter" type. Vandaar dat hij niet omkijkt naar heat maps en een lichte afkeer heeft tegen "laptop trainers" als Pepijn Lijnders. Zijn kijk op het spelletje is verouderd waardoor zijn analyses een stuk zwakker zijn als voorheen. Zo komt het tenminste voor mij over.

Natuurlijk is Braithwaite in de spits bij Barcelona potsierlijk. Sommigen zeggen/schrijven nu: hij scoort twee goals en levert (onbedoeld) een assist, in de CL, dus zo slecht is hij niet. Typisch geval van scorebordjournalistiek. Een intikker en een penalty, maar zijn aandeel in het spel was zeer matig tot slecht. Vincent Schildkamp verzuchtte tijdens de wedstrijd, na weer een slechte aanname en onnodig balverlies, ook al dat dit toch niet kon. Deze transfer is uit nood geboren en na deze wedstrijd komt hij in de volgende transferperiode heus wel weer bij een leuke club terecht, zodat Barcelona hopelijk quitte speelt.

25 november 2020 om 11:45

Welke spits gaat er op de bank zitten wetende dat hij zelden zal spelen. Hij is de perfecte back-up. Hij zal nooit gaan klagen in de pers, en brengt met zijn fysieke spel iets anders dan de basisspelers.

25 november 2020 om 11:56

Er zullen weinig spitsen zijn die, terwijl ze eigenlijk het niveau niet hebben, klagen als ze bij Barca op de bank mogen zitten en een mooi salaris mogen verdienen, af en toe mogen invallen of een leuke wedstrijd meepikken. Feit blijft dat deze transfer uit nood geboren was en anders nooit zou hebben plaatsgevonden, omdat dit niet het niveau is dat Barca nastreeft, ook niet als back-up.

Braithwate is zeker geen Suarez of Haaland. En ja hij heeft de kans van zijn leven gehad naar Barca te gaan. Zou ik ook doen! Maar hij is daar wel zijn niveau op kunnen krikken. Hij is geen speler van het breiwerk tot over de doellijn. Hij is wel een echte spits die recht toe rechtaan de diepte in kan worden gestuurd, die oog heeft voor medespelers,die een balletje vast kan houden en het belangrijkste hij kan afmaken. Gerd Muller kon ook niet voetballen maar hij stond altijd goed om ze erin te tikken Johan.

Braithwaite is een hele goede voetballer wat men ook zegt. Het probleem is dat Barcelona normaal gesproken nooit bij hem terecht zou komen en moeten komen. Zelfde geldt voor alle topclubs die mindere periodes hebben met als toppunt Man U. Daar lopen ook heel veel spelers rond die Man U onwaardig zijn. Braithwaite doet niet onder voor een Giroud of Milik. Sommige voetballers kunnen zowel in de subtop als de top mee, zonder dat ze beter of minder spelen. Daar is Braithwaite een van. Dit is gewoon heel knap want er zijn genoeg spitsen die niet eens een rondo zouden kunnen meedoen bij Barcelona maar wel meer aanzien hebben over het algemeen.

25 november 2020 om 15:52

Daarmee doe je Giroud echt wel heel erg te kort

Zullen ze bij Barcelona wakker liggen over een mening van meneer Derksen?

En geen woord gelogen. Natuurlijk zal ie in de wolken zijn met die twee doelpunten, dat gun ik hem van harte. Zal zich altijd volledig inzetten en dat vind ik wel mooi, maar eigenlijk zou ie niet eens bij Barca mogen spelen..

Wat een onzin. Hij zou zonder twijfel eerste spits bij Feyenoord zijn. Gisteren werdt ik gewoon misselijk van al dat gebash op deze speler. Ik heb denk ik nog nooit iemand een doelpunt gegund zoals bij hem gister avond

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4924 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona3722
4.Sevilla3610
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder193
PedriAanvaller192
A. GriezmannAanvaller185
L. MessiAanvaller1711
M. BraithwaiteAanvaller162
TrincãoAanvaller160
Jordi AlbaVerdediger171
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

0 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 24 januari
Rafael Benítez heeft het Chinese Dalian Professional, waar hij dertien miljoen euro per jaar verdiende, achter zich gelaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren